2018-12-28 226 浏览
辛鮮食物質素、味道、環境、服務、招呼、價錢都非常滿意,可以添食翻兜再翻兜,推介!還可以致電要求另類食材,龍蝦、鮑魚、蟶子皇、皇帝蟹、等等。朝日,冰凍到樽面都結,酒杯從雪櫃取出,倒下啤酒一飲而盡,透心涼!調味架,基本已足夠,不用太花巧太復雜。生蒜、蔥花、芫茜、指天椒、蠔油、麻醬、豉油。雷式混醬,我特定火鍋的靈魂,沒有她不如不要打邊爐,豉油、生蒜、蔥花、指天椒,天作之合。青芥辣青瓜,多汁爽脆青瓜碰上微辣芳香芥辣,清爽味道潔淨味蕾,開胃開腦作好準備開大餐。室溫有點欠佳,冰凍一點會更可口。麻辣花生,外購小老闆嗎?味道外觀都同出一徹。惹味麻香脆卜卜,辣味醒神,連我不愛花生的都食到停不了啊!辛鮮滾熱辣雞煲半隻中辣,文廸抗辣能力不太高,但依然捨命陪曉奧,辣到雙脣通紅像膶腸般性感,真的非常感動!特意要求加豬膶一齊兜炒,猛火啫啫去,滲出甘甜香味,使得更鮮甜,更香噴噴呀!濕雞煲不是艷紅的醬汁,偏黃帶啡不太辣,味濃清香不嗆喉,微辣帶甜散發香菜香料多種薰芳。雞件斬得剛好不過碎濕濕,有肉咬而嫩滑多汁,雖然白肉無醃無味,幸好捲上醬汁仍是美味。韓國烏冬,質素極高,還以為是日本品牌手打烏冬呢!自創麻辣啫啫乾炒烏冬,天

韓國烏冬,質素極高,還以為是日本品牌手打烏冬呢!自創麻辣啫啫乾炒烏冬,天煞的色香味俱全,無敵的演繹!彈過嚥韌米香非凡的烏冬熱騰騰,雞煲精華完全滲入其中,鳳脂油香膶甘豬甜,還有香菜麻辣,複雜的味道不能形容。絕對的珍味,大啖大啖地啜,食左先講!

辛鮮滾熱辣雞煲半隻中辣,滑雞全部消滅掉就可以進入下一階段,加上高湯跟麻辣雞煲精華混和滾開,火鍋時間。

黑牛柏葉,鬆軟微爽有咬口,索盡麻辣靈魂又不失天然牛柏葉甜味,蠻喜歡吃啊!蟹棒,耐心等待剛剛散開的一刻,變得軟綿綿,吸得麻辣雞汁透切,甜辣香麻交融,當然好味道。緊緻不易散,本身魚肉甜美清新又係吸汁高手,熱燙燙過足癮。

萵筍,油麥菜粗粗的莖,削走厚皮便是翠綠如寶石的萵筍。微灼像筍爽甜,深灼變得軟腍像瓜多汁,兩種食法一樣美味。

手打四味墨魚丸,貪心的當然來個四味嘆嘆啦!青芥辣、黑松露,顏色明顯有別,不過混入的材料味道微弱不突出。手打牛肝菌墨魚丸,陣陣肝菌清香不特出,彈滑真材實料,墨魚味濃無野好講。反而原味墨魚丸最出色,墨魚味濃郁甜美,仲有墨魚肉粒添呢。

招牌本地牛頸脊例牌,色澤鮮明油潤,牛肪豐富閃亮,新鮮度無可挑剔,感覺係未曾雪藏的即日鮮牛。拖到滾湯涮兩涮,淺粉紅色最佳時機即入口,嫩滑彈彈牛甜味濃,油脂甘香非凡,厚薄適中充滿肉汁,餘韻無窮舔舔嘴。珊瑚蚌,鮮明水潤的色彩,灼灼捲曲吸盡湯汁,爽爽脆脆鮮味十足。

福袋醉雞鍋半隻,外觀演繹有卓頭,用腐皮包著雞件及藥材,大大袋放在火鍋正中問,視覺效果加分不少。就連文廸姐見慣世面既都為之陶醉,望到眼定定。開火已幾分鐘,等了再等都沒什麼反應,肚仔餓到有點不耐煩。都係決定蓋住煲,快快滾先得,等死人咩!腐皮福袋自行破開,雞件及藥材跟其他才料立即融為一體。特濃雞湯味道散發鳳肪甘香,還有豐富的藥材味及甜甜紅棗味,已酒香貫通,湯汁美味飲完暖笠笠,渾身是勁!雞肉嬌嫩可口,身體適中無黐肥,胸綿髀滑,心滿意足。

醉雞子,沒有的骰本地甜美鮮雞子,就算只有雪藏火雞子都照食啦。吃不到的酒香,質素大跟皮脆肉嫩水潤,咬開爆汁甜美,滾上辣椒豉油仍是可口地不停進食。

一口鳳城水餃,皮薄滑嫩,包得餡料實淨脹卜卜,豬肉香甜、蝦仔彈滑、木耳爽脆,接出精采的味道。醉雞湯浸著全部倒入口,特別的食法換來獨特的味道,好食喎。鮮墨魚,擺位精緻獨特,別具一格,靚靚啊。灼兩灼即起,沾點辣椒豉油吊出鮮味,先彈滑後嚥韌,好野黎喎。

鮮象拔蚌仔,蚌味非凡,使得每顆味蕾陶醉欲眠,純天然鮮甜味,質感微爽略脆,有著添食的衝動。牛肩胛例牌,瘦猛猛顏色暗啞,其貌不揚。肉質有嚼勁而彈彈,不嫩滑但牛肉味強烈霸道,另有翻風味。白菜仔,放湯浸耐一點,讓菜身變得乾腍更爆汁更水潤更爽甜。
朝日
調味架
雷式混醬
青芥辣青瓜、麻辣花生
青芥辣青瓜
麻辣花生
韓國烏冬
黑牛柏葉
黑牛柏葉、蟹棒、萵筍、手打四味墨魚丸
蟹棒
萵筍
手打四味墨魚丸
招牌本地牛頸脊例牌
珊瑚蚌
手打牛肝菌墨魚丸、手打原味墨魚丸、蟹棒
醉雞子
萵筍
招牌本地牛頸脊例牌
鮮象拔蚌仔
2018-01-12 661 浏览
今日食午飯,喺上水行左好耐搵到居然有一間火鍋店有午飯供應,睇番價錢$40樓下都算可以,咁就同女朋友入去食下試吓,帶咗個藥膳雞湯飯同埋一個胡椒豬腸飯,之後先發現原來仲有小菜客飯可以食,40幾蚊左右年紀平就嗌多兩個小菜食,等待食物期間發現原來火鍋店應該有好多漫畫嘅朋友幫襯過,因為見到好多香港漫畫家嘅親筆畫都掛咗係上面,相信都會令到啲客人等候期間可以去欣賞下。食物上枱味道ok,藥膳湯飯有幾香嘅藥材味,兩個小菜都炒得出色,雖然個豬扒有一件係小部份未熟透。但都完全可以接受。服務態度兩位小姐都幾好值得推介大家下次再嚟食飯。
2017-12-28 453 浏览
上年食過黃酒雞湯煲一直覺得好好味今年再食過,已經係另一樣野。尋晚外賣黃酒雞湯煲返屋企打邊爐,點知一打開就係普通既雞煲。以為舖頭搞錯比錯左湯底我打返去舖頭問,佢話黃酒雞一直都係無湯煮法,但明明我上年食過3次都係黃酒湯底之後加生雞落去煲但今次係成隻熟既黎到唔知係咪轉左手煮法唔同左隻雞食落無黃酒味,加水打邊爐就完全無味舖頭叫加雞粉先有返啲味好失望我以為佢係比錯我但佢堅持話係岩無錯即係可以唔洗再去食黃酒雞⋯
上年食過黃酒雞湯煲一直覺得好好味
今年再食過,
已經係另一樣野。
尋晚外賣黃酒雞湯煲返屋企打邊爐,
點知一打開就係普通既雞煲
以為舖頭搞錯比錯左湯底我
打返去舖頭問,
佢話黃酒雞一直都係無湯煮法,
但明明我上年食過3次都係
黃酒湯底之後加生雞落去煲
但今次係成隻熟既黎到
唔知係咪轉左手煮法唔同左
隻雞食落無黃酒味,加水打邊爐就完全無味
舖頭叫加雞粉先有返啲味
好失望
我以為佢係比錯我
但佢堅持話係岩無錯
即係可以唔洗再去食黃酒雞⋯
客家黃酒雞湯煲
2017-12-18 429 浏览
昨晚去辛鮮吃飯,食到一肚火約了8點十五分,未到8點十分辛鮮已打電話來問"喺咪行緊來", 我以為有枱便急急腳來說"係", 準時來到見地下有空枱便入內説訂了枱,點知俾個男服務員趕出門口,叫我們出門口等,天寒地凍,在門口吹風吹了20分鐘,之後叫我們三人上樓上10人大枱,和其他客人分享大木枱,枱布都冇張,明明樓下有位又不給坐,仲要打話來趨,來到又要在門口吹風,火都嚟坐低見餐牌轉了,價格上漲了,叫了個鴦鸯鍋,每邊湯只有三分一,似炆嘢多過打邊爐,甘大個仔未見過,又叫了個海鮮拼盤,的蠔是冰的,帶子小得可憐,大部分份都是雪藏的,談何新鮮???最慘價錢一點都不便宜,環境差,食物差,份量少,服務態度-100最後埋單改了只收現金,不收信用咭!而且得知是換了大廚,懷疑是租約期滿,只收現金,食老本,準備走佬,大家千其吾好去,食到一肚火,簡直不知所謂
昨晚去辛鮮吃飯,食到一肚火

最後埋單改了只收現金,不收信用咭!
2017-12-17
2017-11-23 388 浏览
1. 5点56分到齐了仍不可入内。当時店里店外並冇任何客人。早4分钟坐下影响誰了? 什么待客之道? 什么不得了的食店??2. Openrice 2O17 4月的menu 和 当日的出入很大。店主話每月不同。优惠冇哂不在話下。3. 牛拼盤包含了牛骨髓和牛栢葉十其他2样牛肉。 伏味極濃!4. 要光顧請想清楚和問清楚以免中伏!5. 同样價錢, 有很多任食火鍋店的食物質數都比它出色。非常失望。
3. 牛拼盤包含了牛骨髓和牛栢葉十其他2样牛肉。
伏味極濃!
4. 要光顧請想清楚和問清楚以免中伏!
2017-11-20
2017-11-11 286 浏览
又到左火鍋既季節了。今晚我地一行仨人叫左個冬蔭公湯底黎試下,配左個海鮮拼盤(大),黑毛豬,紫菜響鈴,百頁豆腐,重有長腳蟹。我個人超鍾意呢個湯配海鮮,真係鮮味十足! 加埋個紫菜響鈴同百頁豆腐,一個字絕丫 。佢地既黑毛豬食落好香濃可惜冇影到響鈴最得意係呢鋪既老板。佢可能見到我地有叫啤酒,所以不停比我地試其他口味去比較下。同一般既餐廳唔同,有好特別既親切感! 旁邊食客叫左個花膠滑雞湯底,見都覺得好滋潤ㄚ! 下次一定會再黎試!
。佢地既黑毛豬食落好香濃
可惜冇影到響鈴

• 百頁豆腐
  • 冬蔭公湯底
  • 紫菜響鈴
2017-11-10 137 浏览
今日在上水水貨街走了一圈,累了就找家餐廳吃飯,走著走著就找到了這家,小小餐館吃午飯,店內很是別緻,但遺憾的是忘記拍照,全餐館午餐都是$38.00包冷熱飲,問題是價錢很感人,我點的是藥膳雞湯飯,出奇地料足湯鮮,吃得出沒有味精,很開心很滿足!而且店員笑容可掬,令人很舒服,於是就跟餐廳員工聊了幾句,得知是本區一女中醫師的傑作,難怪如此好味,她還說午餐,一個月也不會重複,令我有再想試的期望,真是不錯的地方!
2017-11-10 124 浏览
一直以為上水呢一間藥膳火鍋只做晚市。 原來都有午餐,而且價錢超貼地 ~$38包熱或凍飲~ 岩曬我地呢d打工仔! 我今日就試左佢地既酸辣湯米線。同大連鎖店個d比較,呢個酸辣湯既味道更有層次。米線都同出面唔一樣,係紫米做既米線。好食得黎又健康d雖然鋪面細細,但內部設計都好有特色。牆上掛有好多老香港情懷既漫畫。喜歡漫畫既朋友可以去睇下。我重發現鋪頭裏面放左好多外國入口既 premium beer。難得今日係Happy Friday, 我就叫左個椰子青檸囗味黎試下 (Brother's Coconut & Lime Cider - 4% vol),味道好清新。配埋個酸辣湯米線下次一定要試埋佢地既火鍋同其他囗味既啤酒😜

下次一定要試埋佢地既火鍋同其他囗味既啤酒😜
Brother's Coconut and Lime Cider
  • 酸辣湯紫米線
2017-10-02 214 浏览
今日一家大細四個人去打邊爐叫咗個鴛鴦湯底味道都唔錯但可惜個胡椒豬肚比較多胡椒同埋太濃,但整體來講上可以接受跟住我叫左安格斯牛肉,佢俾咗一碟根本就唔係安格斯而剩係得普通/肥既牛我即刻問佢呢碟根本就唔係安格斯(因為之前食過啲牛唔係咁嘅,呢碟好明顯係平價果款) 跟住佢先話去廚房換,換完之後出嚟嗰啲靚好多由始至終我覺得佢可能真係有心,明明叫咗安格斯但係又比啲平啲嘅你其實呢度好多樣嘢食材都好新鮮今次唯一有少少覺得被騙就係嗰啲安格斯
今日一家大細四個人去打邊爐
叫咗個鴛鴦湯底味道都唔錯
但可惜個胡椒豬肚比較多胡椒同埋太濃,但整體來講上可以接受

跟住佢先話去廚房換,換完之後出嚟嗰啲靚好多

其實呢度好多樣嘢食材都好新鮮
今次唯一有少少覺得被騙就係嗰啲安格斯
2017-10-02
2017-05-07 694 浏览
今次跟中學同學係呢間打邊爐,之前睇食評話不錯,今次自己去試下。由於大家唔食辣,所以揀咗芫茜皮蛋湯底,我首先試咗湯底,湯底果然冇落味精,原汁原味,芫茜跟皮蛋平衡好好,下可試其他湯底材料方面都幾新鮮,尤其牛肩岬同脆肉鯇比較出色,至於丸同餃子就不過不失啦!今次只食咗脆肉鯇,下次再試其他海鮮。總結來說,材料新鮮,湯底真材實料,不過價錢略貴咗d

今次只食咗脆肉鯇,下次再試其他海鮮。
總結來說,材料新鮮,湯底真材實料,不過價錢略貴咗d

西班牙黑豚肉
牛肩岬
脆肉鯇,蔬菜籃
各式丸,水餃,午餐肉及墨魚滑
2017-05-06
牛肩岬
2017-05-02 1851 浏览
今晚向粉嶺睇完戲已經22:30,附近又好似無乜嘢食,記得朋友提過上水有間打邊爐幾得,上 Open rice 睇下先,「辛鮮」收02:00,有足夠時間慢慢食招牌豬骨濃湯鍋 $68,兩大舊豬骨,又有粟米,好多料呀,我忍唔住先呷一湯,好招牌牛拼盤(大) $300,牛肉好新鮮,好香牛肉味,五人分享唔過份即炸響鈴,我地叫牛肉拼盤 +$1 可以享用,響鈴好脆,無油益味還有點芝士黃金磚、三拼餃子、手打墨魚滑及貢丸,食物都好新鮮店外有位置泊車,方便揸車朋友b
招牌豬骨濃湯鍋

招牌牛拼盤(大)

即炸響鈴

還有點芝士黃金磚、三拼餃子、手打墨魚滑及貢丸,食物都好新鮮

店外有位置泊車,方便揸車朋友b
2017-04-29
招牌豬骨濃湯鍋
招牌牛拼盤(大)
2017-03-03 742 浏览
開張兩年第一次食😅order左兩個煲,椰子雞煲&酸辣魚煲,好正!個魚煲係令我地有驚喜的😋😋order左好多樣餸,全部都好食!不過係泰式雲吞就咸左d~ 其他大至上都好味!
2017-03-02
庆祝纪念
生日
  • 酸辣魚煲
20170201-丁酉年雞年年初五,係時侯出外揾食,本來想到熟食中心食雞煲,但未開業。漫無目的地閒逛,上openrice看看有無其他食雞煲的店,發現辛鮮,食客的食評不錯,剛巧就在附近,當時6時多,旁邊吃魚鍋的店,差不多坐滿人,但是我們還是選擇了辛鮮,因為見坐位較舒適。Walk in 侍應安排坐最近門口的四人枱,要求坐店中間的4人枱,但店員說已被預訂,就坐這張吧。侍應送上免費前菜一碟:豆腐和青瓜,辣辣地,開胃菜。在選擇困難症之下,從客家黃酒雞湯煲和福袋醉雞鍋中,選擇了福袋醉雞鍋($206),原因是農曆新年,除了叫點好意頭,也算此店特色菜之一吧。點菜後,店員很快送上醬料盤,有指天椒,生蒜、生蔥、日式花生醬、辣椒酒、生香菜和豉油,每位收費$8,合理價。等了不到10分鐘,意頭菜福袋醉雞鍋上枱,福袋用腐皮包得又漂亮又有趣,店員先讓我影相,然後將腐皮做的福袋解開,將內裏的雞放平,較易滾熟。雞煲大滾後,店員教熄火焗一會先才吃。不到十分鐘,可以開飯了。一隻雞的分量不算太多,猜想雞應該不會太隻,但三人每人也分得很多件,沒有雞味,腐皮沒有因滾太久而融化不見了,入口還有點咬勁,腐皮好好食,湯底有好多紅枣、党
侍應送上免費前菜一碟:豆腐和青瓜,辣辣地,開胃菜。

福袋醉雞鍋
雞煲大滾後,店員教熄火焗一會先才吃。不到十分鐘,可以開飯了。一隻雞的分量不算太多,猜想雞應該不會太隻,但三人每人也分得很多件,沒有雞味,腐皮沒有因滾太久而融化不見了,入口還有點咬勁,腐皮好好食,湯底有好多紅枣、党參,加上醉味,我們三人忍不住喝了不少湯頭。
另外點了:
茼好菜--$28份量適中,相中已取去部份,新鮮,菜洗得乾淨。
火鍋七寶--$48魚皮餃、菜肉餃,水餃,牛丸、墨魚丸、貢丸、芝士黃金磚,每款各一粒,共七粒。忘了拍照,菜肉餃脹卜卜,賣相討好,味道也不錯,其他丸子也是大大粒,味道一般水平以上。
韓國烏冬--$19形狀長長的,不用滾太久,煙煙刃刃,吸收了湯底的味道,彈牙好吃。
美國桶蠔--$138(5隻)生蠔上枱時賣相非常討好,一桶5隻大大隻,放入湯底滾,煮熟後完全沒有縮水,入口鮮甜,一隻也要分好幾口才吃完。
吃到第三隻,問題來了,一口咬下去,口裏全是沙,告知店員想更換一隻,回覆說不能更換一隻,因為是原桶開出的,店員建議換2隻青口或蜆,選了青口,送來3隻青口,賣相也很新鮮,不像放了在雪櫃很久那些貨色,味道也很鮮甜。戰戰兢兢地吃餘下的2隻生蠔,幸好品質沒出現問題,眼見桶蠔上枱時,洗得也很乾淨,百思不得其解為何蠔內滿是沙,不將壞的那隻計算在內,桶蠔是又大隻又鮮甜,好好味的。
埋單:$463,離開時,約8:10分,門外也見等侯的人潮。下次還是會再來,想試今次無選的客家黃酒雞湯煲。雞年出街開飯的第一餐,尚算滿意。
2017-02-01
福袋醉雞鍋
2016-09-27 2286 浏览
已經第n次黎食椰青雞湯底,今次得2個人,只叫了半隻雞。上既時候椰青已經係鍋入面,雞就等水滾後再落。湯底好香椰青味,加上雞夠新鮮份量又多,未落其他野之前已經一人飲左2碗湯前菜有麻辣雞腎,細細碟但好好味每次必叫既係墨魚滑,真係超彈牙佢有好多創新丸子食,今次點左芥末墨魚丸,煮熟之後冇咩wasabi味,感覺同墨魚滑差唔多。紫菜響鈴,比起一般響鈴更香更脆,不過朋友覺得佢太油😅牛肉一如既往咁好味,唔肥唔瘦,而且冇雪味韮菜餃都非常值得試,滿滿的韮菜,肉既比例少👍🏻不過要留意佢好快會煮到爛晒,記得唔好煮咁耐。今次坐既係樓上,其實都係得3-4張台,服務員好勤力同好nice,會主動為你加湯同埋清走空碟👍🏻👍🏻雞既份量都幾多,食完都飽飽地,建議唔好一次過叫太多野,因為會飽到爆肚😂
前菜有麻辣雞腎,細細碟但好好味
每次必叫既係墨魚滑,真係超彈牙

紫菜響鈴,比起一般響鈴更香更脆,不過朋友覺得佢太油😅
牛肉一如既往咁好味,唔肥唔瘦,而且冇雪味

2016-09-25
2016-06-10 2931 浏览
難得早收工和親愛的同事們去打個邊爐,而呢間新開的店子似乎挺吸引。如果8點前結帳,火鍋底只是$1,煲底半價,都好抵WOR~我地5個人俾左兩個火鍋底,呢個係豬骨湯,都有好多豬骨係入面,足料的。野食是散叫,都有好多款同有特色。有兩個小食,花生就鹹左D,雞腎辣得惹味,相當醒神~新鮮墨魚,好晶瑩剔透,樣子漂亮,淥完食落口好爽口,而脆肉鯇十分新鮮,一D都唔腥。7寶丸,估唔到係每樣得一粒,唔可以全部都試下,份量唔抵食。肥牛拼盆,鮮艷的牛肉鋪得好整齊,而且肥脂勻稱,淥左十秒食得,好香的肉味。連唔太食牛的我都食左好幾塊加$1有碟菜心,都有半斤的份量,而且夠嫩綠。最重要的主角終於出場~~鮮炸紫菜響鈴,真係即叫即炸,完全無油溢味,卜卜脆到旁邊同事都聽到好清楚淡淡的紫菜香令個響鈴多左個層次,不停ENCORE都得!!炸魚皮都好脆口,就咁食已十分正。鮮炸響鈴都好好味,如果你不喜歡紫菜可以選擇這個雖然唔係任食,但辛鮮的食材都很新鮮,是值回票價的,而且湯底不重味精,適合一大班朋友來聚餐,而且店員服務不錯,會主動加湯。
野食是散叫,都有好多款同有特色。
有兩個小食,花生就鹹左D,雞腎辣得惹味,相當醒神~
7寶丸,估唔到係每樣得一粒,唔可以全部都試下,份量唔抵食。
加$1有碟菜心,都有半斤的份量,而且夠嫩綠。
淡淡的紫菜香令個響鈴多左個層次,不停ENCORE都得!!
炸魚皮都好脆口,就咁食已十分正。
鮮炸響鈴都好好味,如果你不喜歡紫菜可以選擇這個

2016-06-07
  • 紫菜響鈴