2020-03-24 814 浏览
我個人對越南料理都挺有好感!不過在香港又平又像樣的似乎不多,荃灣越Home 越式料理算是合上述要求的一家。 點選主食可以$12配青檸梳打另熱奶茶更是免費的,喜歡店家用樽裝梳打水而且可以走甜太合我意喇! 小夫選了越式海南雞河粉$47,海南雞份量多得驚人而且質素不俗,湯底依舊香濃索湯河粉亦滑溜可口,更喜歡有不少無渣的清甜蘿蔔作配菜十分抵吃。 而我揀了招牌香茅豬扒飯$40,無論飯量和豬扒又是份量十足,但可惜我的香茅豬扒炸得較乾至口感不濟,但見鄰桌那碟很明顯亮麗得多呢!下次還是吃回湯粉好了!

2020-03-01
2020-02-25 605 浏览
好日唔食越南嘢 一食就佢間餐廳D 二人位無曬 佢叫我地坐六人枱 我地坐係中間 因為左邊好逼 右邊又有人行嚟行去其實餐廳有一半枱係無人坐個啊姨勁系咁叫我地坐入去咁我地咪坐⋯之後order嘅時候 朋友叫咗熱檸蜜 啊姨勁系咁話 無!我都算最最最嬲既係明明我地坐個位咩都無!佢就將d嘢食同嘢飲 放係另一張枱。。。堅係嬲到問佢咩事 佢扮聽唔到,咩態度?麻煩老闆重視一下。其實嘢食唔係差但如果要係咁多既越南菜入面生存麻煩員工先學會禮貌不會再光顧,同時會再叫其他朋友不再去!
好日唔食越南嘢 一食就

個啊姨勁系咁叫我地坐入去
咁我地咪坐⋯
之後order嘅時候
朋友叫咗熱檸蜜
啊姨勁系咁話 無!
我都算
最最最嬲既係
明明我地坐個位咩都無!
佢就將d嘢食同嘢飲 放係另一張枱。。。
堅係嬲到問佢咩事
佢扮聽唔到,咩態度?

麻煩老闆重視一下。
其實嘢食唔係差
但如果要係咁多既越南菜入面生存
麻煩員工先學會禮貌

不會再光顧,同時會再叫其他朋友不再去!

2020-02-10
2019-12-20 611 浏览
孖寶一份108,點了兩份。驚人的份量,肉厚嫩滑,皮下帶一層透明啫喱,鮮味可以。未知辣度所以要求辣汁另上,不算太辣,但未必人人能忍受。口水汁調味不俗,提鮮不少,個人認為味道稍勝海南雞。推介的菜式。魚大小尚可,難得的是肉非常鮮嫩,帶滿滿孜然香氣。醬汁💯,鹹鹹酸酸極之醒胃,跟魚肉很搭。埋單時問老闆娘,說是魚露混合香茅之類。件數不少,連醬油燒得香口,入口盡是甘香,肉味濃郁。幾滿足的晚餐 點了一整枱菜連兩碗白飯盛惠$240,物超所值!經過的話會回頭光顧。
孖寶一份108,點了兩份。

海南雞半隻

驚人的份量,肉厚嫩滑,皮下帶一層透明啫喱,鮮味可以。
口水雞半隻

燒烏頭

越式牛仔骨

件數不少,連醬油燒得香口,入口盡是甘香,肉味濃郁。

幾滿足的晚餐
海南雞半隻
口水雞半隻
燒烏頭
越式牛仔骨
2019-11-27 415 浏览
這間店在愉景新城旁邊,路線是穿過愉景新城,然後看見有條天橋,在第一個轉彎位下樓梯,然後直行第一個街口就看到了這間越南店平日也超多人排隊,因為在荃灣真的叫超便宜了,預計排5-10分鐘吧。我叫左碗「越式海南雞河粉」,真係冇諗過有咁大碗,同過橋米線一樣大,唔怪得知次次去都咁多人排隊,女生仔可以搵朋友仔一齊去share食,湯底又夠濃,白蘿蔔又炆得好入味,雞亦都有一大隻雞髀!唔係雞頭雞尾!還送一杯飲料,一共HK$46
這間店在愉景新城旁邊,路線是穿過愉景新城,然後看見有條天橋,在第一個轉彎位下樓梯,然後直行第一個街口就看到了[微笑]

,白蘿蔔又炆得好入味,雞亦都有一大隻雞髀!
唔係雞頭雞尾!還送一杯飲料,一共HK$46
2019-11-15 415 浏览
荃灣區揾食出名平靚正。今晚,去左香車街街市附近既一間平民越南茶鋪。 呢度做生意手法有點似港式快餐店,除左有普通叫餸外,仲可以有二人餐或者單點晚飯套餐選擇。我叫咗雞絲扎肉湯河同凍檸茶。個湯底我估係用牛肉淆的,好甜似加左糖。 有蘿蔔、洋蔥同埋香菜配搭,令湯底做得更出色!扎肉普通無特別驚喜,雞絲乾身、柴皮,似淆完湯再用所以冇哂雞汁,失色一點。湯底配料比餸做得好。另外,凍檸茶太甜,茶味無乜,有些小失望。總括:唔食牛肉的朋友, 就避免叫湯類食品。以免破咗戒都唔知。呢度好彩環境稍為闊落,因為部分員工頗為心急, 容易倒瀉熱湯, 意外發生。

另外,凍檸茶太甜,茶味無乜,有些小失望。

總括:
唔食牛肉的朋友, 就避免叫湯類食品。以免破咗戒都唔知。
2019-11-15
2019-10-24 379 浏览
自從係深水埗一間出名既越式餐廳食過越式法包之後,就深深愛上左呢款包,但由於友人唔太中意越式野,所以隔左幾個月無食。最近睇番d食物相,勾起左我既食慾,所以決定去附近一間越式小店解癮。餐廳既價格好平民,平均價格都比市區平$5-$10,難怪lunch時間出現人龍。午市套餐最平$39仲要包熱飲,如果唔想食湯粉、飯,仲可以食沙律、法包,唔夠既話仲有小食添。香茅豬扒法包 $38法包香脆、豬扒大塊,不過略嫌佢唔夠香茅味;包內有蕃茄片同一d醃蘿蔔絲,增加左法包既濕潤味,食落唔會好乾,整體唔差,但我都係中意食最普通果款越式法包。咖哩吉列豬扒飯 $42友人表示咖哩汁好正宗,食得出好多香料係入面,但汁比得好少,最後要齋食白飯;豬扒好乾好鞋,而且唔係用麵包糠上粉既吉列豬扒,唔係幾夠脆。我見隔離枱食客既湯粉幾大碗,追加小食個賣相又唔錯,下次再黎既話會試其他野。

香茅豬扒法包 $38

咖哩吉列豬扒飯 $42
咖哩吉列豬扒飯

2019-10-19
2019-10-17 277 浏览
都已經唔知第幾次嚟呢度食嘢啦,次次諗唔到食咩或者胃口冇咁好嘅時候都會揀佢因為越南嘅始終都有啲酸酸尾尾,幾開胃下!呢間鋪頭冇分店真係小店成日嚟到都唔開門,入邊裝修簡單整潔,老闆主廚唔知係越南人定泰國人但係聽佢都講到廣東話,試過聽到老闆出嚟問客人意見睇得出佢好有心搞呢間餐廳,我哋都俾個意見老細。基本上午市下午茶或者晚餐餐牌入邊嘅食物種類都差唔多係價錢有啲分別姐簡簡單單嘅裝修入邊位置唔算太多應該都有40個位左右一款一定嗌嘅就係越式撈檬,睇下你想配咩肉,手撕雞豬扒雞翼都好好食,佢嘅酸汁比起出邊食過嘅真係覺得好好,唔知係自己整還是入貨的,份量亦好充足配上炸蒜,花生,越式蔥油真係一流!次次黎到都一定嗌嘅就去湯河不過一定會加$8轉做冬陰公湯底,問過老細佢話佢呢個湯底係自己調配有時好快就會賣晒,入邊非常非常足料,圖上都見到蕃茄薄荷葉洋蔥蘑菇好多唔同嘅香料都唔係太識,飲落非常濃郁酸酸地唔係咁辣,真係好好飲!試過成碗飲晒,問過老細佢話佢係自己改良過,適合香港人嘅口味!總括而言呢間真係荃灣其中一間非常有心做嘅越式餐店
簡簡單單嘅裝修入邊位置唔算太多應該都有40個位左右
總括而言呢間真係荃灣其中一間非常有心做嘅越式餐店
2019-10-17
  • 撈檬 ,冬陰公
2019-09-30 340 浏览
早上在荃灣福來村工作,12點就完成,於是去越home食午餐。還沒到12點半竟然已有客在等位,最終等了15分鐘才入座。今天點了香茅豬扒飯,跟一般越式的一樣比較油膩,不過是意料之中。味道不錯,豬扒夠軟,唔多骨,䓤也很香,還送香滑奶茶,美味。40元不到,很掋食。

還沒到12點半竟然已有客在等位,最終等了15分鐘才入座。

味道不錯,豬扒夠軟,唔多骨,䓤也很香,還送香滑奶茶,美味。

40元不到,很掋食。
2019-09-30
2019-09-24 244 浏览
嗰日經過海壩街送貨,就經過呢間野。由於時間未到,所以就係呢間野食下野消磨下時間講真呢間野價錢好抵咁我就叫咗個扎肉包試吓先可能人手水平我同呢間野有區別$34連埋嘢飲係非常之抵但係我世界我寧願佢收我4-50幾蚊因為你睇到嗰片扎肉,係風都吹得起當然我覺得廚房師傅已經用盡心思加咗好多菜類落去個包度但最敗筆係有紅蘿蔔絲其實做餐廳平貴都有,咁樣你先搵到錢唔係坐爆曬,都唔行常開支差唔多。咁樣做生意得個玩字。努力呀老闆!
嗰日經過海壩街送貨,就經過呢間野。

由於時間未到,所以就係呢間野食下野消磨下時間

講真呢間野價錢好抵

咁我就叫咗個扎肉包試吓先

可能人手水平我同呢間野有區別

$34連埋嘢飲係非常之抵

但係我世界我寧願佢收我4-50幾蚊

因為你睇到嗰片扎肉,係風都吹得起

當然我覺得廚房師傅已經用盡心思

加咗好多菜類落去個包度

但最敗筆係有紅蘿蔔絲

其實做餐廳平貴都有,咁樣你先搵到錢

唔係坐爆曬,都唔行常開支差唔多。

咁樣做生意得個玩字。

努力呀老闆!
2019-09-22 183 浏览
平時食越南嘢我都係比較鍾意去一啲小店,因為比起商場嘅越南食肆,小店嘅分量都比較多。今朝游完水,直接就食午餐,係有d餓嘅地方細細坐得有啲逼,就唔特別影喇,不過就算外面冇人排緊隊,都唔好諗住入到去好快有得食,因為佢哋嘅外賣單密密接係做唔停架,都要等好一會兒。48蚊已經包咗野食同野飲,可分嚟到嗰陣時俾我想像中大,隻碗又闊又深,而且裏面仲有三隻青口、秀珍菇、少少魷魚絲、海鮮碎等等,絕對唔係淨係得湯咁單調,好飽肚。湯底值得一讚味道非常之濃,辣度嚟講如果係食譚仔十小辣嘅人我係唔推介佢揀冬陰功湯嘅,但係愛好酸辣嘅人必試,溫馨提示如果個餐本身只係普通湯河要轉冬陰功湯係要另外加錢架,所以呢set真係好抵食。重口味必試加錢要3個蝦角,13蚊,好脆,入面真係成隻蝦黎架!小店無乜宣傳都有咁多好評,係有d料嘅!

海鮮冬蔭功湯河

加錢要3個蝦角,13蚊,好脆,入面真係成隻蝦黎架!

小店無乜宣傳都有咁多好評,係有d料嘅!
海鮮冬蔭功湯河
2019-09-12 149 浏览
上午在荃灣完成工作,沿路經過福來邨,見到越home,想想太累沒甚胃口,吃碗河粉吧。中午時間到處都人多,等了近20分鐘才有位。點了一碗生牛肉湯河粉,牛肉生熟程度不錯,上枱時呈現紅色,泡著湯,一會全熟,很有嚼勁。餐配熱奶茶,香滑,精神總算回來了。

中午時間到處都人多,等了近20分鐘才有位。

餐配熱奶茶,香滑,精神總算回來了。
2019-09-12
2019-09-08 1065 浏览
某星期天在荃灣揾吃發現了這間 性價比甚高的越Home 越式料理,湯粉味道十分不俗而且份量又大價位公道值得幫襯。 坦白講如要靚裝修又要坐得舒適的朋友就别選來吃了,此店做的是街坊生意但員工亦算親切,但人手不多要見諒才可喔! 青檸梳打跟餐加$12最正是*可以走甜*太合我意了,另外車爸爸點了港式熱奶茶跟餐送贈的不算十分香濃,但也比很多茶記好喝多了! 他的火車頭湯河$48非常足料!內有牛腩、牛丸、肥牛及札肉等餸料,而湯頭有鮮甜味吃得他挺為滿意。 我則點了招牌香茅豬扒湯河$39,大大碗湯河我跟本吃不完!內裡的蘿蔔烹得入味如是當造應更為美味,香茅豬扒非返炸吃下熱辣辣又夠香口,湯河滑溜加上濃香湯頭十分吸引,這兒的食物整體表現不俗如不介意環境一般是吃得過的。

2019-07-14
2019-08-21 219 浏览
依間越home幫襯左好多次,但今次先記得寫個食評。今晚自己一條佬食飯,所以懶冇出街選擇左叫外賣。越式三寶飯個份量好大,三寶有炸雞翼(二隻),豬扒(一塊切條),扎肉(數片),每一樣餸都獨當一面。雞翼同豬扒教醃得好入味,雞翼又大隻,極之juicy。豬扒好鬆軟,唔會鞋口。扎肉入面既香料都好出眾。即使係晚市時間叫外賣送到黎都好快,睇得出啲production好有效率。今次雖然淨係寫個三寶飯,但其實佢啲湯粉面個湯頭都好正誠意推介各位街坊朋友有機試一試!!!
依間越home幫襯左好多次,但今次先記得寫個食評。

今次雖然淨係寫個三寶飯,但其實佢啲湯粉面個湯頭都好正
誠意推介各位街坊朋友有機試一試!!!

外卖送餐
2019-06-14 468 浏览
❤ 荃灣一向多美食又多選擇, 位於福來邨這間越南餐廳午餐時間經常都坐滿, 事關大大碗既越南粉連飲品都只係$40.🤤 ~ 我選擇了湯濛, 上枱時已經見到大大隻碗, 內有多塊生牛肉, 多濛粉及三大舊蘿蔔❤ 以午餐來說這個價錢有這個份量包飲品確實好抵食😎 🤤 ~ 份量大, 雞扒多, 而且吃落去有很香的咖哩味, 值得一試呀!❤店舖 : 💙地址 : 荃灣海壩街20A號地下
[好味抵食既大大碗越南粉]❤

[招牌生牛肉湯粉]🤤 ~ 我選擇了湯濛, 上枱時已經見到大大隻碗, 內有多塊生牛肉, 多濛粉及三大舊蘿蔔❤ 以午餐來說這個價錢有這個份量包飲品確實好抵食😎

[咖喱雞扒飯]🤤 ~ 份量大, 雞扒多, 而且吃落去有很香的咖哩味, 值得一試呀!

❤店舖 : [越Home越式料理]
💙地址 : 荃灣海壩街20A號地下

2019-06-13
2019-05-13 442 浏览
超佛心越式料理發現晚市單點比套餐平.第一次食小吃拼盤上枱真係嚇親 好大碟🙀唔怪得甘多人食好豐富 有齊雞翼 春卷 蝦餅 扎肉 香茅豬扒.火車頭仲抵食 高質啊生牛肉好滑 熟牛肉牛丸都好彈牙.雞排湯河就相對普通不過雞排都煎得好香脆 冇hea做
超佛心越式料理
發現晚市單點比套餐平