2014-05-12 9193 浏览
去完韓國不久..就已經好想再食韓國野啦..於是一行3人去呢間阿利水試試有9小碟 haha~但我只係覺得個蘿蔔牛腩 魚旦同埋泡菜好食咋...(如果個泡菜可以再辣d就仲好味)叫職員將我地唔食嘅小菜拎走..幫我地加多少少d泡菜同魚旦俾我地姐..佢個反應係..好冷淡..跟住話我地知..冇咁多... 我地要求都唔係過份吧.......但換黎咁嘅回應? 韓國料理..有泡菜食是常識吧?好喇..朋友話每次黎都係食部隊鍋.....個鍋就好似好大架...正當我好期待之制料個賣相已經唔多吸引...鍋內芝士啦 腸仔、午餐肉、茄汁豆、什菇、椰菜 年糕和公仔麵,咁就2幾百蚊...其實個鍋我覺得一d都唔辣..茄汁味反而重d就真....冇咩特別可言3個女仔食次嘛...都唔係好夠..仲要加十幾蚊order多個公仔面...難聽d講句...屋企自己整都整到...

题外话/补充资料: 服務態度真係唔係咁好,,,我地10開始食..食到一半就提我地last order...之後叫我地埋單...提左我地3次..係3次...話我地知,,佢地收工嘅意思..仲將架下"難"車推埋出黎我地枱前面..講明我地唔係hea住吹水唔走那種,,係真係未食完..佢叫埋單果下我地仲夾緊野食架...
2014-04-26
2014-05-11 7363 浏览
這是本人第一次寫食評,實在是不吐不快。就按食的次序分享一下感覺:1.前菜—沒甚麼特別2.海鮮餅—很普通,吃不到甚麼味道,只覺得是煎焦了的麵粉3.海鮮炒年糕(辣)—唉,覺得自己吃着一條條辣椒膏的,阿媽吃了兩、三條就扁嘴了4.五花腩—我親眼目睹侍應誤將碟五花腩送到其他枱,並且已將一片肉放到燒烤爐,到發現送錯時就立刻夾起爐上的肉,放回碟上。此時我想:不會將這碟五花腩送來我這裏吧!?怎料真的送來,於是我直接問侍應肉是否煮過,她竟然講大話說沒有,我就將肉翻轉,肉的另一面根本已經變白,她才換過一碟。至於味道,好硬好難食,其實在烤爐上時已有一陣豬騷味,每人吃了兩小片已停口,吃剩幾片。5.牛排—因為五花肉太騷了,怕烤板染了騷味,影響之後的牛排味道,就請侍應換過一塊新的。牛排的色澤好吸引,脂肪分佈平均,抱予厚望。正所謂希望愈大,失望愈大,將第一片夾給阿媽,她卻說又韌又騷,於是我和老公也試一試,O No!連我們這兩位牛魔王都想吐出來呢,真的好難食$300不算平吧,吉野家肥牛還要好食呢!6.石鍋飯—最滿意的一道菜,飯軟硬適中7.生菜籃—約8片生菜,2片紫蘇葉,尾指般大小的青瓜、甘筍各2小條,就要$65,不值

這是本人第一次寫食評,實在是不吐不快。
就按食的次序分享一下感覺:
1.前菜—沒甚麼特別
2.海鮮餅—很普通,吃不到甚麼味道,只覺得是煎焦了的麵粉
6.石鍋飯—最滿意的一道菜,飯軟硬適中
7.生菜籃—約8片生菜,2片紫蘇葉,尾指般大小的青瓜、甘筍各2小條,就要$65,不值。
其實本來有叫蔘雞,慶幸漏單了,應該都不會好吃。
我試過很多韓國餐廳,這是最令我失望,貴的還是便宜的,都比這間好。第一道菜已經倒胃口,所以完全沒有興趣影相。$935埋單,實在不值!
2014-05-11
2014-03-30 11078 浏览
是夜請朋友吃生日飯,選在尖沙咀,一來食肆多,二來這區位置剛在我倆家的中間,故每次飯聚都會在這區。朋友想吃韓國菜,故找來H8訂到枱的阿利水。雖然說是訂枱了,但到食店時也要等位呢!坐下後翻看餐牌,跟其他韓國料理食店差不多,都是以燒肉﹑海鮮﹑鍋物為主,平時在鰂魚涌店吃午餐定食,沒想到原來晚市做法不同呢!朋友讓偏食的我作主,我就選了最愛的炆牛肋骨,以及點了一客豬肉拼盤作烤肉了。點菜後店員才端上免費前菜九小碟,除了泡菜﹑醃蘿蔔﹑芽菜等,還有沙律﹑涼粉及我喜愛薯仔,吃著吃著,炆牛肋骨來了。份量算是不少,差不多有五件大牛肉,香味濃郁,我也不客氣的大口大口吃著,牛肋骨炆得軟腍,骨肉容易分離,肉醃得夠味,但仍保留原來的肉味,佐飯超讚!這時候豬肉拼盤也來了,除了有我最愛的豬腩肉,還有豬頸肉﹑豬脢肉及應是以果汁醃過的豬肋骨,排得好好的即使未燒...看到已很興奮呢!店員開爐後,幫忙把豬肋骨剪開,逐件放在爐上開始烤起來,由於一次過放太多,我們忙翻了,既忙著反來反去的烤,也忙著吃,豬腩肉燒久一點又甘香又脆,早些夾來吃則肉汁豐盈,無論那種,都吃到豬肉的味道,即有點肉臊味,正!其餘的豬頸肉﹑豬脢肉及豬肋骨則一般,這店

前菜九小碟
炆牛肋骨
這時候豬肉拼盤也來了,除了有我最愛的豬腩肉,還有豬頸肉﹑豬脢肉及應是以果汁醃過的豬肋骨,排得好好的即使未燒...看到已很興奮呢!店員開爐後,幫忙把豬肋骨剪開,逐件放在爐上開始烤起來,由於一次過放太多,我們忙翻了,既忙著反來反去的烤,也忙著吃,豬腩肉燒久一點又甘香又脆,早些夾來吃則肉汁豐盈,無論那種,都吃到豬肉的味道,即有點肉臊味,正!其餘的豬頸肉﹑豬脢肉及豬肋骨則一般,這店沒有提供醬料給我們佐肉吃,好像只得麻油而已,不過這樣更能吃到肉的本味。
豬肉拼盤
韓國人的店嘛,服務是沒有的...除非你是老鄉...店的食物質素呢?是不錯的,不過又不是很出眾的那種,定價也沒有較其他平宜,尖沙咀的韓國料理多的是,確實不用刻意來這裡的,除非你跟我一樣,訂不到別家囉!

2014-03-11
豬肉拼盤
朋友生日想食韓國菜,本來係諗住去另一間的,但係要WALK-IN,太危險,所以揀左呢間,分兩輪時段,我們訂左8:30PM-10:30PM,上OPENRICE看到有食評話係米芝蓮推介餐廳,以為好GOOD的,所以都有期望的,我們坐在一張長枱,有兩個爐的,餐廳好迫,條走廊好窄.我們點左HITE啤酒,燒烤點左五花腩,不過仕應話要叫兩款燒烤先可以開爐,咁唯有叫一款雞肉啦,海鮮蔥餅,海鮮豆腐湯,豬手,炆牛肋骨,韓式拌麵,部隊鍋.先嚟八小碟前菜,分別有泡菜,豆腐,豆芽,黑豆,青瓜,脆肉瓜,沙律....份量好少的,但係可以再加,都幾好味的.泡菜都夠辣,豆腐都辣辣地的,黑豆幾特別,其餘一般.啤酒其實同青島冇咩分別,淡淡地咁啦,五花腩有三條連一片洋蔥,好硬的,好似雪左好耐咁,食評明明話有人會幫你燒,但係係冇架,要自己嚟,開火仕應都攪一輪先開到....燒完的五花腩切開一小片,我們點的豬手有菜跟所以可以用嚟包住加些豆瓣醬一齊食,都OK的,不過唔係入口即溶及好淋的感覺,係好硬好難咬的感覺,好似冇咩肉咩咁.好似唔係好新鮮咁. 海鮮豆腐湯都好多料既,有豆腐都幾滑身,蝦,菜等等...唔算好辣,味道都幾好,鮮甜的,燒雞肉

啤酒其實同青島冇咩分別,淡淡地咁啦,五花腩有三條連一片洋蔥,好硬的,好似雪左好耐咁,食評明明話有人會幫你燒,但係係冇架,要自己嚟,開火仕應都攪一輪先開到....燒完的五花腩切開一小片,我們點的豬手有菜跟所以可以用嚟包住加些豆瓣醬一齊食,都OK的,不過唔係入口即溶及好淋的感覺,係好硬好難咬的感覺,好似冇咩肉咩咁.好似唔係好新鮮咁. 海鮮豆腐湯都好多料既,有豆腐都幾滑身,蝦,菜等等...唔算好辣,味道都幾好,鮮甜的,燒雞肉都OK呀,幾香口,雞肉較豬肉滑身及容易咬呀.

海鮮蔥餅,見好多人都話好味,其實係麵粉餅,都幾好味,我初初以為係PIZZA的呀,入面都有些海鮮的,蟹柳,蝦咁上下. 炆牛肋骨,有些蘿白,蛋絲,牛肋骨都幾香幾淋身,好味的,不過我覺得份量較少呀.

豬手好大份,OK啦,好似冇咩味,要加埋D醬及菜一齊食先好味,係咁食冇咩特別的味道. 部隊鍋都好大個,有公仔麵,芝士,腸仔,午餐肉,焗豆,好多菜,金菇等等,全部攪埋一齊,個湯就好香呀,同埋都幾辣的呀,不過原來咁樣加埋晒一齊食又幾好味呀,個麵吸晒D湯味,芝士味唔係好出,但有焗豆又幾特別的呀.

韓式拌麵,有些青瓜絲,蘿白片,雞蛋半隻,蔥一些,仲有係豆瓣醬,攪埋一齊食,好有韓國電影FEEL,呢個麵夠辣好惹味的呀.

我們唔算叫左好多嘢食,但係都食到好飽,以為有多些菜的款式,但肉類較多. 這間餐廳原來唔係米芝蓮推介餐廳,我唔明點解D人會咁講,餐廳環境好普通,座位太窄,好多次仕應推車及收嘢都幾乎會推跌晒左右兩張枱上面既嘢. 仕應只有一個係韓國人,其餘的係呢泊爾人,我以為係好正宗的韓國餐廳,食物質素其實屬於一般,但價錢則屬於中上,還有我們雪了一個生日蛋糕在雪櫃,但到最後拿出來切的時候,蛋糕好像差唔多溶的樣子,同埋淋晒,冇凍既感覺.....唔知係雪櫃壞了還是別的原因呀...
HITE韓國啤酒
豆腐海鮮湯
韓式拌麵
部隊鍋
2014-03-08 9613 浏览
基於韓風襲港既關係, 朋友個個都中晒韓毒, 以為食泡菜就係韓星。好, 咁我今次就陪下佢地啦。一開始真係無咩期待, 因為始終都係香港, 我諗唔多唔少都有港味。朋友一早就BOOK定位, 好似驚死無得食咁。點知一去到真係FULL BOOKING, 令我明白到BOOK位既重要性。咁點野食尼一樣野就更係留番俾D韓星啦, 我就等食。果頭叫完野食, waiter就開始令D前菜過黎, 前菜既種類有好多, 真係幾韓國, 而且係任食。尼個煲就有D腸丫菜丫午餐肉丫豆丫果D野, 丫, 重有兩塊芝士係面, 雖然D配料都幾頹下, 但味道就出奇地好, 酸酸地鹹鹹地, 但又唔係冬陰功既味, 真係試下無壞。個海鮮薄餅都幾好食唔錯, 由其點埋佢上面既特色醬, 但感覺似泰國多D, 但我唔熟韓國菜, 可能真係差唔多味。紅燒牛排賣相就唔錯, 因為好COLOURFUL, D牛肉都炆得幾軟幾易入口, 但我摸一摸隻碟係唔熱既, 姐係佢係煮完先放上碟, 如果唔係會更好。海鮮炒年糕唔會太辣, 個色呃人, 好食推介。最後有個燒腩仔咁既野, 睇圖就知大概咩味, 但要講下個汁, 因為好特別, 唔係酸同辣咁簡單, 唔識講總之幾好食。
2014-01-25
2014-02-24 8937 浏览
依日另一半day off~早幾日聽佢講過想食韓lunch..就陪下佢食呢中午早少少接近lunch time~去到"H8-阿利水韓國料理"估唔到已經半full~食店唔算好大..環境都可以~由於太多客食店奉行搭檯制度~而當中仲見有好多韓國人幫襯呢~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~lunch set餐牌都有好多選擇~落完order好快送上前菜整體ok~只係泡菜過鹹..右中及右下既薯仔/豆腐就過甜另一半點"牛尾湯定食(跟白飯)"用牛尾煮成湯底~而湯料有牛肉..粉絲..什菜..金菇我唔食牛..影相聞到牛味勁羶~另一半話個湯底好濃郁反而湯料中既牛肉好韌口~整體就變得普普通通了我點"石頭伴飯定食(跟上牛肉清湯)"..可揀雞肉/豬肉我揀雞肉石頭伴飯~另外..牛肉清湯就叫另一半飲埋佢order後黎錯左2次~一次"辣海鮮湯"..一次黎左"牛肉石頭飯"製作需時都等左唔少時間~我地唔趕..係食店趕d囉(好多客等位呢)辣醬味道唔夠惹味~雞肉嫩滑..蔬菜料都好豐富飯粒帶半濕潤~如果乾身少少..就較為岩我口味整體食物都ok~服務有禮貌..只係order較為混亂refill茶水都好快手~另外前菜可以叫服務員ref
食店奉行搭檯制度~而當中仲見有好多韓國人幫襯呢
~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
整體ok~只係泡菜過鹹..右中及右下既薯仔/豆腐就過甜
另一半點"牛尾湯定食(跟白飯)"
用牛尾煮成湯底~而湯料有牛肉..粉絲..什菜..金菇
我唔食牛..影相聞到牛味勁羶~另一半話個湯底好濃郁
反而湯料中既牛肉好韌口~整體就變得普普通通了
我點"石頭伴飯定食(跟上牛肉清湯)"..可揀雞肉/豬肉
我揀雞肉石頭伴飯~另外..牛肉清湯就叫另一半飲埋佢
辣醬味道唔夠惹味~雞肉嫩滑..蔬菜料都好豐富
飯粒帶半濕潤~如果乾身少少..就較為岩我口味
整體食物都ok~服務有禮貌..只係order較為混亂
refill茶水都好快手~另外前菜可以叫服務員refill呢
2014-02-21
2014-02-22 7925 浏览
朋友推介話阿利水比金巴行術一眾韓國餐廳出色,當然要黎證實一下。有6款前菜,除左泡菜好好食,酸辣度都適中,白菜爽脆之外,其他都普通。lunch set都幾多選擇。韓式拌飯同石鍋拌飯個樣一模一樣,色彩繽紛又夠地道,已經吸引左我。一個膠碗一個石鍋,揀個平既試下啦。拌飯既青瓜,芽菜,豬肉等等好整齊咁排好,中間加隻流心煎蛋,賣相一流。辣醬好惹味,撈埋一齊,好好食。豬肉燒得入味,完全唔韌。蔬菜好爽好新鮮。不過始終都係石鍋有風味D,熱辣辣,有少少飯焦,用膠碗做唔到LI個效果,感覺差D野咁。拌飯就唔錯啦,但同行友人既海鮮炒飯,豆腐鍋都好似麻麻。而且一食完佢就放低張單係枱面,催我地走。

2014-02-21
  • 拌飯
2013-12-04 9453 浏览
今晚正是一整星期中最值得高興的happy friday,趕緊完成手上的工作後,馬上開始打量開餐的好去處,猶記起上次在醬缸吃到美味的牛肋骨,所以選擇了同樣以炆牛肋骨出名的韓國餐廳秀,鎖定目標後,滿懷興奮地向金巴利街進發,大約九時多到達秀的門外等候,當時已經有數位食客在輪候中,等候的時間一分一秒過去,接近十時,突然一位韓藉男士從店走出來示意,當時店內仍然有不少客人正在用膳,而且還有不少食物正在準備中,但是餐廳的最後點菜時間是十時,所以他抱歉地說出今天應該不能招待我們,最終也只好無奈地離去。 可是當時的自己對吃牛肋骨的想法沒有半點動搖,馬上在openrice內找到附近另一間米芝蓮2013推介餐廳之一的韓國菜館阿利水,它的牛肋骨好像有著不少好評,由於時間不早,不作多想便急急走往厚福街,乘電梯直達餐廳,店舖面積尚且寬大,餐桌間有一定的距離,私人空間足夠,可能當時已經是晚上十時多,不用等待便即可入座,餐桌的設計是供燒烤食物時用的,中央內置一個燒烤爐,所以桌面相對寬敞,一名韓藉太太率先前來熱情地作出招待和推介餐牌內的食物,一下子有點不知所措,因為餐牌內實在提供不少韓式食品,燒烤,煱物,熟食等一應俱全

可是當時的自己對吃牛肋骨的想法沒有半點動搖,馬上在openrice內找到附近另一間米芝蓮2013推介餐廳之一的韓國菜館阿利水,它的牛肋骨好像有著不少好評,由於時間不早,不作多想便急急走往厚福街,乘電梯直達餐廳,店舖面積尚且寬大,餐桌間有一定的距離,私人空間足夠,可能當時已經是晚上十時多,不用等待便即可入座,餐桌的設計是供燒烤食物時用的,中央內置一個燒烤爐,所以桌面相對寬敞,一名韓藉太太率先前來熱情地作出招待和推介餐牌內的食物,一下子有點不知所措,因為餐牌內實在提供不少韓式食品,燒烤,煱物,熟食等一應俱全,不過每客食物價格同樣差不到由百元開始,果然是米芝蓮的排場。
前菜--首先奉上的是七款前菜,五顏六色,每碟的賣相也相當精緻,非常豐富的視覺觀感,前菜包括有魚仔、芽菜、泡菜、魚片、翠玉瓜、菠菜和豬肉粒,從網上得知前菜的數量和款式每天都有些變動,挺有新鮮感,今次各款前菜的味道都不錯,當中印象最深刻的是泡菜,連一個不好酸辣的自己都可以連吃幾口,只因為泡菜的酸辣度適中,而且質感清新爽口,除了泡菜,還有魚片,口感十分有彈性,美味出色。
前菜
炆牛肋骨--食物上桌時,已經散發著陣陣濃郁的牛肋骨香味,份量方面也十分充足,牛肋骨與紅白蘿蔔等均是非常大件,急不及待地輕咬一口牛肋骨,肉味香濃之餘,肉質鬆軟和帶點油脂,味道甜美又不油膩,不過部份接近牛筋位置,不夠腍身,需要多費一點牙力咀嚼,若果牛肋骨可以再炆腍一點,相信會更加美味,不過自己仍舊比較喜歡醬缸的牛肋骨多一點。
炆牛肋骨
 蒸餃--一客九件蒸餃,即點即蒸,熱度十足,其大小跟一般的上海餃子無異,餃子皮尚算薄身,可以看到內裡包著火辣紅色的泡菜,餃子的餡料主要是酸辣惹味的泡菜和軟熟入味的豬肉,比例恰好,餃子內裡是乾身的和沒有湯汁,可能是泡菜的酸辣味道,這客菜式令人非常開胃。
蒸泡菜餃
蒸泡菜餃
泡菜煎餅--最後一客食物是泡菜煎餅,同樣是即點即煎,奉上時熱烘烘的,外型跟酒樓的煎薄撐十分相似,但是用上泡菜為材料,則令它的顏色相當鮮紅,煎餅份量相當大,可能先前已經吃下不少泡菜食品,最後無奈地要打包一半以上的煎餅離去,事實上煎餅是煎得不錯的,外層香脆而且毫不油膩,粉漿和餡料的比例也非常平均恰當,口感頗為煙靭,每口都充滿泡菜的酸辣味道。
泡菜煎餅
自己對阿利水的印象只屬一般,雖然環境寬敞舒適,而且食物水平也不錯,可惜心底仍然放不下秀,所以今晚的阿利水只可以說是秀的替身。
2013-11-01
2013-11-24 6815 浏览
呢間已經黎過好幾次,食過午餐,亦都食過晚餐。今次係食晚餐,因為另一半話想食番上次o既八小碟其中一個木瓜絲。試過平日去唔使book位都有位,點知今次去無book位,要坐lift口旁邊,好彩今次唔係想食燒烤。今次叫o左4樣o野﹣牛骨湯,海鮮蔥餅,全州石鍋拌飯,韓式豬手。食物質素:原來唔一定每次都係個8款,所以今次試唔到個木瓜,我另一半有o的失望。我同佢都係認為左上1,左下1,右下1,2都好好食。呢個牛尾湯唔係我地叫,係我地食前菜無耐就黎o左,我地已經覺得好奇怪,再加上我地上次食o既牛骨湯唔係用呢個方式上,係用鍋,即刻問阿豬媽係唔係我地,奈何佢唔識講廣東話,我用英文問,佢又話呢個湯係用呢個碗上,我地唯有飲,個時我地仲以為自己叫錯。呢個湯唔夠我地本身叫o個個好飲,有牛肉,蛋花同蘿蔔,有比較之下,唔建議飲呢個。我地飲o左一碗,就已經無飲。好足料,有勁多蝦,亦都好大個,不過唔知點解覺得個味普通o左o的,同我地上次係元朗食過o既海鮮蔥餅比較,呢個就比較無咁好食。突然出現o係我地面前o既牛骨湯,好感動,因為呢個好飲好多,而且有o的麵條係入面,可以一路飲湯一路食o的麵!本身想影張未攪o既相,點知個wai
呢間已經黎過好幾次,食過午餐,亦都食過晚餐。

食物質素:
牛尾湯
牛骨湯
全州石鍋拌飯
本身想影張未攪o既相,點知個waitress問完要唔要辣醬就開始攪。宜家好多地方都唔用生蛋,不過佢地有用,所以食落會滑o的,無咁乾,好多蔬菜,而且仲有牛肉,如果想食蔬菜又想食肉,大家可以唔使叫另一款牛肉石頭飯。
韓式豬手
本身以為係前菜,因為佢放係menu o既前幾版,但食完先醒起韓國人應該係一路飲一路佐酒o既小食。但大家唔好亂挑戰韓國豬手,因為超多,最少4個人先好叫,我地可能之前飲左1個半o既湯,只係食o左1/4!我覺得個醬唔係好夠味,豬手本身都有少少味。

餐廳環境:
坐得舒服,2個人都可以坐4人枱(因為無2人枱),唔需要搭枱,雖然係lift旁邊,有時打開o的人都會望住。

員工態度:
好好,我幾滿意,因為黎咁多次,無一個員工態度係差,今次佢黎錯o左個湯,會同我地講唔好意思,而且叫佢地refill前菜都會即刻拎俾我地。

價錢方面:
都係正常韓國餐廳o既價錢,不過今次我地叫多o左個豬手,感覺就好貴。無o左個豬手,兩個人都係3百幾左右。
2013-11-12
牛骨湯
全州石鍋拌飯
2013-10-31 5857 浏览
自從上次吃過School Food的韓式炒年糕後,雖然味道辛辣,卻令我多少對韓式炒年糕有點吃上癮來,以致近來終日對它念念不忘。於是,這個星期六,又跟E先生去吃韓式炒年糕了,而這次我們來到位於尖沙咀厚福街食廈H8的阿利水韓國料理 ,試試這一間網上風評不錯的正宗韓國料理餐廳的韓式炒年糕。這天,我們來得早了一點,才11:30而已,原來餐廳還在準備中,店員們正忙著擺放餐具,卻依然樂意招呼我們,讓我們有點不好意思。餐廳裝潢簡潔,帶點一貫韓國燒烤 / 韓式國料理傳統格局,而且面積頗大,放滿四 / 六人檯,座位寬敞而舒適,還有一間私隱度甚高、可容納8人的VIP房。一列玻璃窗採光度十足,令餐廳室內非常光猛;加上點點裝飾,不失別緻高雅。除了所見之店員全是韓國人之外,連當日光顧的客人當中,亦有為數不少的韓國人,由此推斷餐廳應該頗為正宗,因此才能吸引韓國人吧!午市設有阿利水午飯特色菜單,簡單來說有飯、麵條&烤魚定食選擇,價格$50-100,另加$7-10就有飲品,蠻划算。我們點選好了心水食物之後,就靜靜地等待食物。等了才沒多久,아줌마就為我們送上韓式前菜六小碟,兩個人的份量恰好。今天供應的前菜,從上至下,左

我們點選好了心水食物之後,就靜靜地等待食物。
今天供應的前菜,從上至下,左至右排列:魚乾仔、大豆芽菜、黑豆、醬豆卜、辣泡菜&辣魚片,每款的味道都不錯,尤其是微辣的魚片及酸酸辣辣的泡菜,正好用來開開胃口。
冷麵定食 $50
這個韓式冷麵其實材料簡單,除了主角蕎麥麵外,還有烚蛋、雪梨片、蘿蔔片&青瓜絲等,浸在冰凍的冷湯中,아줌마先替我們剪麵,又教我們在吃的時候,加點黃芥末及白醋,拌勻同吃更加美味。蕎麥麵入口既冰涼,又煙韌彈牙,伴以加入黃芥末及白醋拌勻的冷湯,味道酸酸辣辣,更為惹味、醒胃,加上其他爽脆配料同吃,口感更為豐富,的確不失為一道降溫的消暑佳品,難怪韓國人愛在吃燒烤後來一碗消暑清熱了。
海鮮炒年糕 $100
這一碟海鮮炒年糕真的非常美味,一上檯就被它鮮艷奪目的顏色吸引,忍不住要先「嚐」為快。驟眼看已經知道海鮮炒年糕不但醬汁非常多,而且材料豐富,有蝦、蜆、魚肉、魷魚等多種海鮮;炒年糕質地煙韌,富有嚼勁,每一條年糕都沾滿醬汁,入口除了韓國辣醬的辣味之餘,亦帶有點點甜味,再加上海鮮的鮮味,味道香濃而有層次,非常惹味,同時亦充滿韓國風味,值得推介。
食物方面,雖然這次我們只嚐了午飯特色菜單的兩款韓式美食,但水冷麵及炒年糕都是韓式傳統地道食物,而餐廳做得味道一流,因此絕對可以再來品嚐。

是日最值得一讚的是得到非常親切、友善的아줌마於整餐午餐的熱情招待,雖然아줌마說的是韓語夾點點英語,亦無阻她跟我們溝通,反而讓我們更覺她的熱情好客,就這樣如此渡過了一個非常愜意的午間,謝謝。

無論是服務,還是食物,亦是如此地道的韓國風味,如是入選米芝蓮2013推介餐廳亦是理所當然的。

臨走時,隨便翻閱門口的餐牌,晚市主打各式肉類燒烤,還有各類新鮮游水海鮮菜式 ( 這點當你看見店中的海鮮魚缸就知道 ),下次來一定要一試他們的晚市燒烤肉類&海鮮。

期待下一次的阿利水韓食之旅。

• 海鮮炒年糕
  • 冷麵
厚福街靚靚大廈,全食店!!除左運氣話黎就黎,我都係話食就食。突然想食韓國燒烤,就阿利水啦。先黎例牌8小碟:辣嫁唔講,最好食就係豆芽同隔黎嫁菜菜;竟然仲有個食落先知係咩嫁蘋果沙律,幾新穎喎;有一碟不得不提,青青地色嫁'舉若',完全係豬油膏,不彈牙,冇味,油淋淋,唔知想點。皇牌燒牛肋排:GOOD!專人燒,時間掌握恰到好處,啱啱熟,保留哂肉汁,腌得夠味,唔洗點醬都一流!雞肉: 一獲熟,哈哈。當然味道不及牛肉,又冇咁嫩滑,但都OK啦。海鮮豆腐湯: 我唔係好食得辣,但我飲哂呢個湯。已經就超出我可接受辛辣範圍,不過真係好野味,愈飲愈想飲,又多料,全部KO哂!!石頭鍋飯: 係食過最hea嫁石頭鍋飯,平平冇奇,但單叫要$100。而且飯好硬,飯焦太多太黑-.-同韓雅琳差9皮...以上係一個SET,$550,未加1

以上係一個SET,$550,未加1

2013-10-04 3891 浏览
在香港吃了那麼多次的傳統韓國燒肉 還是沒有機會去韓國吃 >_< 唯有再試吃別家吧 這次去了朋友推薦的燒肉店『阿利水』 名字好特別~ 看名字不會覺得是韓國料理店喔 而且這家是樓上店 所以我一直沒有發現囉 坐電梯上去之後 一開門就已經是店面了店員首先幫我們上了九樣《韓式前菜》 前菜的款式是我見過最多的 色彩是最繽紛的 最常見的是各種淹煮過後再冷藏的蔬菜 其中我覺得又特別又好吃的是有三款::: (左上)像是南瓜甜餅但口感是軟Q軟Q的 (中間右2)像是炒肉片 冷過後依然爽脆好吃~ (右下)韓國的蒟蒻配上一點醬油 又軟又Q又好吃!首先 我們點了必點的《韓式厚切五花腩》 三大片厚切的五花腩 沒有用任何調味料淹製過 粉紅色加白色的肉 加上洋蔥 還沒燒就覺得好吃之後店員就開始為我們服務了 那燒烤的聲音和味道 真的讓我愈來愈餓了 聞到那香味 口水都要流出來啦店員很快地把五花肉燒好好的 並切成一小塊一小塊 五花肉燒得剛剛好 外面有點焦脆的香 裡面的肉好嫩喔在生菜包裡 我還放了泡菜、芽菜、辣醬呢xD第二樣必吃的就是韓式的《王牛扒》 我們在吃五花肉的時候 服務員已經切好牛扒肉 好整齊的排在碟上
在香港吃了那麼多次的傳統韓國燒肉
還是沒有機會去韓國吃 >_< 唯有再試吃別家吧
這次去了朋友推薦的燒肉店『阿利水』 名字好特別~
看名字不會覺得是韓國料理店喔 而且這家是樓上店
所以我一直沒有發現囉 坐電梯上去之後 一開門就已經是店面了
店員首先幫我們上了九樣《韓式前菜》
前菜的款式是我見過最多的 色彩是最繽紛的
最常見的是各種淹煮過後再冷藏的蔬菜
其中我覺得又特別又好吃的是有三款:::
(左上)像是南瓜甜餅但口感是軟Q軟Q的
(中間右2)像是炒肉片 冷過後依然爽脆好吃~
(右下)韓國的蒟蒻配上一點醬油 又軟又Q又好吃!
首先 我們點了必點的《韓式厚切五花腩》
三大片厚切的五花腩 沒有用任何調味料淹製過
粉紅色加白色的肉 加上洋蔥 還沒燒就覺得好吃
之後店員就開始為我們服務了 那燒烤的聲音和味道
真的讓我愈來愈餓了 聞到那香味 口水都要流出來啦
店員很快地把五花肉燒好好的 並切成一小塊一小塊
五花肉燒得剛剛好 外面有點焦脆的香 裡面的肉好嫩喔
在生菜包裡 我還放了泡菜、芽菜、辣醬呢xD
第二樣必吃的就是韓式的《王牛扒》
牛肉味超濃 超JUICY的 超級喜歡喔 >3<
另外點了朋友最愛的《辣豆腐海鮮湯》
這裡的鍋比別店大一點 而且湯裡的料好多喔
好多滑嫩的豆腐 有蝦子有魷魚又有蜆
辣度同咸度都剛剛好 味道辣中帶鮮甜味喔!!
而我們這次來吃的主角是因為《韓式部隊鍋》
之前看旅遊節目 看著那些主持人吃得好開心喔
所以這次我也耍吃吃看 但說真的 有點失望!
明明主持人說是辣中帶甜 然後就是濃濃的芝士味
為什麼這裡的部隊鍋只有酸味呢 =___= ???
該有的配料幾乎都有的 味道怎會跟想像差那麼多
香腸,王子麵,芝士,午餐肉,泡菜,白菜,茄汁豆,金針菇…
而且最基本的王子麵都沒有QQ的… /____\
下次還是去別家的再去吃吃看好了!!
《海鮮煎餅》很大一份 但味道算是蠻普通的
蔥沒有切細 是很大一段 香氣沒有出來
海鮮的料不算多 只有小小的幾顆粒 沒什麼味道
味道都只是來自於蛋和麵粉的味道而已
外面有一點點脆 裡面是軟軟的 試過就好了!!
雖然食物質素和味道 是好壞參半
但係店員的服務全部都好有禮貌 值得表揚=]
2013-09-21 2603 浏览
阿利水在尖沙咀已營業了一段頗長的時間,之前曾經想和媽咪來,但原來2個人不能訂位的。這次3個人,終於可以成行。我訂了6時,即早的一轉,大約6時15分左右才到達,但已經有很多人,我估計沒有訂位應該吃不到。店的面積原來不大,枱與枱之間的距離也不多,但也不會坐得不舒服。而且雖然全場坐滿,但也沒有出現大吵鬧的情況。阿利水提供為數不少的食物,我們看餐牌也看了一會。期間見到很多桌都點了什麼什麼“煱”,看上去很大堆頭很吸引人,不過價錢卻不便宜。其實阿利水的價錢和韓國街的相比也真是較高的。等了一會,9小碟上場,嗯,款式不少,沒有什麼特別不過挺好吃,不知道能否免費追加。我特別愛吃那翠玉瓜。不過其中有一碟只有那2件煎餅,真的有點小家,畢竟我們有3個人。首先上場的是牛肉炒粉絲!相片有點朦是因為此粉絲非常熱辣,那蒸氣不斷湧上來。這炒粉絲並不濕也不油,牛肉、蔥及椰菜很足料,粉絲連著蔥及椰菜吃特別好吃。吃韓國菜不能少的煎餅,大家遷就我所以要了海鮮煎餅。這煎餅沒記錯的話好像要且看超過100大元,但是成品看上去好像應該要便宜一點。煎餅水準不錯,薄之餘也香口,3個人每人2-3片左右。與炒粉絲一樣,煎餅也是不太油,很值得欣

吃韓國菜不能少的煎餅,大家遷就我所以要了海鮮煎餅。這煎餅沒記錯的話好像要且看超過100大元,但是成品看上去好像應該要便宜一點。煎餅水準不錯,薄之餘也香口,3個人每人2-3片左右。與炒粉絲一樣,煎餅也是不太油,很值得欣賞。
再來便是石頭窩飯,近乎生的牛肉和蛋放在飯上,侍應侍我們拍照後便將窩內的所有材料混合。這樣看好像沒什麼料但這只是幻覺。我們3個人也可以分到足夠的份量而且每一口也有料。
混合好後成這樣。由於"窩氣"太好,所以水蒸氣很久也沒散開。飯吃起來濕潤,但待其涼卻後有飯焦可以刮起,好吃!
還點了一款,但忘了名字,猶記得是超過150大元。可別以為碟上的全是魚件,其實有很多蘿蔔及薯仔。說真的,我也不知道這是否正宗,但可以確定說的是,很好吃! 熱辣辣的魚混合了韓式辣醬非常惹味,蘿蔔本身的清甜已被醬汁掩蓋,薯仔則軟硬度剛剛好,沒有煮過頭。
最後上來的是海鮮炒年糕。雖然知道年糕很胖,但每次吃韓國菜也要點! 因為沒有心思在家自製喇。配料和年糕幾乎是一半一半,醬汁有點甜,很易入口。年糕煮得不錯,咬下去煙煙韌韌,現在寫起也想吃。
總括來說,阿利水走中價路線,食物好吃,但香港實在有太多的韓國餐廳,短期內還是想試別家的。
2013-09-17 1930 浏览
想食正宗韓國菜, 但不想食韓式燒烤, 不想貴, 想去油尖旺區. 上網check. 此店評分不錯. 便在一個平日下午去食個午飯.黃金地段商業區TST, 有一條與其繁華不甚相配的小街---厚福街, 卻是TST著名的經濟型食街, 深得白領歡迎, 我今天要去的店的大廈, 一整幢都是食店, 可以挑一間你喜歡的光顧.我與朋友去到時已是午巿的尾聲, set lunch 選擇很多, 我們點了純豆腐Jigae及鱈魚定食. 首先上菜是六小碟, 有Kimchi, 芽菜/菠菜小食, 醃魚, 茄子, 蝦米菲菜小食等等, 我覺得不算是韓式, 部份或者已中式化吧?我點純豆腐Jigae, 是因為我在韓國吃過很好吃, 但回港後吃不到那種味道, 這店也不例外, 可能是水的關係吧, 水可是豆腐重要的材料. 豆腐浸在Kimchi微辣的湯, 白飯一大碗, 不是一般女生能消化的份量. 至於那個烤魚飯, 不要提了, 以為是雪魚, 最後吃的不知道是甚麼魚, 沒有魚的油香, 肉有點霉, 失望.我想我點錯東西吧, 見附近OL吃石鍋飯吃得津津有味, 我應該點別的東西吧.不過, 以TST的消費, 這裏的環境及款式, 我倒想再來一次, 多給它

不過, 以TST的消費, 這裏的環境及款式, 我倒想再來一次, 多給它一次機會.
餐前六小碟
2013-09-17 1382 浏览
 尋晚同2個靚女同事去阿利水, 無book位, 南亞藉女侍應話無位full booking, 但我地唔肯走, 等左一陣終於有位la ^^我地order左海鮮鍋同蝦餅. (大家都好細食, 下次多D人再食多D)先上9小碟, 份量唔多, 但多數都好味, 泡菜, 紫菜, 魚仔.......正!蝦餅係原條大蝦, 好鮮味!海鮮鍋(HK$500) 真係物超所值, 有鮮鮑魚, 大蝦, 花蟹, 青口, 原條魷魚, 八爪魚, 皇帝菜 & 一D配料, 好大鍋 ^^ 煲左一陣, 韓藉oppa過黎"不"起少少湯, 初頭以為佢"不"完就走, 點知佢攞起較剪同夾, 將D海鮮起殼, 剪件, 手法利落, 服務唔錯!滾緊之時, 韓藉大姐"不"起D海鮮連辣湯俾我地食住先, 跟住就將D大蝦起殼, 俾D肉我地食, 個蝦頭就放番落去繼續煲. D 湯辣度剛剛好, 同埋海鮮好新鮮, 好好味, oppa同大姐服務唔錯!讚!今晚好盡慶, 笑都眼妝溶溶地都唔知, 哈哈!

小碟
蝦餅係原條大蝦, 好鮮味!

HK$500 海鮮鍋

今晚好盡慶, 笑都眼妝溶溶地都唔知, 哈哈!
题外话/补充资料: 海鮮鍋, 蝦餅
2013-09-16