2011-08-26 17 浏览
之前Join左盛八member有張Coupon未用,由於之前未食過吉列所以就走過來試下來到門口企左好多人 不過等左唔夠十分鐘就有位喇一坐底感覺好舒服,由於未食過吉列所以就叫左個二人餐試下首先上枱既係刺身三點盛合包括有三文魚,帆立貝同甜蝦,味道鮮甜 最緊要係雪得夠凍.係食緊刺身既同時一陣芝麻香飄過來,原來食吉列芝麻係必備的服務員放底芝麻既時候就教我地先要磨芝麻然後加黑豚醬再點豬扒食,其次黑豚醬旁邊重有兩隻分別係蘋果沙律同青瓜沙律醬係用來點椰菜絲的再來就係二人餐主菜喇椰菜絲切得夠幼細,爽口再加上酸酸甜甜既青瓜沙律醬真係好開胃!跟餐既黑豚麵豉湯味道濃郁好好味!芝士千層黑豚 芝士味夠,唔會過份,麵包糠鬆脆,豚味夠 肉質鬆軟 唔會食到雪味 反而食到豚既鮮味 正!廣島蠔 我本身唔係好鐘意食蠔 所以比埋女友食 女友覺得唔腥,合格和牛漢堡 唔會食到牛肉既騷味 平時食既漢堡騷味好重 而呢隻漢堡就用左黑椒去Cover返牛肉既騷味,令我諗起M記既黑椒漢堡 好食!日本南瓜,蕃薯 個人認為呢兩樣如果用返點椰菜絲既兩樣醬去食 更加好味!服務員好主動加茶加得好密,而且又周不時問我地加唔加椰菜絲值得一贊!

來到門口企左好多人 不過等左唔夠十分鐘就有位喇

一坐底感覺好舒服,由於未食過吉列所以就叫左個二人餐試下

首先上枱既係刺身三點盛合
包括有三文魚,帆立貝同甜蝦,味道鮮甜 最緊要係雪得夠凍.

係食緊刺身既同時一陣芝麻香飄過來,原來食吉列芝麻係必備的

再來就係二人餐主菜喇

跟餐既黑豚麵豉湯味道濃郁好好味!

2011-08-19
  • 芝士千層黑豚
2個人去食, 7:30去到, 等3張, 以為唔會好耐, 等下半個鐘...先叫左1,2 張......再等多半個鐘先到.....攞命......叫左豬柳定食同和牛漢堡定食個定食有面豉湯: 幾清甜, 唔salty, 有白蘿白白飯: 一般日式米飯, 可無限加飯椰菜沙律: 椰菜好幼細, 可口, 可無限加椰菜; 豬柳又滑又林, 但唔多肉汁。。。。可點青瓜醬, 第一次食到呢個醬。。。甜入心, 但係。。。。。。。。。個和牛定食令人好失望, 個舊都唔知係唔係和牛! 用大量黑椒掩制, 掩到都食唔到舊牛係咩味。。其實如果舊牛係好味, 根本唔使用黑椒掩, 咁既煮法係唔識煮野!!裝修用板間開對面位, 唔使面對面, 不過坐得好迫, 手肘碰手肘服務員唔太醒目, 呢頭叫佢加椰菜, 轉個頭冇左件事。。。。

叫左豬柳定食同和牛漢堡定食

個定食有

面豉湯: 幾清甜, 唔salty, 有白蘿白

白飯: 一般日式米飯, 可無限加飯

椰菜沙律: 椰菜好幼細, 可口, 可無限加椰菜;

服務員唔太醒目, 呢頭叫佢加椰菜, 轉個頭冇左件事。。。。
2011-08-18
2011-07-20 1 浏览
好日都唔會過海,今次如果唔係約左表弟去睇戲,我諗都唔會再去朗豪坊。因為記得上一次黎朗豪坊都已經係佢啱啱開幕既時候,嗰兩條勁長既電梯搭到我腳仔都軟埋。當日套戲未開場既時候就用手機上網搵野食,結果只係得「近又吉列黑豚」吸引倒我地,所以就決定一試;好開心我地兩個都好滿意。我地好好彩,餐廳雖然好滿座,但係重有兩個位等緊我地坐。餐廳周圍都係木,和味重,簡單又易打理,只係D位窄左少少。喺度工作既全部都係後生仔女,態度溫文友善。 自助式既餐具同醬油全部都擺放喺餐桌上。 醬油架上除左用黎點餐廳主打既黑豚醬外,重有青瓜沙律醬同蘋果沙律醬,全部都好別緻。話哂都係第一次黎,亦都可能係唯一一次,為安全起見,小弟就叫左份人氣餐「吉列香蔥黑豚定食」:$138 包左前菜,沙律,湯同白飯。一落完單,哥哥仔就立刻一人派左碗芝麻比大家磨;我同表弟玩得都幾開心。點知磨完,溝埋個醬,先發覺原來我個餐其實自己有個特汁既;哥哥仔話食客可以有多個食法wor。 前菜既麻汁豆腐細細磚,好嫩滑,個麻汁好香甜,正! 椰菜沙律無限量供應,新鮮爽口。兩款沙律醬都唔啱我口味,蘋果沙律醬甜到唔係好夾,表弟就好buy佢個甜甜酸酸既青瓜沙律醬。我反而

我地好好彩,餐廳雖然好滿座,但係重有兩個位等緊我地坐
自助式餐具
 自助式既餐具同醬油全部都擺放喺餐桌上。
調味醬
人氣餐牌
話哂都係第一次黎,亦都可能係唯一一次
自加醬汁
生磨芝麻
。點知磨完,溝埋個醬,先發覺原來我個餐其實自己有個特汁既
;哥哥仔話食客可以有多個食法wor。
麻汁豆腐
 前菜既麻汁豆腐細細磚,好嫩滑,個麻汁好香甜,正!
吉列香蔥黑豚定食
 椰菜沙律無限量供應
,新鮮爽口。兩款沙律醬都唔啱我口味,蘋果沙律醬甜到唔係好夾,表弟就好buy佢個甜甜酸酸既青瓜沙律醬。我反而覺得用跟豆腐嗰個麻汁黎食D沙律就好出色

白飯都係任食既,不過大家如果覺得唔健康,係可以加$10轉食「十五穀米」煮出黎既飯

熱辣辣既吉列香蔥黑豚炸得好鬆脆,厚薄適中,肉質算嫩,又有肉汁。面頭既香蔥份量足夠,最high既係個特汁另外用個細壺裝住,而且重要係熱架添

每人$160對我地依D打工仔其實唔算平,不過餐廳都已經做到白飯沙律任食,而且睇得出佢金黃色既吉列食品用油絕對新鮮,所以唯一可以建議既係:個餐應該加返個飲品先叫做完整,涷飲或特飲要加錢係完全接受倒。
2011-07-06
自助式餐具
人氣餐牌
自加醬汁
麻汁豆腐
吉列香蔥黑豚定食
2011-06-25
之前試左丼吉,見到依間好似都係類似食果D,就同朋友試下啦!BOOK左位~不過無BOOK卡位,大家下次book位記得講明想要卡位啦! 睇左餐牌一陣,都心大心細唔知揀咩因為都幾多選擇,又可以雙拼 (如:吉列廣島壕+豚肉 etc)叫完之後等的時候,最好就係又得比我搵D野搞!都等左20分鐘D野先黎叫左依個吉列黑豚柳定食 $125唔錯唔錯~好脆又有味,豚肉唔老唔韌咁 加左$10轉做凍烏冬,都可以轉湯烏冬架!朋友叫左人氣排行榜No.1的吉列芝士千層黑豚定食果然好正!又脆又有熱la la芝士流出黎~ 除左芝士,仲有幾款揀架~~椰菜絲又係免費任加,久唔久就有有服務員過來問你幾好服務態度
之前試左丼吉,見到依間好似都係類似食果D,就同朋友試下啦!
餐牌~
睇左餐牌一陣,都心大心細唔知揀咩
例牌動作:磨芝麻
D醬幾好味~
叫完之後等的時候,最好就係又得比我搵D野搞!
都等左20分鐘D野先黎
吉列黑豚柳
唔老唔韌的豚肉
叫左依個吉列黑豚柳定食 $125
唔錯唔錯~好脆又有味,豚肉唔老唔韌咁
凍烏冬
加左$10轉做凍烏冬,都可以轉湯烏冬架!
超好芝士漿呀!
吉列芝士千層黑豚
朋友叫左人氣排行榜No.1吉列芝士千層黑豚定食
果然好正!又脆又有熱la la芝士流出黎~

除左芝士,仲有幾款揀架~~

椰菜絲又係免費任加,久唔久就有有服務員過來問你
幾好服務態度

唔老唔韌的豚肉
  • 吉列黑豚柳定食
  • 吉列芝士千層黑豚定食
2011-04-29 16 浏览
前幾日男友生日,去左旺角睇戲之後再食飯慶祝,八點幾到達餐廳,見到門口有人等位中,好彩我一早已經訂左位呢間餐廳係我第一次黎,因為男友話想試下食芝士豬扒,入到餐廳安排左我地坐一張小形卡位,商議左一陣之後開始叫餐,叫左芝士豬扒,滑蛋豬扒,什菜餅,薯蓉餅同一口芝士,落單後幾分鐘,有位哥哥仔送黎兩碗芝麻,同其他吉列店一樣都有芝麻磨,但我感覺呢間店既芝麻同其他吉列店唔同,呢間店既芝麻係熱既,磨既時候真係香好多,過左十分鐘到,有野食啦^^什菜餅同薯蓉餅都唔錯,之後到主菜了,比我想像中好,芝士豬扒真係值得一讚,好有口感,好滿足菜絲都ok,加沙律汁食好味,我同男友都食左好多^^值得一提既係,呢間店既店員真係好主動,添茶添菜好密,往往飲左幾淡茶,就已經有店員會加茶,真係好難得,雖然吉列店我試過好多,但呢間真係令人有驚喜,以咁既服務同食物質素,已經足以令人再次光顧,以後食飯又多一間令我選擇既餐廳^^
呢間餐廳係我第一次黎,因為男友話想試下食芝士豬扒
,滑蛋豬扒
呢個都唔錯
,什菜餅,薯蓉餅同一口芝士
GOOD

GOOD
  • 芝士豬扒
  • 滑蛋豬扒
2011-04-01 5 浏览
見無人等咪試下, 叫滑蛋豬及推介吉列豚兩set, portion好大,不過d豚好普通,一d都唔鬆化,唉~失望!不過,要讚下d椰菜絲(可免費添加),加source,味道一流!
2011-04-01
2011-03-21 46 浏览
My first thought when I sat down and saw the menu..."WOW this is pricey, it better be good" I just kept telling myself it is because they use good pork. Seriously, I can eat this meal in LA for $8US. So I ordered the pork hamburg since I love beef hamburg, so I was interested to try the pork version. I also ordered the pork stew. Both were really good. Although they were fried it was not oily. I like the 2 choices of salad dressing for the cabbage which is refillable. The dipping sauce with self grind sesame was fragrant as well.
Pork stew
Popular items
Pork Hamburg
Pork stew
Popular items
Pork Hamburg
2011-03-11 6 浏览
星期六晚沒有訂位的情況下, 在旺角吃晚飯也不是容易事情, 相約了火王看相機鏡頭, 理所當然飯局亦在此解決; 兔和我先到朗豪坊找位置, 為了配合火王口味, 特意選了平時較少吃的吉列, 沒有吃過"近又", 抱著一試無妨的心態, 便取票等位. 等了約十五分鍾, 火王亦到達, 再多等五分鍾, 終於呼喚我們的號碼, 被安排坐卡位, 幾寬闊, 感覺唔錯!!點菜前先參考OR的食評, 避重就輕作出了選擇. 跟著便埋頭埋腦地磨日本吉列必備的芝麻, 陣陣芝麻香湧鼻而來, 未吃先興奮!!先上是飲料, 點了鮮橙汁, 白桃乳酸和荔枝乳酸, 味道全部偏淡...之後是近又沙律, 多樣的蔬菜配以中華沙律油, 一隻半熟蛋放面, 賣相唔錯, 蔬菜夠新鮮脆口, 醒胃之選!!吉列廣島蠔定食有四隻蠔, 旁邊放蕃茄和無限添加的椰菜絲; 蠔的味道鮮甜, 炸皮則較粗糙, 我的易碎舌頭被其中一隻蠔鎅損了... 椰菜絲放一點青瓜醬汁或蘋果醬汁同吃, 好清新好好味, 中和熱氣的恩物 始終吃不慣炸物, 點了刺身六點盛合, 有大蝦, 三文魚, 油甘魚, 帶子, 吞拿魚和八爪魚, 味道比預期中鮮甜, 亦可以讓舌頭冷靜一下 隨後而來的當然又是炸物

隨後而來的當然又是炸物, 吉列北海道蝦定食, 蝦肉彈牙, 醮一些沙律醬吃, 愈食愈好味, 呢個推介!!
唯一點了的黑豚定食上枱了, 參考了OR食家的意見, 似乎吉列黑豚的評價一般, 但又唔可能唔試, 於是用了折衷方法, 選了滑蛋吉列黑豚, 一來兔喜歡吃滑蛋, 二來又可減低熱氣指數, 三來能試吃到黑豚, 一舉三得!! 黑豚肉味道OK, 蛋醬帶出濃濃的蛋香配合甜甜的洋蔥絲, 噢~ 個人好滿意的一道菜!!
最後上了野菌豆腐沙律和吉列和牛漢堡, 沙律材料豐富, 味道十分清淡, 個人來說祇屬一般...
和牛漢堡肉質鬆散, 先不要說吉列是否OK, 單是作為漢堡亦不合格, 失望之選!!
熱氣過後看一看時間, 原來已經9:45pm了, 噢... 距離相機店關門時間還有十五分鐘, 今天是買不成鏡頭了...
火王雖然微感失望, 但吃了不錯的吉列作補償, 還是感覺心情愉快的一個晚上
  • 吉列北海道蝦定食
  • 滑蛋吉列黑豚
因為周圍都咁多人, 行過e間野又冇人排隊, 門面又ok, 自己又鍾意食吉列豬扒, 所以試一下一入去的感覺都一般, 因可能地方比較細, 都唔緊要, 向旺角食野, 預左啦落單既細眼男部長既服務十分好, 又介紹下d 汁點用, 唔錯既 service當個主菜黎到, 係吉列豬+蝦套餐, 唔食望下都正常, 一食就失望, 完全都唔係平時食開哥d 吉列野, 唔知點形容.....如果你有食過丼丼屋的吉列, 你再試下e 個, 就知咩事警告各位, 真係要自己去比較, 你就知咩叫質素, 而兩間的價錢都唔會相差超過$30, 但質素就相差3000分.可能唯一吸引之處係椰菜白飯任你食........

如果你有食過丼丼屋的吉列, 你再試下e 個, 就知咩事

可能唯一吸引之處係椰菜白飯任你食........
唔好玩啦 ~ 吉列專賣店
2011-02-06
2011-02-22 5 浏览
BOOK左7點半, 一去到完全唔使等,一行5人慶祝生日.一黎就叫左三文魚刺身: 叫左2份, 唔平, $116蚊. 夠厚身, 夠肥美, 一分錢一分貨.胡麻蕃茄: 個蕃茄勁大個, 食落好清甜! 推介!!!長腳蟹沙律: 個長腳蟹味道唔錯, 唔同平時果d淡某某~ 好重蟹味~ 但放響下面既沙律就一d都唔好食喇 主菜點左吉烈香蔥黑豚定食: 話就話人氣推介, 不過我就覺得冇咩特別, 只係一舊黑豚上面鋪左香蔥.芝士千層黑豚定食: 點左2份, 因為食吉烈豬必叫的就係呢個芝士千層黑豚, 咬落好多芝士必出黎. 味道唔會太濃烈, 要點醬~黑豚+吉列北海道蝦定食: 豚肉夠鬆化, 蝦夠大隻, 夠鮮味香蒜千層黑豚定食: 呢一個係後加, 好香蒜味, 好濃烈~ 值得一試.最正就係可以任添白飯同埋椰茶絲, 我就足足食左2碗半.食椰菜絲d汁仲比我地用晒~ 條數都響返度~<<<食飯最重要就係食得夠放~ 咁先至食得開心, 近又比到我!!!>>>切餅費$50蚊
BOOK左7點半, 一去到完全唔使等,
一行5人慶祝生日.
一黎就叫左
胡麻蕃茄: 個蕃茄勁大個, 食落好清甜! 推介!!!

主菜點左
黑豚+吉列北海道蝦定食: 豚肉夠鬆化, 蝦夠大隻, 夠鮮味
雖然係推介可惜毫不特別
吉烈蝦值得一試!!!
我的推介!!!
最正就係可以任添白飯同埋椰茶絲, 我就足足食左2碗半.
食椰菜絲d汁仲比我地用晒~ 條數都響返度~

切餅費$50蚊
2011-02-20
庆祝纪念
生日
我的推介!!!
吉烈蝦值得一試!!!
  • 胡麻蕃茄
  • 香蒜千層黑豚定食
2011-02-19 24 浏览
晚上原是約了女朋友到旺角吃飯,怎料中途女朋友突然改變主意說想看電影,剛巧我們又能買到合心水的場次的戲票,於是便轉吃飯為看電影。。。。。。一轉眼,電影放映完畢,已時近十點。尚未用餐的我們早已飢腸轆轆,急不及待找些東西吃了。走著走著,我想起了,「近又吉列」正在做類似Late Dinner的推廣,晚上九時半入座食品可獲八折優惠云云。說到日式吉列,向來對炸物多多益善的女朋友早已雙眼放光,於是我們便趕到「近又」去了。到達「近又」,店內人客不多,因此也不用等位,侍應安排我們坐上一張二人枱。剛巧有一枱卡位的客人正在結帳,我們遂要求「調遷」,侍應亦非常耐心為我們作出安排。坐定後,我們倆也急不及待翻閱餐牌,女朋友罕有的放棄最愛的吉列蠔而後選擇了黑豚後腿肉,既然女朋友點了豚肉,我就點一些別的,大家可以Share著吃,因此我就點了一客吉列北海道蝦+廣島蠔定食,這樣女朋友也能品嚐到吉列廣島蠔了。吉列黑豚後腿肉定食女朋友的定食先來,定食包括了吉列後腿肉、作為前菜的豆腐沙律、白米飯一碗及一碗麵豉湯。吉列後腿肉賣相吸引,後腿肉Size適中,表面炸成淺金黃色,看得出相當香脆,不過細心留意,表面還殘留了一丁點未盡隔去的
吉列黑豚後腿肉

吉列後腿肉賣相吸引,後腿肉Size適中,表面炸成淺金黃色,看得出相當香脆,不過細心留意,表面還殘留了一丁點未盡隔去的油份,不過情況相當輕微。夾起一件後腿肉看看,肉質白晢,邊位的脂肪不缺,而且份量不少(女士們可能會有點進退兩難吧!)先吃一口,麵包糠層相當鬆脆,帶有油炸的香味,亦能貼服黏在豚肉之上。肉質鬆軟有致,而且豚肉味道香濃;混合了豚肉本身的油脂,吃起來更加油潤甘香,相當好吃。隔油功夫方面,如上所述,的確未達百分百的水準,特別吃至最後一兩件豚肉時,影響漸次明顯,麵包糠可能吸收了多餘的油份,鬆脆度的確有所下降,雖然影響不嚴重,但還是令人略感可惜,否則這件三元豚的後腿肉帶來的食味會更完美。

吉列北海道蝦
吉列北海道蝦 + 廣島蠔定食
吉列北海道蝦 + 廣島蠔
我的吉列北海道蝦+廣島蠔定食隨後也送來了,分別有兩只蝦及兩只蠔,賣相吸引,雖然北海道蝦與我一貫至愛「とん吉」的吉列車海老在Size上有著不少的差距,「近又無大將,北海道蝦當先鋒」,也只好將就一下吧!北海道蝦外型修長,炸的顏色金黃,細看下麵包糠沒有殘留油份,隔油功夫做的到位,看起來相當鬆脆。吃了一口,從橫切面看,蝦的Size較少(但比當年在「浪漫館橫浜」的經典吉列蝦還是要好上不少,詳情可參閱食評---《往事只能回味》)但還算爽口,唯蝦味不太彰顯;另外麵包糠層是夠香脆,但感覺與蝦呈不合比例的厚(莫非蝦也要弄發水工程?)吃起來有點太乾的感覺,多少影響了食味。

吉列廣島蠔
吉列廣島蠔Size談不上大(相比「とん吉」或是「豚組」在Size上仍有一定差距)色澤金黃,細看下,還是看到麵包糠層帶點潤濕,似乎也是隔油這個老問題,不過情況極其輕微,吉列蠔看起來還是相當吸引。吃了一口,麵包糠層仍然鬆脆,蠔身質地頗厚,吃起來頗有鮮味,雖然蠔本身水較多,但也沒怎影響麵包層的鬆脆程度,這點做的不錯。就吉列蠔而言,未算十分令人欲罷不能,不過質素還算不錯。

忌廉薯蓉蝦餅
「近又」的吉列餅,應該是類似吉樂餅一類的食品,不過其材料除有馬鈴薯外、還有用上蓮藕及米飯作主要材料,因此才叫作吉列餅吧!而且店方宣稱用上北海道的藍爵馬鈴薯,吸引力又添了幾分,因此我們就點了忌廉薯蓉蝦餅。

翻查過資料,吉樂餅又叫作可樂餅,是將馬鈴薯做掐成軟泥,以1:1的比例與配料混合,搓成圓餅狀再炸而成的;簡單可以理解成有餡料的薯餅吧!

這款忌廉薯蓉蝦餅吃起外層鬆脆,內裡的薯蓉粉香味美,不愧為標榜用上藍爵馬鈴薯製作的,蝦肉比例就不像有1:1般多了,不過吃起來也能吃出蝦的鮮香,整體來說,味道不俗。

椰菜絲
椰菜絲是吃日式吉列不可或缺的角色,吃過日式吉列食品,吃些冰凍的椰菜絲,的確有助減低油。這裡的椰菜絲切得幼細,新鮮爽甜,配上些柚子醋來吃,食味頗佳,唯一的是似乎不夠冰凍,欠了一丁點暢快。

前菜
麻醬豆腐
前菜是一小磚豆腐,伴以一點日式芝麻醬汁,雖然非常簡單,但豆腐很有豆香,麻醬濃郁味濃,配合起來簡單高效,相當好吃。

米飯
白米飯
「近又」標榜用上日本「越光米」,米飯質素的確不俗,飯粒分明,充滿光澤,吃起來軟硬度適中,帶點黏性,亦有飯香,食味不錯,我也添了半碗呢!

麵豉湯
「近又」的麵豉湯是各日式吉列店中最為我所推崇的,原因在於用足材料之餘,大家可能會說,「豚組」甚或「銀座」的麵豉同樣用料多多,但「近又」是唯一將湯料炒香再入餚煮湯,這點無疑令湯更香濃甜味,以定食附上的麵豉湯來說,「近又」確是首屈一指的。

今次的麵豉湯又如何呢?坦白說,我也是有點期待的,表面看,麵豉湯頗為濃郁,用料同包括了一些紅蘿蔔、白蘿蔔及豚肉(是否三元豚就不得而知了)不過今次這些材料沒有炒香過的痕跡。喝起來,湯依舊甜美,但較上一次的明顯少了一份濃香的味道,多少令我有點失望。平心而論,相比一些只有一些昆布,蔥粒的麵豉湯,這裡的是足夠出色的;但缺少了特有的做法,歸於平庸,實在可惜。

「近又」店子不算大,裝潢帶有和式的味道,店子一邊還設有一系列卡位,剛巧兩次也能坐到卡位,感覺份外舒適。待應服務相當殷勤,上至換枱,下至加茶添水,盛飯補充椰菜等,都積極主動,值得一讚。食物方面,吉列黑豚後腿肉肉質上乘,肉質鬆軟,肉味濃郁,兼而有適量油脂,食味頗佳。而相對上,吉列蝦及吉列蠔質素則略顯平淡,但質素仍值得肯定;唯處理吉列中的瑕疵,令食物質素帶點美中不足;希望未來會有所善。不過最令我失望的反而是改掉以往煮麵豉湯的方法,令至作為「近又」其中一個標誌歸於平淡,令人惋惜。計及折扣後結帳只要二百多個大洋,以性價比而言,還是可以一試的。

Berlin
吉列北海道蝦 + 廣島蠔定食
吉列北海道蝦 + 廣島蠔
吉列黑豚後腿肉
麻醬豆腐
白米飯
忌廉薯蓉蝦餅
最喜歡下午茶時段吃飯.. 食肆不會有太多的人.. 感覺像包場般!嚐試過了幾間的吉列專賣店.. 感覺最差的都算是這一家..環境是不錯的.. 可能是沒有太多的人關係吧..食物方面.. 比之前吃過的差.. 賣相和擺放也是.. 服務也不見得好!軟腳蟹沙律.. 沙律的菜不夠爽口.. 軟腳蟹(林)而沒有蟹味..豚肉湯味道一般.. 不夠熱和油太多了.. 感覺像是喝油般..吉列豬排肉質不夠嫩和多汁.. 該說是沒有肉汁.. 賣相不夠乾身.. 有點油!這裡絕不可以稱得上是吉列專賣店.. 因為主打的也沒有水準.. 那麼其他配菜又怎能說是好呢!

嚐試過了幾間的吉列專賣店.. 感覺最差的都算是這一家..
環境是不錯的.. 可能是沒有太多的人關係吧..

之前黎過食一次, 上次食的黑豚 Tonkatsu 無肉味唔單止, 啲油總有眹'益味同豬油不停番炸的味, 那次印象很深刻. 前排 join 咗盛八 membership, 可以再這邊用 coupon (不過逼人分開七次 visit), 有過黎試試有無好咗.- 炸黑豚加兩隻北海度大蝦 $178, 蝦唔錯, 但不算新鮮. 豬扒比上次好了些許, 有黑豚獨有的甘肉味. 但肉明顯地炸得太熟, 也切得很求其, 太幼同太孭了, 所以影相都好有難度. 麵包慷也偏佈得很不均勻, 一啱一忽! 雖然麵包慷質素比 Tonkichi 的還要高級, 但口感已俾這大打折扣. 麵包慷最好的還是歸梅林所屬, 可惜佢啲肉唔係太好食. 浪漫館又在走下波, 豚組又得個平字. 今時今日, 最好的還是 Tonkichi! 不過還不是日本的水準. - 吉列黑豚咖哩芝士飯 $28, 都幾好食, 起碼無咁乾. - 飯今次煮得過濕, 味道也不及上次的有飯香..今後仲有好幾次機會來吃這邊同盛八, 希望下次會有番點 surprise... 豚組同這邊水準差唔多, 但那邊平咗成折!

- 吉列黑豚咖哩芝士飯 $28, 都幾好食, 起碼無咁乾.

- 飯今次煮得過濕, 味道也不及上次的有飯香..

2011-01-16 5 浏览
今日終於都約到 女子gathering 啦!! 之前話每個月都要約一次... 原來係唔得架!! 今次去了 "近又" , 一早訂了位, 有個vip 位俾我地! : ) 靜靜地自己4個傾下計, 都唔錯~ 每個人都有得自己磨芝麻~ 好好玩 : ) 我地4個人, 叫左2個定食, 1個salad 同2個薯餅芝士薯仔salad 同 野菜薯餅薯餅好好味! 芝士薯仔salad 就.. 唔夠芝士味, 而且太細小了...呢個係人氣NO.1 的芝士吉烈千層黑豚定食d 芝士真係漏哂出黎架.... 好正 : ) 又唔太咸~ 不過我自己覺得如果一個人叫呢個定食, 就好似貴左d .... 呢個係人氣NO.2 的 吉烈黑豚漢堡定食我自己就覺得芝士千層好食d .... 但另外3位 ladies 就話黑豚漢堡 好食d..... =_= 但我覺得太大陣黑椒味..蓋過哂d豚肉味~ 下次去可以試下唔同的黑豚定食!!佢d 豚肉入面仲可以有唔同既餡料架~
今日終於都約到 女子gathering 啦!!
之前話每個月都要約一次... 原來係唔得架!!

靜靜地自己4個傾下計, 都唔錯~

每個人都有得自己磨芝麻~ 好好玩 : )
我地4個人, 叫左2個定食, 1個salad 同2個薯餅
芝士薯仔salad 同 野菜薯餅
如果再多少少芝士就好了

呢個係人氣NO.1 的芝士吉烈千層黑豚定食
d 芝士真係漏哂出黎架.... 好正 : ) 又唔太咸~
正!!!!!!!!
呢個係人氣NO.2 的 吉烈黑豚漢堡定食
好香黑椒味, 但有少少蓋過左本身的肉味!
我自己就覺得芝士千層好食d ....
但我覺得太大陣黑椒味..蓋過哂d豚肉味~

下次去可以試下唔同的黑豚定食!!
佢d 豚肉入面仲可以有唔同既餡料架~

2010-12-08
如果再多少少芝士就好了
正!!!!!!!!
好香黑椒味, 但有少少蓋過左本身的肉味!
  • 芝士吉烈千層黑豚定食
2010-11-23 6 浏览
到旺角辦完事後, 想起很久沒光顧的近又, 而且很久沒有吃正式的日式吉列黑豚肉, 便立即移步至朗豪坊!由於還未到間冕膳時間, 我們無需等位便能入座, 裡面只得一枱食客, 很難得在不用撘枱的事間座, 否則跟隔鄰的枱有機會是膞頭拍膞頭呢!來了份, 職員指示我們在枱上的一碗芝麻的用方, 我們用了提供的木攪拌棍將芝麻弄碎, 再加入Tonkatsu汁一同攪拌後, 定食過了一會便被端上... 一客湯, 一碗白飯, 一份香脆吉列黑豚肉, 無限加添的蔬菜沙律, 絕對是夠食有餘, 味道不錯, 服務亦很殷勤

來了份
吉列黑豚肉定食