2024-07-16 285 浏览
沒有想過在香港吃饭送了一把漆扇🥢鮑魚辣椒炒肉 辣椒炒得好香,不會太辣,鮑魚份量都不少,食落爽滑香口,豬肉肉味足新鮮香滑,配合辣椒來拌飯吃,非常好味,最特別是放在火鍋內來上桌,一邊煮一邊拌飯好香啊😋🥢蒜蓉粉絲蝦仁🍤 這道菜式也是火爐現煮的,粉丝裹着虾仁吃,散發陣陣蒜香味,鑊氣十足😋🥢茶油炒土雞 雞肉鮮嫩,融合茶油的獨特香味,美味可口,地道的湖南农家土菜,爆炒出锅,上桌后锅气十足,特别下饭!😋🥢經典酸菜鱸魚 既有酸菜的清爽,又有鱸魚的嫩滑,又是一道送飯開胃菜😋🥢咸蛋黃燒麥 我是第一次吃,燒賣內餡有糯米,還有咸蛋黃呈現半固體狀,濃郁香滑,帶有鹹甜味,麵皮柔軟細緻,有適度的彈性,完美包裹住咸蛋黃內餡😋🍹飲料:香水檸檬茶 味道清新,有1L裝,喝得很過癮
沒有想過在香港吃饭送了一把漆扇

🥢鮑魚辣椒炒肉

🥢蒜蓉粉絲蝦仁🍤

🥢茶油炒土雞

🥢經典酸菜鱸魚
既有酸菜的清爽,又有鱸魚的嫩滑,又是一道送飯開胃菜😋

🥢咸蛋黃燒麥

🍹飲料:香水檸檬茶
味道清新,有1L裝,喝得很過癮

2024-07-16 219 浏览
有湘菜嘅氣氛 裝飾優美 農家風味 食物新鮮即炒 湖南菜 香 同埋新鮮 職員服務殷勤 充滿活力 蒜蓉粉絲蝦仁冇得頂 經典酸菜鱸魚大碟抵食一家大細都食唔曬 大蒜炒臘肉亦都係可以走辣 茶油炒土雞豐富雞味走地雞
2024-07-11 810 浏览
今天去將軍澳區辦事,跟著約在附近工作的朋友去晚餐,我朋友提議去吃一間餐廳有好吃好坐嘅特色農家菜,這間餐廳叫農耕記湖南土菜,係中國內地有好多間分店,而且在新加坡都有分店,我朋友仲話這間餐廳係新開分店,係試營業期間菜品有8.8折,真係抵食,這間餐廳位於將軍澳坑口重華路8號東港城一樓112號舖,地鐵坑口站A1出口,行幾分鐘就到,非常方便。餐廳個招牌十分搶眼,好容易就睇到餐廳,門口嘅裝修以傳統農村的擺設裝飾為主,有乾辣椒、土腊肉、魚乾,大米等等,非常有小數民族的特色,還有周圍擺放地道土菜、醬料、醃菜等等,裝修得都令人吸引,亦都可以用來打卡,店員有禮貌,服務態度好,來這裏食真不錯。餐廳餐牌上食物款式很多,都是農家菜的著名小炒,我們就點了不同款式來吃。*鮑魚辣椒炒肉 辣椒炒得好香,不會太辣,只是少少辣,鮑魚份量都不少,食落爽滑香囗,已豬肉好有肉味,新鮮香滑,好配合辣椒嚟食,非常好味,這道菜唔係用個碟來,係用個火鍋,所以食到幾時都係好有香味。*蒜蓉粉絲蝦仁 份量都不少,亦都係攞個火鍋來上枱,一直煮俾我哋睇,啲蝦都好大隻,亦都係爽囗,好有新鮮蝦味,連埋啲蒜蓉來食,真係好好味,粉絲已經用醬汁煮成,味道適

*鮑魚辣椒炒肉

*蒜蓉粉絲蝦仁
份量都不少,亦都係攞個火鍋來上枱,一直煮俾我哋睇,啲蝦都好大隻,亦都係爽囗,好有新鮮蝦味,連埋啲蒜蓉來食,真係好好味,粉絲已經用醬汁煮成,味道適中,亦好配合同蝦仁一齊食。

*家常炒絲瓜
絲瓜好新鮮,切到一片片,煮得好滑溜,味道好清香,好配合泰國茉莉米飯和以上的農家菜吃,令人超滿足。

*松茸土雞湯
松茸土雞湯上枱嘅時候已經聞到有香濃味,湯底有松茸、土雞、杞子、蜜棗,新鮮香甜,煲得啱啱好,真係好好飲。有湯有飯有餸,令人食得好開心。

這間湖南土菜的食材新鮮和地道,很有原始的風味,應該是由原產地入貨,真係平靚正, 好食又抵食,價錢又唔貴,好值得推薦俾大家來食,我哋下次一定再來食。
2024-07-11 587 浏览
到咗將軍澳“蔚藍灣畔”探朋友,咁啱見到東港城農耕記(湖南土菜)試業,呢個係我鐘意的湘菜餐館啊,朋友未曾試過,我就強烈推介佢試吓,話唔埋下次就同我一様鐘意番,咁就可以多多同佢一齊試多D唔同嘢,諗起都開心。嗌咗三個餸一杯嘢飲。“鮑魚辣椒炒肉”,“蒜蓉粉絲蝦仁”和“清炒毛白菜”就係三餸,其中"鮑魚辣椒炒肉"真係檯檯必點餸,亦只有佢係微辣,另二樣就唔辣,適合初試者,費事嚇親朋友。有一樣嘢係我要講嘅,就係平時我係唔食蒜頭㗎,但今次辣椒炒肉入邊啲蒜頭入晒味,又腍腍哋超好食,不知不覺就咁食落肚,一啲都有剩,勁呢👍🏽👍🏽“粉絲蝦仁”道餸好靚咁好擺好喺個鍋度,上檯即煮,仲有個漏斗計時器幫助計時,真係好新鮮,又可控制時間令到個蝦不會過熟。"香水檸檬茶"有成1L,所以2人一杯share啱啱好。

2024-07-11 352 浏览
今天試業開幕,一大堆侍應在門口請顧客入會做會員?掃code 攞優惠等。但在埋單至知,所有優惠都無得用。1、掃code 送的優惠卷全是其他分店用,將軍澳這間無。2、$100卷係第二日用,今日都係無。3、掃食評送飲品,今日都係無4、連會員積分,都係無得儲5、唯一係,有88折,但要加一。感覺不是味兒,被騙了食物方面,7:00入座,推介的食物已無了,侍應竟表示今日是試業,沒準備太多食材。想試的菜式都食吾到。這是推介的鮑魚炒肉片,味道不錯,鮑魚是細細粒,細如手指頭,肉片很油,已要求少油,但食罷都仲有成碗油。份量也不多,以$128這份量算少了。入面全是糯米,感覺新鮮,但上菜時不熱,故有點硬。這個也美味,但未入味,似未煮夠火喉。普通炒菜,不過不失。服務尚可,但侍應對菜式不熟,答非所問。題外話,食飯時有侍應走來問對菜式、服務等意見,朋友表示服務不錯時,侍應就立即抄下這意見,但當我們表示菜式太油及不熱時,侍應並沒有寫低。真的報喜不報憂。總結:對今天開業感覺失望。
1、掃code 送的優惠卷全是其他分店用,將軍澳這間無。
2、$100卷係第二日用,今日都係無。
3、掃食評送飲品,今日都係無
4、連會員積分,都係無得儲
5、唯一係,有88折,但要加一。
感覺不是味兒,被騙了

入面全是糯米,感覺新鮮,但上菜時不熱,故有點硬。

這個也美味,但未入味,似未煮夠火喉。

普通炒菜,不過不失。

服務尚可,但侍應對菜式不熟,答非所問。

總結:對今天開業感覺失望。