2018-06-12 303 浏览
呢間餐廳位於旺角女人街,其實一啲都唔起眼。 我見門口有米線嗰樣先入去,但入到去又唔見餐牌有米線,反而有超過20個唔同嘅餐。 我同事好似患咗選擇困難症,揀極都揀唔落。最後佢就叫咗價值45蚊嘅揚州炒飯午餐,而我就叫咗一個咖哩彷鮑魚石斑焗飯餐。大部分餐都包湯同嘢飲,性價比算高。我同事兜揚州炒飯超級大碟,兩個女仔都夠食。但 炒飯嘅顏色唔知點解咁黃,好似落咗咖哩粉咁。 我同事話兜飯炒得好濕,唔好食。我嗰咖哩焗飯啲石斑鹹到好似鹹魚咁,但耐何我唔想浪費食物,硬著頭皮都食曬佢。呢區大把選擇,下次去過第二間囉。

呢區大把選擇,下次去過第二間囉。

2017-12-01 655 浏览
今日要過黎旺角買東西關係 所以一大早就過左黎, 搞到兩點幾終於 把所有嘢買完。就求其入左呢間餐廳。 uncle 4餐廳 由於好肚餓關係 好快點咗個炒飯 忌廉湯 凍檸茶47大元 係旺角 都算係咁好快就上咗凍檸茶同 忌廉湯 凍檸茶勁大杯 比起其他餐廳仲要大 忌廉湯都好多料 有蟹柳獅子狗蘑菇粟米洋蔥 又吾“杰身“ 好飲。主角抄飯上埸 肉丁雞粒炒飯肉丁同雞粒都幾多 炒飯夠干身 有淡淡咖喱味 份量都幾多 幾好味。總計嚟講 係旺角47元 有湯又有凍飲有炒飯三個字:平靚正
由於好肚餓關係 好快點咗個炒飯 忌廉湯 凍檸茶
47大元 係旺角 都算係咁
主角抄飯上埸 肉丁雞粒炒飯
總計嚟講 係旺角47元 有湯又有凍飲有炒飯
三個字:平靚正
  • 肉丁雞粒抄飯
2017-10-12 529 浏览
這間快餐店的店名是幾得意的,阿四開的快餐店,到底水準怎麼樣?吃過便知曉。 我吃的是早餐,在店中款式不少的早餐選擇中,我揀了較為特別和少見的「豬肉乾湯米線 + 餐肉煎蛋 + 牛油餐包」早餐($31)。 餐包、煎蛋與午餐肉就不用多說了,都是普通不過的茶餐廳貨色,特別是煎蛋,是全熟的,連一點蛋汁都沒有,更是毫不吸引。不過我之所以會揀這個早餐,無非是為了那較為特別的豬肉乾湯米線吧了,所以最重要的還是這豬肉乾湯米線是否令自己失望。幸好,它還算不錯。雪白幼滑的米線,伴隨著的,是味道不太人工,也不太淡的湯。都算幾多的配料,除了已醃過的深褐色幼身豬肉條外,還有脆卜卜的花生、驟眼看來似是薑絲的筍絲和添色添味的雪菜與青蔥。吃上一碗,比平日常吃的火腿通粉、沙嗲牛肉麵等來得特別,也更加吸引。這一頓阿四早餐,雖不算十分出色,總算有點新意。

這一頓阿四早餐,雖不算十分出色,總算有點新意。
$33 (早餐)
2017-03-05 740 浏览
今日下午我們去咗旺角通菜街諗著睇吓揀邊間餐廳食飯好,之後見到呢間叫「Uncle 4」餐廳覺得個名都幾特別,所以我們就入咗去食下午茶!我們叫咗豬扒小鍋米線嘅米線煮得好腍身,唔係好彈牙,湯底嘅味道比較淡,豬扒煎得唔係好香口,但肉質都幾鬆化!鷄脾小鍋拉麵嘅拉麵亦煮得腍身咗啲,但都算彈牙,而炸鷄脾分開另上,炸得都幾金黃香脆,肉質好嫩滑,而且肉汁都幾多!乾炒黑椒牛柳烏冬嘅烏冬好煙韌彈牙,牛柳嘅肉質都幾鬆軟,黑椒汁好惹味濃郁,但味道唔會過鹹,而且份量都幾大碟!
我們叫咗豬扒小鍋米線嘅米線煮得好腍身,
唔係好彈牙,
湯底嘅味道比較淡,
豬扒煎得唔係好香口,但肉質都幾鬆化!
鷄脾小鍋拉麵嘅拉麵亦煮得腍身咗啲,
但都算彈牙,而炸鷄脾分開另上,
炸得都幾金黃香脆,
肉質好嫩滑,而且肉汁都幾多!
乾炒黑椒牛柳烏冬嘅烏冬好煙韌彈牙,
牛柳嘅肉質都幾鬆軟,
黑椒汁好惹味濃郁,但味道唔會過鹹,而且份量都幾大碟!
豬扒小鍋米線
鷄脾小鍋拉麵
乾炒黑椒牛柳烏冬
2017-02-23
鷄脾小鍋拉麵
乾炒黑椒牛柳烏冬
2017-01-31 602 浏览
離家很久,非常懷念鄉下的海南味道,偶然行旺角發現這家Uncle 4(阿四快餐),招牌寫著「海南抱羅粉」,非常興奮即入去食,進到店家聽到熟悉的海南話,不得不說在異鄉能發現同鄉的店家真的非常開心。還未看菜單就已決定要試一試海南的傳統味道---抱羅粉,於是直接叫店家寫一碗,等待的過程中全是對於家鄉味道的期待。菜上來了,是滿滿回憶中的抱羅粉的樣子,豬肉乾、花生、酸筍等食材配上醬汁及海南特色的「抱羅粉」,未開動先激動。結果開動之後卻發現異鄉的家鄉味失去了家鄉的味道,或因在香港沒有那麼多人會認識這道食物也很少點這道食物,所以食材如果要從海南入貨過來成本會太高。因而粉的部分應該是由抱羅粉換成了米線,即三x米線的那種米線,只不過沒有湯。然後醬汁的部分由海南抱羅粉傳統的醬汁變成了芝麻醬or??吃不出什麼味道,但已不是傳統的醬汁味~最核心的食材都被替換了,多少有些失望😞不過其實之後我還是去過兩三次的,去吃這道無人欣賞而變味了的家鄉菜,雖然味道不如意,但聽著店家的海南話,至少還能假裝自己還在家鄉。

海南抱羅粉

2017-01-26 369 浏览
salted shanghaied shun vegetables Light grilled pork chops An done fried egg Rice noodles Yuen nam style Thicker and more like spaghetti the sweet milk silky tea Delicious even with out any sugara butter bread For everyone My sister has cutlet pork chop With bones 2 bacons An eggmen introduced to Uncle 4For breakfast Now I can see Tasty 😋 Quick Tissue is always available Extremely good milk tea
Light grilled pork chops

Quick
Tissue is always available
Extremely good milk tea
2017-01-26
$32 (早餐)
  • ☕️milk  tea  hot
  • Pork  chop
2016-08-30 690 浏览
這才是真正的茶餐廳,三個字「快」「靚」「正」!第一次來就試試個鐵板🤔🤔叫了個非常霸氣的「帶子蟹柳札肉鮑魚炒一丁」($60),完全沒有騙人,以上的東東全都出現於鐵板上,而且份量不少,夠穫氣👍🏻👍🏻👍🏻鐵板魚柳,配了洋蔥汁。魚柳沒什麼特別,反而洋蔥汁就誇啦啦👏🏻👏🏻👏🏻黑椒牛柳炒烏冬,友人說料比烏冬多😂海南雞飯或者你就吃膩了,咖哩汁魚翅海南雞飯($55)你又吃過了沒?雞很多,汁很多,滿到瀉出來了😂紅白湯都足料,味道可以。
黑椒牛柳炒烏冬,友人說料比烏冬多😂
紅白湯都足料,味道可以。

2016-06-15 747 浏览
月頭去整頭髮前的午餐求其在Solon附近找間餐廳果腹便算,一個人的浪漫最好食碗麵啦,行過這間搶眼的阿四快餐門面貼滿米線的餐牌,中正我心水喎!!適時下午茶時間$35一碗米線送飲品一杯,平過去譚仔食喎!!選了{腩肉炸醬小窩米線},或許是下午茶的關係份量不像平時吃的大碗米線般巨型,配料一樣有花生,芽菜,韮菜,腐皮及酸菜等~連皮腩肉件頭較厚吃下質感一流,腩肉滷得香味頗足咬下軟糯QQ的豬皮味道甘香,而肉質亦軟淋鬆化煮得十分出色^0^,而炸醬味道亦合格有餘呢~而湯底亦算幾好味起碼吃罷沒口喝吖!!可惜米線過於軟淋毫無質感可言失敗非常呀!!最後加$2要了杯{凍檸檬茶},味道沒甚特别不過茶沒反已收貨啦~

適時下午茶時間$35一碗米線送飲品一杯,平過去譚仔食喎!!

2016-06-06
2016-02-12 744 浏览
同太太行旺角,shopping 重要,食不重要。所以,好多時都會比較求其,是日在女人街內漫步,行行下,就選中這一間《Uncle 4》簡單食晚餐。這《Uncle 4》,我可以說是越做越低級,因為我最初認識的他,是在港景峰商場的一間港式西餐廳,另外的一間,樂道的《阿四快餐》人家就真係一間大眾化的快餐店,而這一家中文名亦是《阿四快餐》的店,就感覺有點奇怪。太太點了一個豆腐什菜飯,味道一般,只是把一大堆雜菜加豆腐煮熟再打個茨汁,味道,說真一句,係冇乜。我點的是咖喱牛腩飯,咖喱算是不錯的,主要是因為味道夠晒濃,香口的咖喱加上牛腩,是絕對的味道好。而咖喱牛腩,用來撈飯是最完美的。我面前的這一大碟飯,食晒。飲品,熱飲加$8,凍飲加$10,不經濟也。每人吃了50多元,以這價錢來配這質素,不值。

我面前的這一大碟飯,食晒。
飲品,熱飲加$8,凍飲加$10,不經濟也。
每人吃了50多元,以這價錢來配這質素,不值。

2016-01-12 437 浏览
原本今晚想去目標餐廳食飯,可是被人包了場,於是走去女人街覶食好了。Uncle 4 是阿四快餐的姊妹店,但走的路線不一,卻是有茶記的風格,內裡以紅色為主調,份外搶眼。餐牌裡的食物多樣化,中西日式都有,看到眼花撩亂。不過在下還是有了目標,固然選擇上大大的收窄。羅宋湯是一貫常點來的餐湯,這湯還是很地道的港式羅宋湯,還有一小坬的牛肉在內,油份頗高,而且酸辣味道都有。黑椒豬扒配薯菜。黑椒汁要自己加上,加上後還有滋滋作響。豬扒尚算厚切,有咬口,大黑椒汁不太辣吧。薯條是不脆的,是一般茶記的薯條般的模樣。這天氣溫稍高,點來一杯凍奶茶,還是好的,至少有茶味和茶香。雖然去不到想去的餐廳,唯有留待下一次去吧。

這天氣溫稍高,點來一杯凍奶茶,還是好的,至少有茶味和茶香。
雖然去不到想去的餐廳,唯有留待下一次去吧。
2015-12-23
2015-08-08 303 浏览
服務態度非常差,又冇禮貌⋯⋯個個好似趕收工咁(咁想收工不如立即辭職啦)。是次用餐為晚餐,共兩人。叫了一個乾炒牛河 和 牛肉粒炒飯(個乾炒牛河味道非常怪,又多油⋯⋯好似d油唔洗錢咁,個炒飯都係一樣)本來諗住叫餐飲,點知⋯⋯成十幾蚊一罐可樂 檸茶 檸水 奶茶 咖啡果d都要十蚊。總括嚟講⋯⋯好⋯難⋯食!

是次用餐為晚餐,共兩人。

叫了一個乾炒牛河 和 牛肉粒炒飯

總括嚟講⋯⋯好⋯難⋯食!
2015-08-08
2015-06-25 355 浏览
通常係通菜街餐廳都好少幫襯一來門口D人不停叫你入去,連睇下個餐牌時間都冇,有D硬銷成分,,但unlce 4係我第二次幫襯,價錢對於我地學生,想儲錢係吾錯選擇,我每次去都叫米線,對於女仔真係大大碗,食左一半就好飽,食吾晒,仲冇最低消費同加一服務費添!但係D員工服務真係串串地,但係位於旺角間間服務都係差ga la...但都會再幫襯同介紹人去

但都會再幫襯同介紹人去
2015-06-21
$50 (早餐)
  • 海南過橋撈米線
2015-05-18 465 浏览
去女人街搵間新餐廳上下。有間UNCLE 4名字特別,門面新淨,加上門口阿姐樂力推銷,就試一次!餐廳似快餐店格局,地方大,而且有2樓。被安排的位置超級寒冷,已經叫店員調校一下,原來只有18度冷氣。冷氣依然照頭吹~最後自己轉去其它位置。按照UNCLE 4的名字,以為食西餐。看看餐牌,原來UNCLE 4是本地茶餐廳。11時 1至,凍飲唔加錢,叫粉麵飯送湯/飲品, 幾抵! 可惜這個時間,很難去到。最後選了午餐$42有湯有飲品干炒牛河$42 即叫即炒,送上時熱辣辣!牛河炒得不錯,條條分明。牛肉鬆化淋身,味道不錯。只有羅宋湯或忌廉湯,如果有中湯就好。選了忌廉湯,味道一般,太"潔"身,好似食緊糊仔。奶茶+$2 一般茶餐廳水準。
最後選了午餐$42有湯有飲品

干炒牛河$42
奶茶+$2 一般茶餐廳水準。

2015-05-14