2023-07-22 12 浏览
🎥放咗工就走左去戲院買定飛星期六嘅戲飛🎟️順便係附近食埋個飯先返去🏡正當諗緊食乜東東好之際💭個腦突然出現咗上次食過嘅椰汁酸湯湯底🔥一諗起就想食,因為佢個湯底真係勁正🤤所以我哋二話不說就行咗去encore嚕🥳🍲窩蛋火車頭河$95🌈窩蛋牛肉飯我就食過好多次喇😋但係窩蛋火車頭河就真係第一次試呀😍上枱嗰陣見到牛肉上面放咗生雞蛋🥚囗感非常之滑👍感覺就好似食緊生牛肉他他咁👍而且火車頭裡面仲🈶️好多材料🚂🈶️牛丸🐂生牛肉🐃牛柏葉🐮牛筋🐂同埋烤牛肉添💯正到暈🥳🍜雞撕扎肉椰汁酸湯檬$72🌈上次已經試過佢地呢度嘅椰汁酸湯嘅湯底😍之後成日都心思思😋加左椰汁同酸湯做嘅湯底好濃郁💯唔酸仲好香椰香味🤤而且手撕雞同扎肉份量唔少👍一路食一路飲過湯😆最後一定會飲晒 🥰呢個湯底真係無得輸呀🥳🌯手撕雞紙卷 $45🌈呢個手撕雞檬紙卷囗感好清新🌱最特別係佢地嘅手撕雞味道帶有啲焦香味🔥同平時食開嘅好唔同💯我覺得好正👍點埋酸酸甜甜醬汁一齊食🤤仲非常開胃添🥳🍤蝦多士$49🌈必食嘅蝦多士🔥食過番尋味🤤大大件熱辣辣💯啖啖都蝦膠🦐好惹味😍秒殺⏰🍷水果茶 $23🌈依家大熱天時🥵飲番呢杯好多新鮮水果嘅水果茶就勁爽喇💯好鍾意佢地呢杯水果茶裡面仲有青瓜

🍲窩蛋火車頭河$95

🍜雞撕扎肉椰汁酸湯檬$72

🌯手撕雞紙卷 $45

🌈呢個手撕雞檬紙卷囗感好清新🌱最特別係佢地嘅

🍤蝦多士$49

🍷水果茶 $23

🌈依家大熱天時🥵飲番呢杯好多新鮮水果嘅水果茶就勁爽喇💯好鍾意佢地呢杯水果茶裡面仲有青瓜🥒唔甜又fresh又解喝🥳

🍯熱香茅蜜 $29

🌈香茅加薑蜜真係好少見🤤我覺得香茅係有一種好有吸引力嘅香草🌿加落飲品同烹調中都非常之惹味💯唔知有冇人同我一樣都係「香茅控」呢🙋🏻
2023-07-20 16 浏览
荃灣廣場對面原來開咗間越南菜,晚市定價有少少偏高,不過有套餐可以食多幾種嘢!特別推薦海南雞飯,皮薄肉嫩,一啲都唔柴🧡黃薑飯都好夠味🥹佢哋嘅蝦餅都幾出色,新鮮炸起,爽口彈牙🤤整體來講佢哋嘅炸物都唔錯,唔會太過油膩,油都食得出係好乾淨嗰款飲品方便,佢哋嘅咖啡係用新鮮薄荷,唔係用糖漿嗰款,誠意十足.另外仲叫左杯熱嘅咖啡,同樣係滴漏咖啡, 不過濃度啱啱好,椰香味十足👍煙三文魚手撕雞檬紙卷配無骨鳳爪沙律

👍煙三文魚手撕雞檬紙卷配無骨鳳爪沙律
2023-07-19 12 浏览
來到荃灣食晚飯,無錯,又係越南菜🇻🇳,又係越男仔👦食過越男仔既,都知道呢度晚餐set 好豐富,次次揀親都花多眼裡,A+B+C, 就係小食,主食,飲品,超級多選擇,樣樣都想食。二人晚餐小食: 牛油🧈雞翅(又香又脆,牛油味香)冰番茄🍅(個人最喜歡,甜甜的冰冰的,夏天吃好開胃)主食:2 碗生牛肉粉(招牌越南料理必食,牛肉由生變熟的過程過癮)飲品:水果茶🍉🍊🍌(超級解渴好喝,必飲)香茅蜜🍯餐廳晚餐時段超級多人,更為滿座,溫馨提示記得訂位😎
來到荃灣食晚飯,無錯,又係越南菜🇻🇳,又係越男仔👦
二人晚餐
小食:
牛油🧈雞翅(又香又脆,牛油味香)
冰番茄🍅(個人最喜歡,甜甜的冰冰的,夏天吃好開胃)
主食:
2 碗生牛肉粉(招牌越南料理必食,牛肉由生變熟的過程過癮)
飲品:
水果茶🍉🍊🍌(超級解渴好喝,必飲)
香茅蜜🍯
餐廳晚餐時段超級多人,更為滿座,溫馨提示記得訂位😎
2023-06-02
2023-07-18 19 浏览
🚩 越男仔我一直都好想去越南,但近排實在太危險喇😫只可以喺香港食下越南餐,就當去咗先〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈招牌去骨海南雞配黃薑飯 $76黃薑味恰到好處,唔會太搶風頭海南嘅份量都好多,皮薄肉嫩豉油帶微微甜味🌈 3 course dinner $109✨無骨鳳爪沙律✨煙三文魚手撕雞檬紙卷煙三文魚有輕輕炙燒過,魚香味更出不過略嫌手撕雞份量有啲少✨牛+豬pho超足料嘅蕃茄濃湯,湯底偏杰身,好似用咗好多蕃茄去打咁牛肉片唔鞋,豬扒厚身入味🌈越式蝦餅 $52有別於我哋出面食嘅蝦餅佢魚蛋嘅感覺會偏重少少不過整體都彈牙有蝦味🌈三色雞翼拼盤 $85特別喜歡牛油味,雞翼炸得香脆大隻不過定價就略嫌進取咗少少🌈椰香漏漏啡 $29原來漏漏啡就喺手沖咖啡咖啡味算香濃,椰香味十足🌈鮮薄荷漏漏啡 $33
🚩 越男仔
🌈招牌去骨海南雞配黃薑飯 $76
黃薑味恰到好處,唔會太搶風頭
海南嘅份量都好多,皮薄肉嫩
豉油帶微微甜味

🌈 3 course dinner $109
✨無骨鳳爪沙律

✨煙三文魚手撕雞檬紙卷
煙三文魚有輕輕炙燒過,魚香味更出
不過略嫌手撕雞份量有啲少

✨牛+豬pho
超足料嘅蕃茄濃湯,湯底偏杰身,好似用咗好多蕃茄去打咁

牛肉片唔鞋,豬扒厚身入味

🌈越式蝦餅 $52
有別於我哋出面食嘅蝦餅
佢魚蛋嘅感覺會偏重少少
不過整體都彈牙有蝦味

🌈三色雞翼拼盤 $85
特別喜歡牛油味,雞翼炸得香脆大隻
不過定價就略嫌進取咗少少

🌈椰香漏漏啡 $29
原來漏漏啡就喺手沖咖啡
咖啡味算香濃,椰香味十足

🌈鮮薄荷漏漏啡 $33
2023-07-18 14 浏览
難得天氣不錯,遊了一天車河,把車停在享和街交洗車檔洗白白,人就過隔籬大壩街開飯醫肚。見到這家「越南仔」裝修簇新整潔,感覺不錯。甫一進店,除了裝修時尚外,牆壁更貼滿跑車照,相信是店主的愛驅吧。卡位舒適闊落,挺好坐的。點了招牌去骨海南雞配黃薑飯 $76飯的份量挺多,可能是越式的關係,只提供酸味的醬汁,十分醒胃,風味不錯。雞肉亦新鮮嫩滑,雞味濃郁。配飲品雙檸七喜 $19炎炎夏日透心涼之選。朋友點了越式生牛肉牛骨湯河粉 $66牛骨湯底味道香濃可口,河粉濕潤嫩滑。生牛肉鮮嫩爽口,味道香濃。配香茅薑蜜 $29,消暑解渴。

見到這家「越南仔」裝修簇新整潔,感覺不錯。

卡位舒適闊落,挺好坐的。

點了招牌去骨海南雞配黃薑飯 $76

雞肉亦新鮮嫩滑,雞味濃郁。

配飲品雙檸七喜 $19
炎炎夏日透心涼之選。

朋友點了越式生牛肉牛骨湯河粉 $66

牛骨湯底味道香濃可口,河粉濕潤嫩滑。

生牛肉鮮嫩爽口,味道香濃。

配香茅薑蜜 $29,消暑解渴。

🌞天氣熱辣辣真係好想食啲清涼啲嘅嘢,今次就去咗荃灣呢間食店食返個夏日風情午餐🏝🥘火辣雞扒脆豬肉撈檬雞扒同脆豬肉都好入味,而且份量都好足。配埋越南菜專屬嘅撈檬醬汁,清爽得嚟又有滿滿嘅肉肉,唔錯呀😋🥗牙車快沙律-手撕雞檬紙卷成卷菜菜配上雞絲調味,配埋泰式甜辣醬,清爽脆口唔熱氣,夏天真係好岩食🥗🍢串燒沙嗲小編揀咗雞牛豬同菠蘿,串燒算係不過不失但係欣賞沙嗲醬,跟餐嘅小食算係OK啦依家天氣咁熱最啱就係食夏日風情嘅嘢㗎啦,呢間就好岩小編胃口啦😋

🥘火辣雞扒脆豬肉撈檬

🥗牙車快沙律-手撕雞檬紙卷

🍢串燒沙嗲

2023-07-16 15 浏览
今日去開荃灣西做嘢,緊係附近食埋嘢先走,突然想食越南嘢,所以決定去食越南仔入到黎環境都算舒服,Menu上嘅選擇都多,因為我同同事都算肚餓,所以最後同同事選擇多3 Course Dinner3 Course Dinner 有2個starters,份量都算多,只計個starters,都已經飽左一半牙車快沙律+椒鹽脆蛋魚柳椒鹽味香、魚柳都炸得好脆卜卜,非常香口無骨鳳爪沙律+手撕雞檸紙卷鳳爪沙律酸酸甜甜非常開胃,唔好睇小個檸紙卷,因為手撕雞份量都多,而且酸甜適中,抵讚去骨海南雞飯配黃薑飯雞肉嫩滑而且彈牙,味道同口感一流越南仔蔥油三味配黃薑飯三味係指豬頸肉、豬扒、扎肉,一個餐同時試到三種口味,每款三件,啱晒鍾意食肉嘅朋友總括而言,無論份量同埋味道都好正,值得推介
牙車快沙律+椒鹽脆蛋魚柳
椒鹽味香、魚柳都炸得好脆卜卜,非常香口
無骨鳳爪沙律+手撕雞檸紙卷
去骨海南雞飯配黃薑飯
雞肉嫩滑而且彈牙,味道同口感一流
越南仔蔥油三味配黃薑飯
總括而言,無論份量同埋味道都好正,值得推介
今次呢一間經常行過都未試過見到佢荃灣又有,旺角又有 (沙田都有)喺旺角嗰度曾經想入去食 但係未有機會今次喺荃灣廣場行完街 有啲肚餓 決定入去試吓第一感覺一入去已經聽到有越南歌非常地道 reception位靚女扎住兩條鬢邊 都好有越南感覺 第一印象好似唔錯坐低叫嘢食嘅時候 靚女見我哋睇咗5分鐘都未有心水 好主動走過來同我哋介紹佢話海南雞飯係佢哋嘅招牌 好多客人都好鍾意食🩷🩷🩷🩷👍🏻我哋聽佢講叫咗一個試吓 果然真係超級好味重點講多次 真係超級好味佢啲雞件斬得好細 啱晒我呢啲對食有要求但係又懶 唔鍾意大大嚿,要自己再切細啲嘅人食佢嘅雞油飯(黃飯)好夠味道配上甜酸檬粉汁 甜豉油膏醬 真係冇得輸👍🏻😋另外,佢都有推介兩個面⭐️⭐️分別係生牛生蝦椰汁酸湯湯濛靚女話個汁唔會太酸 係佢哋獨家調校嘅另一個叫做鎮店四鳥濛粉😉都係椰汁酸湯底(有四款唔同雞肉):雞脆皮+手撕雞+滑雞件+香脆雞其實聽落都幾吸引,可惜我哋兩個行完街都好肚餓 兩個都想食飯🤭最後,我揀咗:火炙香茅燒汁薄燒牛白飯講真呢個飯都唔錯嘅 只係我唔太習慣食生牛肉略嫌佢燒得唔夠熟 但其實佢都熟咗七成另外燒汁可以再加多啲,就會再好味啲啦😋😂因為我自己好
今次呢一間經常行過都未試過
見到佢荃灣又有,旺角又有 (沙田都有)
喺旺角嗰度曾經想入去食 但係未有機會
今次喺荃灣廣場行完街 有啲肚餓 決定入去試吓

第一感覺一入去已經聽到有越南歌

佢話海南雞飯係佢哋嘅招牌 好多客人都好鍾意食🩷🩷🩷🩷👍🏻

我哋聽佢講叫咗一個試吓 果然真係超級好味
重點講多次 真係超級好味
佢啲雞件斬得好細 啱晒我呢啲對食有要求
但係又懶 唔鍾意大大嚿,要自己再切細啲嘅人食
佢嘅雞油飯(黃飯)好夠味道
配上甜酸檬粉汁 甜豉油膏醬 真係冇得輸👍🏻😋

另外,佢都有推介兩個面⭐️⭐️
分別係生牛生蝦椰汁酸湯湯濛
靚女話個汁唔會太酸 係佢哋獨家調校嘅

另一個叫做鎮店四鳥濛粉😉
都係椰汁酸湯底(有四款唔同雞肉):
雞脆皮+手撕雞+滑雞件+香脆雞

最後,我揀咗:火炙香茅燒汁薄燒牛白飯

講真呢個飯都唔錯嘅 只係我唔太習慣食生牛肉
略嫌佢燒得唔夠熟 但其實佢都熟咗七成
另外燒汁可以再加多啲,就會再好味啲啦😋😂
因為我自己好鍾意食海膽,所以見到有個海膽檬紙卷都好奇試一下
可惜佢個海膽係越南海膽 恕我唔係好識欣賞
我都係鍾意日式/西式海膽多啲
另外都點咗個泰式鳳爪沙律 拼 脆蛋魚柳
佢個泰式鳳爪係黑糖鳳爪 都幾特別
頭頭一兩隻好好食,因為好開胃
但之後食落 會比較酸啲 ☺️

最後叫咗兩杯嘢飲一杯係是日餐飲椰汁冰

另一杯係青瓜青檸梳打 超級勁嘅青瓜味

夏日飲品必選 非常解渴😉
鍾意越南餐嘅朋友 可以一試
因為整體嚟講 呢間係一間唔錯嘅選擇
2023-07-14
難得考完試、完曬個課程,今日又可以準時收工,當然食好少少!記得之前食過越男仔唔錯,為求隱陣就食多次啦!但今次荃灣個靚女收銀好好人慢慢講個menu!我食嘅係招牌手撕雞拼扎肉椰汁酸湯湯檬粉($72)椰汁酸湯湯底獨特,唔係一味得個酸字,加埋手撕雞好夾!冰鎮蜜糖凍蕃茄($33)係靚女推薦,酸酸甜甜好開胃!水果茶($23)入面有好多鮮果唔係罐頭雜果,靚女仲提我可以篤穿塊青瓜會更fresh!男朋友叫招牌椰汁酸湯滑雞湯檬粉($82)同手撕雞檬紙卷($45)紙卷好精緻又唔會乾爭爭!飲品就叫雙檸紅茶($16)比普通檸茶多左青檸!今次食嘅感覺同第一次唔同,但都可以再食!#devietson #越男仔 #越南美食 #越男仔荃灣店 #荃灣美食

今次食嘅感覺同第一次唔同,但都可以再食!

2023-07-06
之前已經去過旺角越男仔嘅餐廳食飯今日經過荃灣又咁啱見到有越男仔就入左去食🤭荃灣餐廳嘅裝修就比較新 會有多啲嘅越南裝飾☺️例如牆身嘅設計 燈飾都配合越南嘅風味蔥油豬扒飯嚟一份蔥油豬扒飯 豬扒煎到好香口🥳咬落去係十分入味 肉質又好腍又軟身 加上啲蔥油同埋醬汁 味道好好 配飯一流🤭沙嗲烤牛撈檬沙嗲烤牛撈檬粉 牛肉彈牙多沙嗲多汁 檬粉唔錯😊串燒都唔錯📍(荃灣)越男仔#devietson #越男仔 #越南美食 #越男仔荃灣店 #荃灣美食
之前已經去過旺角越男仔嘅餐廳食飯

沙嗲烤牛撈檬粉 牛肉彈牙多沙嗲多汁 檬粉唔錯😊

串燒都唔錯

📍(荃灣)越男仔

2023-07-07 20 浏览
睇戲前食碗越南檬粉今日睇戲前想食碗粉,快、靚、正就入去呢間越南仔試吓職員介紹佢哋嘅招牌酸湯,就試吓佢招牌椰汁酸湯滑雞湯檬粉 $82微酸湯底幾開胃,滑雞大大件仲好嫩滑+$58 蒜香牛油脆雞翼好邪惡嘅小食😍好香口Juicy 不過略微脆炸粉太硬水果茶 $23水果茶加入一片青瓜,味道更Fresh 幾特別招牌去骨海南雞配黃薑飯 $76黃薑飯香軟入味,海南雞鮮雞味濃厚,肉質嫩滑附送雞湯一碗三檸七喜 $24下次睇戲前都食呢間先越男仔地址:荃灣大壩街75號
睇戲前食碗越南檬粉

今日睇戲前想食碗粉,快、靚、正
就入去呢間越南仔試吓

職員介紹佢哋嘅招牌酸湯,就試吓佢

招牌椰汁酸湯滑雞湯檬粉 $82
微酸湯底幾開胃,滑雞大大件仲好嫩滑

+$58 蒜香牛油脆雞翼
好邪惡嘅小食😍
好香口Juicy 不過略微脆炸粉太硬

水果茶 $23
水果茶加入一片青瓜,味道更Fresh 幾特別

招牌去骨海南雞配黃薑飯 $76
黃薑飯香軟入味,海南雞鮮雞味濃厚,肉質嫩滑

附送雞湯一碗

三檸七喜 $24

下次睇戲前都食呢間先

越男仔
地址:荃灣大壩街75號
2023-07-04 18 浏览
行過見到呢個餐廳好有人氣決定試一試呢度嘅3 course dinner有兩個starter 同一個main 都幾抵食餐廳亦都有其他比較創新嘅越南菜式🫶✨3 Course Dinner$95✨越男仔蔥油三味配黃薑飯(豬頸肉+豬扒+燒扎肉)豬頸肉、豬扒和燒扎肉煎得金黃香脆搭配著蔥油和黃薑飯口感鮮美🥰✨無骨鳳爪沙律無骨鳳爪爽口與新鮮的蔬菜和醬料混合在一起酸酸甜甜的口感非常適合作為開胃菜🫣✨手撕雞檬紙卷手撕的雞肉與脆嫩的檬紙卷在一起搭配的蘸醬和香辣醬更是讓整道菜更具風味🙈✨自家製沙嗲串燒 (牛+雞+豬) 配 撈檬粉 $76串燒烤得焦香肉質鮮嫩多汁搭配著撈檬粉甜中帶酸為整體味道增添了一分層次感😍✨牛骨湯清燉的牛骨湯燉得恰到好處湯底濃郁卻不膩口喝起來非常開胃😚✨威檸七 $16檸檬的酸味與七喜的氣泡完美交融味道十分平衡解渴又提神😝🍴越南仔📍荃灣大壩街75號
行過見到呢個餐廳好有人氣
決定試一試呢度嘅3 course dinner
有兩個starter 同一個main
都幾抵食
餐廳亦都有其他比較創新嘅越南菜式🫶
越男仔蔥油三味配黃薑飯(豬頸肉+豬扒+燒扎肉)

✨3 Course Dinner$95
✨越男仔蔥油三味配黃薑飯(豬頸肉+豬扒+燒扎肉)
豬頸肉、豬扒和燒扎肉煎得金黃香脆
搭配著蔥油和黃薑飯

味道十分平衡
解渴又提神😝

🍴越南仔
📍荃灣大壩街75號
越男仔蔥油三味配黃薑飯(豬頸肉+豬扒+燒扎肉)
無骨鳳爪沙律 +手撕雞檬紙卷
自家製沙嗲串燒 (牛+雞+豬) 配 撈檬粉
牛骨湯
威檸七
2023-07-03 9 浏览
店内座位頗寬敞,菜牌很有創意也頗曉得捉食客心理,因為所有小食或飲品若跟餐拆頭也頗多。以我這精明消費者,當然格過價,要了一個Set,無骨雞黃薑飯,包括兩個小食:牙車快沙律及手撕雞檬紙卷、更伴有一小樽香料汁,很精緻。更送清雞湯。也只不過92元。雞也算香滑,而且份量十足,而兩個小食,個人較喜歡雞卷,而雞湯就無乜味。當然必試串燒有豬、雞、牛及燒菠蘿有水準,飲品選了熱雙檸香茅蜜,超濃香茅及薑味,完全可消減這頓晚餐的油膩,記住必選。

2023-07-02 10 浏览
與愛人睇完戲,一步出戲院,就見到對面街這間食店,很久沒有試過去食越南嘢,就一支箭入去店面裝飾也算優雅、menu就頗多選擇,先來兩個飲品一個是青檸及檸檬配香茅和一大片薑的熱飲,很醒神醒胃,另一個是鹹檸七大大杯熱天啱曬,然後才慢慢點菜,靚女店員強烈推介四寶番茄湯檬,份量十足有豬扒、豬頸肉、扎肉和炸豬皮,另一個是無骨雞黃飯,竟然有兩個很醒胃的前菜、包括牙車快沙律和手撕雞檬紙卷,還包一個雞湯、當然不只兩個主菜還叫了一份串燒,有豬牛雞和菠蘿,味道也不錯,另外一個素春卷,夾著生菜食頗有風味,以這價錢和食物質素性價比算高。
2023-07-02 11 浏览
與愛人睇完戲,一出戲院看見對面街有間越南菜館,很久無食越南菜,立即入座,店面不大但座位頗寬敞,先叫了杯咸檸七很解暑,另一杯青檸.檸檬香茅熱飲,很足料好味。然後開始點菜,先來一個無骨雞黃飯,份量也十足,而且包兩個特色小食,牙車快沙律和手撕雞紙捲,也很出色,還送一碗清雞湯,另一主菜蕃茄湯檬四寶就是豬頸肉、豬扒、炸豬皮和扎肉,畧嫌番茄湯底太甜,靓女侍應還強烈推介,沙嗲串燒,包括豬雞牛及菠蘿,味道也不錯,還有越南素春捲,包著大片生菜食很有風味。