2018-01-27 401 浏览
超群嘅麵包除咗好出名蛋撻之外糯米糍最近都成為咗佢主打同埋熱門嘅食物之前佢推介有阿華田口味嘅糯米糍今期輪到伯爵茶口味嘅糯米糍一個$10價錢上多好合理伯爵茶通常都係用作飲用好難會將佢聯想到同食物有關所以都係本着一個挑戰嘅心態黎試吓呢個糯米糍首先一咬外皮都唔算太厚都幾煙韌至於個主角當然係伯爵茶餡料。雖然咬起上嚟兩者並唔係黐住一齊而係有一堆伯爵茶餡料塞左入去但係整體味道都好夾食完都唔會覺得太甜同埋有一種齒頰留香嘅感覺而佢買$10的確係幾經濟實惠性價比屬於中上

伯爵茶通常都係用作飲用
好難會將佢聯想到同食物有關
所以都係本着一個挑戰嘅心態黎試吓呢個糯米糍
首先一咬外皮都唔算太厚都幾煙韌
  • 伯爵茶糯米糍
2017-12-16 1034 浏览
當日肥彭試食的,如果不是泰X的蛋撻,王者的地位會否改寫呢?就因為肥彭那個滋味的食相,我也買過泰X的蛋撻吃。但恕我不識食了,那個蛋撻是我吃過數一數二難吃的,不論是酥皮抑或曲奇皮,都不好吃,因為欠缺了應有的牛油香味。而中間的蛋饀,也沒有蛋香,整個蛋撻有形無實,可謂是浪得虛名。當我第一次吃Uncle Fong的蛋撻時,有點驚為天人的感覺。不單只皮香饀滑,出爐時那股香氣,就算經過店外也可以聞到。Uncle Fong是超群的品牌,產品種類也不少,較出名的是天下第一飽(流心飽)、蛋撻和雞蛋仔。尤其是雞蛋仔,門外常常有人龍在等候,聽到嘟嘟嘟鬧鐘聲響,才能應付了一位顧客。我則間中在等出爐蛋撻,現在一個已賣$6.5,也許吃得多了,感覺已沒有以前那麼好吃,但仍然比其他店強。蛋撻只有曲奇皮一種,做得酥脆牛油味極濃。蛋饀的厚度超過一吋,切開是四方的「U」形,饀料其多。熱辣辣咬下去,仍然十分好味。除了蛋撻外,我也吃過天下第一飽、椰撻和紙包蛋糕等,都很好吃。還有容易走漏眼的鬆餅,這裏的鬆餅是muffin做法,很大件亦美味。不過我建議吃原味的,因為鬆餅本身已稍甜,再加饀料如藍莓、士多啤梨和朱古力味的話,我自己覺得有
當日肥彭試食的,如果不是泰X的蛋撻,王者的地位會否改寫呢?

除了蛋撻外,我也吃過天下第一飽、椰撻和紙包蛋糕等,都很好吃。還有容易走漏眼的鬆餅,這裏的鬆餅是muffin做法,很大件亦美味。不過我建議吃原味的,因為鬆餅本身已稍甜,再加饀料如藍莓、士多啤梨和朱古力味的話,我自己覺得有點過甜了。
2017-12-16
用餐时段
其他
  • 蛋撻、
  • 天下第一飽、
  • 鬆餅、
  • 雞蛋仔
2017-12-07 342 浏览
這天晚上,距離友人下班食飯尚餘漫長時間,等待期間已有點餓,就想到超羣的曲奇皮蛋撻云云麵包蛋撻店中,小妹最常翻吃的就是超羣,原因是它們的曲奇皮蛋撻下料足而份量十足店內還有售帝皇瑪芬、曲奇、椰撻 、雞蛋仔等蛋撻的表面夠平滑可能已是六時多,蛋撻已出爐了好些時間吧,蛋撻已不太熱,有點失望呢中間的蛋漿夠多, 蛋味香,質感幼滑,雖然還不算超嫩滑,但甜度剛好,挺好吃至於牛油皮,雖略嫌皮底有點過厚,但口感像曲奇餅般鬆脆可口,不油膩,也是抵讚的!簡簡單單的美味不過如此

店內還有售帝皇瑪芬、曲奇、椰撻 、雞蛋仔等
蛋撻的表面夠平滑

簡簡單單的美味不過如此
2017-12-06
2017-09-09 328 浏览
一打開已經心知不妙,小編本來expect大福嘅味道會偏向係鮮士多啤梨味,點知一打開就一大浸士多啤梨糖味。而然好彩大福整體來講都唔算話太甜,但係佢嘅糯米皮就完全一啲都唔煙un囉,一咬落去就已經完全分離左,似係已經雪左好幾日。雖然佢裏面有粒士多啤梨肉喺度,但小編表示得嗰1/4粒真係唔放好過放,放咗又要出水,想點啊而家!佢面頭有個用士多啤梨粉整成嘅草莓圖案喺度,可愛程度真係爆曬登!首先呢個牛乳撻裏面最底層有啲士多啤梨醬喺度,食落士多啤梨味都幾香下。另外佢牛乳嗰部份,雖然都食得出有牛乳味但唔知點解小編第一啖覺得有少少似紅豆味。最後個撻底牛油味係超級香,建議將佢同埋個牛乳部分分開來食,反正一開始就已經分離左不如將錯就錯,咁牛油味就唔會蓋過咗啲牛乳味啦!
士多啤梨大福
士多啤梨牛乳撻
2017-09-07 249 浏览
超羣餅店成日都出新野燒到我去幫襯😭繼阿華田,伯爵茶,紫薯乜乜乜後...今次再出新野~草莓乜乜乜🍓點都要試下架啦~🔥士多啤梨牛乳撻 hkd9.5 🔥因為我係雪凍左黎食,口感比較硬身,士多啤梨味都算濃郁,唔會好假唔天然,而且都食到草莓既酸酸甜甜👍🏿達皮做到好脆,雪凍左都唔會林。入面仲有多層草莓餡😍3層口感,okay wo 😀🔥士多啤梨大福 Hkd 12 💰呢個相對黎遜息黎得... 佢個皮比起之前做得更差,完全冇晒啲口感,一啲都唔q彈。好似食緊啲粉漿咁😞入面既草莓cream都還可以不過太膩了...
🔥士多啤梨牛乳撻 hkd9.5 🔥

入面仲有多層草莓餡😍3層口感,okay wo 😀
🔥士多啤梨大福 Hkd 12 💰

入面既草莓cream都還可以不過太膩了...
2017-08-25 189 浏览
超帬出品的麵包一向好吃。近來推出不同的大福及蛋撻。近期出品的草莓大福表面的草莓粉有鋪嗎?根本吃不出味道。大福皮厚及實,與平常的不一樣。內陷的草莓醬假假的,有半粒不甜和有點兒欄味的草莓
2017-06-19 940 浏览
今次真係無懼世事變改!因為都係小寶第一次食超羣呢間潮店 😂 唔洗驚唔洗驚,雖然 miss 左之前既阿華田同紫薯系列,但今次食到焙茶系列都好滿足!小確幸!難得老遠黎到超羣,就緊係一口氣食哂想食既野啦,一入去就見到紫色既蛋糕,係紫色既蛋糕,係紫色既 #紫薯戚風蛋糕,$20 一大個,味道黎講絕對對得住個價錢,係有紫薯味既,唔係淡亦唔係濃,我覺得唔錯,口感唔係乾亦唔濕,鬆軟程度為一般,叫做正正常常!絕對雖然味道唔係話驚天動地,想驚天動地既話去食返全港最好食既 La Famille 啦!Next!就係比個名吸引到既 #天下第一包 No.1 包,係咪真咪真係天下第一就唔清楚喇,但係真係幾好味,實程係個流沙包黎既,亦到係暫時食過最好食既流沙包 🤤 個味的確好重好濃,而且流心程度 100!入面再加左煙韌既麻糬,而且 $6.5 呢個價錢我非常滿意!有得輸咩!到最後就係而家火熱既焙茶系列!叫哂兩個 #焙茶吉士甘栗大福 同 #焙茶牛乳麻糬撻,先講講個大福,作為煙韌控點可以唔叫糯米滋呀 (但我係唔食年糕既) 😂 呢個糯米滋口感軟熟,個焙茶餡都幾滑幾濃幾正,但覺得個餡唔係好夠,可以落多啲,同埋果粒栗子 9 唔搭
到最後就係而家火熱既焙茶系列!叫哂兩個 #焙茶吉士甘栗大福 同 #焙茶牛乳麻糬撻,先講講個大福,作為煙韌控點可以唔叫糯米滋呀 (但我係唔食年糕既) 😂 呢個糯米滋口感軟熟,個焙茶餡都幾滑幾濃幾正,但覺得個餡唔係好夠,可以落多啲,同埋果粒栗子 9 唔搭 8 唔知想點!再講講個麻糬撻,粒麻糬細細粒大約佔小半個撻到,焙茶牛乳餡我覺得分配得幾好,比較偏重焙茶味同輕量牛奶味,想食清楚個味就分開唔好同個撻一齊食,因為一齊食既話個撻既牛油味好重,變左好似食蛋撻,但係係正既!
P.S. 期間限定架所以把握時間去食喔!
——————————————————————
何文田忠孝街 60 號愛民廣場地下 G04 號舖
觀塘順利村利康樓 G7 號
大埔運頭塘村商場 26 號 A
2017-05-01 219 浏览
上次食完超羣既阿華田珍珠撻 伏到🙃今次食返正常既蛋撻又幾好食咼😍曲奇皮 唔易碎餓餓地 有人係市區運個蛋撻入元朗比我食係幸福既☺️就算凍左個蛋撻都幾好食架 可以Encore有d野唔洗搞到咁複雜都好好味架簡簡單單就係最快樂啦❤️
上次食完超羣既阿華田珍珠撻 伏到🙃
就算凍左個蛋撻都幾好食架 可以Encore
有d野唔洗搞到咁複雜都好好味架
簡簡單單就係最快樂啦❤️
2017-03-28 424 浏览
.見到超群又有新搞作麻糬控表示點都要衝去試哈哈去到已經有5,6個人排隊🙊-.焙茶麻糬蛋撻($9.5).咁岩買到新鮮出爐嘅拎上手仲熱辣辣的😍一咬咁岩咬中粒麻糬熱辣辣粒麻糬係拉到絲的😍❤️好軟熟加曬分🤤❤️不過麻糬比較細粒只佔1/2個撻焙茶味係唔係好食得出的🙊但都好滑 加上暖暖地🤤正焙茶味主要比牛油撻皮掩蓋左因為佢個皇牌撻皮真係好正🤤鬆脆撻皮加上濃郁牛油香一如既往的正🤤❤️-栗子焙茶糯米糍($8.5).雖然個焙茶撻焙茶味唔出但反而糯米糍個餡焙茶味幾出幾香濃❤️而且好滑好creamy✨中間仲有原粒大栗子😍不過其實唔太夾😂糯米皮依然做得好軟熟不過淡味左啲🙁最尾個幾啖無曬餡淨番厚而淡味嘅皮都幾sad🤔但一舊都幾大舊幾足料下🙊-今次焙茶味做得都還好唔知下次又有咩推出呢🙊
見到超群又有新搞作
但一舊都幾大舊幾足料下🙊
今次焙茶味做得都還好
唔知下次又有咩推出呢🙊
2017-03-27 338 浏览
超羣又有新搞作 次次試佢啲撻都係伏黎既 算 剩係試大福😛個皮好軟綿綿 用嘴唇都咬得開個隻😘入面既焙茶漿 凍凍地 滑嘟嘟☺️不過粟子有啲多餘 情願你放多啲焙茶餡整體黎講都ok 但阿華田好食好多囉🙆🏻
超羣又有新搞作 次次試佢啲撻都係伏黎既
算 剩係試大福😛
個皮好軟綿綿 用嘴唇都咬得開個隻😘
入面既焙茶漿 凍凍地 滑嘟嘟☺️
不過粟子有啲多餘 情願你放多啲焙茶餡
整體黎講都ok 但阿華田好食好多囉🙆🏻
2017-03-21 235 浏览
經過見到紫薯糯米糍又回歸當然唔可以放過一於買黎食🤘🏿✨-紫薯糯米糍糯米軟熟煙韌厚度亦適中既食到糯米的煙韌又唔會過厚煙韌控表示大滿足🤘🏿🤘🏿✨裏面的紫薯蓉好滑 顏色軟淡 味道亦好天然食食下仲食到粒真•紫薯粒😍係100%無添加嘅紫薯粒😍係有驚喜嘅😍不過未必粒粒有🙊出面仲有好靚但無味嘅紫薯粉食完表示唔滯仲可以食多粒🤤$8大大粒醫下口㾗真係唔錯希望長賣長有哈哈🤘🏿🤘🏿✨❤️❤️❤️..表面充滿紫薯粉❤️🤘🏿.-
經過見到紫薯糯米糍又回歸
$8大大粒醫下口㾗真係唔錯
希望長賣長有哈哈🤘🏿🤘🏿✨❤️❤️❤️
表面充滿紫薯粉❤️🤘🏿
2017-03-18 223 浏览
不得不彈,完全唔好食。超群呢隻華田芝士蛋糕出左好一陣子,有文章話好好食又盛,一直心思思想食,今日終於行過買到呢個蛋糕。滿心歡喜咁開左黎食,呢個蛋糕一撕開張底紙就感覺不妙,因為勁濕,半個蛋糕都好濕潤。完完全全食唔到華田同芝士味,芝士醬得個丁屎咁多,完全失望,盛惠$30大元
不得不彈,完全唔好食。

2017-02-23 246 浏览
大福在台灣實是我的日常小食。可是在香港中,則少食了很多。行路途中經過便試了。這味道明顯是不一樣的。期待有機會再食👍🏻👍🏻👍🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻
阿華田大福
2017-02-10
等候时间
3 分钟 (堂食)
2017-02-19 205 浏览
會食幾多次😋食幾多個大福😗🙈都係🤔阿華田大福最好味💗👍超群既阿華田大福😤😌食過第一次就會有👇第二次第三次第四次甚至第五次六至七次😂🤗真心好味嫁😍粉雖然多左少少🙈但成隻手咁大粒😲🖐🖑✊唔小心整爆左少少😂不過都證明咗🤗🤗入面係好足料嘅🤓😋皮薄👍👍👍👍比上次食既薄😋😝餡有少少流心😙😚 好滑😎 唔太甜😆又唔濟😂又有咬口😉好值得一試嫁超推薦( ̄∇ ̄)
會食幾多次😋食幾多個大福😗🙈
入面係好足料嘅🤓😋
皮薄👍👍👍👍比上次食既薄😋😝
餡有少少流心😙😚 好滑😎 唔太甜😆
又唔濟😂又有咬口😉好值得一試嫁
超推薦( ̄∇ ̄)
2017-02-18 189 浏览
呢期超羣推出左好多阿華田既野食,包括糯米滋,阿華田珍珠撻✌✌2款都正😈先講阿華田糯米滋, 個皮算煙韌,入面包住一大堆阿華田醬,仲有d 麥提莎,完全係好夾😱😱😱😱😱😱至於珍珠撻,入面的確有放珍珠, d 料都落足,都冇野可以挑剔😈😈😈😈😈
2款都正😈