2024-11-15 0 浏览
車仔麵一向是港人至愛,因為他們又方便又快捷,吃的款式選擇多,豐儉由人,所以每蓬經過車仔麵檔也要一試呢古早黑糖豬手雞翼麻辣撈麵 66元選擇了手工拉麵,豬手嫰滑非常,有甜甜的黑糖味,而且充滿骨膠原,雞翼入味,餸與撈麵是分開上枱的,另外追加了大大塊頭抽蠔皇花膠扒,一整塊很滿足,秘制牛筋牛肋腩,牛腩不會很韌,調味出色,及爽滑牛柏葉十喜大碗麵 88元有選擇困難的你一定要選這個,因為已經預先配上這10種菜式,不用你頭痕呢,有黑糖豬手,花膠扒,魚蛋,五花腩,大腸,豬皮,豬紅,蘿蔔,冬菇,時蔬,令你每種菜式也可品嚐一番,爽阿荔車仔麵大壩街41號地下6號舖

古早黑糖豬手雞翼麻辣撈麵 66元

十喜大碗麵 88元

阿荔車仔麵
大壩街41號地下6號舖

• 沖繩黑糖豬手麻辣撈麵
  • 冷泡白桃烏龍茶
2024-11-15 0 浏览
見到話咩新派車仔麵,以為轉左手,去到原來係出左d 新款。我嗌返d 普通野,八寶車仔麵,用QR code 落單,喺備註寫明"走豬皮!🙏🏻” ,但上枱都係大大塊豬皮,咁我就同阿姐講我寫左走豬皮,然後佢就同煮果個阿姐好似恥笑我咁,係到一人一句... 感覺幾難受... 然後就只係夾走左兩大塊豬皮,無話加返其他料比你... 感覺都係幾差... 見到個八寶粉咁空洞... "七寶粉" 每樣餸得兩粒,冬菇更加得一粒,完。味道方面正常,比較好食係大腸,幾淋味道幾好。魷魚都爽脆。蘿蔔一舊淋夠入味,可惜另一舊有生蘿蔔味,未煮淋。兩粒魚蛋最差,一咬就粉碎果種,煮左N 年咁,口感差。我記得對上次去食,牛腩有毛,d 阿姐話正常,今次再食既體驗都係好麻麻。。
見到話咩新派車仔麵,以為轉左手,去到原來係出左d 新款。

八寶車仔麵
2024-11-11 0 浏览
今天原本想再去臨家麵館的,經過店舖時剛好坐滿人要等位,冇耐性的我就決定再向前走走,見到呢間仲有好多位,二話不說就入去錯了。話就話車仔麵,但係都有好多其他特色麵食,有張必食榜Menu,梗係從中選擇啦!🌼招牌特濃沙嗲沾麵$68有肥牛、魚片頭、豆腐卜及糖心蛋;沙嗲湯頭真係好濃郁,很多花生碎粒,面底都很多,麵條掛滿了沙嗲湯,吃完成碗沙嗲湯同時都K.O.晒,好味但係好肥膩😑🌼 秘製牛筋牛肋腩黑蒜油撈麵$56 轉手工拉麵加$4 ,牛腩大約得兩三件,牛筋仲只有零碎的一條,細細條的,呢個價錢可以俾多少少啦!食完成口油,黑蒜油都好肥膩,呢碗唔抵食🫣我們入座後,餐廳陸續有客人到來,很快就坐滿了,呢間車仔麵上菜速度較緩慢,材料應該準備好晒㗎啦,店員效率真係一般,個個客人都等好耐先有得食!

🌼招牌特濃沙嗲沾麵$68

🌼 秘製牛筋牛肋腩黑蒜油撈麵$56

2024-11-08
🍜 自選兩餸特濃沙嗲沾麵沾麵底有出前一丁或手工拉麵選擇,小編當然諗都唔諗就揀左手工拉麵啦。🙌沾麵湯底就好似日本拉麵咁,上檯麵同湯底會分成兩碗,湯頭杰身帶陣陣濃郁沙嗲味,食落唔咸反而突出到沙嗲香味,入面仲加埋粒粒花生碎,比起一般出面茶餐廳食既沙嗲牛麵更加惹味。😋配料方面就揀左秘製牛筋牛肋腩、頭抽蠔皇花膠扒、辣玻璃魷魚及日本溏心蛋。牛肋腩食落啖啖肉,牛筋炆得夠腍夠入味,蠔皇花膠扒成隻手板咁大,咬落好腍就好似食緊啖啖骨膠原落肚咁,養顏女士必點之選阿!魷魚爽彈煮得剛剛好配埋秘製辣醬汁滋味阿。☺️🍜 經典車仔麵淨四餸平時唔想食麵底既朋友仔叫呢個就岩哂啦,淨四餸可以order四款,友人就叫左蠔皇花膠扒、牛柏葉、蠔皇冬菇、清甜蘿蔔,仲額外加多咗兩款餸分別係潮汕牛筋丸及粒粒墨魚丸,冬菇大大隻炆得又夠腍食落仲啖啖肉,蘿蔔食落無根且清甜,牛筋丸夠彈牙,湯底方面就另外加錢轉左胡椒豬肚湯底,飲落順喉,帶有少少胡椒香,整體唔錯唔錯。👍👍🥤 冷泡白桃烏龍茶自家製冷泡茶飲落夠冰凍仲帶有陣陣白桃香,鍾意飲無糖飲品既朋友仔就岩哂。🥰
🍜 自選兩餸特濃沙嗲沾麵

🍜 經典車仔麵淨四餸
🥤 冷泡白桃烏龍茶
2024-10-19
  • 阿荔特濃沙嗲車仔沾麵
  • 冷泡白桃烏龍茶
  • 經典車仔麵
2024-10-30 109 浏览
我揀左自選車仔兩餸麵,古早黑糖豬手生菜米線,望落好細碗,豬手得兩舊仔,但食食下又改觀,雖然冇乜黑糖味,但又幾有咬口,豬手筋係咬到既,比我想像中多肉食。另一個係秘製牛筋牛肋腩黑蒜油撈麵,撈麵牛腩汁唔平均,而味道亦比較鹹,牛腩味道炆得唔夠入味,令到牛腩冇乜肉味,而且牛筋好韌,啲筋食完會黐牙,要咬好多啖先咬得碎,味道一般。因為牛筋太黐牙,所以用左個牙簽筒,但啲牙簽好難倒岀黎,建議改換另一款牙簽筒。店舖望落好細,除左一般既四人枱,仲有三張吧枱,坐得幾舒服,但冷氣不夠,價錢算係對得住佢嘅質素。

服務差,即使只有兩枱下的情況下,店員都唔執枱,枱面上一大灘水都唔理會,但當向職員問要杯水時,店員卻以無杯為理由而無法提供,或許枱面上的水是最好的助証。論食物,雖說不上難食,但最多也只能勉強合格,蘿蔔太硬,所謂的甜味也是假甜味,牛腩十分靭,不知是否考慮到客人牙齒健康所以只提提兩小舊,撈麵十分油膩,食到一半已有強烈的油膩感令人難以繼續進食,所謂的沙爹沾麵,味道令人聯想到7-11的感覺,而最神奇的時到用餐後期已經不太知道自己食緊乜論環境,論服務,論食物都在平均以下,唯獨價錢高於平均

論環境,論服務,論食物都在平均以下,唯獨價錢高於平均
2024-10-29
2024-10-29 108 浏览
最鍾意食車仔麵✅油麵🍜大腸🐽黑糖豬手🐷再加多支樽裝可樂🥤真係好爽呀😛🐮秘製牛筋牛肋腩黑蒜油撈麵:撈麵嘅黑蒜油好香呀✔️牛筋夠彈牙💯d牛肋腩超軟熟仲好入味添👍餸嘅份星都唔少呀🥳🍜十喜大碗麵:另一碗就叫左呢個乜都有嘅十喜大碗麵✅好喜歡佢個黑糖豬手🐽好林好入味呀🐷入口嘅黑糖味道甜甜地好正👅我揀咗油麵❤️仲有花膠扒✔️魚蛋🍡五花腩🐽大腸🐷豬🐽豬紅🐽蘿蔔🥕冬菇🍄時菜🥬大滿足呀🥳🥤加埋樽裝可樂同埋鮮豆漿🥛無得彈呀💯

🍜十喜大碗麵:另一碗就叫左呢個乜都有嘅

🥤加埋樽裝可樂同埋鮮豆漿🥛無得彈呀💯

2024-10-16 281 浏览
見到裝修唔錯 入去試下 感覺好似去咗停尸間咁靜 冇人招呼都算啦 之後阿姐擺低張QR曲系檯面就要人自己領悟 唔講野都算啦 食物質素一般 價錢偏貴 重點係服務員態度超差 尤其係兩個更年期阿姐 問佢攞杯水洗筷子佢話冇 好似攞佢錢咁 仲串我話水要俾錢買的 食個午餐可以食到成肚火...
2024-10-16
午餐
2024-10-13 378 浏览
是晚又嚟到荃灣食嘢,今次揀咗一間好出名嘅車仔麵試下,叫阿荔車仔麵,聽網民講佢有新款食法㗎。除咗一般嘅兩餸車仔麵,佢仲有沙嗲汁沾麵,黑蒜油撈麵,麻辣撈麵等,又真係幾特別喎。⭐十喜大碗麵實在太多嘢揀,朋友最後決定要個十喜大碗麵,一次過有十款餸唔使諗,要咗清湯底再加藤椒麻辣汁。十餸有花膠扒、魚蛋、五花腩、豬大腸、黑糖豬手、冬菇、豬紅、豬皮、蘿蔔同時菜。其中五花腩同豬大腸滷得入味最為驚喜,花膠扒大大塊有口感,其他啲餸都唔錯😋藤椒麻辣汁麻麻辣辣夠香口,不過中辣都唔算好辣,嚐辣嘅朋友話下次要叫大辣喎。⭐胡椒豬肚嫩雞絲湯麵 + 芫荽山自己就試下胡椒豬肚湯,麵條改要手工拉麵。湯底胡椒味幾濃,鹹中帶辛辣,幾好未呀。手工拉麵彈牙有口感,感覺有啲似上海麵,吸滿湯汁正喎。⭐辣菜脯如果愛辣記住加埋佢哋嘅辣菜脯,入口真係勁辣,舌頭有麻麻刺刺嘅感覺,越食越上癮㗎。⭐白桃烏龍茶 & ⭐凍檸樂再加咗凍飲,一樽白桃烏龍茶同一杯凍檸茶,冰冰涼涼真心正。見隔離枱食沙爹醬沾麵好似好正咁喎,下次試下先。
⭐十喜大碗麵
⭐胡椒豬肚嫩雞絲湯麵 + 芫荽山
⭐辣菜脯
⭐白桃烏龍茶 & ⭐凍檸樂
再加咗凍飲,一樽白桃烏龍茶同一杯凍檸茶,冰冰涼涼真心正。
見隔離枱食沙爹醬沾麵好似好正咁喎,下次試下先。
2024-10-08
2024-10-09 429 浏览
平時謙謙等我放工多,今次到我等佢打完波食晚餐了, 就佢近近地係荃灣廣場對面食阿荔車仔麵, 🥲🥲終於等到晚上8點半先有得食,我地都太餓了,所以叫了兩碗份十足的車仔麵。✡️ 米粉 ~ 秘製牛筋牛肋腩、古早黑糖豬手、香滷豬大腸、、炸腐皮豬肉卷、香滷雞翼、清甜蘿蔔、辣沙嗲魚蛋、韭菜、加芫荽山。✡️ 鮮製油麵 ~ 炸厚切15mm餐肉、炸腐皮豬肉卷、雪花肥牛、潮汕牛肉丸、粒粒墨魚丸、豬皮、豬紅、辣沙嗲魚蛋、芋絲、支竹、紫菜。我鍾意呢間的豬手炆夠入味咬落去滿滿骨膠原, 牛筋口感q彈牛肋腩層次分明, 豬大腸和雞翼滷汁味香濃,蘿蔔清甜可口。謙謙就鍾情丸類, 魚蛋夠香辣,牛丸夠彈, 豬皮支竹紫菜呢d 掛湯佢話咁樣食先係正宗車仔麵。

✡️ 鮮製油麵 ~ 炸厚切15mm餐肉、

好耐之前都食過一次,我記得味道都還可以,今次完全中晒伏,完全唔值加18蚊,裏面全部一大半都係筋,腩肉我都唔知食到有冇兩三舊。完全未試過食車仔麵叫類似呢個餸個比例係咁大分別。仲有裏面啲座位比較細小,如果出入去廁所都比較麻煩
2024-10-05
2024-10-08 289 浏览
同朋友一齊嚟咗呢間車仔麵店諗住簡簡單單食啲嘢醫吓肚🤣我哋叫咗幾樣嘢share嚟食🤣$81「自選車仔兩餸湯麵|幼麵|硬啲啲|秘製牛筋牛肋腩| 古早黑糖豬手|香滷雞翼|炸厚切15mm餐肉|菜心|多蔥」:基本係兩個餸,其他嗰啲餸係我哋自己加嘅🤩;牛筋牛肋腩同豬手都煮得夠腍,雞翼滷得好入味,午餐肉厚切炸得香口,基本上成碗車仔麵都幾好食🤣$20「A惹味沙嗲三寶」:有魚蛋、魷魚、豬皮,辣辣哋,好惹味🤣$20「每日靚時菜|通菜|全走」:通菜幾爽脆,「全走」咁樣食又健康啲啲🤣$28「黑松露醬炸單骨雞翼5隻」:炸雞翼就梗係香口好食啦,加埋黑松露醬又香啲啲🤣$15「樽裝冷泡茶 - 人參烏龍」:小小甘,幾好飲🤣$11「鮮檸檬茶 - 凍•少甜•少冰」:幾清新🤣
同朋友一齊嚟咗呢間車仔麵店諗住簡簡單單食啲嘢醫吓肚🤣
我哋叫咗幾樣嘢share嚟食🤣
$15「樽裝冷泡茶 - 人參烏龍」:小小甘,幾好飲🤣
$11「鮮檸檬茶 - 凍•少甜•少冰」:幾清新🤣
2024-09-17 610 浏览
在荃灣其實唔算多車仔麵店,但在荃灣廣場對面有間格局新淨又多款既車仔麵,同老公可以入去試下,因好耐沒有食過車仔麵了。自選兩餸黑蒜油撈手工拉麵+多三個餸手工拉麵有點像油麵,但勝在吸收了黑蒜油和醬油的味道,是不錯的選擇,每個餸都非常入味,到最後點了秘製牛筋牛肋腩:好有舊式的味道,每舊牛筋都夠軟淋又入味。香滷豬大腸:車仔麵必選,夠入味又夠彈牙。蠔皇冬菇:雖然不算大粒,但好厚身,又夠香。日本溏心蛋:口感彈牙,蛋黃呈現濕潤的膏狀。通菜:好新鮮,夠爽口,又不會煮過淋。自選車仔兩餸湯米+多四個餸湯麵加了四款餸,湯底方面落了腩汁再加沙爹汁,味道非常突出,沙爹汁都算辣。古早黑糖豬手:炆得很腍,可以一口咬下。辣玻璃魷魚:質地彈牙好咬口,點沙爹汁一起食非常一流。胡椒豬肚:帶有一股清香和濃濃的白胡椒香氣。豬紅:嚼起來口感粗糙且有韌性。豬皮:正常不過不失。生菜:菜都算多,車仔麵點都會必叫來食。樽裝冷包茶-白桃烏龍配搭香甜白桃,帶來清新優雅的享受,令又熱又辣的麵解油膩感。

自選兩餸黑蒜油撈手工拉麵+多三個餸
香滷豬大腸:車仔麵必選,夠入味又夠彈牙。
蠔皇冬菇:雖然不算大粒,但好厚身,又夠香。
日本溏心蛋:口感彈牙,蛋黃呈現濕潤的膏狀。
通菜:好新鮮,夠爽口,又不會煮過淋。

自選車仔兩餸湯米+多四個餸
古早黑糖豬手:炆得很腍,可以一口咬下。
辣玻璃魷魚:質地彈牙好咬口,點沙爹汁一起食非常一流。
胡椒豬肚:帶有一股清香和濃濃的白胡椒香氣。
豬紅:嚼起來口感粗糙且有韌性。
豬皮:正常不過不失。
生菜:菜都算多,車仔麵點都會必叫來食。

樽裝冷包茶-白桃烏龍
配搭香甜白桃,帶來清新優雅的享受,令又熱又辣的麵解油膩感。

2024-09-16 480 浏览
放假行開荃灣見好耐冇食,有啲掛住佢地個豬手除咗車仔麵,我最愛佢哋個黑糖豬手除咗撈麵,車仔麵,仲有小食古早黑糖豬手雞翼麻辣撈麵黑糖豬手軟淋又夠哂入味,充滿骨膠原 雞翼大大隻,都夠嫩滑揀咗手工拉麵,配藤椒麻辣汁少辣手工拉麵偏粗,都幾掛汁藤椒麻辣越食越辣,好滋味另外仲加左隻糖心蛋朋友叫咗個車仔麵豬紅,通菜,魚蛋,牛筋,酸齋,豬腸幼麵麵質彈牙份量幾多,試咗佢啲豬腸同牛筋好入味,下次都會再叫。凍飲叫咗凍檸茶,茶底都夠濃又夠解渴
放假行開荃灣見好耐冇食,有啲掛住佢地個豬手
除咗車仔麵,我最愛佢哋個黑糖豬手

除咗撈麵,車仔麵,仲有小食

古早黑糖豬手雞翼麻辣撈麵
黑糖豬手軟淋又夠哂入味,充滿骨膠原
雞翼大大隻,都夠嫩滑
揀咗手工拉麵,配藤椒麻辣汁少辣
手工拉麵偏粗,都幾掛汁
藤椒麻辣越食越辣,好滋味
另外仲加左隻糖心蛋

朋友叫咗個車仔麵
豬紅,通菜,魚蛋,牛筋,酸齋,豬腸

凍飲叫咗凍檸茶,茶底都夠濃又夠解渴
2024-09-10 565 浏览
平時傳統口味嘅車仔麵就食得多啦,今次嚟到位於荃灣嘅呢間阿荔車仔麵,餐廳主打新派嘅車仔麵,有好多唔同花款嘅麵食!而招牌嘅古早黑糖豬手同埋秘製柱侯牛筋腩更加係40年嘅傳統味道~胡椒豬肚嫩雞絲湯麵+ 秘製柱侯牛筋腩💰HK$78雞髀肉肉質好嫩滑!豬肚亦非常之有口感!牛筋腩係半筋半腩,口感十足!湯底同平時嘅胡椒豬肚湯與別不同,除咗有濃濃嘅胡椒味之外,仲比到人一種係藥膳湯嘅感覺~自選兩餸特濃沙嗲沾麵💰HK$65自選兩餸就簡咗古早黑糖豬手同埋潮汕牛筋丸,古早黑糖豬手聽個名以為係甜嘅,其實唔係,煮得好入味!潮汕牛筋丸爽口彈牙!最特別嘅就係特濃沙嗲醬,帶有好濃郁嘅花生香味得來味道又唔會咸!手工拉麵麵質彈牙,掛汁能力高!整體好有日式嘅感覺~蜂蜜雪梨茶💰HK$11鮮豆漿💰HK$15

胡椒豬肚嫩雞絲湯麵+ 秘製柱侯牛筋腩💰HK$78

自選兩餸特濃沙嗲沾麵💰HK$65