2022-04-28 381 浏览
「小編表示:即使sem尾大爆炸,都要出堅持post刷存在感:‘>」被譽為小泰國嘅九龍城中,泰國餐廳遍佈橫街小巷,有選擇困難嘅朋友唔知揀邊間好?黎金寶泰國餐廳就啱啦!餐廳於九龍城屹立20年,現時設有兩間分店,廚師水準同食物質素都相當有保證。小編黎親九龍城食泰國菜,十次有九都係食呢間,因為實在太好食了!今日就同大家介紹7道回頭指數最高嘅菜餚~💁🏻‍♀️第七名:黃咖哩雞檬魚露撈檬就聽得多,黃咖哩撈檬又有冇見過?小編第一眼見到就覺得新奇,於是勇闖一試,竟然又幾好食。有別於用平時凍食嘅撈檬,熱食嘅檬粉較柔軟細滑,同溫和醇厚嘅黃咖哩又幾匹配。黃咖哩辛辣味較淡,椰香甜味濃厚,對唔食辣但又想食咖哩嘅朋友而言,絕對係推薦之選!💁🏻‍♀️第六名:生菜包豬肉廚師將肉碎同泰式香料放落擭爆炒,釋出嘅豬油令香料味道更突出,令豬肉更嫩滑。生菜爽脆,豬肉煙韌,包住黎食口感十足。清新嘅生菜令豬肉嘅油膩感全消,剩下係口中嘅只有早已滲入肉碎中嘅辛辣味,十分惹味!💁🏻‍♀️第五名:冬陰功又係一道令人倍有食欲嘅菜餚。材料雖簡單味道卻濃郁,包括大蝦、番茄、紅椒、香菇、椰奶、香茅等各種香料。香茅令酸辣湯底味道更濃厚,椰香味恰到好

💁🏻‍♀️第七名:黃咖哩雞檬
魚露撈檬就聽得多,黃咖哩撈檬又有冇見過?

💁🏻‍♀️第六名:生菜包豬肉

💁🏻‍♀️第五名:冬陰功
又係一道令人倍有食欲嘅菜餚。材料雖簡單味道卻濃郁,包括大蝦、番茄、紅椒、香菇、椰奶、香茅等各種香料。香茅令酸辣湯底味道更濃厚,椰香味恰到好處,唔會掩蓋酸辣味,大蝦同番茄煮得好入味,趁熱飲湯既暖胃又惹味。

💁🏻‍♀️第四名:菠蘿焗飯
熟嘅菠蘿同三色豆係小編由細到大最討厭嘅食物。勢估唔到,用一堆難食嘅食物炒飯,再配上肉鬆一同食用,竟然意外地好食,有點驚喜。炒飯份量偏多,粒粒分明,口感偏乾身,味道味酸中帶清甜,非常開胃,加上濃郁嘅讓人大口大口食過不停。另外用菠蘿蓋作飯碗大大提升食物美感,打卡指數爆棚!

💁🏻‍♀️第三名:泰式炒金邊粉
金寶嘅炒金邊粉添、酸、鹹、辣共治一爐,入甜酸味突出,後勁偏鹹辣,係小編食過咁多間泰國餐廳中味道層次最分明嘅金邊粉。另外麵條口感偏淋,雖濕潤,卻不油膩。至於兩隻熟蝦肉質緊實爽口,蝦味突出。值得一讚嘅係廚師使烹調時將蛋絲一同下擭炒,蛋香味拎整道菜嘅味道更上一層樓。

💁🏻‍♀️第二名:泰式豬頸肉
金寶嘅烤豬頸肉,絕對係我食過最好食嘅泰式烤物!亦係每次光顧金寶泰國餐廳都會點嘅一道菜。豬頸肉份量頗多,厚度適中。口感與味道方面,邊邊香脆,肉質結實,油脂感豐富,炭燒香味十足。而特別嘅醬汁係整道菜嘅靈魂,餐廳採用特別嘅濃稠甜酸醬,比起傳統嘅稀身酸辣汁,與甜酸醬嘅配合更和諧,更出色。

💁🏻‍♀️第一名:泰式生蝦💥
泰國師傅即叫即劏,每隻生蝦都新鮮香甜,肉質肥美,放係冰塊上令其冰鎮感更突出,肉質更爽彈。異於普通刺身,泰式生蝦表面唔會黏笠笠。淋上由海量蒜頭、辣椒、洋蔥、魚露等材料製成嘅醬汁食用,醬汁嘅酸辣味同生蝦嘅鮮甜味巧妙地融為一體,味道相得彰顯。不過辣味較重,唔食得辣嘅朋友可能會接受唔到。

無可否認金寶泰國餐廳係小編最鍾意食嘅九龍城泰國餐廳,但其實除左金寶外,九龍城仲有好多好食嘅馳名泰國食店,有機會再同大家逐一介紹~以上就係小編認為金寶泰國餐廳最好食嘅7道菜~希望幫到大家係九龍城搵食😝

#美食 #香港美食 #九龍城美食 #九龍城泰國菜 #泰國菜 #泰國餐廳 #冬陰功 #烤豬頸肉 #泰式生蝦 #金邊粉 #打卡好去處 #香港打卡 #中餐廳 #打卡景點 #打卡餐廳 #拍拖好去處 #餐廳 #餐廳推介 #假日好去處 #食好西 #美食攝影 #hkfoodie #hkgirl #金寶泰國餐廳
2022-04-09 545 浏览
本身滿心歡喜特登搭車入九龍城想食夜輪嘅泰菜😢可惜想食嗰間啱啱好截隊 有人氣係唔憂做嘅 唯有同frd子即跑去前一條街睇下有冇舖頭肯做我地生意 咁啱有位店員仲專登出黎請我地入去食😀入面又唔係無生意架喎 差唔多full house 落單仲要自助形式自己掃code落 雖然網上評語都幾參差 但食物質素、服務態度又無想像中咁差🤭。。。🦔👉椰青海鮮焗飯 $100呢個性價比認真超高🤩面頭3隻鮮蝦搶哂fo 質感唔錯完全無雪味!一整個大椰青塞爆哂飯 食到尾聲都仲出緊煙🤭每筆一匙都聞到食到濃郁椰汁香 撈埋椰汁炒嘅飯偏濕但我滿okay der!重點係佢入面超足料 除咗三色豆仲有唔少一整嚿嘅🐙 欣賞佢咬落爽口唔un 夾雜唔少炒起咗嘅條狀椰青 原來都幾爽口 係唔明點解要有提子乾嘅存在🤣好彩都係10粒以下食哂成個飯最後最後挖埋啲椰青邊食真係抵到爛無得彈🤪。。。🦔👉鮮蝦卷 $65雖然得4嚿 但見佢比平時嘅更巨型係有比驚艷到🤓欣賞佢包得極好 咬完一啖都唔易散開 首先米紙煙韌度剛好 粉絲又新鮮一啲都唔腍 中型size嘅蝦仔每件有2嚿 勝在夠新鮮幾彈牙 食落特別滿足😋呢件越南蝦卷仲有埋片豬里肌 夠哂正宗!係嚿蝦卷香料味極濃

👉椰青海鮮焗飯 $100

👉鮮蝦卷 $65
雖然得4嚿 但見佢比平時嘅更巨型係有比驚艷到🤓欣賞佢包得極好 咬完一啖都唔易散開 首先米紙煙韌度剛好 粉絲又新鮮一啲都唔腍 中型size嘅蝦仔每件有2嚿 勝在夠新鮮幾彈牙 食落特別滿足😋呢件越南蝦卷仲有埋片豬里肌 夠哂正宗!係嚿蝦卷香料味極濃厚辛香🤣應該唔係九層塔嘅問題

👉沙嗲串燒×6 $78
豬牛雞都叫齊!同一般嘅串燒比 佢每嚿肉粒大嚿得黎質感很不錯又唔un 帶有煙燻香🐖🐂🐓夠哂入味 質感又唔乾 點埋沙嗲醬食更不錯🤪不過呢款無花生粒

👉泰式紅豆奶茶 $30
見佢招牌飲品梗係要試下🤪杯身已經好吸引 雖然無得叫少甜 但飲落又唔會太膩 飲落啖啖紅豆 不彷一試!

👉薏米龍眼冰 $28
呢個天氣都係飲番啲解渴飲料好😋唔知點解感覺呢杯比起前者甜🤣明明揀咗少甜 但勝在薏米龍眼量甚多 龍眼肉都算新鮮👍
2022-03-30 409 浏览
朋友帶路九龍城泰國菜館試吓這間,點了最中意的冬陰功湯好期待,睇相還可以吧,但係啲蝦梅到一個點,超級唔新鮮丟了,生蝦刺身都有一兩隻唔新鮮,生菜包不過不失,生牛肉實屬一般,總之比較失望!
2022-01-25 418 浏览
幾年冇食過,前幾日諗住去食懷舊一吓入到去問個辣泰式乾炒河係pad see ew定係pad kee mow, 有個女人同我講話係pad see ew, 咁我點餐啦,點知一上係pad kee mow (識啲泰文嘅會明我講乜)大佬呀你唔識唔好亂講啦,我唔食啲香葉嫁點咗個椰菜苗,出到嚟都唔係好苗炸蝦餅個醬好難食,我寧願你比泰式雞醬最大獲係有位呀姐侍應,落菜嗰陣叫我幫佢推其他食物入去,但係我個枱面得一碟餸其實呀姐你有另一隻手,洗唔洗我出埋你份糧?估唔到冇食咁多年,質素會差到咁離譜成餐最好味係個椰青,多謝晒你呀9527唔會再有下次
幾年冇食過,前幾日諗住去食懷舊一吓
大佬呀你唔識唔好亂講啦,我唔食啲香葉嫁
點咗個椰菜苗,出到嚟都唔係好苗
炸蝦餅個醬好難食,我寧願你比泰式雞醬
其實呀姐你有另一隻手,洗唔洗我出埋你份糧?
估唔到冇食咁多年,質素會差到咁離譜
成餐最好味係個椰青,多謝晒你呀9527
唔會再有下次
2022-01-23
  • 椰青
2022-01-15 412 浏览
-{九龍城泰菜🥘}前排聖誕假期食得多西餐 要食翻啲亞洲野中和下口味🤪🤤泰式炒金邊粉🤤 ($68)入面有2隻蝦唔算鮮食落普通 炒得幾濕😙酸甜味都夠!👖褲評: 7/10🤤泰式通菜🤤($60)夠香口 份量好多~依個唔會伏😂👖褲評: 7.5/10🤤越式拼盤🤤($110)個拼盤嘅紙蝦卷好乾🥲要浸曬汁先蓋過倒種乾😢其他就發揮正常🧐👖褲評: 5/10野食正正常常!黎九龍城應該有其他更好嘅選擇☺️性價比: 8/10服務: 8/10環境: 8.8/10🚩 金寶泰國菜館 🚩地址: 九龍城衙前塱道25號 #fuudjai #fuudjai九龍城 #fuudjai東南亞菜
{九龍城泰菜🥘}
前排聖誕假期食得多西餐 要食翻啲亞洲野中和下口味🤪

🤤泰式炒金邊粉🤤 ($68)
入面有2隻蝦唔算鮮食落普通 炒得幾濕😙酸甜味都夠!

👖褲評: 7/10

🤤泰式通菜🤤($60)
夠香口 份量好多~依個唔會伏😂

👖褲評: 7.5/10

🤤越式拼盤🤤($110)
個拼盤嘅紙蝦卷好乾🥲要浸曬汁先蓋過倒種乾😢其他就發揮正常🧐

地址: 九龍城衙前塱道25號

泰式炒金邊粉
泰式通菜
泰式通菜
前日買咗外賣返屋企食,發現俾少左份雞翼,於是打電話上面個電話去餐廳,點知打左好耐都無人聽。因為我係食金寶越南,無人聽電話情況底下打去金寶泰國,我告知佢地琴日係金寶越南外賣,比漏咗份雞翼我,一聽電話個伯伯就話我份雞翼係加單,一俾外賣我屋企人就急急腳咁走,佢話份雞翼整好左之後趕出黎已經唔見晒我哋,係我地問題。張單係同一張單,我唔知道原來俾完成份外賣我地之後,我哋係仲要企喺度等,同事亦都冇叫我哋等多陣。我都同員工講我地真係唔知,如果員工都不停講係我地問題唔緊要,我再反映番琴日叫左個馬拉盞炒通菜有少少味好怪,而嗰位男員工就話:我哋啲菜日日都新鮮,冇人投訴過話難食,係你哋依家人有問題….佢就即刻叫左另外一個自稱係經理既女士同我講,我話我只係反映個菜有問題,我亦都無叫你哋退錢,同埋嗰位男員工真係令到我好難受,我問佢各位男員工叫咩名,佢就話果係老闆d親戚,你點都冇得投訴佢,話佢已經走左。(但係其實我聽到佢喺度嗌:落黎搵我囉!點呀!)俾錢買難受,員工原來係老闆d親戚所以態度幾差都冇問題👍🏻

俾錢買難受,員工原來係老闆d親戚所以態度幾差都冇問題👍🏻
外卖自取
2021-12-06 476 浏览
今日和老婆晚上於金寶泰國菜館食晚餐, 我們點了冬蔭功, 烤朱頸肉、泰式燒雞、波蘿焗飯、牛油大頭蝦、清炒椰菜苗和泰式奶茶。冬蔭功我們點了細碗和少辣, 湯辣度適中, 帶少少酸, 飲落開胃;烤朱頸肉食落香脆惹味, 肉質彈牙, 佐酒流;泰式燒雞雞肉香脆,肉質食落鮮嫩, 食落啖啖肉;波蘿焗飯很足料, 波羅食落開胃, 飯粒軟綿、蝦食落彈牙,肉鬆惹味, 腰果香脆, 整個波蘿焗飯食落足料, 口感十足;牛油大頭蝦食材新彈,食落彈牙, 食落有牛油香和蒜蓉香味, 惹味十足;清炒椰菜苗椰菜爽口;最後泰式奶茶奶味香濃, 茶味香滑。餐廳座位舒適, 食物惹味有鑊氣, 價錢合理, 我和太太食了一頓高質泰國菜。
泰式奶茶
清炒椰菜苗
牛油大頭蝦
波蘿焗飯
冬蔭功
泰式燒雞
2021-12-04
这家店是一个朋友领着去的,去的时候,正好是就餐高峰时段,为了位置稍微等了一小会,好在很快就有人吃完,我们就入座点餐了,他们家是给你张有二维码的小票,要自己扫码点餐,说实在的这些菜我觉得烤猪肉和泰国拼盘味道很赞,别的一般般啦。
2021-11-27
2021-11-12 439 浏览
昨天晚上(11/11/2021)大約晚上6:15分打去訂位,嚮咗好耐,突然有位聽落聲音比較年輕的服務員接聽咗,佢當時態度非常差,非常不合理,理論上6:10不是繁忙時間,不應該這樣態度的。以下係我同服務員之間的對話;服務員: 喂,講嘢(好大聲咁講)我答; 唔該,我想訂11月20號,晚上七點半,四位。服務員: 下星期...你下星期再打黎啦(好大聲咁講),然後直接掛斷電話。那個服務員,很明顯完全聽到我講乜,跟本可以直接落簿,而我的訂座要求也不是不合理,無需要這樣。而且我是熟客,基本每隔一至兩個月,我都會去幫襯,就連上年疫情爆發,前年社會動亂,我都有幫襯,見到佢生意差,我當時都好心痛難過,希望老闆睇到,注意一下,員工服務態度也會影響生意的。而我因為昨天的事件也心痛決定永久不再光顧金寶。
服務員: 喂,講嘢(好大聲咁講)
我答; 唔該,我想訂11月20號,晚上七點半,四位。

有個短頭髮既呀姐,服務態度好差,問佢地攞啲嘢都黑曬面咁; 但係其他員工啲態度都係好既。個菠蘿焗飯既菠蘿爛左,係已經壞左。食物味道一般 唔係話太好食。食完一次 下次就不了🤷🏻‍♀️
今日同男朋友去九龍城一日遊,當然要食翻餐泰式晚餐先似樣! 見呢間菜館個餐牌都幾多選擇,有泰又有越,一於試下!餐廳上菜速度都幾快,不過略嫌坐得迫啲,而且服務態度都好一般,隔離嘅情侶要求掉位問可唔可以坐喺另一邊,個阿姐直接答:唔可以 😂 一開始叫咗一個細嘅小食拼盤,上面有荷葉雞、蝦餅、春卷同埋串燒雞,份量都唔少。每樣嘢有三份,即係呢個細拼盤係預三個人食~蝦餅都彈牙香口嘅,但係我見佢餐單有另一種蝦餅入邊饟咗蝦膏,一開始仲以為拼盤都會係依款特別嘅蝦餅,可惜係普通嘅。荷葉包雞就係好普通嘅香料雞 😂 佢嘅春卷係有原隻蝦嘅 冇其他配料啦。仲有串燒雞,其實依個拼盤入邊嘅四樣嘢我都鍾意食,但只可以話四樣都冇乜特別。另一個係泰式炒金邊粉,相對來講份量幾少,我哋兩個人食都OK嘅,味道方面香口有鑊氣,但質感有啲濕,應該係因為用泰式醬炒嘅原因,同埋成碟得兩隻蝦。我哋仲叫咗一個青咖喱雞,我幾欣賞佢啲豆角同茄子唔會煲到爛晒,但係雞就係好普通嘅急凍雞肉 佢個青咖喱質感比較稠身,應該係落咗好多椰漿,同埋唔算好辣嘅~我哋叫咗一個蒜蓉包(唔記得影相)配咖喱食。最後我哋每人仲有杯嘢飲,男朋友嘅龍眼薏米冰非常甜,我嘅鹹檸七都幾

最後我哋每人仲有杯嘢飲,男朋友嘅龍眼薏米冰非常甜,我嘅鹹檸七都幾好飲。埋單$350,算係好合理嘅價錢,但總括來講我覺得係穩陣之選,唔會令我覺得九龍城泰國菜有咩咁特別😗

2021-10-02
  • 泰式拼盤
2021-10-01 458 浏览
☘️☘️難得返香港,約咗一班朋友響九龍城嘅金寶泰國菜食lunch. 而家有咗地鐵真係方便好多 。这里以前沒地鐵時是很不方便的,所以不常來。現在有了地鐡在宋皇台站出來B3出口,出來走三分鐘便到了!☘️☘️环境:餐廳兩个门面,一邊是泰菜館,一邊是越菜,其實里面是通的,所以菜单上是泰越菜都有。裝修風格平實帶點泰国風格。坐位空間也還可以,不会太迫「泰国椰青」清甜冰涼好喝「咸檸檬梳打」朋友点的,看咸檸檬的顏色不錯「越南拼盘」每款都是兩件,我吃了春卷和粉包,味道都幾好「鹽燒烏頭魚」好大的一條魚,肉質鮮嫩,一向不太吃魚的我也觉得好吃「咸魚炒椰菜苖」我的至愛,幾乎都是我吃掉的「辣炒蚬」这个好好味,蜆好大但可惜很少,每人食一個就冇哂,其他都是洋蔥和青椒墊底「柚子沙律」这個是所有菜里面最差的一个,柚子沒有味道,跟一般用的柚子有点不一样,可以不試「Pad Thai 」这个炒得有啲濕和味道有啲甜,不過可以接受總體嚟講菜品味道都幾好,仍然保持以前嘅味道👍

「泰国椰青」清甜冰涼好喝
「咸檸檬梳打」朋友点的,看咸檸檬的顏色不錯
「越南拼盘」每款都是兩件,我吃了春卷和粉包,味道都幾好
「咸魚炒椰菜苖」我的至愛,幾乎都是我吃掉的

總體嚟講菜品味道都幾好,仍然保持以前嘅味道👍

椰青
咸魚炒椰菜苗
鹽燒烏頭魚
辣炒蜆
Pad  thai
成晚係咁撈亂單,隔離枱嘅又比左我地。起碼3-4次係咁disturb 餐飯。成餐飯得生蝦同爆醬蝦球好食,其他不可一不可再。1️⃣生蝦得7隻🦐係幾大隻同新鮮,不過我食得辣都覺得佢個辣汁好勁。個汁淋左落去d蝦到,唔想食咁辣嘅人避都冇得避🤷🏻‍♀️2️⃣爆醬蝦球有4粒🏀入面仲有流心蝦膏汁真係幾好食,蝦汁好香好夠味,點埋雞醬無咁膩3️⃣馬拉盞炒通菜🙅🏻‍♀️得個甜字,完全無馬拉盞咸香味。。自己炒仲好食過佢4️⃣蒜蓉包不過不失5️⃣青咖喱軟殻蟹🙅🏻‍♀️🙅🏻‍♀️🙅🏻‍♀️🙅🏻‍♀️🙅🏻‍♀️係我食過最難食嘅青咖哩!首先個蟹上到枱已經凍哂一d都唔脆,個青咖喱係流質到水/湯咁,真係粗口都岀埋黎🤬洗唔洗慳咖喱膏到咁🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️☹️好似洗碗水咁嘅味道,我地還枱嘅份量同相中無差幾多6️⃣冬陰公湯 (細)偏酸,無乜蝦味,開邊蝦有4隻但都係梅嘅7️⃣pad Thai 偏酸偏甜 不過不失3個人食左7百幾蚊,真係好唔抵原本想最尾叫個芒果糯米飯,最終都係打消念頭本身有book 枱都分左我地入越南餐館個面,唔係泰菜個面可能個廚房唔識整,真係好難食🙅🏻‍♀️牆上掛左蔡瀾提字都無用九龍城泰菜blacklist

成餐飯得生蝦同爆醬蝦球好食,其他不可一不可再。

生蝦

4️⃣蒜蓉包不過不失

6️⃣冬陰公湯 (細)
偏酸,無乜蝦味,開邊蝦有4隻但都係梅嘅

7️⃣pad Thai
偏酸偏甜 不過不失

3個人食左7百幾蚊,真係好唔抵
原本想最尾叫個芒果糯米飯,最終都係打消念頭

本身有book 枱都分左我地入越南餐館個面,
唔係泰菜個面
可能個廚房唔識整,真係好難食🙅🏻‍♀️
牆上掛左蔡瀾提字都無用
九龍城泰菜blacklist
2021-08-27
生蝦
  • 醬爆蝦丸
2021-08-25 718 浏览
份量少唔好食嘅海南雞飯啲蔥油淨係得陣油味,完全唔香個海南雞汁好淡味喺街是但一間都好食過依間名過其實,中伏之選侍應又惡態度又唔好,想受氣可以去試下一定唔會再有下次
份量少唔好食嘅海南雞飯
啲蔥油淨係得陣油味,完全唔香
個海南雞汁好淡味
喺街是但一間都好食過依間
名過其實,中伏之選
侍應又惡態度又唔好,想受氣可以去試下

一定唔會再有下次

海南雞飯
2021-08-24
午餐
2021-08-23 430 浏览
放工後同朋友去九龍城按摩,按完好肚餓,本身想去果一間泰國餐廳太多人排隊,於是去左呢間,因為好彩唔太多人排,等左十分鐘左右都入得,所以直接食呢間。佢有兩間鋪,係連住係隔離的,環境都幾舒服,有泰國氣氛XD 但冷氣吹到正我地坐果個位,太凍了~食物上枱一陣好快就凍左,可以改善!!泰式大蝦柚子沙律大蝦有6隻,柚子唔算多,但味道OK,味道唔會偏酸/偏辣,都幾開胃。泰式炒粉絲粉絲炒得濕乾得宜,唔會吸哂汁好乾,可以再叫XD覺得比起炒金邊炒入味!海鮮炒金邊粉每啖都有蛋絲,唔會好油,金邊粉好in un, 小小QQ的。海鮮東蔭公湯一上枱已經好香好吸引,飲落唔會好辣,酸辣岩岩好,望落好似咖哩咁,好重味Yummy!雜菜青咖哩煲就咁飲都覺得好好味,會飲到D椰汁味,配飯應該可以食好多。不過唔想食飯所以就叫左蒜蓉包點湯食,一樣好味!泰式奶茶可以揀少甜,這很好,因為泰式奶茶就係好甜~所以有得揀少甜個心會好過D哈哈!泰式拼盤係雞肉的菜色,雞肉用河業包住好cute,入面仲有蝦。

泰式大蝦柚子沙律

泰式炒粉絲

海鮮炒金邊粉

每啖都有蛋絲,唔會好油,金邊粉好in un, 小小QQ的。

海鮮東蔭公湯

雜菜青咖哩煲

泰式奶茶

泰式拼盤
係雞肉的菜色,雞肉用河業包住好cute,入面仲有蝦。