2016-12-29 1144 浏览
前菜非常豐富 口味唔錯!but,服務態度非常差!先order雞肉燉土豆 一分鐘之後改為安東燜雞,結果等左十分鐘上菜 係一鍋白燦燦的雞肉土豆和韓國粉條。問:為何於圖片不符?服務生答:我們的圖片係用來參考而已問:我係其他地方食過所有安東燜雞都唔係咁樣服務生答:我地尼度就係咁。古法製作的。問:為何沒有人係我order前話我聽?服務生答:你等等 轉頭走掉 我等左兩分鐘都係無人理 ,我又舉手叫服務人員問:點解你地無人處理問題?經理答:你想怎樣處理?如果你唔滿意 我可以幫你取消⋯整個過程令人無語⋯
前菜非常豐富 口味唔錯!
but,服務態度非常差!
問:為何於圖片不符?
服務生答:我們的圖片係用來參考而已
問:我係其他地方食過所有安東燜雞都唔係咁樣
服務生答:我地尼度就係咁。古法製作的。
問:為何沒有人係我order前話我聽?
問:點解你地無人處理問題?
經理答:你想怎樣處理?如果你唔滿意 我可以幫你取消⋯
整個過程令人無語⋯
牛肋骨
2016-12-28
牛肋骨
  • 前菜
辦完正事,路經厚福街,心血來潮再訪<阿利水韓國料理>。餐廳係H8的三樓,一岀電梯,迎來㗎依然係韓國人老闆的笑容先黎六小碟,最好食都喺薯仔,甜甜地淋淋地。泡菜都好啱我食,唔會辣到飛起,好明顯為左就香港人口味啦。芽菜都好對板。唯獨係柚子味藕片就感覺怪怪的。另外,今次仲有碗南瓜湯?與其話喺湯不如話喺糊更貼切。質地濃稠,加上甜甜的南瓜味,一試忘懷,放於餐後可以成為一道很好的甜品。和上次一樣,叫了石鍋炆牛肋骨定食。清徹的湯,有牛柳條幾條同蘿蔔薄片,配埋葱花,味雖淡,無騷味,無味精,正!熱辣辣㗎石鍋裝住四大舊牛肉,一大舊紅蘿蔔,三條年糕。牛肋肉真係好淋好嫩,筋、油花同肉融為一體,吸收哂醬汁㗎味道,絕對喺送飯佳品。年糕都好QQ,攤凍啲仲煙韌。老闆非常熱情好客,仲送左一大碟泡菜俾我地呀!呢度㗎午市套餐性價比高,又食到韓國居家味道,👍🏻。
和上次一樣,叫了石鍋炆牛肋骨定食。
2016-10-22
2016-09-21 1713 浏览
今日男友要喺尖沙咀做嘢所以晚飯就就一就佢揀間就腳既。上網見呢間係米芝蓮推介既,我就去左。h8成棟都好多嘢食,有幾間都係我心水,而阿利水就第一次黎。佢價錢唔平,但d野都相對大份,2個人份量就過份左既。前菜款式不少,但始終十分韓國,不能迎合香港人口味。叫左個2016米芝蓮天書都推薦既泡菜煎餅。一個字,正。又軟又足料,邊邊煎得又香又脆,但一整個兩人食有d飽肚。除左煎餅,另外點左份燒牛肋骨,肉味濃厚,而且肉質鮮美滋味!份量也十分大。之後食夠500蚊仲有一份豬手送,因為太餓,食左都未影相。但想講,真係好好味。因為好軟好入味!成餐要差不多800,肚子很享受,但銀包有點受傷。。。
今日男友要喺尖沙咀做嘢所以晚飯就就一就佢揀間就腳既。
上網見呢間係米芝蓮推介既,我就去左。
h8成棟都好多嘢食,有幾間都係我心水,而阿利水就第一次黎。
佢價錢唔平,但d野都相對大份,2個人份量就過份左既。
前菜款式不少,但始終十分韓國,不能迎合香港人口味。
叫左個2016米芝蓮天書都推薦既泡菜煎餅。
除左煎餅,另外點左份燒牛肋骨,肉味濃厚,而且肉質鮮美滋味!
份量也十分大。

之後食夠500蚊仲有一份豬手送,因為太餓,食左都未影相。
但想講,真係好好味。
因為好軟好入味!

成餐要差不多800,肚子很享受,但銀包有點受傷。。。
2016-09-18 1186 浏览
呢間真係好麻麻其中一個菜色 - 烤牛肉佢話淨係叫一種烤肉唔可以開爐自己燒,佢廚房幫我地燒...點知佢燒到好似湯渣...一滴油都無,啲牛肉又無脂肪,真係未食過咁差嘅dish...一定唔會再去
呢間真係好麻麻

其中一個菜色 - 烤牛肉
佢話淨係叫一種烤肉唔可以開爐自己燒,佢廚房幫我地燒...
一定唔會再去
烤牛肉
2016-08-21 2666 浏览
同男友相約食晚飯,黎到厚福街盡頭有一棟大廈,集合左好多間餐廳嘅!於是就揀左間韓國餐廳,懷念一下我地去韓國時食過嘅韓燒吧!我地一出𨋢已經有位韓國大叔(後來發現是餐廳總經理)熱情用韓文講歡迎光臨之後示意我地可以坐最後一張檯 (當時全場爆滿,看來蠻受歡迎的)坐低後好快就送上餐牌,大叔亦熱情介紹當中的套餐由於我地都幾肚餓,所以就點個2-3人套餐套餐份量都幾大架,我覺得4個女仔食就岩岩好,我同大少兩個人食,顯得有點吃力😅前菜方面有6碟,而中途大叔亦有捧住一大盤前菜出黎,逐檯問客人仲要唔要添前菜想食就直接拿就可以了!服務不錯喔!套餐包括一份特大牛排肉由於牛肉係一卷咁樣嘅所以職員會過黎幫你剪開做一片片,方便燒烤套餐還包括一份雞肉 (亦可選擇轉做豬五花)所以我地揀左豬豬肉同牛肉都好Juicy, 豬五花嘅皮如果煎耐左,就有少少難咬但總結都算好食套餐內仲有海鮮豆腐湯,上檯時,個湯真係好滾架而且我唔食豆腐都飲左兩碗湯,可見佢啲豆腐無爛曬,令我飲到啲無豆腐渣嘅湯!哈哈最後仲有韓式拌飯未黎得切影相,侍應已經問我地要唔要加辣醬,然後就攪拌均勻了味道略啖,要再加多啲韓式辣醬先夠味呢間餐廳原廠有入選2016米之蓮架如

坐低後好快就送上餐牌,大叔亦熱情介紹當中的套餐
由於我地都幾肚餓,所以就點個2-3人套餐

前菜

想食就直接拿就可以了!服務不錯喔!

套餐包括一份特大牛排肉
由於牛肉係一卷咁樣嘅
所以職員會過黎幫你剪開做一片片,方便燒烤
牛肉
套餐還包括一份雞肉 (亦可選擇轉做豬五花)
所以我地揀左豬

豬五花
但總結都算好食

套餐內仲有海鮮豆腐湯,上檯時,個湯真係好滾架
海鮮豆腐湯

最後仲有韓式拌飯
全州韓式拌飯
未黎得切影相,侍應已經問我地要唔要加辣醬,然後就攪拌均勻了

味道略啖,要再加多啲韓式辣醬先夠味

呢間餐廳原廠有入選2016米之蓮架
如果點果個套餐,除左前菜免費之外,仲有兩樣係送嘅,分別係豬手同海帶湯
豬手(免費送嘅)
豬手好淋,味道亦岩岩好,唔會話太淡或者太咸,不錯不錯
海帶湯(免費送嘅)
對於韓國湯方面,海帶湯都算係其中一樣我蠻喜歡的

湯味不會太淡,剛好中和烤肉的熱氣

******************
臨走之時,總經理仲會送啲客人出𨋢口,仲會同佢地握手道別同派卡片添!哈哈!很會做生意喔!

2016-08-17
前菜
豬五花
豬手(免費送嘅)
海帶湯(免費送嘅)
2016-07-24 2053 浏览
呢間韓國餐厅,我想試咗好耐呢,因為佢由2012年至2016年都比米之連推介嘅。一入到嚟,老板即刻9秒9咁問你幾夠位前菜有4度,都唔算太大碟,但我個人覺得個醬豆最入味。熱情嘅老板仲每枱送咗個宫亭牛肉添。。呢個牛肉好鬆化,入口有濃列嘅牛肉味,再加埋個酸醬/粟米混合埋一齊食,又幾好味喎到我個主菜再mix 鐵板雞豬牛。呢餐超飽!成為90元
前菜有4度,都唔算太大碟,但我個人覺得個醬豆最入味。
到我個主菜再mix 鐵板雞豬牛。呢餐超飽!

成為90元
2016-07-03 1913 浏览
今日到尖沙咀食午飯,終於有機會試一路都想食既阿利水韓國前菜6碟,樣樣少少,每樣水準都唔錯,特別鐘意甜甜薯仔,同香辣爽口既泡菜小妹叫左香辣味為主既海鮮豆腐湯,一上檯紅卜卜滾住咁上,一見就胃口大開即“不“起一口湯一試,味道不算咸,但竟帶點鮮味,好味。湯飲到一半,見到好多滑嘟嘟,浸左辣湯既豆腐,海鮮有蜆,魷魚,細細粒既帶子,算係多料男朋友叫左牛尾湯,湯底奶白,入口較香辣湯淡口味,但勝在湯底濃厚,帶牛味,一口一口竟然飲晒湯入面既牛尾份量不少,有3大舊,仲有幾舊仔細既,點少少鹽即帶起牛骨既香味性價比高,環境舒服,適合傾計既好地方,又可慢慢食餐飯,一定會再來
今日到尖沙咀食午飯,終於有機會試一路都想食既阿利水
海鮮豆腐辣湯
即“不“起一口湯一試,味道不算咸,但竟帶點鮮味,好味。
牛尾湯
牛尾湯的牛尾份量不少

海鮮豆腐辣湯
牛尾湯
牛尾湯的牛尾份量不少
  • 香辣海鮮豆腐湯
2016-03-30 3312 浏览
聽朋友推薦,第1次食醬油蟹, 泥到尖沙咀既阿利水韓國料理!380蚊兩隻, 吾知抵吾抵, 不過覺得市價應該咁上下。前菜先泥, 好正統一小碟一小碟咁。最滿足係蜂蜜糖髎小魚干, 好食到清碟, 配酒一流。醬油蟹, 汁酸酸地, 開胃, 但你話好多肉呢, 又吾係, 肉質似大閛蟹口感。紫菜拌飯, 陣陣痳油香, 不過略油左些小。店主請我地食, 有D似粉皮, 質感還好, 不過太淡味。牛肉粉絲煲, 不過不失, 肉都幾多。最期待既部隊窩!!!好正呀, 佢芝士係提味既一大元素。午餐肉, 公仔面都韓國貨, 原汁不味。年糕係扁, ROUND SHAPE個款, 但期待可能會有既芝士年糕就落空左。
聽朋友推薦,第1次食醬油蟹, 泥到尖沙咀既阿利水韓國料理!
380蚊兩隻, 吾知抵吾抵, 不過覺得市價應該咁上下。
紫菜拌飯, 陣陣痳油香, 不過略油左些小。
店主請我地食, 有D似粉皮, 質感還好, 不過太淡味。
牛肉粉絲煲, 不過不失, 肉都幾多。
2016-03-22
  • 部隊窩
2016-03-21 2592 浏览
下晝想食豐富d食咩好?響厚福街有橦好多選擇既大廈啦!我就揀左間韓國餐館! 幾個月前食都未有呢個獎項!的確好食又好服務,攞獎也是實至名歸! 環境有空間感,即使下晝食飯時段較多人,都唔會有逼既感覺! 多款選擇,我就比較喜歡食伴飯、湯飯,因為配菜款色多!前菜賣相吸引!最喜歡食菠菜、芽菜!老板見我咁喜歡食,有次試過送多碟我食!另外泡菜等等,都係好入味,那種應該是韓國風味吧!再有個湯,內有蘿蔔片、瘦肉,清清地帶點鮮味!基於我呢段時間要介介牛,今次要試點左豬肉喇! 配菜爽身唔會淋!豬肉都唔會烚得太硬!個人比較喜歡食配菜 翠肉瓜條、芽菜、菠菜!經醃製過的斯味道更入味! 如有需要可加辣醬撈飯! 這是送的沙律,很豐富吧! 老板真的太好客了!再來送多個新口味!韓式菜心!又有咬口!

環境有空間感,即使下晝食飯時段較多人,都唔會有逼既感覺!

多款選擇,我就比較喜歡食伴飯、湯飯,因為配菜款色多!
再有個湯,內有蘿蔔片、瘦肉,清清地帶點鮮味!

基於我呢段時間要介介牛,今次要試點左豬肉喇!

如有需要可加辣醬撈飯!

這是送的沙律,很豐富吧!

老板真的太好客了!再來送多個新口味!韓式菜心!又有咬口!

2015-12-15 3421 浏览
之前黎食過晚餐,不過當時就算朋友訂左位都等左成半個鐘(不過我遲到,所以一黎到就入得)今日難得本小姐第一個到兼唔使等位(黎到都成2點,唔使等都好正路),叫定野食等朋友。我見lunch menu都只係幾十蚊,好抵食,叫左3個set menu 同1 個BBQ拼盤。本身諗住叫個大set, 不過原來同散叫一樣價,於是我地就散叫大家喜歡既食物。烤豬肉拼盤,HKD350/370G, 其實我對G數冇咩概念,本身以為好少,原來都起碼夠2個人就算唔叫其他野都可以食到飽飽。拼盤包括豬頸肉、五花腩、豬排肉(我估),仲有1樣唔知係豬既咩部位. 最好食既係豬排肉,肉質夠淋,好soft, 醃汁入晒味。豬頸肉好爽口,肥瘦均匀。五花腩經烤過後,油脂溢出,腩肉變得有趙勁。食完個烤豬肉拼盤其實我已經飽飽地,所以其他都只係淺嘗。牛骨湯定食,個湯睇落好清,不過飲落就知所有精華都係晒個湯度。牛味濃郁,冇加味精,好飲。韓式拌冷面,睇相以為好清,原來味道都幾濃。個面太淋,小小辣,配上小許配菜同食,好惹味。人參雞湯定食十分足料,有大蔥、紅棗、人參、雞、燸米及其他材料一同烹調,飲一小碗已經覺得好補身。個湯有好重人參味,最岩我呢D鐘意飲藥
人參雞湯定食十分足料,有大蔥、紅棗、人參、雞、燸米及其他材料一同烹調,飲一小碗已經覺得好補身。個湯有好重人參味,最岩我呢D鐘意飲藥材湯既人,另外隻雞都仲係好嫩滑。
4個人食左咁多野都只係600,真係好食又抵食!
2015-11-28
2015-09-30 3710 浏览
      明星的光環璀璨奪目,折射到他們光顧的食肆,即使升呢為明星食府,身價十倍。這間韓國食府,早在韓風還未在港大行其道時就已經開業,靠著名人背書,多年來被譽為本港韓國菜正宗。這天和朋友慕名前往,終於領略到明星食府的架勢。      韓國菜必不可少的前菜,這樣子圍著烤爐排開,不失為一種氣勢。不過,後來我們發覺更有氣勢的是,店家規定前菜只可以選三款添食,並且只可添加一次。我一直以為韓式的前菜是可以無限添加的,本來我們四個女生也沒要吃多少,不過第一次見識這樣的規矩,不禁好奇是不是這樣才算正宗。      一直覺得炆牛肉是韓式食店不敗的絕活,無論大大小小的店都煮得相當不錯,差別只是好吃和更好吃。身為韓菜太斗,這裡的牛肋骨也是有一定水準的,肉很腍,很入味,只是略嫌多了一份鹹,少了一點鮮甜。蘿蔔不知道是不是季節所限,只能說不差。      再來個小菜海鮮炒粉絲,我一向是很喜歡吃韓式粉絲,比中國人的粉絲要粗身一點,口感更好。我喜歡吃炒得爽而不乾的粉絲,太濕,就失去了韓式粉絲的咬口。太乾,吃起來很費牙力,吃多了不易消化。這裡的粉絲口味偏清淡,一團團的,用扁平的韓筷,要分開夾起來也不容易。

海鮮炒韓式粉絲
     主菜部隊鍋,標準配菜,午餐肉﹑韓式年糕﹑腸仔﹑茄汁豆﹑公仔面,外加面頭的芝士。部隊鍋烹調難度不高,關鍵就是用料新不新鮮,還有湯底的韓式辣椒醬正不正宗。當晚的肉有點偏暗紅了,個人覺得性價比一般。本來店家說不能調節辣度,不過後來多口再問一次,又說可以,於是來了個減辣版本。不知道原本的辣度是怎樣,不過這個減辣版還是辣勁不小,對於嗜辣的我倒沒什麼,同行的朋友說吃不消,大家自行斟酌吧。
     食店賣的是食物,而不是名氣。即使有名人背書,還是要有好的食物和服務才能屹立於不敗之地。就著這點,這次的慕名而來,不能不說是失望了......
2015-09-28
海鮮炒韓式粉絲
2015-07-09 5546 浏览
Lunch time繼續約朋友食, 今次輪到試阿利水, 相信鐘意食韓國野既人一定識佢午飯時間唔多人, 好多位剩, 所以唔使等位一去到就有好多前菜, 擺得好整齊(碟邊d字係同一方向架), 有青瓜, 薯仔, 泡菜, 莧菜豆芽, 西蘭花, 冬菇牛肉全部都好好味, 最好味係冬菇, 好入味, 只係嫌份量少左d....望望Menu, 真係好多選擇, 飯麵,熱食凍食,連刺身都有最後決定食返傳統少少既海鮮辣湯飯定食海鮮豆腐腦辣湯定食, $65湯同飯分開, 湯仲滾緊, 入面有豆腐, 海鮮方面有蜆(連殼上)&魷魚, 仲有少少切左片既翠肉瓜, 湯微辣(送飯一流),豆腐好滑, 蜆有好多, 好新鮮,好似食極都有咁, 翠肉瓜用辣湯煮完後仲食到甜味, 唔錯
午飯時間唔多人, 好多位剩, 所以唔使等位

望望Menu, 真係好多選擇, 飯麵,熱食凍食,連刺身都有
最後決定食返傳統少少既海鮮辣湯飯定食

海鮮豆腐腦辣湯定食, $65
海鮮豆腐腦辣湯定食

2015-07-09
2015-06-11 5530 浏览
唔記得係邊到睇到話不論部隊鍋定韓燒都好,都好正宗同好好味! 於是朋友生日又同朋友仆到上去幫襯。上到去職員話好FULL,得返一張檯可以坐,,, ,,, 心諗特登黎到,算啦! 點知,,, 張檯係一張摺檯! 仲要開係部LIFT 對面, 即每次開LIFT 門都要同D乘客SAY HELLO! 都唔緊要! 如果D野好食!先講個部隊鍋! 朋友出名重口味,但連佢都話好鹹!係呀! 我食唔到辣味,淨係得味精雞湯既味,我好懷疑佢係咪無溝水。 前菜好食,但無得Refill! 一食完就有人即刻收起個碟,驚死你再問佢。肉方面就點左雞扒同五花肉。五花肉好薄, 做唔到大啖大啖既口感,而且佢個爐好唔正宗,食得好唔過癮,配埋張摺檯,真係好有屋企FEEL。肉質尚算新鮮,加埋個麵豉醬都可以! 但我個人認為五花肉要厚厚地先好食! 佢仲薄過埋豬扒! 個雞扒真係唔好叫,成件事好碎好薄好唔識形容。疑似有調過味,但完全無味! 都係要加麵豉醬食!係有好多韓國客,係咪正宗我唔知,但加加埋埋所有野,我唔認為會再幫襯。
唔記得係邊到睇到話不論部隊鍋定韓燒都好,
都好正宗同好好味!
於是朋友生日又同朋友仆到上去幫襯。
上到去職員話好FULL,
得返一張檯可以坐,,, ,,, 心諗特登黎到,算啦!
點知,,, 張檯係一張摺檯
! 仲要開係部LIFT
對面,
即每次開LIFT 門都要同D乘客SAY HELLO
!

都唔緊要! 如果D野好食!先講個部隊鍋!

朋友出名重口味,
但連佢都話好鹹!

肉方面就點左雞扒同五花肉。
五花肉好薄,
做唔到大啖大啖既口感,

係有好多韓國客,係咪正宗我唔知,但加加埋埋所有野,
我唔認為會再幫襯。
2015-03-30 7600 浏览
話說之前一直想試阿利水見星期六有時間就走左去食Lunch喇去到都無咩人唔駛等位先黎前菜六小碟炆牛肋骨定食($90)打頭陣既湯清甜好味自然增加食慾喇主菜牛肋骨炆得好淋好入口或者價位較高有三大件唔似其他食店得薄薄幾塊筋位就有某一啲部份比較有咬口喇肉質都實淨但係好幼嫩而且唔難同骨分開要加加分配菜有紅蘿蔔同蘿蔔兩樣都厚切上碟紅蘿蔔應該係新加入去唔夠淋之餘都唔太入味蘿蔔就超淋超入味加埋飯一齊食中和番個濃味就超正海鮮大醬湯定食($65)第二道菜要左個湯定食一上菜就見到紅borbor加上出哂煙熱辣辣就超開胃!先試一啖大醬湯見到好紅但只係帶少少辣味撈飯食真係岩哂豆腐又超滑仲有超多舊有湯係上面令到豆腐更惹味仲有幾舊翠肉瓜都好淋入面有幾舊蜆殼食完之後再睇下原來湯入面仲有好多蜆肉睇黎多唔多都係睇彩數之後仲有幾舊八爪魚仔入哂湯味辣辣地最後有幾舊蝦仔餐牌黎喇
話說之前一直想試阿利水
見星期六有時間就走左去食Lunch喇
去到都無咩人唔駛等位
先黎前菜六小碟
炆牛肋骨定食($90)
打頭陣既湯清甜好味
唔夠淋之餘都唔太入味
蘿蔔就超淋超入味
加埋飯一齊食中和番個濃味就超正
炆牛肋骨定食
海鮮大醬湯定食($65)
第二道菜要左個湯定食
一上菜就見到紅borbor加上出哂煙熱辣辣就超開胃!
先試一啖大醬湯
海鮮大醬湯定食
餐牌黎喇
2015-03-28
2015-03-20 6909 浏览
昨天與兩位好友相聚,一向鍾情韓國菜的好友選了這間餐廳~七點鐘到達餐廳,因為有訂位,所以唔洗等位😊。入到去都仲有好多空位,可能係因為平日,所以人不多~總括今餐都好好味😊價錢都算合理,唔錯~
昨天與兩位好友相聚,一向鍾情韓國菜的好友選了這間餐廳~

總括今餐都好好味😊價錢都算合理,唔錯~
前菜-八小碟
烤五花腩