2017-05-16 61 浏览
難得系太子附近做野,放工之後就約埋女朋友系呢頭食飯啦,去到聯合廣場見到間叫“Something Wild”ge食海鮮ge店就試下你啦~入到去睇餐牌見到呢度都不單只得海鮮食,距仲有好多扒類食。咁我地2個人,無理由唔要距個海鮮2人餐掛,一於叫咗距個二人套餐C----凍食海鮮拼盤($398)呢個套餐有凍食海鮮拼盤做主菜之餘,仲有餐湯,沙律,甜品,餐飲2杯,仲要有同埋一個pizza!其實份量都幾足夠。海鮮拼盤上到黎,比距嚇咗下,好高檔ge樣子,大大ge長腳蟹,蠔,凍蝦,青口等啦,仲有3個醬汁,分別系番茄辣汁,青檸魚露,紅醋。海鮮都比較新鮮,特別個長腳蟹,好厚肉,份量十足,唔錯。蠔ge味道都幾好,有蠔味,同海水味。炸軟殼蟹($78)呢個軟殼蟹炸得幾好,因為通常出面d炸軟殼蟹會炸得太過,炸到完全無曬蟹味,好似食梗炸粉咁,但呢度唔同,距炸得啱啱好,表面炸得金黃香脆,但入面仲keep住小小汁,仲要見到有d蟹膏系入面添,正啊!牛油果蟹肉沙律(細)($68)雖然話系細,但其實都幾足料,有牛油果,蟹肉絲,同埋有d蟹子增加個沙律ge口感,呢點我幾喜歡!好fresh ge一道菜(:巴馬火腿配梨($78)巴馬火腿
入到去睇餐牌見到呢度都不單只得海鮮食,距仲有好多扒類食。

咁我地2個人,無理由唔要距個海鮮2人餐掛,
一於叫咗距個二人套餐C----凍食海鮮拼盤($398)

凍食海鮮拼盤

炸軟殼蟹($78)
但入面仲keep住小小汁,仲要見到有d蟹膏系入面添,正啊!

牛油果蟹肉沙律(細)($68)

巴馬火腿配梨($78)
巴馬火腿好味,有火腿ge甘香,配合梨呢個配搭第一次食,因為通常都係配蜜瓜,試完覺得都幾唔錯,而且距梨上面有d黑醋醬,令到唔會好油膩ge感覺,
為成道菜帶來一點清新。

仲有後上嘅甜品!!!
不錯ge一餐海鮮大餐,女朋友也食得津津有味,距個二人餐的確做得唔錯,份量十足。
2017-05-12 393 浏览
位於太子的 野玩海店,是嘢玩餐廳的新系列。 野玩海店主打海鮮,今晚便帶媽媽來吃晚餐,慶祝母親節。二人套餐$398二人套餐價格非常合理,有生蠔拼盤,長腳蟹拼盤,龍蝦拼盤等,仼勻選擇。套餐包括: 餐湯,沙律,主菜,甜品,飲品。餐湯是羅宋湯,酸甜為主,較為稀薄,味道正常。沙律淋上千島醬,小小一碗,好像不夠健康呢,所以我們追加一個大沙律。蟹肉牛油果沙律$68沙律份量可選小或大,很人性化呢。蟹子的份量很多,拌勻後味道不俗,濃稠醬汁把火箭菜的草腥味都去掉呢。主角龍蝦拼盤登埸,拼盤包括: 大龍蝦,二隻蝦,二隻青囗,二隻蜆,四片薯仔,四件粟米。可選芝士或香蒜汁。二人分享,剛剛好呢。龍蝦由媽媽拆殼,漂亮的白滑蝦肉,囗感彈牙,肉質結實,沾上醬油後惹味萬分。香蒜汁像黑椒汁,帶點辣,又像燒汁,帶點甜,好好吃。野玩海店薄餠$158套餐有指定的薄餠囗味,我大部份配料都吃,所以沒所謂啦。看過食評,勻對薄餠評價不俗。薄餠以莫札里芝士,粟米,甜椒,墨西哥辣椒,意大利腸組成,薄餠底富麵粉香,煙煙靭靭,更抹上我喜歡的千島醬,好吃呢。甜品是朱古力奶凍。小小一個甜品又如何滿足我呢,我追加一件窩夫$78和拿破崙$68,可惜拿破崙
位於太子的 野玩海店,是嘢玩餐廳的新系列。

野玩海店主打海鮮,今晚便帶媽媽來吃晚餐,慶祝母親節。

二人套餐$398

套餐
包括: 餐湯,沙律,主菜,甜品,飲品。

餐湯是羅宋湯,酸甜為主,較為稀薄,味道正常。

蟹肉牛油果沙律$68

沙律份量可選小或大,很人性化呢。

,帶點辣,又像燒汁,帶點甜,好好吃。

野玩海店薄餠$158

套餐有指定的薄餠囗味,我大部份配料都吃,所以沒所謂啦。

甜品是朱古力奶凍。
小小一個甜品又如何滿足我呢,

我追加一件窩夫$78和拿破崙$68,可惜拿破崙的皮腍靭,有點失望。
2017-05-11
2017-05-12 212 浏览
野玩系列除咗山店田店仲有海店,上山落田落海全部玩齊。野玩海店以海為主題,裝修都以水上活動、巨型吹氣龍蝦及沙灘景觀來切合。餐牌除咗有一人及二人套餐外,仲有沙律、小食、薄餅、意粉、炒飯、海鮮、扒類同甜品,選擇好多。龍蝦似乎係主打,有焗龍蝦、龍蝦炒飯、龍蝦薄餅、龍蝦意粉,亦有二人焗龍蝦餐,取價398,有沙律、湯、焗龍蝦配海鮮、野玩薄餅、甜品同飲品,好似幾豐富,就點選呢個再加其他小食。雜菜沙律同餐包中有黑橄欖,令我十分驚喜,自問係黑欖控,一次過可以食上幾十粒。黑欖加入其中可以提升食物的味道。雜菜沙律的器皿係凍嘅,應該係連沙律一齊雪,沙律菜新鮮爽脆。黑欖包拎上手係熱嘅,感覺到餐廳係有誠意做好每一樣食物。雜菜湯微酸番茄味濃很對胃口。餐飲加20蚊可轉特飲,青瓜青檸梳打上枱時嚇了一跳,杯身足有手臂咁長,份量真係珍寶級,飲果時要企起身先飲到。梳打飲到清新青瓜薄荷味,反而冇乜青檸味,不過以份量計真係好抵飲。小食炸軟殼蟹有兩大隻切開兩半,以軟殼蟹計真係好大隻,蟹蚶入面仲可以食到肉,蟹身肉多有膏,外面唔會炸得好硬好厚。野玩薄餅唔厚唔薄,批邊略硬,材料豐富,最特別有墨西哥辣椒,辣味沁入薄餅。主菜焗龍蝦等咗一陣終

雜菜沙律的器皿係凍嘅,應該係連沙律一齊雪,沙律菜新鮮爽脆。
黑欖包拎上手係熱嘅,感覺到餐廳係有誠意做好每一樣食物。
雜菜湯微酸番茄味濃很對胃口。

主菜焗龍蝦等咗一陣終於出場,焗原隻龍蝦好有氣勢,用較剪剪開可以完整食到成條肉,龍蝦肉鮮甜彈牙,一口食成條龍蝦肉好滿足。其他海鮮如大蝦青口蜆各有兩隻,青口蜆焗得有點乾,失去咗海鮮鮮甜味,蝦因為有殼包著尚算肉質彈牙。栗米同薯塊本身味道就帶點點甜味,但大蒜汁食不出有任何蒜味,反而似黑椒同咖喱汁混合體,個人不太喜歡此汁味道,同埋覺得個汁唔一齊焗另外分開上可能比較好。
總括而言,份量屬大件抵食,個別食物做法味道可以改善。
2017-05-11
2017-05-10 264 浏览
香港人生活繁忙,平日放工已經日落西山,想出走戶外簡直係奢侈!位於太子始創中心的「野玩海店」是一間以陽光與海灘及水上活動為主題的餐廳,周圍都放滿與戶外運動有關的東西,好似滑浪板、水泡等等,喺餐廳一角重有一個供人夾band表演的地方,非常特別!餐廳提供的食物十分大眾化,二人餐都只係$398,「性價比」非常合理。除此之外,a la carte的食物選擇亦非常多,由幾十蚊的小食、一百蚊有找的意粉以至二百蚊唔駛既肉眼扒都有提供!Sunset ($45)︰這杯以西瓜、薄荷、檸檬及蜜糖炮製而成的沙冰非常解渴,最適合喺食完煎炸野之後飲返啖中和返果種熱氣既感覺。美中不足的是薄荷的份量好似重手左少少,令到薄荷的香味蓋過其他水果的味道,有D似食緊薄荷糖咁怪怪的!炸蠔配他他醬 ($68)︰蠔上面薄薄的炸粉厚度剛好,入口鬆化香脆得黎之餘又唔會「漿」住晒個口,令到蠔能夠保持juicy的感覺,配埋惹味的他他醬一齊入口時感覺更佳!炸軟殼蟹 ($78)︰可能因為蟹本身冇蠔咁juicy,所以整體感覺相對平實,同坊間經常食到的感覺差唔多,相對較為失色。不過,伴碟的醬料真係一流,蕃茄粒混合芒果的甜酸醬非常惹味,配埋軟殼蟹一起

Sunset

炸蠔配他他醬

炸軟殼蟹

炸軟殼蟹 ($78)︰可能因為蟹本身冇蠔咁juicy,所以整體感覺相對平實,同坊間經常食到的感覺差唔多,相對較為失色。不過,伴碟的醬料真係一流,蕃茄粒混合芒果的甜酸醬非常惹味,配埋軟殼蟹一起入口令人食慾大增!

周打海鮮湯

周打海鮮湯 ($78)︰整晚相對較為失色的一道菜。雖然用麵包作容器盛載海鮮湯的concept不錯,而湯亦都非常足料好像大蝦同蠔等通通有齊,但$78的價錢相對來說絕對不便宜,建議留返D錢order其他菜色好過!

波士頓龍蝦泡菜炒飯

波士頓龍蝦泡菜炒飯 ($198)︰份量方面真係完全「冇得輸」!用全隻龍蝦起肉,先混合泡菜及珍珠米一齊去炒,再喺上碟後砌返成隻龍蝦出黎這個concept真係吸精度十足!雖然夠晒惹味,但整體感覺有點偏鹹及較辣,如果唔食得辣的朋友記住要留意呀!

秘製德國豬手

秘製德國豬手 ($168)︰絕對係不可不試的一道菜!坦白講,喺香港不同的餐廳大大話話都試過不下數十隻豬手,但能做到豬皮燒得香脆之餘又能鎖住肉汁,令到裏面的豬肉非常juicy的都係第一次食到!除左酸菜之外,值得一提的是非常creamy得黎卻不帶牛油感覺的薯蓉,非常適合著重健康的朋友!

整體來說今次的用餐體驗非常之好!除左食物質素中上,「性價比」一流之外,店員亦十分有禮細心為你解釋menu上不同的菜色,務求令你作出最佳選擇!就算係卡位裏面小小的一灘水,他們都會絕不求其馬上拖乾淨,中間幾個人夾埋差唔多講左20次唔好意思,搞到我都唔知點好!
2017-05-08
Sunset
炸蠔配他他醬
炸軟殼蟹
波士頓龍蝦泡菜炒飯
秘製德國豬手
2017-05-06 106 浏览
餐廳系屋企附近,知道佢以海鮮為主打,鍾意海鮮既我又點可以錯過呢!入到去,餐廳好大,有充足既空間感,坐得舒適,以海為主題,感覺好特別!餐包鬆軟好食,有個系橄欖味我特別鍾意。生蠔好鮮甜,帶淡淡海水味,入口偏向爽脆,令人食上癮!野玩沙律超大份,望落好吸引!有大量好香濃軟滑既羊奶芝士、火腿、粟米、紅洋蔥等,加上唔太多既沙律醬,酸酸甜甜好清新開胃!海鮮pizza上面既芝士多到爆,芝士味濃而且拉到絲!海鮮有蠔仔、魷魚、蝦等,全部都幾鮮甜,只系略嫌餅底厚左啲同乾左啲。芝士焗波士頓龍蝦終於出場啦!好大份望到都流口水!芝士醬既味道一般,偏向奶油味,但龍蝦好厚肉,有咬口,而且食到有鮮味,唔錯!仲配上雜菜同薯蓉,但薯蓉偏油膩。最後既甜品有啲失望,窩夫太稔唔脆,只有雪糕幾好食。呢度既野食大大份,所以價錢唔算好貴,鍾意食海鮮可以一試!

餐包鬆軟好食,有個系橄欖味我特別鍾意。

生蠔好鮮甜,帶淡淡海水味,入口偏向爽脆,令人食上癮!

仲配上雜菜同薯蓉,但薯蓉偏油膩。

最後既甜品有啲失望,窩夫太稔唔脆,只有雪糕幾好食。
呢度既野食大大份,所以價錢唔算好貴,鍾意食海鮮可以一試!
2017-05-06 387 浏览
友人 S 是個標準城市動物,每次有人在群組中提議去玩水、游泳、親親海洋,這位小美人都總會「灑手拎頭」。不過最近友人突然一反常態,在 Whatsapp Group 中,興高采烈地說要投奔大自然,還煞有介事地向大家推介一個以陽光、海灘和水上活動為主題的地方,原來所講嘅,就是這家以海鮮掛帥的餐廳《野玩海店》。餐廳座落於太子彌敦道始創中心地庫,還沒踏進店,已被門外布置深深吸引著。蔚藍色的門面設計,好有夏日 Feel,配上打造如碼頭的門口位,裝潢賞心悅目,充滿打卡、Selfie 元素。如果有小朋友同行的話,這個「兒童天地」就合曬河車,小角落放滿既搶眼又色彩繽紛的水泡,店主果然想得周到。沿著走廊往內進,店內地方很大,而且裝修亦落足心機。一排卡位設計恍如潛艇,天花倒掛了好幾艘比賽用的划艇和一塊火紅色的滑浪板,不過要數最吸睛的,相信非牆身的海灘油畫莫屬,生動活潑,充滿歡樂氣氛,快快趁空檔與陽光來個浪漫的邂逅吧!拿起餐牌,一人餐有三款,而二人套餐就有焗波士頓龍蝦、烤焗長腳蟹、凍食海鮮拼盤。至於以「海灘之旅」命名的散點餐牌,就有沙律、前菜、炒飯、新鮮手造薄餅、主菜、鐵板、意大利粉、小食、伴菜及甜品等多個項
拿起餐牌,一人餐有三款,而二人套餐就有焗波士頓龍蝦、烤焗長腳蟹、凍食海鮮拼盤。至於以「海灘之旅」命名的散點餐牌,就有沙律、前菜、炒飯、新鮮手造薄餅、主菜、鐵板、意大利粉、小食、伴菜及甜品等多個項目,選擇很豐富。由於想留肚吃甜品,所以決定於主菜和鐵板中,各選一款,再加個小食。
點完餐後,店員便隨即送上餐包,一籃兩隻,圓鼓鼓、小巧的骰。拿上手,竟然還是暖笠笠的,很窩心。撕開後立即在中央塗上一層薄薄的牛油,入口鬆香軟熟,相當好吃,若非要留肚的話,真想叫侍應多添兩個。
餐前小食選了鄉村風味炸蘑菇 ($78),蘑菇以一個長方形的扁身銀籃盛上,籃內配有少許沙律菜和一細兜美式 Cajun 蛋黃醬。叉起一個小蘑菇球,再切開細看,原來蘑菇蘸上芝士麵包糠先炸後焗,唔怪得入口咁香脆,而且輕輕咬下,入面還不斷流出澎湃的菇汁,極級推介。
既然餐廳以海鮮作招徠,當然唔可以放過,先來的芝士焗波士頓龍蝦 ($198) 足足有一隻,而且 Size 絕對唔細,成品以木砧板盛載,並且以雜菜和薯蓉伴上。拆開半邊龍蝦肉試試,「芝」味完全滲入了龍蝦肉內,入口鮮甜彈牙,既濃郁又唔膩喉,非常惹味,啱曬芝士控!伴吃的薯蓉亦屬水準之作,既細滑又滲出濃濃的牛油香,而且薯味夠重。雜菜有豆角和小椰菜,捲心菜咬下雖然有些微苦,但苦得嚟卻有點韻味。
至於另一客香煎比目魚 ($158),就以鐵板盛著出場,配菜方面,除咗有先前提過的豆角和小椰菜外,還有粟米粒和薯條等,賣相簡單,但勝在夠曬大堆頭,分量亦絕不欺場。魚扒有三款醬汁供客人選擇,包括有黑椒汁、蒜蓉汁或日式燒汁。成品上桌後,先將我揀的黑椒汁淋上魚扒面頭,再切開一嘗。魚塊煎得恰到好處,魚脂豐腴、肉質香口滑溜,細白鮮嫩,夠曬 Juicy,愛魚的人絕對不能錯過!粟米粒帶甜美的粟米香氣,大粒有咬口,而薯條亦夠粗身夠脆口,好吃。
店裡的甜品,選擇都幾豐富,有新地、窩夫、拿破崙、自家製布朗尼、焦糖布丁、心太軟等。心大心細,還是小試牛刀,先揀兩款一嘗。芒果拿破崙 ($68) 以一隻漆黑圓碟盛載,碟邊伴有草莓粒和糖霜。芒果比例適中,可惜酥皮食落唔夠鬆脆,幸好咬下仍帶點牛油香氣,而芒果肉亦算新鮮甜美。
至於另一客就選了新鮮香蕉朱古窩夫 ($78),窩夫共有兩件,中間和面層都鋪滿香蕉,頂頭放有一球朱古力雪糕,旁邊伴上一支幼身的朱古力脆筒。窩夫色澤頗淡,咬下沒蛋香,而且亦唔夠熱辣,絕對有改善空間,好彩 MöVENPICK 雪糕可可味香濃,質感幼滑,甜度適中,切片香蕉亦新鮮甜美,挽回不少失分。
飲品點咗 Wild Berries ($45) ,沙冰以香蕉、士多啤梨、藍莓及紅莓汁炮製,莓味入口唔算好重,香蕉味反而好突出,喝下去帶微微的滑沙口感,而且唔會水汪汪,夠曬凍冰。臨走前見鄰桌點了客龍蝦薄餅,見賣相都幾震撼,下次再嚟一定要試試。
2017-05-04
餐廳座落在始創中心地庫,以海鮮作招徠,聽朋友說環境和食物質素都有水準,可說得上是價廉物美。 整間餐廳裝修得美輪美奐,充滿陽光與海灘的氣息,又洋溢活力的感覺,使人想去沙灘滑浪!餐牌超巨型的,裡面載有沙律、前菜、湯品、炒飯、新鮮手造薄餅、主菜、鐵板、意粉、小食和甜品,看得我垂涎三尺。好吧!開始我的Beach side journey~留意到餐牌有三款二人餐選擇,跟配是日例湯、沙律、野玩手造薄餅和是日甜品,老實說這個海鮮套餐的定價吸引,難怪會打響名堂!餐廳考慮到單身人士的需要,推出貼心的一人餐,獨食有咩好怕喎~點餐後,隨即送上餐包,最愛橄欖口味!口感鬆軟,塗上牛油更香口。吃過蕃茄湯和水果沙律就陸續上小食和主菜。鋪上大餐紙、圍裙和備有食龍蝦用的手套和用具,顯得非常貼心,席間留意到很多客都點了龍蝦套餐。焗波士龍蝦二人餐 $398 除了有大大隻的波士頓龍蝦,也有配其他海鮮,如大蝦、海蜆和青口,使鮮味更突出!兩款醬汁有雙重芝士汁 或 大蒜汁,後者帶微辣、蒜味濃郁。蝦肉鮮嫩多汁,配蒜醬汁非常惹味。想不到跟餐的野玩薄餅都毫不馬虎,芝士味濃郁但連食幾塊都不會覺得膩,原來是用了莫札特里拉芝士。超脆批邊加上又
焗波士龍蝦二人餐 $398
想不到跟餐的野玩薄餅都毫不馬虎,芝士味濃郁但連食幾塊都不會覺得膩,原來是用了莫札特里拉芝士。超脆批邊加上又甜又好多栗米和意大利腸,配料簡單但好食!
可選辣或不辣,走辣的不會添加墨西哥辣椒,
但會有雜錦甜椒和洋蔥,配千島醬已經好出色。
單是濃郁的芝士香氣,叫人如何抗拒?相信辣薄餅會更惹味!
烤魚薯條 $108
熱騰騰出爐的酥炸鱸魚,食物雖用粉漿油炸,但都比想像中的輕盈,入口酥脆又鬆化,配他他醬調味更美味!驚喜的是,食到最尾底下的吸油紙只是吸到極少的油積。
除了套餐選特飲,另有雞尾酒、啤酒等酒精飲品、咖啡茶和果汁;
野玩特飲顏色鮮豔奪目,與炎炎夏日相映成趣。
友人點了菠蘿紅莓冰,顏色會聯想成西瓜飲品,但其實是以菠蘿為主,一開始飲會比較淡。但杯頂插了支汽水,一直飲一直注汽水,會成了超大杯的碳酸飲料!
主打用上健康有營的牛油果,混了蘋果粒粒 、檸檬和蜜糖,飲起來十足奶昔。有陣陣牛油果香味,人氣招牌的飲品果然無失望!
白汁煙肉意大利粉 $88
白汁不會太杰身,每條意粉麵掛滿醬汁。
煙肉份量比坊間的多,是足料之作,加上彈牙的意粉,夠飽肚~
跟餐甜品 是 朱古力味Panna cotta,鋪上藍莓、士多啤梨和杏仁碎,精緻可口,味道細膩不會很甜,餅面有水果食起更清新。
  • 焗波士龍蝦二人餐
  • 野玩薄餅
  • 烤魚薯條
2017-05-01 150 浏览
叫了焗波士頓龍蝦餐,梗係配龍蝦,醬汁要左芝士汁,加個手造pizza。枱上準備咗濕紙巾,圍裙,膠紙同餐具等等,好細心。先上餐包,上枱時仲暖暖地,麵包好鬆軟,加上牛油食好香。再上沙律,生果食得出係罐頭生果,但沙律菜幾爽口幾新鮮,不過個人鍾意千島醬多過沙律醬,而呢度嘅沙律就冇得選擇。二人餐跟番茄湯,酸酸甜甜,質地較稀,一樣冇乜特別冇乜驚喜。Pizza唔錯,皮邊好脆口,有淡淡芝士同料。雖然跟餐Pizza fix左 ,但呢個手造pizza好驚喜! 好食。用料分布平均,淡淡都食到辣肉、青椒、粟米、紅椒、芝士等等材料!最後主角上場,原隻龍蝦浸喺芝士醬入面, 另有兩隻青口、四舊薯仔、四舊粟米、兩隻蝦。青口比較細隻,而且唔太先甜,可能俾啲芝士醬掩蓋左。薯仔配芝士醬就好夾好好食,反而粟米唔太襯芝士醬,蝦就被青口新鮮同爽口,而且幾大隻,唔錯!龍蝦有一隻男性手掌咁長,龍蝦肉啖啖肉,好爽口,點買芝士醬係perfect match! 本來以為個餐咁少嘢食會唔夠飽,不過食完個龍蝦又真係飽左!但為食嘅我見到人食生蠔又忍唔住嗌咗兩隻gillardeau。呢款生蠔肉質比較林,唔係爽口之選,不過入口充滿海水味,然後慢慢變甜

先上餐包,上枱時仲暖暖地,麵包好鬆軟,加上牛油食好香。

二人餐跟番茄湯,酸酸甜甜,質地較稀,一樣冇乜特別冇乜驚喜。

但為食嘅我見到人食生蠔又忍唔住嗌咗兩隻gillardeau。呢款生蠔肉質比較林,唔係爽口之選,不過入口充滿海水味,然後慢慢變甜,都好好食!

最後上埋甜品!chocolate mousse cake,濃濃朱古力味,口感細滑,但又唔太甜,估唔到甜品咁好食!
平時朋友帶我去上山多,今次帶我下海 (*^o^*)見到龍蝦、菠蘿吹氣浮床咁有趣,好有衝動拿去沙灘玩!!七時多入座,地方好大,趁未有客人,好難得影到全景。裝潢設合主題,是沙灘、滑浪板元素。見到set menu 有龍蝦海鮮、pizza等都幾抵食,就決定點這個!另外也有長腳蟹或凍食海鮮併盤。每檯客人一入座便奉上熱騰騰餐包,鬆軟可口,好正。除了套餐還點了生蠔,半打送飲品,我們要了白酒襯海鮮,不過味道太酸不合胃口。Gillardeau $217/6pcs,還有另外2款品種,價錢也分weekday & weekend。生蠔好新鮮、海水味十足,質感薄身。南瓜忌廉湯、沙律湯好大碗,不過太厚身,而千島醬的沙律也不錯。野玩薄餅,圓形的pizza以直線的切法,幾特別。一拉起就見到拉絲芝士,是薄批餅乾底,有惹味意大利腸、粟米、甜椒、墨西哥辣椒,都幾辣架!好在酸甜的千島醬中和~剪刀、鉗、白色圍裙準備好,是時候品嚐海鮮大餐。波士頓龍蝦、大蝦2隻、蜆2隻、青口2隻另有粟米、炸過的薯仔片配菜彈牙的大蝦、鮮甜的海蜆很不錯,至於青口就不太新鮮主角波士頓龍蝦確是好大隻~~啖啖肉,而且新鮮好爽口,配大蒜醬汁夠辣夠惹味。最後甜
平時朋友帶我去上山多,今次帶我下海 (*^o^*)
見到龍蝦、菠蘿吹氣浮床咁有趣,好有衝動拿去沙灘玩!!
七時多入座,地方好大,趁未有客人,好難得影到全景。
裝潢設合主題,是沙灘、滑浪板元素。
每檯客人一入座便奉上熱騰騰餐包,鬆軟可口,好正。
白酒
Gillardeau $217/6pcs
生蠔好新鮮、海水味十足,質感薄身。
南瓜忌廉湯、沙律
湯好大碗,不過太厚身,而千島醬的沙律也不錯。
野玩薄餅,圓形的pizza以直線的切法,幾特別。
野玩薄餅
剪刀、鉗、白色圍裙準備好,是時候品嚐海鮮大餐。
波士頓龍蝦、大蝦2隻、蜆2隻、青口2隻
另有粟米、炸過的薯仔片配菜
焗波士頓龍蝦套餐 $398
彈牙的大蝦、鮮甜的海蜆很不錯,至於青口就不太新鮮
焗波士頓龍蝦套餐 $398
主角波士頓龍蝦確是好大隻~~
焗波士頓龍蝦套餐 $398
啖啖肉,而且新鮮好爽口,配大蒜醬汁夠辣夠惹味。
焗波士頓龍蝦套餐 $398
最後甜品是朱古力布甸,一杯份量剛好,味道中規中矩。
入座先發現openrice好多負評,有點擔心,不過意料之外地美味,原來換左廚師成個月,$398 焗波士頓龍蝦套餐,CP值超高!
野玩薄餅
2017-04-30 154 浏览
朋友係要見,係雜誌見過好多野玩系列既介紹。想試好耐架啦 裝修好夏天呀,就是墨爾本呀。而且最喜歡食海鮮,又新開就緊係試海先啦。❤️職員超貼心的坐底就知我地港女要wifi紙。大家如果需要都記得問職員拎呀。Gillardeau set 叫了半打,送埋兩杯白酒。肥美到不得之了。❤️ 這款就比較creamy ,是我喜歡的味👄炸軟殻蟹實在太驚喜有埋他他醬啦,如果有多少少就好,超好食,非常配軟殻蟹。波士龍蝦泡菜炒飯好紅卜卜呀,蟹鉗啖啖肉的。炒飯粒粒分明👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻野玩新地係movenipick雪糕黎架入面有朱古力,士多啤梨,雲呢拿雪糕。仲有好多香蕉,藍莓,士多啤梨呀~~~我好飽呀😆😆😆😆😆😆下次再試其他野玩~gogogogo
朋友係要見,係雜誌見過好多野玩系列既介紹。想試好耐架啦

裝修好夏天呀,就是墨爾本呀。
而且

最喜歡食海鮮,又新開就緊係試海先啦。❤️

Gillardeau set

炸軟殻蟹

波士龍蝦泡菜炒飯
好紅卜卜呀,蟹鉗啖啖肉的。炒飯粒粒分明👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

野玩新地
係movenipick雪糕黎架
入面有朱古力,士多啤梨,雲呢拿雪糕。
仲有好多香蕉,藍莓,士多啤梨
呀~~~我好飽呀😆😆😆😆😆😆

下次再試其他野玩~gogogogo
2017-04-27
  • Gillardeau
  • 波士頓龍蝦泡菜炒飯
2017-04-17 718 浏览
我在附近上班多了,但我平常lunch都帶飯多,比較少外出,就算是,也比較常去隔壁的和民這次臨別秋波,就試一下在這間lunch由上而下望門面我們選了3個set lunch,share吃另外配了沙律吧沙律吧款色不算多,就多選了些沙律菜沙律吧跟餐的話+$30,值不值見仁見智不知道能否3個人叫2個餐+2個沙律這樣會比較值配合餐廳主題,裝修不錯湯的料算足,可惜湯只是一點點溫不熱扣掉很多分,而且還是在人客不多的時間鮮蟹肉蘆荀紅花忌廉汁配意大利扁麵朋友忘了先給我拍照就先吃了,樣子變得是有點配賣相來看以為creamy,可惜連鹹味都不足...質感ok,味道不行,牛油果香辣雞肉漢堡伴美式薯條order前怕太辣,結果是剛好牛油果配雞肉不錯,但包包跟雞肉都有點乾...肉眼扒配黑松露燒汁其中一個朋友怕血,所以叫了7成熟還好是肉眼,沒有太韌,肉質剛好厚厚的,沒有點醬汁都夠鹹度黑松露燒汁的黑松露味不足我要了熱朱古力,侍應不小心灑了一點在碟上,say了sorry,有禮貌在用餐快完結時,剛巧跟侍應有搭了幾句話有跟他說湯不夠熱,意粉味道也太淡我也老實跟他說在來之前看openrice差不多全是負皮去前心裡有點驚,但不到黃河
我在附近上班多了,但我平常lunch都帶飯多,

比較少外出,就算是,也比較常去隔壁的和民

這次臨別秋波,就試一下在這間lunch

由上而下望門面
我們選了3個set lunch,share吃

另外配了沙律吧
沙律吧
款色不算多,就多選了些沙律菜
沙律吧跟餐的話+$30,值不值見仁見智
不知道能否3個人叫2個餐+2個沙律

這樣會比較值
配合餐廳主題,裝修不錯
湯的料算足,可惜湯只是一點點溫

不熱扣掉很多分,而且還是在人客不多的時間
鮮蟹肉蘆荀紅花忌廉汁配意大利扁麵
朋友忘了先給我拍照就先吃了,樣子變得是有點配

賣相來看以為creamy,可惜連鹹味都不足...

質感ok,味道不行,
牛油果香辣雞肉漢堡伴美式薯條

order前怕太辣,結果是剛好

牛油果配雞肉不錯,但包包跟雞肉都有點乾...
肉眼扒配黑松露燒汁

其中一個朋友怕血,所以叫了7成熟

還好是肉眼,沒有太韌,肉質剛好

厚厚的,沒有點醬汁都夠鹹度

黑松露燒汁的黑松露味不足
我要了熱朱古力,侍應不小心灑了一點在碟上,

say了sorry,有禮貌
在用餐快完結時,剛巧跟侍應有搭了幾句話

有跟他說湯不夠熱,意粉味道也太淡

我也老實跟他說在來之前看openrice差不多全是負皮

去前心裡有點驚,但不到黃河心不死,自己沒試過是不知道的

侍應說是之前的廚房不好,最近已經換掉了,

希望他們聽取我意見後會有作改善
  • 肉眼扒
2017-04-16 289 浏览
昨晚同一班舊朋友同新朋友去試新嘢,試左佢地一D菜式,龍蝦飯,pizza,意粉,軟殼蟹,牛扒等等......同埋個甜品chocolate brownie好正~心太軟都ok
昨晚同一班舊朋友同新朋友去試新嘢,
同埋個甜品chocolate brownie好正~
心太軟都ok
2017-03-12 936 浏览
自問野玩系列我唔應該第一間就黎試海鮮呢間,完全影響我去食另外幾間既意欲⋯本menu啲相係靚既,裝修係有用心既,擺盤都ok,但最重要既味道呢就⋯⋯先講意式海鮮湯配美國長米,個湯無味,同長米完全唔夾,其實用返意大利米索下味咪得囉點解要玩獨特⋯成碗飯有青口、蝦、三文魚、蜆同墨魚,我唔明點解明明有咁多海鮮但一啲鮮甜味都無自選烹調方法其實係得意既,叫了香辣蒜蓉烤蜆,但粒烤蜆可唔可以唔好細到粒豆豉咁⋯食完得陣味精味⋯呀不過上面塊包幾好味。個周打蜆湯先誇張,menu無圖睇諗住係碗上既湯唔會好大,點知佢用成個農夫包上,喂呀咁大個食完其他野點食得落,再加上佢啲所謂的湯根本係白汁,我地根本可以叫少樣野⋯水牛雞翼太酸,旁邊sidedish又唔好食⋯
水牛雞翼太酸,旁邊sidedish又唔好食⋯
2017-03-03 889 浏览
同幾個舊同事聚舊,有同事話食過呢間(其他分店)覺得唔錯,就決定試一試~一去到商場,其他餐廳都坐滿人同要等位,反而呢間就好清靜,所以可以慢慢坐,環境都好寬倘闊落。先叫左個牛油果salad,dressing太甜,但d菜同牛油果都幾新鮮既~然後嚟咗蝦意粉,連平時唔鍾意食茄味醬嘅我都覺得個source好正!甜甜地得黎啲蝦又彈牙,好開胃~不過縑個portion太細,5個人每人分得1啖再嚟一個蜆肉意粉,pasta煮得好有口感,軟硬度岩岩好!蜆肉都好新鮮好有蜆味,不過如果個source可以辣少少就更perfect啦!之後重頭戲,萬眾期待嘅蟹海鮮拼盤終於嚟喇!呢間以食海產做賣點嘅餐廳以為食海鮮一定冇死,點知愈食愈唔掂...首先,海鮮當然係以清蒸去煮會食到海鮮嘅鮮味啦,但好奇怪呢間餐廳佢所有海鮮餸都要你配好濃味嘅醬汁去煮。咁我哋開頭食蟹殼都冇乜野,正正常常啦,不過以麵包蟹嚟講就真係冇咩膏。當我哋食到蟹身同蟹腳果陣,我哋聞到好強烈嘅阿摩利亞味!初初都以為係個別同事反應過大,但到所有同事食果陣都聞到好臭!真係好臭!!! 所以即刻同左waiter講,佢地就換過一盤龍蝦海鮮拼盤俾我哋.. 咁佢哋嘅服務都算係唔錯

咁我哋開頭食蟹殼都冇乜野,正正常常啦,不過以麵包蟹嚟講就真係冇咩膏。當我哋食到蟹身同蟹腳果陣,我哋聞到好強烈嘅阿摩利亞味!初初都以為係個別同事反應過大,但到所有同事食果陣都聞到好臭!真係好臭!!! 所以即刻同左waiter講,佢地就換過一盤龍蝦海鮮拼盤俾我哋.. 咁佢哋嘅服務都算係唔錯嘅~
喺龍蝦海鮮拼盤嚟之前,之前叫咗嘅蜆肉盤都嚟左~見之前個蜆意粉咁正,叫蜆肉盤實冇死啦!點知都係個source累事,個牛油奶油醬好「漏」,太大陣奶油味完全蓋過晒蜆肉味,淨係食到奶油味,對此十分失望。
最後龍蝦海鮮拼盤,同樣地d芝士味重到根本食唔到海鮮味,不過鍾意食芝士嘅朋友可以一試!佢有幾種唔同芝士,係幾香嘅,啲薯仔加埋芝士做配菜都幾好食架~龍蝦肉都幾有咬口,算係唔錯啦~
2017-02-13
上網見到 U Magazine 上介紹呢間餐廳,睇落幾有feel同個人本來都鐘意食美式食物,決定去之前上open rice search 下,嘩!點知評價唔多好,但一餐半餐無所謂啦~ 拎埋相機同幾個朋友去試食,決定如果好食嘅就幫佢平反下啦~ 去到始創地庫唔洗搵,大大間一望就望到,平時約friend 食飯都係去開 ruby thesday同 outback 之類啦,裝潢間間差唔多,依間海店地板痴唒海浪,扶手電梯又有樹葉阿,又有木地板十足十碼頭feel,印象分首先加 50先!坐低首先見到個 menu 大大本,是但叫左幾個大相嘅野食,點知又要選煮法又要選醬汁又有得加食樣加幾樣,好鬼複雜,但見在個 waiter 哥哥著住水手服又好好招呼咁,算佢啦~ 等緊食物上嘅時候又玩左個搞鬼圍裙一輪,不知不覺已經聞到好大多陣芝士味,今次叫咗個Poached水煮嘅煮法,一大個膠盤裝住龍蝦同其他海鮮,Shake 下 Shake 野就食得,依度有埋手套同圍裙,食手就咁拎完住,感覺真係幾過癮吓,同行朋友不顧食到成咀芝士都真係幾開心下,之前係The Captain House 食又係另一種感覺。又叫咗個鐵板,上菜時都

又叫咗個鐵板,上菜時都有煙出,個個興奮到大叫,味道如何呢,就係一般正常嘅鐵板味囉! 野玩沙律都幾足料,有埋紫色洋蔥味道真係一流! 下次希望會出 set dinner 啦!成本 menu 咁多款式選擇同埋價錢都唔算平,唔知叫得邊樣,今次食得有小小就住就住,味道無 open rice 其他食評講到咁差嘅,但係全部人都覺得平番啲就 perfect池啦!

不過整體而言都係開心
野玩沙律
原隻波士頓龍蝦拼盤(水煮)
青口
野玩鐵板
2017-02-16
野玩沙律
原隻波士頓龍蝦拼盤(水煮)
野玩鐵板