2022-01-11 376 浏览
我喺香港搵到一間海南🐔嘢唔難,不過要高質素既就……(呢日去食既呢間海南🐔唔錯☺️)呢日去左位於西貢既金雞去骨海南雞飯專門店,座位唔多,當然要試埋啲嘢食先判斷間嘢係咪掂啦(大家睇埋落去 唔好行開呀🧸)講左咁耐,大家有無發現我漏咗講啲咩嘢?無錯就係餐湯啦🤣(由於個餐湯飲完先記得要影相,我無理由影個空左既碗㗎嘛….個餐湯相係無既,容許我遲啲補返🙇‍♀️🙇‍♀️)
我喺香港搵到一間海南🐔嘢唔難,不過要高質素既就……
(呢日去食既呢間海南🐔唔錯☺️)

講左咁耐,大家有無發現我漏咗講啲咩嘢?

去骨海南雞飯套餐(+餐湯)
香煎手剁鹹魚蓉肉餅飯套餐(+餐湯)
去骨海南雞飯套餐(+餐湯)
香煎手剁鹹魚蓉肉餅飯套餐(+餐湯)
2022-01-07 319 浏览
📍「金雞去骨海南雞專門店」- 西貢今次食食食之旅黎到西貢😌見呢間餐廳出名去骨海南雞飯,又多人食,仲要去咗骨,岩哂👧🏻呢啲懶人,所以決定試試佢😎📷餐廳位於美食巷入面,店面比較細,座位都幾逼,不過呢間係走平民路線,岩哂快lunch😂🍴去骨麻辣雞飯套餐(跟湯)💰HK$60✨推薦指數:7/10佢嘅海南雞幾靚仔,外皮鮮黃,色澤均勻,面頭鋪上秘製麻辣醬,香濃惹味😋食落雞皮滑口唔油膩,肉質鮮嫩爽滑,雞味好濃🤩油飯撈埋炸蒜、乾蔥同雞油,粒粒分明,口感軟硬適中,非常好食🤤🤤🤤美中不足嘅係Staff唔記得咗俾三色醬我哋,所以無緣試佢哋嘅醬汁🥲🥲🥲套餐有中式南瓜湯,飲落南瓜味好出,香濃清甜😋👍🏻🍴去骨海南雞飯套餐(跟湯)💰HK$57✨推薦指數:7/10海南雞肉質可以睇返上面,呢個無麻辣醬更加食到雞嘅香味😋不過因為Staff無俾到三色醬,而且呢個飯係揀咗白飯,所以整體比較淡味,如果有醬會好啲🤣推薦度:👍🏻👍🏻👍🏻/5性價比:💰💰💰/5//金雞去骨海南雞專門店 (西貢)地址:西貢福民路(食街)34號地舖
📍「金雞去骨海南雞專門店」- 西貢

今次食食食之旅黎到西貢😌

🍴去骨麻辣雞飯套餐(跟湯)
💰HK$60
✨推薦指數:7/10
套餐有中式南瓜湯,飲落南瓜味好出,香濃清甜😋👍🏻

🍴去骨海南雞飯套餐(跟湯)
💰HK$57
✨推薦指數:7/10

推薦度:👍🏻👍🏻👍🏻/5
性價比:💰💰💰/5
金雞去骨海南雞專門店 (西貢)
地址:西貢福民路(食街)34號地舖
午餐
  • 麻辣海南雞飯
2021-12-30 241 浏览
呢間西貢嘅海南雞飯早有聽聞!今日終於食到!果然好食!😋😋😋【南瓜湯】free真材實料,不會太濃,唔係就咁將d南瓜打爛咁,係有其他材料嘅中式南瓜湯!【去骨海南雞】$57油飯香,海南雞嫩滑,即使食肚胸都完全唔老!😋😋 大部份雞皮不會太肥和不會太油,加上餐廳送上的三種醬汁-- 蔥油、泰式辣汁、蠔油,相當好食!回頭率:🌕🌕🌕🌕🌗抵食率:🌕🌕🌕🌕🌑
呢間西貢嘅海南雞飯早有聽聞!
今日終於食到!果然好食!😋😋😋

【南瓜湯】free

【去骨海南雞】$57

回頭率:🌕🌕🌕🌕🌗
抵食率:🌕🌕🌕🌕🌑

2021-12-29
💜黃秋生推薦的西貢海南雞飯💜...話說我的海南雞飯的口袋名單除了 旺角的泰妃雞之外 還有ㄧ間 也在我的口袋名單之中😎✨🙌🏻它位於西貢美食巷子裡 有位泰國奶奶服務的小店店內的招牌去骨海南雞飯 吃了真的會上癮 黃油雞皮不過於油膩還帶著Q彈口感 而且雞肉滑嫩可口 搭配的油飯 加了炸油蔥及雞油的香氣 每口帶有層次的飯香 口感軟硬適中 喔~~無敵✨另外套餐都會搭配 中式南瓜湯 真材實料 好喝✨.喜歡 美味海南雞飯的 吃貨們妳們還不快 找時間 出發西貢看海 吃雞啦😆✨.
💜黃秋生推薦的西貢海南雞飯💜
另外套餐都會搭配 中式南瓜湯 真材實料 好喝✨
喜歡 美味海南雞飯的 吃貨們
妳們還不快 找時間 出發西貢看海 吃雞啦😆✨
2021-12-06 200 浏览
今日難得入去西貢,當然要食返最好食嘅海南雞飯,公眾日子再加晏晝時段超多人,等位等咗10分鐘先有得入去坐!今次就咁叫咗個海南雞飯,仲有個南瓜湯送。味道依然係咁出色,等我專程嚟食佢!
2021-11-30 88 浏览
半年前睇完YouTube介紹就食過一次,今日行山再來一次果然沒失望。海南雞飯雞肉滑嫩而夠雞味,份量亦對得起價錢。油飯有炸蒜片夠香脆,亦可自選白飯。咸魚肉餅是豬嬸最愛,香脆0.6cm肉餅飄出濃濃咸魚香,超正!
2021-11-14
2021-11-28 189 浏览
入西貢staycation, 梗係search下有咩好味先啦。其中揀咗呢一間,我哋真係去搵呢一間嚟食。間餐廳一啲都唔起眼,經過左都可能會見唔到…… 好彩老公眼利,捉住我話係咪呢一間?其實原來裏面好細嘅咋,好彩我哋平日嚟,可以坐低慢慢食。我哋三個人嗌咗二人餐。個海南雞真係好滑!好好味!然後我哋嗌咗個煎肉餅,我個仔食到舔舔脷!個南瓜湯都超級濃郁好味道!點算呀!咁好味!下次如果唔係平日嚟,咁咪好難食到?我哋一路食嘅時候,其實不停不停不停都有好多人嗌外賣。所以我估平日啲街坊都係嗌外賣嚟食。如果連街坊都不停不停不停嗌外賣,咁你就知有幾好味。
點算呀!咁好味!下次如果唔係平日嚟,咁咪好難食到?
  • 南瓜湯
  • 招牌去骨海南雞
  • 油飯
  • 二人套餐
  • 去骨海南雞飯套餐
  • 馳名香煎手剁咸魚蓉肉餅
2021-11-06 316 浏览
朋友同我介紹呢間餐廳嘅海南雞飯話佢哋啲雞非常嫩滑 而且去埋骨咁岩入去西貢 又唔想食海鮮 想食啲平平哋嘅餐廳 呢間餐廳就10分適合🈴️.餐廳有兩個舖位 一個舖位連埋廚房 而另一個舖位就剩係得坐位 由於餐廳行平民路線 座位衛生程度還好😌-入到去落完單冇人就會有一碗南瓜湯🥫本湯睇落係濃濃嘅橙色 但係飲落去10分清甜.🌟 去骨海南雞飯食落去雞肉果然非常嫩滑 配埋三種唔同嘅醬汁食 令到啲雞肉嘅味道昇華 而油飯粒粒分明 食得出配左雞油同埋乾蔥 香味十足⭐️
朋友同我介紹呢間餐廳嘅海南雞飯
話佢哋啲雞非常嫩滑 而且去埋骨
餐廳有兩個舖位 一個舖位連埋廚房 而另一個舖位就剩係得坐位
由於餐廳行平民路線 座位衛生程度還好😌
入到去落完單冇人就會有一碗南瓜湯🥫
本湯睇落係濃濃嘅橙色 但係飲落去10分清甜
🌟 去骨海南雞飯
2021-11-02 235 浏览
由於疫情關係 無咩地方可以旅行 所以放假都會去下行山 去左遠足 今次同朋友去左西貢 無意間比我發現左 呢間咁好食的雞 呢間野款式唔多 但勝在每款都好食 尤其係個無骨海南雞 連雞胸整完都係滑 我叫左個2人餐 食完忍唔住買一只走 176蚊的餐 有1個菜 個菜就差咁啲 無咩味 一個煎肉餅 兩個飯 半只雞 2個湯 2個野飲 176 今次係食得滿足
2021-10-13 286 浏览
同事介紹呢間海南雞飯好出色,話喺香港第一。不過要同泰國比,就曼谷世界第一啦!見佢講到咁誇啦啦,就一於去試!我哋四個人姐姐極力推介叫我哋食四人餐!四人餐係抵啲嘅,有一隻雞、一碟菜、同埋一個鹹魚煎肉餅。呢隻海南雞真係好好食,肉滑到不得了。同埋佢個油飯有啲香茅喺面,好惹味!
我哋四個人姐姐極力推介叫我哋食四人餐!
2021-10-09 356 浏览
朝早食到成肚火之後,咁就延續心中嘅依團火開始獨木舟一日游,第一次玩都無咩野,除左對手攰到好似甩左之外,至少都順順利利上到岸。上到岸都唔肚餓,不過都要食少少野。咩話?又喺西貢食?間餐廳仲要位於今朝間垃圾餐廳同一條巷?……我地一行四人,大概6點到,都等左一陣先有位。其實間鋪都幾細間,數埋都係得10張枱左右。依度既野食都幾平,我地叫左個4人餐都係$298,同埋散叫左碟香煎手剁鹹魚蓉肉餅$59滷水西貢元碲 🤤元碲究竟係豬嘅手定腳?其實講左我都應該分唔到個味差幾遠。依隻元碲煮到好淋,入味得黎唔鹹。肥膏同膠原融埋一齊,放落口度食就真係溶埋,感覺肥仔但又想繼續食落去。女士們食幾舊就驚驚怕怕。講真丫,若要皮膚好,肥膏/膠原少不了!分唔到邊啲係膠邊啲係膏?食晒咪得囉😏見女士停晒手,我清晒啲膠😎招牌去骨海南雞 🙂size唔係話太大隻,但肯定夠4人食。味道算係正常,唔知點解我對佢冇乜共嗚,可能肥膠在前,佢幾好味都係比下去,講到依度,我都係同舊肥膠共嗚緊,kerokerokero…香煎手剁鹹魚蓉肉餅 😐一食落去就一大浸鹹魚味,幾香口;但由於煎嘅關係,冇平時蒸煎肉餅咁濕潤,同埋肉餅比較薄身,冇乜咬口,個人就覺得

上到岸都唔肚餓,不過都要食少少野。

咩話?又喺西貢食?間餐廳仲要位於今朝間垃圾餐廳同一條巷?
……

滷水西貢元碲 🤤

招牌去骨海南雞 🙂

香煎手剁鹹魚蓉肉餅 😐
一食落去就一大浸鹹魚味,幾香口;但由於煎嘅關係,冇平時蒸煎肉餅咁濕潤,同埋肉餅比較薄身,冇乜咬口,個人就覺得soso

Mcmug綜合評分:7/10🤤雖然舖名係主打海南雞,但元碲真係整得好鬼好食,可惜啲飯太硬身,如果唔係,淨係隻元碲伴3碗飯冇難道。
Mcdull 綜合評分:8/10 價錢平、樣樣餸都好食、個侍應阿姨又幾好人。開心😃

「好食7級🐽」:
☹️👹極度難食,中伏 very very bad bad
☹️難食 very bad
🙁幾難食 bad
😐普通no good no bad
🙂幾好食good
🤤好食 very good
🤤😇好鬼好食,必試 very very good good

平時係西貢都係食Cafe今日玩完水有啲肚餓 想食啲飽肚啲嘅嘢喺OpenRice search到呢間見到好評好多 就抱住一試嘅心態🙂我地叫咗一個二人套餐 $176 有半隻海南雞 滷水狀元蹄 一碟滷水時菜 南瓜湯 兩碗白飯🍚 仲有兩杯嘢飲🥤個南瓜湯飲落去一啲味精都冇 好鮮甜 好想再飲多碗😆海南雞好滑好好食😋 去晒骨最啱我呢啲懶人 再點埋豉油辣醬薑蓉 真係好正😆滷水狀元蹄都冇乜骨 重點係炆得好淋😉👍🏻呢一餐食得好飽好滿足🙂
平時係西貢都係食Cafe

• 南瓜湯
  • 滷水西貢狀元蹄
  • 二人套餐
2021-09-20 140 浏览
和朋友去完西貢行山,一早已打算到這間餐廳用膳,我們點了當天最後的兩份海南雞飯,真是十分幸運,雞油飯很香,雞肉很嫩滑,冬瓜湯很清甜,朋友和我都食晒啲飯,沒有做大嘥鬼,我們抱住飽飽的肚子回家,嘴巴還充滿着雞油的香味
2021-09-20 157 浏览
放假嚟西貢行吓,正餐揀咗金雞去骨海南雞專門店。雖然舖頭冇好靚嘅裝修,但係食物質素搭救,可以話係平民美食!🔸去骨海南雞飯套餐雞油飯粒粒分明,軟硬適中👍🏻入面撈咗炸油葱,香味幾特別🐔雞肉幾滑,點埋醬油、辣醬同埋葱油,勁正勁好味🥰

🔸去骨海南雞飯套餐
2021-08-08 250 浏览
大家睇番我啲食評,就知小弟對海南雞有一定要求;好食既鷄飯,要滑要有雞味,起碼要有黑豉油同辣醬汁,一定要上熱既雞油飯。以我理解,雞飯係原自馬拉牌檔平民美食,價錢亦應較相宜。今日入西貢,久聞《金雞》大名,門口見秋生試食廣告兼品評,亦係美食街較多人既店鋪之一。要説説一點,明白店舖較少,老闆亦想盡量招呼多幾枱客人,係會要求已安坐既客人即興調枱既。但我認為,既然客人已按店主要求,咁老闆是否有責任上番正確既菜比客人,同跟一跟上菜慢左既單呢。點了二人餐,包半隻海南鷄,肉餅,油菜 和雞油飯。唉。鷄竟然先上但漏了飯。又要追一大輪先有飯食。講番啲嘢食,隻雞的確名不虛傳,滑之餘吾算肥,一入舖就濃濃既雞油香,走骨啖啖肉,黑豉油少甜,辣醬吾辣亦食過更吊味既海南雞醬。一定要提提,佢個咸魚肉餅非常正,未上菜已經聞到咸魚香,仲要輕輕煎過,脆上。不下海南雞美味。總結: 海南雞上乘,肉餅堅美味,平平哋西貢美食。環境,服務,衛生可以更好。

點了二人餐,包半隻海南鷄,肉餅,油菜 和雞油飯。

唉。鷄竟然先上但漏了飯。又要追一大輪先有飯食。

名物-  海南雞

名物-  海南雞