2020-01-19 254 浏览
朋友為了躲避她媽媽的碎碎唸,故不回家吃晚飯,她問我可否陪她吃飯,那當然可以呢。她說她在太子,但想吃泰國菜,問我有何建議,個人覺得金泰子泰國餐廳不錯,可以一吃。朋友說只要有酸辣鳳爪她吃,她便心滿意足。酸辣鳳爪份量驚人,鳳爪爽口具彈性,甚有咬口,酸美開胃,酸辣鳳爪搭配蕃茄,洋蔥,清新感源源不絕,作為餐前小食一流。青咖哩軟殼蟹好不彭湃,一大碟呈現我們眼前,軟殼蟹裹上薄薄的炸粉,炸得金黃香酥,非常可口。至於青咖哩主要配料茄子,豆角帶出些許蔬菜甜美,故咖哩辣度不高,卻有咖哩香,軟殼蟹吸附青咖哩汁,滋味過癮。泰式炒金邊粉我們選了豬頸肉,金邊粉鑊氣十足,甜甜的蠻彈牙,軟硬適中,裡頭還加入炒蛋,豆乾,青蔥熱炒,再把花生碎拌入金邊粉,嚼感味道瞬即不單調,且豬頸肉大塊爽彈,我們一口接一口吃過不停。原本想喝木瓜奶昔的,可是太好賣,一早售罄,我唯有轉喝芒果沙冰。黃澄澄的芒果沙冰相當幼滑,芒果果味濃郁香甜,極之討喜,尤其水果控會大愛這芒果沙冰。朋友則選喝椰青,椰青超合她的胃,椰青水甘甜滋潤,完全無負擔,吃畢青咖哩後再喝上它,心曠神怡,又解飽膩,真是爽透極了。
酸辣鳳爪,泰式炒金邊粉,青咖哩軟殼蟹,椰青,芒果沙冰

酸辣鳳爪
青咖哩軟殼蟹
芒果沙冰
2020-01-19 22 浏览
今日喺太子行街行行吓,肚餓就嚟咗呢間泰國菜坐低醫肚,餐廳裝修充滿泰式風味,牆身有個泰國象頭,仲有唔少泰式嘅掛畫,好有泰國feel先叫咗兩杯珍多冰,珍多平時只係得綠色,呢度為珍多冰增添左多一種色彩,因為呢度有紅色嘅珍多椰青焗飯裝得非常滿,好似成座山咁高,蕃茄左彈去炒先再攞去焗魚海鮮方面就有魷魚蝦青口等等,仲有唔少青豆、蘿蔔粒添我哋仲叫多咗個小食炸蝦餅,一共有六件,蝦餅炸得非常香脆,蝦肉都好彈牙,仲好重蝦味添
珍多冰
海鮮干炒河粉
炸蝦餅
2020-01-18
珍多冰
海鮮干炒河粉
炸蝦餅
2020-01-18 24 浏览
回味指數 : 👅👅👅/5 又到食泰國菜嘅時候喇,每月一次係基本啦!今次就試咗位於九龍區嘅太子金泰子,老實講門面唔算靚,但一睇就知老字號,講求實力派嘅餐廳!平時食生菜包多數都係用豬肉碎,今次就試吓鴨肉生菜包,鴨肉比較大,有質感,不過略嫌唔夠味同埋生菜有啲腍,額外要求俾咗豬頸肉嘅醬汁一齊食好好多!另外叫咗個黃咖喱軟殼蟹,軟殼蟹分量多,黃咖喱一般以甜食為主,額外加咗個薄餅一齊食,味道好濃厚👍🏼最後追加左個脆炸雞軟骨,份量多到嚇親,由於兩個人食,份量可以食到三至四人,香脆可口,配杯啤酒一流👍🏼老闆話喺銅鑼灣開咗間新分店🎊🎊大家可以去支持下✨✨✨✨
回味指數 : 👅👅👅/5

又到食泰國菜嘅時候喇,每月一次係基本啦!

老闆話喺銅鑼灣開咗間新分店🎊🎊
大家可以去支持下✨✨✨✨
剛從海洋光譜號下船,今次郵輪的體驗真的十分難忘,特別是當中的餐飲,將會以影片的形式在youtube channel Da&Mi分享。下船當日是1月2日,在香港的第一天,當然要如女友食開年飯。在船上食了不少西餐,及中餐,所以決定晚餐要吃泰國菜。剛好經過太子,記起友人曾推介了一間,裝修簡陋,但風味地道的泰國餐廳,正是金泰子泰國餐廳。有數款值得推薦的。海南雞,色澤略暗,想不到的是味道比外表的好,肉嫩皮爽。鹽燒烏頭,一開始肉質略嚡,但魚味濃郁越食越滋味。泰潮鐵板蠔仔蛋,蛋香,蠔肥,最重要是因為有鐵板,可以把溫度保持,更美味。沙爹串燒,香味充足,但肉質有點老。海鮮濕炒河粉,及馬拉盞炒通菜,前者料足,後者鑊氣強勁,十分入味,大力推薦。這𥚃的餸菜比其外表吸引,所以經過店舖的朋友,千萬不要因其外表,過門以不入。金泰子泰國餐廳 (太子)人均消費160元太子柏樹街21號地舖

下船當日是1月2日,在香港的第一天,當然要如女友食開年飯。

在船上食了不少西餐,及中餐,所以決定晚餐要吃泰國菜。

鹽燒烏頭,一開始肉質略嚡,但魚味濃郁越食越滋味。

沙爹串燒,香味充足,但肉質有點老。

金泰子泰國餐廳 (太子)
人均消費160元
太子柏樹街21號地舖

2020-01-07
2020-01-12 208 浏览
星期日嘅中午去左太子覓食,見到柏樹街呢間小店「金泰子泰國餐廳」好似幾吸引咁,就入咗去試下午市套餐有好多選擇,價格實惠又親民迷你拼盤拼盤可以選擇大或細size,迷你拼盤可以從四款小食裏面任選三款,每款兩件,啱晒兩至三個人開心share!我地揀左魚餅、蝦餅同春卷,每樣都炸到金黃香脆。蝦餅好彈牙;魚餅味道豐富;春卷係素菜粉絲餡料,健康又好食泰式炒金邊粉食泰國菜我就最鍾意食炒金邊粉!同樣可以自由選配搭蝦肉、豬頸肉、豬扒或蟹肉。我就揀左鮮蝦肉,都幾大隻,新鮮爽口又彈牙,而且份量充足金邊粉則好煙韌有咬口,醬汁酸酸甜甜的,好開胃!仲加入左唔少櫻花蝦乾,散發著鮮蝦香~最緊要係炒得乾身,唔油膩👍🏻芒果糯米飯溫熱的椰汁糯米飯好Q彈有嚼勁,配上濃稠的椰汁🥥,甜甜的,充滿椰香,幾好食!芒果有兩大塊切片,好清甜,正啊!熱檸水及熱檸茶新鮮檸檬配熱水或紅茶,去脂解膩

午市套餐有好多選擇,價格實惠又親民

迷你拼盤

泰式炒金邊粉

芒果糯米飯

熱檸水及熱檸茶

新鮮檸檬配熱水或紅茶,去脂解膩
2020-01-12 32 浏览
今日去左太子覓食,見到間好有風味既泰菜,感覺好正宗甘,所以決定一試。餐廳環境都感覺舒適2人B套餐 $238(美味指數: 😋😋😋😋)套餐晚有海南雞、一款湯、一款菜同甜品,都幾豐富下泰式海南雞(半隻)足足有半隻海南雞,雞味道濃郁,而且雞肉又白又滑,啖啖肉,雞皮油潤肥美冬陰功湯冬陰功湯好正宗,酸酸辣辣,飲完一啖想飲第2啖,而且份量都ok,好足料馬拉盞通菜馬拉盞醬汁好惹味,配搭通菜簡直就係prefect match,係食通菜既最佳配搭椰汁西米榚有細一杯仔,不過非常足料,滿滿西米、粟米同椰汁沙嗲串燒(6串) $88另外我地嗌左串燒,串燒款式好多,而且仲可以各選一條甘嗌,岩晒貪心咩都想食既我😋整體食物質素:3.5 / 5💰性價比:3.5 / 5👍推薦指數:3.5 / 5

2人B套餐 $238
(美味指數: 😋😋😋😋)
套餐晚有海南雞、一款湯、一款菜同甜品,都幾豐富下

泰式海南雞(半隻)

冬陰功湯

馬拉盞通菜

椰汁西米榚
有細一杯仔,不過非常足料,滿滿西米、粟米同椰汁

沙嗲串燒(6串) $88

😋整體食物質素:3.5 / 5
💰性價比:3.5 / 5
👍推薦指數:3.5 / 5
今晚天氣涼涼地🥶, 突然想整番碗冬蔭功湯🥣飲下, 所以係太子買完野就順便睇下有無泰國野食, 上網見到附近有間叫金泰子就去試試佢😊 餐牌上嘅選擇幾多😯, 有湯🥣, 沙律🥗, 串燒🍢, 小食, 海鮮🦐, 飯🍛, 麵🍜等等, 整係揀食咩都諗左好耐🙈🤣 最後小妹叫左一個冬蔭功湯, 一個沙律, 一個海鮮同一個甜品😋🤭冬蔭功湯🥣小妹叫E個係細size嚟, 但都大約有3至4小碗, 份量算多而且幾足料, 蝦肉🦐質感幾彈牙唔霉, 湯嘅酸味辣味同咸味都相對平衡, 無各自搶左鏡, 幾開胃😋青木瓜沙律🥗青木瓜絲口感爽脆, 醬汁酸酸辣辣, 加埋d香脆花生🥜令口感層次更豐富!😊辣椒膏紐西蘭青口青口肉質肥美, 咬落去好juicy而且一d都唔霉唔腥, 即使用左辣膏嚟炒都仍然食到非常鮮味, 十分推介!😋👍🏻👍🏻 醬汁方面, 辣膏🌶味道唔算辣, 如果可以辣多少少更好!芒果糯米飯🥥🥭🍚一上枱已經聞到好香甜嘅椰汁味, 芒果係用左菲律賓呂宋芒, 味道幾香甜, 糯米飯熱辣辣, 口感軟糯, 椰汁先係成個甜品嘅重點😆, 佢嘅椰汁同平時食嘅有少少唔同🤔, 味道清甜而且唔會覺得膩, 食落去好舒服唔係死甜嘅感覺, 個人覺得好好味, 幾有驚

冬蔭功湯🥣

青木瓜沙律🥗

辣椒膏紐西蘭青口

芒果糯米飯🥥🥭🍚
一上枱已經聞到好香甜嘅椰汁味, 芒果係用左菲律賓呂宋芒, 味道幾香甜, 糯米飯熱辣辣, 口感軟糯, 椰汁先係成個甜品嘅重點😆, 佢嘅椰汁同平時食嘅有少少唔同🤔, 味道清甜而且唔會覺得膩, 食落去好舒服唔係死甜嘅感覺, 個人覺得好好味, 幾有驚喜, 極度推介!😋👍🏻👍🏻

總結: 食物味道唔錯而且足量, 價格唔貴, cp值幾高, 店員服務態度幾好而且出菜都幾快!😊
2020-01-06
  • 芒果糯米飯
  • 辣椒膏紐西蘭青口
2020-01-08 38 浏览
泰國野通常會諗到九龍城,但今次係太子食。入面都有泰國人侍應,當然都識廣東話。依到食物種類比平時泰國餐廳多,多到唔個點揀。👨‍🍳👩‍🍳食物質素:🍢串燒(豬,雞)一入口,jucy。就咁食已經好夠味,而且啖啖肉,唔乾身。每嚿肉都好大件。🐔海南雞一隻表面睇以為好嚡,但原來唔係。冇腥味,大碟,仲有presentation,竟然砌左對翅膀出來,都有點心思❤️。🥚鐵板蠔仔蛋真係新鮮滾熱辣,上枱個陣仲吱吱聲。但蛋冇老到,蠔仔分量剛好,唔會過少。味道唔會好濃。🥬馬拉盞通菜本身怕通菜會老,唔合時。但原來唔係,依到通菜細條d,我估係苗,幼嫩。我食左好多,而且個味又惹味。🐟鹽燒烏頭唔會有腥味,調味較得剛好,唔會過咸。烏頭算大條,冇削肉,仲啖啖肉。

👨‍🍳👩‍🍳食物質素:

🍢串燒(豬,雞)

🐔海南雞一隻

🥚鐵板蠔仔蛋

🥬馬拉盞通菜

🐟鹽燒烏頭

2020-01-02
2020-01-07 38 浏览
去完花園街再去食泰菜,大約晚上7:30,店舖已爆滿,越坐越多人,我們食完後,已不好意思坐太耐😅。食物方面,泰味特別濃,問回服務員、原來請了新泰廚,所以和以前的泰廚,兩者風格和味道都有不同,但泰菜本人覺得,濃味醬汁先好食「泰式生蝦」新鮮肉爽甜,配上泰廚秘制醬,提升味蕾刺激感「泰式檸檬酸辣鰽魚」推介食品:魚夠滑, 泰式汁浸魚,汁和青檸浸入魚身,酸酸、微辣、帶有青檸香,但記得條魚快食,因青檸浸太久會變苦「炸雞軟骨」雖然粉醬多左少少,但好香脆,又不太乾「泰式雜錦併盆」雞腎、墨丸、司華力腸配上至愛沙嗲醬,未食都口水流「泰式奶茶」又香又滑,但一定偏甜少少,因正宗泰式奶茶是偏甜,未試過的朋友可以試下「泰式燒魷魚」燒得不錯,不太勒

「泰式生蝦」新鮮肉爽甜,配上泰廚秘制醬,提升味蕾刺激感

,但記得條魚快食,因青檸浸太久會變苦

炸雞軟骨」雖然粉醬多左少少,但好香脆,又不太乾

「泰式燒魷魚」燒得不錯,不太勒

2020-01-03 47 浏览
呢間餐廳係新開的,但其實之前位置都喺柏樹街,新舖位置就只係前幾個位,好易搵~睇下餐牌,午餐好抵食,幾十蚊有十幾款粉麵飯選擇,加幾蚊又有特飲,我就揀咗龍眼冰,清清甜甜食泰菜最適合!老公每次食泰菜都要點既飛天通才,貪佢夠鑊氣,又香口,呢度食仲好大碟添!另外叫左個泰式雞肉炒金邊粉,最鍾意有啲花生喺側邊撈埋一齊食,又香口又有口感!最後叫多個黃咖喱軟殼蟹,因為平時食得太多豬牛羊,咁O岩有呢個選擇就揀佢啦!碟上裝飾更顯泰國風味!食咖喱當然要點蒜蓉包,麵包烘得香脆,點埋咖哩幾時都咁夾!

2020-01-02 30 浏览
心情好一些後,也就跟朋友尋找好吃的食物,希望令自己吃個輕鬆晚餐呢,今天,就在回家等車前~尋找到一雙很有感覺之泰國餐廳:旦包金邊粉店家用快炒方法,加入新鮮度很大的海鮮仔,鑊氣十足,人氣食品有這個旦包鮮蝦炒金邊粉。不要錯過呢,之前經常會吃金邊粉,這有有別坊間貨,質地軟滑,彈牙帶黏性,最出色的是夾起仍條條呢~旦包做到非常的吸引,旦皮好吃,棒咖哩豬肉片煮咖哩很簡單喔,加入喜歡的肉片、里肌肉、雞肉、海鮮及時蔬等,都非常的搭配且適口,有了這道菜,真的可以多吃一碗飯呢!想不到這店的也是濃且美味呢馬拉盞青豆每次去泰國餐廳,除了食串燒、咖喱、冬蔭公外,總會叫一客蔬菜,當中最愛必定是惹味的馬拉盞炒菜苗,今次吃的青豆~有口感,棒,店主按照本地人喜愛的口味適當的把味道度提升了。蒜蓉包香濃的蒜味,溶化的牛油,配合酥脆的麵包,要吃到美味的蒜蓉包,一定要到這店,香蒜絕對是很配組合!充滿香濃牛油香蒜味,麵包非常酥脆,再加泰國薄餅,可以吃光咖哩了曼谷旅遊一定亦喜歡吃泰國食物,也很長日子沒有旅行,來這個地方。簡簡單單~就吃出一道可口的佳餚~再來一碗白飯,一餐也解決完喔。人生要簡單而輕鬆喔。

尋找到一雙很有感覺之泰國餐廳:

旦包金邊粉

咖哩豬肉片

馬拉盞青豆

蒜蓉包

2020-01-01 45 浏览
今晚黎到太子呢邊搵食,我就想食沙嗲,而partner就想食pad thai,所以就揀左呢間好旺場既泰國餐廳坐低。差唔多8點到,平日都超多人餐牌選擇好多,仲有套餐,但因為想食Pad thai,就散叫😋我地叫左蠔仔肉碎湯飯、六串沙嗲、Pad Thai、仲有兩杯特飲。最快黎到既係個蠔仔肉碎湯飯,睇相都見到個size唔細最緊要係蠔仔夠多,唔會食到最後得番d飯。佢個湯有陣好似泰式既湯咁既香味,我諗可能係魚露或者其他調味料,而唔係好似平時餐廳既淨係得陣味精味咁。天氣涼涼地,一上黎食番個湯飯,飲番啖湯,感覺舒服,而且又好食。可能廚師怕客人怕腥,所以放左好多薑絲。不過佢既薑絲切得算粗身,僻到腥之餘,就算係唔食薑既人都可以好易咁撥開佢。沙嗲串燒我地揀左兩串雞、一串豬、一串豬頸肉同兩隻雞全翼。沙嗲既份量都好足,每串都大大串雞串同豬串都熱辣辣好好食,不過雞全翼就唔算好熱又香又啖肉肉,正!由其雞肉串,燒得外脆但唔會燶,內有汁又唔會韌。串燒原本有調味,再沾埋甜口,睇落好紅但唔辣,又有花生香既沙嗲醬,味道真係唔錯。豬肉同豬頸肉串燒得比較香口,我覺得有d韌但朋友就覺得好好食。Pad Thai我地揀左蟹肉炒,可能蟹肉
差唔多8點到,平日都超多人

最快黎到既係個蠔仔肉碎湯飯,睇相都見到個size唔細

沙嗲串燒我地揀左兩串雞、一串豬、一串豬頸肉同兩隻雞全翼。
沙嗲既份量都好足,每串都大大串
雞串同豬串都熱辣辣好好食,不過雞全翼就唔算好熱

Pad Thai我地揀左蟹肉炒,可能蟹肉最貴,所以望落唔算多,但一路食都食得到既。
Thai pad炒出黎既質感適中,唔會好乾身,都唔會又濕又林。
餐廳落左好多好細隻,顏色好紅既蝦米去炒,而overall味道唔算好濃,少少酸甜,岩鐘意調味比較清新d既人。份量都適中,唔會話細碟唔夠分。

特飲既龍眼冰,朋友唔想飲太凍既,所以叫左走冰。甜甜地幾好飲,龍眼肉都幾多😋
龍眼冰走冰,杯野飲上到都唔會話少左一截咁,味道清甜又解渴,唔錯。
西瓜沙冰好大杯,好清涼,有西瓜味又夠甜。
食完濃味既泰菜飲西瓜🍉冰清清口一流

呢間泰國餐廳除左太子呢間旺場,喺銅鑼灣有分店,而之前佐敦都有果一間,但已經冇再做。
老闆好健談,話佢主要做香港人生意,雖然經濟差左佐敦店做唔住亦都為香港人加油。
老闆人nice,野食既味道性價比都唔錯,希望佢長做長有。
2019-12-26 45 浏览
今日朝早 一起身就諗下同女朋友去邊食早餐啦然後上openrice睇下有冇咩未食過嘅餐廳就去誒一下最後黎到太子呢間叫金泰子嘅泰國餐廳食細細間嘅地鋪仔午餐餐牌上嘅嘢食價錢都幾抵食咁我地一人叫咗一個午餐食一開始有個例湯 但比我飲晒黃咖哩豬扒飯 $46咖啡甜甜地 味道唔濃烈味道比較淡下豬扒就算浸完都比較乾菠蘿炒飯 $50個菠蘿炒飯都係炒得好一般又唔算炒得好食咁龍眼冰跟個午餐加五蚊甜甜地嘅龍眼味龍眼冰好飲熱奶茶我冇飲到嘅每人五十二蚊一個午餐其實都自幾抵食我覺得係唔錯嘅呢個價錢黎講
今日朝早 一起身就諗下同女朋友去邊食早餐啦
其實都自幾抵食
我覺得係唔錯嘅呢個價錢黎講
2019-12-25
2019-12-26 48 浏览
今日黎到太子食泰菜🥳💕見到呢間<金泰子>咁多人食一於就入去食lunch🤤今日想食得健康少少嗌左椰青、香葉肉碎炒飯、馬拉盞炒通菜椰青水飲落好fresh又可以括椰子肉食🥥簡直係一舉兩得香葉肉碎炒飯 $55Chilli & basil minced pork with rice 🍚一上枱已經聞到好香👃🏻食落都好惹味👍🏻即使加咗辣椒都唔會辣🌶啱晒唔食得辣嘅寶寶🤗馬拉盞炒通菜 $52Stir fried belachan morning glory🥬通菜落咗大量薑蔥蒜炒🤩幾大碟真係好抵食✨

今日黎到太子食泰菜🥳💕

見到呢間<金泰子>咁多人食

一於就入去食lunch🤤

今日想食得健康少少

嗌左椰青、香葉肉碎炒飯、馬拉盞炒通菜

椰青水飲落好fresh

2019-12-22
午餐
香葉肉碎炒飯
2019-12-25 110 浏览
太子真係好多美食,求奇入一間都有唔錯嘅水準!最近好想食泰國菜,所以就入咗呢間餐廳食晚飯😋餐廳沒有華麗的裝修,牆上卻掛了一些泰國畫像,感覺很地道。「泰式生蝦」食泰國菜點可以唔食生蝦,新鮮唔再講,配上果舊蒜頭真係好開胃😉「冬蔭功湯」湯料十足,絕不馬虎,仲有大大隻蝦,酸酸辣辣飲完完暖胃👍🏻「明爐烏頭」烏頭好大條,啖啖肉😌要用火暖住,趁熱食呀!「馬拉盞炒通菜」泰國菜無辣不歡,通菜炒得剛剛好,如果有蝦乾味道更勝一籌。「椰青海鮮焗飯」原個🥥椰子焗飯,有🦑魷魚有椰肉,食落清甜,中和返整晚食辣嘅味覺👅「沙嗲串燒」略嫌唔夠惹味,有待改進👀

餐廳沒有華麗的裝修,牆上卻掛了一些泰國畫像,感覺很地道。

泰式生蝦

「泰式生蝦」

冬陰公湯

「冬蔭功湯」
湯料十足,絕不馬虎,仲有大大隻蝦,酸酸辣辣飲完完暖胃👍🏻

明爐烏頭

「明爐烏頭」
烏頭好大條,啖啖肉😌要用火暖住,趁熱食呀!

馬拉盞炒通菜

「馬拉盞炒通菜」
泰國菜無辣不歡,通菜炒得剛剛好,如果有蝦乾味道更勝一籌。

椰青海鮮焗飯

「椰青海鮮焗飯」

沙嗲串燒

「沙嗲串燒」
略嫌唔夠惹味,有待改進👀
泰式生蝦
冬陰公湯