2024-02-29 169 浏览
最近餐牌又換咗,加咗價整體質量冇太大變化最推薦都係吉列豬扒飯長洲區嚟講算抵食大家可以一試.另外吉列炸蝦同埋雞扒都唔錯最好嘅就係個餐包埋嘢飲喺長洲區嚟講包埋嘢飲,算係幾抵
最近餐牌又換咗,加咗價
整體質量冇太大變化
最推薦都係吉列豬扒飯
長洲區嚟講算抵食
大家可以一試
另外吉列炸蝦同埋雞扒都唔錯
最好嘅就係個餐包埋嘢飲
喺長洲區嚟講包埋嘢飲,算係幾抵
餐牌
餐牌
2021-09-21 1042 浏览
放假入長洲,男朋友帶咗我去呢一間比較隱蔽嘅小店,入到去舖頭充滿咗台灣嘅風味,於是我哋就坐低叫咗三款小食炸豆腐 香脆可口而不油膩,係我鍾意食嘅味道鹽酥雞咬落口有驚喜,皮脆肉嫩彈牙,雞皮炸得好香💕小食拼盤小食拼盤包括春卷炸燒賣同埋波浪薯條,以前返學嘅時候就已經好鍾意食波浪菠蘿薯條,在沈上少少華鹽,係以前返學嘅味道,好懷念。春卷入邊係包住一啲菜,亦都好有媽媽整嘅味道,好好味雖然三款都係炸物,但都油而不膩炸得岩岩好,而且全部都好大份,食到我同男朋友都好飽,值得一去再去

炸豆腐
香脆可口而不油膩,係我鍾意食嘅味道

鹽酥雞
咬落口有驚喜,皮脆肉嫩彈牙,雞皮炸得好香💕

小食拼盤

2021-07-27 449 浏览
#黃店長洲平價小店!如果唔係住喺長洲嘅朋友介紹應該都唔會留意到呢間店😛唔喺大街而且座位唔多~但啲野食又平又高質🙀👍🏻1️⃣炸豆腐$16即叫即整🙆🏻‍♀️夠晒熱辣辣🔥本身外皮都夠味🙆🏻‍♀️配埋汁點豆腐唔驚唔夠味😗2️⃣鹽酥雞$24炸粉唔厚而且同雞肉融為一體!唔會皮肉分離👍🏻雞肉有肉汁😏外脆內軟🧏🏻‍♀️舖頭除左有炸物之外都有主食~係食台灣野嘅~平均$3x包野飲😳夠晒抵食🤪而且今日嗌呢兩個小食都又平又大份👍🏻今日晏晝3點去,舖頭得我地一枱客同埋兩單外賣🤥大家去開長洲都可以試吓呢間小台呀🥰🎗舖頭內有文宣-價錢:🟡🟡🟡🟡🟡味道:🟡🟡🟡🟡🟡環境:🟡🟡🟡⚫️⚫️服務:🟡🟡🟡🟡🟡-
#黃店

價錢:🟡🟡🟡🟡🟡
味道:🟡🟡🟡🟡🟡
環境:🟡🟡🟡⚫️⚫️
服務:🟡🟡🟡🟡🟡
👍🏻肉燥拌麵 (轉刀削麵) $38+$2肉燥好大pat,撈哂成個麵都仲有好多肉碎同汁淨🤤有啲五香味,甜甜地,就算汁多都唔會好咸👍🏻刀削麵係似老媽拌麵個隻,煙韌彈牙大大碗麵之餘仲有滷水蛋同滷豆腐送😳滷得幾入味👍🏻隻蛋再流心少少就正😛整體味道唔差份量又大,又係抵食之選🤪👍🏻味道:8/10 性價比:9/10-👍🏻滷水雞翼+$8/2隻雞翼大大隻,滷得好入味🤤🤤肉質唔會滷到好霉或者好鞋咁,都幾滑😛味道:8/10 性價比:9/10-👍🏻鹽酥雞 $25即叫即炸,炸到岩岩好,夠哂脆卜卜🤩估唔到都幾多舊,炸衣唔厚,肉好大舊😛不過啲雞肉調味就淡左啲,咸啲會再惹味啲🤪味道:8/10 性價比:9/10-📍 #開心食堂長洲興隆後街59號地舖#hkfoodie #foodiehk #hkfood #foodhk #hkeat #hkrestaurant #香港美食 #香港美食指南 #香港美食日記 #香港美食地圖 #香港美食推介 #平食 #窮遊 #打卡 #香港打卡 #情侶好去處 #拍拖好去處 #週末好去處 #長洲 #長洲美食 #長洲好去處 #長洲小食 #黃店 #長洲黃店 #黃色經濟圈
👍🏻肉燥拌麵 (轉刀削麵) $38+$2
肉燥好大pat,撈哂成個麵都仲有好多肉碎同汁淨🤤
有啲五香味,甜甜地,就算汁多都唔會好咸👍🏻
刀削麵係似老媽拌麵個隻,煙韌彈牙
大大碗麵之餘仲有滷水蛋同滷豆腐送😳
滷得幾入味👍🏻隻蛋再流心少少就正😛
整體味道唔差份量又大,又係抵食之選🤪👍🏻

👍🏻滷水雞翼+$8/2隻
雞翼大大隻,滷得好入味🤤🤤
肉質唔會滷到好霉或者好鞋咁,都幾滑😛

👍🏻鹽酥雞 $25
即叫即炸,炸到岩岩好,夠哂脆卜卜🤩
估唔到都幾多舊,炸衣唔厚,肉好大舊😛
不過啲雞肉調味就淡左啲,咸啲會再惹味啲🤪

📍 #開心食堂
長洲興隆後街59號地舖

2021-06-16
  • 肉燥拌麵
  • 滷水雞翼
  • 鹽酥雞
2020-04-05 1432 浏览
難得嘅假期嚟到長洲呼吸一吓新鮮空氣,都已經好多年冇嚟過啦,好多野都唔同曬🤔啱啱一落船經過朋友介紹就去咗呢間黃店食Lunch😋入到嚟比個價錢嚇咗嚇,因為實在太平啦,價錢同出面市區冇分別🤩本身我仲諗住入到長洲食野會好貴,但實際竟然相反👍🏻雖然價錢係平,但就冇因為咁而令食物質素下降😎我叫咗個台式滷肉飯,而朋友就叫咗個鹽酥雞,兩個餐都送埋野飲嘅非常掋食🤫除咗價錢平之餘,呢度嘅好好味而且份量仲好夠,滿足到我呢個大胃王😍如果大家有機會嚟長洲可以試吓呢間咁有人情味嘅鋪頭呀💕地址:長洲興隆後街59號地舖
啱啱一落船經過朋友介紹就去咗呢間黃店食Lunch😋

本身我仲諗住入到長洲食野會好貴,但實際竟然相反👍🏻
雖然價錢係平,但就冇因為咁而令食物質素下降😎

如果大家有機會嚟長洲可以試吓呢間咁有人情味嘅鋪頭呀💕
地址:長洲興隆後街59號地舖
2020-03-23
2019-12-07 878 浏览
一日一黃店 抵食日台小黃店今日老闆都好黃係大概6月已經係店內放選民登記表 同埋去修補連儂牆 店內有小小文宣.呢日試左⭐️日式吉列豬扒飯$34勁抵 有2大塊吉豬 仲要送野飲(罐裝汽水紙包飲品)👍🏻仲要皮脆 👍🏻同埋夠薄👍🏻夠實👎🏻但同樣豬扒都唔算厚身(可睇圖)‼️但2塊wo 肥仔食完都覺飽咖哩係日式 偏甜既口味.仲有⭐️鹽酥雞$23👍🏻一樣高質 熱辣辣 外層酥脆 味粉都夠味👍🏻入面肉質唔硬 有小小肉汁(係我食過入面 水準好高既一間).建議:唔係叫你山長水遠去長洲食吉豬如果想2人分1份 或係長洲住2日 或想支持黃店既呢間就係一個超好既選擇啦.#開心食堂 (長洲)地址:長洲興隆後街59號地舖.⭐️評分:味道:4.5/5環境:4/5服務:3.5/5抵食:4.8/5.‼️想睇更多資訊‼️ig/facebook: hkfunfoodrecord‼️openrice/大眾點評 : 歡歡增肥之旅
一日一黃店 抵食日台小黃店
呢日試左⭐️日式吉列豬扒飯$34
勁抵 有2大塊吉豬 仲要送野飲(罐裝汽水紙包飲品)
👍🏻仲要皮脆 👍🏻同埋夠薄👍🏻夠實
👎🏻但同樣豬扒都唔算厚身(可睇圖)
‼️但2塊wo 肥仔食完都覺飽
咖哩係日式 偏甜既口味
仲有⭐️鹽酥雞$23
👍🏻一樣高質 熱辣辣 外層酥脆 味粉都夠味
👍🏻入面肉質唔硬 有小小肉汁
(係我食過入面 水準好高既一間)
建議:唔係叫你山長水遠去長洲食吉豬
如果想2人分1份 或係長洲住2日 或想支持黃店既
呢間就係一個超好既選擇啦
#開心食堂 (長洲)
地址:長洲興隆後街59號地舖
抵食:4.8/5
‼️想睇更多資訊
‼️openrice/大眾點評 : 歡歡增肥之旅
2019-11-02 446 浏览
次次去開心都食肉燥伴麵,咁樣好悶,決定試下新嘢——車仔麵.$29兩餸麵連汽水/紙包飲品蘿蔔雞翼米粉~蘿蔔夠甜;雞翼(滷水)夠味又滑;米粉夠爽口。無得彈!仲有紫菜係面,鍾意仲可以落七味粉~正!.星期六有限量豆漿(要加幾蚊,唔記得幾錢),梗係要試下。一飲,嘩,不得了!好香豆味,唔甜,又滑!平時無得叫有啲可惜~各位咁岩遇到,記得唔好執輸!..見到隔離枱叫咗個章魚燒,不受誘惑——加單(肥妹是這樣出來),為減低罪惡感,走沙律醬~😬.嗯,嚟到有啲失望,無木魚飄飄下,係現貨再加工,唔係全自製的(在預期內,呢度一人廚房,算係咁~)口痕可止下癮,不抱太高期望就可以😂..環境一樣舒適,睇ViuTV真係好加分😍
次次去開心都食肉燥伴麵,咁樣好悶,決定試下新嘢——車仔麵
$29兩餸麵連汽水/紙包飲品
星期六有限量豆漿(要加幾蚊,唔記得幾錢),梗係要試下。
各位咁岩遇到,記得唔好執輸!

環境一樣舒適,睇ViuTV真係好加分😍
2019-10-26
  • 自家製豆漿
2019-10-20 331 浏览
今日因為工作需要而入左長洲一轉,而家咁樣既時候梗系要睇睇黃藍飲食地圖啦! 搵到一間叫開心食堂既餐廳,冇招牌容易錯過,但系碼頭行過去大概5分鐘左右就到,位於內街,所以唔會好嘈! 呢個系我中意既地方店鋪唔大,但系好乾淨企理! 菜單除左有車仔面之外,仲會有D日式同台式野食。今次我叫左肉燥飯,再加個鹽酥雞小食。有跟野飲嫁! 本來想試下自家製無糖豆漿,可惜老闆娘話星期六日先有得供應,咁就緣慳一面啦先講個肉燥飯,大家都可以見到份量系有幾大份,而且D肉唔系出面咁孤寒比幾粒肉丁,而真系一大舊肉啊! 而鹽酥雞就系新鮮炸上! 份量都幾大碟! 每一舊都系脆同埋好多汁,唔會好乾! 食到停唔到口啊!因為小食系單點,所以埋單以lunch黎講有小小貴! 下次再黎就試其他野先!

2019-10-16
2019-08-01 177 浏览
是日大雨,一手拎遮,一手拎袋,仲加袋菜⋯捩咁hea🤦🏼‍♀️伯伯好好人,主動幫手開門、幫我擺低啲嘢先。長洲人就係咁有愛💗下午茶時段,加上天氣不似預期,門面較冷清,更適合近月心情沈重的香港人。店鋪唔大,得5、6張4人枱,瘦人可坐到6個㗎!環境乾淨、光猛,好清新風。連電視都唔係嘈音台~未叫嘢食前,因為雨水關係,整濕咗枱面,伯伯見我拎電話諗住擺枱面,特登抹咗枱先😭(我對自己部電話都無咁講究😂)叫咗肉燥伴麵($35)(刀削麵$+2)配紙包裝飲品/罐裝汽水,蛋($8)一隻~提一提:逢星期六/日可加錢配自家製無添加豆漿(決定搵個星期再去試😬)肉燥好香濃,仲有紅蔥油香味,真係好夠台味!刀削麵軟硬適中,唔過淋/硬,又唔粉,好好食!事前唔知隨餐仲附溏心蛋+滷豆腐,所以有啲驚喜。隻蛋好入味,隻蛋溏心效果可以再好啲,如果有全生蛋黃就正了🤤滷豆腐目測好入味、唔散、好香,至於味道我講唔到(偏食孩子唔食豆腐)賣相好靚仔架,用黑色托盤盛住。枱又仿木,真係好文青風,好岩打卡(所以我嚟打卡)店主係個年輕人,樓面係佢爺爺,家庭式生意,真係好似去咗台灣咁!下晝食,晚上仲諗住肉燥麵同蛋🤦🏼‍♀️決定打返個食評!長洲好耐無餐廳咁講

下晝食,晚上仲諗住肉燥麵同蛋🤦🏼‍♀️決定打返個食評!長洲好耐無餐廳咁講究了~真心支持!💪🏻
2019-08-01
  • 肉燥伴麵
  • 溏心蛋
2019-05-13 371 浏览
今日去了長洲,好多人呀,見到有這間店食車仔麵的,感覺好似幾好,所以就入來試下。原來除了車仔麵,還有仲有豬扒雞扒餃子等等。。我們就叫左車仔麵,牛丸魚片拉麵,有d日式feel,有d紫菜係面,湯底係豬骨的,味道剛剛好,唔會好濃,拉麵也是剛剛好,夠彈牙,魚片好味,牛丸也彈才。好味道!!魚蛋好爽,蘿蔔夠甜,米粉入味呀!烏冬都唔會煮到好淋身,魚蛋爽口好味。套餐還送汽水,好抵食。店子小小,是幾個年輕人一齊在打理!!

魚蛋好爽,蘿蔔夠甜,米粉入味呀!

烏冬都唔會煮到好淋身,魚蛋爽口好味。

套餐還送汽水,好抵食。

店子小小,是幾個年輕人一齊在打理!!
2019-04-22
午餐