2017-10-29 2228 浏览
昨晚一家五口到了這餐廳食晚餐.窮小姐曾和母親二人光顧過他的點心,他的點心精緻而且皮薄餡靚,窮小姐和母親十分喜歡,所以昨晚決定試試他的晚餐.我們要了一個$888的4人套餐,另外再加兩個海鮮.除了前菜,所以東西也預計般好吃!!可能是我們點的大部份也是海鮮,只要新鮮便會好食,而餐廳的材料確實非常新鮮!燒鵝也十分好吃,沒有肥膏而且皮脆。最失色的竟然是龍蝦(套餐是包兩隻龍蝦)!!龍蝦小的可憐,窮小姐寧願只要一隻大的! 不過味道卻是好食的!
2017-10-28
  • 點心
  • 海鮮
2017-09-16 2001 浏览
钓魚翁集團的两家餐廳,一家北斗翁,一家钓魚翁,两家在一起。一出马鞍山线终点站乌溪沙站左轉就是迎海商場,下一层右手邊即可见這两家粤菜餐廳。周六晚上七點到,不需等位。多數人是吃火鍋,我們則是點菜吃飯。點了一份468的双拼菜,再加了個沙参玉竹煲雞湯,一個蒸魚和一個炒西兰花。汤的料很足,味道也很不错。龙虾伊面的面不多,但虾大而且弹牙。乳豬皮脆肉嫩,份量不大。條斑魚则是出乎預期的大,估計有两斤,蒸出來的肉質很嫩滑。总共消費1200元港幣。以現在的物價水平來說,也是值得的。
总共消費1200元港幣。以現在的物價水平來說,也是值得的。
2017-09-16
庆祝纪念
生日
  • 清蒸石斑
2017-08-31 1126 浏览
Compare to normal chinese restaurants, this place has incredibly small portions. The food is acceptable but doesnt worth the price (by portrion it is quite expensive)Not coming again.
Not coming again.
2017-04-19 1756 浏览
一個好食嘅梅菜扣肉,肥嘅部份要有啫喱狀嘅爽,油而不膩而鹹甜適中,梅菜則要略帶少甜,豉油不多與不少!咁好味嘅梅菜扣肉,原來一直都係我身邊,真係好驚會食唔返 (迎海釣魚翁燒鵝海鮮飯店) 😋👍🏻

2017-03-20 1561 浏览
好耐無去過烏溪沙飲茶,因為食過幾次都覺得麻麻,又唔抵食,所以好一段時間都無去。不過媽咪之前同朋友食過話好食左,今次就帶我去食多次。煎得好靚嘅花枝餅,熱辣辣好好味。個花枝餅唔會好粉,咬落都有啲墨魚粒,加埋香甜嘅粟米好好味。熱辣辣嘅蝦腸,啲蝦好大隻,唔可以話好新鮮,但係至少無雪味同埋都幾鮮甜爽口。不過配生菜就唔係好夾,如果換成韮皇就正(當然韮皇又貴啲喇)。燒鵝瀨,竟然係脾位。啲燒鵝燒得好腍好滑,個皮係脆嘅,超正!個粉同湯就正常。呢個牛根炆得好腍,又係好好味。不過對於佢個汁我就唔係好鐘意,但唔係難食嘅。仲有一舊牛根腩喺入面。最後嘅甜品,呢個椰汁糕十級推介。軟硬度適中,食落好香嘅椰汁味,但係又唔會好甜,勁推介!整體嚟講,食物質素提升左。雖然唔算係好平,不過性價比高,唔叫好貴但好味,同埋夠近,係馬鞍山區最高質嘅酒樓。除左因為全部都係熱辣辣之外,食材都新鮮左,大家可以去試下。
金粟花枝餅
煎得好靚嘅花枝餅,熱辣辣好好味。
個花枝餅唔會好粉,咬落都有啲墨魚粒,加埋香甜嘅粟米好好味。
碧綠鮮蝦腸
脆皮燒鵝瀨
燒鵝瀨,竟然係脾位。
啲燒鵝燒得好腍好滑,個皮係脆嘅,超正!

個粉同湯就正常。
柱侯牛孖筋
鮮奶椰汁糕
最後嘅甜品,呢個椰汁糕十級推介。
軟硬度適中,食落好香嘅椰汁味,但係又唔會好甜,勁推介!

整體嚟講,食物質素提升左。
2017-02-23
金粟花枝餅
碧綠鮮蝦腸
脆皮燒鵝瀨
柱侯牛孖筋
鮮奶椰汁糕
  • 碧綠鮮蝦腸粉
2017-02-05 1468 浏览
10點鐘約左朋友去迎海釣魚翁,而家改左名做醉翁亭,餐茶幾個點心,嘩,個點心拼盆$98,真係貴到傻,每樣兩件,味道就普通,冇咩特別,性價比麻麻,唔係走大眾化路線。不過個粥就幾新鮮味美,料方面我地揀左「魚」「豬」,拼個「鮮」字,粥底都幾綿。服務方面,由於坐兩人位,人來人往都幾嘈下,好多人推車經過。

服務方面,由於坐兩人位,人來人往都幾嘈下,好多人推車經過。
百花釀冬菰
2017-02-05
百花釀冬菰
  • 雙拼生滾粥
2017-01-12 1277 浏览
就近奶奶家 見到有鮑魚海鮮宴又幾經濟喎 星期四還再減$200添 12人一家大細 人唔多無噪音 坐得舒服唔迫 第一道菜係乳豬全體 暖又皮脆不太肥 好味第二道菜 龍蝦伊麵底 不過唔記得影 掛住食 夠入味 龍蝦肉結實有咬口 係d芡多左d 都ok跟住要讚過燉淮山杞子三黃雞 好濃但帶點肥 湯渣睇到足料 其他還有鮑魚冬菇時菜 唔係罐頭鮑魚 有質感既彈牙 冬菇厚身又淋 越式米網卷 熱辣辣 脆仆仆 兼有全隻虾 份量夠 其他菜式普通 當然最出名燒鵝壓軸 真係名不虛傳 皮脆肉暖 入口留香
第一道菜係乳豬全體 暖又皮脆不太肥 好味

2017-01-12
庆祝纪念
团年饭
2016-06-29 2368 浏览
前個星期father's day,做son嘅我當然要請佢嘆下chinese tea.佢地D dim sum幾好食,特別係芋絲角,炸得非常脆,裡面芋蓉流晒出黎,非常good taste.
用餐优惠
試食活動
2016-05-23 1914 浏览
今日去朋友屋企整電腦,整左成日,直至晚上7點,個朋友話請我食飯,多謝我幫忙!就落左樓下依間餐廳食,我點左龍蝦尹麵,食落芝士味濃,龍蝦肉質嫩滑,龍蝦味特出,配合得芝士味好好,而尹麵配芝士,入口即溶,越食越想食,唔錯的選擇!
2016-02-01 1777 浏览
今日難得放假,天氣又凍冰冰。所以都係留係屋企最好中午就去左馬鞍山釣魚翁飲茶,其中個鳳爪排骨飯非常有水準,排骨非常新鮮,肉汁鮮甜,鳳爪則有少少辣,但挺香口,而飯則煲到一粒粒,少少窩巴,好好食,值得推介
今日難得放假,天氣又凍冰冰。所以都係留係屋企最好
本人昨晚食晚宴,一早已訂了12位,其中一架輪椅,及訂了半席套餐,但去到門店,侍應黃小姐竟安排一張8人細枱給我們,反而裡面一些大枱卻留給只有5位的「熟客」。本人同經理投訴,經理只輕蔑一句:"我都無辦法,難道我要叫客人走。"態度極其惡劣。最終我地決定耐心呆等,等到該枱「熟客」離開後再安排把大枱調給我們,之後更嚴重問題就發生。 每碟餸未食完,立即被侍應好似趕客咁收碟,為何唔出聲問過我地還要唔要才收走呢?食物的質素更過份,條龍躉魚又唔熟,隻雞又唻錯3次。

食物的質素更過份,條龍躉魚又唔熟,隻雞又唻錯3次。
2015-12-27
2015-12-13 1060 浏览
噚日放假又去飲茶,雖然中式點心.都千篇一律,但傳统歸傳統,都幾值得回味 今次我就點左牛肉腸,牛肉挺多及足料;炒飯則炒得幾好,干爽不見油;豬手,滷水掌翼等,鹵汁味好入味,幾好,總括而言尚算不錯,但人手可能少左D,等好耐都無人加水,確實需要改進
2015-06-23 1622 浏览
我是一個非常喜歡飲茶的人,當區內有新酒樓出現,一有機會,我就會去一試。前一陣前,馬鞍山有新屋苑落成了,新屋苑,有新商場,當然,也有新食肆,而茶樓的代表是我之前去過其太子分店打邊爐的《北斗翁》。而迎海的店,打邊爐的一邊,依然是《北斗翁》,但飲茶的一邊,就叫做《釣魚翁》。《釣魚翁》同《北斗翁》,就是時尚酒樓慣常用的,同一店,兩個名的例子。在《北斗翁》的宣傳片中,標榜他們的燒鵝靚,而是日一早到來的我,也發現了他們的味部廚房,掛滿了未燒的鵝,感覺壯觀。早上一人飲茶,盅頭飯基本上是一個必點之物,是次的鳳爪排骨飯,份量OK夠大,半隻仔的鳳爪在早餐茶來說,份量是剛好,加上甜豉油配飯同排骨,簡單而美妙。沙律明蝦角,香口,啖啖肉,啖啖香口,再加上是即叫即炸起的,上檯時是熱辣辣的,香口惹味,不得不給個手指公。燒賣是有四隻的,吃了一隻才記得影相。燒賣的味道不錯,但賣相就有少少粗糙,不過不太緊要,入口鮮甜就已經 very good。可以的一個早茶,可以的點心,《釣魚翁》、《北斗翁》,是馬鞍山飲茶的既新又好的選擇。

$50 (早餐)
2014-12-13 2321 浏览
家附近的迎海商場陸續有商舖進駐,最新開幕的是打孖開的不倒翁和釣魚翁,不倒翁吃火鍋很出名,但同時也出名貴,開在住宅區實在有點奇怪。這個星期五難得放假,就去試試它的點心。可能是因應地區調節,點心價錢不算太貴,當然比附近的街坊酒樓要貴一點點,但以它的裝修服務,是可以接受的。看看點心紙,有點失望,所有選擇都十分大路,不算特別。餐具十分雅緻,不是用膠餐具,讚。但離奇地新酒樓居然這麼快就有崩口碟?!服務員人手充足,點心紙基本上一舉起就有人來收,上菜也十分快,自最低工資實施以來飲食業人手短缺,今時今日能有這樣的服務水準十分難得。最先上枱的是雪山义燒包,賣相不錯,熱騰騰的,上桌時連碟也是暖的。不過一咬下去,先是吃了一大口的空氣,再來就是一口油。。。脆皮牛肉腸,皮很薄頗好吃但吃到中間有點糊糊的粉漿味道,好像沒蒸透?索價$48的手打魚麵味道不錯,湯底也很美味,果然在火鍋專門店就要吃火鍋類食物?燒賣是特點($22.8!),味道還可只是肥肉偏多,不合個人口味。牛柏葉好吃,果然在火鍋專門店是要吃火鍋料呀~買單五個點心連兩位茶錢$155,也不算是太貴,但食物真的麻麻,不過可能新開張要點時間調整?可能遲點再試一次再
看看點心紙,有點失望,所有選擇都十分大路,不算特別。

不過一咬下去,先是吃了一大口的空氣,再來就是一口油。。。
買單五個點心連兩位茶錢$155,也不算是太貴,但食物真的麻麻,不過可能新開張要點時間調整?可能遲點再試一次再決定是否放到「永不錄用」名單去。。。

2014-12-12