2006-01-26 13 浏览
如果唔係有King Parrot Group 張World Card﹐我估我唔會去試呢間餐廳。不過一試之下又算食得過喎﹗食物唔算太標青﹐不過以呢個價錢來說﹐都算ok。去過兩﹑三次﹐最印象深刻係11 月底去食﹐有個蟹粉麵。初初以為會係拉麵﹐不過點知好似公仔麵咁﹐但係食落又出奇合拍喎﹐好得﹗價錢都係$78 (好似咁上下啦﹗) 一碟﹐蟹粉都唔少架﹗另外我最鐘意就係佢可以訂位(平時行過好多人係出面等架﹗﹗)。有次我話要訂窗口位﹐個姐姐係電話度話儘量安排﹐去到真係有喎﹐幾開心呀﹗望出去就係銅鑼灣海旁﹐對面尖東﹐那次近聖誕﹐有燈飾睇添呢﹗不過最差就係而家佢地分兩輪﹐食第一輪就要7 點半俾返張檯佢地囉﹗

(非会员)
星期二打去book星期日, 仲要係630咁早, 去到先話冇得坐!!!都唔知有冇搞錯!!!!!!!
星期二打去book星期日,
仲要係630咁早,
去到先話冇得坐!!!
都唔知有冇搞錯!!!!!!!
2005-12-01 0 浏览
1)醉雞($50) - 細細兜,密密食,價錢唔貴,好香酒味,不過唔滑&冇雞味2)全盒菜飯($75)內包括有- 菜飯兩碗<<<少菜又唔香-賽螃蟹<<<mix左的南瓜, 的味又怪, 又唔香滑, 不知所謂,係我食咁多間上海野最差勁的- 炸排骨<<外形似炸魷魚,味道似豬扒,冇乜特別- 豆腐<<一般貨式- 五花腩<<又鞋,又un,又唔入味,放左幾件入口,咬唔爛要吐返出黎(真係折福)3)阿拉湯包($30/5件) <<<的人讚不絶口..我覺得好一般,只係用30蚊呢個價有五件..係幾抵食服務幾好, 環境都唔錯,食物質素比其它上海店差…都唔明點解咁多人讚good我男友話的人一係未食過好野,一係就係度做馬我有個fd又話呢度的野幾好味,佢話“你可能叫左難食0個的”即係話黎呢度食野,睇下你好唔好彩..又或者睇下大廚個日好唔好心情啦﹗埋單:$172…好味就抵, 唔好味既話就好貴~

2)全盒菜飯($75)
內包括有
- 菜飯兩碗<<<少菜又唔香
- 炸排骨<<外形似炸魷魚,味道似豬扒,冇乜特別
- 豆腐<<一般貨式

我男友話的人一係未食過好野,一係就係度做馬

我有個fd又話呢度的野幾好味,佢話“你可能叫左難食0個的”

埋單:$172…好味就抵, 唔好味既話就好貴~
2005-11-20 0 浏览
18/11 7;30pm放工後同男友行過黎食晚飯,因用東亞卡有3個$100既set,我地叫左set C:阿拉湯包5隻,糟溜爽肉,奶油津白,杏汁南瓜丸子.另要臭豆腐$25.阿拉湯包---吾錯1皮夠薄,蒸得恰好,湯汁算清,肉餡夠新鮮!糟溜爽肉---配料有蔥段及秀珍菇,爽肉帶頗濃酒味,但我地食食下發覺有2-3條頭髮,告知經理,我地要求佢換過碟細既比我地,佢都肯換,服務算系咁啦!奶油津白---味道尚可!杏汁南瓜丸子---杏仁味頗香,杏汁頗滑,但南瓜丸子食吾出有南瓜味.臭豆腐---炸得夠乾身,細細粒,點甜醬/辣醬,味道合格!全部菜色份量屬細碟,環境昏暗,都算好坐,埋單連加一$137,欣賞佢個set吾會用原價加一!若有東亞卡既食友可以一試.
18/11 7;30pm

奶油津白---味道尚可!

臭豆腐---炸得夠乾身,細細粒,點甜醬/辣醬,味道合格!

若有東亞卡既食友可以一試.
2005-11-19 8 浏览
19/11/2005 12:15pm相約一個在附近工作的朋友吃午飯. 因我早一天預訂海景位置的枱, 所以我們可享受一頓怡情的午餐.我們不餓, 只點了三個菜: 素菜粒蒸餃, 四喜烤夫(忘記正確寫法)和三鮮湯麵(蝦,帶子, 魷魚)三個菜都很美味, 尤以素菜粒蒸餃最合我意. 用料新鮮.四喜烤夫也很好, 有烤夫, 冬菇, 毛豆等. 驚喜的是它是熱盤而不是冷盤, 煮得入味. 湯麵的湯底很清, 湯麵跟餸分開的. 蝦尤其爽和新鮮. 如果能加多些蝦,帶子, 魷魚就更好了. ^_^除了環境, 服務也值得一讚. 希望能和這位朋友再吃飯呢! 畢竟已多年沒見了.P.S. 抵食一欄我想給它3.5, 但沒有半分.
19/11/2005 12:15pm

P.S. 抵食一欄我想給它3.5, 但沒有半分.
2005-10-16 3 浏览
琴日想係cwb 食得好d~又見大家對佢都幾滿意~就選擇左呢度~~~因為大家話要等好耐...七點幾我行過個陣都有幾個人等緊..我又驚遲d會多人..我就book左9點~唔食煙..窗口位八點九去到.都比我入...近窗口位的一張5人~我同老公2個人坐~佢都好nice話無問題~~一路帶我地入去個陣仲好好禮貌~係咪轉頭叫我小心梯級小心燈..再次小心梯級..都幾搞笑~~一心一意諗住叫0個個咩全盒菜飯~但老公話想食多d唔同ge野..就叫左個梅干菜排骨蓋交飯($45)~一個阿拉湯包($30)同埋店門前醬蹄($40)~~~~最先黎係個蓋交飯~~好似一隻恐龍蛋咁ge盅裝住..幾搞笑....不過好難睇到入面....要自已打斜少少先'不'到野...同埋個盅都幾重下.....我覺得都幾好味!!!但菜飯菜少~~~同埋太多汁~~我唔鍾意d飯索晒d汁咁..但呢個飯都算好味!!!之後黎個醬蹄~~~好好味呀!!!!凍凍地咁...又有d好似稀稀地ge甜醬比你自已淋上面咁...推介!大約有10片~~我地2個都食唔晒~~~湯包好多人都有叫~~$30/5個~~~入面勁d肉汁湯~~加少少醋落去絕對perfect~~記住趁熱食!!!!

好想食高力芒果奶皇...呢度ge皇牌....我見好多人都有叫............但我見到有一家人2大2細....個碟高力芒果奶皇有成6,7個.....個呀爸呀媽要食多1,2粒都食得好飽好辛苦....我就打消左呢個念頭...因為得2個人...點食咁多...................

total$115~~價錢都ok~~因為呢度ge service好!!不停有人加茶~~~同埋可以睇到好多遊艇~~VIP room仲有埋TV tim~~~好羨慕..
2005-10-14 12 浏览
昨晚與一個同事去食,叫左一個石頭窩海鮮飯、阿拉麻辣麵,同埋一客蔥油雞翼。個石頭飯真係唔錯,有d飯焦脆脆地咬口,同個麵都唔差,辣辣地有d花生味咁幾得意不過就無乜料,得d菇仔。個鷄翼普通啦,無咩特別咁但係又係脆皮野lor。埋單130,每人都係60幾蚊,算幾抵食架啦!佢地近窗口d位個view好靚架,可惜要訂位先有lor,不過間野裝修唔錯,好企理同埋好有格調;而服務都唔錯,不停幫我地添茶,我地七點半去食坐到十點幾都冇人趕我地走,傾計幾好。

埋單130,每人都係60幾蚊,算幾抵食架啦!

2005-09-09 4 浏览
套餐有湯,一小碟,主菜,白飯或菜飯(另加$6)同埋一盅紅棗茶,有甜品送。套餐主菜有好多選擇,大約$35至$4,再加一.食過幾次,幾款主菜都ok,唯獨係有少少油,美中不足>.<

食過幾次,幾款主菜都ok,唯獨係有少少油,美中不足>.<
2005-08-26 11 浏览
晚市已經光顧過很多次,這裡一直是我喜愛的食肆之一。今次想談談午市套餐,因為覺得很不錯。套餐主菜有很多選擇,價錢由$35-$40不等,另加一。套餐內容包括:老火湯、一小碟、主菜及一盅紅棗茶。老火湯--花生眉豆雞腳湯,很香很足料,飲後不會感到口乾。一小碟--雪菜毛豆,清清淡淡,作為餐前小吃算不錯,不過個人較喜歡上次的鹵豆腐干。主菜--回鍋肉($35),炒得夠鑊氣,汁料豐富,不太辣也不太鹹,連飯吃剛剛好,份量夠。紅棗茶--茶盅內盛著茶葉(抱歉喝不出是什麼茶葉)、紅棗及一片雪耳。飯後喝一口清香的茶,為整個午餐留下完美句號。

套餐內容包括:老火湯、一小碟、主菜及一盅紅棗茶。

老火湯--花生眉豆雞腳湯,很香很足料,飲後不會感到口乾。

2005-08-12 2 浏览
雙子同盟壽宴6月2日我的大壽前一星期,被邀約到這裡慶祝,除了我以外,另外還有兩位雙子朋友也是一同賀壽呢!是夜菜式由大頭目發辦,我只負責吃,攝影和收賀禮(已經夠我忙的了,XD)落肚的食物有很多,有機會寫漏,大家別見怪啊!雞絲粉皮:友人笑說筆者食番自己,哈哈!粉皮夠滑,惜麻醬不夠濃.以及有點酸咪咪的(不是變壞那種),個人認為一般啦.目魚大烤:對此名稱有點不解,吃了一口,感覺與潮菜的打冷墨魚大同小異,出品幾有質感,唔錯.鎮江餚肉:jelly狀那部份,做得不夠滑,硬了一點,有待改善,反而肉那部份比想像中好吃.辣白菜卷:因為事前完全無望過個餐牌,所以呢個菜上來時,我還以為是節瓜或蘿蔔之類,點知衰左,我唔係好食得辣,但我食完成舊野,一點辣也感覺不到,所以唔知點解會有個咁既名.小籠包:唔夠熱,皮略厚,肉實了一點,最好的還是湯汁都算多.脆皮素鵝:雖則皮不是好脆,但我最愛它夠熱辣辣,陷料又夠,是這夜我頗愛的菜式之一.鍋貼:真的是鍋貼嗎?看來看去,也覺得像日式餃子多一點,怎樣也好,夠熱,帶點脆的口感,令我將疑惑拋開,管它是什麼,好吃才是最重要的.生煎包:底部煎得也算脆,不過包本身好像厚皮了一點,肉餡也相對
雙子同盟壽宴

6月2日

我的大壽前一星期,被邀約到這裡慶祝,
除了我以外,另外還有兩位雙子朋友也
是一同賀壽呢!是夜菜式由大頭目發辦,
我只負責吃,攝影和收賀禮(已經夠我忙
的了,XD)落肚的食物有很多,有機會寫
漏,大家別見怪啊!

雞絲粉皮:友人笑說筆者食番自己,哈哈!
粉皮夠滑,惜麻醬不夠濃.以及有點酸咪
咪的(不是變壞那種),個人認為一般啦.
目魚大烤:對此名稱有點不解,吃了一口,
感覺與潮菜的打冷墨魚大同小異,出品幾
有質感,唔錯.
鎮江餚肉:jelly狀那部份,做得不夠滑,硬
了一點,有待改善,反而肉那部份比想像中好吃.
辣白菜卷:因為事前完全無望過個餐牌,所
以呢個菜上來時,我還以為是節瓜或蘿蔔
之類,點知衰左,我唔係好食得辣,但我食完
成舊野,一點辣也感覺不到,所以唔知點解
會有個咁既名.
小籠包:唔夠熱,皮略厚,肉實了一點,最好的
還是湯汁都算多.
脆皮素鵝:雖則皮不是好脆,但我最愛它夠
熱辣辣,陷料又夠,是這夜我頗愛的菜式之一.
鍋貼:真的是鍋貼嗎?看來看去,也覺得像日
式餃子多一點,怎樣也好,夠熱,帶點脆的口
感,令我將疑惑拋開,管它是什麼,好吃才是最重要的.
生煎包:底部煎得也算脆,不過包本身好像
厚皮了一點,肉餡也相對地少了,來個移形
換影,絕對相信效果會好好多.
醬茶鴨:呢個唔係幾點,一字記之曰:乾,
上海粗炒:麵淋了點,不夠質感,幸好的是
炒得不太油膩,如果濃味一點就更加好了
鹽酥大蝦皇:外層好夠味,不過味道不能滲
入蝦肉內,而且也似乎煮得耐了一點,
以致肉的質感死實.
砂窩雲吞雞:整碗的味道也很淡,像白開
水似的,只不過是奶白色的白開水吧了.
珊瑚扒鮮露筍:這個菜式的賣相很不滯,
端上來時,我還以為是給嬰孩吃的糊仔,
味道也不什麼樣,總之就是一般啦.
露筍花枝帶子:這款的賣相好好多,露筍
嫩滑,花枝爽脆,帶子亦夠滑,已屬很不錯!
黃金桂魚球:一條炸了的魚形,肉是呈塊
狀已不是球狀的,溫度曖昧,吃時已經淋
了,相信是當晚最失敗之菜式.
蔥爆羊肉跟薄餅:薄餅唔夠分,所以無食
到,羊肉食落唔似羊肉,似豬肉多一點,可
能是沒有羊羶味的關係吧.
蝦籽笙根羊角筍:我完全不知這碟菜,與
我平時吃開的油燜筍有什麼分別,可能是
有,但我察覺不到,又或者根本是巧立名目,
無論名字是什麼也好,這個味道麻麻,可能
是放涼了,入口只覺得油了一點,而筍本身
也不夠嫩口,有渣滓的,我本身好愛吃筍的,
但呢個唔係幾得呢.
荳板蒜子莧菜:嘩!呢個簡直就係用油黎浸
菜囉,未食已經油光滿臉,食左一啖更加不
得了,油份多到差點從咀角滲出來.
石頭窩阿拉炒飯:好夠熱,上檯時滋滋作響,
無咩配料可言,我估因為佢係餐中的飯,所
以是如此,但來時,小菜類已所剩無幾,所以
變相淨吃蛋炒飯.
三杯雞:呢個都唔錯的,雞肉好嫩滑,亦夠熱,
是晚第三最愛.之後來的四小碟件兩個菜飯,
我估時友人認為大家還未飽肚而加單的,所
以我也不知是什麼來的,希望沒估錯菜式名
稱,應該是賽螃蟹:好滑溜,內裡拌入了不知名
食物,我和友人食完也不知是什麼來的.
紅燒豆腐:亦是滑溜之作,超讚的.
東坡肉vs香酥雞:我沒吃,但據聞前者不錯,
後者就淋了和涼了.
菜飯:味道本來不差,但吃時已經涼涼的,
飯要熱才好吃,涼了才吃,甚說也是差一大截的.
高力芒果奶黃:說我不能接受新事物又好,
對奶黃有成見也可,個人認為,高力始終和
豆沙是最合拍的,所以這味甜品,於我來說,
是不太好吃的呀!

服務:有點奇怪啦,我們不是當天才訂位的,
入座時竟然沒有足夠的椅子給我們,向侍
者反映時,得到的答覆,竟然是沒有多餘的
椅子給我們了,唔係卦,不是吧,難道你要客
人站著吃?雖然最後也處理好了,但是否應
該早點安排好椅子呢?

這次的生日飯,相信是超額完成,謝謝各位
平常友能夠撥冗前來一聚,實屬難得,尤其
是今年的生日禮物,全部也是吃的(包括手
信、飲食禮券和一對傻),真的令我樂而忘返吃!謝謝各位!
2005-08-02 6 浏览
很早前己聽說過這麵店,但一直也沒有機會來試,早前又聽說這麵店食壞人,就更加唔想來了。早幾晚又有朋友提起,就決定來試試了。我們叫了醉轉彎、阿拉麻辣湯麵、燒肉湯麵、阿拉生煎湯飽、阿拉湯飽、目魚大烤、石頭窩海鮮炒飯和高力芒果奶皇。醉轉彎- 酒味很濃,肉質嫩滑,可惜肥肉太多,我自己就唔多喜歡了。阿拉麻辣湯麵- 麵質口感唔錯,但就唔多彈牙,辣椒女話唔多辣,但味道就幾好。燒肉湯麵- 燒肉都幾入味,但比較瘦,口感麻麻。阿拉生煎湯飽- 外皮煎得剛剛好,幾香,又唔會太,內裡的肉,味道也很幾好。阿拉湯飽- 外皮太厚,內裏沒有什麼湯,味道很一般。目魚大烤- 墨魚味好夠,咬口又好,感覺都唔錯。石頭窩海鮮炒飯- d飯炒得好香,在石頭窩裏保持住溫度,食到最後,把飯焦一起吃就更加美味了,這是今晚最喜歡的。高力芒果奶皇- 芒果味香濃,作為飯後甜品,又的確唔錯。價錢唔貴,食物又唔錯,難怪這麼滿坐。
早幾晚又有朋友提起,就決定來試試了。
燒肉湯麵- 燒肉都幾入味,但比較瘦,口感麻麻。
阿拉湯飽- 外皮太厚,內裏沒有什麼湯,味道很一般。
目魚大烤- 墨魚味好夠,咬口又好,感覺都唔錯。
高力芒果奶皇- 芒果味香濃,作為飯後甜品,又的確唔錯。
價錢唔貴,食物又唔錯,難怪這麼滿坐。
2005-07-25 1 浏览
上星期五風雨不改,我地一行5人飛的來世貿呢間食lunch。我地都係第一次來,好impressed by呢度既裝修環境,唔係太多人,(可能d人以為會落大雨都叫定外賣唔出來啦)。我地張圓桌就近窗口邊,見到d遊艇,心情都靚d。醉雞:雖然只係一小盎,但都有幾多隻浸在入面,好香酒味,好食;黑醋排骨:比預期大碟同淺色,睇落似咕嚕肉,不過都好好味:蔥爆羊肉:幾油膩,當食北京填鴨咁用d皮包住食。我個人就覺得呢個一般la;雞絲粉皮:ok la,我一向對呢個麻麻地興趣;金華火腿津白:呢個就比預期細左,菜少左d,火腿都唔錯;擔擔麵:哇,夠哂辣,份量足,個湯好香好濃,非常好食!炸芝麻蝦餅:冇mug特別,都唔係好食得出蝦味;生煎飽:size唔係太大,臨尾都仲食得落,都幾好食。人多來呢度食野真係好正架,招呼又好,d侍應好勤力幫你酙茶。值得再來幫襯!

黑醋排骨:比預期大碟同淺色,睇落似咕嚕肉,不過都好好味:
雞絲粉皮:ok la,我一向對呢個麻麻地興趣;
金華火腿津白:呢個就比預期細左,菜少左d,火腿都唔錯;
擔擔麵:哇,夠哂辣,份量足,個湯好香好濃,非常好食!
炸芝麻蝦餅:冇mug特別,都唔係好食得出蝦味;
生煎飽:size唔係太大,臨尾都仲食得落,都幾好食。

2005-07-25 1 浏览
7月23日晚第一次黎呢度食飯,本以為訂咗位會有window seat,因為聽到有位人兄話有,不過佢都比咗張四人坐既卡位我哋兩個,都算係咁。環境及氣氛都算好!服務亦比一般高,而食物都算唔錯架啦,我哋兩個人叫咗四樣嘢,一半一半好食啦。個麻辣乜乜拉麵真係好好味;但係個前菜辣白菜卷就麻麻啦,冇辣味,只有勁酸味;另外個黑醋松子魚又係非常酸,攪到我成口酸味;好在仲有個唔錯既好似小籠包既嘢,都算係皮薄料足。=)至於服務真係幾好,不斷有加茶,又問我哋有冇咩唔啱口味或唔好食,唔錯!我最鍾意食服務架啦。

2005-07-22 1 浏览
地方舒適食物質素高推薦: 麻辣麵, 前菜, 炒年糕
地方舒適

食物質素高

推薦: 麻辣麵, 前菜, 炒年糕
2005-07-01 1 浏览
我食左擔擔麵,個湯底正ar!!好有花生香,越食越正!環境都幾好!