2012-10-22 928 浏览
每次去花園街都會係太子聯合廣場地鐵口出, 經過車厘哥夫都會聞到濃濃既牛油味,忍唔住買半磅黎食下今次路經又有d餓就試下車厘哥夫既麵包,合桃包同鬆餅之前都試過,今次見到未見過既蘋果麵包即刻買黎試下~蘋果麵包 ($6.5)四四方方既蘋果麵包, 表面有d糖霜, 但份量唔太多, 所以唔會好甜上下層既麵包包住中間既蘋果肉, 蘋果肉加左肉桂粉, 令蘋果味更香中間既蘋果肉好多, 一咬之下, 兩邊果肉似好易走出黎而蘋果肉唔會煮/焗到好"林", 仲帶點蘋果既爽脆整體黎講, 呢個麵包既甜度適中, 肉桂味唔會太濃, 配合埋酸酸甜甜既蘋果肉, 好開胃蘋果配合麵包都好夾, 又唔會好似蘋果批咁咁油膩, 係較為健康既選擇
蘋果麵包 ($6.5)
中間既蘋果肉好多, 一咬之下, 兩邊果肉似好易走出黎
而蘋果肉唔會煮/焗到好"林", 仲帶點蘋果既爽脆

2012-07-16 855 浏览
尋覓了吱花牛油朱古力曲奇好耐, 終於發現在太子的車厘哥夫有賣呢! 仲記得以前車厘哥夫的分店都有唔少, 但發覺一間間執晒..而家只剩返太子一間..很可惜 這天放工立即去購買, 原來曲奇種類約有成12種之多! 還有其他小蛋糕, 麵包等等賣。另外還有很喜愛的西米焗布甸賣呢! 但由於要返家晚飯, 所以唯有下次再買吧!最終購買了半磅曲奇, 盛惠$38~價錢絕不便宜, 但如果好食的話就物有所值吧!曲奇約有二十多塊, 食落鬆脆, 牛油味香而不膩, 加埋中間的朱古力醬真的是一流!之前都試過其他店鋪的這款曲奇, 但一係就冇牛油味, 一係就唔鬆脆..而家終於搵到一間真係好味既既, 好開心!! 有機會會再試埋其他口味!

多款曲奇
好味!!

2012-07-12
多款曲奇
好味!!
  • 吱花牛油朱古力曲奇
2011-11-16 580 浏览
面包控經過了剛出爐的面包店怎麼可以不進去探望呢一個門面簡單的小店面包款式不多樣,除了傳統的面包之外發現了新疆合桃包.十字包.西梅包與眾不同立即買了新疆包.十字包,拿到手中還溫熱中,非常幸福的感覺啊~十字包的提子乾非常的多其實與英式茶餅scone差不多,只不過牛油味沒有那麼重,甜度也較低一點這一天~我一共試了7種包(一個人吃完,食量很恐怖吧><)在試完之後,胃非常撐的狀態下最後吃了合桃包通常面包吃完都會有種口感:奶油甜味或是鹹味但咬下第一口合桃包後,我知道將來它一定是我最喜愛的面包之1了!不明白為何這叫新疆包,這不是中式的做法,而是歐式面包紮實的口感包身的氣孔非常漂亮~表示它的濕潤度極佳啊吞下一口之後會有回甘~沒有似法包吃後留下的鹹味,取代的是自然的麥粉面粉香味啊!表皮是酥脆的,與核桃一同咬下去,幸福感暴滿啊這種包非常適合,一絲一絲拔下來慢慢享用,慢慢嘆它的香:這就是我一直在香港努力想要找的口感以後~每到這區我一定會特地來買!看到不少曲奇的好評,有機會也會試試~雖然興趣不大但這家小店,給了我大大的驚喜
面包控經過了剛出爐的面包店
怎麼可以不進去探望呢

一個門面簡單的小店
面包款式不多樣,除了傳統的面包之外
發現了新疆合桃包.十字包.西梅包與眾不同
十字包的提子乾非常的多

這一天~我一共試了7種包(一個人吃完,食量很恐怖吧><)
在試完之後,胃非常撐的狀態下
最後吃了合桃包
通常面包吃完都會有種口感:奶油甜味或是鹹味
包身的氣孔非常漂亮~表示它的濕潤度極佳啊
表皮是酥脆的,與核桃一同咬下去,幸福感暴滿啊

這種包非常適合,一絲一絲拔下來慢慢享用,慢慢嘆它的香:
這就是我一直在香港努力想要找的口感

以後~每到這區我一定會特地來買!
看到不少曲奇的好評,有機會也會試試~雖然興趣不大
但這家小店,給了我大大的驚喜
  • 新疆合桃包
2011-10-18 440 浏览
車厘哥夫讓我想起學生時候的日子….真幸福!記得以往我還在唸中學時, 最喜歡跟朋友到聯合閒逛, 作戰過後買些蛋糕曲奇, 實在是一種享受!現在, 少了機會過來, 但偶爾會特別懷念一下這裡的美味, 始終有很多回憶嘛!每次, 我總會買十字包及新疆包, 味道十幾年來也沒變, 呵呵!為什麼喜歡十字包? 我也不曉得, 這裡的提子十字包, 似是麵包與曲奇的混合版, 外表較硬及結實, 不是軟綿綿的那種口感, 但味道與texture很好! 提子份量很多, 提升了甜味, 每口充滿麵粉香, 水準是不錯的! 我反而喜歡這 “實淨”的傳統味道, 也比較飽肚吧, nice! 另外的新疆包即是合桃包, 味道咸咸的, 有很多walnut碎粒, 包面有點白色粉末, 看似平平無奇, 但麵包內是出奇地鬆軟, 雖然簡單, 但味道是坊間所少有的! 單吃這中式口味的合桃包, 再配合一杯功夫茶, my Chinese high-tea time!另外, 也有一款少見的麵包: 西梅包! 顧名思義嘛, 就是以西梅作餡, 吃下去似某牌子的盒裝西梅味道, 份量很多, 西梅汁令麵包較濕潤, 整體上也挺甜! 麵包鬆軟, 表面加上sesame及糖
車厘哥夫讓我想起學生時候的日子….真幸福!

(右)提子十字包; (左): 新疆合核包
另外, 也有一款少見的麵包: 西梅包! 顧名思義嘛, 就是以西梅作餡, 吃下去似某牌子的盒裝西梅味道, 份量很多, 西梅汁令麵包較濕潤, 整體上也挺甜! 麵包鬆軟, 表面加上sesame及糖粉, 令味道強化了, 間中一試也可以, 但我覺得一眾咸包的味道更佳! 至於鬆餅, 也一向是我愛買的項目呢! 車厘哥夫的合桃提子鬆餅, 不算出色, 做得其實很普通, 質地比較moist, 少了鬆餅那一種香濃的鬆脆感, 口味較淡, 吃不出牛油的香濃, 整體味道上應該不是人人接受吧!
(我個人還是勉強ok的吧!)
西梅包 $6.5
合桃提子鬆餅
記得我朋友阿芊最喜歡吃小蛋糕, 我本來以前不怎麼吃的, 後來才受她影響會買來試! 現在, 貴很多耶, 要$4.5一小個嘛! 不管啦, 水準不變最重要, 我買了巧克力的, 味道一樣很好! 蛋糕是基本的牛油蛋糕做底, 有很多巧克力碎粒放面, 甜甜的, 雖不是超級鬆軟, 但卻是真才實料做的, 口感傳統, 有麵粉及雞蛋香, 這種味道就算久了, 也會讓人記得的…
朱古力小蛋糕 $4.5
到這裡懷舊, 也不能不試它的cookies, 款式很多, 真的眼花撩亂, 買的時候直接點編號即可!我買了半磅, 可任選三款, 以前喜歡買chocolate及杏仁, 味道較甜, 杏仁口感也很脆喔! 這次買的是coffee, cherry及raisin, 當中比較喜歡coffee! 這種傳統的曲奇, 外型細細小小易入口, 做得尚算鬆化, 但其實口感較乾…味道方面, 雖沒有濃的牛油味, 但我個人是可以接受的, 特別那咖啡比較突出, 香甜濃郁, that’s my favourite! 其他的兩款也不差, 全店有十多款, 如果不怕太乾的話, 可以多試幾款!
曲奇餅 (半磅: 三款)
這店在這裡很久了, 而這類傳統的店已愈來愈少, 很可惜…
我喜歡新的東西, 但對舊的美味也很欣賞, 很想把它們都一一保留下來…
食物對我來說, 除了味道與品質, 還有的是一種回憶, 一種個人的情感在裡面!

等候时间
1 分钟 (外卖自取)
(右)提子十字包; (左): 新疆合核包
朱古力小蛋糕 $4.5
2011-06-18 268 浏览
So today after work, i sudden had a craving for these cookies ! So i went to prince edward to buy them > <"I got half a LB of chocolate and coffee...when i bit into one piece...it was very very dry... the texture was tooo crumbly to taste!really not as good as i expected ...probably won't come here to purchase again! have to find somewhere else!!
2011-06-18
2011-04-15 170 浏览
今日經過太子想買麵包做早餐,行過呢間麵包鋪,其實之前行街shopping都曾經經過,已經聞到好香麵包味,今日撞岩時間可以一試,自設工埸,保證新鮮拉,麵包個樣就係好普通,無美?、聖?娜咁靚,簡左一輪買碎蛋包,未食過用呢隻包夾碎蛋,哈哈!e.....幾好味喎!
2011-04-15
等候时间
1 分钟 (外卖自取)
  • 碎蛋包
2011-02-23 276 浏览
2月11日同事買左一個生日蛋糕俾我,係鮮忌廉雜果蛋糕,唔大個的,但味道都好味呀,有好多雜果係面,入面都有雜果的呀,有土多啤梨,菠蘿,提子,奇異果,桃,還有藍梅的,排得好靚架,味道好鬆軟好味,入面的雜果都有幾款的,有車厘子,菠蘿等.我覺得d忌廉都軟淋淋好好味呀,價錢都唔貴,好合理的呀.
2011-02-11
2011-02-19 214 浏览
這間位於旺角鬧市,鄰近太子地鐵站的老餅店,歷史頗為悠久,已在此地開業多年了。這餅店最有名的不是麵包,而是它的「曲奇餅」和「鳥結糖」。不過這天幫襯,買的可不是這兩款出品,而是早餐的麵包----「芝士漢堡包」。此包不同彼包,當然不同麥當勞的芝士漢堡,講到味道,這包比起麥記的出品還有所不如,無論麵包本身、裡面的芝士和漢堡扒都強差人意,麵包只是普通餐包,芝士太薄,鹹香不足,漢堡扒也不夠美味,水準甚為普通。當然,我也明白不是新鮮出爐的麵包,在味道上始終會打了一個折扣,難免會沒有新鮮出爐的麵包那麼好吃。但這樣普通的麵包也要賣$8.5一個,其實自己覺得不太物有所值。不過沒法啦,這天因為要趕著上班,偶然想起這間老餅店,才入內隨便揀了一個有興趣的麵包作早餐,即使這頓早餐令自己有點失望,總算能填飽肚子,都沒所謂啦!

等候时间
2 分钟 (外卖自取)
$8.5 (早餐)
2010-11-19 144 浏览
每逢經過都會去買新彊合桃包($6), 個樣不討好, 三尖八角, 包慨大細又唔算统一, 但內在豐富, 真的很多合桃, 係大粒, 每一啖都有合桃而且個包麥味濃鍾意呢間餅店自設焗爐, 而家大部分餅店都係中央厨房, 想食新鮮出爐嘅麵包真係越來越難
每逢經過都會去買新彊合桃包($6),
真的很多合桃, 係大粒, 每一啖都有合桃
而且個包麥味濃
鍾意呢間餅店自設焗爐,
而家大部分餅店都係中央厨房,
想食新鮮出爐嘅麵包真係越來越難

新彊合桃包
2010-11-18
等候时间
0 分钟 (外卖自取)
$6 (其他)
新彊合桃包
2010-09-08 139 浏览
第1次去買, 因為識人佢好似開張無耐咁?原先見到D價錢 唔多想食 但後尾朋友話想試下 就買左個朱古力車厘哥夫初頭以為會好甜, 但食落又唔係幾好食!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 值得一試如果開係D旺D既位, 應該好多人會買!!
第1次去買, 因為識人

佢好似開張無耐咁?
初頭以為會好甜, 但食落又唔係
如果開係D旺D既位, 應該好多人會買!!
等候时间
3 分钟 (外卖自取)
2010-08-13 133 浏览
每次行過車厘哥夫都聞到香噴噴的曲奇味繼而就被呢D香味引左入去了,HAHA間店裡面成日都好多人,我最鐘意買雪櫃內的"士多啤利味棉花糖"($8),一盒有四大塊,好靚的樣子,口感唔錯,有D似食梳乎厘,唔會太甜,凍凍地咁,,我可以一次食兩塊GA還有芒果味的,不過妹妹說冇咁好味!!!仲有個新疆包都唔錯,咸咸地,幾有口感
每次行過車厘哥夫都聞到香噴噴的曲奇味

繼而就被呢D香味引左入去了,HAHA

間店裡面成日都好多人,
我最鐘意買雪櫃內的"士多啤利味棉花糖"($8),
一盒有四大塊,好靚的樣子,
口感唔錯,有D似食梳乎厘,唔會太甜,凍凍地咁,,
我可以一次食兩塊GA

還有芒果味的,不過妹妹說冇咁好味!!!

仲有個新疆包都唔錯,咸咸地,幾有口感
2010-08-12
$8 (其他)
  • 棉花糖
2010-07-18 209 浏览
小時候以前認識「車厘哥夫」,因聞名的車輪包,和曲奇餅。但不喜歡車輪包;曲奇餅,價錢不廉宜,沒錢買,所以一直「車厘哥夫」對我都起不了眼。現在每次到太子經過這裡,都被那烘焗的香味吸引留意,發現無論什麼時間,都是「人頭湧湧」。令我不得不入去逛逛。西梅包$6.5,很特別,以西梅作麵包。但味道可像普通提子麵包。麵包質地不夠重,密度較疏。沒有麵包味。提子牛油蛋糕$4,有食評讚過那用錫紙兜盛著的提子牛油蛋糕。試試性質,買了件小紙杯size。非常非常好食!!!!!!蛋糕又軟又香牛油味,卻沒令人成手牛油!吃完沒有漿住喉嚨,感覺超新鮮的!三角蛋糕。Size確是細小,但索價$7!又是因為大有好評,才試一次。的而且確蛋糕幾鬆軟,但蛋味可以再濃D。所以無乜特別。唯一好,奶油薄薄,無咁肥膩。西米布甸,整份都是吉士&西米,如果有豆沙餡,會好D。沒餡感覺沉悶。不過唔好甜的老公說,勝在不太甜,而且西米咬感不錯。椰絲綿花糖,黃色的,原來是菠蘿味!想起小時候吃的白色椰絲綿花糖,好吃好多!這個菠蘿綿花糖,椰絲太硬,容合不來,而且綿花糖質地,口浮浮的,唔好食。「車厘哥夫」開了那麼久,現在才喜歡它(因為它的曲奇;因為它的牛油蛋糕
現在每次到太子經過這裡,都被那烘焗的香味吸引留意
,發現無論什麼時間,都是「人頭湧湧」。令我不得不入去逛逛。
!!!!!!蛋糕又牛油味,卻沒令人成手牛油!吃完沒有漿住喉嚨,感覺超新鮮的
!
三角蛋糕。Size確是細小,但索價$7!
。不過唔好甜的老公說,勝在不太甜,而且西米咬感不錯。
,唔好食。
),可惜一search下,只淨一間咋。
西梅包
其他
提子牛油蛋糕
西米布甸
2010-07-05 146 浏览
D提子焗到好似小強咁XDD呢個牛油蛋糕真係好香牛油味,但唔係好甜。提子有紅提同青提,大大粒好好味,個底仲有好多,足料呢。質地好鬆化,而且軟身唔硬,就算雪左都唔會好硬,算是很不錯的牛油蛋糕! 要知道越普通既食物條越難做得好食既呢~
D提子焗到好似小強咁XDD

呢個牛油蛋糕真係好香牛油味,但唔係好甜。

提子有紅提同青提,大大粒好好味,個底仲有好多,足料呢。

2010-06-13 159 浏览
當日經過時可能有野出爐好香,便入去一試,由於唔知咩包較為好,便買了較出名的曲奇要了半磅(30):朱古力杏仁同兩種jam的(應該係紅莓同黑莓)朱古力杏仁:曲奇幾香杏仁大多係條邊到,不過朱古力冇咩味~紅莓(應該):個jam頗甜配上曲奇幾好~黑莓(應該):jam果到有d苦,可能焗過龍~總結:好一般,唔多出色
朱古力杏仁:曲奇幾香杏仁大多係條邊到,不過朱古力冇咩味~
紅莓(應該):個jam頗甜配上曲奇幾好~
黑莓(應該):jam果到有d苦,可能焗過龍~
總結:好一般,唔多出色
$30 (其他)
2010-06-11 131 浏览
2010-5 (weekday)一出mtr見車厘哥夫, 買了個唔係好得的英式鬆餅, 提子ok, 可惜不僅不鬆化又味淡, d牛油好貴咩, 都唔知自己食緊乜, A-1 Barkey正常好多, 當跌錢!
2010-5 (weekday)

$5.5