2020-04-12 609 浏览
「開心餅店」(Happy Roller)已開業20多年。我們訂了他們的卷蛋,約了早上11:00去取,但去到的時候還沒得拿,要等到11:15,於是我們又等了一會。😅烘培茶卷蛋蛋糕的外皮是咖啡色的,蛋糕軟綿綿,忌廉散發香很濃的茶味,令人回味。Oreo忌廉蛋糕的外皮是黑色的,裡面是香甜Oreo忌廉。 順滑的忌廉配有酥脆的Oreo餅乾,令口感更有層次,同時也加入海鹽去平衡蛋糕甜度,減少吃時甜膩感。蛋糕好吃,但服務的效率可提高些。
烘培茶卷蛋

Oreo忌廉

蛋糕好吃,但服務的效率可提高些。
2020-04-09 373 浏览
✨抹茶焙茶麻糬卷蛋一攞到已經覺得幾重手 就知啲cream一定好多😆一打開cream真係多到差啲漏出黎🤩卷蛋夠濕潤而且口感綿密,同時有彈性👍👍抹茶同焙茶既味道勁濃郁😚每啖都有兩種茶味同時享受 好正呀😍~麻糬為卷蛋增加了口感,煙靭軟糯,十分出色💯下次會再買埋其他味試下!😋
✨抹茶焙茶麻糬卷蛋
2020-04-08 329 浏览
這間舊式老餅店平常經過也未必會知道有超級受歡迎的美食!!一直在網絡上看到這個卷蛋被熱捧, 所以也在網上訂了, 要等幾天才可以到店取貨!但真的值得一等!!流心抹茶卷蛋 (原條 $128)選用了丸久小山園出品的青嵐抹茶粉, 再配上稀少糖,美味又食得健康! 入口時抹茶味十分回甘。卷蛋好厚身, 質感不錯!!另外輕輕壓卷蛋, 卷蛋內的抹茶忌廉多到快要滿瀉,超級足料。下次有機會, 一定會試試其他口味!! 值得回購!!
這間舊式老餅店平常經過也未必會知道有超級受歡迎的美食!!
但真的值得一等!!

流心抹茶卷蛋

流心抹茶卷蛋 (原條 $128)
入口時抹茶味十分回甘。卷蛋好厚身, 質感不錯!!
流心抹茶卷蛋

另外輕輕壓卷蛋, 卷蛋內的抹茶忌廉多到快要滿瀉,超級足料。
下次有機會, 一定會試試其他口味!! 值得回購!!
2020-04-01
2020-03-27 676 浏览
一路都想試,經歷1) 一日前係IG睇話第二日冇現貨,諗住自己冇運氣算啦,7小時後IG再更新話有現貨,一時一樣,唔緊要。即刻由港島區搭車誠心地去店內直接買,去到話無預留就無現貨。算了,下次做足準備!經歷2)打算預早兩日訂購,WhatsApp 遲遲唔覆,打電話去店舖話唔可以電話預訂。食個卷蛋真係要咁複雜嗎?知道你有d名氣想試吓要咁困難嘛?眼見店內其他人十件八件咁拎走但係我親自去->沒有,打電話去訂->沒有,WhatsApp->唔覆。請問係咪只限網紅人士購買?普通市民無幫你地宣傳就乜都無呢?
一路都想試,

請問係咪只限網紅人士購買?普通市民無幫你地宣傳就乜都無呢?

2020-03-24 740 浏览
久聞Happy Roller既大名 卷蛋採用少油少糖配方 零卡既稀有糖 真係食完都唔怕肥去到門市 先知原來真係一間好傳統既餅店⚠️每日現貨都唔同 大家可以去店家IG睇下當日有咩口味 然後先打電話預留 (店面見唔到卷蛋架 需要問店員先會有)⚠️可以先inbox落單預訂 店家建議提早至少三日落訂▪️焙茶卷蛋 $118見到啲cream完全係滿瀉要漏既狀態 真係好治癒蛋糕體就算放左係雪櫃兩日依然鬆軟濕潤 入口淡淡地既焙茶香忌廉入口幼滑 質地較為輕身 焙茶味都算濃郁 整體唔會太甜膩 呢個價錢黎講 性價比真係好高▪️黑芝麻花生麻糬 $138黑芝麻既蛋糕體入口淡淡地既芝麻香 同樣鬆軟濕潤 個人好鍾意佢既花生餡 估唔到除左順滑帶奶香既花生忌廉 仲夾雜住烘得好香既花生粒 麻糬份量唔算少 雪左幾日依然軟糯 略嫌唔夠煙韌欠缺咬口 個人覺得呢個配搭有驚喜整體而言 性價比超高!卷蛋足料 走少甜路線 食晒成件都唔會好膩 無乜罪惡感!

去到門市 先知原來真係一間好傳統既餅店

黑芝麻花生麻糬卷蛋

焙茶卷蛋
黑芝麻花生麻糬卷蛋
2020-02-26 953 浏览
Happy Roller #旺角 #黃店 💛💛💛❗️高質卷蛋黃店❗️已經係第三次回購!位於旺角嘅傳統麵包店,驟眼望平平無奇,但係其實暗藏隱世卷蛋‼️有好多ig foodie介紹過,仲上過好多報章雜誌。而且仲有參與罷工,難得傳統老餅店都咁黃💛💪🏻!佢哋所製造嘅卷蛋使用零卡稀少糖、少油少糖配方,健健康康咁享用到美味嘅甜品😆特別提醒🔔門面係見唔到卷蛋㗎,要問佢哋先有!不過佢哋嘅現貨都非常限量,而且每一日都係唔同味,所以記住留意佢哋嘅ig,睇清楚先好去。最近佢哋新出左黑芝麻花生麻薯卷蛋🍰$138個個都大推,搞到我都忍唔住去買,果然冇令我失望。用上黑芝麻嘅蛋糕,包住花生忌廉同埋麻薯,三款配料都係我嘅最愛!✨蛋糕口感鬆軟,就算擺咗喺雪櫃三四日依然無硬到!✨味道方面,入口先品嚐到濃郁嘅花生忌廉,夾雜着花生粒。花生醬同忌廉打埋一齊之後,口感細滑,再多咗層奶香🤤。麻薯分量充足,亦可以拉絲,只係略嫌有少少黏口,如果可以再煙銀啲就更完美🙈之後帶有微甜嘅黑芝麻味就會慢慢散發出嚟😋!整體而言性價比的確幾高,一個卷蛋大約切到4-5塊,而且真材實料,味道濃郁,蛋糕鬆軟,仲要係黃,大力推介💛😋😋😋!味道: 4.4/5性價比
Happy Roller #旺角 #黃店 💛💛💛
❗️高質卷蛋黃店❗️

最近佢哋新出左黑芝麻花生麻薯卷蛋🍰$138
✨蛋糕口感鬆軟,就算擺咗喺雪櫃三四日依然無硬到!

味道: 4.4/5
性價比: 4/5
2020-02-13 711 浏览
1) 竹炭海鹽OREO蛋捲 ℍ𝕂𝔻 𝟡𝟠好多cream, 不過一啲油膩感都無甜度都岩岩好,唔會好甜,食多幾舊都仲得海鹽同OREO味都好濃,OREA味同海鹽味真係好夾本身食第一啖覺得咸得滯,但愈食愈上癮,呢款連老公都覺得好食蛋糕外圍係竹炭做既蛋糕,好鬆軟呀😍!!不話過唯一唔好既係,好易散😣.本身小編係見網上有報導過,所以一直都好想試前排咁岩去旺角有啲野搞,所以就碰碰運氣去睇下有無現貨點知都有小編鍾意食既口味,所以就買左返去比錢個時,小編先知價錢,所以初初小編覺得個蛋糕好唔抵,一個蛋卷都要差唔多$100 (問過職員,佢地話幾十蚊🤔點知最後係$98😂)不過食晒之後,小編呢幾日開始點味呢個蛋捲,竟然想再食😂😂😂不得不提,呢間舖既蛋糕全部都係用稀少糖整嫁!! 可能因座咁,所以貴咁多喇🤔🤔🤔
竹炭海鹽OREO蛋捲

1) 竹炭海鹽OREO蛋捲 ℍ𝕂𝔻 𝟡𝟠

好多cream, 不過一啲油膩感都無
甜度都岩岩好,唔會好甜,食多幾舊都仲得
海鹽同OREO味都好濃,OREA味同海鹽味真係好夾
本身食第一啖覺得咸得滯,但愈食愈上癮,呢款連老公都覺得好食
蛋糕外圍係竹炭做既蛋糕,好鬆軟呀😍!!
不話過唯一唔好既係,好易散😣
本身小編係見網上有報導過,所以一直都好想試
前排咁岩去旺角有啲野搞,所以就碰碰運氣去睇下有無現貨
點知都有小編鍾意食既口味,所以就買左返去
不過食晒之後,小編呢幾日開始點味呢個蛋捲,竟然想再食😂😂😂
2020-01-21
竹炭海鹽OREO蛋捲
2K
2020-02-12 622 浏览
之前食過呢間餅店嘅蛋捲一試就愛上左今次決定試吓佢哋嘅麵包話晒都係一間傳統餅店買咗三個一共17個半 價錢適中-雞尾包椰香唔算突出麵包比較空-菠蘿叉燒包菠蘿包個皮唔夠甜同埋脆不過裏面叉燒嘅份量幾好如果係叉燒粒而唔係叉燒蓉就比較好-蛋白蛋糕三個當中最鍾意呢個$7 大大嚿咁質感輕盈蛋白味道突出 整體來講唔係太甜-值得一讚嘅係店員非常熱心夜晚喺度都不忘介紹麵包俾我哋而且見到佢同啲熟客有傾有講係一間有人情味嘅麵包舖
之前食過呢間餅店嘅蛋捲

夜晚喺度都不忘介紹麵包俾我哋
而且見到佢同啲熟客有傾有講
係一間有人情味嘅麵包舖
2020-02-08 510 浏览
依間舖喺616嗰陣話有更重要嘅事要做而且喺1111 912嗰陣有份罷市💛-#雙重朱古力 $98依間係一間舊式麵包舖 唔係上網睇到有介紹都唔知有卷蛋買😆卷蛋用咗3種朱古力嚟整 所以好濃朱古力味中間嘅cream好滑好好味而且唔算甜唔會漏 食得出朱古力嘅苦澀味蛋糕方面 用咗0kcal稀少糖同少油少糖配方咁食多舊都唔怕啦🥰評分:8/10
依間舖喺616嗰陣話有更重要嘅事要做
而且唔算甜唔會漏 食得出朱古力嘅苦澀味
蛋糕方面 用咗0kcal稀少糖同少油少糖配方
咁食多舊都唔怕啦🥰
評分:8/10
因為近日都唔敢出街,所以就算上朋友屋企都係叫外賣就算,今日朋友生日一齊慶祝,我哋就訂咗一間懷舊餅店裏面嘅芝士奶蓋蛋糕包裝非常懷舊,好有90年代餅盒嘅感覺一打開就係一個簡單平實嘅士多啤梨蛋糕,平時飲芝士賴蓋茶就多,餅店居然有芝士賴蓋蛋糕當然要試一試啦!其實入邊都係一個簡單嘅士多啤梨海綿蛋糕加cream,但係上邊加咗芝士賴蓋即刻唔同咗本身海綿蛋糕都做得好好味而芝士奶蓋就好似我哋平時飲芝士奶蓋茶咁樣鍾意芝士奶蓋嘅人一定會好鍾意上網一睇,原來仲有髒髒蛋糕,同埋有好多種唔同口味嘅蛋卷,本身想專登鋪頭去望一望仲有冇蛋卷賣,但係只係剩返四款口味冇我朋友最想要嘅抹茶味蛋卷,所以最後冇買到其實鋪頭裏邊仲有好多簡單懷舊蛋糕款式同埋中式餅三文治曲奇等等下次不妨可以試吓
包裝非常懷舊,好有90年代餅盒嘅感覺
鍾意芝士奶蓋嘅人一定會好鍾意

2020-02-03
2020-01-23 403 浏览
一早已經follow左ig🤤經常post相已經想試好耐!咁岩今日黎到呢邊就醒起啦😌😌😌下午四點幾五點黎到,幾驚無晒卷蛋😂😂好彩仲有貨😋姐姐話星期日反而少人買,平日就會搶手啲,最後揀左竹炭海鹽Oreo$98😋返到屋企,我都無放入雪櫃,由買到食大慨都兩個鐘😌食果時我認為岩岩好溫度🤣唔會太凍👍🏻一開始見到中間咁大舊cream😨😨真係驚!但食落真係一啲一啲油膩感都無👍🏻👍🏻👍🏻啖啖都係oreo😆香中帶鹹,就係海鹽平衡晒😊唔甜唔膩鹹香味仲幾重,調味得好好呀😭😭😭而外圍係竹炭做既蛋糕,做到濕潤鬆軟好輕盈!我自己食左半條囉😋😋成個卷蛋非常好味❤️

2020-01-17 386 浏览
買左一個雞蛋糕,直徑有成12cm,大到好誇張!重點只需要$9!另外老婆餅都係$4.5,好抵!當然唔少得買捲蛋,好好食呀!d醬多到爆哂出黎,我買左芝麻抹茶味,蛋糕係抹茶,餡係芝麻加抹茶,兩者互相結合,冇得頂!店員姐姐仲超貼心,問我住得遠唔遠,幾時返屋企,可以送舊冰俾我冰住舊蛋糕先,好warm ah!!臨近新年門口仲有自家制角仔試食💛
臨近新年門口仲有自家制角仔試食💛
2019-12-23 676 浏览
舊式餅舖都有卷蛋賣😮😮!一入到鋪頭入邊完全係勁舊式果啲麵包鋪😂真係估佢唔到竟然會有呢啲卷蛋賣 仲要有勁多隻味!-一般卷蛋都係得一隻味😂但我就貪心要左自訂款 一次過試哂兩隻味😚黑芝麻焙茶卷蛋💕原來黑芝麻同焙茶都幾襯!卷蛋本身唔會太甜 蛋糕都幾濕潤☺️不過相比之下黑芝麻係香濃同出味勁多! 唔係好食得出焙茶既茶味😂所以下次可能會單買一條黑芝麻👍🏻推薦!-呢到服務都好好 職員聽到我住屯門好遠主動比左個乾冰我 話驚會溶👍🏻好好服務不過就比我見到另一個職員將塊跌左落地既方包汁返上檯面...睇呢衛生就應該...😂
舊式餅舖都有卷蛋賣😮😮!
黑芝麻焙茶卷蛋💕
所以下次可能會單買一條黑芝麻👍🏻推薦!
外卖自取
必仰大名之大熱爆醬卷蛋,絕對推薦的鬆軟芝士奶蓋草莓生日蛋糕,正正正!實體店:開心餅店 (旺角)旺角廣東道1000號地下芝士奶蓋x草莓 6‘ $208咖啡味卷蛋 $98是一家藏身於旺角街市的舊式麵包店,類近朗豪坊,地點方便好易揾當然舊式麵包店內的其他蛋糕麵包價錢比較相宜,但用料就不及happy roller 出品的蛋糕,因為happy roller賣點是用上0卡路里的稀少糖女仔就算食多了,罪惡感都冇食一件普通蛋糕禁勁! 當然甜食都係要適可而止, 多食壞肚皮呀!芝士奶蓋草莓生日蛋糕🎂上面有厚厚的奶蓋,味道係咸咸的今得出奶味,同埋個蛋糕食一流,個味好夾!蛋糕上既生果都好甜上面有6粒原粒士多啤梨,入面又有好多粒粒士多啤梨肉,食起黎啖啖肉好足料!總括講,我亦喜歡佢地啲蛋糕質地好鬆軟,就算雪左一晚再食都唔乾爭爭卷蛋(咖啡味)因為大熱的芋泥卷蛋暫停,冇得預訂,所以我都係碰下運氣去到有咩味道就買咩味試!講番個卷蛋,一個可以切到4至5件厚厚的蛋糕咖啡味好濃! 但又唔會苦,食得到忌廉的香甜味,家中的男性不愛甜食都覺得好食!好強大
實體店:開心餅店 (旺角)
旺角廣東道1000號地下

講番個卷蛋,一個可以切到4至5件厚厚的蛋糕

庆祝纪念
生日
2019-11-06 694 浏览
呢間一向好出名就係卷蛋我就親身走去買返一個試吓本來想買一個抹茶味但係冇晒貨咁我就試吓買一個抹茶芝麻卷蛋卷蛋軟綿綿內裏更豐富口感雙重感覺芝麻配抹茶兩種味道非常之濃郁 芝麻比較濃搶咗抹茶味道 😫下次真係要預先訂自己喜歡嘅味道😋😋
呢間一向好出名就係卷蛋
我就親身走去買返一個試吓