2017-06-02 382 浏览
回頭篇話咗絕對會回頭,就係會回頭今次試咗一個"抹茶酥卷"(唔係太肯定件甜品嘅名稱,大概係叫抹茶酥卷吧)我買咗之後並唔係即日食用而係放咗喺雪櫃隔日先食。到第二日先食仍然係非常好味道唔知道係唔係因為雪左一晚嘅關係,個雪櫃抽左酥皮嘅水份令到佢嘅酥皮好似更鬆脆 加上雪左之後凍凍地,啱晒而家夏天咁熱嘅時候食,會有多一份透心涼嘅感覺另外抹茶酥卷嘅內涵都相當豐富,除咗唔係空心佬官,更加係有頭有尾抹茶紅豆忌廉貫穿整個酥皮卷,而且原來裏面嘅抹茶同紅豆並不是混在一起,食到嘅會係,一口抹茶卷,一口紅豆酥卷,口感幾得意丫So far 試左4種酥妃皇后嘅產品,全部都好滿意。下次再嚟!
回頭篇

話咗絕對會回頭,就係會回頭

2017-05-29 437 浏览
九龍城開了一家新餅店,以「酥皮蛋撻」作招徠的「酥妃皇后」!這裏的酥皮全人手製作,聞說有368層酥皮,蛋撻頗為重身,酥皮層次分明鬆化,因為酥皮層太多,吃起來有點「麻煩」,一地都是碎。另外,蛋漿確是蛋撻的靈魂,這裏的蛋漿雖滑,但蛋香不足,有點失色!店內除了蛋撻外,亦有其他咸甜酥點選擇,十分吸引,下次再來必試!
九龍城開了一家新餅店,以「酥皮蛋撻」作招徠的「酥妃皇后」!

2017-05-28
下午茶
2017-05-22 334 浏览
今天去左九龍堿,經過侯王道,所以去試下依間酥妃皇后,知道這間酥皮有三百幾層,亦有看過電視介紹,一直好想試下。買了一個蛋撻和一個奶撻外賣,店員都好細心問是否現在吃,她說可以給我一個熱的,我說我買回家吃的,所以不需熱。買完後大約大半個鐘頭回到家,酥皮依然鬆脆,入口有少少鹹鹹地嘅味道,沒有油膩感,蛋好滑及有蛋味,比起蛋X王的蛋撻好味好多,雖然貴約4元,但它都只是賣十元,奶撻十二元,但值回票價。外賣盒設計貼心,有獨立凹位,防止蛋撻撞爛,唯獨拿起蛋撻時有一些困難,因撻略軟身,拿起要小心一點。
外卖自取
$10 (早餐)
2017-05-16 1187 浏览
真心覺得好好味!我食蛋撻一向都係食曲奇皮唔食酥皮,因為覺得酥皮好多油滲出嚟,而且如果酥皮做得唔好,啲皮會黐埋一齊,就會變成一塊又軟又油嘅皮。不過今次試過酥妃皇后嘅酥皮蛋撻之後,完全扭轉我對酥皮嘅感覺原來做得好嘅酥皮係可以咁好味!今日我買咗酥皮蛋撻,北海道鮮奶蛋撻,同埋一件朱古力嘅酥皮甜品(唔好意思忘記了件甜品叫咩名)。先講蛋撻,蛋撻嘅酥皮比裏面嘅蛋做得出色。個蛋撻我係隔咗大概20分鐘先食,但個酥皮居然仲係好乾身,好鬆脆而不油膩;而蛋撻嘅size比一般餅店大,蛋同酥皮比例亦做得好好朱古力酥皮甜品亦都為我帶來好大嘅驚喜。件蛋糕嘅外型設計做得好好,好吸引人。上層係有軟心朱古力,麥提莎,杏仁;中間夾住酥皮;再有朱古力慕絲(呢個慕絲唔輕身,口感係近似軟心朱古力);最後底層係酥皮。見到件甜品咁靚,我本來係打算用刀叉去切開慢慢享用,但係原來我把膠刀係切唔開嘅於是我就乾脆用手拎起直接食用。甜品放入口第一啖咬落去覺得好有驚喜,唔明白點解個酥皮係可以咁鬆脆,真係會食到一層層,酥皮唔會被朱古力嘅濕度改變到佢嘅鬆化度。雖然佢上層嘅軟心朱古力同埋中層嘅朱古力慕絲份量好多,但係食落係唔會覺得好heavy,甜度非常

不過今次試過酥妃皇后嘅酥皮蛋撻之後,完全扭轉我對酥皮嘅感覺
原來做得好嘅酥皮係可以咁好味!

於是我就乾脆用手拎起直接食用。

甜品放入口第一啖咬落去覺得好有驚喜,唔明白點解個酥皮係可以咁鬆脆,真係會食到一層層,酥皮唔會被朱古力嘅濕度改變到佢嘅鬆化度。雖然佢上層嘅軟心朱古力同埋中層嘅朱古力慕絲份量好多,但係食落係唔會覺得好heavy,甜度非常適中,食完有種幸福感

順帶一提,店員好友善,主動offer啲產品比我試味。比我嘅感覺就係,就算我無光顧買嘢,佢地都唔會介意
然而試完之後更加忍唔住要買,因為真係好正

2017-05-15 352 浏览
之前見雜誌有介紹呢間餅店,係用人手做酥皮,而且有成三百幾層,鍾意食酥皮蛋撻嘅我,就專登走來試吓。離遠一望個,格局似又一城餅舖多啲。一場黎到,諗住試吓蛋撻點知賣晒,於是就揀咗3.6牛乳撻同埋榴槤撻。咬落去諗住會跌到成地都係撻碎,點知冇⋯ 有點失望。而且個撻只係微暖。佢提供企位俾人食,即係想客人即時品嘗,奈何個撻又唔夠熱,好似有點矛盾⋯似乎人手做嘅三百幾層酥皮並非我杯茶,個人都係比較喜歡茶記嘅酥皮蛋撻。呢度可以一試,但絕對唔會係經常去食嗰一種

牛奶撻
2017-05-15 334 浏览
蛋撻($10)鮮奶撻($12)👅我中意食酥皮撻多過曲奇撻😊呢到既酥皮撻聲稱有368層嫁!!😳😳試下係米真係咁鬆化先😝蛋撻暖暖地,個酥皮唔油👍🏻咬落係鬆脆幾有牛油香😃但無想像中咁勁🤔又唔係話好鬆化,不過同學仔平時麻麻地酥皮撻都覺得唔錯😋😋可能係每層薄薄地就唔會cham口😃不過我反而中意中間個蛋多啲😍中間個蛋好軟滑😆蛋香再濃啲會更正~另外個鮮奶撻都唔錯,幾有奶香又唔會好甜👍🏻👍🏻不過個撻皮好似無蛋撻咁鬆化~無咩特別同埋都唔平,試一次夠啦🙈🙈
蛋撻($10)
鮮奶撻($12)
無咩特別同埋都唔平,試一次夠啦🙈🙈
2017-05-02 996 浏览
今日終於一嘗368層酥皮蛋撻同水果酥撻蛋撻酥皮好鬆脆,蛋味都算濃郁不會太甜另外再買咗兩個水果酥撻,分別係芒果同草莓呢兩款水果酥撻芒果酥撻比較好吃一點,芒果沒有加上糖漿,而令到芒果增加甜味,而且酥皮沒有因為係凍撻的而變淋但如果酥皮蛋撻同水果酥撻,我會推介酥皮蛋撻,值得一試
今日終於一嘗368層酥皮蛋撻同水果酥撻

蛋撻酥皮好鬆脆,蛋味都算濃郁不會太甜

另外再買咗兩個水果酥撻,分別係芒果同草莓呢兩款水果酥撻

但如果酥皮蛋撻同水果酥撻,我會推介酥皮蛋撻,值得一試
水果酥橽
2017-05-02
外卖自取
$30 (其他)
  • 酥皮蛋撻
2017-04-27 1170 浏览
呢間係九龍城新開的蛋撻店,佢地主打各款酥皮甜品,強調368層酥皮純天然蛋漿唔用添加劑,而最人氣既酥皮蛋撻、酥皮芝士撻、水果酥撻由試業以來都人一直熱賣~特意駕車去都大排長龍,不過店面準備相當充足,等候時候又不算太久,很快就可以食了!今次我地就買了酥皮蛋撻、北海道360牛奶撻同藍莓酥撻,可惜酥皮芝士撻賣晒所以要下次先試到~酥皮果然好酥脆口感唔錯,而蛋撻和牛奶撻味道不太甜清清地都ok,但如過平時食開甜味重一點的蛋撻的話,或者會覺得有少少啖。另外水果酥撻有幾款口味但當天去到只賣剩藍莓味,水果酥撻層次分明,在面層藍莓之下係乳酪芝士吉士,最底層就係藍莓蓉吉士,而最外層就係酥皮,佢既味道相對較蛋撻甜~overall來講呢度既酥皮撻不錯的,值得試試~
北海道360鮮奶撻

藍莓酥撻

overall來講呢度既酥皮撻不錯的,值得試試~
2017-03-02
北海道360鮮奶撻
藍莓酥撻
2017-04-23 761 浏览
Read from many online critics that this shop is overrated so I decided to try it myself. Ordered egg tarts, durian tarts and matcha croissant. As said, I didn't have much expectation. The shop was nicely decorated and package was nice. But then the tarts and the crusts were just sooooooo goood!!!! Normally I preferred cookie-base to crispy-layered-base but this one is an exception! Really recommended!
2017-04-22 538 浏览
上一次駕車到9龍城已經想吃這間出了名有超過300層的酥皮蛋撻但是沒有位置放下車去買只能放棄了今天約了大家姐食下午茶她外買了這個蛋撻給我們吃呀😍的確有姐的孩子像個寶大家姐由9龍城外賣回到藍田包裝是不錯的呀看得出是高級的呀😂大家姐買了5件每2件有一個小盒子裝著單丁了的一件就只有小紙袋裝著因為是新鮮出爐,然後入盒但沒有想像太多的倒汗水而且包裝很堅固,沒有變成散修修的蛋蓉😂咬了一口蛋漿很好吃,很香很甜又不會太硬,軟軟鬆鬆的酥皮得薄但吃不出有300多層的😂但的確很酥,也很香每一件蛋撻$10不是太便宜也不算很貴吧普通的一間餅店也要$7-8酥妃皇后算是不錯的下次可以試試另外的芝士蛋撻😂要減肥了吧
但是沒有位置放下車去買

看得出是高級的呀😂
大家姐買了5件
每2件有一個小盒子裝著
單丁了的一件就只有小紙袋裝著
因為是新鮮出爐,然後入盒
但沒有想像太多的倒汗水
而且包裝很堅固,沒有變成散修修的蛋蓉😂
咬了一口
蛋漿很好吃,很香很甜
又不會太硬,軟軟鬆鬆的

酥皮得薄但吃不出有300多層的😂

酥妃皇后算是不錯的
下次可以試試另外的芝士蛋撻😂
要減肥了吧
2017-04-18 514 浏览
之前睇雜誌見到九龍城介紹一檔酥皮蛋達有368 層厚, 今日去九龍城食飯前, 一於試下佢!叫左一個酥皮蛋達+一個菠蘿酥, 係度當食, 係牆身有條BAR 枱, 枱上放置了水杯及一樽水, 方便一啲當食既食客, 我覺得好貼心!菠蘿酥凍既, 冇用爐暖住, 食落啲酥皮有少少淋, 味道一般只於出名既368層蛋達, 帶微暖, 見到有用爐KEEP 住溫度, 啲蛋好香, 食到蛋味, 而家好多出面買既蛋達完全冇蛋味, 個368層酥皮好鬆化, 唔會話好實!

菠蘿酥凍既, 冇用爐暖住, 食落啲酥皮有少少淋, 味道一般

2017-03-14
2017-04-16 818 浏览
喺九龍城石屋食完tea,順住行落來,搵到來最近被討論一番的酥妃皇后。不少酥餅的賣相都頗吸引。款式選擇多,花多眼亂。各款果撻,其賣相同一d大型連鎖店嘅差唔多,唔知味道又如何呢? 🤔諗來諗去,最後冇揀蛋撻,反而揀咗朱古力酥卷 & 紫薯酥包。哈哈~ 蛋撻都係留返下次再試啦~ Chocolate Pastry Roll 朱古力酥卷Lee款酥卷係凍食嘅。唔知道佢有冇368層酥皮,食落都係鬆化嘅,好香牛油,朱古力餡有d粒粒狀嘅脆脆,有少少驚喜。整體不錯,但sales冇注意細節,糖霜撒得唔均勻。紫薯酥包相反,同樣凍食,lee款紫薯酥包反而唔鬆化,紫薯餡冇咩特別。不過不失。細節決定成敗。在前藝人光環下成長的餅舖,能夠在細節上做多一點點,相信能走得更遠。下次再試其他產品~
不少酥餅的賣相都頗吸引。
款式選擇多,花多眼亂。
各款果撻
Chocolate  Pastry  Roll朱古力酥卷  -  評分  3.5/5
Chocolate Pastry Roll 朱古力酥卷
紫薯酥包  -  評分  3/5
紫薯酥包
2017-04-16
2017-04-16 278 浏览
星期六同屋企人去行吓九龍城,屋企人話想試吓呢間嘅蛋撻,話好出名喎~所以專誠行過隔離街搵食,去到都有十個八個人排隊咁啦,始終都開咗成幾個月,唔算多人嘅~排咗2分鐘到就買到啦,等多幾分鐘就有得食。試咗原味蛋撻同鮮奶蛋撻,(其實我想試佢個芝士撻,不過因為第一次試,所以試咗原味先)以368層做賣點的確好吸引,蛋撻入口微暖,並非熱辣辣的,酥皮真係好鬆化 (比4星味道係比個酥皮嘅) ,蛋及奶都好soft, 口感係幾好,但個人覺得蛋味唔夠香,奶味唔夠濃,但價錢比其他茶餐廳出品貴3倍,好好味又未至於,可以一試嘅,值唔值就真係見仁見智。最後一讚係佢有免費提供水,等客人食完有杯水飲吓👍

最後一讚係佢有免費提供水,等客人食完有杯水飲吓👍
2017-04-15
最近在九龍城開了家新餅店—「酥妃皇后」, 以368層的酥皮蛋撻作招牌, 368層喎~梗係要黎見識下啦!👀 去開九龍城吃早餐,便過來一睹「酥妃皇后」的風采~😜 原來這家店是由七八十年代女歌手黃寶欣坐陣, 後台不少呢!難怪一開業便成為城中熱話~😏 店裡裝修如高尚的餅店,餅櫃款式多得令人花多眼亂。😍 除了蛋撻外, 還有芝士撻、鮮奶撻、榴槤撻、水果撻和牛角包等。 第一次來,當然要試下招牌酥皮蛋撻啦~☺️ 原味蛋撻($10) 一拿上手,蛋撻只是微暖,不是新鮮出爐有點失望呢!😟 不過蛋撻尺寸有半個手掌大,加返d分數!🙈 但是否真的有368層?👀 從肉眼看,小編就看不到啦, 但酥皮層次分明,食落香脆鬆化, 果然不錯啊~👍🏻 加上色澤金黃、滑溜香甜的蛋心, 蛋味都算濃郁,值得一試!😋
最近在九龍城開了家新餅店—「酥妃皇后」,

以368層的酥皮蛋撻作招牌,

368層喎~梗係要黎見識下啦!👀

去開九龍城吃早餐,便過來一睹「酥妃皇后」的風采~😜

原來這家店是由七八十年代女歌手黃寶欣坐陣,

後台不少呢!難怪一開業便成為城中熱話~😏

店裡裝修如高尚的餅店,餅櫃款式多得令人花多眼亂。😍

除了蛋撻外,

還有芝士撻、鮮奶撻、榴槤撻、水果撻和牛角包等。

第一次來,當然要試下招牌酥皮蛋撻啦~☺️

原味蛋撻($10)

原味蛋撻

一拿上手,蛋撻只是微,不是新鮮出爐有點失望呢!😟
不過蛋撻尺寸有半個手掌大,加返d分數!🙈

但是否真的有368層?👀

從肉眼看,小編就看不到啦,

但酥皮層次分明,食落香脆鬆化,

果然不錯啊~👍🏻

原味蛋撻
加上色澤金黃、滑溜香甜的蛋心,

蛋味都算濃郁,值得一試!😋
2017-04-05 375 浏览
上次食過芝士撻,覺得好美味,今日放工突登搭車落九龍城再幫襯,因為我同我嘅屋企人都好鍾意食榴槤,所以今次試嘅係榴槤酥……榴槤酥18蚊一件唔算貴,而且餅店的包裝亦很美,回到家即時打開與家人分享,結論係酥皮非常鬆化,而且有淡淡的榴槤飄香,最重要係唔太甜,值得一讚!