2024-04-30 37 浏览
姊曾經係炮台山返工,今日專登約返前工作伙伴食返尼間台式餐廳「遇見花蓮」晚餐。尼度唔止好食而且裝修靚,最緊要可以坐得好舒服,就算食完野唔會有俾人催快d 飲埋杯野就好走既感覺,返工辛苦左一日,可以好好享受晚餐真係好重要。2個大食積,嗌左2個主食+九宮格小食尼度既麻辣拌麵係好出色,今次嗌左碗慢煮焢肉麻辣拌麵,焢肉可以話係滷肉,滷肉用五花腩係最正,果幾層脂肪先係主角,咸香+油香,令人回味,配麻辣拌麵好襯。朋友嗌薑蔥滷蜜汁排骨飯,塊排骨好有驚喜,面頭層炸皮好薄好脆口,蜜汁調味得好好,唔怪得咁多人嗌尼個排骨飯喇。除左塊排骨,我覺得個飯既配菜同調味都好有誠意同創意,邊諗到鹹酸菜、薑蓉、蔥油撈埋一齊食,味道會咁平衡。九宮格小食啱晒姊呢啲有選擇困難症,樣樣都想試,又自認雀胃既人😂9樣野都好食架,真係好難得。最後仲嗌左碗紅豆仙草三色芋圓,甜度適中,仙草係一條條可以用筷子夾嚟食,三色芋圓真係明顯地食到番薯、紫薯&芋頭既味道,唔會只係得甜味囉。食得超飽!!!減肥果然只係口號。📍 遇見花蓮 (北角)北角炮台山電氣道183號友邦廣場地下14-15號舖

2個大食積,嗌左2個主食+九宮格小食

食得超飽!!!減肥果然只係口號。

📍 遇見花蓮 (北角)
2024-04-28 47 浏览
When 遇見花蓮 (English name: Hualien Dating) first opened, there was a huge crowd of curious people who lived by to give it a try. I was one of them but not really wanting to wait in line, we decided to come back when the interest died down. For some reason or another, we kind of forgot about it. Until one day I said ... we should give this a try. Though not a lot of people, it did start to get full later into the evening.Menu is in English and Chinese. Ordering is done by a QR code that is in Chine
Menu is in English and Chinese. Ordering is done by a QR code that is in Chinese only even when I switched to English. It was still in Chinese. There is no 10% service charge. After ordering you pay at the cashier on your way out. They seemed to serve a little of every part of Taiwan including hotpot. With any order of a main, drinks are offered at a discounted price.
I had the Night Market Pineapple Fruit Tea (on the left, $12 with any order). Boyfriend had the Handmade Mashed Taro Black Sugar Milk Tea (on the right, $12 with any order). The fruit tea had slices of orange and was fairly sweet. The milk tea had enough taro paste to make it extra pasty.
It seemed everyone ordered this so we followed along. Hualien Snacks Platter ($88). Includes popcorn chicken, beef stomach, pork intestine, chicken roll, marinated egg, sausage, sweet potato crispy cake, fish nugget and mala duck blood curd. I can see why everyone was ordering this. It gives a good selection of all their snacks so you can sample it all in one go. Loved especially the sweet potato crispy cake.
We shared a Pork Intestine Vermicelli Soup ($32). It was fairly peppery. This took me by surprise. But otherwise, it was a very generous portion. The intestines were soft and tender.
Honey Glazed Ribs with Braised Pork Rice ($66) as a huge size. The ribs were crispy and very sweet from the glaze. The rice was coated in the savory sauce from the braised pork.
This came with a seaweed fish ball soup. Light in taste with bouncy bits of fish balls.
Hualien Braised Beef Noodle Soup ($72) was quite good. The noodles were chewy and smooth. The tendon was soft and literally melted in your mouth. The braised beef slices were thick and soft.
Portions were huge. We didn't expect that at all so we rolled out of there very full. Prices were reasonable and I can see why people in this area do return to eat.
2024-04-18
2024-04-25 114 浏览
下班後於家附近吃個簡餐,挑了一家人台式料理餐廳以湖水綠作主色調,環境光猛,地方闊落店內設有多個四人座及卡位,猶如置身於湖畔之中食物種類多元化,都有多款台式食品、鍋物及甜品花蓮地道小食滷肉A菜上有很多半肥瘦的豬腩肉麻辣臭豆腐吸滿黑黑的麻辣汁,口感軟嫩,香氣十足店家推介的麻辣鴨血香麻入味而不死鹹,口感堅實彈滑花蓮古早花雕雞卷配手工麵麵條堅韌,酒味香而不嗆甜點古早仙草三色芋圓香甜Q彈、透心涼又不黏牙每款主食可以$12加配珍珠奶茶,茶底甜度剛好自家薏米水袪濕消腫,助排走濕毒,改善膚質
下班後於家附近吃個簡餐,挑了一家人台式料理
餐廳以湖水綠作主色調,環境光猛,地方闊落
店內設有多個四人座及卡位,猶如置身於湖畔之中
食物種類多元化,都有多款台式食品、鍋物及甜品
花蓮地道小食滷肉A菜上有很多半肥瘦的豬腩肉
滷肉A菜
麻辣臭豆腐吸滿黑黑的麻辣汁,口感軟嫩,香氣十足
麻辣臭豆腐
店家推介的麻辣鴨血香麻入味而不死鹹,口感堅實彈滑
麻辣鴨血
花蓮古早花雕雞卷配手工麵麵條堅韌,酒味香而不嗆
古早花雕雞卷配手工麵
甜點古早仙草三色芋圓香甜Q彈、透心涼又不黏牙
古早仙草三色芋圓
每款主食可以$12加配珍珠奶茶,茶底甜度剛好
珍珠奶茶
自家薏米水袪濕消腫,助排走濕毒,改善膚質
自家薏米水
古早仙草三色芋圓
珍珠奶茶
自家薏米水
2024-04-24 30 浏览
⭐️慢烤雞腿起司蛋吐司雞腿大件,肉質幾滑,蛋同芝士配夾,有埋手套,食起上黎方便好多,幾細心👍🏻👍🏻⭐️古早起司芋泥肉鬆蛋餅蛋餅薄身香口,起司、芋泥、肉鬆迫爆,超足料,好滿足!⭐️士林咸蛋芋泥酥比想像中大粒,炸得好香口,芋泥幾棉密,咸蛋唔會搶左芋泥既甜味,夾得唔錯☺️⭐️花蓮小食拼盤小食九宮格,每款小食都有少少,岩曬選擇困難症既朋友,全部都要!⭐️蜜汁滷排骨滷肉飯排骨滷得幾入味,份量唔少,仲有肉燥、糖心蛋、酸菜、蔬菜,超抵食👍🏻👍🏻⭐️芋香珍珠奶茶淡淡芋香味,珍珠煮得煙靭,唔錯~
⭐️慢烤雞腿起司蛋吐司

⭐️古早起司芋泥肉鬆蛋餅
蛋餅薄身香口,起司、芋泥、肉鬆迫爆,超足料,好滿足!

⭐️士林咸蛋芋泥酥

⭐️花蓮小食拼盤

⭐️蜜汁滷排骨滷肉飯

⭐️芋香珍珠奶茶
淡淡芋香味,珍珠煮得煙靭,唔錯~
2024-04-24 25 浏览
我地昨晚兜咗去北角間台式打邊爐,試咗佢地嘅麻辣什錦牛肉鍋同泡菜豚肉豆腐鍋,真係唔錯!🤪❤️啲麻辣什錦牛肉鍋,真係好夠料啊!☺️有娃娃菜、牛肉片、豬肉水餃、花枝丸、鴨血、沙白、米血糕、韭菜,全部都係啲我鍾意食嘅食材!😝牛肉片鮮嫩,肉味十足🙆🏻‍♀️豬肉水餃啲湯汁勁夠味😆花枝丸唔會硬,真係幾好食~我哋試咗泡菜豚肉豆腐鍋😋鍋裡面有泡菜、白豚肉、沙白、豆腐、鵪鶉蛋、娃娃菜、芝心魚腐、蕃茄、香菇。白豚肉份量都多,配上酸酸辣辣嘅泡菜😋🫶🏻味道特別豐富!整體而言,呢間台式打邊爐嘅食物真係唔錯,價錢亦都公道,服務態度又好。下次一定會再嚟!👍🏻

第二次嚟到呢間台式小店,係平日收工食晚飯嘅好選擇👍🏻滷肉A菜 ($28)無菜不歡嘅我再次encore~爽口嘅青菜配埋鮮味肉汁,好開胃😋古早花雕雞卷($42)雞肉圓碌碌又無骨,好有咬口😝花雕味都幾突出🍶一碟有六件,份量幾慷慨~古早起司芋泥肉鬆蛋餅 ($46)起司、芋泥、肉鬆嘅份量同味道都能夠互相平衡,無話邊一款特別搶fo, 感覺不錯😌古早仙草三色芋圓 ($38)清涼解渴,仲可以解辣😝芋圓幾大粒,仙草係條狀,令口感更豐富♥️麻辣雜錦牛肉鍋 ($118)呢個係重頭戲!一鍋有晒多款我鍾意嘅配料,例如娃娃菜、牛肉、豬肉水餃、炸枝竹、鳴門卷🍢落單時有得揀辣度🌶我唔太食得辣,揀咗小辣都覺得係挑戰極限,但又好惹味😂牛肉鍋可以配粉麵/飯,我哋叫咗方便麵🍜最尾先淥嚟食,索晒啲辣湯汁🔥原來成餐飯我都點咗幾款古早味菜式😆又真係幾有台灣味道😚
第二次嚟到呢間台式小店,係平日收工食晚飯嘅好選擇👍🏻

滷肉A菜 ($28)

古早花雕雞卷($42)

古早起司芋泥肉鬆蛋餅 ($46)

古早仙草三色芋圓 ($38)

麻辣雜錦牛肉鍋 ($118)

原來成餐飯我都點咗幾款古早味菜式😆又真係幾有台灣味道😚
之前有推薦過一次!但是因爲過於適合工作餐,我又吃了好幾次😌於是又再次給大家推薦一下我的這家寶藏小店😋其實炮台山不止這一家台灣餐廳啦🫣但是個人感覺這家的分量比較大🤭而且牛肉真的是非常實在🐮非常適合在做gym的小夥伴🎽最後,希望花蓮可以加油挺過💪⛽️並在這次地震中快快恢復🥲之後有機會一定去到實地平常道地的花蓮風味!·🌟花蓮半筋半肉滷肉飯🍛HKD 78真的每次來都衝著半筋半肉來🐂大口吃肉的感覺真的很開心❗️而且他們的牛肉真的不是那種牛肉片,都是大塊的滷牛肉🥰真材實料(¯▽¯)👍牛筋和牛肉選擇確實提供了豐富的口感,但其實我覺得醬汁稍嫌單薄,不算是傳統上的那種滷肉🤔但是見仁見智!我個人做gym,所以感覺這種不油膩的更適合我的胃口😉·🌟私房麻辣牛三寶 $68牛板腱、牛肚和牛筋的組合🥹每一口都是麻辣香氣的享受。我不點滷肉飯的時候會點這個配上大腸麵綫!補充蛋白質😄牛肉的嫩滑和筋的彈性😆配上秘製麻辣醬汁🌶真的難以抗拒。·🌟起司肉鬆捲餅(逢甲名物) $42有的時候會饞蛋餅🥞雖然本來算是個早餐,但我都是晚上來吃😅外皮煙韌帶勁,裏面則是滿滿的起司和肉鬆,鹹香中帶有微甜😌·🌟古早花雕雞捲 (6件) $42來香港之前

🌟花蓮半筋半肉滷肉飯🍛HKD 78

🌟私房麻辣牛三寶 $68

🌟起司肉鬆捲餅(逢甲名物) $42

🌟古早花雕雞捲 (6件) $42
來香港之前其實我都沒有吃過花雕雞哈哈🐔吃過之後真的是越來越上頭😁逐漸發現香港人還是比較會吃的👍🏻他們家的花雕雞捲是那種脫骨的,吃起來很方便!雞肉也超鮮嫩多汁,花雕酒的香氣也比較均衡😋不是特別濃,對於不喜歡酒味的小夥伴也很友好。

🌟大腸麵線 (輕量) $32
他們家大腸麵線我也是頂級推薦🍜32一大碗真的很划算了在香港,而且有點烟熏的味道真的超級香好嘛!大腸煮得非常多汁,屬於是不太用咀嚼就可以抿化的程度😋

🌟淡水滷肉刈包(1件) $26
淡水滷肉刈包的麵皮蒸得柔軟,夾著鹹甜適中的滷肉和清爽的酸菜🫶🏻應該算是台灣小吃。但整體來說,我感覺這道菜有點像肉夾饃?雖然少了一些驚喜元素,但是還是好吃的👍🏻
人均:$100+
`
評分🪄 (滿分5🍑)
味道:🍑🍑🍑🍑
環境:🍑🍑🍑
性價比:🍑🍑🍑🍑🍑
服務態度:🍑🍑🍑
回頭率:🍑🍑🍑🍑🍑

📍遇見花蓮
🚇 港鐵炮台山站 A 出口, 步行約5分鐘
2024-04-22 27 浏览
不斷回訪數次嘅遇見花蓮台式食店因為近在咫尺最鍾意去食下午茶,CP值高又抵食,通常午餐連下午茶一齊食 叫咗一個慢煮豬軟骨滷肉飯 黑醋滷豬軟骨酸酸甜甜好開胃再叫多個肉鬆榨菜卷餅(蛋餅)每次都要叫返個蛋餅至滿足當然唔少得次次都見到呢個九宮格小食盤 每一款小食都好好食打卡又靚 老大腸麻辣鴨血,麻辣牛肚滷蛋至愛嘅台灣香腸 炸地瓜 鹽酥雞 炸魚塊花雕雞卷 大腸麵線都經常食嘅 帶麻油香 大腸夠林配埋 刈包 夠晒飽今次仲叫咗仙草珍珠奶茶🧋仙草夠爽滑 珍珠奶茶茶底甜度剛好冬瓜茶都幾清甜下次再嚟下午茶遇見花蓮 (北角)北角炮台山電氣道183號友邦廣場地下14-15號舖#遇見花蓮#台灣美食#炮台山美食#香港美食#hkfoodblog#hkfoodblogger #hkfoodie
不斷回訪數次嘅遇見花蓮台式食店因為近在咫尺
最鍾意去食下午茶,
CP值高又抵食,通常午餐連下午茶一齊食
叫咗一個慢煮豬軟骨滷肉飯
黑醋滷豬軟骨酸酸甜甜好開胃
再叫多個肉鬆榨菜卷餅(蛋餅)
每次都要叫返個蛋餅至滿足

今次仲叫咗仙草珍珠奶茶🧋
仙草夠爽滑 珍珠奶茶茶底甜度剛好
冬瓜茶都幾清甜
下次再嚟下午茶
遇見花蓮 (北角)
#遇見花蓮#台灣美食#炮台山美食#香港美食
2024-04-22 28 浏览
好朋友介紹位於砲台山遇見花蓮,好想食台灣嘢佢支持下花蓮。店舖裝修整潔, 店內寬敞坐得舒服。紅燒半牛筋牛肉麵半筋牛肉色澤光滑,色香味俱備,好吸引😍咬落軟淋淋唔黐牙充滿濃鬱肉汁😋 麵條夠彈牙而且好大碗,超抵食👍👍古法慢煮焢肉滷肉飯一件件大舊連軟滑皮嘅厚厚焢肉,入口融化炆得好味,大大口一啖真係超滿足,感覺到師傅用心製作😋😋 古早起司芋泥肉鬆蛋餅呢個蛋餅味道真係perfect match, 起司芋泥配在一起QQ的再加上肉鬆嘅甜味真係超好食😋😋如果唔係睇住自己嘅身型,我真係好想 encore 😎夜市鳳梨水果茶呢個茶好清新嘅味道, balance 到剛才美味的食物🍹鮮奶芋泥手工芋圓茶同黑糖珍珠奶茶都係我嘅至喜歡的🧋🧋

紅燒半牛筋牛肉麵

古法慢煮焢肉滷肉飯

古早起司芋泥肉鬆蛋餅

夜市鳳梨水果茶
呢個茶好清新嘅味道, balance 到剛才美味的食物🍹

鮮奶芋泥手工芋圓茶同黑糖珍珠奶茶都係我嘅至喜歡的🧋🧋

2024-04-21 25 浏览
呢間唔使加一,但係服務畀有啲加一都好嘅。食咗花蓮臭臭鍋,原來係臭豆腐味道,入面有臭豆腐,好神奇,好似未食過咁樣嘅,不過小辣好辣😭臺灣菜咁辣咩。仲食咗肉鬆榨菜卷餅,都係好新奇啦
2024-04-20 23 浏览
一心諗住入嚟試吓呢間台灣嘢。唔小心嗌多咗一碗牛肉麵,同個侍應講,個侍應嘅態度已經好差。之後小朋友要去廁所,小朋友俾返條鎖匙佢,佢個面仲黑過鑊燶,黑口黑面對住個小朋友冇啲笑容。到買單嘅時候,先知道原來最普遍嘅信用卡都唔收。到俾錢嘅時候,企咗喺佢面前佢就掛住喺度數單,我就問佢究竟佢收唔收錢,之後就大聲細聲同我講你俾張單我啦。經理就企隔離,我即刻連同經理講呢個夥計嘅態度差到不得了,檢討吓啦,之後個收銀員就喺度黑口黑面仲話返我轉頭仲發晦氣咁將啲錢掉返落去張枱度。茶餐廳啲夥計都好禮貌過佢。
2024-04-19 45 浏览
同妹妹兩人撐枱腳在遇見花蓮叫了一個泡菜豚肉豆腐鍋 (小辣),很開心。豆腐鍋可選主食,於是選了薯粉,好像比較特別及健康一點。另外還有紅豆珍珠奶茶及古早起司芋泥肉鬆蛋餅。首先來的是一個大大的泡菜豚肉豆腐鍋,兩個女孩吃還是剛好。材料也不少,有絕不吝嗇的白豚肉,其他伴碟有泡菜、沙白、豆腐、鵪鶉蛋、娃娃菜、芝心魚腐、香菇等等,非常豐富啊。雖然是小辣,還是有一點辣度,喝了很多水。紅豆珍珠奶茶,奶茶味偏淡,紅豆也不多。古早起司芋泥肉鬆蛋餅,幾香脆,很喜歡吃肉鬆,不過因為有芝士所以覺得很膩。整體而言,味道不錯,偶爾想起台灣的時候,還是會選擇這裏再品嚐其他美食。

2024-04-19 18 浏览
放工想係附近搵野食 見到有間台灣菜 咁耐冇去台灣我就決定入去試試🤭紅燒牛三寶手工麵($84)牛三寶真係好足料 有牛肚 牛腩同牛筋🤩每樣都大大件亦做得好入味 湯底又夠哂香濃 手工麵好彈牙架😍蜜汁滷排骨麻辣拌麵($72)麻辣拌麵好香濃 非常入味🤤 麵條爽口彈牙 而滷排骨外皮香脆仲要好厚身🤩 咬落啖啖肉呀👍🏻古早烤台灣香腸($38)台灣腸緊係必食啦🤗 香腸皮仲係脆脆地 超香口呀😋起司肉鬆蛋餅($42)蛋餅好足料 入面包左好多起司同肉鬆🧀 非常香呀每啖都 好滿足🥰麻辣鴨血($28)麻辣味好香濃 鴨血大大塊口感亦都好滑😙 配搭麵條一齊食好夾😋屏東荔枝烏龍茶($12)台南鳳梨烏龍茶($12)台灣野緊係要飲返杯台式飲品😛 飲品好香果味 荼底亦好香🍵 又唔會太甜 食住麻辣野飲真係好爽😆

紅燒牛三寶手工麵($84)

蜜汁滷排骨麻辣拌麵($72)

古早烤台灣香腸($38)
台灣腸緊係必食啦🤗 香腸皮仲係脆脆地 超香口呀😋

起司肉鬆蛋餅($42)

麻辣鴨血($28)

屏東荔枝烏龍茶($12)
台南鳳梨烏龍茶($12)
2024-04-18 62 浏览
🍲台式香濃沙茶鍋 💰$118有娃娃菜、牛肉片、米血糕、牛丸、沙白、粟米、金菇、炸枝竹、鳴門卷、花枝丸、韭菜、蕃茄、青豆角每樣少少 非常豐富!另外可以揀一個主食🍚 - 方便麵/寬條薯粉/粉絲/米飯所以一定夠飽肚~沙茶醬已經預先落咗個鍋度 越煲越惹味-🍜慢煮豬軟骨麻辣拌麵 💰$72麻辣手工拌麵值得一試 唔會太辣 可以過下口癮另外豬軟骨都有兩三大舊 煮得幾軟腍入味-🍳古早起司芋泥肉鬆捲餅 💰$46餅皮煙煙韌韌的 入面包住芝士、芋泥、肉鬆又甜又鹹 味道不錯-🍡古早鮮草三色芋圓 💰$38幾鍾意佢嘅芋圓大大粒 好煙韌!-🥛鮮奶芋泥手工芋圓 +💰$12-🧋芋香珍珠奶茶 +💰$8
🍲台式香濃沙茶鍋 💰$118
每樣少少 非常豐富!
另外可以揀一個主食🍚 - 方便麵/寬條薯粉/粉絲/米飯
所以一定夠飽肚~
沙茶醬已經預先落咗個鍋度 越煲越惹味
台式香濃沙茶鍋

🍜慢煮豬軟骨麻辣拌麵 💰$72
麻辣手工拌麵值得一試
唔會太辣 可以過下口癮
另外豬軟骨都有兩三大舊 煮得幾軟腍入味
慢煮豬軟骨麻辣拌麵

🍳古早起司芋泥肉鬆捲餅 💰$46
餅皮煙煙韌韌的 入面包住芝士、芋泥、肉鬆
又甜又鹹 味道不錯
古早起司芋泥肉鬆捲餅

🍡古早鮮草三色芋圓 💰$38
幾鍾意佢嘅芋圓大大粒 好煙韌!
古早鮮草三色芋圓

古早鮮草三色芋圓
鮮奶芋泥手工芋圓
芋香珍珠奶茶
2024-04-16 75 浏览
今日放弃屋企附近的台湾餐厅,选择来炮台山尝试这家遇见花莲餐厅,结果乘兴而来败兴而归。共点了台式臭臭锅,半筋半肉卤肉饭,台式香肠,炸咸蛋黄芋头,一杯珍奶,一杯芋泥奶茶,花费273元。台式臭臭锅,应该是加了科技和狠活,属于烧心那种辣。评价:凑合能吃。半筋半肉卤肉饭,这个就厉害了,筋和肉没有一丁点味道,吃在嘴里味同嚼蜡,卤肉丁我数了一下一共8小块,7分肥3分瘦,米饭不知道被卤肉汤泡了多久,吃进嘴里都快给我把嘴糊住了。评价:极其难吃。台式香肠,跟部分顾客反应的一样,皱的跟八十岁老人的脸一样,蒜片甚至都做不到一片香肠配一片蒜。评价:凑合能吃。炸咸蛋黄芋头?名字记不清了,反正就是这么个东西,怎么说呢,咸蛋黄我是一点味道都没吃出来,芋丸甚至比不上街边冰柜里30块一袋的水准。评价:极其难吃。两杯奶茶:端上来点时候我看到芋香奶茶的颜色就感到大事不妙,端来一喝果然是香精冲饮,而且还不舍得多放点香精,味道跟刷锅水没区别,珍珠都黏在一起,烂的跟老板的良心一样。呜呼哀哉!我原本以为香港最难吃的台式料理是茶木,今天我遇见花莲真的给我好好上了一课,世上竟有如此难吃之台料,我衷心的感谢遇见花莲

2024-04-16