2016-10-16 873 浏览
今日去到大角咀,好想食越南河粉,就選擇咗呢間乾乾淨淨嘅越北試試。兩個人分別點了兩個午餐,一個火車頭金邊粉,另外一個小食--炸蝦餅,另一個香茅牛肉檬加一個小食--春卷。另外一杯特飲,忌廉柚子蜜。金邊粉d湯幾有牛味,牛肉份量都多,仲有牛腩雖然厚,但係好淋!小食嘅炸蝦餅都唔差,彈牙,仲有4件。香茅牛肉撈檬,份量勁大,牛肉有香茅味,炸到好鬆化,其他冇乜特別。小食係春卷,味道不過不失,都唔錯嘅。整體係好味,價錢又合理,讚!

整體係好味,價錢又合理,讚!
2016-10-15
2016-10-15 490 浏览
今天到大角咀training, 跟同事去試試呢間越南野,中午12:30已經要等位,等左10分鐘就有位,坐低左發覺間餐廳D裝修幾舒服,以綠色為主,我叫左個生牛河,朋友叫左香茅豬扒河,2樣賣相都不錯,個湯底都幾好,好重牛骨味同奶香,牛肉都算入味,有少少之前澳洲食嘅感覺,另外外朋友個豬扒河都不差,我偷左一件食,好夠熱同入味,只是有少少頗甜,香港黎說質素已經算不錯,下次training 一於再來試試其他
生牛河
生牛河
2016-10-02 382 浏览
越北餐廳服務態度良好,無論等位同埋接待都非常有禮貌,會先生有咩可以幫到你👍👍👍 食物的水準都好正,豬排真心真係好好味,肉質好彈牙而味道好入味,係我最鍾意食既😆😆😆最後兩人食飯買單都係120蚊,是咁多野都唔係貴,真係好值得,大家可以去試下

2016-09-11
  • 豬排
2016-10-01 287 浏览
話說,今日係奧海城行街行到攰,一時興起想走去食下越南菜,咁啱見到呢間嘢,就走咗去試。一坐低就叫咗個雞絲撈檬同春卷,嘢食離得幾快,好食。最後叫多咗杯三色冰,好飲!嘢食嘢飲都好好,可以再戰。
2016-09-30 228 浏览
想食正宗越南牛肉粉真係越來越難, 越北算系一間做得比較好既。一定要黎呢度試下碗牛肉粉,正宗得黎分量又十足。而且價錢合理,今次黎除左叫牛肉粉中叫埋呢度出名既越式炸蝦餅,一樣keep到水準,真係要比個good。以後系大角咀又多個選擇啦!!
2016-09-30
  • 牛肉粉
2016-09-30 142 浏览
大角咀越來越多新野。住左大角咀好耐,都差唔多食暈。好彩近排又出間越南粉,好自然就去試下,憑良心,幾十蚊食到呢個質素幾唔錯。推介個招牌牛肉粉,真係幾有味。可以值得去多次
2016-09-29 281 浏览
眾所周知,奧海城間越棧執左之後呢區做得出色既越式湯河可謂買少見少。然而,第一次幫襯呢間越北既時候真係比左我幾大驚喜,地道既湯底,講究既用料,構成一碗上乘既生牛河。色,香,味俱全,遺憾既係佢實在太吸引,令我未影相之前已經忍唔住起筷。
2016-09-27
  • 生牛肉河粉
我入到門口同舖內嘅員工表示我3位,但係講完之後無理會我,我以為該員工聽唔到,再一次講明我3位嘅,呢次位員工聽到,不過轉身行開,我以為佢安排坐位比我,但原來佢去做其他工作,而我再向另一位員工,講多一次(已經係第3次),佢比我嘅反應同之前個員工一樣,完全無理會到我,我覺得你打開個門口咁樣做生意,離晒譜,呢間公司無投訴電話,打電話去其他分店(紅磡店)反映,有位應該係該店嘅經理聽電話,同我講唔係佢舖頭,佢理唔到,咁呢層我都知,不過你公司無投訴電話嘛,我要投訴可以點樣做呢?咁即係咪等於,如果食物同服務有問題嘅時候,都可以唔需要投訴或者比意見你地呢?我確實未去過一間食店係咁差劣嘅。
2016-09-11
2016-05-23 718 浏览
假日總係訓到黃朝白晏, 下午茶當早餐. 越北新開一直未有機會試, 行過越北門口望下餐牌, 岩食就入去.越式炸蝦餅: 蝦餅好彈,即炸夠香脆,點上甜酸醬十分開胃越式生牛肉湯河: 好多牛肉而大塊,充滿鮮牛味,有咬口唔韌椰青:清甜潤喉, 飲啖已經透水涼, 可惜比較椰肉"鞋"同韌, 而且比較硬. 要用大力才能括出來, 所以飲椰汁算了埋單$72
越式炸蝦餅: 蝦餅好彈,即炸夠香脆,點上甜酸醬十分開胃
越式炸蝦餅
越式生牛肉湯河: 好多牛肉而大塊,充滿鮮牛味,有咬口唔韌
越式生牛肉湯河
椰青:清甜潤喉, 飲啖已經透水涼
, 所以飲椰汁算了
椰青
埋單$72
2016-05-07
越式炸蝦餅
越式生牛肉湯河
2016-02-29 662 浏览
又番黎大角咀呢個以前工作的地區,約舊同事吃飯,才知附近又開了新餐廳,於是就約了試試這間新開的越北-牛肉粉專門店。 看看餐牌,午市選擇頗多。飲品還可加錢轉原個椰青! 好吸引呀! 今次先試這個👇 順化香芧豬扒湯河 $42豬扒很貼心的分開上,岩岩炸起的確脆卜卜,內裡肉嫩。除了濃濃香芧味還有一點甜,同台的舊同事吃過後亦讚口不絕。唯一略嫌脂肪較多,雖然很有油脂香味,但吃後心裡有內疚感。湯河相比之下很遜色,湯底過咸! 湯河份量少,香草味亦較含蓄。

今次先試這個👇
順化香芧豬扒湯河 $42

2016-02-27
  • 順化香芧豬扒
2016-02-17 514 浏览
在屋企樓下開張咗幾個月都未試過。之前見佢都幾多人流,突然今日見小咗人,就決定要試試入到去揾咗個位坐,睇咗menu都好多野食選擇。睇咗陣我選咗《生牛肉拼坑腩片湯河》。等咗大約10分鐘,一碗賣相不錯的湯河就送到面前。食落去湯底同配料味道都好夾,九層塔加大葱的味道輕輕的飄出,整體有越式風味生牛肉新鮮,可惜份量少同湯唔夠熱,做唔到令牛肉輕熟而引出牛味的效果。牛坑腩味度唔錯,嫩口彈牙,可惜份量也屬偏少。 以新張店鋪來計算還有改善空間
在屋企樓下開張咗幾個月都未試過。

之前見佢都幾多人流,突然今日見小咗人,就決定要試試

入到去揾咗個位坐,睇咗menu都好多野食選擇。

生牛肉拼坑腩片湯河