2019-02-03 55 浏览
飲茶梗係中國文化之一啦。好多外國朋友黎香港都鐘意食番幾籠點心,歎杯靚茶。愈來愈多餐廳都新潮化啦,已經唔洗出去同人爭點心車。坐定定就有食物送到你面前,而且設計仲多左一份時尚感。好多點心賣相精緻,殺死菲林好吸睛!燒賣超級彈牙而且即叫即做,入口都會盪傷脷般外皮香,而且蝦肉多汁,正 奶黃包唔油膩好重要入面餡料多,口感豐富,真係做到餡噴出嚟嘅效果,所以就知道佢嘅奶黃係流心嘅,非常滿意。 2色蝦餃呢度嘅蝦餃好易挾起,.食起嚟非常方便。不過最好味係因為蝦肉鮮甜,個皮好薄,真係好好味飲茶一定要食灌湯餃,依度既價錢唔貴,但幾好食灌湯餃大大粒, 肉餡將雲吞塞得滿滿的!即叫即做,所以食起嚟好熱,餡就岩岩好。做得非常惹味,而且材料豐富比起傳統茶樓,呢類型新穎嘅點心店,真係俘虜少女心,定必再光臨。

燒賣超級彈牙
而且即叫即做,入口都會盪傷脷般
外皮香,而且蝦肉多汁,正

奶黃包唔油膩好重要

2色蝦餃
呢度嘅蝦餃好易挾起,.食起嚟非常方便。
不過最好味係因為蝦肉鮮甜,個皮好薄,真係好好味

飲茶一定要食灌湯餃,依度既價錢唔貴,但幾好食
灌湯餃大大粒, 肉餡將雲吞塞得滿滿的!
即叫即做,所以食起嚟好熱,餡就岩岩好。
做得非常惹味,而且材料豐富

2019-02-02 136 浏览
之前喺尖沙咀試過逸翠軒點心店覺得都ok, 今次咁啱黎長沙灣搵朋友, 仲見佢有點心雞煲火鍋仲要係任飲任食兩小時, 滿足哂三個願望⭐⭐⭐ 男人勁愛辣雞煲, 佢不知幾咁開心😂 上網睇返原來得呢間先有雞煲食。。。原來逸翠軒係翠河集團, 店舖就喺翠河隔離, 我地可能時間尚早, 七點黎到唔算多人, 但慢慢一路食就越黎越多人喇, 座位都寬敞, 4人都俾6人座位我地, 唔怕枱面唔夠位。等咗一陣就有點心先上枱, 一人一籠點心。🔸燒賣🔸菜苖餃🔸粉果🔸高質點心👍👍👍仲好大粒, 我自己就鍾意菜苖餃同燒賣, 皮薄餡靚, 真係要推介下⭐🔸雞煲🔸份量同材料十足, 味道都幾辣架, 如果唔食得辣最好落單時提一提店員要咩辣度。 朋友們就係鍾意夠辣夠刺激, 雞件都好味夠嫩, 就算係乾蔥同洋蔥都好味👍 食到咁上下就可以叫店員加湯打邊邊。🔸火鍋🔸一開始已經會有一大盤火鍋拼盤, 有牛肉, 豚肉, 墨魚丸, 魚蛋, 牛丸, 冬菇, 海鮮有蝦, 青口, 鯇魚片, 鱔片。 食哂仲可以再某特定食材再補給, 但我地覺得本身份量已經可以食到勁飽了, 都無再加野食😂想讚既係鯇魚片同鱔片係勁大片厚切, 差唔多成隻手掌咁大, 食魚愛好者表示好驚喜

等咗一陣就有點心先上枱, 一人一籠點心。
🔸燒賣🔸菜苖餃🔸粉果🔸

🔸雞煲🔸

🔸火鍋🔸

想讚既係鯇魚片同鱔片係勁大片厚切, 差唔多成隻手掌咁大, 食魚愛好者表示好驚喜同滿足💕

任飲飲品有汽水, 指定啤酒, 檸檬茶, 椰汁珍珠露, 雞煲火鍋同汽水簡直係絕配😁

價錢係$168一位(另醬油$10),
免加一埋數每位$178

可以滿足咁多個願望, 呢個價錢呢個份量十分抵👍 性價比高

2019-01-30 38 浏览
見到開飯食評咁多人讚,所以昨日與朋友走去試試,最期待是品嚐我最愛的點心,但原來每人只得一籠,而不是任食,並且在沒有選擇下是限定款式送前來,這樣食法一點意思都沒有。其次是火鍋材料,開始時連煲雞一同送上,雖然款式很多,但有啲食物如果是自己選擇是不會挑選的,為求不想浪費,也在不情願下進食,所以我看見有兩枱人走,他的 火鍋拼盤也吃剩,職員便搬回廚房內,看見這樣令我嘔心,我這個火鍋拼盤是人家吃剩的嗎?這個方法送火鍋材料既不衛生又未能滿足食客。。。。。只會如一句失望。。。
為求不想浪費,也在不情願下進食
2019-01-29 43 浏览
雞煲+火鍋+點心$168 +$10醬油費任飲任食。汽水自己去雪櫃取。四人坐六人枱。好夠位。份量好大!六個人都夠食。我地得四個人。點心有燒賣、鮮蝦菜苗餃、潮洲粉果。三樣我都鐘意⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️皮薄、蒸到透明咁好靚👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻好味!雞煲!⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️好大煲!勁重料!有我鐘意的配菜(洋蔥、青椒、黃椒)👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻再見到火鍋拼盤⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️好靚、勁大盤!點食得晒呀?😂😂😂😂😂真心驚食唔晒食完靚牛肉和黑豚肉!⭐️⭐️⭐️⭐️中間的鱔片及魭魚片!⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️勁大件和厚!我真係第一次見咁大片!😂😂😂😂😂😂😂😂仲要好新鮮好好味!好驚喜!👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻仲有海蝦、冬菇、多款丸、青口大份量🐷🐷🐷🐷本人覺得超級抵食!
雞煲+火鍋+點心
$168 +$10醬油費
任飲任食。
汽水自己去雪櫃取。

四人坐六人枱。
好夠位。

份量好大!
六個人都夠食。
我地得四個人。

點心有燒賣、鮮蝦菜苗餃、潮洲粉果。
三樣我都鐘意⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
皮薄、蒸到透明咁好靚👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻
好味!

雞煲!⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
好大煲!勁重料!
有我鐘意的配菜(洋蔥、青椒、黃椒)
👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻

再見到火鍋拼盤⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
好靚、勁大盤!
點食得晒呀?😂😂😂😂😂
真心驚食唔晒

食完靚牛肉和黑豚肉!⭐️⭐️⭐️⭐️
中間的鱔片及魭魚片!⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
勁大件和厚!
我真係第一次見咁大片!
😂😂😂😂😂😂😂😂
仲要好新鮮好好味!
好驚喜!👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻

仲有海蝦、冬菇、多款丸、青口
大份量🐷🐷🐷🐷

本人覺得超級抵食!
2019-01-28 23 浏览
正常價位飲茶 ,又係點心控最愛比一般茶樓有特色,種類同造型都別具心思👍🏻打卡一流適合一家大細黎叫多啲嘢食分享。————————————————————🌟特別推介🌟1️⃣奶黃包 (4.5/5)外表唔算特別,但真係好好食味道方面亦不錯,奶黃味夠,偏奶香~2️⃣雙色蝦餃 (4/5)第一啖食已經覺得好新鮮,細味品嚐後蝦味道真係好峴皮薄餡靚,定價亦都唔貴3️⃣灌湯餃(4/5)其實係正常發揮,👧🏻太鐘意食灌湯餃,所以都推介!湯底好味,餡料新鮮,份量亦都多,加埋醋仲好食4️⃣馬拉糕 (4/5)馬拉糕味道好香,味道分明,而且口感軟熟,唔係一舊舊的每款點心都做得好好,好精緻,價錢唔貴,好抵食
正常價位飲茶 ,又係點心控最愛
比一般茶樓有特色,種類同造型都別具心思👍🏻打卡一流
適合一家大細黎叫多啲嘢食分享。
————————————————————
🌟特別推介🌟

1️⃣奶黃包 (4.5/5)
外表唔算特別,但真係好好食
味道方面亦不錯,奶黃味夠,偏奶香~

2️⃣雙色蝦餃 (4/5)
第一啖食已經覺得好新鮮,細味品嚐後蝦味道真係好峴
皮薄餡靚,定價亦都唔貴

3️⃣灌湯餃(4/5)

4️⃣馬拉糕 (4/5)
馬拉糕味道好香,味道分明,而且口感軟熟,唔係一舊舊的

每款點心都做得好好,好精緻,價錢唔貴,好抵食
2019-01-25 58 浏览
呢間點心真係好妹味,難怪咁出名咁人氣 ,夜晚仲有雞煲火鍋放題,今次同朋友一於試下先叫左麻辣雞煲一黎到熱辣辣,仲有“查”“查”聲個員工仲會用個勻搞下個煲個種雞煲香味出哂黎, 濃郁香味撲鼻雞既份量都多,而且好入味同唔“鞋”口食到咁上下,個員工都會自動波問你係咪加湯打邊爐個湯都冇hea底,唔會係好淡之後試下D點心先奶黃包好好味,流心程度唔錯,師傅有功架,入面食得出好有奶香,證明係用牛油唔係豬油馬拉糕用古法制做,好有味道,糕底好滑,入口唔係空氣,口感好實在蝦餃入面隻蝦好鮮甜,外皮亦都好薄,有2種顏色,好鍾意綠色既榔菜皮,好特別今次點左好多點心,款款賣相都很可愛。一間好有gimmick既中菜點心,特色包點確係吸引眼球呢。雞煲都好抵食,下次一定會再黎

先叫左麻辣雞煲
一黎到熱辣辣,仲有“查”“查”聲
個員工仲會用個勻搞下個煲
個種雞煲香味出哂黎, 濃郁香味撲鼻

雞既份量都多,而且好入味同唔“鞋”口

食到咁上下,個員工都會自動波問你係咪加湯打邊爐
個湯都冇hea底,唔會係好淡

之後試下D點心先

2019-01-24 32 浏览
飲啖茶☕食個包 ,係香港人嘅文化,要返工嘅打工仔冇可能朝朝嘆早茶,點心專門店變奏登場,唔一定要上酒樓🥢,任何事段早午晚都可以蝦餃就蝦餃、燒賣就燒賣🤪今晚是我再次重臨,逸翠軒係翠河集團,鋪位間間都大大間,呢間點心專門店,有點中西合璧,卡位又多寬躺舒適,所以平日早午市都超級旺塲,我係精明嘅消費者梗係逆向思維,果然晚飯時間去食點心,鬆鬆動動仲可以慢慢歎下。入到去見到枱面張餐紙,任食雞煲火鍋兩粒鐘,仲有精美點心送,除咗熱茶之外,啤酒汽水都任你飲 ,問咗店員埋單價每位都係$178.-唔食真係對唔住自己啦。點心拼盤完全唔使質疑, 2018年拎獎🏆一定靠得住啦。反而雞煲真係估佢唔到,紅黃綠椒色彩豐富,要辣味有辣味🌶,爽甜悅目😍惹味醬料🐔香氣迫人,吱吱喳喳啖啖雞件,大集團水準冇得輸👍👍👍即蒸點心、火辣雞煲論味道已經值回票價,什錦火煱上埸我又要啓動第二個胃口,別以為都係肥牛魚蛋嗰D,看真一點是大大塊的鱔片,鱔片厚切雙飛,處理得乾淨俐落,入口鮮甜爽脆,個肚已經填得飽飽,呢餐忍唔住又食多咗😆😆😆下次啲friend話食雞煲,我一定拉隊過嚟長沙灣,食埋火鍋封頂價$178.-,好座又好食,食得高興又可以點多幾籠點
唔食真係對唔住自己啦。
下次啲friend話食雞煲,我一定拉隊過嚟長沙灣,食埋火鍋封頂價$178.-,好座又好食,食得高興又可以點多幾籠點心,一句講曬,點心、雞煲火鍋,你話點就點🤪
2019-01-24 63 浏览
今個冬天都未食過雞煲,趁呢幾日涼左,就過左去長沙灣嘅逸翠軒食雞煲啦!餐廳位於青山道,鄰近長沙灣地鐵站,地點尚算方便。餐廳裝修都幾別緻,感覺好似酒樓晚市雞煲任飲任食每位都係$168,包左點心拼盤、雞煲、火鍋同任飲飲品,仲免收茶芥、免收加一服務費,好超值啊!先來左個點心拼盤,有燒賣、潮州粉果同鮮蝦菜苗餃。燒賣啖啖肉;鮮蝦菜苗餃好出色,晶瑩通透,皮薄餡靚!然後雞煲就黎啦!兩個人有半隻雞,份量都幾多,雞髀、雞胸、雞翼樣樣齊!雞肉軟滑入味,辣度適中,都幾香口!食到咁上下就可以加湯打邊爐,店員隨即奉上火鍋湯底同配料。火鍋配料拼盤都幾豐富,有肥牛片、豚肉片、鮮蝦、蔬菜、鮮魚片、雜錦丸類等等。豚肉片豬肉味濃郁;肥牛好軟腍,充滿牛肉香!各式丸類質素都不錯,最欣賞係當中嘅牛丸同豬肉丸,幾好食啊!總括而言,每位$168就有咁多野食,真係物超所值啊!

晚市雞煲任飲任食每位都係$168,包左點心拼盤、雞煲火鍋同任飲飲品,仲免收茶芥、免收加一服務費,好超值啊!

總括而言,每位$168就有咁多野食,真係物超所值啊!
2019-01-23 23 浏览
正常價位飲茶 ,又係點心控最愛
比一般茶樓有特色,種類同造型都別具心思👍🏻打卡一流
適合一家大細黎叫多啲嘢食分享。
————————————————————
🌟特別推介🌟

1️⃣奶黃包 (4.5/5)
外表唔算特別,但真係好好食
味道方面亦不錯,奶黃味夠,偏奶香~

2️⃣雙色蝦餃 (4/5)
第一啖食已經覺得好新鮮,細味品嚐後蝦味道真係好峴
皮薄餡靚,定價亦都唔貴

3️⃣灌湯餃(4/5)

4️⃣馬拉糕 (4/5)
馬拉糕味道好香,味道分明,而且口感軟熟,唔係一舊舊的

每款點心都做得好好,好精緻,價錢唔貴,好抵食
2019-01-21
1K
搬家過後仲未熟習環境,但都要四出搵食。今次搵到「逸翠軒點心專門店」之前係尖沙咀見過,竟然開到去長沙灣青山道305號地下。上網睇報導話「 逸翠軒點心專門店」用十足靚料點心聞名,近期晚市推出麻辣雞煲火鍋放題+點心拼盤,都係$168包任點火鍋配料同飲品任飲,咁抵食點可以錯過。先參觀一下有咩好飲,走到雪櫃不單有罐裝啤酒汽水仲有椰汁珍珠奶,好特別呀~點都要飲番杯,果然椰汁珍珠奶好有椰子香,仲唔太甜,好好味,抵讚!跟住麻辣雞煲上檯,份量有成隻雞咁多,超多而且味道夠晒麻辣,惹味香濃。食完雞煲再嚟加湯再打邊爐,因為雞煲份量太多,今次叫下肥牛,鮮蝦,丸類同蔬菜。火鍋配料都好新鮮,下次真要帶多幾位朋友一齊嚟大擦一餐。至於點心拼盤,每人一籠有燒賣、 潮州粉果及韭菜餃,點心水準很好,似自家製味道很不錯。其實仲有其他點心,款式十分多,平時嚟飲杯茶食個點心都可以。整體上「 逸翠軒點心專門店」 抵食好食,環境舒適又闊落,性價比極高,回頭率十分高。

• 點心
  • 椰汁珍珠奶
  • 麻辣雞煲
2019-01-21 33 浏览
天氣又開始凍,來到逸翠軒食了雞煲。這裡的雞煲水準頗高,沒想到熟食中心也會有讓人大呼過癮的雞煲。餐廳環境乾淨整潔,地下又不會「痴立立」,座位闊落,坐得舒服。整晚客人絡繹不絕,七點半過後就開始要排隊等位了。 我們先叫來雞煲,等吃得差不多,再加湯底配料打邊爐雞煲來到的時候,還是冒著煙,店員小哥即時將雞肉和醬料攪拌,香氣撲鼻,伴隨著「滋滋聲」,食慾直線上升!因為還會打邊爐,四個人食一隻雞就差不多了,雞煲使用的是新鮮雞,雞肉嫩滑,夠入味。吃完雞肉就叫侍應加湯,開始打邊爐了。湯底是本身的雞煲的醬料加清湯,其實打邊爐不用另外蘸豉油也夠味。之後也點了一些點心,味道也是不錯其中燒賣是最好吃的,蟹籽蝦滑非常新鮮,蝦滑爽口彈牙,十分不錯整體來說,主角雞煲確實出色!天寒地凍打邊爐,人生一大樂事也!

我們先叫來雞煲,等吃得差不多,再加湯底配料打邊爐

之後也點了一些點心,味道也是不錯

2019-01-20
2019-01-19 32 浏览
臨食飯前兩個鐘到打咗去confirm... 無問題的嘢食方面有好多野揀 連茶我都唔識揀叫咗幾款點心,最令我驚喜嘅係個春卷 好開胃 好好食...個羅白糕係正常水準 啲糕係滑嘅,都唔錯雞札都唔錯 啲雞好有口感 亦都好惹味...燒賣賣相真係冇得彈...味道?蝦肉鮮甜,一口咬入去好有肉汁.我哋另外叫咗蟹餃個蟹餃好香口 好鮮甜唔停口...個人覺得蝦餃比起燒賣需要花多一重功夫... 但係朋友話:2樣都考功夫嫁 總括黎講 我覺得野食係非常之唔錯...賣相都係好靚.味道都係一流
臨食飯前兩個鐘到打咗去confirm... 無問題的
嘢食方面有好多野揀 連茶我都唔識揀

叫咗幾款點心,
最令我驚喜嘅係個春卷 好開胃 好好食...
個羅白糕係正常水準 啲糕係滑嘅,都唔錯
雞札都唔錯 啲雞好有口感 亦都好惹味...

燒賣賣相真係冇得彈...
味道?蝦肉鮮甜,一口咬入去好有肉汁.

我哋另外叫咗蟹餃
個蟹餃好香口 好鮮甜唔停口...

2019-01-15 43 浏览
相約和朋友一家大小吃午餐。由於有小朋友的關係,特意選一家有點心供應的餐廳午膳。雖然早已訂座,但估唔到到達時真的擠得很,人山人海的在等待入座。我們逛一會街,待高峰時間過去才入座,可以選擇座位點心方面有多款選擇,價錢也不貴我們點了多款點心,每一款味道都不錯,其中以下3款最特別這燒賣賣相精美,晶瑩剔透的皮配上新鮮蝦肉,十分吸引。燒賣皮薄薄的,包著鮮蝦餡料,味道鮮美,口感爽彈。最愛它以蝦肉作餡料為主,沒有太多的肥豬肉,感覺健康。這雞札口感比較結實,入口味道香甜,醬汁均勻,不多也不少的掛在雞札上,味道幾ok,肉質也十分鮮滑灌湯餃賣相吸引。一咬下去的時候,餡料立刻流出來,配上湯底更好吃。湯底油而不膩,口感幼滑creamy, 富有濃香的味道。今天的點心味道唔錯,加上點心造型也不錯,真是打卡一流。估唔到一頓午餐,可以令大家都咁開心。

我們逛一會街,待高峰時間過去才入座,可以選擇座位

點心方面有多款選擇,價錢也不貴

我們點了多款點心,每一款味道都不錯,其中以下3款最特別

2019-01-13 43 浏览
天氣時凍時熱,不過同朋友突然想食雞煲,就出發啦.今次同朋友就黎左翠逸軒,食佢地既晚市雞煲放題。每次經過總有人在排隊,不過下午都係食點心多,第一次食雞煲。 雞煲味道香濃,味道超濃郁,連配菜都係好入味,如果你鐘意食辣,依度既辣真係世界級佢係即炒起既,加熱一陣就食得,雞肉嫩滑,夠麻又夠辣濃味既,見到啲配菜都好想食,面層配菜,一大札又鮮又綠,相當吸引食雞煲點可以唔飲野,可樂絕對可以解油膩感,我說的!!!!食完都飽飽地之後開始試下點心羅白糕口感厚實,面習香香略脆,醬汁帶稠、甜甜的,推介春卷係招牌之一,脆皮包著蝦春卷之類的,入口酥脆。總結食物選擇算多,價錢合理,服務比預期好,想食雞煲值得一試

每次經過總有人在排隊,不過下午都係食點心多,第一次食雞煲

佢係即炒起既,加熱一陣就食得,雞肉嫩滑,夠麻又夠辣
雞煲點可以唔飲野,可樂絕對可以解油膩感,我說的!!!!

食完都飽飽地之後開始試下點心

羅白糕口感厚實,面習香香略脆,醬汁帶稠、甜甜的,推介

春卷係招牌之一,脆皮包著蝦春卷之類的,入口酥脆。

總結
食物選擇算多,價錢合理,服務比預期好,想食雞煲值得一試
2018-10-29 172 浏览
之前行過見到有午市套餐, 蒸飯 + 油菜 / 蒸飯 + 燉湯 / 蒸飯 +菜 + 湯.上星期五見有點肚餓, 就走來一試, 要了個蒸雞飯, 燉湯係淮山雞湯, 先講個湯, 熱辣辣, 有幾件雞同淮山, 味道唔錯, 冬天飲一定超正.蒸飯就超唔得, 雞係雪藏雞, 全部係雞脾肉 (無皮無骨, 應該好適合老人家), 醃到好甜, 除了甜之外就沒有其他味道), 真的一點都唔好食, 或者說, 不是我喜歡的口味.環境好舒適的, 喜歡比一般茶餐廳寬敞.招呼, : OK, 有落錯單的情況, 但同收銀講了之後, 好快就處理好了.
之前行過見到有午市套餐,

環境好舒適的, 喜歡比一般茶餐廳寬敞.
2018-10-26