2023-12-11 303 浏览
當日揀咗買半隻燒鵝嚟自己帶返屋企一齊搞飯,真係覺得自己係頂級大廚啦。朋友一直都話呢間叉燒好正,我仲以為佢係過譽,點知食落去真係啱晒我個心頭好!叉燒既口感同味道都好好,啲肉夠嫩,啲叉燒嘅醬汁又啱啱好,我家人1都唔停咁讚賞。嗰隻燒鵝亦都唔遑多讓,外皮香脆,肉質滑嫩多汁,啲香味一下子就填滿整個廚房。配上啲辣椒醬,真係回味無窮。
2023-12-02
用餐时段
  • 叉燒
  • 半隻燒鵝
2023-05-13 635 浏览
疫情後回港特別去食番呢一間以前學生時期成日食嘅燒味飯,以前佢出名嘅叉燒飯真係十分之好食。但係今次真係垃圾中嘅垃圾,你哋自己睇圖,啲叉燒睡濕邊頭邊尾爭埋一碟,乾爭爭特別多燒燶咗嘅,啲飯直情係暖都唔暖下。見到都反胃,完全食唔落口,究竟係畀人食定係畀狗食。環境衛生十分之差,以為自己去咗迪士尼樂園或者小強冒險天地。總之整體體驗非常之差,基本上唔使之然我會再光顧,美好嘅回憶就留返起以前學生時代,這一間餐廳永遠BLACKLIST!!!
叉燒飯
2023-05-13
2023-04-05 447 浏览
🤢店員服務態度非常差,同佢講要肥义燒,結果送左呢件野嚟,碗瀨粉同义燒又凍冰冰,食到一半去廁所(個袋仲喺度),兩分鐘都無就收走你個餐,堂食環境又污糟邋遢,不過佢真係無講大話,😂真係一即難忘,🤣仲夠膽話比人聽係獲獎菜式,唔好搞衰廣東燒味同深水埗喇,以後都唔會幫襯呢d舖頭,小嚟深水埗食野都比佢搞到有陰影…..

2022-09-07 767 浏览
男朋友好耐以前食過,一直都讚呢間嘅叉燒讚到唔停口,我哋專登過去深水埗呢度食。門面雖然有歲月嘅痕跡,但都好友地道風味,店內既姐姐都好welcome,雖然招待後都有繼續傾偈,不過請佢幫手抹枱嘅時候抹得好仔細。晚餐都好抵食~姐姐介紹得好好,見我哋單點同套餐都係爭幾蚊,介紹我哋食個套餐,好多款式,每個套餐都係60幾蚊,但已經有菜有肉,有飲品或者湯,最後揀咗椒鹽豬扒,同佢哋嘅王牌叉燒,好彩買得快,之後買多一兩套就賣晒叉燒了,幾乎個個入嚟都係點魚同點叉燒。叉燒好好食,唔會燒太乾身,仲有肉汁,仲可以揀想要瘦啲肥啲半肥瘦。正

2022-09-04
2021-10-29 873 浏览
野食質素十分麻麻 仲要有好大隻小強跌落黎 差d小強送飯 得人驚 其實幾年前金翠都唔錯 之後越黎越差 今次去都冇抱好大希望 但係真係估唔到連曱甴都送埋 阿姐仲要話說前兩日落左藥 所以d小強先暈暈地有昆蟲飛落黎餐廳都應該唔想 但係環境有幾乾淨各位真係自行判斷啦

2021-07-31 769 浏览
今日喺金翠買半隻燒鵝做餸,畀完錢見到掛住嘅喺兩隻燒鴨(原隻有頭但無髻)同半邊無頭「燒鴨」(因為大家一樣大細,顏色係棕啡色,我認為應該都喺鴨。)我哋問佢喺咪無鵝,個姐耍手擰頭話唔知,然後佢斬咗嗰半邊無頭「燒鴨」畀我,我反問佢你哋呢隻唔喺鵝喎,個阿姐死話喺。我話鵝邊有咁細隻,佢話鵝都有大有細㗎。我話你斬咗個頭,又同隔離一樣大細,有乜理由喺鵝?跟住喺度爭拗咗兩句!喺鵝定鴨,真喺天知地知佢哋知!返到屋企打開睇,半隻「燒鵝」斬出嚟件數唔多,就一個普通發泡膠盒大細裝住,肉好瘦好鞋口,皮腍啤啤,「鵝」髀短。我見街坊街理經常幫襯買叉燒,估唔到會咁!!!以後不了!!
以後不了!!

半隻燒鵝
2021-07-18
外卖自取
2021-04-18 726 浏览
用$90去買一盒燒肉燒鵝飯,燒鵝淨係俾啲骨,四舊都係骨呀有冇搞錯,一舊肉都冇,燒肉全部都係肥,係全部都係肥膏啊,就算幾鍾意食都唔係全部斬晒啲肥肉俾你掛,如果係堂食一早俾人退返轉頭,就係因為叫外賣平台睇唔到到咗步先見到,做生意做到佢咁衰格,以後都唔會再幫襯!一定要反映番比佢哋知,叉燒就由佢啦乾啲都冇所謂,送個菜乾湯都係啲味精湯啦冇乜特別,真係從來都未試過叫燒味外賣可以差到咁嘅地步,而家喺香港唔可以咁樣做生意囉!
雙拼飯
外卖送餐
2020-10-17 1061 浏览
今日來了叉燒王金翠食份簡單早餐首先,沙爹牛面其賽一般正常。但作價只係30蚊,無要求]。最正竟然係叉燒奄列加牛油多士,多士即焗又脆又香又多牛油,正正正。叉燒奄列入面有好多粒半肥瘦又淋的叉燒,旦又煎得香口,叉燒又香又淋,一流。埋尾奶茶也可口
今日來了叉燒王金翠食份簡單早餐

首先,沙爹牛面其賽一般正常。

但作價只係30蚊,無要求]。

埋尾奶茶也可口
2020-03-14 1242 浏览
深水埗嘅美食真係多不勝數,其中一間就係呢間金翠嘅叉燒,今日忽然想食個叉燒飯,於是就走到金翠。其實以深水埗燒臘店來講,呢度真係算好貴下,因為出面真係可以$20就買到一盒叉燒飯,而呢一間金翠嘅叉燒飯就大嗱嗱收你$46 ,不過佢又真係好好食,所以貴得有道理嘅!每次嚟到我都一定係叫叉燒飯,仲講明要又瘦又淋,出面嘅燒臘檔真係睬你都傻,不過金翠就真係會應我嘅要求,揀舊又瘦又淋嘅叉燒俾我喇!我仲每次都會問佢攞多啲汁,店員就會用個碗仔裝俾我,等我自己鍾意落幾多都得,所以每次都食到一粒飯都無剩㗎 !

2020-03-14 596 浏览
我都喜好食燒味,今日午餐黎個貴貴燒味飯先😎呢度出名食叉燒,但我每次黎呢度,我都係食油雞鴨飯,當然有我的原因喇。雙併油雞鴨飯,正,我唔客氣喇😋油雞同鴨每樣至少都有五件大大件,鋪滿成碟飯,油雞俾左多肉的胸位,但食落唔鞋已經好滿意。至於鴨就俾左dd骨位我,鴨皮連住少少脂肪同肉,呢三層食落去好甘香,係好好食。呢個就係我揀油雞鴨的原因。加埋d汁,我成碟飯都食哂😅雖然唔係咩貴價燒味,但對於「慳儉」嘅我黎講,都係難得一次嫁炸🤭

雙併油雞鴨飯,正,我唔客氣喇😋

2020-02-28
  • 油雞鴨飯
2019-06-23 1148 浏览
今天天氣不錯,住在南昌站的我,想說可以慢慢步行到附近的餐廳吃飯,問了一下當地香港的朋友有沒有推薦好吃的燒臘店,朋友果斷地推薦了我這家餐廳,於是我就跟著地圖緩緩地晃了過去。店不是很好找要稍微的找一下才能找到,進去之後安排了一個收銀台後面的位子,店員親切的推薦了我照片的這個套餐,我就想說來試試,上菜之後因為餓了馬上開動,肉質跟台灣比較起來真的是不一樣,不一樣之處在於相當的扎實,然後燒肉皮的香味讓我現在每一週都想再去光臨一次,而且份量跟一般來說有名的茶餐廳比較起來真的是差很多,我現在只要吃完一餐基本上可能就可以抵兩餐了哈哈,所以可以說是物超所值
2019-06-15
2019-02-10 954 浏览
老友成日推介呢間抵食夾大件,卒之呢日出開鴨記就揾佢帶我去食。食晏時都幾多人,我地去咗兩次都冇位(我兩個人咋喎!)要去黃金行咗兩轉,第三次至有位,證明都幾受歡迎。叫咗一個义燒飯,一個燒鵝飯。好快到!飯同餸分開上,份餸幾大份吓,有菜有肉,菜仲唔係得兩條裝飾嗰隻,唔錯!食物味道唔錯,燒鵝係皮焾咗,但有肉,夠香又唔太乾。义燒半肥瘦,蜜汁又香甜,肉質夠焾又唔乾,係好味嘅!係弊在有兩嚿食到鬆肉粉味,啲飯又有部份太軟(有啲爛),呢兩樣扣咗分!環境嚟講,燒臘飯店,人又多,咁枱面摸落油油地就走唔甩啦!都無謂苛求囉!不過如果再午飯時間嚟呢頭,應該會再試!
不過如果再午飯時間嚟呢頭,應該會再試!
燒鵝飯
义燒飯
2019-01-25
等候时间
20 分钟 (堂食)
燒鵝飯
  • 燒鵝,义燒
2018-11-18 780 浏览
去深水埗買嘢,搞掂時正好係下午茶時間.咁啱經過呢間餐廳,被門口下午茶燒鴨瀨粉既招牌吸引咗入去.入到去跟住塊餐牌叫,問伙記紅豆冰係咪都係加三蚊,侍應答係到出單嘅時候原來係加六蚊,其實差三蚊冇乜所謂嘅,而且都好合理,都冇諗住同佢拗,只係問咗佢一句"唔係加三蚊咩".伙記既反應係"係呀?",真係幾唔掂.睇動作外貌,似係初出嚟做野既靚仔,算了吧.紅豆冰到嘅時候有少許滾動,近期去咗好多間餐廳叫紅豆冰,終於有一間肯提供粗飲管喇.紅豆終於夠冧,終於唔過甜或者淡,搵咗好多間都做唔到呢兩點,雖然都仲係唔夠香濃.但可能因為受啱啱嘅三蚊雞事件影響,我已經自發性地降低咗自己嘅要求,所以覺得紅豆冰出乎意料咁好.燒鴨瀨粉終於到啦.一眼望落去已經知道果層皮唔係唔脆果種,而係完完全全既冧,唔使咬都睇得出.好在肉質尚可,不過就無乜味架喇,不算太鞋.燒鴨係涼既,皮軟淋淋,而且過咸,要點好多甜酸醬嚟遮蓋過量嘅鹹味.瀨粉一般啦,不過都係冧咗少少.不過總有一點做得好嘅,白菜煮得爽爽甜甜,唔錯.
去深水埗買嘢,搞掂時正好係下午茶時間.
咁啱經過呢間餐廳,被門口下午茶燒鴨瀨粉既招牌吸引咗入去.
入到去跟住塊餐牌叫,問伙記紅豆冰係咪都係加三蚊,侍應答係
2018-10-17
2018-10-17 859 浏览
今日請左半日假出左深水埗去睇下電腦野咁啦,咁要搵好野之前,梗係首先要食餐好先啦。一出地鐵站就諗起個間寫住叉燒皇既燒臘舖,之前試過佢既叉燒,都算係名不虛傳,咁既然唔想煩,咁就要再試下啦。雖然午市時間,但係入到場未算坐滿,好快就搵個卡位坐,見上次食左個叉燒飯,今次就諗下食咩好?? 見到前面個位後生仔食緊碗叉燒油雞瀨好似幾靚咁,我就跟佢一樣啦,我就叫左個叉燒油雞飯,另外再加多杯凍檸水。等左約五分鐘,上枱啦~ 上枱啦~ 見到我呢碟既賣相都好靚,仲有一碗絲苗白飯都好夠大,我都急不及待要試下先~ 食落口油雞冇想像之中咁好食,肉質有啲"鞋",雖然佢都好入味,但係始終係雞胸位,而且有的仲係骨多過肉,感覺上當然覺得蝕左啦,但我最在意始終都係叉燒,佢既叉燒係半肥瘦,份量都好適中,叉燒依然香淋、嫩滑,燒得剛剛好,叫得叉燒皇我都幾相信叉燒始終係佢既招牌,而佢杯凍檸水唔算係好大杯,份量亦較少,所以都係好一般。當中亦有一段小插曲,就係見到個位後生仔碗叉燒油雞瀨居然平過我呢碗飯$10蚊,食飽飽之後咪諗住問下職員囉,點知佢既回應係:「係咁嫁啦。」佢既敷衍又冷淡既回應真係令我覺得,一間好質素既餐廳如果無好既服務真係唔去
叉燒油雞飯
而佢杯凍檸水唔算係好大杯,份量亦較少,所以都係好一般。
凍檸水
當中亦有一段小插曲,就係見到個位後生仔碗叉燒油雞瀨居然平過我呢碗飯$10蚊,食飽飽之後咪諗住問下職員囉,點知佢既回應係:「係咁嫁啦。」佢既敷衍又冷淡既回應真係令我覺得,一間好質素既餐廳如果無好既服務真係唔去仲好,始終香港係美食天堂嗎... 今餐食左$56蚊,價錢係同區當然叫貴啦,加上服務質素差,我認為如果唔係好想食佢既叉燒既話,同區仲有好多更好既選擇。
2018-10-12
叉燒油雞飯
2018-09-07 645 浏览
第二次光顧小店呢到星期一至日都咁多人,因為勝價比太高了講下餐廳情況,位於太子地鐵站不遠,店內不太大繁忙時間需要搭台不過職員服務效率都好高一坐低就,未點餐就已經會問你飲咩餐湯(紅白兩款)跟住送上餐包呢到出名食扒,大件夾抵食除左menu之外、牆上亦貼滿最近的特價推薦(不定期轉款)由於係鐵板上,建議可以揀生少少,3成/5成已經好夠,我試過點7成,結果因為太熟,好難咬今次揀左5成,睇下相,粉紅嫩肉百幾蚊人均就食到飽晒
第二次光顧小店
呢到星期一至日都咁多人,因為勝價比太高了
講下餐廳情況,位於太子地鐵站不遠,店內不太大
繁忙時間需要搭台
不過職員服務效率都好高
呢到出名食扒,大件夾抵食
除左menu之外、牆上亦貼滿最近的特價推薦(不定期轉款)
今次揀左5成,睇下相,粉紅嫩肉
百幾蚊人均就食到飽晒