2021-06-03 887 浏览
我都奇怪點解會咁易訂位,果然係個伏!枱同枱之間都有啲距離!服務員態度正常!但咁新既酒店點解中餐裝修得咁old fashion? 講返食物喇:蝦餃$78/3隻,入面係咸到扒街!帶子燒賣$78/3隻,上面一隻帶子,下面一舊黃色皮既豬肉,連冬菇同蝦都冇!我人生未食過淨豬肉既燒賣!炒腸粉質素ok!佢廚房野質素唔錯,點心款色小仲要又貴又難食!兩個人飲茶飲左7舊!真係附近愉翠間君臨既點心好食過佢極多,係極多!仲要係佢三分一價錢!訂位食點心前要三思!
  • 炒腸粉
2021-03-26 1319 浏览
想喺沙田區附近試下中式餐廳,加埋有點心,所以就特登黎呢間石門酒店試食,附近環境有工廠大廈,環境還可以接受。入到餐廳枱與枱之間有足夠空間。但食物及點心種類選擇吾太多,但勝在點心比較特別,個雲吞雞烏冬都幾彈牙,而員工服務態度亦非常好,疫情下希望可以幫助下餐飲業者,用某D credit card 比錢仲有85折添,但對出外食飯仍然有D驚。下次會黎試下buffet,因為餐廳員工極力推薦。
。下次會黎試下buffet,因為餐廳員工極力推薦。
紫羅素菜餃(素)
沖繩黑糖流沙包
XO醬帶子煎腸粉
沙鍋雲吞雞稻庭烏冬
蛋白杏仁茶
2021-03-16
紫羅素菜餃(素)
XO醬帶子煎腸粉
沙鍋雲吞雞稻庭烏冬
蛋白杏仁茶
2021-03-21 4741 浏览
我們將戰利品帶回上房後是吃晚餐的時候了,今趟選這個Package全因我想試未踏足過的逸軒Yat Heen。我們安座後先嘆上一杯清熱的菊花茶,很喜歡這兒的工作人員會戴上手套工作,在這敏感的時間確實很想看到注重衛生的員工。我們的Staycation Package可免費在餐廳享用價值$438/位的逸軒御膳套餐,這個套餐總共有八道菜之多非常豐富呢!打頭陣是精緻的逸軒三錦碟,內裏分別是金沙五層腩、玫瑰木塊煙燻流心蛋及話梅聖女果。聖女果說穿了即是我們經常吃的車厘茄,師傅用上酸甜的話梅來醃製味道香香甜甜帶微酸,吃下爆汁非常口感豐富而且十分開胃呢!然後品嚐這件金沙五層腩,剪裁工整層次分明的五層腩吃下皮脆肉嫩,伴以邪惡的金沙一同享用真的很魔鬼呀!最後這一件賣相美不勝收的是玫瑰木塊煙燻流心蛋,吃時放近鼻子已聞到陣陣的煙燻香氣很是誘人。流心蛋上放了一片薄滑的啫喱配合香滑的牛油果醬吃下口感挺豐富,但美中不足的是流心蛋熟了一點點,否則這個玫瑰木塊煙燻流心蛋會更加吸引我。緊接著是熱騰騰的金粟忌廉蟹肉羹,擺盤極像西餐的蟹肉羹非常足料,內裏充斥滿滿的粟米粒和新鮮蟹肉,口感豐富之餘更是十分飽肚呢!之後這客宮保花竹蝦真

之後這客宮保花竹蝦真的令我十分驚喜,件頭超大的花竹蝦口感爽脆又彈牙而且鮮味十足,配以酸甜微辣的宮保汁醬很是惹味。

花竹蝦當然是吸引滋味的好物但也不要小覷伴碟的料頭,尤其是那清甜的大蔥弄得我將這道菜吃至美人照鏡呢!

高潮迭起之際侍應送上這客矜貴的腿汁海參天白花菇,被宮保花竹蝦挑起了食慾的我已急不及待要品嚐這個菜式了!

首先要激讚這個天白花菇炆至入味厚身的花菇吃下滑溜不已,教人沉溺於它美味的懷抱中喔!

而海參口感也是爽滑彈牙沾上腿汁來享用亦不是省油燈呢!

吃過矜貴的腿汁海參天白花菇後接下來以這一客養生桃膠浸菜苗來間場便最適合了。

以濃香的上湯浸泡著嫩口的小白菜,還配上口感豐富的養顏桃膠好吃得一滴不留。

吃到第五道菜我經已滿足到不行了!但我們還有三道菜要品嚐怎麼辦好呀!來到第六道菜是自家製黑蒜蒸玉米雞,可幸的是這道菜的份量恰好可以繼續享用!

玉米雞顧名思義是吃粟米大的雞!吃下肉質富彈性兼皮下脂肪不多,加上自家製的香甜黑蒜感覺挺為健康。

來到第七道菜娘惹咖喱豚肉炒絲苗,坦白說車媽媽已經扯白旗投降吃不下了!所以我決定包走一份然後跟車爸爸分享另一客便足夠了。

這個娘惹咖喱豚肉炒絲苗真的十分惹味,而且炒得粒粒分明很乾身口感一流,絕對是試扯廚師功架的好菜式。

終於來到最後一道菜甜品薈萃,這天我們得到的是糯米糍、紅豆糕及楊枝甘露糕三款也十分吸引,尤其是那個糯米糍外皮軟綿綿滑捋捋的最重要是一點也不黏牙,而且內裏的花生餡不會過甜很好吃耶!就連不好甜的車爸爸地非常喜歡這個糯米糍呢!

2021-03-10
2020-12-28 1279 浏览
酒店中餐一直都很有期待,聽說這裡口碑不錯,就跟母親大人來嚐嚐頭盤的竹炭豆腐真的很好吃,又特別,薄薄的外層,入面的豆腐軟滑滑無花果和牛粒也不錯,和牛軟糯,即是脂肪含量很高啦~~~對於和牛,我真的沒有辦法,幾肥都是會吃的‼️ 無花果很好,最近很多菜式都以無花果配搭,清新感覺,它又不是甜膩,少少酸,少少甜雜菌炒露筍跟和牛真是平衡了我們的味蕾,油膩之後來點清新的感覺帶子蟹肉炒鮮奶~~~在我印象中炒鮮奶是濕濕地的,很滑溜的,這個比較乾身,有點滯~~~我們吃剩很多,都沒有帶走

頭盤的竹炭豆腐真的很好吃
,又特別,薄薄的外層,入面的豆腐軟滑滑

無花果和牛粒也不錯,和牛軟糯,即是脂肪含量很高啦~~~

帶子蟹肉炒鮮奶~~~
我們吃剩很多,都沒有帶走

竹炭豆腐
竹炭豆腐
無花果和牛粒
露筍炒什菌
2020-12-18 742 浏览
其實一向相機食先的我放得有夠慢的特別係看到賣相精緻的無疑會拍到菜都放涼吃set的好處,是不用腦把胃口都交給厨師發辦這拼盤四款甜心都各具可愛處平分秋色/蝦餃鮮,是給蝦餃最高的讚譽畢竟皮薄還需餡靚蝦鮮而足料,不用過份調味也夠令人回味/西瓜饅頭心思,怎料到西瓜饅頭像真度能如此高結實饅頭有嚼勁雖然略為偏乾但手工而言夠給讚了/恐龍大王可愛,咸水角偽裝成恐龍大王糯米與粘米皮入口軟糯得很完全不是走霸氣路線的恐龍/金箔素翅雜菜水晶球優雅透亮的水晶球包著素翅與紅菜頭入口健康感滿滿誠言手工點心是新鮮即製與否其實一口便吃得出/四季老火湯紫砂茶壺緩緩倒出清香湯水車前草與杞子的淡雅在冬日一口暖湯入喉,很舒心/XO醬爆玉帶乘上小船的白衣小書僮急著渡江之際成了沙河妖囊中物太嫩口了 怎能放過/濃湯杞子花膠絲桃膠浸菜苗功夫菜,清爽的菜苗在上湯中浸淫每口都是流淌於湯品中的自然味/櫻海老鰻魚炒絲苗一口接一口,停不下湯匙在飯中遊走粒粒分明炒絲苗粒帶著海鮮的咸香慾罷不能/甜品二重奏圓滾滾的香芒糯米糍皮薄軟糯 Q彈香甜絲苗粒帶著海鮮的咸香慾罷不能/甜品二重奏圓滾滾的香芒糯米糍皮薄軟糯 Q彈香甜
其實一向相機食先的我
放得有夠慢的
特別係看到賣相精緻的
無疑會拍到菜都放涼

吃set的好處,是不用腦
把胃口都交給厨師發辦
這拼盤四款甜心都各具可愛處
平分秋色

/蝦餃
鮮,是給蝦餃最高的讚譽
畢竟皮薄還需餡靚
蝦鮮而足料,不用過份調味
也夠令人回味

/西瓜饅頭
心思,怎料到西瓜饅頭
像真度能如此高
結實饅頭有嚼勁
雖然略為偏乾
但手工而言夠給讚了

/恐龍大王
可愛,咸水角偽裝成恐龍大王
糯米與粘米皮入口軟糯得很

其實一口便吃得出

/四季老火湯
紫砂茶壺緩緩倒出清香湯水
車前草與杞子的淡雅
在冬日一口暖湯入喉,很舒心

/XO醬爆玉帶
乘上小船的白衣小書僮
急著渡江之際成了沙河妖囊中物
太嫩口了 怎能放過

/濃湯杞子花膠絲桃膠浸菜苗
功夫菜,清爽的菜苗在上湯中浸淫
每口都是流淌於湯品中的自然味

/櫻海老鰻魚炒絲苗
一口接一口,停不下湯匙在飯中遊走
粒粒分明炒絲苗粒帶著海鮮的咸香

甜品二重奏
圓滾滾的香芒糯米糍
皮薄軟糯 Q彈香甜
2020-12-16 2813 浏览
位於沙田第一城站附近的帝逸酒店,係一間講求健康同埋時尚嘅新酒店。 呢排興staycation,兩口子就去咗放鬆一下, 一部入酒店就會畀時尚嘅氣息所吸引,裝修modern唔老土,而且環境又舒服。起咗身之後就去咗裏面嘅中菜廳《逸軒》食個brunch。 呢間中菜廳集傳統和新派於一身。喺傳統嘅點心和菜式上, 加入咗大廚嘅創意和心思, 啱曬一家老幼大小。 可惜因為疫情,無緣家人一齊共享盛宴,只能兩口子互撐枱腳。呢間中菜廳有兩樣點心非常出名, 打卡一流,分別係《恐龍大王咸水角》, 同埋《西瓜饅頭》。 兩者造型滿分,夠cute好食。《恐龍大王鹹水角》 即叫即炸, 保證奉上的時候新鮮熱辣, 由糯米粉以及澄麵製成的外皮軟糯鬆脆, 裏面嘅餡料豐富, 蝦米、冬菇、沙葛、肉碎夠足料, 最啱就係鍾意脆卜卜嘅小朋友。《 西瓜饅頭》 咁樣相當吸睛, 西瓜造型相當像真,誰知一口咬下, 西瓜肉亦同樣逼真。 西瓜饅頭採用了全天然色素, 用上咗菠菜汁以及紅菜頭汁, 食得安心又夠健康。 麵團發酵時間拿捏得恰當,食落軟熟, 甜味適中。《金箔素翅什菜水晶球》和《蝦餃》 即叫即蒸,絕對吃得出酒店大廚的功架。《金箔素翅水晶餃》 賣相

《金箔素翅水晶餃》 賣相高貴, 薄薄嘅外皮包滿了飽滿的餡料, 雖然是素餃, 但食起來層次亦相當豐富,有冬菇嘅香, 脆玉瓜的清甜, 味道令人滿足。

《蝦餃》幾乎是每次到酒店中菜廳必點的點心, 蝦餃外皮透薄, 透出粉嫩嘅顏色, 晶瑩飽滿,由於選用了新鮮的海蝦,所以蝦肉相當鮮甜,食落juicy。

一人一盅的老火湯賣相夠特別,用上了紫砂茶壺及功夫茶杯, 除了是因為精緻之外, 紫砂茶壺更能夠保持湯的熱度,就算是喝到最後一口, 仍能保持熱辣辣。 是日靚湯係《花膠雪梨豬展湯》, 湯嘅色澤金黃剔透, 滿滿的花膠令人看得心動, 每一啖都充滿骨膠原, 亦令老火湯變得十分黏咀, 雪梨功效滋潤, 最啱就係秋冬乾燥的天氣,飲落相當潤喉,like爆!

《Xo醬爆蝦球肉帶》蝦肉飽滿, 食落爽脆彈牙,味道鮮甜。 帶子肉嫩, 火候剛好, 加上惹味嘅xo醬爆炒,令人垂涎三尺。

再一個《櫻海老鰻魚炒鴛鴦絲苗》, 看到賣相已知道炒飯十分高質素, 色香味俱全。 絲苗米粒粒分明, 飯粒乾爽而不硬。 炒飯面加入了由紅菜頭添了色彩的京蔥, 除了是讓色澤更加吸引之外,亦增添了香氣。 炒飯的用料亦相當豐富,有鰻魚粒同櫻花蝦, 鰻魚增加了炒飯的香甜氣息, 櫻花蝦帶出了咸香, 加上青蔥嘅香氣, 令炒飯錦上添花。

最後以甜品作結,《芒果糯米糍》乃是餐廳的招牌甜品。 糯米糍軟糯亦不黏口, 帶出隱隱的香甜, 不會蓋過芒果的風頭。 芒果採用了當造的香芒, 甜度和酸度適中,果香澎湃, 令人難以抗拒。

另外餐廳亦推出了其他已芒果作主題甜品,《奇亞籽香芒果凍》 健康美味。

《逸軒》中菜廳的出品絕對是誠意之作, 希望疫情過後, 可以回家人一齊共享盛宴。 餐廳亦推出了外賣優惠, 希望在疫情期間為大眾打打氣。 誠意推介!

同客人開完會後就來到沙田石門區酒店裡的中菜~ 逸軒食午飯。逸軒裝修中式風格,環境寬闊舒適。*餐具特別別緻乾淨。**我地點了逸軒行政午餐首先送來【精選點心拼盤】 好精緻的點心,分別有金箔素翅什菜水晶球、蝦餃、西瓜曼頭、恐龍大王。店員提醒由金箔素翅什菜水晶球食起, 以防涼左外皮變硬。金箔素翅什菜水晶球白透明色,外皮煙韌,餡味道清爽,咸餡郁香。蝦餃煙韌外皮,內包裹鮮彈牙的大大蝦仁,而蝦彈牙鮮美口感。西瓜曼頭外形具吸引, 想不到咬一口內是紅色仲有黑色子,口感鬆軟有口感。恐龍大王勁得意可愛,金黃色的,咬一下原來是鹹水角,外脆又糯, 餡料咸香,是我至愛點心之一。**四季老火湯【毛茸花菇鯪魚湯】 這湯以紫形茶壺盛,非常特別,可倒出約十小杯,可保溫及慢慢品嚐。這毛茸花菇鯪魚湯好足料,呈現黃白色,鹹味剛好,味道清甜好飲。**【 XO醬爆蝦球玉帶】 大大蝦球新鲜彈牙、鮮嫩帶子及脆嫩甜蘆筍多重口感 ,加上XO醬同炒, 是一道清爽鮮香而惹味的菜餚。**【濃湯杞子花膠絲桃膠浸菜苗】 是亮眼驚喜,這碟濃湯非常鮮甜,因加上花膠,桃膠及杞子更鮮甜,而白菜苗清嫩甜,好健康好食,是非常養顏的菜式。**【櫻海老鰻魚炒絲苗】
同客人開完會後就來到沙田石門區酒店裡的中菜~ 逸軒食午飯。

逸軒裝修中式風格,環境寬闊舒適。
餐具特別別緻乾淨。
我地點了逸軒行政午餐
首先送來
【精選點心拼盤】

店員提醒由金箔素翅什菜水晶球食起, 以防涼左外皮變硬。
蝦餃煙韌外皮,內包裹鮮彈牙的大大蝦仁,而蝦彈牙鮮美口感。
西瓜曼頭外形具吸引, 想不到咬一口內是紅色仲有黑色子,
口感鬆軟有口感。
餡料咸香,是我至愛點心之一。
四季老火湯
【毛茸花菇鯪魚湯】
這湯以紫形茶壺盛,非常特別,可倒出約十小杯,
可保溫及慢慢品嚐。這毛茸花菇鯪魚湯好足料,
呈現黃白色,鹹味剛好,味道清甜好飲。
【 XO醬爆蝦球玉帶】
大大蝦球新鲜彈牙、鮮嫩帶子及脆嫩甜蘆筍多重口感 ,
加上XO醬同炒, 是一道清爽鮮香而惹味的菜餚。
【濃湯杞子花膠絲桃膠浸菜苗】
是亮眼驚喜,這碟濃湯非常鮮甜,
因加上花膠,桃膠及杞子更鮮甜,
而白菜苗清嫩甜,好健康好食,是非常養顏的菜式。
【櫻海老鰻魚炒絲苗】
粒粒飯夠味不油膩,也不過鹹,
有鰻魚等配料,加上脆脆櫻花蝦,有多種口感,
令炒飯生色不少。
最後的甜點
甜品三重奏】
甜品三重奏有生果、糕點及芒果糯米滋 ,
款款都好好味, 十分滿足。
2020-12-13 2892 浏览
朋友係要見嘅!為咗約我呢位朋友,我專程由九龍入到新界同佢食呢餐飯,認真俾面啦,於是佢就帶咗我嚟帝逸酒店食中菜,熱愛中菜的我當然滿心期待啦😍精選點心拼盤,有蝦餃、恐龍大王、西瓜饅頭、金箔素翅什菜水晶球,擺盤和賣相都非常之別緻,恐龍大王其實是鹹水角,背部的角是瓜子,口感外脆內軟,香口十足。西瓜饅頭則採用菠菜和紅蘿蔔攪拌成蔬菜汁去造成,賣相吸引之餘且較健康。至於金箔素翅什菜水晶球,裏邊混合了粉絲、什菌和翠玉瓜,味道可口,亦倍感清新。四季老火湯(松茸竹絲雞瘦肉湯),用料十足,老火湯清甜可口,特以紫砂茶壺盛載,保存湯的溫度之餘,既可以慢慢品嚐,對我們女士來說,滋補養顏,補氣養血。XO醬爆蝦球玉帶,蝦球爽口彈牙,帶子軟滑,用XO醬去炒很惹味,配上柔嫩的蘆筍,旁邊有些醋汁沙律菜,又可中和口腔濃味。緊接著濃湯杞子花膠絲桃膠浸菜苗,奶白色的濃湯浸著花膠絲、桃膠、白菜苗,桃膠、花膠都有養顏功效,配蔬菜健康多纖維。櫻海老鰻魚炒絲苗,冬天是鰻魚的當造期,用櫻花蝦、鰻魚去炒飯,甘香可口,雖然開始有些飽,但依然忍唔住一口接一口去吃。甜品三重奏(芒果糯米糍),聽朋友講呢度嘅糯米糍非常之出名,偶爾她都會外賣帶走,有咁

甜品三重奏(芒果糯米糍),聽朋友講呢度嘅糯米糍非常之出名,偶爾她都會外賣帶走,有咁嘅機會食到我真係好期待啊!的確入口軟滑,唔會癡牙,咬落去就是大塊芒果肉,而且非常之香甜,果然冇介紹錯!還有一小碟雜果,為這餐畫上個圓滿的句號😀
  • XO醬爆蝦球玉帶
  • 四季老火湯
  • 芒果糯米糍
2020-12-06 571 浏览
一家四口找地方飲茶,要試新嘢又要少人,地方環境較高質,於是光顧卜這新酒店中菜廳。地方不算很大,但始終是新酒店,環境當然又新又靚。是日點了套餐,非常豐富前菜雲耳:微辣但入味又惹味炸豆腐粒:香脆可口,不錯點心併盤:一人一份,精美又大大件 ,好味道,又美觀炸子雞:皮脆肉嫩,唔錯叉燒炒蛋:其實炒得好食,但一來太豐富太飽,二來成件事好似down grade咗,所以太飽下容易被放棄例湯:好飲足料又滋潤炒麵:在水平的味道甜品:糕點精緻又美味總括來說,環境好,服務細心,食物是在水平的,性價比合理。
地方不算很大,但始終是新酒店,環境當然又新又靚。
是日點了套餐,非常豐富

前菜雲耳:微辣但入味又惹味
炸豆腐粒:香脆可口,不錯

點心併盤:一人一份,精美又大大件 ,好味道,又美觀

炸子雞:皮脆肉嫩,唔錯

例湯:好飲足料又滋潤

炒麵:在水平的味道
甜品:糕點精緻又美味

總括來說,環境好,服務細心,食物是在水平的,性價比合理。

2020-11-12
午餐
逸軒 — 位於沙田帝逸酒店二樓的中菜廳,酒店2019年下旬開幕,係新鴻基「帝系列」酒店嘅最新一員,作為一間五星級酒店,由外至內嘅觀感、服務及享受都令人十分滿意,值得推介比大家。由大堂旋轉樓梯直上二樓嘅右手邊就係逸軒中菜廳,旁邊就係酒店嘅露天雅座,天氣好時坐出去影相都幾Chill內裡裝潢對標高級中菜廳,就連服務也非常貼心,待應不時過來斟茶、加熱水,連我地食套餐時都會按我地進食嘅速度即時通知廚房起菜嘅時間,確保唔會太早亦唔會太遲,時間岩岩好,呢個服務水平真係五星級酒店先能享受到。茶葉方面,除左一般香片及普洱等茶款,仲有白牡丹及蜜桃龍井等選擇,比較少見,唔係間間中菜廳有提供。白牡丹茶與壽眉同屬白茶類,味道醇厚清甜。雖然下圖單點嘅點心稍貴,但套餐價錢合理,唔少食客都同我地一樣揀選午市套餐,在衡量其價錢、環境、服務,以及食物質素後,本人覺得十分值門票價,下次定必再來!精選點心搤盤-金箔素翅什菜水晶球、蝦餃、恐龍大王、西瓜饅頭金箔素翅什菜水晶球: 用料矜貴,雖為素食,但出奇地美味,金箔作裝飾,放了素翅,增加口感,內有大量什菇,味道調得蠻鮮味,且絕不單調,唔講都唔覺係素食,另外,水晶皮幼滑不黏牙,相

內裡裝潢對標高級中菜廳,就服務也非常貼心,待應不時過來斟茶、加熱水,連我地食套餐時都會按我地進食嘅速度即時通知廚房起菜嘅時間,確保唔會太早亦唔會太遲,時間岩岩好,呢個服務水平真係五星級酒店先能享受到
茶葉除一般香片及普洱等茶款,仲有比較少見嘅白牡丹及蜜桃龍井等。白牡丹茶與壽眉同屬白茶類,味道醇厚清甜。

精選點心拼盤-金箔素翅什菜水晶球、蝦餃、恐龍大王、西瓜饅頭
精選點心搤盤-金箔素翅什菜水晶球、蝦餃、恐龍大王、西瓜饅頭
金箔素翅什菜水晶球: 用料矜貴,出奇地美味,味道調得蠻鮮味,水晶皮幼滑不黏牙
金箔素翅什菜水晶球: 用料矜貴,雖為素食,但出奇地美味,金箔作裝飾,放了素翅,增加口感,內有大量什菇,味道調得蠻鮮味,且絕不單調,唔講都唔覺係素食,另外,水晶皮幼滑不黏牙,相當出色。
恐龍大王: 實為鹹水角,外皮酥香脆身,內裡軟綿,口味濃郁,鹹香突出
恐龍大王: 實為鹹水角,賣相超級可愛,有啲唔捨得食,外皮酥香脆身,內裡軟綿,口味濃郁,鹹香突出,雖然味道唔係話好特別,但觀其賣相,真係加好多分。
西瓜饅頭: 正正是一個素饅頭,內裡仲有唔少細節位,除左中層的紅色模仿西瓜肉,仲有一粒粒黑色嘅「西瓜籽」,雖然係饅頭味道,但睇得出真係幾用心,饅頭配有煉奶,香甜美味。
西瓜饅頭: 正正是一個素饅頭,有著西瓜嘅綠色外皮,內裡仲有唔少細節位,除左中層的紅色模仿西瓜肉,仲有一粒粒黑色嘅「西瓜籽」,雖然同樣係饅頭味道,但睇得出真係幾用心,饅頭配有煉奶,香甜美味。
四季老火湯-花膠海蔘竹笙燉土雞: 我非常推介,單點售價$88。餐廳以「功夫茶」形式呈上,除左有少少玩味感外,主要係因為茶壺較能保溫,飲幾多,倒幾多,一口一「杯」湯,著力保持每一口湯嘅熱度,這一點,我十分欣賞。此外,餐廳有最少20+款不同款式嘅老火湯,每日隨機挑選,亦有可能因季節等因素作出臨時調整,一句講曬,成個過程夠曬人性化。
四季老火湯-花膠海蔘竹笙燉土雞: 我非常推介這款老火湯,單點售價$88,必能令您覺得稱心滿意。餐廳以「功夫茶」形式呈上,除左有少少玩味感外,主要係因為茶壺較能保溫,飲幾多,倒幾多,一口一「杯」湯,著力保持每一口湯嘅熱度,這一點,我十分欣賞。此外,餐廳有最少20+款不同款式嘅老火湯,每日隨機挑選,亦有可能因季節等因素作出臨時調整,一句講曬,成個過程夠曬人性化。
燉湯以花膠、海蔘、土雞,以及竹笙燉製,餚出濃湯,鮮味至極,味道醇厚,咸甜並重,非常出色。
話雖如此,但味道先係最重要,是日燉湯以花膠、海蔘、土雞竹笙燉

XO醬爆蝦球玉帶: 蝦球肥美厚肉,肉質爽實,相當鮮味;帶子表面微焦,內裡幼嫩細緻,呈一絲絲般嘅質感。
XO醬爆蝦球玉帶: 蝦球肥美厚肉,非常大隻,肉質爽實,相當鮮味;而帶子表面微焦,內裡幼嫩細緻,呈一絲絲般嘅質感;配菜仲有露荀等時蔬,同樣爽甜美味。
濃湯杞子花膠絲桃膠浸菜苗: 平凡菜式帶出超凡,以濃郁魚湯底浸小唐菜苗,味道鮮香,菜苗爽甜,另外,加上杞子、花膠絲,以及桃膠等名貴用料,除左帶出少許奢華外,更重要係其食療功效,養生養顏。
櫻海老鰻魚炒絲苗: 大量櫻花蝦,每口飯都帶其微微咸香,鰻魚粒新鮮肥美,肉質嫩滑,口味十分濃郁鮮香
櫻海老鰻魚炒絲苗: 用料非常充足,放了大量櫻花蝦,每口飯都帶其微微咸香,鰻魚粒新鮮肥美,肉質嫩滑,份量同樣多。米飯採用珍珠米,另以洋蔥粒、蔥粒及醬油調味,口味十分濃郁鮮香,好好食。稍有不足的是飯粒水份稍高,如果乾身少少會較好。
甜品三重奏: 招牌鮮芒糯米糍,採用菲律賓呂宋芒,芒果味濃,芒果質感較軟腍有汁,糯米糍皮煙韌卻不黏牙
甜品三重奏: 其中想點評一下餐廳的招牌鮮芒糯米糍,採用菲律賓呂宋芒,芒果味濃,但由於餐廳來貨後再自行擺放一會,待其熟透,所以質感較軟腍有汁,另外,糯米糍皮煙韌卻不黏牙,造功十分紮實,確實係水準之作。
2020-12-02
  • 金箔素翅什菜水晶球
  • 恐龍大王
  • 西瓜饅頭
  • 櫻海老鰻魚炒絲苗
是日staycation,晚上選擇了這間中菜餐廳,頭盤有金牌黑豚叉燒,海蜇手撕雞話梅聖女果,其中叉燒肥美,話梅酸酸甜甜十分開胃。白玉海皇燴拉絲雪燕,雪燕分量多混合湯羹中很美味。主菜我選擇了香檳汁松葉蟹,當中的蟹肉部份份量十足,口感一流。因是日是星期三的關係,我們額外加了花膠一碟,花膠份量很大,配上花菇和海參也是十分飽肚的菜色。值得一提的是櫻海老鰻魚炒絲苖,絲苗上的櫻花蝦很脆口,配上鰻魚炒飯吃得飽飽。最後的甜點為整個晚餐作為總結。總括而言,這餐很值得吃,不但套餐豐富,而且人不多空間感足,在疫情下吃得特別安全。

2020-11-25
難得週一放假半天到沙田閒遊,當然要吃好一點。還記得上回到訪帝逸酒店試了它的日本料理「源峰」,食後感不俗,今趟一於試一試它的中菜廳「逸軒」。「逸軒」作為酒店餐廳的一員,餐廳的用餐環境及服務有一定保證,食客能舒適寧靜地用餐。是晚挑選了一個名為「尚膳」的套餐。八道菜人均消費不用五百元定價具競爭力。飯餐前菜「逸軒三錦碟」顧名思義由三小碟組合而成,以雅緻的石碟盛載,由左至右依序為話梅聖女果、金牌黑豚叉燒,以及海蜇手撕雞。所謂聖女果其實是不同顏色品種的車厘茄。去皮後的車厘茄口感稚嫩多汁,輕以話梅鹹鹹酸酸的味道襯托特別生津醒胃。金牌黑豚叉燒肉質都算腍,但製作不算十分出色。海蜇手撕雞洋溢濃厚泰式風味,酸辣搶香。海蜇被切為小段沉藏於小杯之底,出力稍嫌不足。「白玉海皇燴拉絲雪燕」為席間的湯品。雪燕屬植物膠質,被坊間譽為「平民燕窩」,外觀呈半透明,滑嫩中見彈性。因本質無味,放湯後主要依靠冬瓜的甜蜜味道上味。湯羹的海鮮以切細粒的蝦肉為主,能豐富湯汁的食感。海鮮大盤二選一。花竹蝦為小編喜愛的蝦種之一,蝦肉鮮甜爽口,加上菜式用上具質量的蝦隻製作這道「日式蔥燒汁花竹蝦」,滿足感更為持久豐富。菜式以各式雜蔬菇菌伴碟,
梅聖女果x
金牌黑豚叉燒肉質都算腍,但製作不算十分出色。
白玉海皇燴拉絲雪燕
海鮮大盤二選一。花竹蝦為小編喜愛的蝦種之一,蝦肉鮮甜爽口,加上菜式用上具質量的蝦隻製作這道「日式蔥燒汁花竹蝦」,滿足感更為持久豐富。菜式以各式雜蔬菇菌伴碟,尤其引入搶味的香蔥,甚合小編口味。
日式蔥燒汁花竹蝦
秋冬時份是吃蟹的好時節,菜餚「香檳汁松葉蟹蓋」簡單以一片紅葉作點綴,成功帶出那份秋天氣息。松葉蟹蓋表面泛黃微焦脆,略帶誘人的芝士味道。蟹蓋內裡蟹肉豐富,與洋蔥香檳忌廉汁的味道十分合拍。唯一美中不足之處是蟹羔份量不及預期豐盛,少了一份滋味。
香檳汁松葉蟹蓋
蒜蓉蒸開邊波士頓龍蝦」屬額外追加項目 ($128/半只),用料新鮮。但因烹調手法家常,難予食客特別印象。
蒜蓉蒸開邊波士頓龍蝦
腿汁海參天白花菇」可選擇加配「腿汁南非 8 頭鮑魚」。海參本味清淡,口感爽彈。花菇厚身味濃,比海參更好吃。加配的鮑魚製作入味,咬下仍保一定嚼勁。同樣屬追加食品,南非鮑魚比波士頓龍蝦吸引。
腿汁海參天白花菇加配腿汁南非 8 頭鮑魚
鮮茄雙菇浸時蔬」以鮮茄上湯浸煮雜蔬雜菌而成,選材口味豐富。唐芹味道鋒芒畢露,是好是壞視乎個人喜好。
鮮茄雙菇浸時蔬
盛載「順德生煎雞」的小砂煱浮載於紅豆之上,擺盤別緻。菜式出品熱氣沸騰,薑蔥香氣撲鼻。雞件表面金黃,成功封住雞肉的鮮味,肉質嫩感亦較預期優越。
順德生煎雞
主食「櫻海老鰻魚炒絲苗」屬相對重味的炒飯,飯粒外觀圓潤,經炒煮後色水沉穩勻稱,乾濕度恰宜。櫻海老恰如其分發揮其點綴功能。鰻魚切細粒後食感不太實在,感覺有少許浪費。
櫻海老鰻魚炒絲苗
最後的「甜品薈萃」由桂花糕及芒果糕拼湊而成,中西合璧,是一個清簡的甜品組口。
甜品薈萃
在酒店吃中餐,動輒人均消費近千元。現在以一半的預算便可享用一份八道菜的晚餐,菜餚水準亦有交代,值得試試。

[9/11/2020;Mon]
2020-11-09
梅聖女果x
2020-11-10 4461 浏览
曾幾何時,一年會入嚟好幾次石門,因為老婆嗰邊有親人住晌「碧濤花園」,不過,搬出新界之後,都已經好少入嚟呢頭,當時都見到呢區開始有少少發展,今次再訪,已經好多都唔同晒。是日又喺郊遊日,專誠過到嚟「帝逸酒店」內嘅中菜餐「逸軒」食晏,因為,晌官網睇到個套餐好正,橫掂有排都未出得門外遊,而老婆又唔多喜歡「Staycation」,所以,趁出開外面郊遊就食番餐好嘅嚟代替旅行。周邊都算喺工廈,所以,新簇嘅「帝逸酒店」就顯得更突出。新界區叫做地方大,所以,酒店大堂都較為偌大而空間感強,接待處後的一大幅植物牆,加添綠化後,感覺更好。「逸軒」就在大堂左旁嘅樓梯拾級而上,餐廳嘅門面都比想像中大及有氣派。門口已設有好多防疫措施及提醒,雖然疫情緩和咗好多,但始終社區都仲有啲隱形患者,為人為己,都要跟番足嘅。而走進餐廳內,地方都幾大,一字長形,但枱與枱都排得比較開,加上樓底都有一定高度,予人感覺闊落而唔會有擠迫感。再者,裝修雅致,招呼熨貼有禮,不失酒店應有嘅級數。 據小弟所知,餐廳主要喺提供較摩登嘅中菜。上文講嘅套餐,就喺「尚膳套餐」,定價每位$398,需兩位起,而菜式非常豐富,共8道菜,單睇名字亦頗為特色,喺一
。再者,裝修雅致,招呼熨貼有禮,不失酒店應有嘅級數。
據小弟所知,餐廳主要喺提供較摩登嘅中菜。上文講嘅套餐,就喺「尚膳套餐」,定價每位$398,需兩位起,而菜式非常豐富,共8道菜,單睇名字亦頗為特色,喺一頓幾特別嘅中菜體驗
。而且,凡惠顧呢個套餐,更可以用優惠價$88加配南非8頭鮑魚一隻。此外,仲有一款共6道菜嘅「行政午餐」,賣$368;以及一款供4人享用共8道菜嘅「尊尚套餐」,賣$1,198。但溫馨提示,套餐唔包茗茶,並需要加一服務費。
餐廳嘅正餐牌又厚又大,就唔多方便影,不過,就可以貼埋佢哋張點心紙出嚟,等大家參考吓。類別包括點心、風味小食、粥粉麵飯及甜點,茗茶每位收$32。老實講,去得酒店嘅中菜廳,都唔喺實惠、經濟行先,價值上會喺計埋服務、環境……等各方面。
白色嘅餐具,睇起嚟無甚特別,的確,喺無特別嘅,但正正喺咁,先更易睇到啲餐具抹得乾唔乾淨,有無花,有無崩。我哋點咗鐵觀音,茶壺更以蠟燭熱住,而侍應更不時主動為我哋添茶,呢啲就喺服務喇

逸軒三錦碟

由於我哋所食嘅套餐菜式都喺逐位上,就算喺中菜,擺盤都好靚,此外,留心嘅話,每道菜嘅盛器都襯番啲菜式,有啲仲好古雅。先打頭陣喺3款前菜:話梅聖女果、金牌黑豚叉燒 、海蜇手撕雞,侍應介紹時,仲順帶一提,由左至右去食,味道喺由清到濃。
話梅聖女果
名字好靚,其實即喺車厘茄,但以話梅去泡浸,車厘茄本身都好清甜,嗒落滲出微微話梅嘅酸香,都幾得意,面頭白色一片喺馬蹄,當然,喺點綴大過實際。
話梅聖女果
金牌黑豚叉燒
兩片叉燒肥肉都唔多,但肉質卻好軟熟,無過「嚡烚烚」,入口仲喺暖暖哋,燒得香口,有蜜餞香,兼有少少燶邊,正喎
海蜇手撕雞
做成小杯,好精緻,除海蜇、手撕雞肉,仲伴以紫洋蔥、青瓜絲及好似有啲泰式木瓜絲,酸酸辣辣,感覺好有種冬蔭功嘅味道。
白玉海皇燴拉絲雪燕

用西餐常用嘅闊湯碟,就喺想話俾客人知佢哋賣嘅喺摩登中菜。湯面一大撮嘅就喺雪燕,咪誤會喺燕窩嚟,其實可以講喺桃膠嘅朋友,喺植物樹脂嘅一種,營運價值好高。個湯嘅質感煮得好好,稀杰度啱啱好,而且,勁多爽口鮮甜嘅蝦肉。
日式蔥燒汁花竹蝦

花竹蝦同焗蟹蓋喺二揀一嘅菜式,我哋兩個人,自不然一人點一款,兩款就可以試晒。賣相甚西式嘅花竹蝦,非常大隻有睇頭,並伴有車厘茄、珍珠筍、乾蔥頭、椰菜花……等等。蝦肉既爽彈,又鮮甜,淡上濃郁嘅日式蔥燒汁,更突出到蝦鮮味。
香檳汁松葉蟹蓋

講到食蟹,最開心梗喺唔使自己郁手拆蟹,就可以啖啖肉啦,所以,焗蟹蓋自然鍾意。甫上枱,已聞到香噴噴嘅芝士香味,焗得金黃嘅蟹蓋,內裡勁多蟹肉,配以香檳忌廉汁,質感綿密,而松葉蟹即喺松葉蟹,蟹味強,蟹肉鮮,而底下原來仲有好多蟹膏添。
腿汁海參天白花菇配南非鮑魚(+$88)

如果另加鮑魚嘅話,就會連同呢記海參花菇一同上碟,故此,整道菜都顯得特別矜貴。白花菇既大隻,又厚肉,好有菇香;而南非鮑炆得夠腍,卻好彈牙,切落去嗰種啜刀感已好感覺到。反而,平常接觸海參喺較為軟軟腍腍,但今次件海參卻喺爽彈到不得了,感覺反差大,海參本身無乜味,所以,金華火腿熬嘅汁能提昇整體嘅食味,實在功不可沒。仲有,兩炷生菜都做到玻璃生菜嘅口感,喺酒店級先有咁嘅心機同誠意。
腿汁海參天白花菇配南非鮑魚
腿汁海參天白花菇配南非鮑魚
鮮茄雙菇浸時疏

套餐過咗一半,就來一道時蔬,時蔬嘅用料都喺平常不過嘅食材,當然質素會用靚少少,但都一樣多功夫,食落啲蔬菜都好新鮮。溫馨一提,咪剩番啲湯唔飲呀,入口蕃茄味都好鮮活。
鮮茄雙菇浸時疏
順德生煎雞

順德菜令小弟諗起家鄉釀鯪魚、均安蒸豬、野雞卷……等等,生煎雞又喺點呢?首先,啲雞煎得金黃,外皮極之脆口,而雞肉好嫩滑,食落有陣陣疑似喺沙薑味,所以,食味真喺唔錯。伴碟啲紅豆當然喺裝飾而已,但我哋真喺有啲好奇想問,之後會唔會用番呢!
櫻海老鰻魚炒絲苗

接近尾聲,單尾喺一道炒飯,炒好之後師傅將其整成水滴形。櫻花蝦唔止得表面嗰少少,飯裡面都有,而且,混有唔少鰻魚粒,入口有唔同嘅口感,加上醬油香炒,色香味俱全以外,飯粒又爽身,又油潤惹味,個炒飯堅正。
甜品薈萃

要有完整嘅結束,當然唔少得甜品:椰汁紅棗糕及奇亞籽芒果糕,兩者外觀都好的骰,但個人而言就唔算好突出。前者紅棗味比較薄,而後者芒果味濃,啲奇亞籽加添咗口感,相對就幾好食。
甜品薈萃
整個套餐唔單單食得出用料矜貴,而且,食材嘅配搭又頗見心思,更襯以漂亮嘅餐具,何其賞心樂事。上菜速度又恰到好處,所以,整餐飯都享用得好平順,真正慢慢嘆,老婆都打個滿分俾餐飯。
2020-11-02 388 浏览
星期日兼疫程下,一班好姊妹一早約定去沙田逛一逛,其中一位好友知道沙田有間新酒店-帝逸酒店,酒店的中菜餐廳-逸軒,這裡的中菜做得十分好,於是她為我們訂了位飲茶,也預先上網資料搜集,訂位時跟餐廳職員預訂了數款點心,我們即埸也點了三個菜式試吓!因為我們預先訂了點心-三色蝦蛟、蛋黃包、恐龍咸水角和菜苗蛟,廚師十分細心,將這些精緻的點心放在一個木盒子裏,每人一個盒子,看見這些精緻的點心,好可愛,吾捨得食!我們點了順德生煎雞 ,廚師用了沙姜煎雞,入口啖啖姜味!烏金乳豬,乳豬皮和肉分開,上面一層甘脆的乳豬皮,中間搽了有些少少酸甜醬汁,然後才於一層乳豬肉,再夾了一片烏魚子和京蒽,一啖入口,層次複雜,令味覺有新驚喜!清湯牛腩,廚師加入甘荀一起炆燉,令清湯和牛腩帶有甘荀甜味,好好味!逸軒的食物和服務十分有水準,真係正做到色香味俱全,我們都話以後食飯飲茶多了一個好去處!

我們點了順德生煎雞 ,廚師用了沙姜煎雞,入口啖啖姜味!

2020-10-23 438 浏览
讚1.野食係出色既,賣相同味道都好,蟹粉雪糕筒食起黎食拿手唔成世,但蟹粉幾香,夾埋甜筒食係幾惹味;油炸鬼蟹粉都好香口;片皮鴨既皮的確係脆身,蜂巢狀既,水準好;炒飯砌到成個盒咁,賣相得意,炒得乾爽,樣樣都幾好味彈1.叉燒既肉味唔太夠

1.叉燒既肉味唔太夠