2022-11-16 137 浏览
仲未有時間去日本旅行唯有在香港食多幾碗拉麵啦今次就去左屋企附近的金鶴拉麵位於街市附近的一間隱世拉麵食店低調的門面店內的裝修充滿日式拉麵店的感覺下層是吧枱上層是雅座這次我就揀了期間限定的北海道極濃蟹湯拉麵上一枱已經看到滿滿的蟹肉濃郁的蟹湯蟹味極濃但又不會過咸麵質彈牙每一條麵都掛上蟹湯每一口都吃得很滿足配上大大片超級嫩滑嘅慢煮豚肉以及大量京蔥、荀、木耳絲滿滿的一碗吃得很滿足大小姐就揀左黑蒜醬油拉麵自家秘制黑蒜醬料配上日本直送的醬油湯底味道非常濃郁黑蒜香配上醬油簡直係PERFECT MATCH低溫慢煮雞肉、豚肉完全沒有脂肪~肉質軟熟小食我們就揀了餃子皮薄肉JUICY好吃除了堂食還可以外賣回家慢慢享受店內提供外墳自取服務住在附近的人有福了
仲未有時間去日本旅行

麵質彈牙
每一條麵都掛上蟹湯
每一口都吃得很滿足

配上大大片超級嫩滑嘅慢煮豚肉
以及大量京蔥、荀、木耳絲
滿滿的一碗吃得很滿足

大小姐就揀左黑蒜醬油拉麵
自家秘制黑蒜醬料配上日本直送的醬油
湯底味道非常濃郁
黑蒜香配上醬油簡直係PERFECT MATCH
低溫慢煮雞肉、豚肉完全沒有脂肪~肉質軟熟
小食我們就揀了餃子
皮薄肉JUICY
好吃

除了堂食還可以外賣回家慢慢享受
店內提供外墳自取服務
住在附近的人有福了

西餐廳環境,比中環分店更舒適,已來過數次了。🍜雞白湯 $98有一個更濃的湯底$138,適合女士補充骨膠原。不過這款湯底已足夠濃,可以喝清光。也有炸牛蒡,營養豐富。🍜香辣豚骨湯 $98我喜歡吃辣味,本來不算是一個拉麵lover,這間可以encore☺️很豐盛,有雞肉、豚肉、筍,非常足料。和朋友傾談、和情人拍拖之勝地價錢合理平均$100/位不過如果有套餐,或是可以優惠價點飲品更好今次和朋友沒有點飲品不過侍應不斷為我們加茶水,找數後我們還坐了一會兒,也是不斷加茶水
西餐廳環境,比中環分店更舒適,已來過數次了。

🍜雞白湯 $98

🍜香辣豚骨湯 $98

很豐盛,有雞肉、豚肉、筍,非常足料。

和朋友傾談、和情人拍拖之勝地

價錢合理
平均$100/位
不過如果有套餐,或是可以優惠價點飲品更好
今次和朋友沒有點飲品

2022-11-12
  • 極濃雞白湯拉麵
  • 金鶴雞白湯拉麵
  • 辛味拉麵
金鶴拉麵 📍土瓜灣九龍城道10-16A號聯業大廈地下B舖一路Bookmark左🍜終於來左試金鶴拉麵~全港設有五間分店~今次來土瓜灣分店試下好欣賞店員既細心~落單時會詢問使唔使走蔥/走荀✅我今次叫左佢地店長推介極濃。鷄白湯🍜拉麵🍜 $138佢係用上原隻雞🐓烹煮8小時以上濃厚雞白湯~飲落回香🤭滿滿骨膠原♥️ 口感細滑濃而不油膩👍🏻配上炸牛蒡👏🏻味道口感一流黑蒜醬油拉麵 🍜$98自家秘制黑蒜醬料配上日本直送的醬油湯底味道濃郁~愈食愈香濃🤤黑蒜香🧄配上醬油簡直係絕配👍🏻兩款拉麵🍜都配有流心蛋🥚低溫慢煮雞肉、豚肉完全沒有脂肪~肉質軟熟配埋湯底一並食~非常好味😋鹽燒雞翼$48 /4隻雞翼面燒得香脆而唔會太乾♥️正
金鶴拉麵
📍土瓜灣九龍城道10-16A號聯業大廈地下B舖

一路Bookmark左🍜終於來左試
金鶴拉麵~全港設有五間分店~
今次來土瓜灣分店試下

好欣賞店員既細心~
落單時會詢問使唔使走蔥/走荀✅

雞翼面燒得香脆而唔會太乾♥️正
  • 極濃雞白湯拉麵
  • 黑蒜醬油拉麵
2022-11-09 77 浏览
這天和朋友去土瓜灣分店一嚐慕名已久的拉麵,距離地鐵站只幾分鐘路程,連我依個路痴都輕易找到呢😜。餐廳日系裝修,配以柔和燈光,入門口有吧枱,上層很寬敞舒適,掛上一幅十分吸睛的金鶴畫,環境十分適合三五知己暢談🤗🔹️極濃雞白湯拉麵(人氣No.1 )這碗人氣No.1放上檯就好似一件藝術品,定神一望真是非常足料: 日本厚切雞肉、黑豚叉燒、炸牛蒡片、溏心蛋、竹筍、黑木耳絲、蔥絲; 配以原隻雞烹調8小時以上的濃厚雞白湯,綿滑濃香而不油膩,拉麵更是爽口彈牙,一邊食嫩滑的雞肉同豚肉一邊飲湯,好快成碗清哂😋🔹️北海道蟹湯拉麵(期間限定)面層放了滿滿鮮味十足的蟹肉,味道非常鮮甜,配以由北海道直送嘅花咲蟹熬成湯,質感濃稠。內有蟹肉、黑豚肉、溏心蛋、洋蔥絲、黑木耳絲、竹筍、紫菜。朋友第一次品嚐勁讚高質,佢飲晒成碗湯仲想添🤤🔹️味醂魚乾口感煙韌,油脂清香,咬落鮮甜,拈上沙律醬越食越香,簡直食唔停口!📢除了堂食外,拉麵店還有外賣自取,超級方便!

🔹️極濃雞白湯拉麵(人氣No.1 )

🔹️北海道蟹湯拉麵(期間限定)

🔹️味醂魚乾

📢除了堂食外,拉麵店還有外賣自取,超級方便!
2022-11-03
今日又去咗有好多分店嘅金鶴拉麵,去食咗佢哋今期用蟹做主題嘅拉麵🍜,平時食佢嘅拉麵都幾高質,主打超級濃郁嘅湯底,今次去到仲發現原來呢間拉麵都有外賣自助下單服務,超級方便😆🦀北海道蟹湯拉麵🍜 ($138)✨今期限定嘅招牌拉麵,免頭鋪滿大量一絲一絲嘅冰凍蟹肉,配上鮮甜濃郁嘅醬油蟹湯啖啖都係蟹肉,超級滿足🥰🥰另外仲配搭咗一片超級嫩滑嘅慢煮豚肉💗超級豐富\(●´ϖ`●)/而且拉麵份量很多仲有大量京蔥、荀、木耳絲,口感十足💕🐣雞白湯拉麵🍜 ($98)💛超級濃郁鮮甜嘅雞白湯拉麵,配上以兩片低溫慢煮的雞肉及豚肉叉燒🐷,雞肉一啲都唔韌,超級軟熟鮮嫩,豚肉也一樣,🥚溏心蛋也很出色,整體味道配搭得好豐富,食得超級夠飽🧡🧡🐥明太子雞翼 ($48)去骨雞翼入面包滿超多明太子餡,明太子大少少辣,好惹味,一啖咬落去肉汁爆發,好𝐣𝐮𝐢𝐜𝐲(=´ω`=)♥︎♥︎📍 金鶴拉麵 (九龍城道) (土瓜灣)🐰: 4/5\\

🦀北海道蟹湯拉麵🍜 ($138)

啖啖都係蟹肉,超級滿足🥰🥰
而且拉麵份量很多仲有大量京蔥、荀、木耳絲,口感十足💕

🐣雞白湯拉麵🍜 ($98)

🐥明太子雞翼 ($48)

好𝐣𝐮𝐢𝐜𝐲(=´ω`=)♥︎♥︎

📍 金鶴拉麵 (九龍城道) (土瓜灣)
🐰: 4/5

\\
2022-10-25 90 浏览
金鶴拉麵 (九龍城道) (土瓜灣)其實我好鐘意食拉麵🍜土瓜灣呢間好方便,每次經過必食😘😘黑蒜醬油拉麵$98黑蒜濃郁😚😚入面有雞肉、豚肉同流心日本蛋,好足料❤️❤️好岩而家秋天食,惹味⭐️⭐️ 仲有塊紫菜都好好食😉😉北海道蟹湯拉麵$138有北海道濃郁嘅蟹湯配搭鮮味十足嘅蟹肉,賣相已十分吸引😚😚好似去咗一趟日本食拉麵咁,蟹肉味濃郁,鮮味十足👍👍除咗蟹肉仲有流心蛋、豚肉,推介🤩🤩唐楊炸雞赤雞三件$38炸雞好香脆,炸雞好出色🍗🍗Yummy😍😍照燒免治雞肉$48抵食,有2串,同朋友Share😆😆地址:土瓜灣九龍城道10-16A號聯業大廈地下B舖整體評分:5/5味道:5/5環境:4/5抵食:4/5
金鶴拉麵 (九龍城道) (土瓜灣)

其實我好鐘意食拉麵🍜土瓜灣呢間好方便,每次經過必食😘😘

黑蒜醬油拉麵$98

北海道蟹湯拉麵$138

唐楊炸雞赤雞三件$38
炸雞好香脆,炸雞好出色🍗🍗Yummy😍😍

照燒免治雞肉$48
抵食,有2串,同朋友Share😆😆

地址:土瓜灣九龍城道10-16A號聯業大廈地下B舖

整體評分:5/5
味道:5/5
環境:4/5
抵食:4/5
2022-10-19 99 浏览
💕金鶴拉麵平時食拉麵多數係豚骨湯🍜金鶴的雞白湯湯底相對感覺輕盈無咁膩,又不失日式拉麵湯底嘅濃厚感,另外佢地嘅蟹湯湯底都好吸引,難怪一直係高人氣嘅拉麵店,除咗堂食,原來都唔少人嚟自取外賣🔸極濃雞白湯拉麵 $138Signature嘅炸牛蒡賣相霸氣十足先試一試雞湯,質感厚身,鮮味之餘必須讚一讚係十·分·夠·熱🔥微涼嘅天氣之下飲完暖笠笠拉麵配兩片厚厚嘅雞肉同一片豚肉,豚肉肉質滑嫩,同湯底味道十分配合,溏心蛋亦十分出色,配料豐富食得滿足🔸 北海道 蟹湯拉麵 $138花咲蟹湯由北海道直送到店,湯底特別鮮甜一絲絲嘅蟹肉份量十足,麵條掛湯力唔錯🍜同蟹肉、蟹湯完美配合,仲有一大片叉燒、荀同木耳絲,令拉麵充滿亮點🔸日式餃子 $38總覺得食拉麵要配餃子🤣熱辣辣嘅餃子🥟外皮薄而脆口,內裡肉汁滿滿,頗有水準
💕金鶴拉麵

🔸極濃雞白湯拉麵 $138
Signature嘅炸牛蒡賣相霸氣十足

🔸 北海道 蟹湯拉麵 $138
花咲蟹湯由北海道直送到店,湯底特別鮮甜
一絲絲嘅蟹肉份量十足,麵條掛湯力唔錯🍜

🔸日式餃子 $38
呢日收工落山行左去土瓜灣呢邊搵到間舊區中突出的拉麵店一於去試下😚落單時店員好貼心咁問「蔥同筍食唔食?」┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𓋜北海道蟹湯拉麵 $138話明係Signature 果然係無錯架!拆哂出黎一絲絲冰凍蟹肉浸落去蟹肉x醬油味既湯底而且仲要超濃郁!!!好稠身架!!! 好厚既質地呢款拉麵仲配搭左慢煮豚肉質感係意想不到的滑溜而且拉麵份量好大碗𓋜鹽味拉麵 $78老實講 平日鐘意食清清地太重醬油味我就未必會揀但呢個鹽味拉麵就岩哂我.ᐟ .ᐟ好醇厚既鰹魚湯湯底部有想要既味覺衝擊 又唔想太濃味呢個湯底好合適呢碗除左有慢煮豚肉仲有慢煮雞胸 同樣一d 都唔鞋口我真係問左出聲 「點做到?」𓋜鹽燒豬頸肉 $48 秘製醬汁加左落去唔會太濃味豬頭加埋佢個醬料 齒夾回甘肉質爽口 仲要 一d 都唔乾!😍呢個真係可以講近年最好食既豬頸肉𓋜鹽燒冬菇 $28Keep 到內裏Juicy!♡̷゙店員好好客♡̷゙店舖座位好闊落加一服務費
呢日收工落山行左去土瓜灣呢邊
搵到間舊區中突出的拉麵店
一於去試下😚
落單時店員好貼心咁問
「蔥同筍食唔食?」

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𓋜北海道蟹湯拉麵 $138
話明係Signature 果然係無錯架!
拆哂出黎一絲絲冰凍蟹肉
浸落去蟹肉x醬油味既湯底
而且仲要超濃郁!!!
好稠身架!!! 好厚既質地

有想要既味覺衝擊 又唔想太濃味
呢個湯底好合適
呢碗除左有慢煮豚肉
仲有慢煮雞胸 同樣一d 都唔鞋口
我真係問左出聲 「點做到?」

𓋜鹽燒豬頸肉 $48
秘製醬汁加左落去唔會太濃味
豬頭加埋佢個醬料
齒夾回甘
肉質爽口 仲要 一d 都唔乾!😍
呢個真係可以講近年最好食既豬頸肉
鹽燒豬頸肉

𓋜鹽燒冬菇 $28
Keep 到內裏Juicy!
鹽燒冬菇

♡̷゙店員好好客
♡̷゙店舖座位好闊落

加一服務費
2022-10-13
鹽燒豬頸肉
鹽燒冬菇
2022-10-06 148 浏览
今日收工過黎食番個好食既拉麵。✨雞白湯拉麵 : 個雞湯好creamy,炸牛旁薄薄的好香。慢煮雞肉肉質好嫩滑。叉燒雖然偏瘦但係好夠腍同爽口,薄切得來好大塊。木耳同蔥都好多,溏心蛋夠軟滑高質。碗麵都幾大,最後都食唔晒。✨黑蒜醬油拉麵:呢個黑醬油湯底走濃味路線,所以要試左雞湯先好食。個黑蒜味好香,但又唔會過鹹。配料同白雞湯果款差唔多,係多咗塊紫菜,麵質夠爽彈。期間限定見有蟹湯拉麵,見到隔離枱食好似好正。✨照燒黑豚肉腸:個味有啲似台式腸,帶少少甜的,燒完出黎仲係好juicy.✨鹽燒五花腩: 食落滿口油香好邪惡,加埋少少鹽花調味,已經好香好好食。
今日收工過黎食番個好食既拉麵。

✨雞白湯拉麵 : 個雞湯好creamy,炸牛旁薄薄的好香。

期間限定見有蟹湯拉麵,見到隔離枱食好似好正。

2022-10-02 142 浏览
見到很多評語不錯的食評,一於找日突地來到試試。點了濃白雞湯口味拉麵,拉麵來到,賣相不錯。可能是我較喜歡偏硬質地的麵底,覺得這碗拉麵較淋,質地一般般。而湯底都真是很濃的雞湯味,不過對我來說,我覺得有點過漏,導致我都吃不下一整碗。我覺得係個人口味問題,這碗拉麵不適合我。
自從土瓜灣開咗地鐵站之後, 覓食地圖都擴展到去土瓜灣,今日就食咗呢一間土瓜灣熱門拉麵店-金鶴拉麵(*¯︶¯*)雞白湯拉麵-店舖最signature嘅拉麵一定係雞白湯拉麵,湯底係香濃嘅白色雞湯,一上枱已經聞到好重雞味,拉麵配左兩塊雞胸肉,金鶴拉麵最出色嘅一定就係雞胸肉,完全唔鞋,亦都唔會煙靭,就同食普通雞髀肉差唔多感覺,極度推薦大家要試吓,絕對可以令大家對雞胸肉改觀。北海道蟹味拉麵拉麵配咗叉燒同蟹肉,即使冇咗最出色嘅雞肉,都係咁好味,原因就係呢個蟹湯,蟹味好濃郁,即使兩個拉麵好似樣,味道竟然可以截然不同。煎餃子新鮮驚起嘅餃子最好食,食拉麵一定要配餃子啊燒豬頸肉串燒最估唔到嘅係Menu竟然有兩頁都係串燒,咁一定要試一試啦,燒豬頸肉好出色!

北海道蟹味拉麵

煎餃子
新鮮驚起嘅餃子最好食,食拉麵一定要配餃子啊

燒豬頸肉串燒
2022-10-02 57 浏览
去到土瓜灣,想食拉麵既時候,都會去依間:)中午有午餐,對比平常平一點,選了個炸雞配咖哩豚骨拉麵咖哩味不是很濃,但反而比想像中的好,炸雞剛炸好 - 正另外的鹽味拉麵清甜既湯底,味道也不錯👍🏻
去到土瓜灣,
想食拉麵既時候,
都會去依間:)

中午有午餐,
對比平常平一點,

選了個炸雞配咖哩豚骨拉麵
咖哩味不是很濃,但反而比想像中的好,
炸雞剛炸好 - 正

另外的鹽味拉麵
清甜既湯底,味道也不錯👍🏻
2022-09-30 46 浏览
土瓜灣估唔到都有高質拉麵🍜,呢間金鶴個名夠特別之餘,裝潢設計都有別傳統拉麵店,食完之後覺得大家經過值得一試,而且睇到佢哋仲有其他分店,唔使土瓜灣都有其他選擇‼️食物唔止有拉麵,仲有多款串燒小食揀北海道蟹湯拉麵,呢個蟹湯拉麵超香濃,睇到介紹話用左花咲蟹湯黎煮,一湯入口真係飲得出真材實料🤭拉麵上鋪滿蟹肉,啖啖蟹肉真係好滋味🥳豚肉叉燒亦相當好味😋雞白湯拉麵,呢個湯底清甜得黎好夠味,啲雞肉完全嫩滑同入哂味!低溫慢煮果然唔同嘅😉上面仲有炸牛蒡,酥脆香口😍完全係正!燒雞翼,呢個燒雞翼外皮香脆,入面雞肉又多汁😊而且有4隻,大愛呢!走嘅時候留意都有外賣自取,下次買返屋企食先!

食物唔止有拉麵,仲有多款串燒小食揀

走嘅時候留意都有外賣自取,下次買返屋企食先!
2022-09-29
  • 金鶴雞白湯拉麵
  • 北海道極濃蟹湯拉麵
2022-09-28 112 浏览
今日收工要返土瓜灣舊屋執野,既然黎開呢邊就決定試都市傳聞好好食嗰間拉麵~金鶴拉麵!雖然呢到出名有蟹湯拉麵嗰d海鮮湯底,但因為我濕疹會敏感,都係乖乖地叫個極濃雞白湯拉麵($138)首先麵面上有炸牛蒡口感好好,另外有兩塊白滑嫩雞肉同埋半肥瘦叉燒!麵條係我鍾意唔太淋有咬口。但最令我驚訝係湯底好濃郁但飲完唔渴喉,足料煲出好多骨膠原勁稠身!溫馨提示:帶定濕紙巾抹嘴XD    執完野個人餓餓地就叫多份蒲燒生燒鰻魚($68)同鹽燒雞軟骨($48)原本一坐低係想叫鰻魚飯,不過諗落鋪頭叫金鶴拉麵,冇理由黎到唔叫拉麵(笑)唯有單叫過下口癮,塊鰻魚都幾厚,肥嘟嘟咁!雞軟骨就夠香脆!飲品方面我叫左coke zero($12)淨係個湯底已經值得再返黎食多次!不過大家真係要記得帶定濕紙巾抹嘴(笑)

2022-09-22
2022-09-15 106 浏览
行經土瓜灣突然間想食拉麵,所以就是金鶴拉麵,非常易搵,地鐵站D1出口行兩分鐘就到門面非常之日式,一入門口店員非常熱情招呼我哋,以為得幾個位,原來有兩層,店員帶咗我同朋友上樓上坐,環境都幾闊落餐牌都有好多款拉麵,最招牌應該係雞白湯拉麵,朋友就叫咗$138嘅極濃雞白湯拉麵,而我就叫咗期間限定嘅北海道蟹湯拉麵,因為我好鍾意食蟹呢拉麵賣相好靚,仲有炸牛蒡,非常香脆,湯底亦都比較杰身,雞味相當濃郁,而且亦都有好多配料,一碗有齊糖心蛋、木耳、蔥、雞胸肉同叉燒,非常足料,而且份量十足,都幾飽肚北海道蟹湯拉麵相對清淡冇咁杰身,拉麵面頭亦都鋪咗好多蟹肉,而且唔係平時啲假蟹柳,非常有誠意另外仲叫咗小食,炸明太子雞翼,香脆可口

另外仲叫咗小食,炸明太子雞翼,香脆可口