倆口子食團年飯,諗起呢間一直想試既日本料理! 一出𨋢,木系裝修、柔和燈光已經覺得好有格調!🥩日本A5和牛他他紅白紋理相間,入口軟熟無筋,油脂味香輕炙一下更帶出和牛味道。🐟季節白身魚薄切深海池魚薄切透亮,入口魚油細膩甘香,脂厚油香,肉質鮮嫩肥美,令人齒頰留香。配少少醋汁魚鮮味道更加出! 🥢冷鮑魚配松露醬鮑魚薄切成多片,用調製清澈醬油浸泡,輕嚼肉質柔軟回彈,兼有清新醬油風味附黑松露醬蘸食,鮑魚鮮甜味道連結起菌香,有意想不到的味道效果! 🥢特色鰻魚蛋卷以為好似玉子燒咁原來用左pancake嘅元素,班戟蛋皮又薄又有蛋香, 捲住明太子、鰻魚,配上鰻魚汁,一分兩碟,細心有驚喜! 🥢松葉蟹肉炸海老卷Topping由昆布絲、晶瑩蟹籽、松葉蟹肉絲砌,米飯捲入吉列海老,外層灑上芝麻。整件海老卷入口,有一種難以言諭豐足感,又香又脆。點咗兩款串燒🍢雞頸肉嫩滑得來有彈性。🍢免治雞肉軟骨雞肉同軟骨比例平均,充滿醬油香外層,搭配蛋黃汁,質感脆卜卜之餘,又有適度雞油香,風味十足。🥓火炙A5和牛香蔥伴麵A5和牛油分平均,油脂好香,豐潤肉質溢出鮮味但唔會感覺好油膩,香蔥份量好多,麵條爽彈,惹味吸引!

🥩日本A5和牛他他
紅白紋理相間,入口軟熟無筋,油脂味香
輕炙一下更帶出和牛味道。

🐟季節白身魚薄切

🥢冷鮑魚配松露醬
冷鮑魚配松露醬

🥢特色鰻魚蛋卷
以為好似玉子燒咁
原來用左pancake嘅元素,
班戟蛋皮又薄又有蛋香,
捲住明太子、鰻魚,配上鰻魚汁,
一分兩碟,細心有驚喜!

🥢松葉蟹肉炸海老卷
整件海老卷入口,有一種難以言諭豐足感,又香又脆。

點咗兩款串燒
🍢雞頸肉嫩滑得來有彈性。

🍢免治雞肉軟骨

🥓火炙A5和牛香蔥伴麵
香蔥份量好多,麵條爽彈,惹味吸引!
火炙A5和牛香蔥伴麵

冷鮑魚配松露醬
火炙A5和牛香蔥伴麵
2024-02-10 73 浏览
又發現港島區隱藏高質日菜 ( ´ ▽ ` ) 餐牌超多選擇 除左刺身丼飯、特色卷物、串燒 ᴏᴍᴀᴋᴀsᴇ同壽喜燒都有 .♥ 特色鰻魚蛋卷 $①⑥⑧外層好似𝘱𝘢𝘯𝘤𝘢𝘬𝘦軟綿綿~卷住鰻魚+明太子碎蛋沙律 再淋上甜醬油 口感好飽滿!.♥ 土佐豆腐 $⑥⑧炸到金黃色~酥脆內嫩 鰹魚汁同木魚碎更添鹹香.♥ 精選刺身拼盤(五盛) $④⑧⑧小貴但好新鮮款款厚切鮮甜!.♥ 松葉蟹肉海老卷 $②③⑧豪華版卷物~以蟹肉絲鋪頂 味道鮮甜 炸蝦彈牙香脆 完全無油溢味 飯卷亦唔會一咬即散.♥ 免治雞肉軟骨 $④⑧雞肉棒有咬口又厚肉 仲有原隻生蛋黃!.♥ 黑蒜豬骨湯豚肉烏冬 $①⑧⑧黑蒜味超濃 食完又唔覺好口乾~配埋滑溜溜嘅烏冬輕易KO成碗.♥ 南瓜圓子伴豆腐雪糕 $⑧⑧豆腐味同南瓜味非常和諧˘▽˘淡香微甜 不膩又好吃
♥ 特色鰻魚蛋卷 $①⑥⑧

♥ 土佐豆腐 $⑥⑧
土佐豆腐

炸到金黃色~酥脆內嫩 鰹魚汁同木魚碎更添鹹香
♥ 精選刺身拼盤(五盛) $④⑧⑧
精選刺身拼盤

小貴但好新鮮款款厚切鮮甜!
♥ 松葉蟹肉海老卷 $②③⑧
松葉蟹肉海老卷

♥ 免治雞肉軟骨 $④⑧
免治雞肉軟骨

雞肉棒有咬口又厚肉 仲有原隻生蛋黃!
♥ 黑蒜豬骨湯豚肉烏冬 $①⑧⑧

松葉蟹肉海老卷
免治雞肉軟骨
黑蒜豬骨湯豚肉烏冬
帆立貝大根沙律
朋友👱🏻‍♀️知道我鍾意食高質日本🇯🇵料理🥢🍶,亦知道我有能力分邊啲好邊啲係普通😜,呢日佢就帶咗我嚟呢間樓上日本🇯🇵餐廳開餐,朋友👱🏻‍♀️話呢度好味,要我試吓🤣$168「帆立貝大根沙律🥗 ホタテ大根サラダ」:大根切成幼絲,非常爽脆,又鮮甜,配埋好鮮味嘅帆立貝同埋脆脆哋嘅櫻花蝦,再撈咗似乎係薄身嘅蛋黃醬,出奇地美味😋$588「精選壽司🍣拼盤(10貫)🍣上寿司🍣盛り合わせ(10貫)」:10貫壽司🍣包括 おおとろ、中トロ、日本鱆紅魚 ブリ、深海池魚、帆立貝、鮑魚飯 あわびご飯、赤蝦 赤いエビ、蟹肉蟹膏、海膽 ウニ、金目鯛 キンメダイ,全部都非常新鮮鮮甜,真正充滿 umami 😋$188「吞拿魚🐟他他 マグロのタタキ」:まぐろ🐟瘦得嚟非常有魚鮮味😋,應該用火槍輕輕燒咗一邊,另外一邊仲係sashimi,連埋啲洋蔥一齊食,仲有一小兜好似係酸汁,非常開胃,又係出奇地好味😋$188「吉列黒豚他他🐷カツ豚肉のタタキ」:豬扒🥩厚切再切成 bite size,外層吉列脆脆哋薄薄哋唔覺膩,香口好食好豬味🤣$178「松葉蟹加州卷🍣 松葉ガニのカリフォルニアロール」:大大條 California Roll,幾好味

$178「松葉蟹加州卷🍣 松葉ガニのカリフォルニアロール」:大大條 California Roll,幾好味😁

$188「黒蒜豬骨湯豚肉烏冬🍜 黒にんにく豚肉豚骨うどん」:湯底有濃郁黑蒜味,亦有濃郁豬骨味,簡單講就係好味😂;烏冬幾煙韌👍;仲有幾片薄切嘅黑豚肉😋

好味嘅一餐,非常感謝朋友👱🏻‍♀️帶我嚟呢度食飯😊
輝 (銅鑼灣).係銅鑼灣亨環入面有好多樓上餐廳,大部份服務態度都好好,環境又坐得舒服.▪️上刺身盛五点+ 季節白身魚薄切▪️.擺盤勁igable🌸 刺身五点分別赤身,金目鯛,赤蝦,帶子以及深海池魚🫶🏻全部厚切又新鮮🥹對於病左好耐嘅我食到為之感動🤣白身魚薄切係中間配上酸汁,好鮮🫶🏻.▪️松葉蟹天婦羅卷物 ▪️.松葉蟹肉碎充滿係卷物上面,天婦羅脆卜卜,可以沾沙律醬/豉油.▪️A4和牛壽喜燒▪️.個壽喜燒係比較多湯,靚牛肉山丘下係蔬菜,金菇,粉等A4和牛一上枱都睇到個肉靚,油花分佈靚到暈不過呢到比較特別,唔係只沾生雞蛋,係再溝埋胡麻醬!.📌 輝 (銅鑼灣)銅鑼灣渣甸街66號亨環3樓.環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
輝 (銅鑼灣)

▪️上刺身盛五点+ 季節白身魚薄切▪️
全部厚切又新鮮🥹對於病左好耐嘅我食到為之感動🤣
白身魚薄切係中間配上酸汁,好鮮🫶🏻

▪️松葉蟹天婦羅卷物 ▪️
松葉蟹肉碎充滿係卷物上面,天婦羅脆卜卜,可以沾沙律醬/豉油

▪️A4和牛壽喜燒▪️
個壽喜燒係比較多湯,靚牛肉山丘下係蔬菜,金菇,粉等
A4和牛一上枱都睇到個肉靚,油花分佈靚到暈
不過呢到比較特別,唔係只沾生雞蛋,係再溝埋胡麻醬!
📌 輝 (銅鑼灣)
銅鑼灣渣甸街66號亨環3樓
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
2024-02-06 11 浏览
閨蜜有心事想傾偈,於是上網搵到呢間高檔精緻嘅日本餐廳,格局比人感覺到relax ,坐得又舒服。⭐️單點左4款壽司⭐️海膽壽司: ~~海膽味道甘甜,質感細膩,入口即溶。松葉蟹肉配蟹膏壽司:~~濃郁的蟹膏,加上滿滿蟹肉,一次過享受螃蟹兩種鮮味。金目鯛壽司: ~~炙燒過嘅金目鯛鮮甜帶有少許辣味醬汁。吞拿魚腩壽司:~~吞拿魚腩壽司就係我嘅最愛,富天然魚油脂的甘香,入口即溶而魚味濃郁😋😋⭐️特色鰻魚蛋卷⭐️係我食過最好味嘅蛋卷,裏面有鰻魚,軟芝士、蟹籽,配上鰻魚醬汁好好味。⭐️番蔥雙色吞拿魚卷⭐️上層有少少黃乾碎,咬落脆口,吞拿魚蓉爆滿裏面夾雜着青瓜絲同埋芝麻,既清新又鮮味😋燒物叫咗4種串燒牛舌、雞皮餃子、免治雞肉軟骨串、日式串燒雞翼。燒物味道同樣都做得出色。

⭐️單點左4款壽司⭐️

海膽壽司: ~~
海膽味道甘甜,質感細膩,入口即溶。
松葉蟹肉配蟹膏壽司:~~
濃郁的蟹膏,加上滿滿蟹肉,一次過享受螃蟹兩種鮮味。
金目鯛壽司: ~~
炙燒過嘅金目鯛鮮甜帶有少許辣味醬汁。
吞拿魚腩壽司:~~

⭐️特色鰻魚蛋卷⭐️

⭐️番蔥雙色吞拿魚卷⭐️

燒物叫咗4種
2024-02-06 15 浏览
銅鑼灣呢間日本餐廳有多款壽司可以選擇,啲魚生非常新鮮,今次點咗幾款壽司,當中包括海膽、吞拿魚腩、松葉蟹肉配蟹膏、深海池魚、三文魚子壽司等。海膽唔會腥味,非常鮮甜,入口即溶,超好食。吞拿魚腩勁肥美,帶點油脂,好正。除咗刺身之外,呢度嘅熟食都唔錯,串燒即叫即燒,好惹味。仲有日本A5和牛他他都值得一試。食肉獸嘅我哋重點做和牛拌麵,A5和牛燒到好香。呢個炸豬扒都好正。最後仲飲咗碗鯛魚湯,奶白色嘅湯有鮮甜嘅魚香,好滿足啊。

除咗刺身之外,呢度嘅熟食都唔錯,串燒即叫即燒,好惹味。
仲有日本A5和牛他他都值得一試。
食肉獸嘅我哋重點做和牛拌麵,A5和牛燒到好香。
呢個炸豬扒都好正。
最後仲飲咗碗鯛魚湯,奶白色嘅湯有鮮甜嘅魚香,好滿足啊。
2024-02-05 11 浏览
酒醉芝士脆餅絕對是一道令人驚艷的創意美食。脆餅的外皮烤得酥脆,配上滿滿的酒醉芝士。每一口咬下去,酒的香氣和芝士的濃郁味道在口中融合,帶來了豐富的口感和美味的滋味。這款菜品結合了脆餅的口感和芝士的奶香,令人難以忘懷的味覺體驗。飛魚子沙律,以鮮嫩的飛魚子為主要食材,搭配新鮮的蔬菜和美味的醬汁。每一口都帶來了豐富的口感的風味,令人愛不釋手。這道飛魚子沙律結合了海鮮的鮮味和蔬菜的清爽,為你帶來一個美味健康的選擇。香蔥吞拿魚腩卷是一道精緻的創意料理。吞拿魚腩和香蔥,搭配著特製的醬汁,口感豐富多樣。吞拿魚腩的鮮甜與香蔥的清香完美結合,每一口都帶來了令人驚喜的美味。這道卷物展現了餐廳對於創意和口感的追求。唐揚炸雞,這道經典的美食絕對能夠滿足你對於炸雞的渴望。外皮炸至金黃酥脆,內部則鮮嫩多汁。每一口咬下去,你都能品味到鮮美的雞肉和香脆的外層,令人愉悅。這道唐揚炸雞絕對是一個美味的選擇,無論是作為主菜還是小吃。

2024-02-01 38 浏览
未到新年已經很想吃大餐,這天和朋友到了這間日本餐廳,環境舒適,而且空間感十足。而且還有吧台的位置,可以看到師傅製作的過程。餐單方面,菜式的選擇很多,這款和牛伴麵看起來也不錯,有機會要嘗一嘗。前菜螢光魷魚爽口彈牙,醬汁酸甜開胃。飲品方面,Manzairaku 5-year-aged Kaga Umeshu (Glass)有很濃郁的芳香梅味,不會太甜!至於Miyakanbai Hi no Shizuku Yuzu Liquor (Glass)清甜解膩,是一個不錯的選擇。主菜當然是Deluxe Sashimi Platter 5 kinds of Assorted Sashimi,它有5款刺身:赤身、赤蝦、深海池魚、真鯛、帶子,每款都肉質鮮嫩,相當吸引!中間還有海帶絲,十分爽口!滿足極了!吞拿魚他他(細)超級邪惡!入口即融、而且份量也十分多。Tsukune Ground Chicken Stick是經典菜式之一,肉汁飽滿,加上蛋味亦很香濃。Deep-fried Hokkaido Crab Cream Croquette外脆內軟,還非常creamy!!燒 豚肉年糕卷 & Mivazaki Po

而且還有吧台的位置,可以看到師傅製作的過程。

前菜螢光魷魚爽口彈牙,醬汁酸甜開胃。

吞拿魚他他(細)超級邪惡!入口即融、而且份量也十分多。

燒 豚肉年糕卷 & Mivazaki Pork Belly十分惹味,年糕有口感,五花肉質厚實!

Striped Jack Sushi & Tuna Roll,卷物和壽司一點也沒有將價就貨!好用心的製作,有品質!

松葉蟹肉溫泉蛋配胡麻醬冷烏冬,份量很足料,非常爽口,蟹肉也很幼滑,麻醬十分配合。

總括而言,餐廳食物質素好好、環境舒適,真係坐到唔想走呀,佢仲有一個private 少少既擔擔米位置,好適合鍾意私人空間同埋同客人食飯既朋友。
2024-01-30 10 浏览
今日黎到銅鑼灣,想食日本菜就決定試下呢間裝修有格調的餐廳雞肉丸豆腐鍋這道菜以柔軟的豆腐和彈牙的雞肉丸為主角。豆腐的滑嫩口感與雞肉丸的鮮嫩結合在一起,湯底鮮美,帶有淡淡的醬油味,讓人回味無窮鹽燒活鰻,牛舌串鹽燒活鰻以鰻魚的鮮美和鹽的微妙調味為特色,每一口都能感受到鰻魚的鮮嫩和鹹香。牛舌串則帶來了不同的口感,牛舌的嚼勁和烤制的香氣相結合,讓人愛不釋口特色鰻魚蛋卷是這家餐廳的招牌菜之一。這款蛋卷以新鮮的鰻魚和蛋液製成,口感細膩,鰻魚的鮮美與蛋的綿密融合在一起,每一口都能讓人感到驚艷黑蒜豬骨湯豚肉拉麵這道拉麵以濃郁的豬骨湯為基底,加入了黑蒜的獨特風味。湯底濃郁醇厚,豚肉軟嫩多汁,配上彈牙的拉麵麵條,每一口都能帶來滿滿的滿足感
今日黎到銅鑼灣,想食日本菜
就決定試下呢間裝修有格調的餐廳

雞肉丸豆腐鍋

鹽燒活鰻,牛舌串

黑蒜豬骨湯豚肉拉麵

2024-01-27 339 浏览
上次阿妹生日同佢去左食高級日本餐廳,返到屋企大少就呷醋了,所以趁佢經過半個月嘅辛苦考試,所以就同佢嚟食個超豐富晚餐,等佢開心一下。其實除左覺得好食同服務好之外,餐廳嘅簡約木系設計都令我覺得好舒服,原來夜晚配上柔和燈光更加有feel呀!餐廳都有提供Omakase menu,不過最後因為見到個好吸引嘅蒸籠鍋,所以我地就單點幾款食物。先嚟前菜 帆立貝大根沙律 ,鮮甜嘅帆立貝加上爽口嘅大根絲,口感唔錯而且感覺好清新開胃。再嚟 冷鮑魚配松露醬 ,原隻大鮑魚薄切成片,鮑魚超鮮味之餘仲好腍滑,感覺就似入口即化。單吃就已經覺得好好味,再沾上特別嘅松露醬就更加好食,估唔到松露醬同鮑魚係咁夾,可以更加帶出個鮮味。 精選拼盤(10貫) ,十件壽司係由師傅根據時令嚟整,所以十款壽司都係好吸引,每件都係好新鮮,我個人就最鐘意 松葉蟹肉蟹膏壽司、拖羅壽司、海膽壽司、金目鯛壽司。最特別係每件壽司飯都係細細舊,咁就可以更加食到各種魚生嘅鮮味。是日晚餐MVP就一定係A5和牛蒸籠鍋,店員姐姐將成個蒸籠放枱面,然後幫我地即蒸,只需要幾分鐘和牛就剛剛蒸熟食得。大大片嘅A5和牛油脂紋理鮮明,以蒸嘅方法就更加原汁原味,肉質軟熟得

是日晚餐MVP就一定係A5和牛蒸籠鍋,店員姐姐將成個蒸籠放枱面,然後幫我地即蒸,只需要幾分鐘和牛就剛剛蒸熟食得。大大片嘅A5和牛油脂紋理鮮明,以蒸嘅方法就更加原汁原味,肉質軟熟得嚟仲超濃牛味,可蘸上蛋漿就更加好味。唔好漏左底部嘅菜、豆腐同菇菇,吸左和牛嘅肉香,所以都一樣係好好味。

最後就嚟個 松葉蟹肉溫泉蛋配胡麻醬冷烏冬 ,蟹肉溫泉蛋拌勻冷烏冬一齊食,滿滿新鮮嘅蟹肉同蛋漿掛滿彈牙烏冬,口感都真係好豐富。

原本都打算食個雪糕,不過我地真係食得太滿足,個胃都冇位置了,所以留返下次再嚟食過啦!
2024-01-19
  • A5和牛蒸籠鍋
  • 冷鮑魚配松露醬
2024-01-26 9 浏览
天氣咁凍,真係離不開鍋物。近近地銅鑼灣呢間,環境幾好,有落地玻璃,望到室外,坐得舒服。宮崎豚肉涮涮鍋 $388宮崎豚肉應該唔駛多介紹,一向有口啤,疊到成座山咁。昆布湯底清甜,唔會搶走豚肉味。天寒地凍,加上酸汁助攻,越食越起勁。串燒免治雞肉棒豐富咬口,配以蛋漿加醬汁,比起平時淨蛋漿有更好體驗。豚肉年糕燒一樣嚼勁豐富,大葉豚肉卷會紫蘇葉香味,牛舌既厚又爽,豆腐外脆內軟,燒芝士咸咸地唔太膩,仲有燒粟米。精選壽司拼盤 $588選材當天新鮮食材。有竹籤魚食幾特別,海膽入口即溶,帶子肥美,蟹肉蟹膏味濃,北寄貝爽甜,拖羅油脂一流,仲有高質鮑魚等等。吉列珍寶海蝦 $138成日講唔新鮮既海鮮先會拎去做吉列,原來用鮮蝦個感覺系咁震撼。蝦肉彈牙到一個點,而且大大只,外層系邪惡既吉列,值回票價。
天氣咁凍,真係離不開鍋物。

宮崎豚肉涮涮鍋 $388

串燒

精選壽司拼盤 $588

吉列珍寶海蝦 $138
2024-01-23
2024-01-25 7 浏览
時令刺身沙律🥰沙律新鮮,醬汁夠哂酸爽開胃! 而且有4款時令刺身,令款都有2片。沙律醬汁加埋香脆可口既紫菜,鹹鹹香香得黎帶點酸味,夠哂醒胃明太子芝士蘑菇pizza😃好香既芝士奶味,配上淡淡既菇,仲有好薄夠香脆可口既pizza皮,食起黎一D都唔油膩。明太子鰻魚玉子卷🥰蛋卷口感綿密順滑,外層用蛋整成pancake食落似蛋糕,入面包住明太子同沙律醬,味道鮮明加埋鰻魚肉同鰻魚汁,一咬鰻魚香係口到爆發~ 味道更香濃入味。銀魚子醬油燒飯團😃一黎到見到面層有小小牛油,轉個頭就俾飯團吸收哂,表面燒得白脆,有D位仲有飯無! 脆卜卜但入面係好有嚼口,餡料係滿滿醬油味既魚仔鹹香十足。玉子燒🥰夠哂軟 嫩 juicy 重蛋香味 一D腥味都冇,口感蓬鬆,配上清新既蘿蔔蓉,食起黎一D都唔膩,份量仲好抵食。燒豬腩肉😃燒得好香口,肥瘦岩岩好! 入口油香豐富,脆得黎又唔乾再另外叫多2個鍋物,鯛魚湯海鮮鍋🥰同 宮崎豚肉涮涮鍋😃。而我地最中意海鮮鍋🥰雪白魚湯底用鯛魚煲出黎,鮮美濃郁~! 配料包括各種海鮮生蠔 鯛魚塊 帶子 蝦 蟹鉗海鮮配料,夠哂豐富,食到最後,個湯底俾我地飲哂!宮崎豚肉涮涮鍋😃清爽既昆布湯底就冇海鮮鍋咁濃味,但

宮崎豚肉涮涮鍋😃清爽既昆布湯底就冇海鮮鍋咁濃味,但因為豚肉帶點肥肉,配上清爽既昆布豆腐湯底,就可以平衡返豚肉既油膩感,食起黎一D罪惡都冇,而且豚肉肉質柔軟多汁,口感爽口,肥而不膩。咁凍既天氣食就岩岩好!
2024-01-12 20 浏览
又係食 #日本菜 嘅時候喺銅鑼灣shopping完就去醫肚仔朋友介紹就去到位於銅鑼灣的「 #輝 」 餐廳門口裝飾充滿着聖誕氣氛走進餐廳裏木系以及燈光色調令人感覺好放鬆、優哉游哉場內設有吧枱、卡位及梳化位置還有角落的一間落地玻璃日式房好適合8-10人聚餐用❣️⊰⊹════════════════⊹⊱💬 ✎ 食後感 :✨💖【 #精選刺身拼盤 】️一次過可以嘆晒幾款刺身當中包括有白子、牡丹蝦、拖羅等最鍾意擁有絕配脂肪比例入口即溶嘅拖羅還有牡丹蝦刺身好肥美好鮮甜🖤 【 #松葉蟹肉炸海老卷 】️滿滿嘅蟹肉鋪滿面口配上即叫即炸卷物中的海老一啖已經充滿着鮮味以及多層次嘅口感🤍 【 #茶碗蒸蛋 】️身為蛋迷的我見到已經心心眼蛋香及順喉以下嘅質感熱辣辣蒸起嘅溫度令人一試難忘🧡 【 #銀魚子醬油燒飯團 】️燒飯團外層燒到好香脆有飯焦香加埋鹹香充足嘅銀魚子連埋米飯飯團一齊食中和返個咸度perfect match!💛 【 #免治雞肉軟骨 】️旁邊的是邪惡的蛋黃食嘅時候只需沾上蛋黃及醬汁頓時令口感更為豐富雞肉軟綿令整體好Creamy❤️ 【 #A5和牛壽喜燒 】️簡直就啱晒我哋兩位 #牛魔王 堆起一座山似的A5和牛大大片色澤鮮
又係食 #日本菜 嘅時候
喺銅鑼灣shopping完就去醫肚仔
朋友介紹就去到位於銅鑼灣的
「 #輝 」

餐廳門口裝飾充滿着聖誕氣氛
走進餐廳裏木系以及燈光色調
令人感覺好放鬆、優哉游哉
場內設有吧枱、卡位及梳化位置
還有角落的一間落地玻璃日式房
好適合8-10人聚餐用❣️

⊰⊹════════════════⊹⊱
💬 ✎ 食後感 :✨

💖【 #精選刺身拼盤 】️

一次過可以嘆晒幾款刺身
當中包括有白子、牡丹蝦、拖羅等
最鍾意擁有絕配脂肪比例

🧡 【 #銀魚子醬油燒飯團 】️

燒飯團外層燒到好香脆
有飯焦香加埋鹹香充足嘅銀魚子
連埋米飯飯團一齊食中和返個咸度
perfect match!

💛 【 #免治雞肉軟骨 】️

牛味濃郁、質感軟口
還帶有入口即溶的口感
超正正喔

2024-01-11 26 浏览
同爸爸慶祝生日,揀左間有omakse既日本餐廳食飯,但臨時轉肽想單叫野食,質素都吾錯😌精選壽司拼盤($588)Total有10款,有好多未食過既限定部位🥢松菜蟹肉配蟹膏係極度邪惡,蟹絲加上濃厚既蟹膏好有驚喜。最中意都係三文魚腩入口即融🫶🏼海膽好creamy冇腥味超放心食,冇一件係伏,兩個人食完全大滿足🍣特選牛舌($78)燒得岩岩好😗輕輕一咬就就完全分開兩件,係食過最好食既牛舌,真係超juicy口感超彈!豚肉年糕卷($58)呢個真係好好食🥹 用左日本年糕,一咬開年糕拉絲岩岩燒起既豚肉爆汁,超推薦!雞皮餃子($58)雞皮外脆入面咬開充滿超香既雞油味,入面同平時既雞皮餃子吾同,吾係滿滿既爆料,而係會預留空間比你咀嚼雞皮既油脂香味✨A5和牛壽喜燒($588)係今晚既重頭戲🍲好足料!本身個煲都已經有豆腐,粉絲,娃娃菜同菇菌🥬同埋和牛都吾係hea油花超靚,放左入去壽喜燒焯5秒係prefect煮法!佢預備既生蛋混合左麻醬,碌完即刻放左去蛋漿係濃濃牛味,牛超滑入口即融🥹食左三塊都真係飽飽地,但粉絲真係吾可以放過!係煙韌既日本粗粉絲🫕超推!南瓜蓉配豆腐玉子雪糕($88)食完壽喜燒食雪糕簡直係冰火交融既變

精選壽司拼盤($588)

特選牛舌($78)
燒得岩岩好😗輕輕一咬就就完全分開兩件,
係食過最好食既牛舌,真係超juicy口感超彈!
豚肉年糕卷($58)

雞皮餃子($58)

A5和牛壽喜燒($588)

南瓜蓉配豆腐玉子雪糕($88)
食完壽喜燒食雪糕簡直係冰火交融既變奏✨南瓜同豆腐原來真係好夾🥹加上一片片既杏仁片同紅豆fresh又養生!🍨最後食埋粒小丸子,大滿足🤎

2024-01-05
2024-01-09 17 浏览
燒豆腐車厘茄香蒜沙律$88用硬身嘅豆腐燒香個表面,口感好特別好香,再加上少少味素好好食,底層有沙律菜、炒香左嘅洋蔥,酸酸甜甜開胃一流~呑拿魚他他(half) $188呑拿魚魚望上去肉質粉嫩,外圈用火炙燒香,切成薄薄的一片,入口食到淡淡既煙醺味同內部鬆軟肉質,令人一試難忘。特上壽司拼盤(12貫) $688鮑魚- 口感軟腍配濕紫菜味道更出金目鯛-入口肉質細嫩甘甜深海池魚 -油脂豐厚而且口感清爽帆立貝 - 咬落口感柔軟非常鮮甜赤蝦 - 蒜蓉粒令口感提升赤身-鮮味突出有咬口拖羅- 油脂甘香而且入口即溶劍魚腩-口感勁嫩滑厚實松葉蟹肉蟹膏- 滿滿嘅蟹肉配上香味濃嘅蟹膏,惹味非常海膽-望上去色澤橙黃,入口味道濃郁,配紫菜食,口感層次更加豐富A5和牛蒸籠鍋$488燒和牛食得多,蒸都係第一次,和牛望上去肉質鮮嫩,油脂濃郁帶有香味,入口即溶,壽喜燒當然唔少得壽喜燒汁,尖少少雞蛋、壽喜燒汁,令和牛味道層次更加提升,另外,野菜、葛絲等吸晒壽喜燒汁同牛脂嘅精華,啖啖都食到牛香勁入味。
燒豆腐車厘茄香蒜沙律$88

赤蝦 - 蒜蓉粒令口感提升
赤身-鮮味突出有咬口
拖羅- 油脂甘香而且入口即溶
劍魚腩-口感勁嫩滑厚實
松葉蟹肉蟹膏- 滿滿嘅蟹肉配上香味濃嘅蟹膏,惹味非常

A5和牛蒸籠鍋$488