2022-07-26 269 浏览
openrice 見到呢間集書店與cafe 於一鋪,終於去試咗。巷子裏的小店,門面吸睛。內進就見到有少量座位及開放式廚房。個人認為可以去買吓書,幫襯小書店。而食物及飲品方面就不要太大期望了…咖哩烏冬同埋格仔餅都很有家庭式的感覺。還有,杯杯碟碟亦充滿家庭感。咖哩湯烏冬是一般在家煮法,味道正常的。格仔餅沒有多餘裝飾,有脆度,應該是即叫即製的。抹茶Latte 抹茶味淡而且顆粒感重,奶泡質地也不太理想,呢杯飲品有待改進...
openrice 見到呢間集書店與cafe 於一鋪,
終於去試咗。
巷子裏的小店,門面吸睛。
內進就見到有少量座位及開放式廚房。

個人認為可以去買吓書,幫襯小書店。
而食物及飲品方面就不要太大期望了…

咖哩烏冬同埋格仔餅都很有家庭式的感覺。
還有,杯杯碟碟亦充滿家庭感。
咖哩湯烏冬是一般在家煮法,味道正常的。
格仔餅沒有多餘裝飾,有脆度,應該是即叫即製的。

2022-06-22 280 浏览
我相信絕大部份嚟 Urban Space 幫襯嘅顧客「醉翁之意不在酒」,吃喝係其次,嚟 hea 嚟 chill 先係主菜。小店近門位置係書店,睇啱邊本,畀完錢,就可以返埋位慢慢睇;睇唔啱,店入面仲有另一個書櫃,有少量書籍可供客人免費閱讀。下午茶時間,叫份自家製原味窩夫,上枱時,賣相衝擊咗我對窩夫一貫嘅印象:呢個窩夫一邊較厚一邊較薄,中間嘅格仔更加係空心,感覺唔太實在😂。味道方面,麵粉味較重,雞蛋味唔太突出,口感亦較硬淨。窩夫嘅味道就靠淋喺上面嘅朱古力醬,煉奶同杏仁片搭夠。叫多杯 latte,非常住家式嘅賣相:可愛嘅咖啡 mug + 冇拉花嘅簡樸咖啡,味道唔算濃,整體合格。

餐廳:都市空間 (土瓜灣)地址:土瓜灣美景街45號地下當文字離開作家的手,變成為讀者的東西了。每個人都需要喺香港呢個都市當中搵一個可以比自己休息嘅空間🇭🇰,而我就喺土瓜灣搵到呢間都市空間 @urbanspace.hk呢到除咗喺一間書店📚,仲喺一間Cafe☕️,俾你有一個空間可以慢慢嘆杯咖啡,睇吓自己鍾意嘅書,都真喺幾寫意🥰坐低叫咗杯Cappuccino($36),坐返幾個鐘,做個讀書人、打吓卡、欣賞下其他人寫嘅文字、細味一下店舖入面嘅藝術🎨、幫襯返同路人,做我應該做嘅事💪除咗新書二手書📖,呢度仲有唔少日韓文具可以買到,仲有各式各樣嘅主食、甜品、飲品,唔知又滿唔滿足到你嘅需要呢?
餐廳:都市空間 (土瓜灣)
地址:土瓜灣美景街45號地下

當文字離開作家的手,變成為讀者的東西了。

2022-02-02
2021-06-09 1077 浏览
今日去土瓜灣附近做嘢,Google Maps見到有呢間Cafe。 一入門口喺書店,天花掛住一部本書,感覺舒適有文青feel,亦都播住鋼琴音樂。餐牌都係啲簡單嘢食,因為廚房都係兩個人打理。由於都係lunch hour 揀咗呢個咖喱牛肉烏冬($63),味道就好似一般公仔麵咁,同自己喺屋企煮個麵差唔多。女仔食完都唔係好夠飽,呢間餐廳都係輕食為主。本身以為可以好似誠品咁坐低睇吓啲書,但係有告示寫住要買咗先可以坐低睇。

餐牌都係啲簡單嘢食,因為廚房都係兩個人打理。

2021-05-08 647 浏览
今日行過土瓜灣,見到呢間文青風味Cafe好吸引,就入去諗住試吓,扮吓偽文青都好。因為平日嘅關係,店內都唔係好多人,好快就搵到位,睇完Menu之後去counter落單,等嘢食送到。今次叫咗一份All day Breakfast同一杯Green Tea Latte,價錢$115,價錢方面就都差唔多,All Day Breakfast份量足,幾鍾意沙律個醋,幾好味,唔係超酸嗰種!多士好脆好好食!Green Tea Latte味道一般,唔甜,但係啲粉唔溶,飲到最尾嘅時候會飲到一舊舊粉,可能係我攪得唔夠均勻。店舖賣點係可以嘆住咖啡睇書,書嘅種類都好多,個人特別鍾意同香港有關嘅書,除咗書之外都仲有一啲文具、杯等等可以買,希望大家可以多啲去支持下呢啲小店啦!
All Day Breakfast

2021-05-07
All Day Breakfast
  • 全日早餐
2020-12-21 1163 浏览
文青Cafe有好多,呢間咖啡店混合書店邊飲咖啡,邊抱書閱覽,只能講從書籍中睇到好重本土味絕對係周末嘅心靈淨土將書店crossover咖啡店裝潢簡潔平均劃分成三等分,開放式廚房、咖啡店用餐位置、書架藏書位置一目了然食物上似乎西式比較突出焗芝士雞肉酥批配南瓜湯、沙律菜 $95製作需時15mins南瓜湯有南瓜蓉,熱辣辣,質感creamy雞批值得一讚,內餡有雞肉碎、芝士軟心批皮微微酥脆,唔太油膩,餡料有層次想飽肚啲叫多個蕃茄湯牛肉烏冬 $55,可轉湯飯係即煮蕃茄蔬菜湯底,唔算高水準,只係家庭式感覺烏冬尚算滑溜彈牙,肉片份量唔多,似茶記沙嗲牛通質素唯一問題係好重類似胡椒粉同香料味,蓋過蕃茄香同酸甜味再歎返杯Cappuccino +$24咖啡一般,味道算合格,奶香比咖啡香重試咗一杯好特別嘅覆盆子紅醋奶昔 $35飲品採用環保飲管紅醋味極濃,夾雜有微微奶味但Raspberry味比紅醋蓋過第一啖入口極刺激,其後順滑較容易接受
文青Cafe有好多,呢間咖啡店混合書店
邊飲咖啡,邊抱書閱覽,只能講從書籍中睇到好重本土味
絕對係周末嘅心靈淨土
將書店crossover咖啡店裝潢簡潔

食物上似乎西式比較突出
焗芝士雞肉酥批南瓜湯沙律菜 $95
製作需時15mins
南瓜湯有南瓜蓉,熱辣辣,質感creamy
雞批值得一讚,內餡有雞肉碎、芝士軟心
批皮微微酥脆,唔太油膩,餡料有層次
焗芝士雞肉酥批配南瓜湯、沙律菜

想飽肚啲叫多個蕃茄湯牛肉烏冬 $55,可轉湯飯
係即煮蕃茄蔬菜湯底,唔算高水準,只係家庭式感覺
烏冬尚算滑溜彈牙,肉片份量唔多,似茶記沙嗲牛通質素
唯一問題係好重類似胡椒粉同香料味,蓋過蕃茄香同酸甜味

再歎返杯Cappuccino +$24
咖啡一般,味道算合格,奶香比咖啡香重
試咗一杯好特別嘅覆盆子紅醋奶昔 $35
飲品採用環保飲管
紅醋味極濃,夾雜有微微奶味
但Raspberry味比紅醋蓋過
第一啖入口極刺激,其後順滑較容易接受
覆盆子紅醋奶昔
2020-08-09
焗芝士雞肉酥批配南瓜湯、沙律菜
覆盆子紅醋奶昔
2020-10-28 676 浏览
.難得今日去左土瓜灣呢個地方其實如果唔係因為要工作基本上都唔會去📇工作完想搵個舒服既地方坐下休息下🛋竟然比我見到呢個地方仲要係良心小店 緊係入去啦💛.一入到去其實好有台灣文青cafe既感覺☕️主要係書店加cafe書籍林林種種 好多唔同類型既都有📚加埋一啲小精品 小海報🔖慢慢細閱 不亦樂乎可以令人暫時忘記工作辛勞🧷.話明係小店 野食既種類當然唔係好多但係作為bookstore 當然書本先至係主角啦📖而且小店座位有限 寧靜既感覺同外面車水馬龍形成好大對比🚚.🥢All day breakfast  $85好有一種屋企既感覺每種食物份量都唔算好少🥓🍳🥞味道都算好濃以tea黎講算係幾大份.🥤熱柚子紅茶柚子味好濃 好香飲落去茶都唔會好澀🍵
難得今日去左土瓜灣

柚子味好濃 好香
飲落去茶都唔會好澀🍵
2020-10-27
2020-08-31 694 浏览
大約係兩點鐘去到urban cafe 一入去門口附近擺放咗幾個放滿書嘅書架 感覺呢到就係專屬文青嘅一個地方😚💛 成間cafe得我同我個frd 有啲冷清🥺坐低後叫咗個招牌多士,好快就送到。多士烘得啱啱好,係金黃色,咬落去非常脆😍入面啲料都比得好足,我一路食啲粟米一路跌落黎😂😂多士入面有層果gem 酸酸甜甜,好驚喜!!同啲芝士火腿好夾,食落去口感好豐富🤤 之後再叫咗個原味窩夫,即叫即做,等咗十幾分鐘就到了。味道正常發揮,窩夫外脆內軟,值得一提嘅係加咗好多煉奶同埋朱古力醬落去面頭🤤超邪惡😈呢到真係好舒服,提供到一個地方比依家啲香港人可以係繁忙嘅生活中放慢少少腳步,坐低係呢間cafe嘆吓美食,睇吓書☕️同埋呢到有好多書可以買😆唔同題材都有(不過提提大家 呢間cafe整係得平日嘅三點至六點無限用餐時間,其他日子都係90分鐘)

原味窩夫

同埋呢到有好多書可以買😆唔同題材都有
番茄湯牛肉烏冬
2020-08-28
原味窩夫
番茄湯牛肉烏冬
2020-08-21 355 浏览
本身住土瓜灣下路,喱邊都無乜cafe,咁啱朋友嚟搵我傾野就試下!之前有朋友介紹話幾好坐同埋食物質素都ok!因為朋友嚟先所以佢碟意粉同飲品都無影相。朋友叫佐芝士忌廉意粉,佢話好creamy,味道都不錯,不過碟意粉凍佐就會變到好杰,都正常嘅!我全日都無食過野,所以叫佐個炒飯,好似無試過係cafe食泡菜炒飯😆 味道都幾好但唔辣,好啱我胃口,不過如果食得辣嘅朋友應該唔夠!炒飯入面有啲酸菜同腸仔,好特別😀 不過酸菜我個人覺得有少少唔夾😄 同埋佢面個煎蛋係半生熟,所以我有撩散佢撈埋落飯一齊食😋美式咖啡都不錯,但比較細杯,可能有朋友會覺得唔夠喉💗 疫情下店鋪無奈地要6點關門,希望下次嚟可以坐耐啲真正睇下書啦🙂
泡菜炒飯+凍美式咖啡

泡菜炒飯+凍美式咖啡
2020-06-03 627 浏览
搬了新舖位,地方開揚了從座位放置鋪面安排天花板上展翅的書本也是一個慢活的世界不用趕也不用急可以慢慢品嚐熱辣辣的南瓜湯與蒜蓉包食物種類比舊店少了但讓客人享受的空間多了走得多遠放工多倦不妨走到這裏停一停歇一歇
2020-05-15 507 浏览
<路過而不錯過>Uncle 相約在此處,舊區本來就深具香港的特色,小店座落在錯綜複雜的美景街,一開始也尋找不到小店的位置,幸好路過而不錯過。極濃的本土氛圍卻藏著我的9又 3/4月台,這是一個神秘的休息空間,玻璃內外有著極大的區別,彷彿是兩個時空,時間的流動彷彿慢一點,優閒而滿有書卷味,精神和意念交織的空間。我最喜歡書在空中飛翔的佈置,那天空像是我的腦袋。店裡以Korea food and Korea book 為主,店長和媽媽廚師衣著也很「韓」。今天只點了韓國面及兩杯美式cafe,這都是具水準的。一片心靈淨土的價值遠超食物的本身,輕鬆的聊天,優閒的氛圍。謝謝,我的9又3/4月台。
<路過而不錯過>

今天只點了韓國面及兩杯美式cafe,這都是具水準的。

一片心靈淨土的價值遠超食物的本身,輕鬆的聊天,優閒的氛圍。

謝謝,我的9又3/4月台。