4天前 0 浏览
見天氣凍凍地想食啲辣嘢暖暖胃,係荃新天地就見到有遇見小麵~環境夠大, 座位卡位為主坐得好舒服!之前食過黃埔分店覺得佢哋嘅小鍋冒菜,覺得抵食又滋味!今次叫咗佢哋嘅安格斯肥牛同醬香滷牛肉嘅冒菜系列~餐廳用澳洲進口安格斯肥牛,口感夠嚼勁,牛味香濃,另外個款係醬香滷牛肉,口感軟安格斯就軟腍,鍋入面有好多配料,有薯粉、金針茹、豆皮等,吸曬個湯汁~麻中帶辣~個鍋有爐keep住熱,真係好岩依加冬天食!另外加咗老麻炒手,炒手份量好多,2個人食都夠,湯底麻麻辣辣~加配咗大草原羊肉串,味香香羊幾重,唔太重羊騷味,口感嫩滑~

.早兩日經過荃新天地 見到地下開咗一間新既冒菜餐廳 喺出面聞過已經覺得好香 即刻決定入去試吓先🙂‍↕️平日夜晚都唔少人 好多人都叫冒菜火鍋 好香麻辣味 忍唔住都叫返兩個晚市套餐非常抵 有嘢飲 白飯 仲有大大個足料火鍋😍我叫咗安格斯肥牛小鍋冒菜 加鴨血同埋青菜 鴨血配麻辣湯底就最正 個鍋仲有唔少豆皮 豆卜 魚蛋等等 索晒啲湯就最好味😋安格斯肥牛份量都好多 食完真係捧住個肚🥹.朋友就叫咗鴨血冒菜鍋 都係忍唔住俾麻辣鴨血吸引😝好味到佢另外再叫多碗白飯添!嘢飲方面 我哋叫咗檸檬茶 同埋白玉酸梅湯白玉酸梅湯好特別 有別於我平時飲嘅酸梅湯咁酸白玉類似係蒟蒻 好滑 食辣嘢就最啱 可以解辣💕.臨走嗰陣見到隔離枱食酸辣粉非常吸引 下次我都要試吓先!🤤
晚市套餐非常抵 有嘢飲 白飯 仲有大大個足料火鍋😍

我叫咗安格斯肥牛小鍋冒菜 加鴨血同埋青菜

嘢飲方面 我哋叫咗檸檬茶 同埋白玉酸梅湯
白玉酸梅湯好特別 有別於我平時飲嘅酸梅湯咁酸
白玉類似係蒟蒻 好滑 食辣嘢就最啱 可以解辣💕

臨走嗰陣見到隔離枱食酸辣粉非常吸引 下次我都要試吓先!🤤
1️⃣【主食、飲品(6選2)1+1自由搭兩件套】 $49今次叫左店內招牌紅碗豌雜麵!份量大兜😉真係有好多醬汁+肉醬!唔會出現醬汁唔夠既情況!辣度今次揀左微辣!唔食得辣既大家都可以試吓!有種食緊薯蓉麻醬麵既感覺😆😆2️⃣【脆皮半隻雞+酸辣粉(兩件套)】 $39酸辣粉大推!嗜辣者大愛😙微辣都已經好夠味了😍脆皮半隻雞咬落都好juicy😈好惹味!3️⃣【 蔥油拌麵+雞排+飲品(三件套)】 $36拌麵蔥油味啱啱好!唔會好鹹但又夠味~😎【套餐+$2換購琥珀冰粉】冰粉有驚喜!食完會覺得好fresh🤩推薦大家一定要點!解膩一流💯【套餐+$4 換購白玉厚椰乳】椰奶味超級重!勁似某隻牌子既椰奶🤣🙈嘢飲冇得揀糖度但係唔會好甜!值得一試😝4️⃣【香嫩牛肉串(3串)】 $19牛肉串好抵!出邊串燒店一串都差唔多呢個價錢了🫨辣度方面可揀辣同唔辣 孜然味重😙溫馨提醒🔔:免收加一➕1️⃣服務費!推薦大家揀套餐優惠!可以用好抵既價錢試到更多嘢食啊✨✨📍遇見小麵紅磡黃埔天地奇妙坊(第1期)地下G9號舖荃灣楊屋道1號荃新天地地下G30, G32 & G36號舖
1️⃣【主食、飲品(6選2)1+1自由搭兩件套】 $49

📍遇見小麵
紅磡黃埔天地奇妙坊(第1期)地下G9號舖
荃灣楊屋道1號荃新天地地下G30, G32 & G36號舖
2024-12-25 0 浏览
尼一碗單點豌雜麵,已經係+$5菜同+$13大腸,夾埋60幾蚊,份量如何,有目共睹。味道係好足,好咸,味精極重,只怕你唔加錢飲野全部自動化流程,唔會有人帶位,好似大x樂甘有位你就坐,有code你就掃,有野你就食,全部0交流,社恐一流,一啲人味都唔會有店員係後生仔多,大部分只操流利普通話,然後多數都係出餐位到傾計,因為尼間鋪係唔需要有客人vs店員交流,員工既人工淨係包送餐尼部份。內地企業內地流程內地文化,但服務態度係極盡真性情,年輕人戾氣。現場見到一個唔熟悉外賣要自己掃code既老伯嘮嘈地要求員工落單外賣。如果店員同店長唔願意係可以唔做尼個客人生意,搵個借口推搪就得,少一個客人唔少係咪?唔需要又要接單又要黑面仲要大大聲講"食到你咪食lor"尼啲咀咒意味既說話。難忘既體驗
味道係好足,好咸,味精極重,只怕你唔加錢飲野
難忘既體驗

2024-12-24 0 浏览
早上打算求診醫生 未開門所以去荃新天地位置在大家樂對面、裝修及位置清潔乾淨早餐價格$33-43原來中國銷售第一 碗碗麵餐桌掃碼落單小妹不知落單處 於是問及職員邊度落單職員態度:不太友善支付方式: 現金/wechat/ alipay碗碗麵 $35 送一杯飲品 拌麵形式,點小辣 加 $8 酥炸雞排其實吃起來味道不錯冰檸檬茶 : 明顯大陸藥水味香港食到呢個價整體價錢便宜合理但服務有待改善
早上打算求診醫生

香港食到呢個價
整體價錢便宜合理
但服務有待改善
2024-12-24
$43 (早餐)
2024-12-21 0 浏览
😋晏左收工煮唔切飯🍚今晚就出去食👍餐廳環境舒適🙏而且仲好抵食💯🐃醬香滷牛肉小鍋冒菜:第一次食冒菜🔥冒菜其實就好似一個人打邊爐🍲入面放好多材料💯呢個入面仲放埋嫰滑嘅滷牛肉😍上面用個火熱住食🍜好啱呢個天氣食呀😋🐤脆皮半隻雞陽光蕃茄麵套餐:呢個套餐好抵食✅佢個蕃茄麵份量好多💯仲跟埋半隻脆皮鷄🐔超好食呀🤤🥟脆皮大餃子:好大隻餃子✅個皮上枱嗰陣仲係脆卜卜架🔥🧇蔥油餅:㘣碌碌嘅蔥油餅係即叫即炸🔥果然好脆口噃👍🥥白玉厚椰乳:入口個陣個椰香味十足❤️好啱食辣野嗰陣飲呀 ✅🍋凍檸檬茶:茶底味道清香👅幾好飲呀🥳

🥟脆皮大餃子:好大隻餃子✅個皮上枱嗰陣仲係脆卜卜架🔥

🧇蔥油餅:㘣碌碌嘅蔥油餅係即叫即炸🔥果然好脆口噃👍

🍋凍檸檬茶:茶底味道清香👅幾好飲呀🥳
2024-12-16 507 浏览
上次經過, 見到舊時上海姥姥個位, 開咗呢間麵店, 今日去試吓, 要排隊。一坐低, 掃曲落單好正常, 不過佢要好似大陸咁, 落完單俾埋錢, 都冇問題, 不過... 淨係收微訊同埋支付寶! Hello? 呢道唔係大陸呀! 唔係個個香港人有呢兩樣! 你有心想人用電子支付, 點解唔收埋Payme、Google Pay、Apple Pay、Samsung Pay呢? 學匯豐話齋, 呢D叫地方智慧呀! 後面個枱叫侍應埋去, 聽到佢都係話冇呢兩個支付工具, 侍應話可以俾現金。 咁我都只可以叫侍應落單, 即刻收埋錢, 點知埋嚟呢個係講國語既! 突然間覺得好唔尊重地方智慧, 我特登唔同佢講國語, 雖然佢態度比其他侍應好。 如果佢地做到好出位個間火鍋店咁有誠意, 我尊重你👍, 不過呢間唔係。我叫咗酸菜牛肉麵, 微辣, $49, 麵量非常多, 細食或者唔夠餓既話, 可能會食唔晒。麵質唔錯, 不過湯底似乎係高科技「材料」, 而唔係用骨用肉去煲出嚟, 亦都慶幸味道唔係太濃, 畢竟「材料」呢家野, 少食為佳。牛肉係得幾塊片得好薄既牛腱, 可以再林D, 肉味唔濃, 肉量難以同台灣牛肉麵比較, 少得多! 辣度方面,
酸菜牛肉麵
酸菜牛肉麵
牛肉係得幾塊片得好薄既牛腱, 可以再林D, 肉味唔濃, 肉量難以同台灣牛肉麵比較, 少得多! 辣度方面, 接近唔覺得辣, 但係花椒味好明顯。 整體嚟講, 呢碗麵算係還可以。
凍檸茶

加$8有野飲, 我叫咗凍檸茶。 堂飲都用外賣杯, 好浪費。 飲管係紙造, 冇匙羹、攪棍提供, 😒點篤檸檬呀? 打開杯蓋一睇, 得一塊檸檬, 再試飲一啖, 唉... 真係加咗「材料」! 未篤檸檬, 已經飲得出有一種好假既檸檬味😒, 呢杯係大陸式凍檸茶。🤦‍中伏!

碗麵送到埋嚟, 係冇匙羹既, 櫃桶入面都冇, 只有筷子。隔離枱咁啱想要碗仔, 咁啱有位講廣東話既侍應經過, 叫佢「出面自己攞!」 拿... garbage in, garbage out。 唔講清楚「出面」即係邊道, 隔離枱即刻㷫咗! 我跟埋出去搵匙羹, 點知都係冇! 另一位講廣東話既侍應經過, 我問佢邊道有匙羹, 佢話「冇晒!」 唔好意思, 今鑊連我都焫㷫埋! 迫我回敬返佢一句「冇匙羹點食呀?」 佢敗走, 完全冇半點歉意。 心知自己理虧, 你無條件對我西面! 服務行業做到咁, 香港仲有咩希望? 返到埋位, 又有另一枱問侍應攞匙羹, 呢位講廣東話既侍應態度正常少少, 聽到佢話冇晒匙羹。 呢D明顯係管理上既失誤。

可取之處: 麵質爽滑, 飽肚又唔貴
進步空間: 唉... 一言難盡!

紙巾提供: 有
廁所狀況: ***** (商場廁所)
溫飽指數: *****
回味指數: *
翻兜指數: *
備註: 只收微訊支付 & 支付寶, 想俾現金要人手落單
2024-12-15
2024-12-14 525 浏览
在荃灣荃新天地晚上九點左右叫的外賣,全場只有我一個在等外賣,餐廳裡也沒幾個人,等了十幾分鐘,看到餐品出了也沒人打包,已知我們在外賣取餐區等候也不理會繼續圍著聊天說笑,然後我又進去問店員什麼時候有,他們看了一眼拿著單子繼續聊,依然沒有打包已出品的外賣,等了很久,後面終於拿到外賣,我們向他反映,連一句不好意思都沒有,就馬上跑回去聊天,態度非常敷衍,以後不會再去,叫的面到家都涼了,付費受氣,真厲害👍🏻
外卖自取
2024-12-13 548 浏览
一進店沒有指示如何下單:然後放低食材的時候非常暴躁,所有員工都是hea的態度,食那個小鍋,鍋底的𣲙種來來回回要換三次先可以令到成個鍋滾起!完全接受不了!不會再來吃

2024-11-24 1143 浏览
晚飯時間,見佢有唔少人排隊,所以諗住 試吓。啲麵有辣有唔辣,價錢都唔貴,仲有套餐及租品揀,都幾好。個蕃茄牛肉麵嘅蕃茄湯都幾好飲,唔太肥。個酸菜牛肉麵,叫咗微辣,可應能係我唔食得辣啦,食落都有啲辣。個冰粉係第一次食,都幾特別。叫咗三個麵,一個飯,仲有串燒同半隻雞,加三杯嘢飲,一個甜品,埋單都係三百蚊多啲,都幾抵。
晚飯時間,見佢有唔少人排隊,所以諗住 試吓。
啲麵有辣有唔辣,價錢都唔貴,仲有套餐及租品揀,都幾好。
個蕃茄牛肉麵嘅蕃茄湯都幾好飲,唔太肥。
個冰粉係第一次食,都幾特別。
2024-11-24
  • 酸菜牛肉麵
2024-11-23 1244 浏览
#香港探店 #嗜新嘢期待已久,終於在荃灣遇見小麵了🍜,室內用餐環境整潔,餐單選擇豐富,職員態度良好。今次點了心心念念的紅碗碗雜麵,套餐可以優惠價加配多款小吃,我選了微辣肥腸和原味酥脆雞扒,飲品選了白玉酸梅湯。辣度有四種選擇,我選了重慶味🌶️🌶️,辣度是重慶那邊的微辣,喜歡辣的可選霸道辣🌶️🌶️🌶️或魔鬼辣🌶️🌶️🌶️🌶️。麵身偏軟,不夠嚼勁,但雜醬和豌豆伴起麵來是滿滿的重慶味❤️😋可能下次點餐要再備註註明麵身熟度。
#香港探店 #嗜新嘢

白玉酸梅湯