3天前
尋晚收工去佐馬鞍山果邊同朋友食飯,因為我比較中意越南菜同泰國菜,所以佢就帶我去食最愛既檬粉環境:裝修風格以簡約為主,以白色、棕色為主,有少少懷舊feel又或者講佢比較還原翻系越南當地餐廳既感覺 咖哩牛腩飯 :咖喱汁好香濃,唔會太辣,濃稠度適中摞離撈飯真系一流。肉既分量唔算少,牛腩軟嫩香滑,脂肪分布均勻。仲有咖喱最強搭配薯仔都煮到口感非常軟糯,食落口好似薯泥咁,加埋咖喱汁非常惹味。 軟殼蟹撈檬 :軟殼蟹炸到金黃酥脆,醬汁酸酸甜甜非常開胃,青瓜絲、胡蘿蔔絲、芽菜做配菜入口爽脆。分量適中,一個女仔食就剛剛好,可能男士就會覺得唔系好滿足啦 越南滴滴咖啡:口感醇厚金香,有微微酸味,相當回甘。甜道落單果時可以同店員講,因為我個人比較中意飲齋啡,所以當時只要求添加最少既煉奶。