2021-11-23
堅尼地城今時唔同往日,多左好多小店酒吧同cafe,特登去個到行下海旁食下野。😋一早bookmark左依間阿元菜市場,阿元來了就食得多,餐牌上還是有分別吧。❤️芋圓火鍋 ($99)坦白講,我都係為左依個火鍋而來,大概應該適合3-4人享用吧。湯底方面我同友人選擇左黑糖牛奶,個人覺得比較配襯甜品。底料本身已包括三色芋圓、仙草、蜜紅豆、豆腐花、黑糖珍珠,仲有滿滿既冰底。我地都冇選擇再加配料,認為咁樣已經好夠食。賣相本來已吸睛,加上用埋外型華麗既金壺同鍋,絕對有用心構思,影相一流。湯底自己加上,好味唔太甜,可惜芋圓有小小硬,其他配料都可以。假如大熱天時食依個火鍋,一定好爽!😆❤️阿元滷味攤因為當日當下午茶食,所以點既食物唔太多。百頁豆腐 豬耳甜不辣 (比較有咬口,私心中意食😆)豬大腸 (好入味,重滷水味,推介👍🏻)整體來講,滷水汁唔會太鹹,大多滷味都入到味,價錢都合理。最後提提,繁忙時間用餐只有45分鐘,可能驚排隊既客人等得太耐吧。
❤️芋圓火鍋 ($99)
湯底方面我同友人選擇左黑糖牛奶,個人覺得比較配襯甜品。
❤️阿元滷味攤
因為當日當下午茶食,所以點既食物唔太多。
百頁豆腐
豬耳
甜不辣 (比較有咬口,私心中意食😆)
豬大腸 (好入味,重滷水味,推介👍🏻)
整體來講,滷水汁唔會太鹹,大多滷味都入到味,價錢都合理。