餐厅: 邊敘邊醉
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2023-06-23 486 浏览
2023.06.21夏天🌞想打邊爐🍲當然搵番間坐得舒服既餐廳啦💁🏻‍♀️今日放咗工就同朋友黎咗呢到開餐🥢皆因個名好得意而且地方十分闊落✨餐廳主打4️⃣款酒類湯底🤩分別係清酒🍶紅酒🍷花雕🍶啤酒🍻另外亦有提供六款無酒精嘅湯底給客人鴛鴦雙拼💁🏻‍♀️食物種類方面除咗有餐前小食、刺身、海鮮、牛肉、肉類、家禽、手工餃、手打丸、手打滑、蔬菜、麵食、其他、甜品😮飲品方面除咗有汽水🥤多款酒精飲品🍸🍺🍷🍾🍶仲有特飲🍹同自家製飲品🫶🏻完全係應有盡有👍🏻絕對適合🈴️同三五知己👩🏻‍🤝‍👩🏼一家大細👨‍👩‍👧‍👦聚餐既好地方🎉點餐前店員先送上兩杯酸梅湯給客人先開開胃🥰之後再遞上醬料盤給客人自行Mix 😉今次我地揀咗1️⃣自家脆炸響鈴 $48/4件作為餐前小食金黃色香脆可口💛每人一件單食、另一件放落火鍋數秒再食用⏳兩種口味都不錯😋2️⃣清酒🍶邊醉海鮮鍋🦐🦀 $328店員會係客人面前加入湯水同清酒🍶之後等數分鐘翻滾後會先讓客人試試頭啖湯🙂感覺好清甜☺️之後就可以享用各種新鮮海鮮🦀🦐2️⃣手切牛🔪🐃(三拼)$388有特級牛小排、牛頸脊、封門柳店員細心講解按牛既輕重味道次序進食會更享受😉三款牛既厚薄度同色水都好好😙食落牛味十足岩曬我❣️3️⃣邊敘
2023.06.21

今次我地揀咗
1️⃣自家脆炸響鈴 $48/4件

2️⃣清酒🍶邊醉海鮮鍋🦐🦀 $328

2️⃣手切牛🔪🐃(三拼)$388
有特級牛小排、牛頸脊、封門柳

3️⃣邊敘五寶丸⚪️⚫️🟠 $108
分別各有兩粒手打墨魚丸🦑手打鮮蝦丸🦐棍打牛筋丸🐃香菇貢丸🍄魚蛋⚪️每款都好彈牙🦷

4️⃣嫩滑牛骨髓🦴 $88
唔係好多地方有🫣呢到份量好多😝只需要大約4分鐘就可以享用嫩滑牛骨髓🦴

5️⃣冰菜🧊🥬 $68
同樣比較少見既食菜之一!無論生食或者放入湯底浸幾秒再食用都可以👌🏻好新鮮又解油膩💚

6️⃣蜜桃🍑蘆薈爽茶🍹$38
特飲之一🧡夏日炎炎好透心涼🧡
7️⃣青島🍺 $25/罐
打邊壚啤一啤🍺絕對可以令同行者更加暢所欲言🗣️

大家都快啲Book位黎邊敘邊醉啦🤭
2023-06-21 327 浏览
香濃湯底,🐤當然要試滋潤花膠螺片鮮雞鍋,雞件嫩滑足料,打邊爐之前都要飲番碗!.麻辣青瓜拌木耳,🐮醉牛𦟌,推薦牛𦟌,濃郁花雕酒香,牛筋同𦟌肉非常入味。.手切靚牛肉牛頸脊,封門柳,👍店員會貼心教你後者肉味重啲要食先😉.餃子拼盤,必點!!💕自創花雕醉雞餃好似小籠包般飽滿多汁,🍄黑松露鮑魚餃咬開濃郁松露香,🦐鮮蝦雲吞食到大量蝦肉超鮮味,🐷黑豚肉韭菜餃韭菜香清香可口。.新鮮蔬菜拼盤,🥢自製脆炸響玲,淮山麵。淮山麵養生爽滑,有驚喜。.甜品雪燕椰奶凍,精緻可口,😙晶瑩剔透。飲品竹蔗茅根雪梨水,唔係太甜,清熱養生。服務同環境都超正,推薦!

服務同環境都超正,推薦!
2020 浏览
2023-06-17 342 浏览
海壇街新舊交替,係新式單棟樓開左間走高檔路線既hot pot店,價錢進取!見到lunch set for two, 一試無妨!weekend一點半只有四檯客。醬料另收費湯底都係basic果d清湯小食開胃,青瓜雲耳,冇得揀自選4款,份量算少。main揀左海鮮,其他有牛有豬值得一提,toilet玩味十足。仲有噴霧同嗽口水用服務有待改善,張wet tissue跌左落地下,阿姐竟然係執番上我地檯面,而唔係換過另一塊新的過來。茶記就可以接受,咁既價錢就唔應該囉!

醬料另收費

湯底都係basic果d清湯

小食開胃,青瓜雲耳,冇得揀

自選4款,份量算少。

main揀左海鮮,其他有牛有豬

值得一提,toilet玩味十足。仲有噴霧同嗽口水用

,而唔係換過另一塊新的過來。
茶記就可以接受,咁既價錢就唔應該囉!
2023-06-13 254 浏览
Can't stop thinking about the pig tripe and chicken beer broth and homemade truffle dumplings at @binonbooze ...🤤 This is totally the place for foodies and booze lovers!😝.香港人真係一年四季都鐘意烚吓烚吓,深水埗最近新開嘅港式邊爐 @binonbooze 主打以酒入饌嘅湯底、自家製手工餃子同各種酒水,果然對得住鋪頭名「邊敘邊醉」~ 胡椒豬肚雞鍋湯底好鮮甜,豬肚新鮮爽口完全無腥味,另外佢哋嘅手工餃即叫即包大大粒又足料,松露鮑魚餃同花雕醉雞餃都好出色!整體嚟講小食、湯底同餃類都有驚喜,可以再encore✨
2023-06-10 1099 浏览
遠離繁囂的深水埗火鍋店♥️今日森仔同女朋友喺深水埗行電腦商場,天氣又熱,深水埗人流多又擠迫,行到個人好熱。半燥底又大食嘅女朋友店舖開揚光猛 裝飾偏中式 優雅得體 我哋坐下層 位與位之間好闊落 坐得好舒服 一坐到埋位,有自家製嘅酸梅湯,啱晒炎炎夏日,點到即止 既開胃仲可以幫女朋友降火🤫 小食麻辣青瓜伴木耳 青瓜木耳爽脆 花生香脆 麻辣吊下口癮 青瓜🥒大小得宜 女仔嘴細食都唔驚整污糟嘴邊醉牛𦟌牛𦟌入味 不失牛展味香 伴凍牛筋 爽脆可口 今次我哋係食「滋潤花膠螺片鮮雞鍋」一上菜師傅幫我哋畢咗碗湯先雞湯,鮮甜一啲都唔油膩,食得出唔係味精湯。花膠師傅浸咗一晚大大件嘅雞件 咬落鮮嫩多汁 入面有爽脆嘅雪耳有杞子紅棗 有營養又養生手切靚牛肉上菜時師傅叫我咗食咗牛頸脊先 再食封門柳牛頸脊薄切 脂肪較少 油花分布適量平均 質感有咬口 鮮嫩爽滑 肉味濃郁封門柳肉質係同牛頸脊啱啱相反,肉質鬆軟,不過肉味都係十分濃郁,好夠牛肉味。店舖亦有同我地講餃子拼盤食嘅次序同要煮幾耐 自創花雕醉雞餃5-6mins 酒味香濃 不失雞味黑松露鮑魚餃7mins 黑松露同鮑魚咬感鮮蝦雲吞5-6mins 黑豚肉韭菜餃5-6mins
遠離繁囂的深水埗火鍋店♥️

自創花雕醉雞餃5-6mins 酒味香濃 不失雞味
黑松露鮑魚餃7mins 黑松露同鮑魚咬感
鮮蝦雲吞5-6mins
黑豚肉韭菜餃5-6mins
件件都係皮薄餡靚嘅手工餃 咬感略彈牙 鮮甜花雕醉雞餃同黑松露鮑魚餃相當新款 食完好想再食

超級新鮮大大盤蔬菜拼盤
有娃娃菜、生菜、金菇、香菇
亦有女朋友至愛嘅粟米
自製脆炸響鈴 大件帶豆香酥脆可口 放落鍋2、3秒再口,連埋湯口感好得意。

淮山麵 麵條幼身 煙靭彈牙

雪燕椰汁奶凍
一口奶凍 真香濃椰汁味唔會太甜 啱晒過口癮 又無罪惡感 細細粒好的骰 打卡亦好好睇

打邊爐必備竹蔗茅根雪梨水 新鮮清甜 一啲渣都無 飲完好涼爽😁 火鍋一啲都唔油膩唔咸 食完唔會口乾口渴 一大杯都好夠一個人打成程飲

成程我哋都覺得自己食得好健康 養生又唔駛口淡淡 我地兩個人食份量好夠 師傅喺處理食材十分用心 處理得唔好真係食唔出新鮮嘅味道 性價比甚高

PS 洗手間係超級乾淨 又設計得好靚
  • 滋潤花膠螺片鮮雞鍋
好似好耐冇打過邊爐咁,咁啱揸開車經過深水埗,見到呢間@邊敘邊醉好有型,橙色藍色嘅門面,仲要有得免費泊車🚘(老闆話最好訂枱嘅時候留車位先,唔一定次次有位㗎),梗係二話不說就轉入去泊低架車開餐啦!入到去,成間餐廳嘅裝修都好有型好吸引,一啲都唔似火鍋店,天花嘅裝飾仲有啲東南亞feel👍, 樓高兩層,仲有電梯搭!由門口,去到天花,再去到各樣餐具,甚至乎個廁所都好有特色🕶️,淨係去洗個手都已經好開心🤣🤣!老闆,好貼心,一坐低,冇人會先提供一杯好夠味嘅酸梅湯,我哋開開胃先❤️食物方面,梗係要叫小食先啦麻辣青瓜拌木耳🥒醉牛𦟌🐮湯底方面,今次我就叫咗個限量嘅滋潤花膠螺片鮮雞🐔鍋~老闆話我今次好彩呀,如果下次嚟呢一個湯底就要預訂啦!老闆首先叫我地,飲返碗雞湯先開始打邊爐 ,真係冇介紹錯,啖湯好鮮甜,好足料!真係成隻雞落去㗎,雞肉好滑、花膠又厚實!食完雞件就梗係唔少得靚牛肉啦🐮手切靚牛肉 ~牛頸脊老闆話先食牛頸脊,肉質好鮮嫩~牛腩包之後再食牛腩包,因為牛味再重啲,果然冇介紹錯🥟餃子拼盤 ~各款餃子上碟擺盤嘅位置原來都有原因,由淡味至濃味依次序食過去,仲俾埋計時器我哋計時淥餃子1.自創花雕醉雞餃 (6分鐘)2.

食物方面,梗係要叫小食先啦
麻辣青瓜拌木耳🥒
醉牛𦟌🐮

湯底方面,今次我就叫咗個限量嘅
食完雞件就梗係唔少得靚牛肉啦

🐮手切靚牛肉
~牛頸脊
老闆話先食牛頸脊,肉質好鮮嫩
~牛腩包
之後再食牛腩包,因為牛味再重啲,果然冇介紹錯

1.自創花雕醉雞餃 (6分鐘)
2.黑松露鮑魚餃 (8分鐘)
3. 鮮蝦雲吞 (6分鐘)
4.黑豚肉韭菜餃 (6分鐘)

新鮮蔬菜拼盤🥬🥦🌽
自製脆炸響玲🥠
淮山麵~好健康🍜
最後仲食埋甜品 㖭~雪燕椰汁奶凍🍨

仲有值得一試嘅係,佢哋自家製嘅沙冰,同埋竹蔗茅根雪梨水,真係好好味,打完邊爐都唔會怕燥熱啦😉

用料新鮮、份量十足,真係食到好飽,好滿足!
下次一定要約埋成班朋友再嚟,識多啲唔同嘅嘢先得 !
不敘無歸,一醉方休🍻🍻🍻

邊敘邊醉 Bino N’ Booze
地址:深水埗海壇街 205 號地下及 1 樓 A 號舖 (地圖按此)
營業時間:星期一至日 6pm - 12am
  • 醉牛𦟌
  • 滋潤花膠螺片鮮雞鍋
  • 麻辣青瓜拌木耳
2023-06-03 208 浏览
深水埗最近新開火鍋店-邊敘邊醉🍲最鍾意打邊爐嘅我當然要去試下😛餐廳環境好靚😍樓高兩層,面積逾5000平方呎,仲有VIP房,絕對係一大班人「叙」腳嘅好地方👏🏻除咗有多個打卡位📸仲有多款以酒入饌嘅火鍋湯底🍾絕對係「醉」地道打邊爐好地方🤩湯底有好多選擇,包括四大特色酒類湯底,以紅酒、花雕、清酒、啤酒入饌🍶🍺非常特別🤩今次我試咗滋潤花膠螺片鮮雞鍋🐔可以先飲下個湯底,濃味得嚟夠養生😝入面有滿滿嘅花膠、雪燕,滋陰養顏🥰仲有好多雞件同螺片 🐓雞肉嫩滑啖啖肉 😛打邊爐最鍾意食牛🐮牛肉種類有多種選擇🐄就連絕世靚牛騸牯牛都有🐮我哋叫咗手切靚牛肉嘅牛頸脊同封門柳🐄牛頸脊係牛活動最多嘅部位,食落爽嫩有咬口😛😟封門柳係牛橫膈膜嘅肌肉,肉質鬆軟,牛肉味極濃郁😋🥟餃子拼盤餐廳自創fusion手工餃🥟皮薄餡料十足,入口爆汁👍🏻餃子拼盤分別有黑松露鮑魚餃、自創花雕醉雞餃、黑豚肉韭菜餃、鮮蝦雲吞🥟每個味道都可以試下😚當中黑松露鮑魚餃同花雕醉雞餃一定要試😗黑松露鮑魚餃餡料採用原隻新鮮鮑魚,爽口彈牙😝濃濃黑松露香氣,口感豐富😆而花雕醉雞餃用花雕酒將雞肉浸一晚🐔等酒香完成滲入雞肉後,加入醃料醬汁再切碎製成餡料,細嫩鮮美嘅雞肉餡

🥟餃子拼盤
餐廳自創fusion手工餃🥟皮薄餡料十足,入口爆汁👍🏻餃子拼盤分別有黑松露鮑魚餃、自創花雕醉雞餃、黑豚肉韭菜餃、鮮蝦雲吞🥟每個味道都可以試下😚當中黑松露鮑魚餃同花雕醉雞餃一定要試😗黑松露鮑魚餃餡料採用原隻新鮮鮑魚,爽口彈牙😝濃濃黑松露香氣,口感豐富😆而花雕醉雞餃用花雕酒將雞肉浸一晚🐔等酒香完成滲入雞肉後,加入醃料醬汁再切碎製成餡料,細嫩鮮美嘅雞肉餡料配搭醉人酒香,非常特別👍🏻

火鍋配料有超級多選擇🤩我哋仲有叫到自製脆炸響玲、新鮮蔬菜拼盤、淮山麵😝除咗火鍋配料外,亦有多款餐前小食😍試咗麻辣青瓜拌木耳,同埋醉牛𦟌🐮麻辣青瓜辣得夠過癮🌶️醉牛𦟌涼涼地散發陣陣酒味😆最後甜品食埋玫瑰造型嘅雪燕椰汁奶凍🌹夠晒滿足🥳

2023-05-31 141 浏览
🍸Welcome Drink : 酸梅湯 俾你開咗個胃先❣️1️⃣小食🌶麻辣青瓜拌木耳🍺醉牛脷🌶屬於一至二級嘅難度 幾惹味🥜有花生 芫荽嘅簡單調味醉牛脷用咗花雕酒嚟涼拌有滿滿骨膠原嘅感覺 都幾有彈性2️⃣ 湯底 花雕藥膳(筋腱/雞)鍋 🐓 花雕當然要配雞肉雞肉份量都好慷慨 而且充滿花雕酒香除此之外 仲飲到濃郁嘅藥材味 但唔苦❣️店員提示先可以飲一啖湯底 零味精會另外加上花雕酒 無論湯底定雞都好入味未食配料已經好滿足❣️❣️❣️🐄手切靚牛肉 ❣️牛頸脊 封門柳呢兩款牛肉各有特色一款肉味比較濃郁一款比較香甜 而且用到蝴蝶切割法顯得比較講究同透薄唔需要淥太耐都已經好滑身🥟餃子拼盤黑松露鮑魚餃自創花雕醉雞餃黑豚肉韭菜餃鮮蝦雲吞每款各有兩粒黑松露同醉雞餃比較突出黑松露嗰款有鮑魚粒 松露味香濃醉雞餃依然保持花雕酒嘅香氣另外韭菜同埋鮮蝦都好新鮮鮮蝦口感爽彈 要留意黑松露餃子要煮耐啲時間其他邊爐配料🥗新鮮蔬菜拼盤💛自製脆炸響鈴⚪️淮山麵蔬菜盤娃娃菜 生菜 金菇 粟米 冬菇粟米非常香甜 品種揀得唔錯自家脆炸響鈴同樣出色三秒就食得 冇任何油膩感淮山麵第一次食口感似米粉 但滑身版本感覺冇公仔麵咁Heavy整體比較輕盈❣️🥥甜品雪燕
🍸Welcome Drink :

留意座位唔算太多 建議先留座
值得讚賞嘅係座位好寬闊
坐得舒服 冷氣足夠😌😌
2023-05-30 125 浏览
邊敘邊醉地址: 深水埗海壇街205號地下A號舖及1樓估唔到係深水埗居然搵到間CP值唔錯人均👫$6XX嘅新開打邊爐餐廳,而且餐廳懷舊感十足,打卡都一流🤩。小食:麻辣青瓜拌木耳🥒+醉牛𦟌🐮口感爽脆而不膩,而且配搭上青瓜啲清新和麻辣味,好開胃😝。牛𦟌軟腍帶筋,份量適中,好軟身入味,而且啖啖都好有花雕味😋。湯底:滋潤花膠螺片鮮雞鍋🐔好驚喜呀,厚肉花膠份量超多用料十足😎,質地黏黏真係啖啖都骨膠原,而且雞肉鹹香湯底清甜不口渴無味精😍,真係好飲到我同朋友第1時間已清光成盤花膠螺片鮮雞湯,正😋。手切靚牛肉🐮(牛頸脊&封門柳)為食肉獸嘅我當然要試下手切靚牛肉,有手切靚牛肉牛頸脊和封門柳🥰,只需灼數秒,肉質感軟腍,而且口感好好😚,肉味濃郁,一個字「正」。餃子拼盤🥟(黑松露鮑魚餃⚫️; 自創花雕醉雞餃🐔 ; 黑豚肉韭菜餃🐷; 鮮蝦雲吞🦐)另一個拼盤又係好岩選擇困難症嘅我😆,一次話試足黑松露鮑魚餃; 自創花雕醉雞餃 ; 黑豚肉韭菜餃和鮮蝦雲吞。隻隻都係真材實料大大隻好足料😎,特別係黑松露鮑魚餃未咬開已經聞到好香黑松露味,真係聞到好開胃😛,不錯。新鮮蔬菜拼盤🥦呢個都係另一個驚喜估唔到,蔬菜新鮮好乾淨😋,而且仲要好
邊敘邊醉
地址: 深水埗海壇街205號地下A號舖及1樓

小食:麻辣青瓜拌木耳🥒+醉牛𦟌🐮

湯底:滋潤花膠螺片鮮雞鍋🐔

手切靚牛肉🐮(牛頸脊&封門柳)

新鮮蔬菜拼盤🥦
呢個都係另一個驚喜估唔到,蔬菜新鮮好乾淨😋,而且仲要好嫩口,盡吸火鍋湯底精華!正😙!

自製脆炸簪玲🥐
依度同出邊啲冰鮮響鈴完全唔同🤩,好少見到會有人即叫即炸響鈴,超新鮮爽脆嘅口感,超級難忘記🤗正👍。

淮山麵🍜
淮山麵質地滑溜溜軟硬適中,條條都掛湯力強吸滿雞湯味道🤪,不錯。

雪燕椰汁奶凍🍮
自家奶凍和雪燕,成個組合啲口感好豐富,口感滑溜,入口即化😝,奶味香醇,而且賣相都好精緻,不錯,正😎。

竹蔗茅根雪梨水🍐
竹蔗茅根雪梨水口感綿密滑順清新微甜令人越飲越開胃😏,可以解解食物啲油膩😚,不錯。

#nicefoodie深水埗

—--------------------
#food #foodporn #hkfoodblog #hkgoodblogger #foodphotography #foodie #foodblogger #goodstagram #hkfood #hkfoodie #hkfoodlover  #delicious #breadfast #dinner #lunch #restaurant #eat #phtooftheday #yummy #chef #hk  #香港 #香港美食 #美食 #深水埗美食 #打卡  #深水埗 #香港口味  #隱世美食 #隱世小店 #半價優惠 #人氣餐廳 #人氣美食  #香港好去處 #打邊爐 #中菜
裝修好有格調,顏色鮮艷,店員非常有禮☺️一坐低就攞杯細細酸梅湯比我😄仲好用心講解食法👍🏻小食 麻辣青瓜拌木耳,辣味剛剛好,醃得好好味😋醉牛𦟌,好鬼正,好快食晒😆湯底 滋潤花膠螺片鮮雞鍋🍲非常真材實料,足料香濃,最喜歡係湯底不含味精👍🏻👍🏻👍🏻 非常有營咁滋潤😍手切靚牛肉 牛頸脊肉有油花唔太肥膩比較腍滑,食完再食封門柳,因為牛味較重☺️ 兩款牛味鮮甜甘香好好味🤤餃子拼盤自創花雕醉雞餃、黑松露鮑魚餃、鮮蝦雲吞黑豚肉韭菜餃灼餃時候,店員提醒灼四分半鐘先食就剛剛好,亦有講解由淡至濃開始食🤤最喜歡自創花雕醉雞餃😍因為第一次食覺得好特別😊黑松露鮑魚餃好香黑松露味👍🏻☺️每款都非常出色👍🏻而且每粒都包到好滿😌自製脆炸響玲食火鍋點少得響玲😌呢個食完會好想再食😋即炸熱辣辣非常鬆脆新鮮蔬菜拼盤擺放得好靚😚淮山麵口感唔錯👍🏻而且非常健康💪🏻因為係非油炸😚甜品有雪燕椰汁奶凍😋整得好靚好好味🤤仲滋陰養顏😄竹蔗茅根雪梨水非常足料清熱必選⭐️整體好喜歡呢個有營火鍋,食物都係自家製,又不含味精🌟

湯底

餃子拼盤
自創花雕醉雞餃、黑松露鮑魚餃、鮮蝦雲吞黑豚肉韭菜餃

火鍋點少得響玲😌呢個食完會好想再食😋即炸熱辣辣非常鬆脆

新鮮蔬菜拼盤擺放得好靚😚

口感唔錯👍🏻而且非常健康💪🏻因為係非油炸😚

甜品有雪燕椰汁奶凍😋整得好靚好好味🤤仲滋陰養顏😄

竹蔗茅根雪梨水非常足料清熱必選⭐️

整體好喜歡呢個有營火鍋,食物都係自家製,又不含味精🌟
2023-05-28 76 浏览
✨最近跟朋友去了一家新開不久的港式火鍋店,店裡面裝修很精緻氣派,集時尚與復古於一體,以橙色為主,環境十分整潔美觀,座位寬敞舒服✨這是一家非常用心的小店,食物質素和環境格調都很不錯,很推薦大家來嘗試🥰🥰❣️小食✨麻辣青瓜拌木耳這個整體微微辣,主要是香油,蒜泥和白醋調味,青瓜木耳都是十分爽脆可口,冰冰涼涼的超級開胃🥰✨醉牛𦟌這個的料酒味偏香濃重口,牛𦟌和牛筋各有四大塊,牛筋的骨膠感比較重吃起來更加脆口,牛𦟌則是肉質鮮嫩多汁,吃起來口感很厚實❣️湯底✨滋潤花膠螺片鮮雞鍋這個湯頭坎比一道整菜🥹,實在是太過鮮美滋潤了 首先湯料的份量尤其是雞肉非常豐富,店員讓我們先喝湯和嚐一些雞肉和螺片等等,味道是很濃郁又鮮甜,膠原蛋白滿滿😍❣️手切靚牛肉✨牛頸脊✨封門柳牛頸脊的油脂花紋更為豐富,吃起來口感更加細緻柔軟,牛肉香味四溢;而封門柳比較罕見,瘦肉比例比較多,肉質吃起來比較緊實有口感,個人更喜歡牛頸脊😆❣️餃子拼盤(8隻)✨這個裡面有黑松露鮑魚餃,自創花雕醉雞餃,黑豚肉韭菜餃和鮮蝦雲吞餃😍口味由自家創作所以吃起來很有特色和新鮮😆店家還計時器,放進鍋裡煮5分鐘便可品嚐✨ 黑松露鮑魚餃黑松露味道撲鼻而來,每一口都充滿

❣️小食
✨麻辣青瓜拌木耳

✨醉牛𦟌

❣️湯底
✨滋潤花膠螺片鮮雞鍋

❣️手切靚牛肉
✨牛頸脊
✨封門柳

❣️餃子拼盤(8隻)

✨ 黑松露鮑魚餃
黑松露味道撲鼻而來,每一口都充滿了黑松露濃郁的味道

✨ 自創花雕醉雞餃
酒味甘醇濃郁,每一口都在口裡回甘,搭配嫩滑的雞肉很有驚喜

✨黑豚肉韭菜餃
韭菜的比例很豐富,如果是喜歡韭菜的一定要嘗試

✨ 鮮蝦雲吞餃
蝦仁新鮮而個頭又大,吃起來爽脆可口,頗有港式風味

❣️其他邊爐配料

✨蔬菜拼盤
外表非常的美觀,蔬菜的份量也很多😳,裡面有粟米,香菇,娃娃菜,生菜,金針菇和皇帝菜

✨自製脆炸響鈴
自製新鮮製作很有誠意,層次超級豐富,燙幾秒便可食用脆卜卜又帶點軟滑的口感

✨淮山麵
這個麵非常不錯🥹麵條挺勁道而且吃起來很幼滑,吸滿了湯汁吃起來更有風味

❣️甜品

✨雪燕椰汁奶凍
奶凍被做成了粉紅色的玫瑰花瓣形狀😆,上面鋪滿了雪燕,吃起來椰汁味道清清涼涼又不過甜膩,口感也是很有層次

❣️飲品
✨竹蔗茅根雪梨水
夏天來一杯非常解渴消暑🤭,特別是在打完邊爐之後潤潤喉嚨😍
2023-05-26 45 浏览
以地道的港式🇭🇰風味做主題嘅火鍋餐廳 入面嘅裝修夾雜左懷舊同年代嘅風格 就連廁所都好玩味 雖然感覺地道但食物款式夾咗好多新嘅元素 而且員工服務質素真係冇得彈 唔單止會主動介紹食物 同時仲會提醒煮嘅時間 呢個真係值得一讚👍🏻湯底 (滋潤花膠螺片鮮雞鍋)🐔估唔到都幾多鮮雞同花膠 另外再有雪耳 成個湯都幾滋潤 小食方面 (麻辣青瓜拌木耳, 醉牛𦟌🐮, 椒鹽墨魚嘴🦑)麻辣青瓜相對有少少辣 唔食得辣嘅朋友要小心 最牛腱味道都唔錯 不過如果酒味再濃啲會更好 炸墨魚咀加咗七味粉 香脆又有少少辣幾開胃👌🏻肉類🐮 (手切牛頸脊,封門柳)風門樓嘅肉質相對比較林 但牛味非常之濃 而牛頸脊比較有咬口 個人就比較鍾意封門柳其他食品 (🥟餃子拼盤:黑松露鮑魚餃 自創花雕醉雞餃 黑豚肉韭菜餃 鮮蝦雲吞餃, 🥬新鮮蔬菜拼盤, 自製脆炸響玲, 淮山麵)特別要讚一讚花雕醉雞餃 呢款餃我真係未見過 而且估唔到仲可以keep到花雕酒味喺個餃入面 非常出色💯 其他餃都非常好食 不過就比較正常同普遍 自家製響鈴係即叫即炸 非常脆口好好食😋 其實已經食到好飽 不過又真係唔係成日會食淮山麵 所以都想試吓 食完就真係滿足到癲咗🤣 飲品

湯底 (滋潤花膠螺片鮮雞鍋)🐔
估唔到都幾多鮮雞同花膠 另外再有雪耳 成個湯都幾滋潤

小食方面 (麻辣青瓜拌木耳, 醉牛𦟌🐮, 椒鹽墨魚嘴🦑)

肉類🐮 (手切牛頸脊,封門柳)

飲品同甜品(雪燕椰汁奶凍, 竹蔗茅根雪梨水)
最後仲有個甜品同飲品 味道都唔錯 雪梨水滋潤 唔太甜 為呢餐飯畫上圓滿嘅句號❤️
兩層高🔥特色設計🤗打卡氣派火鍋店👍🏻🌸邊敘邊醉 (深水埗)今次同豬仔嚟到深水埗,哩度新開咗一間超氣派既2層高火鍋店💓餐廳外形夠曬出色,運用了鮮紅色配上復古綠色招牌,充滿氣派,打卡一流😍場內門口位有一枝非精吸引人眼球既酒樽,仲有特色酒樽牆、入面仲有打卡位😍真係影唔停📸整體設計結合了傳統與現代👍🏻👍🏻👍🏻值得一讚既係店員服務態度超好,親切到好似朋友咁,同客人打成一片,店內氣氛好溫暖🥰一坐低,店員就遞上一杯welcome drink俾我地,係自家製既酸梅湯,酸酸甜甜夠曬開胃🤗跟住就俾我地調配醬油~🌸小食麻辣青瓜拌木耳作為小食好開胃,麻麻辣辣,夠曬爽口彈牙,辣度較高,唔食得太辣既朋友要注意🤗醉牛𦟌好香既酒味,有牛𦟌同牛筋,好入味,牛味好香😋🌸湯底滋潤花膠螺片鮮雞鍋湯底超足料,有紅棗、花膠、螺片、滑雞件🤗店員教我哋先飲湯,果然好鮮甜,好足料,花膠好厚身,好滑溜🥰螺片好腍滑,雞件都唔錯,好滋補既湯,飲完特別好訓🤗🌸手切靚牛肉牛頸脊、封門柳店員教我哋先食牛頸脊,再食封門柳,因為封門柳牛味較濃👍🏻兩款牛既肉質都好鮮甜,好嫩滑,牛花超美😍 淥一淥就食得😋😋😋🌸餃子拼盤(黑松露鮑魚餃、自創花雕醉雞餃、鮮蝦
兩層高🔥特色設計🤗打卡氣派火鍋店👍🏻
🌸邊敘邊醉 (深水埗)

🌸小食

醉牛𦟌
好香既酒味,有牛𦟌同牛筋,好入味,牛味好香😋

🌸湯底

🌸手切靚牛肉
牛頸脊、封門柳
餃子拼盤 (黑松露鮑魚餃、自創花雕醉雞餃、鮮蝦雲吞、黑豚肉韭菜餃)

🌸餃子拼盤
(黑松露鮑魚餃、自創花雕醉雞餃、鮮蝦雲吞、黑豚肉韭菜餃)
呢度既餃子係佢哋自己整既,餃子有4款,店員教我哋先食自創花雕醉雞餃> 黑松露鮑魚餃> 鮮蝦雲吞>黑豚肉韭菜餃,由啖味食起,仲好貼心提供咗個計時器,淥6分鐘就食得啦😋 餃子粒粒飽滿,黑松露味好香,花雕醉雞餃酒味好香,鮮蝦雲吞好彈牙鮮甜,最後嘅韭菜餃好香韭菜味🙈

🌸火鍋配料
新鮮蔬菜拼盤
蔬菜拼盤好大,有三款菜,仲有香菇、金菇、粟米,蔬菜好新鮮,夠晒均衡飲食😆

自製脆炸響鈴
豆味超香濃,響鈴淥一淥,咁就食得,吸上湯汁,好鮮甜,好推薦大家🤗

淮山麵
淮山麵好健康,麵條唔易爛,打邊爐一流

🌸甜品
雪燕椰汁奶凍
粉紅色玫瑰花奶凍,椰汁味好香,一客有4件,細細粒好可愛😍上面仲有雪燕,養顏一流🥰

🌸飲品
竹蔗茅根雪梨水
自家製既雪梨水,原汁原味,甜度適中,好清甜,解熱氣一流🤗

🏠邊敘邊醉 (深水埗)
深水埗海壇街205號地下A號舖及1樓
2023-05-22
用餐时段
2023-05-24 153 浏览
火鍋店樓高2層,旁邊有一小型停車場,店舖擁高樓底間隔,空間感十足,店內裝修玩味氣氛感重,場內處處都係打卡位,包括洗手間都有打卡位👍👍店員服務周到貼心,介紹每款食物最佳煮食時間,仲會提供埋timer計時煮餃子,確保食用時係最佳質素,唔會煮過了頭😋⭐️仲有仲有,必定必定必定要食佢地自家製嘅XO醬,真係好惹味🤗🤗我添加左幾次,仲用黎撈淮山麵食,真係滋味無窮!一坐低每人有一杯Welcome drinks。酸梅湯酸梅湯係自家製的☺️味道酸甜,而且生津解渴,好開胃。湯底滋潤花膠螺片鮮雞鍋標榜無味精,用料上乘,雞件滾左一陣肉質仲好嫰滑,濃郁雞湯加上花膠同螺片,湯底溫潤鮮甜,更充滿豐富膠質,一人飲左一碗雞湯先開始加湯打邊爐。手切靚牛肉牛頸脊 | 封門柳牛頸脊肉質偏瘦有彈性,肉味濃厚和嫩滑;封門柳肉色較深,肉質好柔軟,肉味濃郁,兩款牛肉輕輕一淥就可以食啦!餃子拼盤自創花雕醉雞餃 | 黑松露鮑魚餃 | 鮮蝦雲吞 | 黑豚肉韭菜餃花雕醉雞餃同黑松露鮑魚餃好創新同好有驚喜,味道好突出,而且全部都係手工製作,每一隻都包得好飽滿,皮薄餡靚,味道豐富,每款2粒唔夠喉😂😂新鮮蔬菜拼盤有唐生菜、茼蒿、娃娃菜、粟米、金菇、冬

醬料

一坐低每人有一杯Welcome drinks。
酸梅湯
酸梅湯係自家製的☺️味道酸甜,而且生津解渴,好開胃。

湯底

新鮮蔬菜拼盤
有唐生菜、茼蒿、娃娃菜、粟米、金菇、冬菇,份量十足,每款都新鮮鮮甜。

自製脆炸響鈴
即叫即炸,將響鈴放落鍋到滾大約3秒就可以食啦,既香脆又滲左少少湯汁,非常惹味~

淮山麵
以淮山磨粉做麵,口感爽滑彈牙,用火鍋醬料之一XO醬撈勻食,非常惹味!

麻辣青瓜拌木耳 | 醉牛𦟌
青瓜雲耳口感清甜爽脆,麻辣味道刺激,相當惹味。
平時食嘅都係醉雞,第一次食醉牛展,酒香濃濃,浸住牛展同牛筋,牛展恰到好處的有軟嫰又有嚼口;牛筋煮得剛好,可以輕鬆咬開但無黏答答,骨膠軟滿滿。

雪燕椰汁奶凍
玫瑰花造型,非常精緻,係面頭鋪上雪燕,賣相相當吸引,椰汁味香濃,又唔係太甜👍讚

竹蔗茅根雪梨水
餐廳自家製的竹蔗茅根雪梨水,味道清甜容易入口,可以清內熱、潤燥生津。

2023-05-22
用餐时段
醬料
竹蔗茅根雪梨水
深水埗·與你共聚,「邊敘·邊醉」 邊敘邊醉📍深水埗海壇街205號地下A號舖及1樓➰好歌推介「不聚不散,只等你給另一對手擒獲那時青絲,不會用上餘生來量度」.#一絲不掛 #陳奕迅➰最近兩日天氣變幻莫測,陰晴不定乍暖還寒,感覺非常鬱悶陰沉,生活節奏都被打亂了,有見及此,決定立即相約朋友飯聚一番,大家都有共識這天氣「火鍋癮」發作,隨即想起有好友介紹深水埗最近新開一間火鍋店,推薦我們一試,決定一探究竟。.餐廳位於深水埗與南昌站的交界,兩邊各約5分鐘路程,餐廳門面及裝飾均以橙色做主調,配搭不同掛飾標語,奪目之餘亦帶玩味,整體燈光柔和,坐位舒適,連洗手間亦有特色裝潢,可見餐廳對用餐環境落足心思,是一間新式有格調的火鍋店。➰餐前飲品 & 小食⭐️4/5⭐️𖥕店員招呼我們就座後就先行送上兩杯酸梅湯給我們開胃醒神。.𖥕麻辣青瓜拌木耳 ⭐️4/5⭐️𖥕醉牛𦟌 ⭐️4/5⭐️餐廳有不少小食刺身選擇,先叫了兩碟小食再慢慢研究湯底和火鍋配料,青瓜拌木耳爽口開胃,而醉牛𦟌份量豐富,除了牛𦟌還有牛筋,酒香味濃。.➰火鍋湯底❀清酒邊醉海鮮鍋 ⭐️4.3/5⭐️餐廳的特色火鍋湯底均以酒精入饌,貼合餐廳主題「邊敘·邊醉」頗有意境,我們挑
深水埗·與你共聚,「邊敘·邊醉」

邊敘邊醉
📍深水埗海壇街205號地下A號舖及1樓

➰好歌推介
「不聚不散,只等你給另一對手擒獲
那時青絲,不會用上餘生來量度」
#一絲不掛 #陳奕迅

➰餐前飲品 & 小食⭐️4/5⭐️
𖥕店員招呼我們就座後就先行送上兩杯酸梅湯給我們開胃醒神。
𖥕麻辣青瓜拌木耳 ⭐️4/5⭐️
𖥕醉牛𦟌 ⭐️4/5⭐️

火鍋湯底
❀清酒邊醉海鮮鍋 ⭐️4.3/5⭐️
餐廳的特色火鍋湯底均以酒精入饌,貼合餐廳主題「邊敘·邊醉」頗有意境,我們挑選了招牌的清酒邊醉海鮮鍋 ,湯底上枱一刻終於知道為何朋友高度推薦,火鍋湯底用料十足,有鮑魚、蟹、蠔、帶子、海蝦、蜆等海鮮,陣容澎湃。
店員隨即加入高湯然後再注入清酒令海鮮湯底味道更為昇華,囑附我們先喝一口湯底再開始起筷,湯底加入昆布,味道驚喜地偏向日式海鮮火鍋湯底,看似清澈實則啖啖濃郁鮮味,非常順喉暖胃。

火鍋配料
❀牛頸脊 ⭐️4.2/5⭐️
❀封門柳 ⭐️4.3/5⭐️
❀餃子拼盤 ⭐️4.2/5⭐️
-黑松露鮑魚餃·自創花雕醉雞餃·黑豚肉韭菜餃·鮮蝦雲吞
❀自製脆炸響玲 ⭐️4.1/5⭐️
❀蔬菜拼盤 ⭐️4/5⭐️
❀淮山麵 ⭐️4/5⭐️
餐廳選用本地騸牯牛,味濃肉嫩,非常高質,今日餐廳推介了牛頸脊及封門柳部位,牛頸脊油花分佈細緻,口感爽嫩;而封門柳更是每隻牛只有一小條,非常罕有,脂肪較少但肉味非常濃郁,兩款牛肉的質素都高水準。
牛頸脊

餃子拼盤餡料亦粒粒飽滿真材實料,特別喜歡黑松露鮑魚餃和自創花雕醉雞餃,前者有咬口之餘還有淡淡黑松露香,後者先是啖啖雞肉再滲出花雕酒香,兩款都滋味驚喜,還有餐廳自家炸響玲,新鮮熱辣再吸收湯底精華,非常滿足。

➰ 飲品 & 甜品
✥竹蔗矛根雪梨水 ⭐️4/5⭐️
✥雪燕椰汁奶凍 ⭐️4/5⭐️
今天想清潤一下就沒有喝酒,火鍋配竹蔗矛根雪梨也是一流組合,滋潤降燥。
最後甜品也是誠意十足,椰汁奶凍上鋪滿雪燕,一啖一滋味。

➰總結
餐廳的特色火鍋湯底以酒入饌,味道上更添風味,而且各款火鍋配料都真材實料,由其提供稀有的騸牯牛,實屬難得。服務方面店員亦不時加湯換碟等,熱心好客。加上餐廳的裝潢非常有格調十分打卡,整體環境舒適。
一人之境,兩人一爐抑或三五知己一家大小,一個靚湯底配搭新鮮火鍋配料,滿足就是如此簡單,快樂懶說明。

➿➿➿
# 邊敘邊醉
#深水埗美食 #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodporn #852eats #hkiger
#食好西 #相機食先 #香港美食
#清酒邊醉海鮮鍋
#騸牯牛 #牛頸脊 #封門柳
#餃子拼盤 #自製脆炸響玲

世上偶遇也是重遇,祝大家拼命無恙🫶🏻
賣吓廣告先,一個90後偽文青鐘意食好西聽好歌去旅行😋🎵✈️
有興趣睇更多好西好歌好玩推介,或者大家有好嘢Share嘅🥳
請大家Follow下我IG,比D支持,多謝✨:@healoop.foodie

牛頸脊