2024-06-17 530 浏览
無論食物質素與服務加埋價錢考量,實在有很多更好選擇,如果大家為咗打卡,因為賣相係唔錯,但確實係虛有其表,唔介意食物質素 & 無咩冷氣,同埋員工只係對熟客有招待,呢到一定唔會令大家失望,大家可以試吓。 3 個星期前 25/5 透過 Open rice 訂位,琴日16/6 父親節用餐時,被安排近門口的位置,本身坐係門口唔係問題,問題係餐廳冷氣不足,另外有開風機超大風對住飯枱,十分影響用餐體驗,所以跟職員提及想更換坐位,但職員表示其他客戶早已訂一個月,所以不能更換,因為風實在太大,有意要離開,最後職員見到我們有意更換餐廳用餐,最後主動建議更換另一張枱給我們。 作為顧客唔需要特別優待,只係期望有公平待遇,另外職員回應客戶已在一個月前已訂枱為由,而拒絕我們更換枱的要求,我實在匪夷所思。如果本身這個餐枱位置有影響顧客用餐體驗,為什麼要係呢個位置設餐桌做生意? 大家同一碟餸都係俾同等價錢,呢個安排公平嗎?基於做生意的考量,其實可以將選擇權俾返顧客,睇吓佢哋是否介意?

大家同一碟餸都係俾同等價錢,呢個安排公平嗎?

滷水四拼
潮式咕嚕肉
2024-06-16
2024-06-17 378 浏览
今日中午嚟到呢間餐廳,試咗幾道招牌菜式,整體嚟講真係好滿意🤪🤪🤪🤪🤪🤪首先,佢哋嘅招牌避風塘炒蟹係呢度嘅招牌菜之一,蟹肉好新鮮肥美,炒得恰到好處,蒜蓉醬汁香濃,同蟹肉完美配搭,食落口感都好正💌💌💌💌💌之後試咗金凡魚翅撈飯,份量十足,魚翅肉質鮮嫩有彈性,湯汁濃郁鮮甜,加埋滑溜嘅白飯,整體層次感相當不錯🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻總的嚟講,呢間餐廳確實水準唔俗🙌🏻🫢🙌🏻🙌🏻🙌🏻每一道菜式都做得好出色,服務態度亦相當親切。對於鍾意食潮州菜嘅人嚟講,呢度絕對值得一試🫂🫂🫂🫂🫂🫂

2024-06-15 350 浏览
魚翅撈飯午市優惠益食家的魚翅撈飯午市套餐,僅售88元,實屬超值優惠。肥美鮮嫩的魚翅與清香軟糯的白米飯完美融合,呈現出極富層次的味蕾體驗。滷水拼盤滷水拼盤內包含墨魚、豬耳朶、五花肉和鴨肉等多種元素,各種口感并陳,層次豐富,能夠激發味蕾的多重體驗。滷製工藝到位,各食材入味入味,回味悠長。沙茶牛肉牛肉質地鮮嫩爽口,沙茶醬汁完全滲透入肉中,酥軟香麻,令人難忘。此菜色突顯廚師功力,是餐廳不可多得的招牌菜品。自家制檸檬冰紅茶餐廳自家精心調配的檸檬冰紅茶,酸甜比例恰到好處,喝起來清新解渴,頗具消暑效果,堪稱夏日最佳飲品之選。餐廳的美食可謂應有盡有,各式菜品都極富特色,必定能令您賓至如歸,大飽口福。我推薦大家一定要好好品嘗一番。金凡潮汕菜 (尖沙咀)地址:尖沙咀加連威老道46-48號地舖
魚翅撈飯午市優惠

滷水拼盤

沙茶牛肉

自家制檸檬冰紅茶

金凡潮汕菜 (尖沙咀)
地址:尖沙咀加連威老道46-48號地舖
2024-06-13 350 浏览
尖沙咀魚翅撈飯好抵食!尖沙咀美食咁多,行街見到一間潮汕菜好吸引!他有個午市套餐竟然有魚翅撈飯!忍不住馬上去吃!魚翅撈飯跟白飯+椒鹽骨&鹵水拼盤午市套餐是魚翅撈飯還可以加一個小菜!魚翅是用石鍋上的,滾燙熱辣地上來!胃口大開,撈起來能看到魚翅喔!份量一點都不少呀,味道也很不錯👍味道不是很重,魚翅很彈牙,配上米飯一流!小菜也很不錯!椒鹽骨味道非常讚,排骨炒得香酥。鹵水拼盤有大腸、紅腸和鴨肉!鹵水汁味道很正宗,香濃~菜遠炒鮮魷💰68豉椒炒牛肉💰68蒜蓉生菜💰60另外點了三個小菜🥬,每一個都很有鑊氣,蔬菜特別新鮮,很嫩,魷魚的味道也很突出,特別有嚼勁!牛肉一點都不柴~每一口都很不錯,比大排檔一點都不差喔!
尖沙咀魚翅撈飯好抵食!

魚翅撈飯跟白飯+椒鹽骨&鹵水拼盤

2024-05-26
午餐
  • 魚翅撈飯
2024-06-12 246 浏览
好耐都冇試新野,試咗餐廳嘅幾款人氣招牌整體嚟講真係唔錯•招牌避風塘炒蟹呢一道絕對係餐廳嘅特色菜?蟹肉超新鮮肥美炒到恰到好處,加埋蒜蓉汁食落口感gdgdd🤪•金凡魚翅撈飯同樣值得一試,份量比我想像中多,湯汁濃郁鮮味,配埋滑溜滑溜嘅窩蛋同白飯唔會覺得膩👍🏻👍🏻•黃金豬脊仁炒時蔬豬肉鮮嫩多汁,蔬菜保持應有水準❤️我都幾鐘意食呢道菜,簡單但好食•整體嚟講呢間餐廳嘅水準高,幾特色,餐廳服務都好好。
好耐都冇試新野,試咗餐廳嘅幾款人氣招牌整體嚟講真係唔錯

招牌避風塘炒蟹呢一道絕對係餐廳嘅特色菜?
蟹肉超新鮮肥美炒到恰到好處,加埋蒜蓉汁食落口感gdgdd🤪

整體嚟講呢間餐廳嘅水準高,幾特色,餐廳服務都好好。
2024-06-12 174 浏览
新派潮菜,惹味魚翅撈飯冇諗過lunch hour 都可以咁滿足!仲可以食到魚翅撈飯。朋友推介嚟到係尖沙咀嘅金凡潮汕菜,店舖空間感大,仲有特性裝修。當然食物質素都好好😍魚翅撈飯套餐熱煱原個上,熱辣辣。魚翅有原塊同埋碎翅,配撘濃郁湯底同埋配菜。汁撈飯送飯認真一流,好開胃~*套餐仲可以用優惠價加配小菜,選擇都幾多➕椒鹽骨惹味香口,酥脆咸香➕滷水拼盤招牌滷水,作為醒胃小食,超正豉椒炒牛肉惹味香濃,牛肉嫩滑,冇根。鑊氣小炒,啱晒送飯🫶🏻菜遠炒鮮魷鮮魷界花快炒,配搭雲耳,蔬菜,茹菌。營養🈵️,而且食落相較其他少油👍🏼金凡檸檬冰茶嚟到一定要試試,清爽而且唔會好甜,飲落好舒服金凡潮汕菜 (尖沙咀)📍尖沙咀加連威老道46-48號地舖
新派潮菜,惹味魚翅撈飯

魚翅撈飯套餐

*套餐仲可以用優惠價加配小菜,選擇都幾多
➕椒鹽骨
惹味香口,酥脆咸香

➕滷水拼盤
招牌滷水,作為醒胃小食,超正

豉椒炒牛肉
惹味香濃,牛肉嫩滑,冇根。鑊氣小炒,啱晒送飯🫶🏻

菜遠炒鮮魷

金凡檸檬冰茶
嚟到一定要試試,清爽而且唔會好甜,飲落好舒服

金凡潮汕菜 (尖沙咀)
📍尖沙咀加連威老道46-48號地舖
2024-06-12 119 浏览
成日都聽魚翅撈飯,魚翅撈飯,真正咁食,都真係未試過試最近聽朋友講尖沙咀呢間潮州菜午市有好優惠嘅魚翅撈飯,梗係要帶埋媽咪嚟試吓魚翅一上台係用砂鍋上,淨係個賣相都夠晒勁上菜嘅時候個鍋仲好熱仲滾緊。裏面嘅魚翅份量都唔少,雖然唔係好大塊好多,但係呢個價錢有呢一個質素真係冇得挑剔如此套餐仲會包含一個小菜同埋白飯飲品作為偶然想豪華一下真係一個唔錯嘅選擇!而且店舖環境好大空間感十足,仲有其他滷水拼盤,潮州小菜都好吸引好出色
成日都聽魚翅撈飯,魚翅撈飯,真正咁食,都真係未試過試
魚翅一上台係用砂鍋上,淨係個賣相都夠晒勁
上菜嘅時候個鍋仲好熱仲滾緊。
如此套餐仲會包含一個小菜同埋白飯飲品
作為偶然想豪華一下真係一個唔錯嘅選擇!
2024-05-06
午餐
2024-06-09 147 浏览
今日嚟到依間新開嘅餐廳食潮汕菜, 餐廳裝修企理而且座位非常闊落,叫咗一個魚翅撈飯辣蟹餐😝招牌避風塘炒蟹,蟹肉份量十足,炒蟹鋪滿左金黃色嘅炸蒜風味十足上邊嘅炸蒜同香蔥好惹味,食落幾有大排檔風味🤣金凡魚翅撈飯, 一鍋上感覺好豪氣, 芡汁做得不錯 👍🏻食落幾開胃家鄉炒魚麵,係潮汕嘅特色菜, 師傅 夠獲氣抄得香口而且魚麵 好彈牙配埋芽絲 蝦仁、蛋絲一齊食味道幾夾 整體調味做得幾好 幾好食整體來講環境舒適位置闊落食物唔錯

整體來講環境舒適位置闊落食物唔錯
2024-06-09 166 浏览
通常大家食魚翅可能都會喺宴會或者飲宴先會食,自己最多就都係喺澳門食過,但係香港就咁搵一間餐廳食又真係未試過今次嚟到尖沙咀嘅呢一間潮州餐廳試試佢哋優惠套餐推出魚翅優惠!魚翅套餐仲有包含一個小菜,小菜款式都唔少,我哋就揀咗咕嚕肉首先,講吓個魚翅重點魚翅味道啱啱好,而且濃稠程度唔會過稀,用嚟撈飯簡直一流!而且你真係食到一疏疏嘅魚翅唔係得啲碎碎~用料算老實仲要用一個砂鍋呈上,非常之新鮮滾熱辣另外小菜都好出色,下次一定要嚟試埋其他潮州滷水料理
魚翅套餐仲有包含一個小菜,小菜款式都唔少,我哋就揀咗咕嚕肉
首先,講吓個魚翅重點
魚翅味道啱啱好,而且濃稠程度唔會過稀,用嚟撈飯簡直一流!
而且你真係食到一疏疏嘅魚翅唔係得啲碎碎~用料算老實
仲要用一個砂鍋呈上,非常之新鮮滾熱辣
另外小菜都好出色,下次一定要嚟試埋其他潮州滷水料理
2024-05-06
2024-06-08 204 浏览
在大眾點評見到金凡潮州菜館 推人氣魚翅撈飯二人 套餐,即刻call朋友去試吓先。店子裝修有着昔日廣州店舖風貌, 懷舊氣息濃厚,頗有特色。魚翅撈飯辣蟹餐 原價$986,現優惠價 $750(免2位茶位費,免加一服務费)🔶️ 招牌避風塘炒蟹(1只)~ 蟹肉鮮嫩多汁,肉質彈牙, 蟹鉗位置的蟹肉尤其飽滿,配上極多炸蒜, 辣椒,蔥和蒜鹽等配料, 令人垂涎欲滴, 十分惹味。🔶️ 金魚凡翅撈飯(窩+2白飯)~砂鍋紅燒翅湯汁濃郁鮮甜, 魚翅彈牙爽口, 再配上銀芽和蛋碎,熱騰騰的用來撈飯,每一口飯粒都被美味的翅湯包圍着,很是滿足。🔶️ 黃金豬脊仁炒時菜~ 以自家炮製的猪油渣炒菜真的十分香口,炒出來的菜碧綠爽脆,好美味。

店子裝修有着昔日廣州店舖風貌, 懷舊氣息濃厚,
頗有特色。

🔶️ 金魚凡翅撈飯(窩+2白飯)~

2024-04-22
2024-06-07 213 浏览
最近想食得奢侈一點,但荷包有限舌頭又不爭氣,幸好尖沙咀有間中菜館可以滿足我的願望😍魚翅撈飯辣蟹餐 $750招牌避風塘炒蟹肉蟹很大隻,炸得剛好,啖啖都是蟹肉的鮮味🤩蒜粒炒得很惹味,蟹肉很入味👍🏾金凡魚翅撈飯大富貴的代表代🪭魚翅份量十分足料,每啖都是魚翅,再撈上白飯,完美演繹。黃金豬脊仁炒時蔬一上枱已充滿濃濃的咸香味,菜心爽脆,吸收了豬油的油香,十分惹味。巷口炸蠔餅 $148蠔餅炸得外脆內軟,咬下去啖啖都是蠔仔,再夾著香口的炸脆,令人會食上引。

魚翅撈飯辣蟹餐 $750
招牌避風塘炒蟹

金凡魚翅撈飯

黃金豬脊仁炒時蔬

巷口炸蠔餅 $148

2024-06-06 166 浏览
呢間係尖沙咀嘅潮州餐廳真係可以encore! 通常潮州菜俾人個印象都好貴,但呢間性價比高之餘,食物質素都好好👍🏼魚翅撈飯:魚翅撈飯成日聽,但今次真係有得食,魚翅湯汁好濃郁,飽滿鮮美,真係有幾塊翅㗎,撈埋白飯食好正,一啖接一啖,仲有例湯飲$88去邊度搵咕嚕肉:呢度嘅午市都好抵食,只係加$30就有一個小菜,仲要有咕嚕肉揀。唔係講笑,呢度嘅咕嚕肉個外層係酥脆,入口即化,肉質軟嫩多汁,係我食過最好食!下次一定要叫大碟滷水拼盤:雖則係加30蚊嘅小菜份量,但食材應有盡有,有墨魚、豬腩肉、鵝片、紅腸,每樣都滷得好入味,尤其係墨魚好爽脆,鵝片都啖啖肉,出色!總括來說,呢間潮州餐廳除咗有出色嘅料理之外,服務態度都好好,而且環境夠大又乾淨環境佈置,會再嚟食其他嘢!

• 咕嚕肉
2024-06-06 85 浏览
金凡潮汕菜 地址: 尖沙咀加連威老道46-48號地舖=====================作為潮州人,久不久想回味兒時味道,就去出街搵間 菜館屋企就食家常,出街食就由名貴同手工菜入手,食好些豪些,同媽媽慶祝母親節。二人遠豐富,媽媽開頭仲話唔好啦,唔想我花費太多,一年一次不計較,平日佢好慳唔捨得食,今日希望佢開心海鮮有避風唐炒蟹,大量炸蒜是菜架精粹,脆脆地令人引唔住狂食,肉蟹好鮮甜,慢慢拆肉開懷吃。再來魚翅撈飯,當濃厚架湯羮飲,當小小胡椒粉或醋提味,入面加入了銀芽爽口好多。炒菜
金凡潮汕菜

地址: 尖沙咀加連威老道46-48號地舖
=====================
作為潮州人,久不久想回味兒時味道,就去出街搵間 菜館

炒菜

2024-06-05 92 浏览
好多香港人既夢想就發達之後日日魚翅撈飯。雖然我未發達但魚翅撈飯都可以係呢度試下先~✨️魚翅撈飯 辣蟹餐($750)🦀招牌避風塘炒蟹呢碟招牌避風塘炒蟹真係好惹味!隻蟹好大隻,啖啖肉,而且炒得非常入味。炸蒜蓉嘅鹹香辣味完美滲透晒落隻蟹度,真係好惹食。🦈金凡魚翅撈飯金凡魚翅撈飯嘅魚翅份量十足,而且口感爽脆。湯汁味道調配得啱啱好🥬黃金豬脊仁炒時蔬豬脊炸到脆卜卜。菜心清甜爽脆而且吸收哂豬油既香味。非常惹味🦪巷口炸蠔餅($148)炸蠔餅嘅蠔餅外脆內軟,放耐左都唔會變淋,蠔仔粒粒飽滿鮮味十足

✨️魚翅撈飯 辣蟹餐($750)

🦀招牌避風塘炒蟹

🦈金凡魚翅撈飯

🥬黃金豬脊仁炒時蔬
豬脊炸到脆卜卜。菜心清甜爽脆而且吸收哂豬油既香味。非常惹味

🦪巷口炸蠔餅($148)

2024-06-04 49 浏览
魚翅撈飯仲洗乜去澳門🤪尖沙咀而家$88 Lunch都可以食喇!主打潮州菜嘅金凡,裝潢主打懷舊感覺,散發出濃濃的舊香港風味。魚翅撈飯份量好多,上菜係熱辣滾滾🤩魚翅爽口彈牙,不停撈飯食,會忍唔住食哂一大碗飯🤣Lunch set 仲可以揀一款迷你小菜拼盤,,包括咕嚕肉同埋滷水拼盤😋既能提味又能開胃,份量都恰到好處.岩岩好!唔錯值得一提的還有他們自家調製的檸檬冰茶,不算太甜膩,反而帶有一股清新的風味😛

Lunch set 仲可以揀一款迷你小菜拼盤,