2019-11-02 542 浏览
芋泥蛋捲 $98幾經波折終於買到的蛋捲只能說這店真是太有名芋泥蛋捲真是太搶手了賣點是足料健康哈哈真的好像很健康一點也不甜反而奶味很重蛋糕厚實又軟熟不是輕飄飄的空氣芋泥也很足料吃一薄片已經很飽了不過蛋捲比較短身薄切也只能切到5-6片
芋泥蛋捲 $98
吃一薄片已經很飽了
不過蛋捲比較短身
薄切也只能切到5-6片
2019-11-02 494 浏览
流心抺茶 $128卷蛋顏色深綠,好吸睛🤩一條卷蛋可以切成五、六小舊👏🏻蛋糕體🎂質感鬆軟,不過會好易散😯口感綿密濕潤👍🏻蛋糕既抺茶味🍵較弱,比cream既味道蓋過左抺茶忌廉Cream份量頗多,爆漿既感覺💕稀稠程度適中,但係室温放耐左會變得較流質;口感幼滑,不過略嫌食多幾啖後,有種油油地既感覺🤔 味道方面:入口第一啖可以明顯品嚐到抺茶既回甘🤤之後回甘味消失。作為抺茶控🍵,覺得抺茶味唔算超濃郁,可以再濃啲!整體甜度適中,味道唔會過於甜膩👏🏻加上抺茶既甘,食完兩小舊都唔會覺得漏,罪惡感較輕😇👙比起一般既卷蛋當然會顯得較為出色,但味道未至於令我十分驚喜🙈茶味再濃啲,我會更愛😍美味度👅: 7/10性價比💸: 6.5/10Encore👩🏻‍🍳: 6.8/10

流心抺茶 $128
卷蛋顏色深綠,好吸睛🤩
一條卷蛋可以切成五、六小舊👏🏻

蛋糕體🎂
質感鬆軟,不過會好易散😯
口感綿密濕潤👍🏻
蛋糕既抺茶味🍵較弱,比cream既味道蓋過左

抺茶忌廉
Cream份量頗多,爆漿既感覺💕
稀稠程度適中,但係室温放耐左會變得較流質;
口感幼滑,
不過略嫌食多幾啖後,有種油油地既感覺🤔

味道方面:
入口第一啖可以明顯品嚐到抺茶既回甘🤤
之後回甘味消失。
作為抺茶控🍵,覺得抺茶味唔算超濃郁,可以再濃啲!

整體甜度適中,味道唔會過於甜膩👏🏻
加上抺茶既甘,食完兩小舊都唔會覺得漏,罪惡感較輕😇👙
茶味再濃啲,我會更愛😍

美味度👅: 7/10
性價比💸: 6.5/10
Encore👩🏻‍🍳: 6.8/10
2019-10-28 457 浏览
-期待已久的《開心餅店》💕網上見到佢d卷蛋簡直口水直流🤤佢呢間餅店係超old school果種餅店🤔同佢賣既新式卷蛋感覺超唔一致😂可以係佢instagram 訂左先架🤔ig: happyrollerhk 今次佢有既味道係👇🏻🥛原味牛乳$88🍵抹茶$128🍶焙茶$118 🍙黑芝麻$108 🥃伯爵茶$98🍪竹炭海鹽oreo $98☕️🍫咖啡/朱古力 $98😊新產品: 黑芝麻抹茶$128🍾鐵觀音$108 而我今次就揀左 🐒🍪竹炭海鹽oreo ($98)蛋糕鬆軟濕潤!但我覺得略厭咸左dd!定係呢排食水煮野多😒總覺得oreo才是主角,不應該被海鹽搶風頭🤔但還是好吃的,cream也很幼滑!☕️焙茶 ($35)一件實在吃不到這麼多的關係我點了一件😂焙茶簡直太好吃了!茶味超濃!😍甜而不膩!cream超杰身!口感豐富!我應該這個味點原條才對!🧐肯定會再來的!下次來試其他味道!
期待已久的《開心餅店》💕

☕️🍫咖啡/朱古力 $98😊

新產品: 黑芝麻抹茶$128
🍾鐵觀音$108

而我今次就揀左 🐒
🍪竹炭海鹽oreo ($98)
蛋糕鬆軟濕潤!但我覺得略厭咸左dd!
定係呢排食水煮野多😒總覺得oreo才是
主角,不應該被海鹽搶風頭🤔但還是
好吃的,cream也很幼滑!

☕️焙茶 ($35)一件
實在吃不到這麼多的關係我點了一件😂
焙茶簡直太好吃了!茶味超濃!😍
甜而不膩!cream超杰身!口感豐富!
我應該這個味點原條才對!🧐

肯定會再來的!下次來試其他味道!

2019-10-08 606 浏览
終於比我試到啦,我每次打電話去呢間鋪都留唔切,唔夠人快😑昨日我一早上十一點就打電話過去,終於給我買到🤩好鬼死感動😭我買左一條原味牛乳,入面的牛乳忌廉非常多,好重奶味👍🏻👍🏻,夠滑溜!蛋卷本身都好鬆軟😋不枉我期待已久,沒有失望😎但當然冇野係完美的,我覺得蛋卷仍然有改善既地方!因為我食既係原味,如果蛋卷既蛋香味加重d就更加好👍🏻不過以小店黎講,整體都已經算唔錯👍🏻繼續支持小店!下次會再試試其他口味😋

2019-08-10 1530 浏览
之前同事無意發現呢間小店,買過好幾次卷蛋同蛋糕返黎食,覺得幾好食,所以今次決定自己親身去買返次試試佢!-我一心去到係諗住買返個抹茶卷蛋,睇D相好吸睛,自己本身又係抹茶FANS。但可惜係賣曬,得返抹茶芝麻、焙茶同咖啡~為左點都想試試抹茶,所以就叫左個抹茶芝麻,個姐姐話係新口味黎既,賣緊HKD 108。-佢呢家既卷蛋,一向係好CREAMY同埋口感係相當之綿密,係張相你都已經見到佢海綿蛋糕INTENSITY好高~而味道方面,我覺得係高質既(如果分開黎食)佢中間好CREAMY好正,不過芝麻味同抹茶味兩樣都係霸道既味道,食落去就覺得好搶FO,冇辦法好好品嚐,令我有少少DUM心口買錯味,下次都係電話WHATSAPP定要咩口味,食返單口味啦!
之前同事無意發現呢間小店,
買過好幾次卷蛋同蛋糕返黎食,
覺得幾好食,
所以今次決定自己親身去買返次試試佢!
我一心去到係諗住買返個抹茶卷蛋,
睇D相好吸睛,
自己本身又係抹茶FANS。
但可惜係賣曬,
得返抹茶芝麻、焙茶同咖啡~
為左點都想試試抹茶,
所以就叫左個抹茶芝麻,
個姐姐話係新口味黎既,
賣緊HKD 108。
佢呢家既卷蛋,
一向係好CREAMY同埋口感係相當之綿密,
係張相你都已經見到佢海綿蛋糕INTENSITY好高~
而味道方面,
我覺得係高質既(如果分開黎食)

佢中間好CREAMY好正,
不過芝麻味同抹茶味兩樣都係霸道既味道,
食落去就覺得好搶FO,
冇辦法好好品嚐,
令我有少少DUM心口買錯味,
下次都係電話WHATSAPP定要咩口味,
食返單口味啦!
2019-08-09
2019-07-18 1151 浏览
➖➖旺角。超級濃郁朱古力卷蛋➖➖鬆軟蛋糕+甜而不膩cream👍🏻.自從雜誌介紹完就好想試。然後不斷睇到IG foodie 介紹唔同味道真係好想食呀😍。▪️口味:伯爵茶、芋頭、抹茶、oreo、咖啡、原味▪️三重朱古力卷蛋 $98/條▪️香濃芝麻卷蛋 $108/條。▫️蛋糕體 : 鬆軟又夠濕潤😍▫️忌廉 : 幼滑+味道濃郁+夠挺身.➖朱古力cream 溝左三種唔同嘅朱古力甜度適中,甜而不膩唔會苦➖芝麻忌廉又香又濃唔會太甜,多啲cream更好🙈。➖小總結:舊式餅店都有咁高水準❤️一整條大概可以切到五至六件。圖中買咗兩條,師傅幫我組成鴛鴦口味🤪。✨小貼士:如果冇特別想食特定嘅味道可以打電話去鋪頭樓預留呢味道視乎當日供應而定。.
➖➖旺角。超級濃郁朱古力卷蛋➖➖
鬆軟蛋糕+甜而不膩cream👍🏻

自從雜誌介紹完就好想試。
然後不斷睇到IG foodie 介紹唔同味道真係好想食呀😍

▪️口味:伯爵茶、芋頭、抹茶、oreo、咖啡、原味
▪️三重朱古力卷蛋 $98/條
▪️香濃芝麻卷蛋 $108/條

▫️蛋糕體 : 鬆軟又夠濕潤😍
▫️忌廉 : 幼滑+味道濃郁+夠挺身

➖朱古力cream 溝左三種唔同嘅朱古力
甜度適中,甜而不膩唔會苦
➖芝麻忌廉又香又濃唔會太甜,多啲cream更好🙈

➖小總結:
舊式餅店都有咁高水準❤️
一整條大概可以切到五至六件。
圖中買咗兩條,師傅幫我組成鴛鴦口味🤪

✨小貼士:
如果冇特別想食特定嘅味道
可以打電話去鋪頭樓預留呢
味道視乎當日供應而定

2019-06-25 1123 浏览
/Happy roller/➖➖➖上次試左芋泥 今次係濃版嘅抹茶卷蛋😍 $128 係幾有驚喜😚即拎即食 係早餐嘅一部分💚➖➖➖就咁睇顏色已經夠抹如果唔係茶控嘅話 應該都會覺得夠味第一啖cream食到首先係回甘 之後帶有少苦澀 我覺得幾濃💚如果可以再濃啲都可以接受到😈而且都唔會好甜 不膩不過啲cream 偏流質 少溶 因為掛住影😂➖➖➖蛋糕體都幾鬆軟原味嘅蛋香會較重同埋蛋糕體會較厚實今次拎到番去有少少散 但無咩大問題不過蛋糕嘅抹茶味稍為俾抹茶cream蓋過左陣味如果可以再濃啲就好😆➖➖➖分數: 8.5/10 回頭: 9/10 (會繼續試其他口味)➖➖➖📍開心餅店 旺角廣東道1000號地下
/Happy roller/
今次拎到番去有少少散 但無咩大問題
不過蛋糕嘅抹茶味稍為俾抹茶cream蓋過左陣味
如果可以再濃啲就好😆
分數: 8.5/10
回頭: 9/10 (會繼續試其他口味)
📍開心餅店
旺角廣東道1000號地下
濃版抹茶卷
濃版抹茶卷
  • 抹茶卷蛋
  • 芋泥卷蛋
早排喺網上見到呢間傳統餅店售賣芋泥蛋捲 而且大受好評 所以身為芋泥控嘅小編都買黎試試😊首先一打開盒就聞到好香嘅蛋味 見到芋泥都好足料 同蛋糕大約係七三嘅比例!芋泥食落真係好綿密而且味道係好天然 淡淡地 完全唔會有人工嘅死甜味🙈超級好食😄蛋糕亦都好綿👍同芋泥好夾😍另外大家要留意佢嘅蛋捲係冇忌廉㗎!🙈 所以中意忌廉嘅朋友仔要留意啦 不過小編就非常中意冇忌廉 因為食落唔會油嘛哈哈 感覺冇咁肥😂🙈總括黎講呢個蛋糕好有誠意 中意芋泥嘅朋友就試下啦 同埋支持一下小店🤗-----價錢:$98評分(10分滿分)賣相:9味道:8性價比:7回頭率:7------店舖資料:名稱:開心餅店地址:旺角廣東道1000號地下前往方法:旺角站C3出口

-----
價錢:$98
評分(10分滿分)
賣相:9
地址:旺角廣東道1000號地下
前往方法:旺角站C3出口
2019-06-10
2019-06-09 886 浏览
寫這篇食評之前,筆者已經購買過伯爵茶和咖啡口味的卷蛋了。腦子一直記掛著初試的那一道美味驚喜,所以不斷做回頭客。今天終於買到了最想吃的抹茶口味。因為天氣炎熱,取餅後已立刻奔進回家的路途。尤幸蛋糕沒有變壞。甫打開盒子,流心抹茶醬映入眼簾,賣相美麗吸引。把蛋糕捧出時,雙手率先感受到蛋糕體的軟綿。急不及待,輕輕的一刀切開,流心抹茶醬如泉湧出,口水已直流了。蛋糕入口非常鬆軟綿密,濕潤的蛋糕體帶著絲絲抹茶香味。店主採用的少油少糖配方,蛋糕厚彈質地毫無影響之餘,還吃得更健康。中間抹茶醬是另一重點。有茶香味已不在話下,片刻間溢出的回甘味令人讚嘆。抹茶的甘苦澀留在齒間,久未消散,使抹茶控的筆者再三回味。
寫這篇食評之前,筆者已經購買過伯爵茶和咖啡口味的卷蛋了

抹茶流心卷蛋

因為天氣炎熱,取餅後已立刻奔進回家的路途。尤幸蛋糕沒有變壞

甫打開盒子,流心抹茶醬映入眼簾
,賣相美麗吸引。把蛋糕捧出時,雙手率先感受到蛋糕體的軟綿。
抹茶流心卷蛋

急不及待,輕輕的一刀切開,流心抹茶醬如泉湧出,口水已直流了

蛋糕入口非常鬆軟綿密,濕潤的蛋糕體帶著絲絲抹茶香味
。店主採用的少油少糖配方
,蛋糕厚彈質地毫無影響之餘,還吃得更健康。

中間抹茶醬是另一重點
2019-06-09
下午茶
2019-06-04 910 浏览
見雜誌介紹呢間卷蛋咁出名,今日特登走黎買同諗住同朋友試下,係懷舊式餅店黎,起初話無貨要訂,點知好好人既店主搵到有兩條俾我地,諗住好開心買曬佢,買左綠茶味同原味... 一食之下,綠茶味過濃,有少少苦澀,cream既質地太「希」,$128 一條大約手掌咁長既size ,真係性價比低... 原味好少少,但都要$88 一條,我同朋友都覺得一次就夠,無下次,真係唔抵食同唔係咁好食... 中伏之選😞😞我寧願買美x$20 卷蛋好過
原味卷蛋
2019-06-03 567 浏览
呢排IG大熱新寵兒一定係開心餅店嘅卷蛋呀啦!呢條來自Happy Roller 嘅卷蛋經過foodie magazine介紹完之後,大熱度節節上升! 所以都忍唔住即刻要去買返條返嚟試一試!因為係買現貨,去到個陣得返原味,包裝盒係極具少女心嘅雲石紋❤️打開一睇,有幾分似來自大阪嘅堂島卷,但價錢就平一大截,望落蛋糕十分濕潤軟熟,中間包住厚厚既cream!卷蛋食得出係用靚材料整,蛋香十足而且十分軟熟,cream 部份亦都食得出係用靚嘅忌廉打成好香滑,據聞係用上稀少糖,識落有種獨特嘅香味,亦都唔會太甜,可以一試❤️

2019-06-03 462 浏览
最近朋友好多好嘢食推介呢一間就係佢喺網上見到然後試過覺得唔錯就推介左比我佢同我講佢嘅卷蛋好香而且唔甜咁我就即管試一試啦呢一間餅店位於旺角街市嘅一角係一間非常傳統嘅港式餅店估唔到會推出呢一類卷蛋店舖嘅姨姨都好好人好有禮貌媽媽唔鍾意咁甜但我好鍾意甜嘅食物所以本來都淨係買俾媽媽孝敬一下佢我切左一舊諗住留返俾媽媽繼續食點知雖然佢唔係好甜但係蛋糕嘅部份非常有蛋香又好軟熟而且中間忌廉嘅份量足夠又唔會膩連我呢個嗜甜嘅人都好鍾意食!
最近朋友好多好嘢食推介

我切左一舊諗住留返俾媽媽繼續食
點知雖然佢唔係好甜
但係蛋糕嘅部份非常有蛋香又好軟熟
而且中間忌廉嘅份量足夠又唔會膩
連我呢個嗜甜嘅人都好鍾意食!
2019-06-02 428 浏览
見雜誌講得咁勁就返嚟開心餅店試下!一間以前係做街坊生意嘅麵包舖,估唔到今時今日會比班後生仔改變左個營運同埋產品方向。今次試咗個芋泥卷同埋原味卷。整體味道唔錯,食得出係用果隻特別嘅糖嚟整。個蛋糕層都好鬆軟,蛋味幾足夠。但主果鍾意食好甜嘅甜品的話你會唔鍾意。但係如果你好似我咁鍾意食一啲唔係好甜嘅甜品嘅話,就會覺得佢做得幾好。食件cake,飲杯茶, relax咁過一個週末,爽。下次試埋伯爵茶味先。
見雜誌講得咁勁就返嚟開心餅店試下!

食件cake,飲杯茶, relax咁過一個週末,爽。

下次試埋伯爵茶味先。

2019-06-01
2019-05-05 1219 浏览
香港傳統餅店越嚟越少,喺IG見到有人推介呢間傳統餅店,最特別係佢地竟然有抹茶蛋捲、伯爵茶蛋捲、檸檬芝士捲⋯今次比我預訂到芋泥蛋捲💕味道好天然無台灣嗰d奶粉味,食到芋頭蓉同芋頭粒🤤口感好豐富,真係好足料,我食兩件已經再食唔落🙈蛋卷濕潤而且鬆軟,好有蛋香,完全啱我呢D又想食又怕甜怕肥既人,提提大家蛋捲要提前預告喲~
香港傳統餅店越嚟越少,
喺IG見到有人推介呢間傳統餅店,
最特別係佢地竟然有抹茶蛋捲、伯爵茶蛋捲、檸檬芝士捲⋯
今次比我預訂到芋泥蛋捲💕
真係好足料,
我食兩件已經再食唔落🙈
蛋卷濕潤而且鬆軟,
好有蛋香,
完全啱我呢D又想食又怕甜怕肥既人,
提提大家蛋捲要提前預告喲~

2019-04-20 884 浏览
【伯爵茶味卷蛋🍰 $88】估唔到傳統餅店都有咁高質既卷蛋❤️重伯爵茶味,蛋糕濕潤軟綿,富蛋香卻不油膩,忌廉細緻幼滑不太甜,非常不錯!加上店內婆婆親切的笑容、懷舊包點蛋撻,成為了我會回購的原因👍🏻還額外送了兩大塊戚風切件給我,真的太好了~/Earl-grey-flavoured egg roll was found in local bakery! This egg roll definitely checked all the boxes in town!
伯爵茶味卷蛋
伯爵茶味卷蛋