2010-04-03 18 浏览
又浪漫館橫浜,又銀座梅林,還有丼吉,唔爭在試埋朗豪坊呢間近又吉列黑豚專賣店,看誰是吉豬界的一哥。這裡的日式裝修,加上燈飾,總覺格局有點似盛八。服務雖不算很到位,但都起碼介紹了芝麻的用處以及三款醬汁是什麼東東,大致收貨了,始終不能太苛求。商議一會,決定要一客香蔥吉列豬扒定食,以及一客吉列大蝦拼廣島蠔定食,試勻三款吉列美食。先來的前點是麻醬豆腐,豆腐質地頗軟滑,麻醬不會過厚,幾清新,是很不錯的小食;麵豉湯,有豬肉、豆腐粒和紅蘿蔔,材料是豐富,味道幾濃郁。吉列豬先到,粉漿不會太厚,咬落香脆,不會皮肉分離的。豚肉鬆化,有肉汁,中間帶點肥,更有層次,但又不會像銀座梅林的出品咁肥到成口油,幾合心水的。而面頭鋪上些蔥花和芝麻,香一點,也收畫龍點睛之效。黑豚好,米飯又是標榜用越光米,幾有飯香,但跟我吃過最好的米飯,仍有一段距離。吉列大蝦拼廣島蠔隨即送上,外層的吉列皮同樣香口,廣島蠔質感軟滑又多汁,我喜歡;大蝦就明顯遜色,雖然吉列仍脆口,可是大蝦毫不爽鮮,喂我的預期有很大出入。至於配角的椰菜絲,清爽可口,最喜歡醮青瓜醬汁吃,因為醬汁味道清新開胃,又唔會掩蓋椰菜的清甜味,呢個汁要讚。整體水準是可以的,只是

整體水準是可以的,只是吉列食物太飽肚,飽得要抱著肚子回家。
2010-04-02 7 浏览
上網見到芝士吉列黑豚,令我想起在台灣食果次非常好味,就同女朋友&朋友,一行三人8時到,等左半個鐘就有位,看看餐牌都唔平,不過唔緊要好食的話無問題,叫左兩個148自選套餐,同軟穀蟹沙律,服務員初初都覺ok,落完單佢同我地介紹自家制的醬......黑豚來了用上佢地的自家制的醬,第一口就覺得好勁黑醋味個味老實講重差個超市買的李X記,吉列黑豚比想像中差唔值148元,之後問題就黎啦,明明漏單就話黎左,重話我地食左,服務員態度像茶餐廳,算永無下次,又難食服務又差
,服務員態度像茶餐廳,算永無下次,又難食服務又差
2010-04-01
2010-04-02 11 浏览
通常星期六收工後都想搵d好野食下,令自己一星期既辛勞得以安慰(安慰獎),今次就去左朗豪坊近又。人唔算多,唔駛好似銅鑼灣呀蘇大師介紹o個間咁排長龍,都算ok.....我覺得耶菜配青瓜汁幾好食,蕃茄汁就甜o左d...
有得玩磨芝麻
個2人餐有刺身(少o左d,不過新鮮)
主菜樣樣有,最好食芝士豬個件(我覺得)
2010-03-21
有得玩磨芝麻
個2人餐有刺身(少o左d,不過新鮮)
主菜樣樣有,最好食芝士豬個件(我覺得)
期待左好耐...第一次食咁貴o既吉豬.叫左osusume 蔥油吉列.食到係脆口...加蔥都幾香.但一塊入面有兩個位都要unun地.then juice又似鋸扒果d黑豚咁多..味都ok ge..個frd叫左個差唔多平一半o既漢堡扒...香脆~味又好漢堡~叫左個吉列curry cheese飯~ really被curry cover晒dcheese味..但都ok的呢~
期待左好耐...
第一次食咁貴o既吉豬.
叫左osusume 蔥油吉列.
食到係脆口...加蔥都幾香.
但一塊入面有兩個位都要unun地.
then juice又似鋸扒果d黑豚咁多..
味都ok ge..
個frd叫左個差唔多平一半o既漢堡扒...
香脆~味又好漢堡~
但都ok的呢~
2010-03-29
2010-03-07 24 浏览
留意左芝士千層吉列豬扒好耐, 終於有朋友陪我試啦~~店面細細, 燈光擺設都幾舒服....時間尚早的關係, 被安排到入面的卡位, 闊落好坐~~點了招牌芝士千層吉列豬扒定食及吉列黑豚+廣島蠔定食千層吉列豬扒中的芝士多得要漏出黎, 好脆好熱~~芝士唔會太咸, 食唔到好濃豬味, 冇想像中咁好食吉列黑豚較厚身, 點埋酸酸甜甜的醬汁冇咁油膩, 廣島蠔有2隻, 好濃味~~定食仲包括一粒好細既芝麻醬豆腐同好似羅宋湯既麵豉湯, 個人認為正常麵豉湯會較好不得不提冰凍爽甜的椰菜絲, 點蘋果醋或青瓜汁一樣好味大家可以試試用蘋果醋或青瓜汁點炸物, 都唔錯ga~
留意左芝士千層吉列豬扒好耐, 終於有朋友陪我試啦~~

點了招牌芝士千層吉列豬扒定食及吉列黑豚+廣島蠔定食

不得不提冰凍爽甜的椰菜絲, 點蘋果醋或青瓜汁一樣好味

大家可以試試用蘋果醋或青瓜汁點炸物, 都唔錯ga~

2010-02-11
  • 廣島蠔
2010-02-26
睇完戲旺角揾野食,唔覺意又走左上朗豪坊,行過想起炸猪扒就入左黎近又試試。三個人叫左兩個set(吉列黑豚柳+蝦、吉列黑豚柳扒+蝦)+散叫藕餅、炸豆腐、炸軟殼蟹沙拉。都係先上碗芝麻比你磨吓過日神,好似已經係食吉列嘅指定動作。食物方面吉列蝦好爽幾好味吉列黑豚柳同扒不比丼吉好,不過都算Juicy又唔油已經好過豚組藕餅不太好味炸豆腐同炸軟殼蟹沙拉係必叫,好味。另外set可選跟烏冬或飯整體不差,不過如果要選都係丼吉好味啲

食物方面
吉列蝦好爽幾好味
藕餅不太好味
炸豆腐同炸軟殼蟹沙拉係必叫,好味。
另外set可選跟烏冬或飯
整體不差,不過如果要選都係丼吉好味啲
指定動作
有食用說明,讚。
午餐
有食用說明,讚。
  • 炸軟殼蟹、北海道蝦
2010-02-01
28 jan, 2010友人帶我試新野...我第一次食的...知道很熱氣,但總要一試 ><都唔知食咩好,由友人話事千層芝士吉烈黑豚+烏冬: d芝士都好流下..正! 我中意!我本人比較喜歡食烏冬,而且份量好多,不錯喔!炸蝦炸蠔定食: 可能我們一開始就顧住食芝士吉烈黑豚,攪到個炸蠔不太熱...但都好味既...松葉蟹忌廉薯塊(?完全忘記了名字): 不覺得有咩特別,有蟹肉麼?!還有不斷供應菜絲, 加蘋果醋/青瓜汁,這個我很喜歡呀!食得熱氣野多,都想食d菜絲,感覺上好d,haha 至於個汁,其實兩個我都中意,haha!食哂全部野,個人好滿足喔! 多謝你!友人!
28 jan, 2010
都唔知食咩好,由友人話事

至於個汁,其實兩個我都中意,haha!
食哂全部野,個人好滿足喔! 多謝你!友人!

2010-01-28
2010-01-31 18 浏览
上回吃過橫濱浪漫館的吉豬後失望而回,今次再戰吉豬店-近又。order了兩客吉豬:千層黑椒黑豚及天婦羅拼黑豚,附送超迷你一口芝麻醬豆腐及麵豉湯。卓面上放了三瓶醬汁,待應都細心地講解食法 磨芝麻最好就用來消磨等上菜的時間,近又的芝麻比以前在別的吉豬店磨過的較脆,一邊磨一邊發出啪啪聲,好像韓燒中1)千層黑椒黑豚- 買相十分好,金黃色十分厚身的炸黑豚,炸皮與豚肉之間夾著一層薄薄的黑椒,食落出奇地鬆化,加上少少黑椒辣的味道,剛好和豚肉融合好吃!2)天婦羅拼黑豚- 天婦羅比相像中大隻,並不是厚厚的炸粉包著幼如"香雞"的蝦,剛好相反!和黑豚一樣,炸皮適中,色澤金黃,蝦頗彈牙,新鮮蝦是也平時放在碟旁的椰菜絲沒有什麼意慾吃,但近又的青瓜醬清新的青瓜味帶著微微的酸,與椰菜絲一起吃十分開胃,加上吃炸物熱氣非常,吃點沾了青瓜醬的椰菜絲來清清熱氣最好不過!

好吃!

2010-01-22
天婦羅拼黑豚
千層黑椒黑豚
2010-01-26 15 浏览
(芝士)吉列千層黑豚定食係最多人叫既top 1~咬落口, 炸得好鬆"翠", 亦唔覺得油膩入面既芝士唔會太鹹~咖哩芝士雞肉丸子定食其實個製法+屠次感都係同"千層黑豚定食"差唔多但li個就係丸狀+有埋咖哩汁咖哩汁有點普通同只有微暖~但雞肉丸子就係新鮮炸起既~記得一定要食佢定食入面既沙律仲要用蘋果醋/青瓜汁我男友不嬲都唔鐘意食沙律但加左蘋果醋佢就成碗食哂surprise既係果度既侍應見你食哂就即時添返d沙律俾你~蘋果醋真係超級好食€但價錢真係都幾貴..........
(芝士)吉列千層黑豚定食
係最多人叫既top 1~
咬落口, 炸得好鬆"翠", 亦唔覺得油膩
入面既芝士唔會太鹹~

咖哩芝士雞肉丸子定食
其實個製法+屠次感都係同"千層黑豚定食"差唔多
但li個就係丸狀+有埋咖哩汁
咖哩汁有點普通同只有微暖~但雞肉丸子就係新鮮炸起既~

記得一定要食佢定食入面既沙律
仲要用蘋果醋/青瓜汁
我男友不嬲都唔鐘意食沙律
但加左蘋果醋佢就成碗食哂
蘋果醋真係超級好食€

但價錢真係都幾貴..........
餐廳內
d芝士漏哂出黎啦~
咖哩芝士雞肉丸子
2010-01-10
d芝士漏哂出黎啦~
咖哩芝士雞肉丸子
1K
2010-01-17 2 浏览
未試過呢間, 今日大豬女友出mk, 上來幫襯一次先.成9點, 但都要等一陣才有位, 星期六mk 都好多人呢.3人叫了豬柳, 和牛漢堡扒, 及豬扒.餐係包埋個麵豉湯的, 但一飲, 咦, 有洋蔥, 紅蘿蔔, 仲有豬肉?!港式化左, 加入了茶餐廳羅宋湯的原素?!?!正餐方面, 第一要講的就係, 唔夠乾身, 塊肉底部仍油, 仲係幾油添.肉質d 脂肪分佈唔得平均, 一啖超瘦, 一啖超"漏" , 加上仲有油在塊肉底部, 油上加油...係漢堡扒好d, 加入左d 蔥粒, 所以好香, 同埋因為係漢堡扒, 唔會峙出現邊瘦邊肥的現象.d 新潟米真係好食, 要讚呢.另一提, 食d 椰菜可點蘋果醋, 及青瓜汁. 個人喜歡青瓜多d, 清d.大豬女友話d 蘋果醋有d 麵豉味, 我卻食極都食唔出...服務ok 喇.都係返銅鑼灣食, 要排成大半個鐘隊真係有原因呢...
未試過呢間, 今日大豬女友出mk, 上來幫襯一次先.
成9點, 但都要等一陣才有位, 星期六mk 都好多人呢.

3人叫了豬柳, 和牛漢堡扒, 及豬扒.

港式化左, 加入了茶餐廳羅宋湯的原素?!?!

d 新潟米真係好食, 要讚呢.

大豬女友話d 蘋果醋有d 麵豉味, 我卻食極都食唔出...

服務ok 喇.

都係返銅鑼灣食, 要排成大半個鐘隊真係有原因呢...
大豬好開心呢...
新潟米, 真係好食噃!
蘋果醋, 及青瓜. 個人喜歡青瓜多d, 清d.
粒豆腐好似腐乳咁大粒. 蕃茄好鮮.
飯好食, 炸物一般, 油...
不少蔥. 好香好爽口. 但底部略油...
大豬好開心呢...
新潟米, 真係好食噃!
蘋果醋, 及青瓜. 個人喜歡青瓜多d, 清d.
粒豆腐好似腐乳咁大粒. 蕃茄好鮮.
2010-01-13 8 浏览
如果沒有到日本嘗過當地的吉列,恐怕便不能對香港的出品作出真實的比較。無論香港的店家如何強調他們的用料正宗,還用上日籍師傅,品質或服務上卻縂差上一截。雖然近又的裝修格局蠻日本feel,桌椅燈光也有七八成像了,不過坐下來,感受一下服務和食物就知道差距了。記得在新宿和幸,雖然也是滿座,但環境就是舒服一點,可能是桌閒的間距寬了那麽一點點或是服務生的語氣就是那麽的溫柔一點點吧。不過公平一點地說,人在日本的心情也有所不同罷了。我們一行三人點了野菜盛,廣島蠔,帶子,兩客千層定食。其中一客定食上台時發現給錯了,服務生退回去後又等了另外十五分鐘才再上,雖然服務生算是有交待地跟進,雖然我們都知道在香港地當侍應是辛苦的工作,不過爲什麽就不能表現出一點由心而出的真誠呢?難道就真的這般難嗎?對server的感覺是很主觀的,或者其它客人覺得沒有問題也不定。食物方面,吉列的外層略嫌干和厚,如果放上10分鐘再食用的話就請小心會“損”口。這兩天看雜誌才知道他們的千層吉列是全港首創,個人認爲每塊肉的size過大,女孩子食的話可能要把嘴“撐”大才行 ,店方其實可以做得體貼一點。很喜歡哪個有蘋果味的醬汁,拌椰菜食非常開胃,是
很喜歡哪個有蘋果味的醬汁,拌椰菜食非常開胃,是全晚最食不停的一樣。
野菜盛
2009-12-31
2010-01-04 10 浏览
星期日中午1時多, 來試這間吉列專門店, 竟然只有一枱客人, 不用排隊.吉列香蔥黑豚定食: 水準可以, 肉算是鬆化, 不會吃至成口油.旁邊的秘製醬汁味道很淡, 反而點豬排汁混芝麻, 酸酸甜甜, 比較開胃.味噌湯不會很鹹, 珍珠米白飯非常合意.和牛吉列漢堡: 友人點的, 完全沒有牛肉味, 相信是加了黑椒在肉碎的關係, 黑椒完全蓋過牛肉味...要分開點的赤味噌汁, 反而有驚喜, 顏色和質感有點似甜醬, 與吉列非常搭配!服務: 侍應生笑容欠奉, 問他如何用旁邊的醬汁時, 木口木面, 草草回答便匆匆離開...

味噌湯不會很鹹, 珍珠米白飯非常合意.

吉列香蔥黑豚定食
2010-01-03
2010-01-01
在朗豪坊購物完揾野食,最後選了近又因為剛試過老字號梅林想比較下,近又在朗豪坊算是較偏的位置不過又幾設合日本專門店隱世風格,但店內裝修佈局新潮與其它吉列店不一樣,枱面醬汁齊整完善感覺到是一間管理有序的店子。叫了兩款定食千層黑豚-揀左黑椒味,黑豚由十多層薄片組成,好像將豚肉從新定位,咬下去肉質鬆軟十分幸福感覺,只是頭尾位黑椒分佈未能十全十美,但整體十分滿意起碼在別的店子沒有的(巳我所知)。香葱黑豚-豚肉面上放了葱和蒜蓉另跟小瓶醬汁,醬汁淋上面的,友人是葱怪,難怪狂呼好得好味,我試了一口葱+蒜+豚肉又真香口,最後忍不住再食多件。總括來講近又花款比梅林來得多樣化,食物質素及價錢相若,吉列熱潮相信開始變天了,吉列傳统代表丼吉Tonkatsu都要變下因為確係有後浪湧來了!
叫了兩款定食
,我試了一口葱+蒜+豚肉又真香口,最後忍不住再食多件

整齊簡絜
新潮品味
2009-12-29
整齊簡絜
新潮品味
  • 千層,香葱
2009-12-31 6 浏览
走進朗豪坊,美食紛陳,最後選址偏於一偶的吉列黑豚 因為以日本的吉列為題,裝修亦較日本化,選用全木裝修。卡位供四人坐,可自成一閣,私隱度極高。且座位闊寬,一邊坐二人亦很寬敞。奈何今次只有二人同行,未能一坐。 翻開餐牌,加上無數的咭片介紹,實在眼花繚亂,要找來待應幫手。 主打的千層黑豚當然不能不試。同一款千層的黑豚卻有不同的內容,有芝士,有紫蘇梅(不知是甚麼味道呢),有生姜…… 黑豚能包著這些食,實在新奇。但為安全計,點了黑椒…. 再點了一個最原始的黑豚自選定食, 自選了南瓜和黑豚露筍卷。 千層黑豚故名思意是將黑豚切成很多的薄片再重組成一塊。聽落心機己不少。咬下去軟軟的,感覺像在吃分子美食。將食物的本質打散變成另一種質感。很新奇的體驗。 黑豚自選定食的黑豚又是另一番體會,和千層剛好相反,是實實在在的,黑豚肉的豚味很濃郁,很有o趙 口。食得出沒有下鬆肉粉,咬在口中很實在。 黑豚露筍卷是一個驚喜,軟軟的黑豚切片包著爽脆的露筍,濃厚的肉味中有一絲蔬菜的清新。強烈的對比卻又如此地合拍。 最後不得不提那碗芝麻,一磨下去己傳來陣陣的香氣,問過待應,原來是來自日本的芝麻,怪不得如此香氣撲鼻。
走進朗豪坊,美食紛陳,最後選址偏於一偶的吉列黑豚

再點了一個最原始的黑豚自選定食, 自選了南瓜和黑豚露筍卷。

• 自選定食 烏冬 青瓜汁
2009-12-27 10 浏览
我們一行6人到近又吉列黑豚專賣店,4個定食加一個野菜盛合包括:*定食: 連白飯,前菜為凍豆腐,黑豚味噌湯1)滑蛋吉列黑豚飯定食($118) -醬汁令黑豚肉的吉列皮變稔,整體沒有特別之處價錢與質素不成正比,不推介。2)吉列黑豚漢堡定食($88)-黑豚肉被剁碎,破壞肉質,影響咬口,味道欠佳。*提供秘製豬排醬混自磨芝麻,味道尚算配合3)芝士味/紫蘇梅吉列千層黑豚定食($148)-芝士夠濃味, 肉質有層次,好味!!!-紫蘇梅有香葉味,但味道較清,與黑豚肉味道不合。4)野菜盛合(南瓜,蕃薯,茄子)($48)拌青瓜醬/洋蔥蘋果醬食,好味!!!推介
我們一行6人到近又吉列黑豚專賣店,4個定食加一個野菜盛合
包括:
*定食: 連白飯,前菜為凍豆腐,黑豚味噌湯
1)滑蛋吉列黑豚飯定食($118)

2)吉列黑豚漢堡定食($88)
-黑豚肉被剁碎,破壞肉質,影響咬口,味道欠佳。
*提供秘製豬排醬混自磨芝麻,味道尚算配合

3)芝士味/紫蘇梅吉列千層黑豚定食($148)
-芝士夠濃味, 肉質有層次,好味!!!
-紫蘇梅有香葉味,但味道較清,與黑豚肉味道不合。

4)野菜盛合(南瓜,蕃薯,茄子)($48)
拌青瓜醬/洋蔥蘋果醬食,好味!!!推介
*近又
*野菜盛合