2017-05-16 125 浏览
****************************D2 Place一直比人既感覺都係創作、創意既地方,近年來更加開始多左好多食肆。我諗KOOL都係我其中很喜愛既餐廳,佢不但有好多唔同既特色小食,環境舒適夠chill,仲係一個好適合一班人聚腳的地方。****************************個日我分別試左佢地既新菜式\\ 凱撒三文魚沙律 味道食落酸酸地,同平時食既醬好唔同,食落好開胃。\\ 紫菜脆皮雞 個皮脆得黎又唔會搶走雞肉嘅鮮味,裏面嘅雞肉真係好滑呀!\\ 蘆筍鰻魚汁牛脷 配上鰻魚汁食落又幾得意,本身仲驚食落會好怪,點知仲別有一番風味。\\ 英式早餐首先真係要讚下佢用個小煲仔裝住真係好精緻,用嚟打卡放上IG真係啱晒!我本身都好鍾意食黑松露,佢入面個黑松露炒蛋,真係食到我停唔到口。\\ 傳統牛肉漢堡 個包皮夠脆夠熱,啲肉又多汁,配上牛油果醬,更能帶出牛肉嘅鮮味,真係好正啊!\\ 燒豬肋骨 一下子就可以骨肉分離,再加上佢個BBQ汁,真係覺得自己fall in love!以呢個價錢食到呢個質素,完全值回票價!\\ 大蝦南瓜意大利飯個飯有質感,個汁又好creamy,加上

個日我分別試左佢地既新菜式

\\ 凱撒三文魚沙律
味道食落酸酸地,同平時食既醬好唔同,食落好開胃。

\\ 紫菜脆皮雞
個皮脆得黎又唔會搶走雞肉嘅鮮味,裏面嘅雞肉真係好滑呀!

\\ 蘆筍鰻魚汁牛脷

\\ 英式早餐

\\ 傳統牛肉漢堡

\\ 燒豬肋骨

\\ 大蝦南瓜意大利飯
個飯有質感,個汁又好creamy,加上隻蝦又大大隻,啖啖肉,食到我舔舔脷!

\\ 鱸魚紫薯意大利飯
紫薯係依家真係港女最愛,當初係度諗,又甜又鹹配魚食會唔會好怪好腥,點知又match喎,又唔腥喎,仲要好好食!

KOOL
荔枝角長順街15號D2 Place二期1樓110-111號舖

2017-05-10 322 浏览
昨晚在荔枝角D1 Kool在享用晚餐,其實昨晚是我第二次光顧此食肆,第一次我選擇意大利飯,但漢堡飽始終是必選,昨晚我挑選-Classic Cheese Burger,之前我在銅鑼灣名店街專食漢堡飽專門店吃過,價錢大概過百元牛肉完全沒有味道,而Kool這個漢堡飽內有牛油果配菜感覺不太油膩,但銅鑼灣名店街內某漢堡飽如嘜記差不多,除了價錢差一倍並沒有令我再次光臨的感覺,另外Kool雖然是自助形式,但是該店同事比較體貼如幫助顧客,所以令我再次光顧的理由.
Classic    Cheese    Burger
Classic    Cheese   Burger
Classic    Cheese    Burger
Classic    Cheese   Burger
2017-05-09 176 浏览
Kool studio環境真係唔錯,給人一種好優閒寫意嘅感覺,而今次黎到就試食左將會於今個夏日推出嘅新菜式🍴包括有:*前菜*凱撒三文魚沙律紫菜脆皮雞蘆筍鰻魚汁牛脷*主菜*英式早餐傳統牛肉漢堡大蝦南瓜意大利飯燒豬肋骨鱸魚紫薯意大利飯樣樣都好好味,不過肉食愛好者嘅我最欣賞以下幾款菜式😋*****前菜*****1. 紫菜脆皮雞(前菜)雞肉係我最鍾意食嘅肉類之一,皮脆肉嫩嘅雞肉用香脆嘅紫菜包住,好味道!2. 蘆筍鰻魚汁牛脷(前菜)牛脷不加任何調味醃製,肉質鮮嫩多汁,入口即溶,再搭甘甜可口嘅特製蘆筍鰻魚汁 ,味道非常配,而且牛脷大大塊,真係好抵食!*****主菜*****3. 燒豬肋骨(主菜)比一般餐廳嘅豬助骨厚身兼多肉,最重要係個秘製醬汁非常惹味,濃而不膩,加埋大大份薯條伴碟,夠哂飽!如果唔喜歡太濃味嘅朋友,可以試下呢款英式早餐4. 英式早餐大致同一般英式早餐冇咩分別,不過呢份早餐加入左「黑松露炒滑蛋」及「傳統意式多士」,味道唔錯,值得一試。

*前菜*
紫菜脆皮雞

*主菜*
鱸魚紫薯意大利飯

樣樣都好好味,不過肉食愛好者嘅我最欣賞以下幾款菜式😋

*****前菜*****

1. 紫菜脆皮雞(前菜)

2. 蘆筍鰻魚汁牛脷(前菜)

*****主菜*****

3. 燒豬肋骨(主菜)

如果唔喜歡太濃味嘅朋友,可以試下呢款英式早餐

4. 英式早餐

用餐优惠
試食活動
2017-05-09 148 浏览
I think the restaurant is really amazing.Sweet potatoes risotto is soft and very goodLamb skewer taste good with no mutton smell.Spaghetti with prawn taste well as well.Overall, it is worth to try, costumer service did really good, chief always introduce foods and the way to eat!

2017-05-09 92 浏览
西柚沙律。大蝦義大利飯。墨魚汁蛋捲有驚喜。西柚沙律清西,新鮮。黑醋酸味恰到好處。食完之後甜有回甘的感覺。沙律質感剛剛好。食落,好新鮮,像草原上,直接食草一樣好新鮮,口感。又置身於歐洲田園的感覺。墨魚汁蛋捲。內有蟹子,來到時新鮮熱辣。暖暖的口感,加埋,內層,質感。由於鬆軟的沒太飽的感覺。大蝦義大利飯。咬落d飯時軟時硬。加上蝦肉,鮮味。是很好的主菜。
西柚沙律。大蝦義大利飯。墨魚汁蛋捲

2017-05-09
2017-05-08 253 浏览
假日最鍾意去d2 place行市集,d2 place 2期都好多特別既鋪頭,仲開左好多餐廳。一上電梯呢嗰kool環境幾舒服,門口有個open area 有草地好似幾休閑。入到去裝修幾有style, 感覺幾好。叫左個紐西蘭肉眼扒,好好食,好juicy。薯條炸得好脆又唔油,配個黑松露醬真係停唔到手。明明食飽哂但傾傾下計都係急唔住食哂啲薯條。朋友叫左個all day breakfast. 偷食左個黑松露炒蛋,好滑黑松露味好濃!正!呢度食物好食環境又舒服,岩哂同朋友食下野傾下計。

呢度食物好食環境又舒服,岩哂同朋友食下野傾下計。
紐西蘭肉眼扒
all day breakfast
紐西蘭肉眼扒
all day breakfast
【#飲食】C+搵食團 || 文青聚腳有驚喜 - KOOL ****************************近幾年好多工廈都進行翻新活化,荔枝角D2 Plaza就係其中一成功例子,每逢週末都有唔少主題市集,售賣特有產品,成為文青週末的聚腳點。早幾個Weekend,同閨蜜去完附近既香工為夏天添裝,用作為偽文青既 ms.C ,順便行去D2 Plaza搵地方醫肚。D2 Plaza有好多唔同食肆,我地一行幾人就揀左 D2 Plaza- II - KOOL,估唔到一間細細既 Cafe ,為食物質素仲竟然有驚喜。****************************幾個女人仔都唔知叫咩食好,呢個時侯服務生就大派用場,由佢介紹左幾款野食,又冇限時限坐,可以慢慢食慢慢傾計,黎個Girls' Talk!**************************** \\ 凱撒三文魚沙律 平時拌凱撒沙律的醬,食落會都較為厚身 & Heavy,有時食完果沙律已經飽晒。今次係KOOL叫既凱撒沙律有少少不同,服務生介紹果醬,係用上自家製凱撒沙律醬,味道食落酸酸地,同平時食既醬唔同,食落好輕身,多食都唔覺漏。
【#飲食】C+搵食團 || 文青聚腳有驚喜 - KOOL

****************************

\\ 紫菜脆皮雞 香口雞肉,唔會炸到「柴晒皮」,Keep到有雞肉嫩滑有肉汁,用黎黎做餐前小食邊傾邊食。

紫菜脆皮雞

\\ 蘆筍鰻魚汁牛脷
蘆筍鰻魚汁牛脷
牛脷平時都係當主菜食,當前菜食都係第一次。厚切牛脷食落彈牙,肉質鮮嫩唔韌。配上鰻魚汁食落唔會太油膩。

****************************

\\ 英式早餐 乜都有既All Day Breakfast係Cafe必叫之選,配料都係平時叫既All Day Breakfast材料,但配上黑松露炒蛋,好香黑松露味的滑蛋,好惹味。

****************************

\\ 傳統牛肉漢堡 未食之前已經聞到好香牛肉哇,煎得香口之外,面層有香濃芝士,肉嫩多汁。配上黑松露沙律醬,用黎點薯條好好味。

****************************

\\ 燒豬肋骨 肉嫩唔會太油膩,配上香口醬汁,一支骨Size剛好,就算用手拎住食都好方便。

****************************

\\ 大蝦南瓜意大利飯 煮到意大利飯的質感,南瓜煮成香滑南瓜蓉,配上意大利飯,食落好Creamy。

****************************

\\ 鱸魚紫薯意大利飯 紫薯係依家大熱食材,估唔到紫薯都可以加入意大利飯之內,味道仲好夾。紫色配白色意大飯,有少少似鴛鴦飯。呢款意大利飯偏向忌廉味,配上香滑紫薯,食落好香滑之餘,但唔會太漏。加上魚肉有淡淡紫薯香味,肉質嫩滑,冇腥味。

- C+搵食點 -
KOOL

鱸魚紫薯意大利飯
這是一間比較新的餐館。誤打誤撞的來到這裡,看看門口的餐牌選擇頗多的,價錢也算合理,就合同事決定坐下來好好一頓。這裡是半自助式的餐廳。自己去前台點餐,然後服務生會送餐到位置上。中午吃飯這樣很有效率。而且也免了收服務費。餐廳位置坐的很舒服。不會很擠。我自己點了一份黑松露雜菌義大利飯,加了一碗湯,一杯冰檸檬茶。共計92 港幣。很合理。今天的湯是南瓜湯,味道有些淡,可是我加了鹽和胡椒,味道剛剛好。這樣也不錯,鹹淡可以自己決定。義大利飯的味道很香口。裡面有雜菌、玉米、番茄丁,因為有玉米和番茄,所以咬起來口感比較不會單調。我一口接一口很快就吃光了。同事說他們的漢堡很好吃。
這是一間比較新的餐館。

餐廳位置坐的很舒服。不會很擠。

同事說他們的漢堡很好吃。

煙肉漢堡
義式肉丸
是日餐湯-南瓜湯
黑松露雜菌義大利飯
2017-05-05 235 浏览
一星期做到死死地,星期五晚緊係想食好少少同自己cheer up下,happy Friday 唔想食茶記既雜扒餐,一個人又唔駛話豪食咁,同事介紹左公司附近新開既輕餐廳。同事平時就午餐去多,有跟餐食意粉漢堡,水準唔錯。晚餐就有多d唔同野食,亦都有套餐~幾十到百頭都有~叫左個扒食。雖然煮得熟左少少,但都唔錯,下次可以叫5成熟。加分既地方係環境夠闊落舒服,真係可以慢慢hea下,又唔會趕人隨便任坐,最後一讚杯即磨咖啡,下次可以落來淨飲杯啡 有誠意既餐廳,經理幾好人,最後送左個甜品🤓🤓🤓會再黎支持

雖然煮得熟左少少,但都唔錯,下次可以叫5成熟。加分既地方係
有誠意既餐廳,經理幾好人,最後送左個甜品🤓🤓🤓會再黎支持

2017-04-28
  • 即磨咖啡
2017-04-22 445 浏览
千其唔好試,如果要特登黎荔枝角食呢間餐廳,我勸大家選擇荔枝角其他餐廳。首先,餐廳本身既裝修真係非常一般,坐位同枱既高度唔配合,枱黎坐位很遠,食野時候個身好唔自然,枱腳又頂住雙腳,令人坐得好唔舒服。其次,食物既質素同普通茶餐廳無咩分別,但價錢就比茶餐廳貴一半,但份量就比茶餐廳小一半,奉告各位大食之人,一定要食飽左先好黎。另外,餐廳係行自助形式咁去用餐,無論落單比錢,拎餐具,倒水等等都係要自己搞掂,情況同快餐店一樣。所以基本上都無咩服務可言
2017-04-22
2017-04-21 322 浏览
第2日返工就同同事去左荔枝角做BOY,拎文件依2日熱左好多,好辛苦拎完文件岩岩夠鐘可以食飯,就係附近搵左間餐廳食野去左一間叫KOOL既餐廳,個名唔知有咩意思不過食物就麻麻地,2個人食左2樣野,味道都係普普通通炸紫菜卷,炸得好油又唔脆,紫菜林林地唔好食而且出到黎好快凍返,懷疑係一早整左再叮返熱牛勒骨配薯條,牛勒骨個汁好傑,D肉好林,而且骨多肉小,好唔抵食薯條算係脆脆地,叫做OK入得口,不過薯條粗幼不一,有D奇怪而且都係好油,好肥膩
第2日返工就同同事去左荔枝角做BOY,拎文件

依2日熱左好多,好辛苦

拎完文件岩岩夠鐘可以食飯,就係附近搵左間餐廳食野

去左一間叫KOOL既餐廳,個名唔知有咩意思

不過食物就麻麻地,2個人食左2樣野,味道都係普普通通

炸紫菜卷,炸得好油又唔脆,紫菜林林地唔好食

而且出到黎好快凍返,懷疑係一早整左再叮返熱

薯條算係脆脆地,叫做OK入得口,不過薯條粗幼不一,有D奇怪

而且都係好油,好肥膩
2017-04-18 277 浏览
上星期朋友生日,試吓這間餐廳食生日lunch!餐廳是去點餐處付款點餐!食物是員工送上,我在點餐時看見有甜品問職員可否代我插蠟燭,店員好風趣話可以還問那位朋友生日!估唔到繁忙時間還主動安排時間代我送上給朋友!在送上甜品時還幫我們關上燈!我們叫他幫我們拍照,他會留意到影相會背光,叫我們轉向另一邊坐著影!在繁忙時間店員還有這麼熱誠,真是很難得!食物整體好好味!只是牛扒鹹了少少,但都有肉味 環境好舒服,味道很好!食lunch有多個好地方選擇

食物整體好好味!只是牛扒鹹了少少,但都有肉味

環境好舒服,味道很好!食lunch有多個好地方選擇
2017-04-18 236 浏览
今日響荔枝角香工開完工就行來kool 開餐,由香工行到D2 place2/place1 其實都好近,路程都只不過係5分鐘,過條馬路就到,好方便。今日做野做晏左少少,反而可以避開平時怱怱忙忙人滿之患既lunch hour,靜靜地嘆番個tea。叫左tea set既熱脆芝士牛角包配吞拿魚碎蛋沙律,再加個牛油果醬他他多士,配杯即磨既熱咖啡。碎蛋薯仔沙律好味道,唔係淨落沙律醬果d,份量都幾多下,我就自創將沙律夾埋落牛角包度食,仲好味~ 牛油果他他多士又係醬料十足,開胃又健康。Tea time時間黎既話,真係無乜人,可以輕易hea足兩粒鐘,慢慢食下hea下都得A_A

芝士熱脆牛角包配吞拿魚碎蛋薯仔沙律
2017-04-12
芝士熱脆牛角包配吞拿魚碎蛋薯仔沙律
  • 熱脆芝士牛角包配碎蛋薯仔沙牛
  • 牛油果他他多士
2017-04-15 231 浏览
假日去d2 行街,隨意入了Kool 叫了 墨西哥粟米片+ 水牛雞翼,兩杯咖啡墨西哥粟米片賣相已不吸引,芝士嚴重不夠,三款醬無味,酸忌廉不夠酸,牛油果無調味。水牛雞翼,似一般炸雞翼,醬還醬。咖啡質素低。無味似水地方ok接受,但服務水平似入門初級。

水牛雞翼,似一般炸雞翼,醬還醬。
咖啡質素低。無味似水

地方ok接受,但服務水平似入門初級。
2017-04-14 941 浏览
諗住黎荔枝角試間日本菜的, 完全唔記得今日係紅日店鋪係唔開架. 唔怪得一路行上黎靜應應的😳成個工廈食店都無開. 周圍行下到 D2 place, 部分鋪頭都收左工, 行左個圈呢間餐廳睇落都幾舒服, 店員又幾 nice~ 就試試喇😆原來係要自己出去買餐, 店員再送上~ 只收現金 only~ 我地點左兩個 dinner set~ 是日洋蔥湯~ 洋蔥味濃唔錯~ 頭盤係牛油果蕃茄 nachos~ 幾特別~ 主菜西冷要五成, 但明顯 overcook 了. 太乾又唔 juicy. 而且上台時已經唔熱了. 可能廚房一早做好但我地又未完成頭盤關係吧.三文魚意大利飯個汁好好味~ 賣相又靚. set 既飲品可以任選👍🏻 選左普通咖啡同 latte ~ latte 重奶味我鐘意😆晚餐仲有跟 mini 甜品.晚上人客唔多, 寧靜舒服👍🏻👍🏻
原來係要自己出去買餐, 店員再送上~ 只收現金 only~
我地點左兩個 dinner set~
是日洋蔥湯~ 洋蔥味濃唔錯~
頭盤係牛油果蕃茄 nachos~ 幾特別~
三文魚意大利飯個汁好好味~ 賣相又靚.
2017-04-09