2023-08-08 421 浏览
活蝦刺身 $95生蝦新鮮🦐肉質爽彈軟糯配搭生蒜同酸辣汁🍋🌶️好味😋酸辣脫骨鳳爪 $72鳳爪唔入味🦴唔夠凍失望😔泰式生菜包 $73揀左豬肉🐷肥瘦比例係四六order左小辣🌶️無咩辣味豬肉用香料、金不換炒香保留到肉汁用生菜包住食🥬清爽唔heavy🤓鹽燒鰂魚 $190即叫即燒♨️鰂魚頗大條🐠魚肉肉質鮮嫩沾上秘製酸辣蒜汁一齊食🧄味道更正🤤泰式炒金邊粉 $75金邊粉唔會太淋🍜保留到煙韌口感味道酸酸甜甜🍋🍯好開胃配料有兩隻肉質爽彈既大蝦、豆乾、雞蛋等每次食泰菜必嗌✅香芒椰汁黑白糯米飯 $75芒果香甜多汁🥭黑糯米較白糯米有咬口🍙淋上鹹鹹甜甜既椰汁🥥口感、味道層次鮮明又係必食item🤩整體而言,金寶食左好多次了🤣食物質素當然有返咁上下👍🏻無加一服務費性價比高💰想到九龍城食泰國菜唔知食邊間不妨一試🤟🏻

活蝦刺身 $95

揀左豬肉🐷
肥瘦比例係四六
order左小辣🌶️
無咩辣味
豬肉用香料、金不換炒香
保留到肉汁

金邊粉唔會太淋🍜
保留到煙韌口感
味道酸酸甜甜🍋🍯
好開胃
配料有兩隻肉質爽彈既大蝦、豆乾、雞蛋等
每次食泰菜必嗌✅

性價比高💰
想到九龍城食泰國菜唔知食邊間
不妨一試🤟🏻
2023-07-23 385 浏览
1月尾,同家人去番呢一間食泰國菜,阿媽要咗個扎肉蒸粉包,有4塊粉包同理4塊蝦片,扎肉鹹香,蒸粉包內有菜,幾好味又飽肚。咖喱雞比較港式,雞肉都係平時食嗰啲淨雞腿雞胸肉。泰式金邊粉,酸酸甜甜嘅味道,開胃,份量都好夠。仲叫咗兩個菜,食得健康,每次食泰國菜必叫椰菜苗,呢間餐廳用的椰菜苗比較大隻,煮得比較硬口。餐廳用QR code 落單。都算方便,冇咗落錯單同埋等待應落單嘢情況
2023-07-06 476 浏览
在九龍城吃泰國菜,過往與朋友聚會,一般都是光顧「隆姐」。而這次家庭聚會,則選擇了「金寶」。預訂前看了一些食評,好壞參半,但想了想這是30年老店,能立足至今,該有它的原因。故仍決定預訂一試。一行五人,點了「醬爆蝦球」、「柚子蝦沙律」、「香葉炒蜆」、「炸蝦餅」、「馬拉盞通菜」、「蔗蝦」、「冬蔭公湯」、「青咖喱雞」、「沙嗲串燒」、「薑蔥牛肉」、「芒果黑白糯米飯」、白飯一碗、椰青兩個、泰啤一枝。值得一讚的有,蝦球、蔗蝦、蝦餅等炸物,全部新鮮炸起,香脆可口;青咖喱的回甘帶有椰奶香味。沙嗲醬則很合我口味。椰青份量十足,物有所值。有待改善的是青咖喱裡的雞肉,肉質不夠嫩滑;冬蔭公湯味道不平均,一開始辣味重而香味少,但喝到底的部分則較好,香味突出。其餘菜式正常發揮。老闆年紀不小仍在場親力親為,令人敬佩。侍應則皮笑肉不笑,但仍算有禮。是晚白飯漏單,經提醒後很快便上枱。由於沒有加一服務費,我倒是能夠接受這服務態度。埋單一共約$1100,人均消費約$220。總括而言,「實而不華」是我對金寶的評價。後記:結賬時看到鄰枱的咖喱蟹色香俱備,有機會再試試味道如何。

其餘菜式正常發揮。

總括而言,「實而不華」是我對金寶的評價。

2023-07-05
  • 醬爆蝦丸
  • 椰青
  • 炸蝦餅
  • 蔗蝦
臨近假期嘅最後一日,梗係要食餐豐盛嘅先至對得起自己😎唔知點解天氣一熱就好想食泰國菜,酸酸辣辣超級開胃,由於九龍城實在太多選擇,所以就揀咗間歷史比較悠久嘅餐廳金寶泰國菜館。一入門口,就見到蔡瀾先生嘅提字同書法,就知道我今晚揀得冇錯。泰國嘢我自己嚟講就一定要食生蝦,佢嘅生蝦同出邊有啲唔同,已經直接淋上酸蒜同辣椒,所以根本唔使糾結要點幾多辣汁😂生蝦質地爽口,份量正常,價錢就少少偏貴。酸辣大蜆粉絲煲,我以為係好多辣椒粉,好似冬陰功嗰種,點知上到嚟個湯頭比我想像中清新,但又好清爽嘅酸同新鮮嘅香料味,粉絲浸得耐都冇話特別淋,仲係好爽口。飲完呢個湯真係超級開胃,可以準備食好多好多嘢😂😂😂辣椒膏炒青口同串燒發揮正常,但係配上蒜蓉包,味道層次即刻幾何級上升,幾時都話泰國嘢一定要配蒜蓉包或者薄餅😂😂最後不得不提嘅就係芒果糯米飯,明明都食到幾飽,但一定要食個芒果油糯米飯先可以叫畫上一個完美嘅句號,芒果質地偏爽但味道鮮甜,配上順滑香濃嘅椰汁,同埋煙靭嘅糯米飯,果然印證左女仔係有第二個胃嚟食甜品哩句話。
臨近假期嘅最後一日,梗係要食餐豐盛嘅先至對得起自己😎

生蝦質地爽口,份量正常,價錢就少少偏貴。

生蝦
酸辣大蜆粉絲煲
椰汁糯米飯(黑白)
泰國串燒牛雞豬各二
2023-06-04
生蝦
酸辣大蜆粉絲煲
椰汁糯米飯(黑白)
泰國串燒牛雞豬各二
  • 泰式生蝦
  • 蒜蓉包
  • 生蝦刺身
  • 酸辣粉絲大蜆煲
2023-05-21 556 浏览
🏠:金宝泰国菜馆📍:九龍城衙前塱道25號💰:人均HK$150,不加收10%的服务费 宋皇台B口出来也有很多东南亚菜,这家金宝较湾仔大热的samsen而言性价比更高一些(价便,有空调,不用排队,就餐空间大)。烧猪颈肉稍微有一点点干,不够弹牙多汁;泰式金边粉花生粉比较少,相对没那么甜腻。其实还想食埋烤鲈鱼和海南鸡饭,奈何一个人实在是吃不下了。但这次没看到有甜品。看服务员貌似都是泰国人,不是很确定。
🏠:金宝泰国菜馆
📍:九龍城衙前塱道25號
💰:人均HK$150,不加收10%的服务费

看服务员貌似都是泰国人,不是很确定。
2023-05-15 476 浏览
金寶泰國菜館,我細細個既時候已經見佢開業。細個住向九龍城時都食過幾次,印象中係中規中矩既泰國菜館。今日路經門口,諗起好耐冇食就入左去食左個豐富既下午茶。與其話係下午茶,其實都係午餐,因為佢個午餐係11:30-17:00😅今次點左我至愛既生牛肉金邊粉。絕對值得一讚,佢個湯底比某d越南菜館做得還好,湯底好濃好夠味。平時如果湯底唔夠味,我習慣會落d魚露落去食,但今次完全冇呢個需要。牛肉亦夠冧,夠新鮮👍🏻所以好有驚喜!至於飲品就點左青檸梳打,正常冇特別,但跟餐都仲要加18蚊就厭有少少貴。
青檸梳打
生牛肉金邊粉
2023-05-15
生牛肉金邊粉
2023-05-10 427 浏览
來到九龍城諗住搵間泰菜食,金寶算係有歷史嘅泰菜餐廳。見到有位唔使等就入去試一下。坐低用手機點餐,點了牛肉撈麵泰式炒金邊粉,加錢叫左菠蘿梳打同滴滴咖啡。泰式炒金邊粉雞蛋豬肉芽菜香蔥,仲有一隻蝦,用料一般,味道中規中矩,不過不失。牛肉撈麵份量好少,牛肉微溫,有少少過熟。作為正餐應該會唔夠飽。菠蘿梳打同咖啡係正常,冇乜突出之處。總括而言,價錢中等,味道一般,份量較細。見網上好多留言話服務一般,不過今次係手機落單,無太多交流。

牛肉撈麵
份量好少,牛肉微溫,有少少過熟。作為正餐應該會唔夠飽。
牛肉撈麵

菠蘿梳打同咖啡係正常,冇乜突出之處。
滴滴咖啡

是日午餐计划好在九龙城食泰国嘢,行下行下就入咗呢间餐厅(原本唔系想搵呢间嘅)。二个姐姐几好态度,手机点餐後,少按一次确认键,佢哋都发现到,跟得好贴,赞!今次最开心试咗个菠萝焗饭,真系好香好好味,食材新鲜,饭粒弹牙爽口;泰式炸春卷,热辣辣上枱,点汁即食,好爽!虾肉新鲜!点咗个细冬阴功汤,味道几好,就系比入边嘅1.5只虾拉低好感!点虾肉全部都系梅嘅,同菠萝饭、春卷入边嘅虾无法比!睇到之前都有食客提过,难道冬阴功入边嘅虾肉系专登整梅嘅 ?是日午餐總體ok!
是日午餐總體ok!
  • 菠萝焗饭
2023-05-02 213 浏览
某日的平日下午, 剛巧有點事要到宋皇臺處理, 見有時間才到下一個行程, 所以就在附近搵食。我不是太熟九龍城的路, 隨意行了幾個街口, 心中想來到九龍城當然食泰國餐。看見有位價錢中等, 又肚餓, 就不用多行了, 就入去了。坐下用手機點餐, 點了牛肉撈蒙及加錢滴滴咖啡。▶️牛肉撈蒙份量不算多, 牛肉是熱呼呼的, 而且好嫩滑, 易入口, 有牛肉香味。蒙粉正常發揮, 爽口不會太過淋。汁醬比較少, 它是另上的有一碟仔, 我本人就不用太多汁醬, 所以可接受。▶️滴滴泰式咖啡上層有個不鋼滴壺慢慢滴咖啡到下層的小杯中, 杯中本身已有練奶的, 即是已有甜味。咖啡跟主食一同上, 當食完主食後, 咖啡正好滴完, 時間剛剛好。起初, 不知杯中已有練奶, 沒有用匙更搞伴, 感覺有少少甜味, 咖啡味不是太苦, 是東南亞咖啡的味道, 之後就搞伴了練奶, 但實在太甜。整體來說, 食物, 服務質素都OK, 不過是試過就可以的程度。
坐下用手機點餐, 點了牛肉撈蒙及加錢滴滴咖啡。

▶️牛肉撈蒙

▶️滴滴泰式咖啡

2023-03-17 676 浏览
🧑🏻‍🍳 呢間位於宋王臺站附近嘅一間泰國餐廳,除咗泰國菜,亦有越南菜,佢總共有三個鋪位,座位都幾多,大多數都唔使點等位,已經食過幾次,係一間唔錯嘅餐廳🇹🇭—————————————————————🍴 活蝦刺身 ($95) 「後勁好強嘅活蝦刺身🌶️,口感麻麻😢🦐」一直好想試泰式嘅活蝦刺身,所以今次就試咗,不過有啲失望🥲。首先調味係唔錯嘅,有生蒜同埋辣椒,仲有其他泰式醬汁,食完嘅後勁好強,會越食越辣,唔太食得辣嘅要留意。而蝦嘅質地麻麻哋,溫度係常溫,冇刺身嘅感覺🥹😋 美味指數: 5/10—————————————————————🍴 冬陰功湯 - 細 ($78) 「酸辣同椰香嘅比例啱啱好🥘」酸辣同椰香嘅比例啱啱好,唔會太酸,亦都唔會太辣,椰香味唔會蓋住冬陰功湯嘅味道,唔食得辣都可以試下,叫咗細份,都飲到3-4碗,適合2-3人份量,入邊有好多料,除咗香料,仲有海鮮同菇類等等。😋 美味指數: 7/10—————————————————————🍴 醬爆蝦球 ($98) 「即炸嘅蝦球,配爆醬嘅蝦膏餡料🍤」蝦丸好彈牙,外皮好脆,係新鮮炸出嚟嘅,一咬開蝦丸,入面嘅大頭蝦膏流曬出嚟,好香濃好好味,勁推介😍😋
—————————————————————
🍴 活蝦刺身 ($95)
「後勁好強嘅活蝦刺身🌶️,口感麻麻😢🦐」
😋 美味指數: 5/10
活蝦刺身

—————————————————————
🍴 冬陰功湯 - 細 ($78)
「酸辣同椰香嘅比例啱啱好🥘」
😋 美味指數: 7/10
冬陰功湯

—————————————————————
🍴 醬爆蝦球 ($98)
「即炸嘅蝦球,配爆醬嘅蝦膏餡料🍤」
😋 美味指數: 8.5/10
醬爆蝦球

—————————————————————
🍴 串燒 — 雞牛豬 ($78)
「配沙嗲醬嘅串燒,好有風味🍢」
串燒每份有6串,可以自由配搭,我揀咗雞牛豬各2串,每一串都好燶炭燒味,點埋沙嗲醬,好有泰國夜市嘅風味,最好食係雞,好嫩🫶🏻
😋 美味指數: 7/10

• 醬爆蝦丸
  • 冬陰公湯
  • 泰式串燒
2023-03-11 455 浏览
1 1月中嘅星期日,再次嚟金寶食泰國泰,常常幫襯,主因係佢較易搵位,又比較平,食物質素就一般般啦,不過不失,對得住價錢。用QR code 落單,叫咗泰式拼盤,蒜蓉椰菜苗,炒雜菜,半隻泰式燒雞,大蝦柚子沙律。拼盤嘅蝦餅,彈牙有蝦味。魚餅比較辣。串燒雞都可以,唔算太乾。燒雞當然係雪藏雞,不過雞嘅肉質唔太老,合理貿素。有二個菜
有二個菜
2023-03-10 310 浏览
係門口講話2人,叫極個職員又唔理,隔左一陣佢出番黎又話要排隊,又唔記得邊個黎先,跟住個個都話自己黎先,安排極差。不推介黎食,唔會再黎幫襯,black list 佢地!
2023-03-04 453 浏览
第一次來宋皇臺食泰國菜,本身想選第二間!但覺得好似呢間平民啲所以入來!好啦,食個lunch個飯一半凍一半熱!跟住個拋打鹹到我以為自己食緊榨菜!豬頸肉炒飯係番茄醬炒飯,仲要個醬我同個姐姐講可唔可以俾個辣啲嘅醬我!佢話你無買其他嘢食我地唔會比㗎喎……有另外一個姐姐聽到話俾佢地啦!呢個醬先係靈魂,如果唔係呢個醬我谷餐飯真係食唔到落去!食完嘢,我媽媽仲差小小奶茶未飲完~又係嗰位收銀婆婆過來執台,唔知係咪覺得我地食得耐,半個鐘都未到~其實仲有好多位!咁嘅質素,咁嘅服務態度!真係俾錢我都唔會再食😮‍💨

2023-02-28 372 浏览
今次去左食九龍城泰國嘢飯堂。 冬陰功夠酸辣夠平均,唔食得辣嘅都可以試下,嗌份細嘅都有3 4碗,最岩2-3人食。不過個湯好快凍,一上枱就要盡快飲。豬牛雞串燒好香,個汁係靈魂,要配住食,上枱果陣都係暖嘅,如果係熱嘅就更加好。今次都有試埋個泰式生蝦,都見到好多枱都有嗌嚟食。上到枱,個汁都幾辣下,少少似酸辣鳳爪果隻味,個感覺都幾新鮮,如果唔食得辣嘅可能要整走啲辣椒先食。同埋都有飲埋椰青,$40/1 價錢來說是偏貴,但係個椰青都俾想像中大同滿,入面嘅果肉都可以食,都唔少,可以2個人叫一個來試試。
今次去左食九龍城泰國嘢飯堂。

冬陰公湯
醬爆蝦丸
冬陰公湯
醬爆蝦丸
  • 冬陰公
2023-01-27 524 浏览
其實我地一行五人嗌左好又多野食😂不過好多都唔記得影相,一上枱就掛住食,得條魚有留倩影咋條烏頭魚好有肉(烹調需時大約45min),魚肉其實冇咩咸味,主要係靠個酸辣汁吊味隻汁同泰式生蝦係一樣嘅,好開胃泰式生蝦(前後叫左兩碟)蝦肉好彈牙同爽口,一碟有7隻,伴以蒜頭酸辣汁,食到個人好醒神泰式柚子鮮蝦沙律鮮甜多汁嘅柚子加上香脆腰果,口感清爽。馬拉盞通菜濃味野,正正常常。咖哩蟹(加蒜蓉法包)一隻蟹嘅份量(多肉),咖哩重椰香味,加上大量洋蔥同香菜炒埋,個汁撈飯食包一流 燒雞(細份)雖然只係半隻,但都好大份仲要啖啖肉,勁juicy 隻雞係最後先上,但都俾我地掃晒 泰式炒金邊粉呢個都好味微甜。飲品嗌左泰式熱奶茶同龍眼冰,都好正甜品拼盤芒果糯米飯最好食 其次個香葉粟米芋頭糕都好正

隻汁同泰式生蝦係一樣嘅,好開胃

泰式生蝦(前後叫左兩碟)

泰式柚子鮮蝦沙律
鮮甜多汁嘅柚子加上香脆腰果,口感清爽。

馬拉盞通菜
濃味野,正正常常。

咖哩蟹(加蒜蓉法包)

燒雞(細份)
雖然只係半隻,但都好大份
仲要啖啖肉,勁juicy
隻雞係最後先上,但都俾我地掃晒

呢個都好味
微甜。

飲品嗌左泰式熱奶茶同龍眼冰,都好正

甜品拼盤
芒果糯米飯最好食