2019-06-17 242 浏览
涼拌手拍青瓜🥒($22)青瓜腌得唔夠入味,感覺直程分似有腌過咁🙊辣味同青瓜係分開,依然食到青瓜既爽脆🧐不過個辣醬整得唔錯,如果腌得入味既話呢個會係一個幾好既涼菜重慶酸辣一丁🌶🍜($26)呢個組合為食妹第一次食,不過麵煮得唔夠淋身,仲係硬硬地🙈個湯係麻麻辣辣,完全冇酸味爆香五花腩肉石鍋飯🐷🍚($55)韓國既石鍋飯就食得多,重慶既就真係第一次食🤣不過體驗一般,飯質仲係好硬,可能因為我本身鐘意食偏軟少少既飯😩五花腩煮到好乾身,有少少難咬😖完全唔推薦口水雞絲粉皮🐔($48)呢個係成餐算唔錯既一個菜,粉皮係為食妹鐘意既闊同埋透明果種😍雞絲既份量唔多,不過個醬挽救左個菜些少🙈整體黎講還可接受我地仲有order 其他燒物,發現燒物比較好食,另外餐廳既餐具偏向唔乾淨🙈要抹一抹先好用,想試呢間餐廳既朋友可以食燒物
涼拌手拍青瓜🥒($22)
涼伴手拍青瓜

重慶酸辣一丁🌶🍜($26)
重慶酸辣一丁

爆香五花腩肉石鍋飯🐷🍚($55)
爆香五花腩肉石鍋飯

口水雞絲粉皮🐔($48)
口水雞絲粉皮

2019-06-14
繼上回事雪糕事件~~~我被一位小姐撞倒,正當想發火之際,佢的電力仲勁過比卡超⚡十萬伏特⚡,瞬間使我神暈顛倒,此刻世上任何會硬的物體都會立即軟化,成杯冰淇淋🍦跌落佢身上, 我倆連番向對方道歉,場面十分尷尬。🙈 於是我就講笑來打破僵局: "不如你除左件衫,比我幫你乾洗啦!" 佢不但止唔嬲,還抱著歉意大方認錯,話請番兩杯雪糕賠罪! 就係呢刻知道{機會黎啦~飛雲~}!!! 我梗係把握機會,扮趕時間來換取與她下次見面,佢即刻抄左我牌📱(就這樣奉獻左我的第一次了)。 此時兄弟從後叫我,轉眼間回頭她已不知所終,究竟我係咪撞鬼呢!?👻 估唔到佢當晚真係whatsapp搵我,愈聊愈火熱,愈講愈興起,原來佢係一位清純活潑,可愛動人,鍾意吃喝玩樂,而且無辣不歡既辣妹…… 我一於投其所好,醒起有間門面裝修特別既川菜,就帶佢來食重慶老巷 ,黎到門口已急不及待,影相打卡,入內佈置很懷舊feel。看餐牌有串燒,重慶小菜,涼拌小食等……坐落先叫左啤酒🍺&兩款小菜:重慶酸辣粉-$24:平價又大碗,辣油適中唔算太多,微微麻香,嚐啖湯只酸不太辣。薯粉如平常的煙韌,拉長足以比美萬里長城,連綿不斷...,而

重慶酸辣粉
重慶酸辣粉-$24:
平價又大碗,辣油適中唔算太多,微微麻香,嚐啖湯只酸不太辣。薯粉如平常的煙韌,拉長足以比美萬里長城,連綿不斷...,而配料有爽爽的榨菜絲,又淋又韌的豬油渣,還有炸過脆口花生及黃豆。

秘製炒通菜
秘製炒通菜(小辣)-$42:
大量蒜及辣椒,冇落太多油炒,濕濕地唔太乾身,菜嫩不算太老,可惜冇咩辣味。

*** 辣妹看來不夠滿足,還有小小不愉快,即時逼我出絕招啦! ***

前兩碟食得唔夠喉,於是我以一級方程式既速度,極速睇了整個Menu,精心挑選多幾味撚手小菜,務求挽回她的芳心💓- 不約而同,原來我地都愛吃串燒,誤打誤撞又加分啦…我指間揀岩呢間小鋪~~ 好啦 ~~終於要使出絕招:.
川味肉排
川味肉排-$62:
上碟紅紅綠綠,大量辣椒,香氣撲鼻,我見到怕怕,辣妹梗係歡喜過食"牛歡喜"!- 好在食落又唔太辣,肉排厚切大件,半煎炸唔乾身,肥瘦適中啖啖肉,紅綠椒都厚肉,不算辣,食入口甜甜的。
燒多春魚
燒多春魚-($22/4條):
燒得乾身,少許辣粉灑面,咬了脆卜卜又多春,爆到成口都係!
(腦裡又FF💭幻想餵你一條,餵我一條,好似海馬公園啲海獅……"那畫面太美我不敢看")
各式串燒

雞軟骨-($14/串) :
辣妹最愛,二話不說,成串食晒,讚好大大粒,軟骨唔會太硬,咸香可口,十分惹味。

雞中翼($12/串) - 外面烤得金黃脆皮,內裡唔乾,算多汁juice,可是肉質淡而無味,如果醃得更香濃惹咪會更好。

雞腎($14/串) - 醃得咸香,夠晒淋身,大大嚿好有咬口。

豬頸肉($17/串) - 厚切多肉,醃得入味,好似食緊肥美既豬腩肉。
燒台灣腸及魚肉燒賣
台灣腸($12/條) - 脆皮唔會韌,豬肉涵料咸咸地,彈牙又多汁。

燒魚肉燒賣($17):唯獨這款做得比差,冇魚肉香,烤得唔脆口且太過淋。

食飽飽大滿足,見佢開心時,我都感到很開心! 正所謂"我說過要你快樂"……你快樂所以我快樂💞,簡簡單單一餐……咸魚白菜也舔舔脷 -

臨走前仲多謝我帶佢來到大角咀小區,感覺不像鬧市,人流少無咁局促之餘,靜中帶旺,自成一國,仲話下次再黎呢區,一齊尋幽探秘……
- - 而辣妹鍾意川菜同串燒這個"秘密",亦成為我與她之間" 不能雪的咪咪 " ,千祈千祈唔好周圍同人講呀!🙊 --

2019-04-29
川味肉排
燒多春魚
各式串燒
2019-05-17 238 浏览
重慶老巷依間店第二次食。味道唔錯,同普通嘅茶餐廳係有分別,所以如果你想轉轉口味,依間啱曬。 今次都係食lunch set,XO醬豬頸肉炒飯。賣相就一般,但係食落就味道好濃,XO醬好 惹味,豬頸肉味道好出,蛋炒得唔錯。飯就粒粒分明。依碟我個人覺得係值得食嘅!推介呀~~~不過呢,飲品方面就求其咗啲。真係估唔到會噤樣上俾客人嘅! 睇相......熱咖啡,即溶個種。有啲係杯口度,係依度有啲唔滿意。最後係環境,地方細,但唔需要等位,如果一大班人,就唔好去依間。我下次會再食第二個餐,試下。

今次都係食lunch set,XO醬豬頸肉炒飯。
XO醬豬頸肉粉飯

熱咖啡,即溶個種。有啲係杯口度,係依度有啲唔滿意。

我下次會再食第二個餐,試下。
XO醬豬頸肉粉飯
2018-08-08 1159 浏览
今日本身好想去食麵,但係去到間餐廳,竟然閂左門,有啲懶得再去搵吓一間,就直接走咗入佢隔離間餐廳。感覺幾特別,因為佢係行100%嘅復古風。好有歷史感覺嘅凳同埋枱,令人感覺好似去咗鄉村啲祠堂。由於趕時間嘅關係,我隨便點左一個重慶石鍋牛肉飯。牛肉爆香得啱啱好,啲飯有啱啱好煮到有飯焦,其實我自己好鍾意食飯焦,估唔到唔小心入咗嘅餐廳竟然食到,好開心,哈哈哈。當我仲諗緊叫啲咩野飲嘅時候,我見到我朋友嗌嘅可樂竟然係玻璃樽裝嘅,我又二話不說甘叫咗同一支。果然呢間係行100%嘅復古風,下次會再嚟試其他唔同食物😋
2018-05-09 899 浏览
俾佢D 裝修吸引左, 係幾特別GE。叫左個LUNCH SET, 是蝦醬豬頸肉飯。但好HEA LAW, 同普通揚洲炒飯無咩分別, 蝦醬味不濃, 完全唔夠香, 基本上無豬頸肉, 只是得少少肉粒, 連蔥呀, 蛋呀, 都少.... 不過個飯炒得夠乾身LAW, 唔太得。
首先好欣賞佢裝修, 好懷舊又有特色。 價錢唔貴,竟然仲有12蚊串既串燒,堅抵。電視又播電影haha.有免費戲睇。酸辣粉超平,先24蚊。 抵抵抵。 個底料好正。其實我食個皮蛋已經食到個底料正。d串燒5係好重孜然味,又甜甜地,好正,又開胃。燒茄子好食,牛肉粒好正,做有帶子,魷魚蘇,雞中翼,仲有好多選擇。蠔餅5得。5夠莞茜同蔥。韮菜燒得5夠干身。豆干燒左原來5好食。羊反而1般。但係整體好正。 爆笑係可以叫網上外賣平台同網上外賣平台。
首先好欣賞佢裝修, 好懷舊又有特色。

價錢唔貴,竟然仲有12蚊串既串燒,堅抵。

電視又播電影haha.有免費戲睇。

d串燒5係好重孜然味,又甜甜地,好正,又開胃。

但係整體好正。 爆笑係可以叫網上外賣平台同網上外賣平台。
2017-12-25
2017-12-20 943 浏览
昨晚聽朋友介紹去左大角咀食重慶老巷,七點半到唔使等位,其實店舖都幾細,我地叫左好多野食,串燒雞軟骨,牛舌,原條茄子,雞中翼,雞腎,墨魚咀,翠玉瓜,四季豆等等,酸辣粉,麻辣雞煲,排骨加臘腸煲仔飯,蠔餅,皮蛋尖椒,總之就成枱都係野食全部都好食,價錢又唔貴,有個後生仔應該係老闆,佢自己又燒串燒,又入㕑房裡炒小菜,好勁三個人共食左四百幾,好抵!煲仔飯同蠔餅都好食,個侍應妹妹同個年青老闆都好好禮貌建議打電話去訂座穩陣啲,我地食完門口已經排緊隊啦
建議打電話去訂座穩陣啲,我地食完門口已經排緊隊啦

2017-12-19
  • 煲仔飯
2017-10-05 831 浏览
唔知點解一玩懷舊就好想入去試,大部份都係中招多,羅麥記/西環金記冰室呢d咪穩陣咯,呢度又係跳完舞,無無聊聊由奧運行出旺角發現,懷舊+多人排+唔貴呢3樣加埋更加想試以為咩咁好野,其實一般般1,有手撕包菜男友點會唔叫,可能佢自己做自己風味,唔係平時酸辣味道,有點失望2,牛肉石鍋飯可以,明明叫牛肉,但大到牛腩咁,好在都稔稔地,唔係點食咬唔開3,麻辣雞絲粉皮味唔錯,但係d粉皮煮唔透又大舊又疊埋,想點呀?叫客點食?4,蠔唔夠新鮮,調味一般5,燒魷筒都新鮮,但燒得唔夠香,因為漏左單,是但快手燒完上桌,味粉灑太多咯,咸呀!

以為咩咁好野,其實一般般
4,蠔唔夠新鮮,調味一般

2017-09-07
2017-06-14 738 浏览
不錯的一間小店,價錢不太貴而且有很多種類的串燒,味道很好,與其說是像一間普通的重慶粉麵店,更像是一間有重慶風味的居酒屋。其中的石鍋飯絕對是此店的必食之選。不過店子較小,不太合適一大群朋友聚會。
  • 石鍋飯味美十足!
2017-03-20 866 浏览
近嚟轉工作 嚟咗大角嘴返工Lunch 周圍搵嘢食見呢間個鋪面幾得意 入嚟試下 跟住就變咗常客Lunch menu 啲選擇成日都幾吸引 仲有酸辣麵餐 石鍋飯餐 唔會揀唔落手鑊氣好夠 行過可以試試
近嚟轉工作

Lunch menu 啲選擇成日都幾吸引
仲有酸辣麵餐 石鍋飯餐 唔會揀唔落手
鑊氣好夠 行過可以試試
2017-03-11 617 浏览
今晚11點又黎到呢間小店幫襯,因為小店可能10張枱都無,環境仲要好逼,所以要等位,大約10分鐘就有位,入到去好大陣燒烤味,有個位似bar枱,但係用黎燒烤,抽氣扇可能無開定抽得唔勁,所以令到全場都煙霧彌漫一坐低,有張剔野食紙,但啲字細到近視可能睇唔到,揀左一個石鍋飯,幾串串燒,一個涼拌菜,2支野飲等左5分鐘左右個涼拌雲耳就上枱了,望落好似好够味,但其實啲雲耳唔點到汁係無味,略嫌不太凍再等左一陣串燒上枱,有雞軟骨,雞肉,豬頸肉,金菇,見到好似好辣咁,但佢無問過我要咩辣,如果我唔食得辣咁點算,雞軟骨好硬,雞肉可以,豬頸肉超勁厚,爭啲咬唔到,金菇唔乾身,但我覺得整體好難食,因為我除左食到成口粉之外,係一啲味都無!未食過咁難食嘅串燒再等左一陣燒茄子上枱,都係好難食我覺得等到唔多對路,個飯平時一早上左,我一問之下原來無落到單,佢話好快,依家幫我落左,咁又真係好快,5分鐘內就上左,唔洗講,一定唔會好食,首先望落去一啲都唔熱,我要小辣無比到辣我,啲五花腩肥到食唔到,望落有5舊左右之前食好好食咖,依家點解會變左咁嘅最後見隔離枱個燒帶子好似好食,就叫左2隻,18蚊一隻,10分鐘左右就上左枱,啲帶子好似無洗

一坐低,有張剔野食紙,但啲字細到近視可能睇唔到
,揀左一個石鍋飯,幾串串燒,一個涼拌菜,2支野飲

涼拌雲耳
串燒
再等左一陣燒茄子上枱,都係好難食

之前食好好食咖,依家點解會變左咁嘅
石鍋五花腩飯
最後見隔離枱個燒帶子好似好食,就叫左2隻,18蚊一隻,10分鐘左右就上左枱,啲帶子好似無洗過咁,啲內臟全部仲係度,我一咬舊肉,唉,硬到食唔落口
燒到老左
好後悔後來追加,啲質素真係差左勁多勁多
燒帶子
我可能唔會再有下次
真係超差,無一樣好食,失望!
Ok
2017-03-05 455 浏览
經過捉精靈見到呢間食肆, 就入去試試. 酸辣粉同木耳一般但係個石頭飯 幾好食. 五花腩煮得 好好 味道唔錯. 酸辣粉 味道都ok但係冇乜特別, 或者我唔係太食木耳我覺得有少少怪味. 所以如果經過的話一定要食石頭飯 其他嘢都可以試一試. 如果啲肉碎冇咁漿糊 我會覺得更加好食. D 石頭飯都有水準所以如果有機會我都會試其他好味. 我過嚟時間是afternoon tea time, 我認為佢哋啲串燒都會幾好食不過時間就唔啱.呢間餐廳肯定有進步空間努力加油

呢間餐廳肯定有進步空間努力加油
  • 石頭飯
2017-02-02 572 浏览
今日又凍咗,一大班朋友諗緊想食乜,有朋友建議不如食煲仔飯,即刻諗起呢一間大角咀嘅川菜小店, 臘味煲仔飯又香又惹味,份量又足,水煮牛肉,牛肉夠滑好掂,仲有好多串燒選擇,唯一有點失手,燒茄子略嫌油份太多, 燒牛脷食完一碟唔夠喉😂仲要叫多兩串,最重要價錢平民化,每人平均食兩款菜色均消都唔駛$200,啱曬大食嘅朋友🤗
2017-01-31 320 浏览
一定要讚下呢間無名小店。係我等候食物到來其間,為大家寫个食評。首先講下個環境,香港地,地方都係細,但店主佈置得好有心意,充满一種復古味道。跟住睇下个菜單,裏面有好多香口野,好似串燒咁,當然都有好多辣既野,重点係價錢好實惠。食物终于到了,我地今次就試左,秘制油麥菜,煲仔饭,薑葱魚腩同燒雞亦。个菜真係好得,但煲仔饭个冬孤有一占酸味,不过都好味。服务方面,大致都快手,有禮。有机会大家都去試一下
服务方面,大致都快手,有禮。有机会大家都去試一下
2017-01-16 338 浏览
星期日帶日本朋友去食。佢鐘意食辛辣食物,所以帶佢來這小店。點了幾串串燒,味道合格,不過無咩驚喜。之後來了重口味雞煲。雞肉件入哂花椒味,加上青紅椒炒起,新鮮熱辣送上檯,配啤酒夾到爆。日本朋友食唔停口,一路食,一路一叫好味うまい,日本食唔到。之後再叫蠔餅,剛剛炸起就上檯,超脆,又唔太咸,仲有d 蠔鮮味。蠔內加了芫荽一起炸,平時唔食芫荽的日本朋友都食味。埋單每人$140,仲叫左4支啤酒,性價比高到無朋友!ご馳走さま!謝謝款待!
星期日帶日本朋友去食。佢鐘意食辛辣食物,所以帶佢來這小店。
點了幾串串燒,味道合格,不過無咩驚喜。
2017-01-15
  • 重口味雞煲