(非会员)
2011-06-21 21 浏览
本身我住大埔, 個次去元朗個邊做d野,大埔個間銀咖喱都覺得唔錯, 就諗住食返呢間會穩陣去到,服務都ok, 好多人排, 有侍應幫客人安排座位都算快,等左5分鐘左右就有位,入到去,揀左個芝士蛋包飯,個飯黎到,大失所望,d咖喱,稀到好似水咁d蛋又唔係包住既,係一塊撻上去咁仲有,我連塊芝士係邊都搵唔到
本身我住大埔, 個次去元朗個邊做d野,
大埔個間銀咖喱都覺得唔錯, 就諗住食返呢間會穩陣

去到,服務都ok, 好多人排, 有侍應幫客人安排座位

都算快,等左5分鐘左右就有位,

入到去,揀左個芝士蛋包飯,
個飯黎到,大失所望,

d咖喱,稀到好似水咁
d蛋又唔係包住既,係一塊撻上去咁
仲有,我連塊芝士係邊都搵唔到
2011-06-14 37 浏览
日式咖喱一向是我最喜愛的咖喱類別,因為日式咖喱大多不辣而且帶甜味,深得我心!元朗廣場開了這間銀咖喱,提供平價日式咖喱,選擇不少.就當天來說,吸引了不少中學生光顧.而我就買了一個芝士蛋包咖喱飯回家吃,$24一個很便宜,還送一杯汽水.回家打開飯盒,還是暖烘烘的,而且有一定的咖喱香.不過就不太像蛋包飯,蛋不是整塊黃色,而是有白色,蛋亦只是蓋在飯上,而不是蛋包著飯.所以看似是煎蛋飯多於蛋包飯.蛋本身也沒有甚麼味道,幸好芝士溶於蛋中使蛋多了一份「芝」(滋)味!不過咖喱弄得挺香濃,但我仍感到有些辣,不過混著芝士吃有另一番風味.珍珠飯粒飽滿,精瑩通透,咬下口感不錯.整體是不錯的,quick lunch的話這裡最適合不過了.

整體是不錯的,quick lunch的話這裡最適合不過了.
2011-05-10
外卖自取
2011-06-08 14 浏览
今次總算有機會試下呢間,聽人講就聽左好耐自己食同人搭下檯好易有位見到門口menu新推出手打漢堡,好似幾吸引但既然佢招牌係咖喱,都係試左先叫左招牌咖喱豬扒飯($27), 加6蚊要埋薯角同汽水d野都好快上檯下~咖喱 & 飯 - 可能個人鍾意食杰身的...所以覺得稀左d,而且味道亦不太濃郁雖然咖喱本身有少少肉碎,但除此之外真係咩都冇平時出去食咖喱點都有一粒半粒薯仔,洋蔥...可能就係因為咁總覺得少了一份咖喱既惹味...飯既咬感很不錯,有d似珍珠米,但睇碟野個樣又唔似喎豬扒 - 炸得幾脆~ 但不算太入味薯角 - 同平時食既都係同一種,不過佢keep到脆口,幾好!但店員事先唧好埋茄汁係兜薯角度,如果唔食茄汁果d人就慘了總括黎講,以呢個價錢黎講食物係可接受的,不過唔好太有期望就是
今次總算有機會試下呢間,聽人講就聽左好耐
自己食同人搭下檯好易有位
見到門口menu新推出手打漢堡,好似幾吸引

但既然佢招牌係咖喱,都係試左先

叫左招牌咖喱豬扒飯($27), 加6蚊要埋薯角同汽水
d野都好快上檯下~

咖喱 & 飯 -
雖然咖喱本身有少少肉碎,但除此之外真係咩都冇

飯既咬感很不錯,有d似珍珠米,但睇碟野個樣又唔似喎

豬扒 -
炸得幾脆~ 但不算太入味

薯角 -
同平時食既都係同一種,不過佢keep到脆口,幾好!

但店員事先唧好埋茄汁係兜薯角度,如果唔食茄汁果d人就慘了

2011-05-22 20 浏览
隔左好耐先打~不過吾緊要啦~依加補打,!話說當日去元朗逛街~無意中發覺到哩間餐廳~我同朋友覺得個店舖幾特別~又係食咖哩既,,咪入去試下囉^3^入到去係自己行去買野食,,,有學生證..free飲品^_____________^我叫左個咖哩雞柳飯,朋友叫了咖哩吉列豬扒飯~食物來到了,,,聞落去好香^u^味道都吾錯,,又大碟,,,仲有喔!!佢地餐枱上有啲酸菜任拎的,,,伴飯一流^u^我推介各位人們去試下~
隔左好耐先打~不過吾緊要啦~依加補打,!

話說當日去元朗逛街~無意中發覺到哩間餐廳~
我同朋友覺得個店舖幾特別~
又係食咖哩既,,咪入去試下囉^3^
入到去係自己行去買野食,,,
有學生證..free飲品^_____________^
我叫左個咖哩雞柳飯,朋友叫了咖哩吉列豬扒飯~
食物來到了,,,聞落去好香^u^
味道都吾錯,,又大碟,,,
仲有喔!!佢地餐枱上有啲酸菜任拎的,,,
伴飯一流^u^
我推介各位人們去試下~
收據
咖哩雞柳飯
咖哩吉列豬扒飯
2011-01-29
收據
咖哩雞柳飯
咖哩吉列豬扒飯
2010-11-17 30 浏览
又要回復週五練詩的生涯,上週前往練習前,與家人到了這家小店來吃頓簡單晚餐。小店採自助搵位、點餐付款形式,抵達時未夠七點,但也有8-9成滿座,我也等了數分鐘才尋得一張三人檯。坐下不久,家人也來了,大家一起打開餐單研究點菜。只得一版紙的餐單相當簡單,主打就是咖哩飯,此外並無其他飯類;另外也有供應一些吉列小吃。而全部食物定價都非常之平,平均廿多元就有一個咖哩飯,學生惠顧還免費奉送汽水,難怪店內不少年輕一輩幫襯。前往店門口的收銀處落單付款後,也順便打量了小店半開放式廚房,裡面看來幾企理整潔,吃也吃得安心點。之後約5-10分鐘時光,侍者捧著食物上檯了,介紹如下:吉列海鮮薯餅($9)-九蚊已有兩大塊,當然不能期望用料又鮮又足啦。咬開香脆外層,我只吃到較韌的八爪魚碎粒,其餘都是口感粉粉的薯餅,味道當然平庸,但抵讚是新鮮炸起夠香脆,口痕想吃炸物的,也可以一試。招牌吉列豬扒咖哩飯($27)-此店的炸功算可以,豬扒炸得香脆不油,可惜肉質本身太渣,霉霉的毫無肉汁;咖哩可選大辣/地獄鬼辣($2),是晚忘了指明下結果是完全不辣,不過味道也夠香濃,撈珍珠飯(真的是珍珠飯!)來吃滋味不錯,以此價位是收貨有餘了! 此

招牌吉列豬扒咖哩飯($27)-此店的炸功算可以,豬扒炸得香脆不油,可惜肉質本身太渣,霉霉的毫無肉汁;咖哩可選大辣/地獄鬼辣($2),是晚忘了指明下結果是完全不辣,不過味道也夠香濃,撈珍珠飯(真的是珍珠飯!)來吃滋味不錯,以此價位是收貨有餘了! 此店白飯也可免費加大,當然細胃口的我沒要了,根本原有的飯也吃不完!

芝士蛋包咖哩飯($24)-一聽蛋包飯即雙眼放光,可惜成品只是薄薄一層煎蛋蓋在飯上,蛋又煎得太熟,失掉了嫩蛋那份香滑細膩感。然而熱暖的煎蛋,其熱力使蓋面的車打芝士半融化,兩者交錯十分滋味,再加上咖哩味道就更豐富了。這款簡單出品,更引發師奶仔回家試煮芝士炒蛋的念頭,成品好好味呢,哈哈!

在店內凡惠顧任何咖哩飯,加$6就可享薯角汽水(選擇包括百事/芬達/美年達),雖然從不喜歡飲汽水,都受優惠吸引要了一份。而事實上,單憑香脆薯角已值回票價!

以上食品共銀$56,雖然質素不是特別的好,但真是相當抵食,那天咖哩飯癮起也可返兜。後來上Openrice一看,原來銀咖哩已有三間分店了,看來抵食策略還是挺受用的!
2010-11-12
等候时间
3 分钟 (堂食)
  • 咖哩飯
  • 薯角
2010-10-05 20 浏览
早幾個月去的, 現在才upload去的時間剛剛新開張, 見到價錢還可以, 所以便去了餐廳是自助形式, 先搵位再到櫃位點菜點了咖哩蛋包飯加茄汁, 之前去日本時對當地蛋包飯念念不忘, 總希望在香港找到一間好吃的, 可惜暫時還未找到咖哩本身不辣, 要另外加錢($2小辣, $3大辣)才可以加辣, 實在是有點兒呃錢唯有加放在枱上的辣粉吧碟上咖喱汁很多, 蛋不是包著飯, 只是放在飯面, 蛋不是煎得太老, 煎得微脆, 配搭茄汁真是一流! 飯是一半日本米加一半香米, 也許是節省成本的關係, 吃起來總覺得有點怪怪的。可能自己本身不喜歡混合米煮飯, 但廿多元的價錢也只能將價就貨了。咖哩汁內沒有任何配料, 可以吃到本身的咖哩味, 吃到蘋果香, 味道達到在日本吃到的7成, 算是不過不失。隨飯是沒有飲品的, 要另外加$4才有汽水送。總結: 一試無妨
早幾個月去的, 現在才upload
去的時間剛剛新開張, 見到價錢還可以, 所以便去了
餐廳是自助形式, 先搵位再到櫃位點菜

唯有加放在枱上的辣粉吧

隨飯是沒有飲品的, 要另外加$4才有汽水送。
總結: 一試無妨
2010-05-29
  • 咖哩蛋包飯
2010-09-09 13 浏览
今日一丁友, 自己一個係長沙灣考完車番黎, 咁我就去左元朗廣場解決肚餓呢個問題, 一入去, 諗左好耐, 都唔知食咩好。終於決定左去食我鍾意食ge咖哩LO~~>元朗廣場唯一一間咖哩餐廳.成間鋪, 得我自己一個, 禁我就試左一個鐵板海鮮咖哩飯$22同埋一客炸海鮮薯餅($9)試下啦~有學生證可以免費有野飲呀, 好似幾好哦~但係我學生證都唔使拎出黎, 佢就問我問咩, 令我覺得有少少蝕卓先評下鐵板海鮮咖哩飯, ($22)1. 所謂的鐵板海鮮係得2隻蝦, 幾塊魷魚同超少量的蜆肉, 加上我食落的感覺係完全無鐵板燒的味道, 好似將佢地煎燒就上碟禁~~要扣分哦2. 咖哩: 呢間餐廳的咖哩唔算好’’立’’因為加’’立’’係要再加錢的, 我就選擇左唔加了。我自己覺得, 一個好的咖哩係食完唔會令你覺得’’濟’’係會令你開胃的, 這餐廳的咖哩做到其一(唔濟)做不到其二(開胃)3. 飯: 呢一part有少少喜出望愛, 其實飯係咖哩飯黎講都好重要的, 呢度D飯好好~~應該係用珍珠米所用,唔會太黏, 比個gd佢之後就評下個炸海鮮薯餅($9)得一個字的comment, 差~~~佢炸得好熱氣, 令人食左第一塊已經
~~>元朗廣場唯一一間咖哩餐廳.

有學生證可以免費有野飲呀

先評下鐵板海鮮咖哩飯, ($22)

之後就評下個炸海鮮薯餅($9)
得一個字的comment, 差~~~

佢炸得好熱氣, 令人食左第一塊已經唔想食落去,
而且佢的內容更慘不忍睹
~~完全食唔到海鮮, D薯蓉好大劈, 但係無味~扣哂分

Overall, 個main唔錯, 係個份量比較少(餸的份量), 下次想食咖哩而又搵唔到其他咖哩店的話, 應該先會番黎
鐵板海鮮咖哩飯
鐵板海鮮咖哩飯 (大特寫)
海鮮薯餅
2010-09-09
  • 飯~~~因為用日本米整的
2010-09-04 13 浏览
蟹肉薯餅咖哩飯 + 薯角 + 七喜蟹肉薯餅無咩特別,就係普通薯餅咁欣賞係用又矮又肥既日本米,讚!!薯角新鮮炸起,熱辣辣,橙紅色好吸引人絕對係成餐最最最好味既! 唔知可唔可以剩買呢牛肉咖哩飯(加大辣) + 可樂牛肉份量頗少,一片片或一粒粒加了大辣,其實只係另外加了少少辣椒粉,要自己撈勻,但的確係幾辣所有汽水都是無氣糖水,難飲!!寧願佢收貴D,但會俾杯有氣既汽水我!!最具賣點就係經濟實惠,係商場入面除左老麥,十幾蚊就可以食到餐飯驚唔夠飽?! 可以學下我見到既C9咁,先買一碟咖哩飯,襯佢整緊就叫佢加飯,拎到上檯再話俾碗咖哩汁,咁就可以唔駛錢食多點
蟹肉薯餅咖哩飯 + 薯角 + 七喜
蟹肉薯餅無咩特別,就係普通薯餅咁
欣賞係用又矮又肥既日本米,讚!!
薯角新鮮炸起,熱辣辣,橙紅色好吸引人
絕對係成餐最最最好味既! 唔知可唔可以剩買呢

牛肉咖哩飯(加大辣) + 可樂
牛肉份量頗少,一片片或一粒粒

2010-08-31
2010-09-02 37 浏览
見到新開又幾多人..自己又鐘意日式咖喱又平平地所以就走去試下la..咖喱豬扒飯 + 薯條 + 汽水 豬扒都算大塊仲要係熱辣辣的...粉唔算厚..咖喱汁幾香有d似x味道杯麵既咖喱味..薯條好味道又係熱辣辣..正~~咖喱海鮮飯 + 漢堡扒 海鮮好少呀..得個幾粒...不過22蚊算係咁la..唔要求得咁多.漢堡扒ok咁la..但太貴la..成10蚊一塊食完之後都ok ga..但係之後開始黎料la..就係好口渴呀..真係多得d咖喱汁la~~~~~~~~~~~~

唔知咩黎ga
咖喱豬扒飯
薯條
漢堡扒
2010-08-31 11 浏览
我本人都很喜愛食咖喱 ,見到食評就走去試一試,叫了一個咖喱 朱扒飯+汔水,朱扒還可以但個咖喱汁就無味,試一次就夠了,元朗實在太多選擇.....................................................................................
2010-08-30
2010-08-29 16 浏览
銀咖哩是元朗廣場三樓一間非常不顯見的小店,而且店舖面積極少,只比一般時裝店大少許,只能容下不多於20人。雖然如此,我卻認為這元朗唯一的日式咖哩屋是值得推介的。日式吉列豬扒咖哩飯(加芝士、加大):吉列豬扒雖然價錢平,但卻是新鮮即製,亦不會皮肉分離,亦不會油淋淋,令人十分滿意。 咖哩汁加入了肉碎,用來送飯淨食也可以,不過日式咖哩欠缺了丁點的辛辣未,有少許失望。 加了芝士以為會溶溶地好味點,但作用原來不大,是可有可冇的。 配的炸薯角也是新鮮即製,雖然連汽水也只是$6,但質素十分一般。另外,如果有支裝、鑵裝汽水就好了,始終配上機出的"無氣糖水"只會影響食美味咖哩的心情。

雖然如此,我卻認為這元朗唯一的日式咖哩屋是值得推介的。

加了芝士以為會溶溶地好味點,但作用原來不大,是可有可冇的。

Close up: Curry & Cheese
OK la....
Very economy
What's this>?!
2010-08-29
等候时间
1 分钟 (堂食)
Close up: Curry & Cheese
Very economy
  • 日式咖哩
  • 吉列豬扒
2010-08-29 6 浏览
今日去元朗買好多野.行到元朗廣場.見到呢間銀咖哩.本人很愛銀色.比佢個名完全吸引著. 加上有點餓.見到佢餐牌既飯好豐富.同男朋友叫左一碟魚柳咖哩飯.一杯7喜同薯角. 收銀員既態度很好.好細心禁介紹有咩優惠同好有禮貌.有d見到我地係學生d態度就不知所謂. 店舖唔大.都唔多位.但座位好舒適.男朋友既位置可以見到廚房工作情況.佢見到都已經流哂口水. 等左一陣個飯就黎喇.d飯唔算好硬(同屋企果d差唔多.好正.) 咖哩唔會太辣.唔知辣d會唔會正d呢.~~不過都唔錯.好香咖哩味呢. =)魚柳讚好啊.好滑.外脆內熱. 差唔多食完個飯薯角先黎.不過味道很好.熱辣辣. 下次去元朗再幫親過.
今日去元朗買好多野.行到元朗廣場.
見到呢間銀咖哩.本人很愛銀色.比佢個名完全吸引著.

加上有點餓.見到佢餐牌既飯好豐富.
同男朋友叫左一碟魚柳咖哩飯.一杯7喜同薯角.

收銀員既態度很好.好細心禁介紹有咩優惠同好有禮貌.
有d見到我地係學生d態度就不知所謂.

店舖唔大.都唔多位.但座位好舒適.
男朋友既位置可以見到廚房工作情況.
佢見到都已經流哂口水.

等左一陣個飯就黎喇.
d飯唔算好硬(同屋企果d差唔多.好正.)

咖哩唔會太辣.唔知辣d會唔會正d呢.~~
不過都唔錯.好香咖哩味呢. =)
魚柳讚好啊.好滑.外脆內熱.

差唔多食完個飯薯角先黎.
不過味道很好.熱辣辣.

下次去元朗再幫親過.
2010-08-26
2010-08-16 17 浏览
之前已在九龍城看見這間連鎖店了,已很想入去試,因為很有趣可以點腸仔咖喱飯,比茶餐廳還少的餸,很奇怪所以看見家附近有,便入去試試了,這間較九龍城的少很多,而且套餐也沒有沙律供應。我點了在咖喱店想吃的薯餅飯加飲品、薯條和蛋。老公點了漢堡扒煎蛋餐加飲品我們入店的時間,是比較多人的吃飯時間,所以店子要等位,而且也有很多人叫外帶,所以我們的也等了很久,而且煮好了也因要處理外帶的關係,要在旁放了好久至我們出聲才可以送上,真的不太高興要吃不熱的東西。食物漢堡扒好味,但薯餅好難食,真的不太想食哂佢,千萬不要點這個。下次還想試招牌豬扒。咖喱飯完全不辣,可能點時要叫辣,但味道還可以的。
之前已在九龍城看見這間連鎖店了,已很想入去試,
因為很有趣可以點腸仔咖喱飯,比茶餐廳還少的餸,很奇怪

2010-08-07
  • 漢堡扒
2010-06-15 32 浏览
2010年6月14日 星期一平時食飯時間, 會見到好多學生係度等, 所以今日等到晏晝2點個時先入去。入到去睇, 環境都只係一般, 靠邊位置比較窄, 好多人都係食完就走。同朋友坐到角落位置之後, 要提醒店員拎餐牌過黎, 同埋點食物係好似快餐店咁, 自己行出去嗌, 而唔係店員落單, 出到去點完食物之後,佢地會俾個號碼牌同埋單據你, 然後自己返埋位度等。最平既銀咖喱飯$15, 最貴係富士山咖哩飯$62,其他一般都係$23-$30左右。我同朋友都各自點左一個$27既招牌咖喱豬排飯, 再加$6要埋薯角同一杯汽水, 每人$33。大概15分鐘之後, 食物就黎喇, 可惜漏左2碗薯角, 要再次提醒店員。招牌咖喱豬排飯:咖喱係用豬肉同牛肉一齊煮既,唔太熱, 唔太辣, 味道一般, 並未稱得上為「好食」既程度。不過勝在份量夠多, 女仔可能會食唔哂成個餐。總括黎講, 下次再去銀咖喱食飯, 只會係為飽肚, 而唔會係為享受。
2010年6月14日 星期一

同朋友坐到角落位置之後, 要提醒店員拎餐牌過黎,
同埋點食物係好似快餐店咁, 自己行出去嗌,
而唔係店員落單, 出到去點完食物之後,
佢地會俾個號碼牌同埋單據你, 然後自己返埋位度等。

最平既銀咖喱飯$15, 最貴係富士山咖哩飯$62,
其他一般都係$23-$30左右。

我同朋友都各自點左一個$27既招牌咖喱豬排飯,
再加$6要埋薯角同一杯汽水, 每人$33。
大概15分鐘之後, 食物就黎喇,
可惜漏左2碗薯角, 要再次提醒店員

招牌咖喱豬排飯:
咖喱係用豬肉同牛肉一齊煮既,
不過勝在份量夠多, 女仔可能會食唔哂成個餐。

銀咖喱門面
招牌日式咖喱吉列豬排飯
2010-06-14
銀咖喱門面
2010-06-06 22 浏览
2010年5月30日岩岩行完尖沙咀 就去元朗試下間銀咖喱..叫左個芝士蛋包"海鮮"咖喱飯..加埋汽水同薯角都係$37..咁坐係門口位 望下入面 都唔算大..成日出面有人等位..俾人望住晒..都冇所謂啦 最緊要係好食..薯角唔講啦 都係一般般 有八舊 同埋d 茄汁 普普通通焦點係個飯度..個飯一黎到 即刻忍唔住試下先..所以張相開左一個洞..蛋夠滑夠香 芝士味道都唔錯 咖哩唔辣但有d類似肉碎既野 都唔錯食到一半 開始有d唔對路...."e 冇海鮮既?"有小小怒既感覺 就去問職員 "d海鮮係邊架?"個職員望兩望 望唔到..走左去問廚師..當時全世界望住我地.."廚師出黎 又望兩望 "出錯左野食喎" 跟住話俾番差額我..我話我想食海鮮喎.. 跟住個員工話而家整過俾我....我心諗...真係會整過..? 佢問我仲要唔要碟野 我話唔要啦..跟住見到個員工拎番碟野入去...過左兩分鐘 就拎番黎俾我..好野! d海鮮就放左係我食左一半飯果個洞度!夠晒明顯la..." 見到咁搞法 即刻冇晒食慾....!廢時再理論...食完走人..中途有過一陣哄動.
2010年5月30日

岩岩行完尖沙咀 就去元朗試下間銀咖喱..

都冇所謂啦 最緊要係好食..
薯角唔講啦 都係一般般 有八舊 同埋d 茄汁 普普通通

焦點係個飯度..

個飯一黎到 即刻忍唔住試下先..所以張相開左一個洞..

食到一半 開始有d唔對路....
"e 冇海鮮既?"

有小小怒既感覺 就去問職員 "d海鮮係邊架?"
廚師出黎 又望兩望 "出錯左野食喎" 跟住話俾番差額我..
我話我想食海鮮喎.. 跟住個員工話而家整過俾我....
好野! d海鮮就放左係我食左一半飯果個洞度!

夠晒明顯la..." 見到咁搞法 即刻冇晒食慾....!

廢時再理論...食完走人..

中途有過一陣哄動..原來bar檯個邊既兩位情侶見到張四人檯走..跟住唔問就坐左埋去..
出面既三位立刻好不滿咁搵員工理論...點知個員工唔識點同果pair情侶講...最後pair情侶自動坐番上去...

俾分..

味道 蛋香+1 飯ok+1 芝士濃+1 咖喱香+1 肉碎+1 冇海鮮-1
環境 唔坐出面都應該幾好既....
服務 肯換番碟野, 唔理論, 唔識處理坐位問題-1
衛生 地方好乾淨! 不過碟野食到有蛋殼..-1
抵食 元朗價已經唔錯!

總括..係我唔好彩...正常應該ok! 值得一試!
俾錯左..
2010-05-30