荃灣廣場正對面就開左間越南餐廳🇻🇳其實應該都開左一段時間了,每次經過見到都覺得幾抵食,今次終於有機會試到😌仲要宜家為左慶祝荃灣分店開幕及十四周年會有個儲印仔既現金折扣優惠😳變相真係勁抵食❤️-🎈法式芝心蝦多士 $49 (跟餐價)即叫即整!面頭舖滿哂芝麻😚炸得好香脆,而蝦肉食落彈牙,仲夾雜住流心芝士冇得頂🤭-🎈椰汁酸湯配香茅豬扒及越式扎肉 $79今次叫左餐廳既招牌椰汁酸湯😋一上枱試左一啖,湯底帶有淡淡既椰香味,酸味未至於好突出,幾岩我口味,因為本身自己唔鍾意太酸既🤣然後老闆行過強烈推薦要試試佢地獨家既調味,就係加入一殼新鮮指天椒🌶️同兩殼蝦油蒜味,超神奇地成個味道都唔同左🤭味道更濃郁而酸味更突出,整碗變得更有層次😎至於豬扒和扎肉的份量都尚算多喔好惹味!-🎈越式窩蛋火車頭河粉 $95通常食越南餐廳總係會想叫火車頭🤤因為越係簡單經典既菜式其實就越考驗廚師既真功夫~味道確實幾好👍🏻湯底勁濃郁!有齊哂五樣配料,分別係牛丸、生牛肉、牛筋、牛柏葉及烤牛肉!自己就特別鍾意生牛肉同烤牛肉😍-🎈滋味乳酪三色冰 $29 (晚市跟餐價)口感好豐富既三色冰!唔算太甜幾好😚-🎈冰凍新鮮水果茶 $23 (晚市跟餐價)好

🎈法式芝心蝦多士 $49 (跟餐價)

🎈椰汁酸湯配香茅豬扒及越式扎肉 $79

🎈越式窩蛋火車頭河粉 $95
越式窩蛋火車頭河粉

🎈滋味乳酪三色冰 $29 (晚市跟餐價)
口感好豐富既三色冰!唔算太甜幾好😚
🎈冰凍新鮮水果茶 $23 (晚市跟餐價)

好有驚喜❤️本身就純粹覺得只係一杯水果茶,冇咩太特別!原來係有隱藏飲法架!裡面既配料係有青瓜、新鮮菠蘿、青檸同黃檸~第一啖飲已經覺得成杯都好清爽,但茶味係偏濃郁既!跟住老闆就建議我地輕輕篤一篤塊青瓜🧐仲以為聽錯左😂一直以為塊青瓜只係用黎點綴下~點知篤完成杯係極清新,茶味的確淡左,但好飲在於真係超透心涼,配合埋啲新鮮菠蘿一齊食,真係勁岩夏天飲😌
💬總括而言,個人好欣賞餐廳老闆對於美食既執著同要求,完全能夠感受到佢既用心🥳例如係好願意去研究唔同既配搭同組合,唔會只係甘願局限目前既菜單,我覺得呢樣野好重要,同埋都好難能可貴!
🔸越男仔
📍荃灣大壩街75號
2023-08-01
  • 滋味乳酪三色冰
  • 冰凍新鮮水果茶
2023-08-08 26 浏览
行過見到呢間個餐牌好似係一啲比較新式嘅越南菜 所以就入去試吓啦🤪首先 我哋就叫咗一個3 course dinner佢就包括一個沙律加一個小食 再加一個主食沙律就要咗無骨鳳爪沙律🥗小食就叫咗手撕雞檬米紙個沙律同米紙都酸酸甜甜 好易入口 好開胃 係一個starters嘅好選擇 個米紙個皮好薄 啲餡都好多 兩個人食就啱啱好🤩招牌去骨海南雞黃薑飯🐥個海南雞飯有¼隻雞 啲雞肉都好嫩 啖啖肉 又夠淋 就算雞胸位都唔會好柴🤤芝士沙嗲雞扒焗飯呢個焗飯個芝士味好濃 塊雞扒都好大塊起碼切咗八大塊 不過如果佢個飯係炒飯底就更加好啦😚佢個飯仲有啲酸蘿蔔 青瓜做陪襯令到個飯更加有越南嘅特色👍🏻

首先 我哋就叫咗一個3 course dinner
佢就包括一個沙律加一個小食 再加一個主食
沙律就要咗無骨鳳爪沙律🥗小食就叫咗手撕雞檬米紙

招牌去骨海南雞黃薑飯🐥

芝士沙嗲雞扒焗飯
2023-08-06 42 浏览
荃灣大壩街開左專係食越男菜的小店,價錢經濟,而且仲有晚市menu,唔想煮飯就岩哂😋3+2 撈檬又想食牛,又想食豬,呢個3+2講就岩哂。有雞絲、扎肉、烤牛肉等等配料,每樣都份量適中。而且烤牛肉醃得好惹味,食完想再食💗仲有好多蘿蔔絲,食落好爽口法式芝心蝦多士 流心芝士好有罪惡感,但真係好好食😍!蝦肉成爲左多士的一部分,再夾著芝士一齊食,口感十分豐富🤤泰式拼盤3種不同小食滿足到乜都想食嘅我🤣有越式鳳爪、春卷同牛油雞翼。最鐘意食春卷,入面有粉絲、蔬菜,雲耳等等,餡料爽口,炸得又特別香脆。點埋酸甜汁食落唔會膩🥹

3+2 撈檬
又想食牛,又想食豬,呢個3+2講就岩哂。

泰式拼盤
2023-08-06 18 浏览
招牌海南雞飯一開頭鋪頭已經推介海南雞飯,點知叫咗食落有驚喜。佢個雞油飯好香,亦都好大碗,份量十足。其後雞嚟講,應該好彩有雞髀食,雞就都滑既,加上蔥油同埋有炸蒜,令到啲雞更加好味。整體嚟講對得起呢個價錢有餘!撈牛肉檬粉成個檬粉都有好足配料,啲牛肉汁令到啲牛肉好入味。檬粉嚟講都唔錯既,配埋新鮮洋蔥同菜絲,令到成個粉更加有新鮮感同爽口感覺。椰子酸菜湯呢個湯都係舖頭推介,原先覺得好似唔係好夾,不過我叫咗飲咗兩啖之後,發現完全兩回事。成個湯椰子味好重,亦都酸酸地,好開胃。之後搞到我本身飽飽地都食多咗好多,呢個湯真係抵讚!環境環境嚟講呢間舖開係大會堂附近,不過要行少少先到荃灣同荃灣西站。以街舖嚟講佢已經唔錯。亦都有面牆,掛咗唔同車嘅相俾大家打下卡咁。佢亦都唔知有一間分店,除咗呢間,大家都可以試吓第二間。
招牌海南雞飯

撈牛肉檬粉

椰子酸菜湯

2023-08-05 31 浏览
越男仔係荃灣開左之後有嚟食過一次lunch, 因為同事話其他分店都出名好好食🤭今次就晚市過嚟同朋友食下~ 餐廳主打特色椰汁酸湯湯底、海南雞同皇牌冰鎮番茄等🍅叫主食後可用跟餐價加小食同飲品~而且除左普遍嘅豬頸肉、生牛肉呢啲選擇外,有雙層芝士炸醬、沙嗲烤牛、火辣蒜椒雞扒等等嘅湯/ 撈檬~ 選擇都好多架!! 而且食完之後收據仲可以下次用嚟扣錢😆抵食!.招牌椰汁酸湯滑雞檬 $82本身自己唔算好喜歡酸味嘅湯,但呢個湯底好易入口!而且唔會太酸, 最後飲晒啲湯添!雞都好多舊勁足料~皇牌冰鎮番茄 跟餐價$33食落超級甜!凍冰冰柚子味咁!呢個蕃茄仲攞過獎🥇 絕對值得試!招牌越南蔥油三味 (豬頸肉、豬扒、扎肉)配黃薑飯 $79 豬頸肉、豬扒、扎肉全部都勁大片!好厚肉!!配上蔥油~ 味道燒得剛剛好❤️‍🔥好送飯!而且有跟一碗湯,我就揀咗牛骨湯~好入味!
招牌椰汁酸湯滑雞檬 $82
皇牌冰鎮番茄 跟餐價$33
招牌越南蔥油三味 (豬頸肉、豬扒、扎肉)配黃薑飯 $79
#開餐好去處 ❣️荃灣大壩街越男仔❣️上次食過軟殼蟹真係返尋味😍今次經過梗係要再食番啦!當然唔少得食埋佢哋嘅招牌海南雞😚成日經過都好想食,今日終於有時間啦😁💟招牌海南雞配黃薑飯食海南雞必配黃薑飯😚 黃薑飯非常吸睛👀食慾大增!海南雞真係完全無骨!方便易食!重點係雞皮爽口,雞肉嫩滑👍🏻 配搭埋惹味自家秘製醬汁!真係食到停唔到口😆💟招牌椒鹽軟殼蟹 真係名不虛傳!絕對係必點菜式🌟包你食過返尋味😎蟹肉鮮甜😙配答炸蒜同椒絲,極具避風塘風味添😛軟殼蟹炸粉恰到好處,咬落去脆卜卜!再加少少魚露落去食,仲可以將軟殼蟹既鮮味提升😍😍💟 蒜香牛油脆雞翼一放落枱已經蒜香撲鼻🧄雞翼外皮香脆而不膩,肉質嫩滑Juicy!非常滋味😝💟 水果茶 超級大杯,而且分量十足!一大片青瓜,同埋超多波蘿粒粒,酸酸甜甜,好開胃😚
#開餐好去處 ❣️荃灣大壩街越男仔❣️

💟招牌海南雞配黃薑飯

💟招牌椒鹽軟殼蟹

💟 蒜香牛油脆雞翼

💟 水果茶

2023-08-03
2023-08-05 22 浏览
荃灣廣場附近原來都有越男仔😋記得之前食過其他分店又抵食又好味😋😋今次同朋友選擇咗個二人餐🍀3 Courses Dinner @92🍀無骨鳳爪沙律🍀手撕雞檬紙卷🍀招牌去骨海南雞配黃薑飯(沙律酸酸甜甜夠醒胃、紙卷入口清新好味、黃薑飯有椰香味好特別、海南雞軟滑有雞味)🍀跟餐小食~$33 ~冰鎮蜜糖凍番茄(蕃茄唔酸且清甜,有啲冰涼,好開胃,適合夏天)🍀跟餐飲品~$29~三色冰(有綠豆邊、紅豆,甜度適中好飲)🍀新鮮自家煲之熱雙檸香茅薑蜜~$39(好飲,重薑味👍🏼)
今次同朋友選擇咗個二人餐🍀

3 Courses Dinner @92

🍀無骨鳳爪沙律
🍀手撕雞檬紙卷
🍀招牌去骨海南雞配黃薑飯

🍀跟餐小食~$33 ~冰鎮蜜糖凍番茄
(蕃茄唔酸且清甜,有啲冰涼,好開胃,適合夏天)

🍀跟餐飲品~$29~三色冰
(有綠豆邊、紅豆,甜度適中好飲)

🍀新鮮自家煲之熱雙檸香茅薑蜜~$39
(好飲,重薑味👍🏼)
  • 無骨鴛鴦雞配黃薑飯
  • 手撕雞檬紙卷
2023-08-04 9 浏览
📍📍📍越男仔 (荃灣)荃灣大壩街75號👉招牌手撕雞拼扎肉椰汁酸湯檬粉💰$72😋😋😋😋.8/5今次叫左呢個招牌手撕雞拼扎肉椰汁酸湯檬粉,果然係招牌!湯底酸maymay,非常之開胃,椰子味都好濃郁!手撕雞正常發揮,扎肉比想像中更鮮!店員姐姐推介,加埋辣椒、蒜蓉油同埋青檸落去個湯會更加有層次感,因為我自己較少食辣,所以加左兩粒辣椒試試,試完又真係有d唔同!味道更上一層樓。👉招牌椰汁酸湯滑雞檬粉💰$82😋😋😋😋/5一樣都係濃郁既椰汁酸湯湯底,呢碗叫左滑雞,雖然係大大舊既雞,但食落去唔會好”鞋”,口感幾好,不過上枱時d雞最內層唔夠熱,應該原本已經係整熟左,放耐左,如果熱返d應該更出色。👉法式芝士蝦多士(4件) 💰$69 (跟餐價$49)😋😋😋😋😋/5蝦多士好夠脆夠熱,層皮唔算太厚,但入面十分有驚喜!切好左既蝦多士,芝士仲係半溶狀態,食湯麵再配呢款小食,啱啱好!回頭:Yesyesyes!!性價比高,食物質素高🤤環境舒適,夠開胃,夠好味!
📍📍📍越男仔 (荃灣)
荃灣大壩街75號

👉招牌手撕雞拼扎肉椰汁酸湯檬粉
💰$72
😋😋😋😋.8/5

👉招牌椰汁酸湯滑雞檬粉
💰$82
😋😋😋😋/5

👉法式芝士蝦多士(4件)
💰$69 (跟餐價$49)
😋😋😋😋😋/5

2023-08-01 17 浏览
之前試過呢度既椰汁湯覺得好香,所以今次點返椰汁湯檬。原來鎮店蝦多士都好好食架😋!🥢手撕雞拼扎肉椰汁🥥酸湯檬:椰汁湯好有東南亞風味,係該店獨有湯底。加埋雞絲同檬粉就好清爽,啱夏天食😎🥢法式芝士蝦多士:彈牙蝦膠中間是流心芝士🧀,加埋沾滿芝麻既脆卜卜多士,非常滋味👍🏻。🥢去骨海南雞飯:雞肉厚而嫩滑,雞飯充滿黃薑味,沾雞醬酸甜開胃。味道:🔅🔅🔅🔅新鮮:🔅🔅🔅衛生:🔅🔅🔅分量:🔅🔅🔅速度:🔅🔅🔅

味道:🔅🔅🔅🔅
新鮮:🔅🔅🔅
衛生:🔅🔅🔅
分量:🔅🔅🔅
速度:🔅🔅🔅
夏日總是忍不住吃開胃的食物,所以我們選擇了越南餐廳☀️我們各自點了一碗檬粉、一個小吃及兩杯飲品,晚市人均 $165 ᐅ 生牛生蝦椰汁酸湯檬粉 $108 招牌生牛肉拼生阿根廷紅蝦,生牛肉牛味濃郁肉質鮮嫩,記得擠幾滴青檸汁~紅蝦鮮甜彈牙;特別一提餐廳自製的招牌椰汁酸湯,以酸清湯為基準,喝起來有淡淡的椰奶香味,口感清新 ᐅ 鎮店四鳥椰汁酸湯檬粉 $88 四鳥為雞脆皮、手撕雞、滑雞件、香炸雞,當中香炸雞炸得外脆内嫩,浸上酸湯後也是別一番風味;而滑雞件以咖喱腌製,大大件每一口都是肉;雞魔王不能錯過! ᐅ 法式芝心蝦多士 +$49 上碟的時候芝士還是留心的!蝦肉完全成爲了多士的一部分,再夾著芝士,口感十分豐富,推薦一試 ᐅ 滴滴咖啡 (凍) +$27 今次我們試試看凍的滴滴咖啡,咖啡滴完後倒入冰底,比起熱滴滴咖啡更甘醇;咖啡的苦和煉奶的掌握比較溫和,整體濃而不澀 ᐅ 香茅薑蜜 +$29 特殊的香茅香氣搭配薑及蜜糖,味道清香微辛,略帶刺激

[推薦菜品]

ᐅ 法式芝心蝦多士 +$49

ᐅ 滴滴咖啡 (凍) +$27
滴滴咖啡

ᐅ 香茅薑蜜 +$29
特殊的香茅香氣搭配薑及蜜糖,味道清香微辛,略帶刺激
香茅薑蜜

2023-07-29
生牛生蝦椰汁酸湯檬粉
鎮店四鳥椰汁酸湯檬粉
滴滴咖啡
香茅薑蜜
2023-07-29 17 浏览
又來到星期五謙謙跳繩日之荃灣搵食篇,今次我地係荃灣廣場對面的越男仔到食晚餐。叫左一個 3 Course Dinner ,包括有鳳爪沙律+手撕雞檬紙卷小食, 前者冇無骨下層的沙律好清新, 後者紙卷包住檬粉倒入魚露酸甜好味。主食係越男仔蔥油三味配黃薑飯 ~ 有齊豬頸肉,豬扒和燒扎肉, 豬扒有香茅的香炸得香酥, 豬頸肉好爽口, 配黃薑飯唔會辣,仲有一股特別的幽香。凍雙檸茶 ~ 茶底香濃配合黃檸檬和青檸檬,兩者帶出唔同的酸我好喜歡。沙嗲烤牛撈檬 ~ 謙謙鍾情係夏天食撈檬,因為可以倒入魚露拌勻哂d 檬粉和青瓜絲一啖過咁食好清爽, 佢呢到的酸紅蘿蔔酸白蘿蔔絲好夠味,大熱天時食夠哂開胃。椰汁拉茶紅豆冰 ~ 謙謙見到呢杯特飲已經話要叫, 紅豆粒粒鬆軟配拉茶啱啱好。

2023-07-26 17 浏览
店內充滿彩色的色彩,光線亮麗。空間充裕,不會太擠逼。食物方面,用料新鮮,味道清新,而且有加入不少特別菜式及創新原素。無骨雞黃飯:雞肉鮮嫩,肉汁多,黃飯的味道美味,汁醬味道清新。雞撕扎肉椰汁酸湯檸:湯底味道清新特別,有濃濃的椰香,也帶有酸檸味道,開胃醒神,店員提醒可以加入蝦油蒜頭及指天椒,更能帶出湯底的味道,十分創新。冰蕃茄:冰蕃茄夠冰凍,好適合夏天食用,味道清新,帶有西柚及蜜糖,更能帶出蕃茄的清新。蝦多士:用料新鮮,新鮮即炸,用料多,外層多士炸得香脆,中間為厚厚的蝦肉,十分鮮味。
店內充滿彩色的色彩,光線亮麗。空間充裕,不會太擠逼。

2023-07-24 11 浏览
之前食過旺角分店已經覺得好正,原來荃灣都有!而且裝修仲靚啲添依到有set叫可以揀主菜小食同飲品各一,夠哂豐富!試左雙層芝士炸醬豬頸肉撈檬($82),好邪惡,芝士同炸醬味道都好濃郁,兩款唔同嘅鹹香都幾夾,再加少少酸酸地嘅撈檬汁,味道豐富又好食!豬勁肉切到好薄,入口都滑小食揀左法式芝士蝦多士($49),炸得好脆,食落外脆內彈牙,芝士再加蝦嘅香味幾夾,熱辣辣食好正飲品就叫左龍眼梳打冰($33),唔會好甜幾清新試過依間嘅湯同撈檬都幾高質,選擇又多,正!

依到有set叫可以揀主菜小食同飲品各一,夠哂豐富!

飲品就叫左龍眼梳打冰($33),唔會好甜幾清新

試過依間嘅湯同撈檬都幾高質,選擇又多,正!
2023-07-23 23 浏览
荃灣最近開咗越男仔分店,之前已經喺旺角食過佢哋嘅越南粉非常之好味,生牛肉煮到剛剛好。今日係荃灣行完街,就帶媽媽去食下。雖然越男仔主打PHO, 但佢都有其他款式選擇。特別係飲品同小食好多款式揀。好有越式風既室內設計。火辣蒜椒雞扒拼脆豬肉撈檬 雞排肉質鮮嫩,豬肉夠爽脆,自己加越式醬料去撈晶凝通透爽嘅檬粉,無得嘆。 跟餐仲可加乳酪三式冰,都只是29元超抵食。越式窩蛋火車頭河粉河粉晶凝通透,夠大碗。最好是牛丸,超爽口彈牙,仲有生牛肉、牛筋、牛柏葉、烤牛肉。喜歡食牛既,超滿足。 最正係跟餐可叫乳酪越式三色冰/新鮮水果茶。冰凍新鮮水果茶 水果茶不甜、超多波蘿粒,酸酸甜甜,好開胃,夏天必點。滋味乳酪三色冰正常甜味,不會太甜、乳酪做嘅三色冰真係第一次見好有創意。估唔到咁match好好飲,又健康。

火辣蒜椒雞扒拼脆豬肉撈檬

冰凍新鮮水果茶
水果茶不甜、超多波蘿粒,酸酸甜甜,好開胃,夏天必點。

滋味乳酪三色冰
2023-07-18
2023-07-23 39 浏览
食越南野又點會唔搵越男仔👦🏻 之前食過旺角店,今次咁啱去開荃灣都去開心食過lunch 先😋法式芝心蝦多士必點鬆脆香口蝦多士,外層佈滿好香嘅芝麻,而裡面就有流心芝士🫕,及彈牙嘅蝦肉,食落外脆內軟,完全唔覺油膩串燒沙嗲拼盤一共有三款肉,豬牛雞,每件都好厚身,沾滿沙嗲醬,花生同椰漿味突出,夠哂惹味還可以加配燒菠蘿🍍無骨鴛鴦雞配黃薑飯 由海南雞及炸雞組成,完全無骨好方便,兩者都好嫩滑,炸雞就多了份酥脆感椰汁酸湯 招牌湯底,果然名不虛傳,飲落酸香,椰汁香濃,會令人越飲越多越南乳酪三色冰分別有紅豆、綠豆及乳酪,幼滑又口感豐富

還可以加配燒菠蘿🍍

椰汁酸湯
招牌湯底,果然名不虛傳,飲落酸香,椰汁香濃,會令人越飲越多

越南乳酪三色冰
分別有紅豆、綠豆及乳酪,幼滑又口感豐富
越南乳酪三色冰