2021-06-29 98 浏览
今日要去九龍塘學車,學完就順便約老公係九龍塘食飯。 九龍塘從新開後,多佐好多餐廳,突然想食越南湯河🍜,見到一間錦麗越南,雖然要排隊,但都好快可以有位。☺️因2公婆都唔係太過肚餓,就食得比較簡單。老公就點煎蛋香茅猪扒飯,猪扒好捻滑,配上蔥油豉油,好好餸飯,再配上一杯冰凍3檸可樂🥤,有新鮮檸檬🍋,青檸,咸檸,超正😋我就點碗胡志明粽合粉,有牛腩,牛丸,生牛肉,牛腩原條牛味濃,牛丸咬口有汁 生牛肉夠滑,湯夠濃😋😋,配一杯椰汁紅豆冰🤭🧋紅豆比日本紅豆好食,又甜又大粒,加入椰子汁,太滿足。🤩餐廳有套餐配搭,加點錢就可以配不同小食,但因二公婆都唔係太肚餓,所以就冇加,餐廳價錢合理,食物好食,老公話下次再去,再試吓小食。☺
因2公婆都唔係太過肚餓,就食得比較簡單。
老公就點煎蛋香茅猪扒飯,
猪扒好捻滑,
青檸,咸檸,超正😋我就點碗胡志明粽合粉,有牛腩,

2021-06-27 69 浏览
歌和老街打完乒乓波,肚餓,波友提議食越南菜。來到錦麗,幸運找到卡位,綠色沙發凳,天花板的波波圓形燈幾靚,提升了環境檔次。平時唔好飯,但打完波,激戰連場,特別叫左兩個咖哩飯,豬頸肉和追加一碟菜心。越南咖哩牛腩飯飯和牛腩分開上,越式咖哩的特別處用上了很多不同種類的香料,特別是越南特產魚露。食味獨特,微辣,牛腩肉質口感腍滑,入口鬆化而滲有淡淡咖哩香味。香茅咖哩豬扒飯 見🐷扒煎得好靚,同朋友交換牛腩。豬扒幾大塊,肉質嫩而不乾,香茅味香噴噴,咖哩汁既碗伴有薯仔。火炙香茅豬頸肉賣相靚,燒得好靚,表層色澤亮麗。擺入口,外脆內嫩。新鮮椰青好Fresh,運動完飲最解渴和補充體力,清甜。一碟菜心雖然送,但份量多,菜綠味鮮。
歌和老街打完乒乓波,肚餓,波友提議食越南菜。

越南咖哩牛腩飯

香茅咖哩豬扒飯
見🐷扒煎得好靚,同朋友交換牛腩。

火炙香茅豬頸肉
賣相靚,燒得好靚,表層色澤亮麗。擺入口,外脆內嫩。

新鮮椰青
好Fresh,運動完飲最解渴和補充體力,清甜。

一碟菜心

雖然送,但份量多,菜綠味鮮。
2021-06-27 57 浏览
同朋友又一城睇完戲,最方便當然係喺L2 food court 果邊搵嘢食啦。咖喱控嘅朋友話不如去錦麗,因為佢好喜歡錦麗嘅咖喱,所以順應佢嘅提議過咗去幫襯喇。我哋分行點咗香茅咖喱豬扒飯同香茅咖喱雞槌飯。唔知點解大家都各自叫咗咖喱飯。可能因為晏咗少少,雞槌已經無哂,職員話我哋聽會幫我哋將雞槌轉成雞翼。錦麗嘅咖喱,除咗咖喱香之外、仲帶住一點香茅嘅清香、椰香、花生香,餸飯、點豬扒同雞翼都惹味。豬扒同雞翼都醃得好入味,而且都係即點即炸,唔係凍冰冰。我哋另外仲點咗一份火灸香茅豬頸肉,豬頸肉都幾厚切,厚得嚟唔韌。豬頸肉經火灸後,表面嘅叉燒醬令其輕輕微焦、入口更加香口美味。我朋友都算養生,所以點咗個熱玫瑰龍眼茶。玫瑰龍眼茶可以選擇甜度:正常、微甜、走甜。朋友就要咗走甜,佢話咁樣先飲到玫瑰嘅花香、同埋嚟自龍眼本身嘅鮮甜味。我依個咖啡控就點咗杯凍嘅越南滴滴咖啡。凍同熱嘅分別就係會多杯冰底,當咖啡滴漏完、再與杯底嘅煉奶攪勻後,再將其倒入冰杯,一杯凍嘅心越南滴滴咖啡就完成喇。

香茅咖喱雞翼飯
香茅咖喱

玫瑰龍眼茶

香茅咖喱雞翼飯
香茅咖喱
玫瑰龍眼茶
2021-06-24 70 浏览
自從Maple Tree 集團入主又一城後,空間大改造,好多嘢都有煥然一新的感覺。特別係戲院旁的位置,以前係一間特大麥記,依家一開三,由馬來西亞,越南到港式餐廳都有,選擇更多元化。餐廳錦麗主打越南菜,最不得不食當然係胡志明粽合粉,特別係改良左煮法的越南牛肉湯底吧,個湯底係店入面煮夠23小時,用左大量的肉和骨來熬煮,湯頭鮮甜濃郁,啖啖都係牛骨香氣。金邊粉上又有大量芽菜及洋蔥絲,再鋪上生高質牛肉片,牛腩及牛丸及蔥花,超澎湃一碗。生牛肉粉嫰肉滑唔洗多講吧,熟牛肉炆得軟淋粉嫰,一夾即化,唔會硬柴柴,加埋牛丸爽口彈牙,整碗粉既有濃郁牛肉味又不失口感,超一流。火炙香芽豬頸肉火炙後豬頸肉醃料充分滲入肉塊,咬落香脆彈牙, 又不會過火太熱氣, JUICY得黎唔覺肥膩!食得越南野飲多杯椰汁三色冰不為過吧。呢到杯椰汁三色冰超多豆,滿滿的一杯,食極都仲有,冰涼暢快又飽肚。朋友叫左薏米水,暖胃又去水腫,健康之選。

餐廳錦麗主打越南菜,
最不得不食當然係胡志明粽合粉,

特別係改良左煮法的越南牛肉湯底吧,
個湯底係店入面煮夠23小時,用左大量的肉和骨來熬煮,
湯頭鮮甜濃郁,啖啖都係牛骨香氣。

加埋牛丸爽口彈牙,整碗粉既有濃郁牛肉味又不失口感,超一流。

火炙香芽豬頸肉

朋友叫左薏米水,暖胃又去水腫,健康之選。
2021-06-22 97 浏览
尋晚食完越南菜真係有d掛住, 尤其係牛肉湯河嗰d好好味嘅牛, 今晚encore先, 又一城li間錦麗喺foodcourt入面好大間.🇻🇳煎蛋香茅豬扒飯 (HKD66)豬扒比想像中大塊同埋厚身, 醃得好入味充滿香茅嘅香氣, 豬扒肉好易咬開夠哂juicy勁好食. portion黎講算大份, 抵食推介!!! 🇻🇳胡志明粽合粉 (HKD70)越南嘅南部胡志明市名物Pho嘅豐富版本: 有齊生牛肉, 熟牛肉-應該話係牛腩先啱, 有成3大舊呢, 好彈牙嘅牛丸, 湯底嘅牛味都非常之濃, 飲多啖完全無口渴感呢.🇻🇳Li間餐廳嘅特飲都OK大杯, 椰汁紅豆冰同椰汁三色冰(HKD30@)咁多椰汁黎講真係足料又抵飲.

🇻🇳
煎蛋香茅豬扒飯 (HKD66)
香茅豬扒

🇻🇳
胡志明粽合粉 (HKD70)

椰汁三色冰
椰汁紅豆冰

2021-06-22
香茅豬扒
椰汁三色冰
椰汁紅豆冰
  • 胡志明綜合粉
2021-05-15 274 浏览
今日在又一城睇完早場已經11:05,諗住去錦麗食越南湯粉,點知行入餐廳只見成班伙記在吃飯,企咗一陣都冇人招呼!乜營業時間唔係11:00開始嗎?見到客人都懶得招呼,只顧自己吃,似乎服務態度有待改善!
2021-04-22 312 浏览
想問下呢,係咪唔洗做生意?2日下午茶過嚟,都冇位坐,但明明後邊就大把位,只不過係封住左,問你哋d同事(藍色衫),又話後面呢到,唔入客,搞到我要焗住食敏華,離9哂蒲🤬
2021-04-13 293 浏览
以前既錦麗係好味到排長龍🚶🏻‍♀️🚶🏻🚶🏻‍♀️🚶🏻‍♀️🚶🏻果日做完野去又一城搵野食,見到錦麗無排隊,所以就入左去食野~態度差,服務差落錯單d野落錯哂😓仲要漏單,等左差唔多半個鐘都未到😰😰😰已經係無乜人野食質素當然同佢服務一樣,都好一般以前我喺將軍澳果間係好好味🥺估唔到而家差左咁多😌失望.....

態度差,服務差

野食質素當然同佢服務一樣,都好一般

以前我喺將軍澳果間係好好味🥺
估唔到而家差左咁多😌
失望.....
小食拼盤
生牛肉湯河
2021-03-27 275 浏览
碗麵係求其㗎得壹塊扎肉切開一半,求其擺啲雞絲,搵啲唔知乜嘢扮金邊粉... 問過哥哥仔(劉俊傑)有冇火車頭,佢竟然會答一句:「我哋冇啲咁嘅嘢㗎喎」.... 做越南粉麵竟然冇火車頭,啲員工仲要乜都唔識....
碗麵係求其㗎
2021-03-26 213 浏览
本人好耐冇打食評,但佢令我食完後好反感,實在不吐不快。今次叫左豬扒撈檬,午餐包飲品,我揀左薏米水。一黎杯薏米水都靚靚仔仔嘅,點知飲落去有薑茶味,都唔緊要,仲要有薑絲,認真接受唔到。至於碗撈檬,唔知點解又有肉鬆,又有薑蔥,可能係想有d港式嘅味道啦。佢地都唔係好大影響,但最可惜係d檬粉有陣生水味。唔知係因為用生水過冷河,定d魚露有怪味呢? 豬扒都還可以,不過不失啦!整體而言,好差,可以用奇怪黎形容成個餐。

整體而言,好差,可以用奇怪黎形容成個餐。

2021-03-26
2021-03-06 392 浏览
原來九龍塘又一城又開了間錦麗, 餐廳環境 都幾大, 座位唔會密麻麻。 原先想吃生牛肉河, 最後點了午市套餐~ 魚丸扎肉香濃雞湯金邊粉$66、 香茅咖哩雞腿飯$68、 越南滴滴咖啡$8( 跟餐價)。💠魚丸扎肉香濃雞湯金邊粉~ 每次都吃生牛河今次決定轉下口味, 香濃雞湯果然唔錯, 有一塊黑椒扎肉好香口, 魚蛋彈牙, 金邊粉質感稍為硬了一些。💠香茅咖哩雞腿飯~ 炸雞腿好juicy, 咖哩味道香濃好適合我胃口, 真係可以食曬成碟飯啊!💠越南滴滴咖啡~ 喜歡這裏的咖啡, 香濃又好飲,每一次必點 。每次都是食 pho, 今次有突破試一試咖哩飯, 原來又幾好喎!😊

💠魚丸扎肉香濃雞湯金邊粉~ 每次都吃生牛河今次決定轉下口味
魚丸扎肉香濃雞湯金邊粉

香茅咖哩雞腿飯

越南滴滴咖啡$8( 跟餐價)

2021-03-04
魚丸扎肉香濃雞湯金邊粉
香茅咖哩雞腿飯
越南滴滴咖啡$8( 跟餐價)
  • 越南滴滴咖啡$8(跟餐價)
2021-02-14 378 浏览
河粉雞肉俱甚鞋。雞翼夠香但不脆。45/100從未吃過有眾多分店的「錦麗」,但見其他分店好評的比例都頗高所以一試。點了雞絲扎肉香濃雞湯金邊粉加蔥油雞翼外賣,盛惠$97。回家看見裝雞翼的膠盒是完全密封的便心知不妙。果然如此,蔥油煎雞翼是蠻香的,肉質亦不鞋,但因為膠盒密封的關係,熱力將雞翼全部焗「淋」了,一點香脆也沒有。提議裝炸物的盒應該剪開一角。說回主角,雞湯確是比很多越南餐廳濃郁多倍的,但也不能說是鮮味很突出。沒有附上任何香草和辣椒是不足之處。金邊粉可能是我吃過所有越南餐廳之中最鞋的,實在難以下嚥。雞絲很韌,想不到連扎肉也可以特別粗糙。見餐廳內其他食客主要是點飯食,望起來好像比金邊粉好吃。希望餐廳能積極檢討選用的食材,積極改善食物質素。
河粉雞肉俱甚鞋。
雞翼夠香但不脆。

45/100

點了雞絲扎肉香濃雞湯金邊粉加蔥油雞翼外賣,盛惠$97。

見餐廳內其他食客主要是點飯食,望起來好像比金邊粉好吃。

希望餐廳能積極檢討選用的食材,積極改善食物質素。

2021-02-13
外卖自取