2016-08-28 620 浏览
今日同老公去完太古城,突然想食韓燒,所以同老公上左去金膳一試佢地既韓燒。二人燒烤套餐:$248包括了醬燒雞肉,牛肉,豬肉,魚柳,墨魚仔。雞肉:不但嫩滑,而且脂肪十分少,燒既時候散發出彈彈雞肉的香味,而食落亦入口爽滑。豬肉:唔會太多肥膏,而且切得很薄,所以唔會要太耐時間去燒,可以保留肉質的醬汁,而且應該係豬柳,所以食落有很濃的豬肉味。牛肉:用上上級的牛肉,所以燒落已經有很大陣牛香味,加上根位少,所以食落唔會太煙勒。魚柳:由於魚柳比較易散,所以燒落要十分小心,不過味道十分可口,只要用心燒就會燒得金黃鬆脆。墨魚仔:燒墨魚仔會因時候燒得太耐令到肉質變硬,所以要小心燒,不過墨魚仔味道鮮甜,入口滑嫩,絕對係一試的燒物。總括來說,這裡食材新鮮,份量十足,絕對係要一試的韓燒店。

二人燒烤套餐:$248
包括了醬燒雞肉,牛肉,豬肉,魚柳,墨魚仔。

總括來說,這裡食材新鮮,份量十足,絕對係要一試的韓燒店。
二人燒烤套餐
2016-08-06
二人燒烤套餐
016年 6月 5日 (星期日)星期日唔想煮飯,所以我平時成日睇下有冇平團購,買定星期日用﹗今次呢間【金饍韓國料理】等咗好耐,佢新開的時候做過一次,之後就一直都無再做團購,平時食都唔平架,見佢啲 2人套餐都要成 $500- 600 先有牛牛食,所以一次都未試過﹗今次的團購是 $298 已包加一﹗套餐包括: 前菜﹑燒大虎蝦﹑牛﹑雞﹑五花腩﹑生菜﹑海鮮煎餅﹑飲品 x 2,我本身驚份量好細,但最後我地一家 4 口都差啲食唔晒,都真是幾抵食,而且 service 都唔錯﹗最重要是大頭妹肯食,話樣樣都好味 (但有啲位會辣,可能有黑椒),如果下次再做團購,我都會再買﹗前菜 6小碟 。 個碟係好大架,所以份量都真是多,我起初買的時候,唔知隻碟個 size,仲好驚得好少﹗ 海鮮煎餅 生菜好新鮮,包住啲肉嚟食,又真是無咁 "漏"﹗ 飲品仲可以揀啤酒﹗我就要可樂﹗ 未有火之前,2個都話幫手燒﹗ 有火之後... 2個都話唔燒啦﹗ 下次如果有可以買個 4人餐同埋媽咪﹑姨姨去食﹗仲可以試下個人蔘雞,或者其他野﹗
016年 6月 5日 (星期日)

前菜 6小碟 。

海鮮煎餅

生菜好新鮮,包住啲肉嚟食,又真是無咁 "漏"﹗

飲品仲可以揀啤酒﹗我就要可樂﹗

未有火之前,2個都話幫手燒﹗

有火之後... 2個都話唔燒啦﹗

用餐优惠
團購
2016-08-22 327 浏览
今日去咗太古城食Lunch,行街兼睇戲!平時返工日趕夜趕,放假我最鐘意慢慢Hea,所以韓燒是一個唔錯既選擇!慢慢食,享受吓。食韓燒一定附送的餐前小食叫咗個辣豆腐什錦煲,真心講好味道。煲內有豆腐,白蘿蔔,蜆,牛肉(豆腐和白蘿蔔有好多啱晒我!豆腐索晒辣湯的味道,又熱又滑。白蘿蔔煲到軟身,好入味😋)另外再叫個「二人燒烤套餐」,哩個套餐拼盤豬🐷,牛🐮,雞🐔,魚🐟,海鮮🐙樣樣有齊,配湯和白飯。咁樣燒燒吓真係寫意!這個套餐我最欣賞牛肉和雞肉,醃製味道剛剛好,唔會太鹹,又唔至於無味。至於海鮮類醃製味道較淡,點豉油食,味道剛好!🐔,🐟,🐙
食韓燒一定附送的餐前小食
叫咗個辣豆腐什錦煲,真心講好味道。
至於海鮮類醃製味道較淡,點豉油食,味道剛好!
🐔,🐟,🐙
2016-08-14
康怡金饍韓國料理位置唔算易搵 所以要花小小時間去發掘下 不過為左搵好野食 唔會怕麻煩既!特選牛拼盤 $528 拼盤有特選牛肋骨 牛舌同肉眼扒韓牛肉味真係好重 肉眼切左粒 方便燒烤 油脂同肉比例都唔錯牛舌爽口新鮮 牛肋骨肉質腍滑 不過三種肉都冇乜seasoning 要之後自行落鹽煎泡菜餅 $98 又食到好味既泡菜餅 今次既餡料係豬肉 但粉漿內有玄機 所以個餅底係甜甜地架 好特別 煎到金黃色 非常香脆可口芝士蛋熔岩炒飯 $128 The making of .. 滿滿的幸運感 爆芝呀哈哈 配料可以揀牛肉或豬腩肉邪惡到核爆 真係好好食 食得出係靚芝士! 地址:太古康山道1-2號康怡廣場北座3樓T1舖

康怡金饍韓國料理位置唔算易搵

所以要花小小時間去發掘下

不過為左搵好野食 唔會怕麻煩既!

特選牛拼盤 $528

但粉漿內有玄機
所以個餅底係甜甜地架 好特別

煎到金黃色 非常香脆可口

芝士蛋熔岩炒飯 $128

The making of ..

滿滿的幸運感 爆芝呀哈哈

配料可以揀牛肉或豬腩肉
邪惡到核爆

真係好好食 食得出係靚芝士!

地址:太古康山道1-2號康怡廣場北座3樓T1舖

2016-07-31 369 浏览
今日去康怡睇3點鐘戲所以先搵個地方食晏,由A2出口一出入商場搭lift就上左4樓一出就到左呢間韓國料理,好方便。門口見到有好多午餐精選,選擇甚多!入到去地方唔算十分大,但每枱食客既座位都空間充足。店員首先比前菜我地,2人兩set一樣,有瓜同薯仔絲。我地點左個《2人海鮮燒烤套餐 $268》 - 好豐富,有墨魚仔、鮮魚腩、鮮魷魚、帶子,跟湯同飯。賣相好似pizza haha .全部都已經調好味,但店員都會遞上一支海鹽比客人自己調味,幾好。魷魚類燒完好彈牙及唔韌;魚腩啖啖肉好入味,唔腥仲幾滑;本人覺得帶子燒到8-9成熟最好味,唔會老岩岩好鮮甜爽口。之後再加$128 叫左個牛舌。好大片 唔太厚 容易燒,再灑上海鹽變成鹽燒牛脷好好味。呢個海鮮餐配2飯同2湯,其實真係足夠有餘,好飽!其間叫左2杯野飲: 楊枝金露 $20 - 大樽 味濃,解渴~紅棗蜜糖 $22 - 熱飲女士補養之選,甜度適中。
門口見到有好多午餐精選,選擇甚多!

入到去地方唔算十分大,但每枱食客既座位都空間充足。

店員首先比前菜我地,2人兩set一樣,有瓜同薯仔絲。

之後再加$128 叫左個牛舌。
好大片 唔太厚 容易燒,再灑上海鹽變成鹽燒牛脷好好味。
呢個海鮮餐配2飯同2湯,其實真係足夠有餘,好飽!
紅棗蜜糖 $22 - 熱飲
女士補養之選,甜度適中。
2016-07-30 341 浏览
通常食韓燒都會出銅鑼灣個頭,今日心血來潮想食,又懶得出咁遠,所以近近地係太古食就算喇。落單之後,職員就送上六碟前菜,分別有茄子、泡菜、大豆芽菜、椰菜,蘿蔔絲絲同魚乾。鹽燒韓牛($298)呢個係經理推介我地試既,我地見價錢合理就order左客喇。肉既紋理清晰而且脂肪分佈平均,肉質稔,可以一試/。特選護心肉($148)護心肉不嬲我都好鐘意食,燒香後油分不多,爽滑彈牙。雞腿肉($148)上檯前已醃左,味道合胃口,唔錯。芝士蛋熔岩炒飯($128)一上檯已經呆左,好邪惡既美食!職員將鋪滿Mozzarella既飯同蛋漿即場炒混,香味逼人,十分吸引。$128有咁大碟,好抵食,但建議多d人share會好d,因為我地兩個都食唔晒,同都幾漏。不得不提,呢度職員既服務態度好好,好細心,而且都會比建議我地應該食咩好,感覺唔錯,會再黎。
鹽燒韓牛
鹽燒韓牛($298)
呢個係經理推介我地試既,我地見價錢合理就order左客喇。
肉既紋理清晰而且脂肪分佈平均,肉質稔,可以一試/。
特選護心肉
特選護心肉($148)
護心肉不嬲我都好鐘意食,燒香後油分不多,爽滑彈牙。
雞腿肉
雞腿肉($148)
上檯前已醃左,味道合胃口,唔錯。
芝士蛋熔岩炒飯
芝士蛋熔岩炒飯
芝士蛋熔岩炒飯($128)
2016-06-29
  • 鹽燒韓牛,
  • 芝士蛋熔岩炒飯
2016-07-12 350 浏览
每個星期5, 我們都會出去一齊team lunch, 就當作一點團隊精神吧! 由於太古太多人啦, 我們每次出去都是有預訂位子的, 今天也是啦! 每個人都會有3小碟小食, 可能會不一樣, 我的是 kimchi+脆玉瓜+牙菜kimchi: 味道很淡,沒有辣味,菜口感都ok! 脆玉瓜: ok的, 沒有醬汁,清淡,沒有苦味,所以脆玉瓜都不算老牙菜: 咸咸的, 沒有醬汁的,沒有味道我點的是"石頭鍋雞肉飯" , 石頭鍋是超熱的, 而且也很快就有飯蕉! 裡面有雞肉, 海帶, 生雞蛋, 菜, 牙菜, 雞肉: 唔鞋,味道一般,冇乜味海帶: 彈牙,爽脆生雞蛋: 撈飯食,好味,但雞蛋太小份量蠻多的, 可惜我覺得味道很一般, 是沒什麼味道, 是加了紅色的醬, 才有點味道

kimchi: 味道很淡,沒有辣味,菜口感都ok!

牙菜: 咸咸的, 沒有醬汁的,沒有味道

裡面有雞肉, 海帶, 生雞蛋, 菜, 牙菜,
雞肉: 唔鞋,味道一般,冇乜味
海帶: 彈牙,爽脆
生雞蛋: 撈飯食,好味,但雞蛋太小

2016-07-11 1648 浏览
今天與豆丁探望居於太古城的朋友,順道與她午餐。印象中,太古城的餐廳,大都是高檔/高價,就連美食廣場(自己招呼自己),價格都是偏高,所以心裡早已有個預算了。朋友提議了一家韓國餐廳,到達後,發現餐廳門前已經有多人在輪候了。看!還有很多枱客人排在前面呢!幸好朋友提前取票,我們很快就可入座。 於卡位就座後,職員隨即奉茶。這杯茶,接近東北大麥茶的味道。枱面銀色的餐具是很傳統的扁身筷子&長匙。聽說,韓國傳統的扁身筷子,放在枱面,保証筷子不會四處滾來滾去。  然後看看餐牌。豆丁不吃辣,選了湯麵套餐,而朋友選了雜錦飯。下單後,職員呈上3款前菜。    土豆絲翠玉瓜  泡菜:以鹹為主,辣次之,酸味不明顯。 如果泡菜的酸味多一點就好了。 韓式餃子湯麵 豆丁不吃辣,選了清淡的湯麵套餐。 表面鋪滿了滑蛋,混有洋蔥。滑蛋的黃色,對豆丁來說,真是很吸引呢!豆丁很想要。可是整碗熱辣辣,剛好前菜小碟可當作小碗。先分一點滑蛋給豆丁吧!  然後找到了六件扁身餃子。中間是菜肉餡料,帶點胡椒的香辣味。記憶中,首爾之旅嚐過當地的餃子(非泡菜餃子),都是偏重胡椒味。  而湯麵原來是烏冬。反正豆丁喜歡這個,再放一小撮烏冬在小碟上放
今天與豆丁探望居於太古城的朋友,順道與她午餐。
印象中,太古城的餐廳,大都是高檔/高價,
朋友提議了一家韓國餐廳,
到達後,發現餐廳門前已經有多人在輪候了。
看!還有很多枱客人排在前面呢!
幸好朋友提前取票,我們很快就可入座。
於卡位就座後,職員隨即奉茶。
這杯茶,接近東北大麥茶的味道。
茶~接近東北大麥茶的味道。
枱面銀色的餐具是很傳統的扁身筷子&長匙。
聽說,韓國傳統的扁身筷子,
放在枱面,保証筷子不會四處滾來滾去。
然後看看餐牌。
豆丁不吃辣,選了湯麵套餐,
而朋友選了雜錦飯。
下單後,職員呈上3款前菜。
3款前菜

土豆絲
土豆絲

翠玉瓜
翠玉瓜

泡菜以鹹為主,辣次之,酸味不明顯。
泡菜:
以鹹為主,辣次之,酸味不明顯。
如果泡菜的酸味多一點就好了。
韓式餃子湯麵

豆丁不吃辣,選了清淡的湯麵套餐。
表面鋪滿了滑蛋,混有洋蔥。
滑蛋的黃色,對豆丁來說,真是很吸引呢!
豆丁很想要。
韓式餃子湯麵
可是整碗熱辣辣,剛好前菜小碟可當作小碗。
先分一點滑蛋給豆丁吧!
韓式餃子湯麵
然後找到了六件扁身餃子。
中間是菜肉餡料,帶點胡椒的香辣味。
記憶中,首爾之旅嚐過當地的餃子(非泡菜餃子),
都是偏重胡椒味。
韓式餃子湯麵
而湯麵原來是烏冬。
反正豆丁喜歡這個,再放一小撮烏冬在小碟上放涼。
雖然這個湯烏冬清淡,
没有太多調味料,
自己就是喜歡其清新又健康(洋蔥+滑蛋+翠玉瓜!)
加上豆丁喜歡,
佢喜歡,自己就會開心了。

鰻魚雜錦飯

朋友點的,都頗大碗,份量很足。
海帶湯
海帶湯
豆丁喜歡套餐的海帶湯,朋友讓了這碗給豆丁了。
自己先試一試味,鹹度適中,有原塊海帶。
放心交給豆丁了。
另點了几款飲品。
平常到韓國餐館,韓式飲品都是一鑵鑵的呈上。
而這裡全都是以玻璃杯呈上。

韓國桃汁
豐水梨汁
豐水梨汁&韓國桃汁:

果汁內的果肉十分明顯。

米粒汁:
自己喜歡這個。
有點似玄米露/米槳。有啡色的米粒
蜂蜜柚子茶

埋單8折,難怪如此多客人光顧。
2016-07-09
午餐
2016-07-05 223 浏览
一直對韓國的文化情有獨鍾,又Kpop、又韓劇、又韓文、又演唱會,每樣東西都令我沉迷了。一連三日的假期,真的愛宅在家煲劇。但煲劇都要食飯,最近的韓食莫過於太古城康怡廣場。康怡廣場的餐廳種類繁多,但韓食不算多無理由去Food Court咁頹。在商務看看書,直上三樓不同有【金饍韓國料理】並且有午市套餐必去吧!假期的關係,等待是必須的事。幸好等候時間不算太耐,入內全院滿座。可見大型商場的食肆永遠都是那麼多人似的。我們2人被安排卡位位置,牆身以啡色為主帶有特色的璧畫。餐牌的種類繁多,不過午市我都比較專一;炆牛肋骨飯永遠是我的心頭好。未點菜之前又點少得韓式配菜,蘿白絲沒有任何味道稍為失色;泡菜恰到好處不算太辣,另外雜菜亦是不錯之處。烤雞肉飯 $65利用木盤盛載套餐,富有韓風的味道。鐵板上的雞肉,熱辣辣香噴噴已經相當吸引。旁邊有例湯奉上,內含肉粒及紅蘿白清甜而不膩。有洋蔥的雞肉香氣四溢,肉質微嫩而且配上醬汁一流;加上有蔥花完全美輪美奐,連同白飯一拼吃不錯。炆牛肋骨飯 $85話明牛肋骨是我的心水之選是有原因,喜歡肉質滲透蘿白及紅蘿白的鮮甜。不過此店的蘿白及紅蘿白未夠入味,稍微遜色。不過牛肋骨的份量都多
烤雞肉飯 $65
烤雞肉飯
炆牛肋骨飯 $85
話明牛肋骨是我的心水之選是有原因,喜歡肉質滲透蘿白及紅蘿白的鮮甜。不過此店的蘿白及紅蘿白未夠入味,稍微遜色。不過牛肋骨的份量都多,而且淋身又入味。旁邊都是有例湯及白飯奉上,以韓食的價格是正常。
墨汁鰻魚卷 $78
對這個墨汁鰻魚卷有少許失望,貌相好像不俗。但是第一口卻失色了,沒有任何墨汁味、鰻魚的份量又不多不過酸瓜增加不少口感。旁邊有海帶蛋花湯,清甜的蛋花湯不錯;完全適合炎熱的夏天飲用。
墨汁鰻魚卷
十勝紅豆冰 $36
一直以為是韓冰,原來是我弄錯了。估不到這個紅豆冰有驚喜給我,冰不是用冰塊,卻弄至韓冰的冰絲。紅豆遇上冰是完美組合,從來沒有側疑過;大大的紅豆,不會太硬好好味。怪不得在場那麼多食客會單點這款飲品。
店員的服務態度也不錯,還有韓式的香口膠奉送。
题外话/补充资料: 逢星期一至日下午1:30-4:30 (一律全餐8折)
2016-07-03
烤雞肉飯
墨汁鰻魚卷
2016-06-30 1358 浏览
與朋友相約於太古康怡戲院睇戲,完場後就隨意走到下一層的金饍吃個早飯。由入囗處直入餐廳,會見到前菜用玻璃器皿盛放著,即時感到餓意。而店面裝修以簡約的木料作主調,寬敞的雅座,再播出韓語歌曲,頗有格調。毎次品嘗韓式料理,我首先會留意燒烤爐具的抽油煙功能,因討厭滿身油煙味,幸好這裡的燒烤爐具周邊是—個個圓孔把油烟從圓孔處抽走,既環保亦能保持室內空氣清新。朋友先叫來一道《鹽燒韓牛 $298》- 入囗清淡而不帶油腻,肉稔而脂肪分佈平均。若在牛肉上灑上少許薄鹽更能帶出鮮味。《人參竹絲雞湯 $168》-是必叫之選 : 人參和薏米加上竹絲鷄慢火煲上2-3小時。濃道適中,人參味濃,立即渴下大大碗,然後人參味道的甘香在口腔內歷久不散呢!《雞腿肉 $148》-韓國醃料夠入味,在煱爐内燒烤約幾分鐘,香氣飄溢。燒完後的雞肉不乾仍然帶肉汁,腿肉果然特別鮮嫩好吃。《生蝦刺身 $68》-大隻而肉質鮮美,把蒜蓉放在蝦肉上調味並一起燒更能带出蝦肉的香甜。《燒鯖魚 $98》-把檸檬汁灑在靖魚上再飲一杯冷凍啤酒,飽得連珍珠粒般似的白飯也吃不下,在舒適的環境下吃韓國料理,真的不用遠負韓國呢。
與朋友相約於太古康怡戲院睇戲,
完場後就隨意走到下一層的金饍吃個早飯。

2016-06-29
2016-03-24 1271 浏览
對太古的上班族來說,找吃的是每天的挑戰。吃膩了大食代和APITA food court,今次決定多走幾步來了康怡的金饍韓國料理用膳。在甲級寫字樓林立的地區上班,要背負的是數一數二高昂的餐飲物價。抱著試試看的心態要了一份炆牛肋骨套餐。前菜裡的泡菜酸過頭了,只能嘗到半點辣味;椰菜卻味同嚼蠟,猶如滾水白灼放涼後的作品。炆牛肋骨飯套餐,賣相還算可以。雖然牛肋骨肉質鬆軟,以飯匙能輕易將其起肉,但醬汁卻甜得另人吃至一半後,便開始放緩節奏,開始喝湯把口腔內油膩的感覺稀釋。接近一百大元卻只能嚐到心思欠奉的量產韓餐,感覺不值。
前菜
炆牛肋骨飯
接近一百大元卻只能嚐到心思欠奉的量產韓餐,感覺不值。
2016-02-17
午餐
2015-12-28 1228 浏览
Kimchee!! Korean food in Quarry Bay with the ladies of the Jann Clan! It was a cooooooold winter's day (well, as cold as one gets during Hong Kong winter) and we all felt like some hot soupy food. We searched and searched and just walked into a plaza. Lo and behold we fell into Kimchee. A simple, easy and fast Korean joint for a quick yummy lunch.Some small quick Banchan 반찬; 飯饌 to start our meal with. Light veggie based banchan's all around. (It's included in the lunch set!)I went with the extra
Banchan
Extra spicy beef and seafood Sundubu jjigae
I went with the extra spicy beef and seafood Sundubu jjigae! Sooo delicious- it really, really burned! Next time I may have to tell them to take it easy!! The hearty sundubu was perfect with a hot piping bowl of rice. The pieces of beef were plentiful, fatty and tasty. I loveeeed this and devoured it instantly.
ox tail, radish soup and clear ''bean thread'' AKA ''cellophane'' noodles
Mami went with a mild ox tail, radish soup and clear "bean thread" AKA "cellophane" noodles! I tried a bit and it was nice, light and simple.
Sis went with a delicious beef and seafood sundubu jigae! It was delicious. I actually really liked my sister's pick. It had a nice black bean paste kick at the bottom that really went down well with each spoonful! Liked this, a lot.
Korean BBQ Mix Platter
Sis and I were still hungry so we added a plate of sizzling Korean BBQ with Beef and Pork. The Korean bbq was just okay- but it was just the meaty finish we wanted with our meal. I think I'll still stick to my favourite Korean spot in Wan Chai though for Korean BBQ next time!
Mmmmm, can't get enough of Korean food!! Definitely one of my top cuisines-especially in the winter time!!
#Happ
2015-12-28
2015-11-16 1159 浏览
韓國燒真係市面多不聲數,我都很少去燒因有時都怕熱氣,心血來潮就走去燒燒啦來到這間KIMCHEE金饍,星期日晚算時還好不用排隊。睇睇餐牌就點選了2人套餐,其實是2大2小的吃都已經足夠份量,肉肉都比較飽肚。前菜當中有6個,有大豆芽菜、泡菜、茄子、椰菜,白蘿白絲同魚仔好好味。KOREA 雞腿肉同埋幾片黑啄肉,肉醃左醬汁好香甜美味。醬汁牛肋骨,同埋生菜燒呀有得玩喇 呢個係蛋包海鮮,可能太微細,蛋味蓋過了海鮮,軟身的好香口。鮑魚隻,砌開薄了大約有10片,燒起黎方便又快熟。九州左賀黑和牛~~睇見都流曬水,我就最唔怕肥喇入口好快溶係口,留係口中的味道好回味呀。大花蝦~~食落好有彈性好鮮甜既味。個套仲有個石頭飯(牛肉),好快已經被店既姐姐分好飯,所以冇影相。仲有個好美味既雲呢拿雪糕,好香奶味。都有好多個套餐可以揀,仲有免費WIFI tim韓國香口膠下次可以試下 1:30-4:30PM 時段去食,仲有8折,抵好多(星期一至日都可以呀)個個都飽住走呀!

來到這間KIMCHEE金饍,星期日晚算時還好不用排隊。

KOREA
雞腿肉同埋幾片黑啄肉,肉醃左醬汁好香甜美味。
醬汁牛肋骨,同埋生菜
燒呀有得玩喇
呢個係蛋包海鮮,可能太微細,蛋味蓋過了海鮮,軟身的好香口。
鮑魚隻,砌開薄了大約有10片,燒起黎方便又快熟。
大花蝦~~食落好有彈性好鮮甜既味。
仲有個好美味既雲呢拿雪糕,好香奶味。
都有好多個套餐可以揀,仲有免費WIFI tim
韓國香口膠

個個都飽住走呀!

2015-07-01
2015-11-06 563 浏览
中式韓燒前菜六小碟其中有碟係青瓜夠膽死用中式青瓜(好粗果隻) 。。。叫左個二人餐($599)有四款肉類魷魚。肉眼。醃雞肉。醃牛肋骨魷魚同肉眼比較好食,因為冇醃過,牛肋骨送到埋黎既時候,比人第一個感覺係唔太新鮮,瘀瘀黑黑咁既色,又有啲汁咁,唔知係因為醃過定咩,食落醃牛肋骨同醃雞肉都係一樣味(甜爺爺)同埋出面食韓國菜啲牛肋骨好少會醃仲有個海鮮煎餅97%粉漿。2.5%九菜。0.5%海鮮石頭鍋飯太飽要拎走韓國特色雪糕係Dreyer's cookie & cream兩人埋單$660我諗依餐最正宗係個價錢呀,唔係,應該係正宗都唔洗咁貴
中式韓燒
前菜六小碟
其中有碟係青瓜
夠膽死用中式青瓜
(好粗果隻) 。。。
叫左個二人餐($599)
有四款肉類
魷魚。肉眼。醃雞肉。醃牛肋骨
魷魚同肉眼比較好食,
因為冇醃過,
牛肋骨送到埋黎既時候,
比人第一個感覺係唔太新鮮,
瘀瘀黑黑咁既色,又有啲汁咁,
唔知係因為醃過定咩,
食落醃牛肋骨同醃雞肉都係一樣味(甜爺爺)
同埋出面食韓國菜啲牛肋骨好少會醃

仲有個海鮮煎餅
97%粉漿。2.5%九菜。0.5%海鮮
石頭鍋飯太飽要拎走

兩人埋單$660
我諗依餐最正宗係個價錢
呀,唔係,應該係正宗都唔洗咁貴

题外话/补充资料: 同一個侍應講左石頭鍋飯要打包,之後又有個侍應走埋黎問洗唔洗上埋,轉頭又有個侍應拎兩個碗埋黎話比我地share,最後個飯都係上左....
2015-11-06
平日的中環節奏很快,來到週末卻是個慢活好地方。半山自動電梯一帶有不少西餐廳, cafe和畫廊.有些週末的時候還提供甜品下午茶,我喜歡吃完午茶再休閒地逛逛PMQ當半日文青.中環另一邊的蘭桂坊, 其實在週末一樣寫意.這天我和幾位朋友相約來到位於蘭桂坊的TOWNHOUSE晚餐~!大家嚷著肚餓說要早點吃~於是6點多就來到了~ 因為比較早, 人客不是太多~天還未黑, 餐廳位於大廈的23樓~ 景觀很開揚~聽人說這裡的特飲很不錯~ 先叫一杯飲品再慢慢想order什麼主菜吧~~我點了杯冰茶 Lychee and Rose Twist ($55)很喜歡它清清甜甜又解渴~~ 還有原粒荔枝~好喝得差點想再叫第二杯~大推啊 幾個有選擇困難的人選菜選了好久XD本來以為這是間西餐廳, 看到餐牌才知道有不少fusion菜色~Appetizer點了油甘魚刺身片~wasabi造的碎冰沙一點都不辣,配上青蘋果汁吃起來很清爽~魚生片新鮮又肥美~~Hamachi sashimi, green apple wasabi ice, yuzu ($128)朋友們想健康點多吃點蔬菜~ 於是叫了沙律..Caesar salad, fr
平日的中環節奏很快,來到週末卻是個慢活好地方。
半山自動電梯一帶有不少西餐廳, cafe和畫廊.
中環另一邊的蘭桂坊, 其實在週末一樣寫意.
大家嚷著肚餓說要早點吃~
於是6點多就來到了~ 因為比較早, 人客不是太多~
天還未黑, 餐廳位於大廈的23樓~ 景觀很開揚~
很喜歡它清清甜甜又解渴~~ 還有原粒荔枝~
好喝得差點想再叫第二杯~
大推啊
幾個有選擇困難的人選菜選了好久XD
Appetizer點了油甘魚刺身片~
wasabi造的碎冰沙一點都不辣,
配上青蘋果汁吃起來很清爽~
魚生片新鮮又肥美~~
朋友們想健康點多吃點蔬菜~ 於是叫了沙律..
Caesar salad, fried runny egg and spider jumbo soft-shell crab ($148)
一上桌時大家都很雀躍, 軟殼蟹份量比想像中多,
最讚是上面的炸流心溫泉蛋…
真的不知道為什麼炸完還可以如此流心~~
朋友說沙律和炸物一起吃一點都不覺得膩~~
我們坐在靠近玻璃窗旁的位子, 由黃昏到夜晚…
看著外面的大廈亮起了燈~ 俯瞰中環的景緻~
主菜來了~ 黑松露薄餅!
侍應還未放低食物已經聞到黑松露的香氣~
一客有8件~ 建議跟朋友們一起分享~
趁熱品嚐, 薄餅落足了芝士~口感煙韌~
上面舖上了火箭菜~ 材料有蝦仁和菜花~
第一次吃有菜花的pizza, 感覺菜花中和了芝士和黑松露的濃烈味道.
蝦仁鮮味十足~ 我個人一口氣吃了3大件呢~
Black Truffle , prawn, salted duck eggs, cauliflower $148
女生的聚會當然有甜品~~
Banana Creme Brulee, Moscovado Sugar, Dark Coffee (HK$88)
上面是薄薄的香蕉切片, 下面就是甜甜的燉蛋…
侍應在上面倒了些酒, 點火之後就變成火焰了~~
燒得很厲害的樣子… @@
點起了之後大家都好興奮 XDDDD
平時的焦糖燉蛋比較單調, 這個加入了香蕉層次更豐富…
覺得太甜的話旁邊還有苦苦的咖啡中和一下~
(只是咖啡對我來說太苦澀~~我吃甜的就好了哈哈~~)
就這樣在townhouse度過了一個開心的週末晚上~!!
2015-08-29
  • Lychee and Rose Twist