2023-05-19 1002 浏览
觀塘又多一個新食點喇😍每日返工都經過,見證住呢棟building嘅落成,有一間精品火鍋店,個feel充滿古典中國風👍🏻一出𨋢門,濃厚嘅古色味道出哂嚟‼️餐廳名以「醉」命名,就試吓「醉香推介」— 藥膳花雕醉雞鍋🍲花雕香味非常濃郁,當中嘅藥膳藥材好足料,越滾越平衡到花雕酒&藥材互相嘅味道,令個湯越滾越甜😋店員好貼心,幫我哋mon住啲雞幾時食得❤️落左雞件後要焗10分鐘,果然係會保留到雞嘅嫩滑🤩食落真係一啲都唔鞋👍🏻「牛胸爽」第一次食呢個部位,原來係心臟附近嘅脂肪膜~~見到咁多脂肪我已經好抗拒😆 不過隔離果個食得好滋味~~咁最後我都試下😛 食落又唔會有肥膩感喎😍而且仲好爽口,同埋原來呢個部位嘅骨膠原好豐富👍🏻「黑柏葉」口感同平時食嘅好唔同,比平時嘅硬好多,而家一啲都唔爽口,所以呢個有啲失望😔「手打爆漿丸」花雕牛肉丸、松露豬肉丸、鵝肝墨魚丸、芝士蝦丸😍牛肉丸&豬肉丸勁好食😋 反而蝦丸嘅口感偏淋‼️呢間精品火鍋店價錢一啲都唔貴,有質素❤️呢度嘅sake$200左右咋😍 仲要買一送一👍🏻我會再嚟encore🤩
觀塘又多一個新食點喇😍
每日返工都經過,見證住呢棟building嘅落成,
有一間精品火鍋店,個feel充滿古典中國風👍🏻
一出𨋢門,濃厚嘅古色味道出哂嚟‼️

餐廳名以「醉」命名,就試吓「醉香推介」— 藥膳花雕醉雞鍋🍲
花雕香味非常濃郁,當中嘅藥膳藥材好足料,
越滾越平衡到花雕酒&藥材互相嘅味道,
令個湯越滾越甜😋
店員好貼心,幫我哋mon住啲雞幾時食得❤️
落左雞件後要焗10分鐘,果然係會保留到雞嘅嫩滑🤩
食落真係一啲都唔鞋👍🏻

「牛胸爽」第一次食呢個部位,原來係心臟附近嘅脂肪膜~~
見到咁多脂肪我已經好抗拒😆 不過隔離果個食得好滋味~~
咁最後我都試下😛 食落又唔會有肥膩感喎😍
而且仲好爽口,同埋原來呢個部位嘅骨膠原好豐富👍🏻

「黑柏葉」口感同平時食嘅好唔同,
比平時嘅硬好多,而家一啲都唔爽口,
所以呢個有啲失望😔

「手打爆漿丸」
花雕牛肉丸、松露豬肉丸、鵝肝墨魚丸、芝士蝦丸😍
牛肉丸&豬肉丸勁好食😋
反而蝦丸嘅口感偏淋‼️

呢間精品火鍋店價錢一啲都唔貴,有質素❤️
呢度嘅sake$200左右咋😍 仲要買一送一👍🏻
我會再嚟encore🤩

2023-05-18
整個環境充滿住古色古香嘅味道‼️連啲擺設、器皿都花心思物色過視覺效果已經加哂分避風塘茶樹菇 - 呢個小食真係必食避風塘味道好夠,又香又惹味,食落又唔會好油膩❤️ 條條茶樹菇都好大條,有口感‼️呢間嘅醉香鍋特別香,花雕酒香非常濃厚,所以頭啖湯就會有啲酒嘅澀味,不過越滾個湯越甜,啲火鍋料吸哂湯嘅精華,勁正最欣賞裡面嘅圓肉,好柔軟清甜牛黃喉 - 之前食過之後,就鍾意左食口感非常爽脆沙白 - 粒粒都好飽滿鮮甜 非常新鮮‼️手打丸粒粒都爆餡㗎,最欣賞係豬肉丸&牛肉丸
整個環境充滿住古色古香嘅味道‼️

連啲擺設、器皿都花心思物色過

視覺效果已經加哂分

避風塘茶樹菇 - 呢個小食真係必食

避風塘味道好夠,又香又惹味,
食落又唔會好油膩❤️
條條茶樹菇都好大條,有口感‼️

呢間嘅醉香鍋特別香,花雕酒香非常濃厚,
所以頭啖湯就會有啲酒嘅澀味,
不過越滾個湯越甜,
火鍋料吸哂湯嘅精華,勁正

最欣賞裡面嘅圓肉,好柔軟清甜

牛黃喉 - 之前食過之後,就鍾意左食

口感非常爽脆

沙白 - 粒粒都好飽滿鮮甜
非常新鮮‼️

手打丸粒粒都爆餡㗎,最欣賞係豬肉丸&牛肉丸
2023-05-15
住咗觀塘區咁耐,比我發現到原來位於工業區附近有間充滿古色古香的《醉桃園》火鍋店,趁住🥰母親節即刻帶埋媽咪去試吓先,打卡亦一流📸📸!骨膠原藥膳美顏鍋 $228女士至愛🥰有齊花膠、紅棗、人參、杞子、乳鴿和圓肉,滋補又養顏👍🏻,店員話師傅一朝早就已經開始煲,記住要飲多兩碗😃!即炸午餐肉響鈴 $88店員特別推介,當然要試試啦😃呢個配搭一流,就咁食外層脆口,沾湯食亦不錯👍🏻👍🏻!白鱔片$118賣相一流,肉質肥潤細嫩又快熟😋!鮮豬粉腸$68口感比較Q彈,而且有豬肉的香味,最緊要係夠新鮮👍🏻!手打芥末墨魚滑$88墨魚夠足料,加入咗芥末,鮮味又惹味😋😋!黑柏葉$68 /美國黑豚肉$88竹笙雲吞(8隻)$78而其他食材無論賣相和味道都好好,分量足夠四人食用🥰!真打烏冬$28 /絲苗白飯$12烏冬爽口彈牙,點咗一份share 一齊食,超飽肚!

骨膠原藥膳美顏鍋 $228

即炸午餐肉響鈴 $88

白鱔片$118
賣相一流,肉質肥潤細嫩又快熟😋!

鮮豬粉腸$68
口感比較Q彈,而且有豬肉的香味,最緊要係夠新鮮👍🏻!

手打芥末墨魚滑$88
墨魚夠足料,加入咗芥末,鮮味又惹味😋😋!

黑柏葉$68 /美國黑豚肉$88
竹笙雲吞(8隻)$78
而其他食材無論賣相和味道都好好,分量足夠四人食用🥰!

真打烏冬$28 /絲苗白飯$12
烏冬爽口彈牙,點咗一份share 一齊食,超飽肚!

2023-05-09 85 浏览
提早慶祝母親節就book了一間位於觀塘新開的火鍋店,入到餐廳環境帶有古色古香既感覺。餐廳上有多款火鍋配料選擇及新鮮刺身等🤤- 骨膠原藥膳美顏鍋:含有豐富的膠原蛋白和多種草藥,每一啖都好鮮甜,養顏又有益,每人飲了兩大碗。- 炸午餐肉響鈴卷:店員推介既小食,午餐肉炸過後口感更加酥脆,加入響鈴卷也增添了口感的層次感。- 白鱔片:白鱔每一片都切得好薄,肉質鮮嫩帶點爽脆。- 鮮豬粉腸:口感柔軟,配搭辣豉油食,美味。- 美國黑豚肉:美國黑豚肉肉質鮮嫩多汁,肉味濃郁,油脂分布平均👍- 手打芥苿墨魚滑:真材實料每一啖都會食到粒粒墨魚肉,仲會食到芥苿味道,口感幾特別。- 竹笙雲吞:蝦肉好新鮮彈牙,餡料加入竹笙更加爽口😋- 蓮蓉蛋黃壽桃:最後點了蓮蓉蛋黃壽桃做甜品,是餐廳自家製的,熱辣辣軟綿綿👍

- 白鱔片:白鱔每一片都切得好薄,肉質鮮嫩帶點爽脆。

- 鮮豬粉腸:口感柔軟,配搭辣豉油食,美味。

- 竹笙雲吞:蝦肉好新鮮彈牙,餡料加入竹笙更加爽口😋

2023-04-30 121 浏览
三五知己最好就是圍爐,談天說地重要的是環境舒適,而且不會有焗促的感覺,這裏正正就適合了。先叫了特濃芫茜鍋,湯的芫茜味很重,先喝兩口下下火。打火鍋前來一客小食即炸午餐肉響鈴卷,響鈴十分脆口,最重要是午餐肉沒有油膩的感覺,而且鹹鹹很可口。安格斯雪花牛頸脊,上到去時非常漂亮很多油花,肉質嫩滑,入口即使滿口油香。醉雞件,雞肉充滿了花雕的香味,最重要肉很新鮮沒有任何雪藏味,性價比超乎想像。窩蜂豆腐,豆腐很索汁,XO醬非常配合,辣辣香香綿綿軟軟。西班牙豬頸脊,肉質嫩滑,油脂剛剛好,沒有任何油膩感,味道好。鵝肝墨魚丸,這個墨魚丸簡直是出色,首先墨魚肉非常彈牙,另外鵝肝味道帶點甜味,而且很香,是必叫的。味道: 值得一試環境: 地方夠大空間感十足衛生: 整潔服務: 尚可價錢: 尚可
三五知己最好就是圍爐,談天說地重要的是環境舒適,
而且不會有焗促的感覺,這裏正正就適合了。
先叫了特濃芫茜鍋,湯的芫茜味很重,先喝兩口下下火。
窩蜂豆腐,豆腐很索汁,XO醬非常配合,辣辣香香綿綿軟軟。
味道: 值得一試
環境: 地方夠大空間感十足
衛生: 整潔
服務: 尚可
價錢: 尚可
今晚約了朋友去打邊爐🥘,呢間餐廳裝修好古典,又分了多個區域,環境寧靜,唔會太嘈,如果有十或二十多人,仲可以選擇廂相。坐下後先喝杯🥥椰青水,清甜滋潤。茶可以選玄米茶或鐡觀音。🔸特濃芫茜控皮蛋鍋芫茜新鮮,味道濃郁,但冇蓋過食材嘅味道,皮蛋大隻。🔸鵝肝墨魚丸咬開時聞到一陣陣鵝肝味,鵝肝唔羶,墨魚丸彈牙爽口。🔸安格斯牛頸脊油花適量,牛肉味濃,肉都幾鮮嫩。🔸西班牙豬頸脊豬頸脊切薄片,肥瘦適中,肉都幾腍滑。🔸油麥菜菜很翠綠,爽甜。🔸蜂巢豆腐吸收芫茜湯汁。🔸醉雞件以半份雞件來說,份量頗多,雞肉很滑,冇雪藏味,淥得越耐,花雕酒味越濃。🔸即炸午餐肉響鈴卷第一次食,幾特別,響鈴包着午餐肉,響鈴炸得很脆,即食又得,但比較乾身,燙一燙食又得。店員不時問我地需唔需要加湯,又幫我地換碟,服務照顧周到。📍醉桃園 (觀塘)觀塘駿業街44號3樓#foodie #food #foodpic #foodphoto #hkfood #香港美食 #美食 #hkig #ighk #粵菜 #火鍋 #觀塘#foodielife #為食妹 #tm128_love food
今晚約了朋友去打邊爐🥘,
呢間餐廳裝修好古典,
又分了多個區域,環境寧靜,唔會太嘈,
如果有十或二十多人,仲可以選擇廂相。
坐下後先喝杯🥥椰青水,清甜滋潤。茶可以選玄米茶或鐡觀音。
🔸特濃芫茜控皮蛋鍋
芫茜新鮮,味道濃郁,但冇蓋過食材嘅味道,皮蛋大隻。
🔸鵝肝墨魚丸
咬開時聞到一陣陣鵝肝味,鵝肝唔羶,墨魚丸彈牙爽口。
🔸安格斯牛頸脊
油花適量,牛肉味濃,肉都幾鮮嫩。
🔸西班牙豬頸脊
豬頸脊切薄片,肥瘦適中,肉都幾腍滑。
🔸油麥菜
菜很翠綠,爽甜。
🔸蜂巢豆腐
吸收芫茜湯汁。
🔸醉雞件
🔸即炸午餐肉響鈴卷

店員不時問我地需唔需要加湯,又幫我地換碟,服務照顧周到。
📍醉桃園 (觀塘)
觀塘駿業街44號3樓
#粵菜 #火鍋 #觀塘
2023-04-27 80 浏览
🎋大廈外牆搭滿棚架,全棟暫時只有3/F既醉桃園營業中。🗓️佢新開張幾個月,裝修古色古香,打卡影相一流!📜餐廳食物種類繁多,刺身、小食、火鍋同甜品皆有提供👍👧🏻骨膠原藥膳美顏鍋($228)👧🏻🍲鍋既材料有花膠、紅棗、人參、杞子、乳鴿同圓肉,聽落都知夠曬養顏。💁‍♂️滾起時職員建議我地先飲飲個湯,滋潤滋潤下,跟住就加豬骨湯開始打邊爐🥢⏳而佢每逢星期一至四指定湯底加$88可以換時令海膽刺身,🇨🇦當日係加拿大海膽,每隻大大粒🍁🐄安格斯雪花牛頸脊-大($328)🐄👀雪花牛頸脊賣相非常討好,一大盤望見都開心。♨️淥佢幾秒食入口嫩滑,肉味濃郁,夠曬滿足👅🌊桂花蚌($128)🌊👄桂花蚌輕輕灼一灼,咬落新鮮爽口,推薦推薦🤙🏻😋總體 (味道, 性價比, 環境, 服務態度) : 8/10——————————————————————————————🎋Peach Garden is the only restaurant in the mansion as the building is still under construction. 🗓️It opened for few months and the decor
🎋大廈外牆搭滿棚架,全棟暫時只有3/F既醉桃園營業中。🗓️佢新開張幾個月,裝修古色古香,打卡影相一流!📜餐廳食物種類繁多,刺身、小食、火鍋甜品皆有提供👍

👧🏻骨膠原藥膳美顏鍋($228)👧🏻

🐄安格斯雪花牛頸脊-大($328)🐄

🌊桂花蚌($128)🌊
👄桂花蚌輕輕灼一灼,咬落新鮮爽口,推薦推薦🤙🏻

🎋Peach Garden is the only restaurant in the mansion as the building is still under construction. 🗓️It opened for few months and the decoration is antique and retro, which is good for photo! 📜They offer a variety of food including sashimi, snacks, hot pot, dessert, etc👍

👧🏻Chines Herbs and Pigeon Pot ($228)👧🏻
🍲The Pot has Fish Maw, Red Date, Ginseng, Gogi Berry, Pigeon and Longan in it, which sound nourishing and healthy. 💁‍♂️The staff suggested us to have a bowl of soup before getting started🥢

⏳And for Monday to Thursday, you can add $88 for Seasonal Sea Urchin with the specific pot. 🇨🇦On that day, they served Canadian Urchin which is of great size🍁

🐄Angus Beef Chunk Flap Tail ($328)🐄
👀The plate is huge and the presentation look attractive. ♨️The beef is so tender, juicy and fulfilling 👅

🌊Sea Cucumber Meat ($128)🌊
👄Just place in the pot for few seconds and put it in your month, it’s fresh, bouncy and delicious🤙🏻

😋Overall (Taste, CP value, Environment, Service): 8/10
2023-04-25 67 浏览
我最近去了位於觀塘駿業街的醉桃園火鍋店,發現這家店還提供了一些非常特別的小食,其中最引人注目的是他們的「炸荔枝蝦丸」和「松露豚肉雪茄卷」。這些特殊的點心很受歡迎,賣相也很漂亮,而且口感非常好!除了刺身、海鮮和火鍋,醉桃園還有獨特的小食,成為他們最受歡迎的菜式之一。從荔枝蝦丸到松露豚肉雪茄卷,都是非常地道的中式味道,完全不同於傳統的火鍋店。雖然這些小食價格稍高,但絕對值得一試,讓您的用餐體驗更加豐富。醉桃園火鍋店的服務非常好,氛圍也很舒適,是一家非常適合和朋友聚餐,或是和家人一起用餐的地方。如果您想嚐試不同種類的美食,就來醉桃園火鍋店吧!

2023-04-20 98 浏览
今日同朋友慶祝生日🎂近排天氣又涼番😳打邊爐最好不過啦😈店員安排左我哋坐房😎同朋友傾偈可以暢所欲言啦😉大聲唱生日歌都得呀😗醬料擺位霸氣🤓九宮格擺位😯九款醬汁任我揀☺️最推介係餐廳自家製的XO 醬🫡 芝麻醬亦是我首選🤫藥膳花雕醉雞鍋 $168鍋底好香酒味😊,雞切得同擺得好靚😜,雞似用酒腌製過咁😚,個底有好多酒味的汁,我地將啲汁倒埋落去酒味又濃好多👍即炸午餐肉響鈴卷 $88呢款真係第一次食,好特別🤓 午餐肉俾啲腐皮包住,外表好脆😋浸一浸個湯度索晒啲醉雞湯汁😝安格斯雪花牛頸脊 $268呢碟牛有好多塊的,仲排得好靚,物超所值😎 牛頸脊肥瘦均勻😆店員有教滾兩滾變左色就得🤩 好嫩滑仲好香牛味🤤美國黑豚肉 $88黑豚肉豬味香濃,切到薄片,好快都熟😋 有啲肥肉係入面好易咬仲好香油香味☺️日本出前一丁 $18出前一丁會跟埋味粉同麻油,好特別😚 加左麻油落去個味道更有層次😉龍口粉絲 $28粉絲爽口👏與湯底索哂啲粉絲好入味🤩瞬間變成醉雞湯粉絲🤠菜芯苗 $38翠綠的菜芯苗🙂食完肉類就硬係食返啲菜架啦😊花雕牛肉丸(6粒)$78非一般牛肉丸🫢牛肉丸配上花雕酒的味道🤫勁爆汁的牛肉丸😶食的時候真係要小心🥴請慢慢咀嚼啊😯篙筍
今日同朋友慶祝生日🎂近排天氣又涼番😳打邊爐最好不過啦😈

篙筍 $38
一件件的篙筍😁呈現在眼前😉
食落爽口😛

避風塘茶樹菇 $88
炸物不嬲都係我「醉」愛😜香菇大條食落好香口😬最欣賞炸蒜惹味出色🤫真係醉惹味推介啦🤗

📍 醉桃園 (觀塘)
🔍觀塘駿業街44號3樓
2023-04-11 102 浏览
醉桃園 位於觀塘,這裏裝修很美,感覺很有中國古典味,座椅也很復古及很寬敞。這裏有幾間大枱的房間,有些是用竹簾隔開,很有私隱度。現在新開張,沒有最低消費,這店名是「醉桃園」,所以餐牌上有很多「醉」字,主打醉酒烹調,食材非常高質。午餐肉嚮令第一次見,是即叫即炸,上枱唔淥就先食一塊,新鮮即炸特別脆骨膠原藥膳美顏鍋湯底有花膠、紅棗、人蔘、圓肉、杞子、乳鴿等,非常足料✨花膠仲要大大塊,女士最愛❣️湯頭鮮甜滋潤,滿滿骨膠原牛胸爽輕輕一灼就食得,口感爽脆,油香豐富,只佔牛1%,非常矜貴🤩肉味非常濃郁,伴隨油香,肉汁鮮甜豐富醬爆丸拼盤有齊松露豬肉丸、花雕牛肉丸、芝士鮮蝦丸、鵝肝墨魚丸,每款兩粒,可以一次過試四款,食嗰陣小心啲,一咬開即刻爆漿,值得推介安格斯雪花牛頸脊牛肉的雪花很均勻,切得很漂亮也很薄,看見都想吃。入口很嫩滑及很軟,口感不錯,但入口又不覺得很肥膩,食過返尋味。火鍋過後,待應送上金箔清酒桂花糕作甜品。這款甜品,桂花清香甜美,味道不會太甜適中。

骨膠原藥膳美顏鍋

醬爆丸拼盤

安格斯雪花牛頸脊

2023-03-21
2023-04-06 118 浏览
今次介紹呢間火鍋店 主打古風裝潢以山水園林設計 營造世外桃源嘅感覺🌸另一樣主打就係養生湯底今次試咗滋補又好飲嘅湯底💁🏻‍♂️.🍴即磨杏汁白肺鍋 $128杏汁香濃幼滑 建議落料前就咁整返碗先呢個湯具有養顏養氣效果 好補架😎.🍴野生加拿大象拔蚌 $788見店員話咁啱近期返咗貨就試吓未去到話特別大隻 但口感爽脆且鮮味十足😋價錢方面 星期日至四會平一舊水中意食海鮮嘅朋友 可加兩舊水跟餐就有埋重一斤幾嘅生猛活海魚食返夠本🐟.🍴七重天 $728吊籠·池板·邊爪·牛胸爽·牛脷心·牛頸脊·牛展成日都肥牛不妨換下 唔同部位各有特色架🤘🏻.🍴醬爆丸拼盤 $98松露豬肉丸·花雕牛肉丸·芝士鮮蝦丸·鵝肝墨丸真係會爆汁 所以記得小心咬 唔好爆到辣親嘴啊👻.🍴炸湯丸 $68 傳統嘅芝麻同花生口味 但唔傳統嘅整法 香酥軟糯兼具 幾合我個人口味🤩.最後要提一提佢個九宮格醬料通常大家見到咁多選擇 都無從入手🫢所以就特別推介吓 佢地嘅海南黃椒醬第一次見 咸香帶辣勁幾惹味 記得試吓啦🌶
今次介紹呢間火鍋店 主打古風裝潢
通常大家見到咁多選擇 都無從入手🫢
所以就特別推介吓 佢地嘅海南黃椒醬
第一次見 咸香帶辣勁幾惹味 記得試吓啦🌶
  • 野生加拿大象拔蚌
今次同班friend去打邊爐,順便慶祝我嘅生日🤣🎂 我地叫花雕醉雞煲嘅湯底,一開始落咗啲醉雞落去,酒味幾重,雞件幾滑,份量都唔少☺️跟住我哋就叫咗好多唔同嘅配料,有粉絲、菜心苗、肉類等等!以下一陣會將我哋覺得好食嘅同大家分享一下🧡午餐肉響鈴卷係一種方便快捷嘅小食😎,將午餐肉切成薄片,外面鋪咗一層響鈴卷,然後卷成一個卷餅🤤 佢嘅味道鹹香,口感脆嫩,可以即食又得,浸一浸火鍋食又得!安格斯雪花牛頸脊🐂係一種高品質嘅牛肉部位,食落有濃郁嘅肉味,肉質柔軟、多汁👅 脂肪分佈均勻,令肉質更加鮮美!🌸花雕牛肉丸係一種嫩滑多汁嘅小食,通常會將牛肉同花雕酒混合後製成小丸子,可以作為一道菜肴或者加入湯中食用。平時都係食普通嘅牛肉丸,原來牛肉丸配合花雕酒嘅香氣味道更為獨特😌 雖然佢得六粒,但係真係幾好食!推介大家試吓!我地仲叫了避風塘茶樹菇,呢道菜十分惹味,香菇炸到十分酥脆,一口咬落去還會爆出鮮菇被高溫鎖住的汁水🤩。其精髓是那蒜蓉的獨特風味,這種蒜蓉的特別之處在於它的甘口焦香,脆而不煳,蒜香味與辣味、豆豉味結合,形成所謂的避風塘風味。避風塘風味融入茶樹菇, 令其香辣脆口和鮮甜集與一身🫣。當然打邊爐,少不了豚肉片

當然打邊爐,少不了豚肉片,我地叫了一份美國黑豚肉。豚肉脂肪分佈的十分均勻,即不會太肥,亦不會太瘦,肉呈淡紅色。放入邊爐需煮熟後,多汁鮮嫩👅,每一啖都充滿肉香味😌一點肉筋都冇。

整餐飯中,最好食的素菜非篙荀莫屬🎋。呢間餐廳的篙荀好大份,仲要每片都係厚切。煮熟的篙荀鮮嫩多汁,十分清爽解膩,一點纖維都冇,吾鐘意蔬菜的小朋友都可以試下啊👩‍👧‍👦!

總括而言 (5個🖤係最高)
好味指數 : 🖤🖤🖤🖤🤍
服務態度 : 🖤🖤🤍🤍🤍
環境打卡 : 🖤🖤🖤🤍🤍
回頭指數 : 🖤🖤🖤🤍🤍

📍醉桃園
🏢 觀塘駿業街44號3樓
🕗星期一至日 17:30 - 01:00

#觀塘美食 #觀塘必食  #食好西 #美食 #hkfood #likeforlike #instatravel #latergram #hktravel #photooftheday #traveling #yummy #travelhk #followforfollow #hkig #hkdating #pleaselike #hkfoodie #bestfoodhongkong #coffeehk #hkcafe #hkrestaurant
2023-03-29
2023-04-02 103 浏览
無論世事變改,收工同朋友聚會第一時間就會諗起去打邊爐。今次嚟到觀塘新開主打中式精緻風火鍋。一入去已經好古式古風,有唔少桃花園擺設。而且一大班人去亦都有房間,啱晒聚會骨膠原藥膳美顏鍋-滋潤補生濃郁湯底,入面有花膠、人篸、杞子、紅棗、乳鴿。超足料鮮甜小食炸荔枝蝦丸 $98-超得意,外貌還原荔道。炸得香脆香口、熱辣辣炸午餐肉響鈴卷 $88-夠特別。第一次見包住午餐肉,口感幾特別。足足8件,但光速清,超好食肉類-牛胸爽口感特別爽口脆,輕輕幾秒食得,食落油香幾濃-吊籠採用本地新鮮嘅騸牯牛👍🏼肉質好。而吊籠非常特別,每隻牛只有一小部份,屬牛腰脊肉。牛味重而香濃,食落亦唔會韌-伊比拉亞豬肋條豬肋條打邊鍋好少見到。伊比拉亞豬出名肉香,淥熟後軟腍又多汁,正丸-醬爆丸拼盤一次過滿足晒多款「丸」望。有松露豬肉丸、花鵰牛肉丸、芝士蝦丸、鵝肝墨魚丸。每粒咬開有驚喜,不過記得小心咬,小心焫親😆

骨膠原藥膳美顏鍋

小食
炸荔枝蝦丸 $98
-超得意,外貌還原荔道。炸得香脆香口、熱辣辣

炸午餐肉響鈴卷 $88

肉類
-牛胸爽
口感特別爽口脆,輕輕幾秒食得,食落油香幾濃

-吊籠

-伊比拉亞豬肋條

-醬爆丸拼盤
2023-04-02 79 浏览
讚1 環境係幾有趣 庭台樓閣咁2 湯底足料夠味 啲前菜既酒醃嘢都好入味 鴨舌爽脆 魚頭都好多肉 質感好好2 唔會太多人 可以靜靜地食飯彈1 火鍋主角既牛肉就好普通啦 食落有啲韌 餃子都唔太足料

1 環境係幾有趣 庭台樓閣咁
2 唔會太多人 可以靜靜地食飯

1 火鍋主角既牛肉就好普通啦 食落有啲韌 餃子都唔太足料
平時返工咁辛苦,收工特別想同班同事食好嘢開心吓😙位於觀塘嘅「醉桃園」,主打精緻中式火鍋,啱晒成班圍爐吹水😎.餐廳裝潢充滿中國古典風,連山水小庭院都有夠晒特別🏮地方相當寬敞,坐得好舒服唔會迫,如果人多的話仲可以包廂,啱晒成班人嚟食😌.🔥骨膠原藥膳美顏鍋💰$228湯底有花膠、紅棗、人蔘、圓肉、杞子、乳鴿等,非常足料✨花膠仲要大大塊,女士最愛❣️湯頭鮮甜滋潤,滿滿骨膠原😍.🔥吊籠💰$558(大)餐廳標榜採用本地新鮮騸牯牛,特別揀咗比較刁鑽嘅吊龍😜吊龍即係牛兩邊腰脊肉,只佔牛1%,非常矜貴🤩肉味非常濃郁,伴隨油香,肉汁鮮甜豐富😍.🔥炸荔枝蝦丸💰$98開初見到個名仲以為有荔枝🤣原來係賣相好似荔枝咁😆紅色炸脆粒包圍下,入口香脆無比😙內裏粒粒蝦肉,好彈牙👍🏻.🔥即炸午餐肉響鈴卷💰$88就咁食又得,浸湯食又得😉外層脆卜卜,內裡啖啖肉,仲要有8大塊,但太好食關係勁快清晒🤣.🔥牛胸爽💰$148輕輕一灼就食得,口感爽脆,油香豐富😛.🔥伊比利亞黑毛豬肋條💰$118第一次試豬肋條打邊爐,估唔到咁好食😍肉質軟腍多汁,入口濃郁黑毛豬肉香,再帶少少油脂,正🤤.🔥醬爆丸拼盤💰$98有齊松露豬肉丸、花雕牛肉丸、芝士鮮蝦丸、

🔥骨膠原藥膳美顏鍋
💰$228
🔥吊籠
💰$558(大)
吊籠

💰$88
即炸午餐肉響鈴卷

🔥牛胸爽
💰$148
輕輕一灼就食得,口感爽脆,油香豐富😛

🔥伊比利亞黑毛豬肋條
💰$118
🔥醬爆丸拼盤
💰$98
有齊松露豬肉丸、花雕牛肉丸、芝士鮮蝦丸、鵝肝墨魚丸,每款兩粒,可以一次過試四款😝食嗰陣小心啲,一咬開即刻爆漿💦

🔥蜂巢豆腐
💰$38
打邊爐最愛❤️可以吸晒啲湯汁精華,好似海綿咁🧽🤪
蜂巢豆腐
吊籠