1K
2018-06-24 58 浏览
今日下午約了好姊妹去食lunch,好耐都冇食越南菜了😄我哋去了旺角洗衣街的“越滿” The PHO食個越式Lunch😆😆我最喜歡西貢牙車快,即係雞肉椰菜沙律,酸酸地而且雞肉又嫩滑,個沙律好light同醒胃😃😃河內魚餅,好有我家鄉嘅feel,魚餅內有馬蹄,好香口不油膩☺☺,🐮牛肉串燒就一般啦~🦐蝦米卷都算可以,清淡了一點,不喜歡濃味的朋友,清清地食佢都幾健康。🦀🍅蕃茄蟹肉檬粉米線,份量十足, 蟹肉是軟殼蟹肉很脆口,湯味帶點蕃茄嘅酸味,米線比較幼身,總算不過不失。飲品呢我叫了薄荷青檸梳打,我就嫌薄荷唔駛多,唔夠薄荷味,哈哈。環境同裝修都好簡約,牆壁上仲有一幅大壁畫,座位闊落令每位食客都坐的很舒適。價錢方面是大衆化不是太貴,而且仲有2人及4人套餐,都算幾抵食。

• 西貢牙車快
叫咗二人餐,超級抵,$198一個炒介蘭,兩個越南湯河粉,兩杯嘢飲。另外叫咗d小食越南牛河越南牛河就是爽!生牛肉、芽菜,比高湯滾落去,浸3~5分鐘,就可以開始攪拌。牛肉啱啱好,唔會太老,非常入味。連埋啲湯河一齊食,正到爆!手撕雞湯河唔鍾意食牛肉,或者驚牛肉傷皮膚,可以試吓手撕雞!手撕雞肉碎碎地,細細舊,好啱女仔食用。手撕雞肉,味道幾鮮,而且去咗骨,每一啖都係肉。配埋高湯河粉,好容易就可以令你滿足🤗頭盤前菜三拼魚餅、涷牛展、牛油炸雞翼!我自己就比較鍾意炸魚餅,入邊仲有新鮮魚肉汁💦!鉸剪,凍凍地,夏天好容易入口🤤炸軟殼蟹蟹肉比香脆可口的蟹皮包住,又唔會炸得太耐,非常過癮!咸梅梳打青檸梳打

炒芥蘭

炸軟殼蟹
炸軟殼蟹

蟹肉比香脆可口的蟹皮包住,又唔會炸得太耐,非常過癮!

青檸梳打
青檸梳打
炒芥蘭
  • 手撕雞河
  • 魚餅
  • 涷牛展
上班日中午有同事提議來試試這家越南菜一行人來到這裡, 環境不錯,比一般越南菜舒適有午餐menu, 但所謂午餐並沒有配上飲品/配餐, 跟單點差別不大海防蕃茄蟹肉蝦湯檬粉對於食面一定要連湯食既我來說,湯底不錯, 吃得出的蝦膏味。略嫌多油。愛蝦湯的人可以一試蟹肉算多。本身有點擔心只有零碎蟹肉會好寡,意外地有附上札肉,配上藩茄木耳肉碎,尚算豐富。MENU有特意標明正宗檬粉, 的確是比一般檬粉滑溜順口。餐廳好貼心, 落單紙可以自行勾選香料, 本來要為客制化加分但各人依喜好勾選, 多茜多芽多洋蔥甚麼配搭都有最後來的面幾乎都是全走,問waitress才補上自行兩盆自行處理如果無視內容,何必每人用紙落單紙呢?

有午餐menu, 但所謂午餐並沒有配上飲品/配餐,
跟單點差別不大

海防蕃茄蟹肉蝦湯檬粉
海防蕃茄蟹肉蝦湯檬

對於食面一定要連湯食既我來說,
湯底不錯, 吃得出的蝦膏味。略嫌多油。
愛蝦湯的人可以一試
蟹肉算多。
本身有點擔心只有零碎蟹肉會好寡,
意外地有附上札肉,配上藩茄木耳肉碎,尚算豐富。
MENU有特意標明正宗檬粉, 的確是比一般檬粉滑溜順口。

餐廳好貼心, 落單紙可以自行勾選香料, 本來要為客制化加分
但各人依喜好勾選, 多茜多芽多洋蔥甚麼配搭都有
如果無視內容,何必每人用紙落單紙呢?
2018-06-15
海防蕃茄蟹肉蝦湯檬
  • 海防蕃茄蟹肉蝦湯檬粉
只有一小時的午餐,不想就甘填飽肚子,好想食些開心開胃自己想食的野,竟跟前面的人走進一間越南食店。今天真的很熱,內心先點了可口可樂,之後就選了涼快的撈檬。份量真的不算大,但如果計埋飲料是飽肚的。驚喜的是份豬頸肉,雖然切片了,但仍脆卜卜,感覺是午市廚師為我第一個客人烤甘。越式食物在夏天給人消暑的感覺。
今天真的很熱,內心先點了可口可樂,之後就選了涼快的撈檬。
越式食物在夏天給人消暑的感覺。
香烤豬頸肉撈檬
2018-06-18
香烤豬頸肉撈檬
2018-06-15 44 浏览
「越南料理」是我的喜好的菜式之一,「越滿」新開店不久已在openrice曾連續兩個月份上榜「月份好評餐廳十強」之一的食肆, 好評又多, 當然吸引到我這個重口味愛好者留意這新食店, 適逢到旺角區逛街, 到中午時段就前往一試。店內裝修一邊牆屬簡約設計, 另一面牆繪了一整幅勁大、勁色彩豐富的卡通畫。入座時間約中午12:00pm, 還未是放午飯時間, 客人尚未多, 不需等位。入座後服務經理禮貎遞上餐牌和飲用水, 我們點選了「越滿生牛肉河」、追加小食「越式炸春卷」、「順化蔗蝦」和「牛油雞翼」。「越滿生牛肉河」  ~   牛肉份量OK, 新鮮有牛肉鮮味, 湯底清甜, 河粉份量多, 也夠熱, 最上層鋪滿芽菜、洋葱絲、芫茜和葱絲, 另外再有一杯放了芽菜、青檸和九層塔, 供客人按喜好加上配菜香草或青檸汁。「越式炸春卷」    ~ 新鮮炸起, 以生菜包著食, 一清一熱且脆, 怪不得「越南炸春卷」這款小食在任何越南食肆都是咁受歡迎, 咁多人點選。「順化蔗蝦」~ 肉質爽口, 唯蝦味不太夠, 凡是有蝦膠的食物, 蝦的鮮味是該菜式的精髓和靈魂。「牛油雞翼」~ 雞翼炸得好香脆, 肉質可以, 不會太乾, 牛油味再濃郁

入座後服務經理禮貎遞上餐牌和飲用水, 我們點選了「越滿生牛肉河」追加小食「越式炸春卷」「順化蔗蝦」「牛油雞翼」

「越式炸春卷」
「越滿生牛肉河」

「越式炸春卷」/ 4 pcs (追加小食)
「越式炸春卷」

「順化蔗蝦」 / 2 pcs (追加小食)

「牛油雞翼」/ 2pcs (追加小食)
「牛油雞翼」~ 雞翼炸得好香脆, 肉質可以, 不會太乾, 牛油味再濃郁些更佳。

整體各款食物水準平均, 味道很好, 價錢合理, 是一間務實不花巧的食店, 希望新店能保持食物水準, 味道更進步, 往後再來光顧時會是正如其店名「越」食越「滿」意。

是次消費 : $106
2018-02-28
「越式炸春卷」
「越式炸春卷」/ 4 pcs (追加小食)
  • 「越滿生牛肉河」
2018-06-13 39 浏览
突然好想食越菜、好想食牛油雞翼,就黎左越滿。裝修風格以綠色為主調、彩磚襯托。另一幅牆有越南妹妹Q版畫,營造歡欣環境。二人晚餐A餐有牛油雞翼,就選佢啦。生牛肉河粉:牛肉同河粉份量都幾多,影得太耐嘅關係熟晒。豬耳扎肉河:5塊扎肉、扎肉入面釀左豬耳同調味料,惹味而且特別有咬口。炒芥蘭苗: 炒得非常入味,蒜香味勁濃郁。小食拼盤五選三(牛油雞翼、牛展、河內魚餅)牛油雞翼外皮雖厚,但牛油味香,肉都幾juicy。魚餅內有馬蹄好脆口,脆皮彈牙。燒原條烏頭魚 $98魚肚塞滿全部香料。蔥、薑、香茅,香氣滿滿。烏頭魚無多餘嘅碎骨,啖啖肉,肉質彈牙。酸梅梳打、薄荷梳打俾一罐你慢慢斟黎飲。
突然好想食越菜、好想食牛油雞翼,就黎左越滿。

裝修風格以綠色為主調、彩磚襯托。

另一幅牆有越南妹妹Q版畫,營造歡欣環境。

二人晚餐A餐有牛油雞翼,就選佢啦。

生牛肉河粉:牛肉同河粉份量都幾多,影得太耐嘅關係熟晒。

炒芥蘭苗: 炒得非常入味,蒜香味勁濃郁。

小食拼盤五選三(牛油雞翼、牛展、河內魚餅)
牛油雞翼外皮雖厚,但牛油味香,肉都幾juicy。

魚餅內有馬蹄好脆口,脆皮彈牙。

燒原條烏頭魚 $98

魚肚塞滿全部香料。蔥、薑、香茅,香氣滿滿。

烏頭魚無多餘嘅碎骨,啖啖肉,肉質彈牙。

酸梅梳打、薄荷梳打
俾一罐你慢慢斟黎飲。
2018-06-10
  • 燒原條烏頭
2018-06-13 59 浏览
呢間又有新菜式,仲有埋晚餐set,喜歡這類多款選擇,款款都食到d! 晚餐有A&B!A $198 小食拼盤5選3+炒菜+湯河2碗+飲品2杯,主餐澱粉質較B多!我同細食朋友食小食多,就點了2人晚餐B $288!鮮蝦米紙卷皮薄,菜、青瓜咬都好爽身,加上甜辣醬特別開胃!主菜可以5選2 有香茅豬扒 / 燒豬頸肉/ 燒雞半隻/蒜仔牛柳粒必點蒜仔牛柳粒,牛肉粒稔,蒜味好夠,醬汁夠濃,成碟清連汁都撈埋!炒芥蘭屬細碟份量,有小量炒蒜!燒雞半隻都大隻,肉嫩、脆皮香口!起初怕每碟小食份量多就點了蒜蓉包4件沒有點飯後來就想點返飯!蒜蓉包都香脆有味,建議如想飽肚d可額外再加小食或點主餐為越式炒飯飲品2杯 薄荷青檸、咸梅梳打唔駛額外加$!

晚餐有A&B!

我同細食朋友食小食多,就點了2人晚餐B $288!

鮮蝦米紙卷皮薄,菜、青瓜咬都好爽身,加上甜辣醬特別開胃!

蒜仔牛柳粒

炒芥蘭屬細碟份量,有小量炒蒜!

燒雞半隻都大隻,肉嫩、脆皮香口!

起初怕每碟小食份量多就點了蒜蓉包4件沒有點飯
後來就想點返飯!

飲品2杯 薄荷青檸、咸梅梳打唔駛額外加$!

蒜仔牛柳粒
2018-06-12 29 浏览
剛在旺角上完堂,相約了朋友食晚飯,朋友話想食越南菜,經過洗衣街揾左間「越滿」食越南菜, 環境都好舒適,再試埋啲食物,都相當不錯。餐廳設計十分卡通化,用餐時都特別開心精神。西貢牙車快沙律,將蔬菜同甜甜酸酸的醬汁,拌勻後食胃口大開。原條燒魚,用上大量香茅段,擺入魚腩位置,點上越南酸甜醬汁,啖啖濃郁茅香味的魚肉,光是聞起來已足夠惹味。越式炸春卷, 春卷炸得香脆可口,用生菜包住食起食,更有啖啖層次感。餐牌食物種類多元化,可提供不同食物給不同口味的客人,照顧十分周到。

餐廳設計十分卡通化,用餐時都特別開心精神。

西貢牙車快沙律,將蔬菜同甜甜酸酸的醬汁,拌勻後食胃口大開。

2018-05-31
2018-06-11 31 浏览
講起越南菜,只會諗起連鎖果間既河粉同三色冰等等,呢日同兩老尼到洗衣街搵食,經過呢間應該係新開既越南菜幾吸引又試吓新野啦。餐廳光猛開揚,雖然座位唔多但絕對唔會有焗促感覺,牆上一邊畫左得意插畫,另一邊就係好有法式風情既FEATURE WALL.調味架放左是拉差辣椒醬,魚露同泰式辣醬我地三個人食4人套餐驚太多,所以叫左二人套餐b 再散叫其他野。米紙卷,第一次食,米紙好薄但煙韌,點少少魚露幾開胃。豬頸肉燒得JUICY, 點泰式辣醬好惹味黑椒牛柳粒好夠味又夠淋,送飯一流,不過如果配菜冇落醋會好d越式炒飯蒜蓉包好夠蒜,超好食春卷可以用生菜包住食,多一層口感炸蝦餅唔會炸得太乾,都大舊牛丸河粉,味道好,牛丸夠彈牙蒜香炒芥蘭,唔太苦,不過佢朕味我唔係咁鍾意青檸檸茶,好大杯呀
餐廳光猛開揚,雖然座位唔多但絕對唔會有焗促感覺,
調味架放左是拉差辣椒醬,魚露同泰式辣醬

我地三個人食4人套餐驚太多,
所以叫左二人套餐b 再散叫其他野。
米紙卷,第一次食,米紙好薄但煙韌,
點少少魚露幾開胃。
豬頸肉燒得JUICY, 點泰式辣醬好惹味

黑椒牛柳粒好夠味又夠淋,送飯一流,
不過如果配菜冇落醋會好d
越式炒飯
蒜蓉包好夠蒜,超好食
春卷可以用生菜包住食,多一層口感
炸蝦餅唔會炸得太乾,都大舊
牛丸河粉,味道好,牛丸夠彈牙

蒜香炒芥蘭,唔太苦,不過佢朕味我唔係咁鍾意
青檸檸茶,好大杯呀
2018-06-07
2018-06-11 35 浏览
係洗衣街行過,想食個平平地下午餐。見到呢個14:30開始有8折!再望望餐牌嗌碗粉都係$48 仲有8折,都幾抵 一於就入去試下。阿熊一見到滴漏咖啡就話要嗌 事緣佢話好掛住美國飲既咖啡☕️ 都幾香 佢就要左個生牛肉湯河 淥兩淥就食得 證明個湯夠熱👍🏻有青檸跟埋 可以自行決定加唔加落個湯度我就要左豬頸肉撈檬 個豬頸肉好好味 我同阿熊都大讚👍🏻不過都覺得撈檬個汁唔夠重味 軟殼蟹米紙卷 走青瓜之下都一樣咁好味😛貪心既我地覺得大舊d既就更加完美🤣我就清清地要左個薄荷青檸梳打

我就清清地要左個薄荷青檸梳打
2018-06-07
2018-06-09 65 浏览
之前係呢條街食過韓燒,當時就見到呢到有間食越南嘢。越南餐廳係香港算係小眾嘢,日本菜周街都係,泰菜又有九龍城做代表,越南菜就比較零碎,亦唔係一班朋聚會嘅選擇同男朋友嚟食,見佢除咗二人套餐之外,仲有四人套餐,其實原來都好啱幾個朋友仔見個面嚟食👯👯我地叫咗二人套餐B餐,呢到座位闊落舒適,佈置係餐廳兩旁。當晚係平日,又落哂大雨,入到都見到仲有幾枱客🐷燒豬頸肉肉質腍身嫩滑,唔洗點咬,每一片嘅厚度適中,配上炸紅蔥頭片,食落更加惹味!🍲炒芥蘭苗味道清淡但有味,都係配咗一啲炸香料,等令成個味道豐富咗。芥蘭苗亦炒得剛好,唔會炒到老咗或者太生🥘越式炒飯呢個炒飯入面有菠蘿、提子乾、三色椒、炸紅蔥頭等等,炒飯味道清新無味精,感覺好健康😌🦐鮮蝦米紙卷自己本身好鍾意外面層米紙,食落煙煙韌韌好有口感😋 入面隻蝦肉質結實,配埋酸汁食勁開胃🦀咖哩軟殼蟹連埋個燭爐上,可以keep住熱食。軟殼蟹份量多,每人都食咗兩大舊,如果一開始叫咗蒜蓉包就可以點啲咖哩了~這個二人套餐比另一款貴,但試嘅菜式就更考功夫,而家款式較多和特別,貴一百元但都更多不同享受~

🐷燒豬頸肉

2018-06-06
炒芥蘭苗
咖哩軟殼蟹
2018-06-08 34 浏览
《越滿》 #旺角📍旺角洗衣街111號建煌華廈地舖-二人晚餐 $298/ Set (主菜五選二)🔹鮮蝦米紙卷鮮蝦夠大隻 配埋酸酸甜甜嘅汁食係開胃嘅-🔹炒芥蘭苗芥蘭苗看起來十分幼嫩、新鮮,去除了多余的部分,只留下最幼嫩的部分。金黃炸蒜片鋪在翠綠的芥蘭苗上,同時使整碟菜有多重口感。蒜香加上微辣的醬汁,十分惹味。令人一口接一口,而且硬度適中、爽口。-🔹咖哩軟殼蟹材料包括:主角-炸軟殻蟹兩隻(一開二,共四件,手掌般大小,份量十足!)正宗的外脆內軟,就算咖哩汁浸滿了整隻軟殻蟹,依舊吃得出是新鮮炸起的配角-洋蔥、芹菜、青椒、雞蛋極重椰奶香味!激贊!口味偏甜,頗為開胃。-🔹燒豬頸肉有驚喜!燒豬頸肉在製作過程中,絕對是有細心留意著豬頸肉的情況!因為豬頸肉的邊邊燒得非常脆,而且肉質卻異常的嫩滑。正!-🔹越式炒飯份量睇落好小 但食落都足夠 加左黃薑粉炒嘅飯係香嘅再加埋臘腸 蔬菜 蛋絲等配料 夠鑊氣得黎d飯都係粒粒分明-🔹飲品2杯有咸檸梳打好好❤️唔想成日都配7up😂自我感覺健康d💬呢個set幾好 選擇困難症嘅人都唔難選擇份量兩個人食係岩岩好-
《越滿》 #旺角
📍旺角洗衣街111號建煌華廈地舖
二人晚餐 $298/ Set (主菜五選二)
🔹鮮蝦米紙卷
鮮蝦夠大隻 配埋酸酸甜甜嘅汁食係開胃嘅

🔹炒芥蘭苗
金黃炸蒜片鋪在翠綠的芥蘭苗上,同時使整碟菜有多重口感。

🔹咖哩軟殼蟹
配角-洋蔥、芹菜、青椒、雞蛋
極重椰奶香味!激贊!口味偏甜,頗為開胃。

🔹燒豬頸肉
因為豬頸肉的邊邊燒得非常脆,而且肉質卻異常的嫩滑。正!

🔹越式炒飯
份量睇落好小 但食落都足夠 加左黃薑粉炒嘅飯係香嘅
再加埋臘腸 蔬菜 蛋絲等配料 夠鑊氣得黎d飯都係粒粒分明

🔹飲品2杯
有咸檸梳打好好❤️唔想成日都配7up😂自我感覺健康d

💬呢個set幾好 選擇困難症嘅人都唔難選擇
份量兩個人食係岩岩好
2018-06-08 61 浏览
下午茶時段經過洗衣街,行到出晒汗,經過見到呢間越南餐廳,就決定入去坐下食啲嘢,補充下能量。牙車快天氣咁熱,見到餐牌,就好想叫啲沙律嚟醒下神。快車分別有椰菜絲,蘿蔔絲,紅蘿蔔絲同雞絲,加上酸甜開胃嘅醬汁,大快心涼。綜合和牛河同行友人就叫咗個午餐河粉嚟食,侍應上台後先會即時幫我地加熱湯。河粉分別有和牛片,牛舌同牛丸,份量好大碗面仲大過塊面。鮮蝦米紙卷去親越南餐廳,當係餐牌見到有米紙卷,我都忍唔住叫,實在太愛米紙煙煙韌韌嘅口感。下午茶時段原來主餐牌會有八折優惠,所以價錢都唔算太貴,有機會再經過都可以試吓。

牙車快

綜合和牛河

河粉分別有和牛片,牛舌同牛丸,份量好大碗面仲大過塊面。

2018-06-07 31 浏览
一號風球懸掛,時不時橫風橫雨,逛街時甚是狼狽。唯有找個地方避風雨兼吃飯。轉入洗衣街,就找到了這個 “避風塘” 。它是一間越南餐廳,不算大,牆身的繪畫活潑生動,充滿越南情懷。二人套餐 $288都幾多嘢食,價錢OK,仲包兩杯飲品。飲品點了一杯凍青檸水和一杯過鹹檸梳打。凍青檸水好清新。飲鹹檸梳打要小心一點,不要過份篤粒鹹檸,否則會令到杯嘢好鹹,好彩我醒目,一路篤一路試下味,啱味就收手。好快啲食物就上來。【越式炒飯】炒飯金黃色,好吸引。雖然配料只是雞蛋、肉粒、粟米粒、蔥粒、彩椒粒、提子乾,但炒得的味道又幾好食喎,可能加了越南著名特產魚露吧,所以特別香。【香茅豬扒】大大件香茅豬扒斬開,方便食,豬扒都好入味。【炒芥蘭苗】夠鑊氣。【鮮蝦米紙卷】層皮晶瑩剔透,包住蝦肉、青瓜、米粉等材料,蘸上魚露就好好食喇。【咖哩軟殼蟹】最遲上來。店員要點火加熱。加熱後,咖哩香味飄出來,口水都流埋。軟殼蟹浸滿咗咖哩汁,好香且脆口。埋單三百餘,咁多嘢食,抵啦!

二人套餐 $288都幾多嘢食,價錢OK,仲包兩杯飲品。

好快啲食物就上來。

【越式炒飯】

【香茅豬扒】
大大件香茅豬扒斬開,方便食,豬扒都好入味。

【炒芥蘭苗】
夠鑊氣。

【鮮蝦米紙卷】

【咖哩軟殼蟹】
軟殼蟹浸滿咗咖哩汁,好香且脆口。

埋單三百餘,咁多嘢食,抵啦!
2018-06-05
2018-06-05 42 浏览
係公司做左成日嘢、个人都冇晒电,拿拿林走去揾啲嘢食医吓个肚先、經過旺角見到間越滿、就入去試吓、睇下有乜好嘢先、侍應來推介过咖哩軟殼蟹、我就加多个越南抄反和凍咸零水和香芧豬扒:凍咸零水好普通、越南抄反都係一般、最正都係个香芧猪扒和咖哩軟殼蟹味道超正真係可以要來撈反食:呢間嘢下次再來食吓其他、睇吓有冇突破先

、我就加多个越南抄反

和凍咸零水和香芧豬扒