2024-04-28 18 浏览
🌟今日到筲箕灣食個飯,經過鯉景大廈一間越南餐廳,最鍾意食越南菜嘅我,二話不說走進去。***** ***** ***** ***** ***** ***** 炭燒豬扒拼扎肉撈檬🥩豬扒夠軟腍,炭燒嘅關係另外層有燒烤嘅感覺,燒豬扒超好味,扎肉口感夠厚實,好耐未食過撈檬,撈檬使人開胃,好鍾意呢個。鹽燒原隻大頭蝦🦐好大隻大頭蝦,鹽燒好入味,蝦肉很厚幾夠Q彈,king size啖啖肉,非常好味。青檸梳打🍹青檸梳打酸酸甜甜的,好有越南風味。總括來說,這裏店小店經營,店員非常親切友善,值得推薦;睇見餐牌有二人餐,下次一定要同朋友過嚟試吓。

炭燒豬扒拼扎肉撈檬🥩

鹽燒原隻大頭蝦🦐

青檸梳打🍹
青檸梳打酸酸甜甜的,好有越南風味。

2024-04-26 15 浏览
家住筲箕灣,屋企附近近排都有餐廳結業,但都有新餐廳開。其中一間叫越南老街舖頭面積唔大,裝修簡單,乾淨企理,因為係閒日,普通食個飯,叫個送酒小食同兩個澱粉類晚餐小食叫咗炸雞軟骨,粉漿厚薄適中,調味裏面有淡淡藥材同胡椒香。上枱唔會有好熱氣嘅感覺,點少少泰式甜酸汁,送啤酒非常唔錯呢度有提供越南啤酒及大路牌子,價錢都合理,依家所有酒精飲品仲做緊推廣,買二送一,算係抵飲炭燒豬頸肉配扎肉撈檬,撈檬係好適合夏天食嘅,豬頸肉燒完都有肉汁,而扎肉就唔會太硬,配埋花生碎甜酸汁撈吓食吓,非常開胃原隻椰青海鮮焗飯,炒香嘅飯非常乾身仲食到椰青肉,配搭幾特別又好食。放面嘅大蝦魷魚同青口都好足份量,蝦又大隻爽口。個飯用椰青焗完好奇怪地食到少少芋頭嘅味道,特別得嚟又幾喜歡街坊小店,服務價錢質素都算合理,應該會再幫襯

街坊小店,服務價錢質素都算合理,應該會再幫襯
2024-04-24
呢間小店位於比較隱蔽位置都係朋友介紹睇map先識去🤭估唔到係一間幾好食 價錢又唔貴嘅泰式餐廳真係高手在民間 已經俾我bookmark咗下回再去😎😎佢有個晚市二人套餐幾抵食‼️但都驚食唔曬浪費野食 所以都係單叫🤧碳燒豬頸肉配扎肉撈檬🐷大大碗撈檬 加入炸蒜粒+炸乾䓤片+芫茜+🥕蘿蔔絲+白蘿蔔絲等最緊要加入咗酸甜香口泰國碌冧汁食落開胃清新 檬粉又夠爽滑💕而碳燒豬頸肉燒得剛剛好 仲會有少少燶邊肉味重又多汁 帶少許甜味扎肉幾有肉感 而且煎過 食落夠香口👍🏻😃生牛肉湯河粉🐮湯河香料好足 滿滿泰式風味✨碗內本身已有洋蔥/芫荽等香料細心附上青檸+辣椒🌶️+香葉🌱加少少入河粉 個湯底味道即時提昇生牛肉牛味香濃 肉質鮮嫩不韌👍🏻河粉夠滑同較粗身 食完唔會有口渴感覺😉素菜米紙卷🌯以透明米紙包裹住豐富蔬菜 十分吸引卷皮透薄煙韌配搭蔬菜🥬爽脆口感整道菜輕盈而清爽 展現泰國菜特色加埋酸甜碌冧汁 作為開胃菜不俗👌🏻墨魚粟米餅🌽🦑墨魚粟米餅外皮少脆入面內嫩墨魚幾彈牙鮮香 加埋粟米的甜味相互融合配上泰式辣醬 味道出眾有層次😋
呢間小店位於比較隱蔽位置

墨魚幾彈牙鮮香 加埋粟米的甜味相互融合
配上泰式辣醬 味道出眾有層次😋
2024-04-23
2024-04-20 20 浏览
越南牛肉河粉牛肉,上碟時半生熟,有厚度之餘,肉質亦鮮嫩,牛丸肉質緊緻細膩,牛筋入味軟淋口感豐富, 牛柏葉爽脆可口就連河粉吸湯能力也非常出色,每啖都鮮甜可口豬頸肉扎肉撈檬粉,加入炸蒜粒、炸乾䓤片、芫茜、 🥕甘筍絲、 白蘿蔔絲等,最重要係加入酸甜香口「碌冧汁」,夏天食特別清爽涼快👍🏻炸雞軟骨熱辣辣脆卜卜嘅口感,而且 一啲都唔會油淋淋, 配埋甜酸醬, 而且份量好多👍🏻 原隻魷魚🦑爽口彈牙爽脆,魷魚上面鋪滿蒜蔥 油好惹味玫瑰梳打 荔枝梳打
越南牛肉河粉

炸雞軟骨

原隻魷魚🦑
爽口彈牙爽脆,魷魚上面鋪滿蒜蔥 油好惹味

玫瑰梳打 荔枝梳打

2024-04-17
2024-04-16 24 浏览
通常去筲箕灣都係去東大街覓食,今次朋友介紹⼀間都係地鐵站附近的越南餐廳,CP值好高!越南炸春卷-春卷皮偏白色,似係米紙皮,炸後十分醋脆有口感-餡料有紅白蘿蔔同肉碎,仲有幾塊生菜伴食冇咁熱氣生牛肉湯粉-湯頭好香好有牛味!加埋青檸更清新惹味👍🏻-牛肉$78黎講份量好多,嫩滑濃牛味,仲有大量芫茜係面香檸明爐海斑-十分有驚喜的一碟!上枱係用爐蒸住,職員會先淋蒜香汁密鋪條海斑,再點火等佢keep 住溫度-海斑勁滑好新鮮,每啖肉都吸哂蒜香汁-上面擺左好多青檸片令整條斑更出色!青檸汁同魚超夾,更顯魚鮮青檸荔枝梳打-非常解膩👍🏻

越南炸春卷
-春卷皮偏白色,似係米紙皮,炸後十分醋脆有口感
-餡料有紅白蘿蔔同肉碎,仲有幾塊生菜伴食冇咁熱氣

生牛肉湯粉
-湯頭好香好有牛味!加埋青檸更清新惹味👍🏻
-牛肉$78黎講份量好多,嫩滑濃牛味,仲有大量芫茜係面

香檸明爐海斑
-海斑勁滑好新鮮,每啖肉都吸哂蒜香汁

青檸荔枝梳打
-非常解膩👍🏻

2024-04-14 33 浏览
呢間充滿越南格調嘅小店,掛畫及燈飾都充滿大自然氣息吸引左我入黎食同朋友都愛飲酒🤣其他店都好少見越南西貢啤酒 ,苦味較重,喜歡苦澀嘅朋友不妨一試另一款啤酒揀左朝日 Asahi,係清爽口感見到店唔少客人食生牛肉湯河,果然好好食!湯河香料好足,青檸,辣椒,香葉另上,碗內本身已有洋蔥、芫荽等香料,配合薄切牛肉片,帶出成個越南風味河粉口感滑溜,份量多🤩🫶🏻蒜蓉牛油香茅雞中翼(4隻)雞翼size 好大隻,雞肉嫩滑,炸到外層好香脆雞翼面頭舖滿炸蒜,好惹味碳燒系列燒雞泡魚亁好大片,成塊燒得好香脆,特別係邊位,食落甜甜地,點埋蛋黃醬仲正原隻椰青海鮮焗飯好大個,以原隻椰青為基底,上枱已經被面頭嘅海鮮吸引住,椰漿圍繞住大蝦,青口,魷魚,係炒飯底,炒飯如果再乾身會更香,炒飯中間夾着少少椰青肉,椰香味濃
呢間充滿越南格調嘅小店,掛畫及燈飾都充滿大自然氣息
吸引左我入黎食

同朋友都愛飲酒🤣
另一款啤酒揀左朝日 Asahi,係清爽口感

見到店唔少客人食生牛肉湯河,果然好好食!
河粉口感滑溜,份量多

🤩🫶🏻蒜蓉牛油香茅雞中翼(4隻)
雞翼size 好大隻,雞肉嫩滑,炸到外層好香脆
雞翼面頭舖滿炸蒜,好惹味

碳燒系列
燒雞泡魚亁

原隻椰青海鮮焗飯
2024-03-20
  • 生牛肉河粉
  • 蒜蓉牛油香茅雞中翼
2024-04-12 32 浏览
假期 1湊2 放飯。咁岩佢地又想坐叮叮,我地就走左去西灣河筲箕灣一帶行下,睇下有咩食~ 黎左呢間越南老街,睇過下評論,見都好似唔錯就黎試下。鋪位唔大,但座位都算舒適,食物質素都唔錯~ 我地呢啲有小朋友既,搵地方食野最緊要岩佢地口味!又坐得舒服😌 最重要唔好限時😆😆兩個細路超讚個牛肉串、豬頸肉同個椰子飯!D肉淋身又軟熟,好怕有d店鋪燒到乾柴咁。但呢間冇呀🤭🤭 椰子飯純粹見佢幾特別就叫黎試下,點知又有驚喜喎~ 好過食乾飯乾爭爭。呢幾款食物,我個人都好喜歡. 下次會再黎!
假期 1湊2 放飯。

兩個細路超讚個牛肉串、豬頸肉同個椰子飯!

呢幾款食物,我個人都好喜歡. 下次會再黎!
牛肉串
青菜🥬
椰子飯
小食拼盤
2024-04-12 20 浏览
夜晚筲箕灣試下街坊越南餐廳越南老街!生牛肉湯粉 78HKD🌟🌟🌟🌟🌟好味既Pho一係睇湯底鮮唔鮮,二係睇粉滑唔滑。呢個生牛肉湯粉完全💯,老闆話呢個湯底係每日新鮮煮既牛骨湯,飲落去唔會覺得口渴!好好味🤤河粉同樣好滑,同岩岩燙熟pink pink既牛肉好夾。雞絲扎肉湯粉 78HKD 🌟🌟🌟🌟呢個Pho湯底係雞湯,同樣香濃,唔係落味精果種。我自己幾鍾意食扎肉,幾有咬口。唔食得牛既朋友,強烈推薦呢款❤️蝦餅4件 48HKD 🌟🌟🌟🌟🌟蝦餅夠脆夠足料!真係食得到蝦肉爽脆既質感!四大塊,抵食👍另外我地嗌左杯荔枝茶,都幾香!兩人買單200蚊左右,OK抵食!
夜晚筲箕灣試下街坊越南餐廳越南老街!

生牛肉湯粉 78HKD🌟🌟🌟🌟🌟

雞絲扎肉湯粉 78HKD 🌟🌟🌟🌟

蝦餅4件 48HKD 🌟🌟🌟🌟🌟
蝦餅夠脆夠足料!真係食得到蝦肉爽脆既質感!四大塊,抵食👍

2024-04-12 17 浏览
難得去開筲箕灣,見到有間小店食越南野,室內裝修得幾”骨子”溫馨,即刻吸引咗要入去試下😋汁燒牛肉米紙卷,估唔到咁好食!咬落牛肉爆汁,好juicy😋🐂蒜蓉包(4pieces)🧄🍞garlic bread烤得非常香🤤so yummy!辣椒膏炒花甲,花甲隻隻都好大隻,個汁先至係精華所在,可以用來配搭點蒜蓉包食🧄🍞一流🔥雞絲扎肉湯粉Pho🐓成碗Pho超多雞絲😋味道夠哂正宗!我覺得整體食物質素非常有誠意🔥
雞絲扎肉湯粉Pho🐓成碗Pho超多雞絲😋味道夠哂正宗!

我覺得整體食物質素非常有誠意🔥
2024-04-08
介紹返💁🏻‍♀️。。🇭🇰 越南粉 在筲箕灣 🇭🇰。越南老街。鯉景大廈地下A號舖。香煎大蝦泰式柚子沙律。HKD108蒜蓉牛油香茅雞中翼。HKD68火車頭湯粉生牛肉。熟牛肉。牛丸。牛柏葉。牛根。HKD98鹹檸梳打。HKD38新鮮椰青。HKD48🤫 返嚟香港啦~第一擊係越南粉🇻🇳新鮮滾熱辣就係尋晚嘅事啫😌尋晚約咗喺筲箕灣蒲大嘅大V..佢話帶我去街坊越菜餐廳食吓靚嘅火車頭..唔係話好隱世..少少咁啦🤣🤫 哩間位於筲箕灣內街嘅越南老街舖頭唔大..陳設簡單溫馨..室內十零張二人枱可以靈活合併..外邊兩張四人枱有越南大排檔Feel🤫 細食嘅大V同我Share咗碗火車頭..再Share埋佢大推嘅蒜蓉牛油雞中翼同柚子沙律..一人一杯嘢飲..一個晚餐簡單成事~🤫 首先係萬眾期待嘅火車頭🚂原來叫一碗Share係啱㗎🤭份量都真係幾多..而且同出邊嘅火車頭有些少唔同..除咗生熟牛肉片同牛丸之外佢呢度仲有牛柏葉同埋牛筋..個人就非常欣賞嗰幾片生熟牛肉片..生同熟都好唔錯..生嘅質地就滑啲..熟嘅質地就彈牙啲..而且同樣牛味都好香..牛柏葉都係爽口彈牙嘅..牛筋正常味道啦..唯一係個牛丸唔係勁濃汁嗰種..但係個湯底先
介紹返💁🏻‍♀️

🇭🇰 越南粉 在筲箕灣 🇭🇰
。越南老街
。鯉景大廈地下A號舖

香煎大蝦泰式柚子沙律
。HKD108

蒜蓉牛油香茅雞中翼
。HKD68

火車頭湯粉
生牛肉。熟牛肉。牛丸。牛柏葉。牛根
。HKD98

鹹檸梳打
。HKD38

。HKD48

🤫 首先係萬眾期待嘅火車頭🚂原來叫一碗Share係啱㗎🤭份量都真係幾多..而且同出邊嘅火車頭有些少唔同..除咗生熟牛肉片同牛丸之外佢呢度仲有牛柏葉同埋牛筋..個人就非常欣賞嗰幾片生熟牛肉片..生同熟都好唔錯..生嘅質地就滑啲..熟嘅質地就彈牙啲..而且同樣牛味都好香..牛柏葉都係爽口彈牙嘅..牛筋正常味道啦..唯一係個牛丸唔係勁濃汁嗰種..但係個湯底先至係精華所在..真心香濃而且係會飲到見底嗰隻☺️
🤫 然後嗰份蒜蓉牛油雞翼..四隻一份大大碟咁上枱..牛油雞翼個炸皮非常之香脆配埋面頭嘅生熟蒜非常之惹味..入邊雞翼嘅肉質都好Juicy..絕對係熱氣得嚟又必須要叫嚟食首選🤭
🤫 我哋嘅第三樣嘢食就係健康又好味嘅柚子沙律..其實我都唔識分柚子沙律係泰式定係越式㗎啦..但係佢呢度個調味酸酸甜甜冇話辣就啱晒我..尤其是佢哋選用嘅柚子幾乎嚿嚿肉都多汁而且唔澀㗎..仲有面頭嗰三隻偏大Size嘅中蝦燒得好香呀~真係一放上枱就聞到嗰浸香味..連有海鮮敏感嘅大V都忍唔住要食一隻😅
🤫 飲品方面..我就揀咗大路嘅椰青..椰青都甜喎~令到我覺得整體嚟講雖然越南老街係街坊小店..但係佢哋選材都會喺佢哋Budget以內一啲幾靚嘅貨色..咁樣我覺得對餐廳同食客都有好處..因為唔係下下都要啲餐廳蝕住做先至為之好㗎嘛😊
🤫 總括而言越南老街係其中一間我覺得係筲箕灣嘅隱世美食..大家都知道筲箕灣好鬼多好食嘅嘢㗎啦~掃開街可以過埋嚟呢度試吓喎🤭
。。
翻兜指數:🙆🏻‍♀🙆🏻‍♀️️🙆🏻‍♀️ (5個🙆🏻‍♀️為翻兜爆燈)
。。
2024-04-10
  • 香煎大蝦泰式柚子沙律
  • 火車頭湯粉
2024-04-12 24 浏览
加班工作後吃個簡便晚餐再回家,找到一家越南小店店鋪面積不算太大,座位不多,裝潢簡約舒適環境乾淨,裝修風格有小心思,店員親切有禮佈置像越南街頭平民小食店,菜式地道,價錢實惠素菜米子卷有六小件,卷皮透薄煙韌,外柔內剛時令蔬菜蒜蓉炒芥蘭乾爽不油膩,炒得香口有鑊氣生牛肉河粉麵條順滑,湯底暖笠笠,充滿牛味越式咖啡絲滑柔順,濃郁煉奶帶來苦澀與香甜的交織,終極提神新鮮椰青味道清新,鮮甜解膩,椰青肉口感爽脆有嚼頭
加班工作後吃個簡便晚餐再回家,找到一家越南小店
店鋪面積不算太大,座位不多,裝潢簡約舒適
環境乾淨,裝修風格有小心思,店員親切有禮
佈置像越南街頭平民小食店,菜式地道,價錢實惠
素菜米子卷
素菜米子卷有六小件,卷皮透薄煙韌,外柔內剛
蒜蓉炒芥蘭
時令蔬菜蒜蓉炒芥蘭乾爽不油膩,炒得香口有鑊氣
生牛肉河粉
生牛肉河粉麵條順滑,湯底暖笠笠,充滿牛味
越式咖啡
越式咖啡絲滑柔順,濃郁煉奶帶來苦澀與香甜的交織,終極提神
新鮮椰青
新鮮椰青味道清新,鮮甜解膩,椰青肉口感爽脆有嚼頭
2024-04-09
素菜米子卷
蒜蓉炒芥蘭
生牛肉河粉
越式咖啡
2024-04-05 48 浏览
今次探索了一間位於筲箕灣的特色越南小店 - 越南老街!這家小店雖然地點有些隱密,但餐廳菜單都幾豐富,基本上越南野食都一應俱全!首先,我點了「火車頭湯河」($98)這個湯底充滿牛肉味道,湯汁清新,令人難以忘懷,每一口都充滿了牛肉的鮮美滋味。湯裡不僅有多種牛肉配料,如牛丸、熟牛肉、生牛肉,還有牛柏葉和牛筋,十分充料,使得湯的層次豐富,給味蕾帶來無限享受!另一款湯河「雞絲扎肉湯河」($78),毫不遜色。這碗湯河的湯與火車頭湯河截然不同,反而是香濃清甜,充滿了雞湯的香醇,搭配著大大塊的越式扎肉、煮了的雞肉絲以及大量的莞茜香菜,口感十分過癮,讓人回味無窮!此外,今晚不想喝甜味飲品,所以點了茉莉茶 ($28) 和龍眼茶 ($28) !茶味香純,清新怡人,幫助消化😋✨
首先,我點了「火車頭湯河」($98)
火車頭湯河
雞絲扎肉湯河

2024-04-02
火車頭湯河
雞絲扎肉湯河
2024-04-04 36 浏览
越南老街 (筲箕灣)筲箕灣南安街93號鯉景大廈地下A號舖.筲箕灣新開嘅高質越南菜餐廳🇻🇳😋.熟牛肉湯粉 $78汁燒牛肉扎肉撈檬 $68晚餐我哋叫咗一個湯河,一個撈檬🥢撈檬嘅汁酸酸甜甜,食落開胃清新,檬粉爽滑,汁燒牛肉個調味好好食,加埋扎肉,炸蒜,甘筍絲等等,好好吃🤤另外嘅牛肉湯粉🐮好多芫荽,芫荽控表示可以😗湯底牛味香濃,河粉滑,同越南食到嘅一樣好食😀越南早餐我都有興趣,下次搵日嚟試埋😎☀️
越南老街 (筲箕灣)
筲箕灣南安街93號鯉景大廈地下A號舖
筲箕灣新開嘅高質越南菜餐廳🇻🇳😋
熟牛肉湯粉 $78
汁燒牛肉扎肉撈檬 $68

越南早餐我都有興趣,下次搵日嚟試埋😎☀️
2024-04-03 22 浏览
越南老街食越南河粉!🍜越南河粉最好味嘅地方係個湯底,飲落口又順滑,暖笠笠,充滿牛味🐄 飲完一啖又想飲這間舖頭正正符合咗呢個要求😄🍜越式生牛肉湯粉 食完唔會有口渴感覺,河粉口感夠滑,生牛肉牛味濃,肉質鮮嫩不韌💛黃咖喱牛舌牛筋飯 大大嚿牛舌,牛舌肉質柔嫩,口感絲滑,富有彈性,咀嚼感柔軟牛筋都好腍配合黃咖喱啱啱好 啲黃咖喱都幾有椰汁味 加多兩杯嘢飲 青檸荔枝梳打、柑桔梳打味道都幾好 調配得幾好飲 價錢合理 下次可以再食
越南老街食越南河粉!🍜
這間舖頭正正符合咗呢個要求😄

🍜越式生牛肉湯粉

牛筋都好腍
配合黃咖喱啱啱好 啲黃咖喱都幾有椰汁味

加多兩杯嘢飲
青檸荔枝梳打、柑桔梳打
味道都幾好 調配得幾好飲

價錢合理 下次可以再食
2024-03-29 94 浏览
去親筲箕灣如果搵食成日都係去東大街個邊,遇著假期真係等位都有排⋯⋯⋯今日就試吓唔去個邊,向西灣河方向搵食。原來係南安街有間新開唔係好耐嘅街坊越南菜小店,門面同裝修都好舒服又唔使同人迫,下午茶餐又幾吸引所以就即刻入咗去試試!餐廳以越南菜式為主,同朋友兩個因為未食Lunch,所以叫咗一個撈檬同兩個下午茶😆😆😆🐷燒豬扒撈檬燒豬扒好厚身,燒得好香仲會有少燶邊。檬粉唔會太冧而且我好欣賞佢個撈檬汁,唔似出面好水汪汪,睇得出佢用料足,味道都好豐富同夠香辣🥰🥰另外兩個係下午茶餐,煙三文魚蛋沙律配法式蒜蓉包+香茅雞中翼配炸薯條🍟煙三文魚蛋沙律配上蒜蓉包嘅組合超夾!沙律清新配上蒜蓉包嘅濃香脆,呢個下午茶正👍🏻香茅雞中翼配炸薯條不過不失,係我愛嘅粗薯條,雞中翼亦入味香脆,都很不錯哦!

🐷燒豬扒撈檬