2022-02-20 40 浏览
娘家在西營盤,今天特登買外賣去同媽咪撐枱腳。媽咪最怕味精,又只喜歡食中菜,這間令她很滿意。首先在openrice的陳家菜click「外賣自取」,選好食物和時間,畀埋錢,然後按時上德輔道西的樂基商業中心一樓自取。行小段樓梯上到去,見到一排好似速遞公司的智能櫃,㩒下個平板電腦,就會知道自己的食物在哪一格,打開就可自取。期間我見到有不少外賣平台的車手上來取餐,過程流暢。下次不自取可外賣速遞,真係好方便。我和媽咪都鍾意食雞,不過她唔食得辣,所以叫了兩種口味的一人套餐($73),配埋個雞湯,好滿足。雞翼麻辣香鍋雞翼是單骨雞翼,食得方便。有木耳、蓮藕片和蘿蔔片等配菜,很豐富。花椒很香,不過都幾辣。秘製啫雞煲(不辣)雞肉嫩滑而且份量不少,配菜的木耳、青椒和洋蔥都好索味,個秘製醬汁甜甜吔好惹味,送飯一流。花膠雞湯真材實料住家湯,花膠半溶於湯水中,非常滋潤。
娘家在西營盤,今天特登買外賣去同媽咪撐枱腳。
媽咪最怕味精,又只喜歡食中菜,這間令她很滿意。

雞翼麻辣香鍋

秘製啫雞煲(不辣)
秘製啫雞煲

花膠雞湯
真材實料住家湯,花膠半溶於湯水中,非常滋潤。
花膠雞湯
2022-02-20
雞翼麻辣香鍋
智能順豐櫃相信即使大家未用過,都聽過原來而家買外賣都有智能自取櫃😮全新體驗令🐻大開眼界,梗係急不及待同大家分享啦😎.位於上環嘅Freshlane,係一間專做智能外賣櫃嘅平台,入面進駐咗好多餐廳🍴只要用主流外賣app 落單,餐廳就會製作好外賣放喺智能櫃🗃然後你可以憑住app落單記錄去智能櫃自取外賣,或者由外賣速遞員拎完再送俾你都得🛵取餐過程快捷又方便,同埋減少人與人之間嘅接觸,保持社交距離👥.當然最重要係食物嘅質素啦👅今次食嘅「陳家菜」好有住家菜feel,水準亦非常高✨.🌟 秘製麻辣雞煲 二人餐 包麻辣雞煲、蠔油生菜、湯、白飯💰$215.🍴秘製麻辣雞煲🐓醬汁夠麻辣,食完條脷真係好麻,爽🤪雞肉嫩滑,同埋份量都幾多下😆三色椒、雲耳吸收左麻辣醬汁好惹味😋如果食唔到辣嘅朋友仔就要留意啦,因為都幾辣下未必啱🌶.🍴花膠雞湯🍲無味精,入口有花膠煲溶咗張口嘅感覺冬天飲好滋潤,夠哂暖身🥰.住港島西嘅朋友仔,如果有時唔想煮飯但又想食無味精住家菜陳家菜就啱晒你,用app 落單簡單快捷🙂轉個頭就有人送上嚟屋企,慢慢嘆😚記得Bookmark阿🥴.——————————————————
智能順豐櫃相信即使大家未用過,都聽過
原來而家買外賣都有智能自取櫃😮
全新體驗令🐻大開眼界,梗係急不及待同大家分享啦😎
只要用主流外賣app 落單,餐廳就會製作好外賣放喺智能櫃🗃

當然最重要係食物嘅質素啦👅
今次食嘅「陳家菜」好有住家菜feel,水準亦非常高✨

🌟 秘製麻辣雞煲 二人餐
包麻辣雞煲、蠔油生菜、湯、白飯
💰$215

🍴秘製麻辣雞煲🐓
醬汁夠麻辣,食完條脷真係好麻,爽🤪
雞肉嫩滑,同埋份量都幾多下😆
三色椒、雲耳吸收左麻辣醬汁好惹味😋
如果食唔到辣嘅朋友仔就要留意啦,因為都幾辣下未必啱🌶
秘製麻辣雞煲

🍴花膠雞湯🍲
無味精,入口有花膠煲溶咗張口嘅感覺
冬天飲好滋潤,夠哂暖身🥰

住港島西嘅朋友仔,如果有時唔想煮飯但又想食無味精住家菜
陳家菜就啱晒你,用app 落單簡單快捷🙂
轉個頭就有人送上嚟屋企,慢慢嘆😚
記得Bookmark阿🥴
—————————
—————————
秘製麻辣雞煲
上環中菜/川菜外賣I went to a restaurant called "Chan's Kitchen@Freshlane"(陳家菜) located inKitchen 6, 1/F, Lucky Commercial Centre, 103 Des Voeux Road West, Sheung Wan(上環德輔道西103號樂基商業中心1樓Kitchen 6)..The freshlane is a modern self help takeaway restaurant.You can order the food from various restaurants which offer different types of cuisines in advance.Then you take your food from the lockers at one spot!!Save time for city dweller and buzy workers!!..The Chan's Kitchen offers chicken casseroles,spicy pots,
上環中菜/川菜外賣

(上環德輔道西103號樂基商業中心1樓Kitchen 6)
The Chan's Kitchen offers chicken casseroles,spicy pots, chinese cuisines and various brine cuisines!

"Spicy chicken casserole"
麻辣雞煲
Generous portion!
The chicken is tender,soft and moist.

"Fresh pineapple Stewed Sweet and Sour Pork"
鮮鳳梨咕嚕肉
HKD$83
The pork is covered by thin batter, not oily nor stodgy!
The fresh pineapple bring tanginess and brightness to the dish!
Yummmmmmm
20 分钟 (外卖自取)
💖【外賣必選】 陳家菜💖呢排係咪大家好多都食外賣呢?陳家菜喺一幢商業大廈入邊提供外賣服務,主打新鮮嘅食材,家的味道,雖然外賣仍然可以提供一個健康嘅選擇。今晚就食咗兩餸: 雲耳雞煲, 酸甜肉排. 兩碗響螺煲雞湯加埋白飯。雞煲嘅雞肉炆得好琳,肉質夠滑,配上清新嘅雲耳,酸甜肉牌肉質鮮嫩,酸甜汁調校得剛剛好,呢兩個餸送飯一流,響螺煲雞火候十足,冇味精,亦唔太鹹,呢餐飯絕對有家嘅味道!陳家菜📍 上環德輔道西103號樂基商業中心1樓 Kitchen 6
💖【外賣必選】 陳家菜💖

呢排係咪大家好多都食外賣呢?

陳家菜
  • 甜酸排骨
2022-02-18 30 浏览
呢排大家導致堂食就冇晒㗎啦,咁就唯有周圍搵一啲好食嘅外賣餐廳。最近知道上環呢度呢就有一個集合左唔同餐廳嘅外賣自取/外賣嘅地方,仲有唔同國家嘅菜式,今次就試咗一間叫陳家菜既小店,估唔到都幾唔錯👍🏻首先個地方就好特別,一格格locker咁可以自取,完全做到無接觸,而家疫情咁嚴重就岩晒😂👍🏻食物方面就試左個鵝煲,一個餐有晒鵝,包靚湯,一個炸子雞,同飯,都好豐富👍🏻鵝味好香,份量ok👍🏻炸子雞幾香口,外賣嚟講唔算乾湯用螺頭煲,超清甜,正👍🏻👍🏻👍🏻

鵝味好香,份量ok👍🏻

炸子雞幾香口,外賣嚟講唔算乾

湯用螺頭煲,超清甜,正👍🏻👍🏻👍🏻
2022-02-17 25 浏览
疫情愈來愈嚴重,比較擔心在餐廳食所以外賣中菜返屋企慢慢嘆,在外賣平台下單,餐廳會將成品放在一格格取餐櫃中待客人取餐,全過程都可以無接觸!🥢水煮魚配料好豐富,有芽菜、雲耳、娃娃菜、豆卜。魚塊有別其他採用鮮魚製的水煮魚,改為用無骨魚柳,一啖啖放心放入口。湯底麻香味俱全,每樣配料都好入味。🥢鮮菠蘿咕嚕肉故名思義咕嚕肉加入新鮮菠蘿和彩椒炒成,比平時食到的多了一點香甜。咕嚕肉是半肥瘦豬肉,口感幾好。以上兩餸各配一碗白飯和雞湯,飲得出無味精不會過鹹,有住家湯感覺。

🥢水煮魚

🥢鮮菠蘿咕嚕肉

2022-02-16 14 浏览
陳家菜呢期在家抗疫,都好少出街食飯,放工嗱嗱聲買外賣算。朋友介紹上環呢間小菜都幾唔錯,見近近地可以買外賣返屋企食。上到去嗰度有10幾間餐廳做外賣,今次呢間係中式住家菜。點左秘製啫啫雞同豉椒爆炒肥腸, 等緊嘅時候已經聞到好香,勁有鑊氣咁。兩款餸都冇點辣,因為有小朋友一齊食。雞肉食落唔似冰鮮雞,有木耳、紫洋蔥同燈籠椒炒,秘製醬汁甜甜哋,小朋友勁鍾意。肥腸都處理得好乾淨,豉椒汁好惹味,加埋豆豉同甜椒,非常下飯👍🏼簡簡單單又一餐。
陳家菜
上到去嗰度有10幾間餐廳做外賣,今次呢間係中式住家菜。
2022-02-15 16 浏览
🥢麻辣拼盤款式有:鵝掌翼、雞腎、腩肉、豬耳麻味比較濃、微辣度,適合大眾口味麻香美味😋🥢秘製雞煲雞肉份量頗多,肉量較多醬汁香濃但不過鹹二人分完全夠食跟餐有一白飯和客湯客湯有誠意竟然係花膠杞子湯阿媽飲完都話 唔鹹同感覺無味精👍🏻*・゜゚・*:.。..。.:*・'(*゚▽゚*)'・*:.。. .。.:*・゜゚・*在下孤陋寡聞之原來而家有呢種外賣智能櫃自取服務落左order後等左15分鐘左右就有得拎好方便快捷唔想自己拎亦有外送速遞晚市無堂食之後無論一個定兩個人自己食而又唔想煮外賣都多左個選擇
🥢麻辣拼盤
款式有:鵝掌翼、雞腎、腩肉、豬耳
麻味比較濃、微辣度,適合大眾口味
麻香美味😋

🥢秘製雞煲
雞肉份量頗多,肉量較多
醬汁香濃但不過鹹

晚市無堂食之後
無論一個定兩個人自己食而又唔想煮
外賣都多左個選擇
2022-02-15 113 浏览
Freshlane係一個共享廚房有好多唔同嘅餐廳揀,好多人都會係到叫網上外賣平台 /外賣自取,今日我揀咗食專賣中式小菜嘅陳家菜。水煮肉片推薦食得辣嘅人叫😛幾麻辣下同埋好重花椒八角味,肉片同埋唔同配菜例如豆卜,雲耳嘅份量都好多,用啲辣汁撈飯好好食🌶冬天飲花膠杞子雞湯好暖胃,飲落真材實料,唔會太油,仲真係有花膠係入面。蒜香排骨好多炸蒜幾惹味,肉質唔會炸到太乾同鞋,一啖一粒好快食晒。

2022-02-08 29 浏览
呢期疫情爆得咁勁,外賣速遞實在太方便,喺屋企食得安心好多。朋友介紹 上環呢間餐廳嘅小菜好有水準,果然無介紹錯天氣凍凍地食「雞煲」絕對係唔錯嘅選擇👍🏻重點呢間餐廳用嘅唔係冰鮮雞,食得出有分別嘅,肉質都好嫩,加上唔會太鹹「粉絲肥牛煲」肥牛配粉絲真係最佳嘅配搭,粉絲好爽口,索哂味,好惹味,送飯一流。牛肉完全唔靭,返到嚟打開仲熱辣辣「螺頭花膠煲雞」自己真係好難煲到咁香嘅湯水,值得一試下次一定再試其他小菜😋外賣袋都好精美呀
呢期疫情爆得咁勁,外賣速遞實在太方便,喺屋企食得安心好多。
朋友介紹 上環呢間餐廳嘅小菜好有水準,果然無介紹錯

天氣凍凍地食「雞煲」絕對係唔錯嘅選擇👍🏻

「粉絲肥牛煲」

牛肉完全唔靭,返到嚟打開仲熱辣辣

「螺頭花膠煲雞」

自己真係好難煲到咁香嘅湯水,值得一試

下次一定再試其他小菜😋

外賣袋都好精美呀
2022-02-08
外卖送餐
1K
2022-02-08 27 浏览
在疫情😷超嚴峻的情況下,竟然有人想出了先點外賣,然後在智能櫃自取,完全無需跟人接觸,非常安全衛生!簡單點了一份秘製啫雞煲跟兩碗雞湯 兩個白飯這裡除了有翻熱後仍舊好吃的半隻雞,竟然還有花膠,鮑魚,三色椒🫑,這份量比想像大!而且裡面的食材也毫不吝嗇,雞件完全不會過膩過鹹,入口依舊不鞋!雞湯也相當清淡,沒有味精,入口淡淡的雞味,令人意外還配一盤小棠菜,十分健康,搭配相當全面提早打個電話下單,去到很快有得取了

簡單點了一份秘製啫雞煲
跟兩碗雞湯 兩個白飯

雞湯也相當清淡,沒有味精,入口淡淡的雞味,令人意外

還配一盤小棠菜,十分健康,搭配相當全面

提早打個電話下單,去到很快有得取了
10 分钟 (外卖自取)
2022-02-07 19 浏览
最近夜晚無得堂食,屋企又唔係成日有得煮自然就要外賣!所以每晚諗食咩都係一大難題啊,碌碌下手機發現左返工地點附近西營盤有個地方叫freshlane主要做外賣自取,仲要集齊多間食店選擇,點完菜等一陣上去囉就得,上到去好似去左囉順豐件,一個個locker咁,夠曬特別。今次我揀既呢一間陳家菜主打中式菜!成個點餐過程全手機下單方便之餘又可以食到正宗住家菜添。髮菜蠔豉豬手煲湊巧撞正新年期間,就點左一個發財好市煲!其實係髮菜蠔豉豬手煲!呢個豬手煲齋睇豬手份量感就知抵食,炆得好入味啊,豬手完全嗦曬醬汁,又炆得夠軟身,仲要好多髮菜添!菠蘿咕嚕肉另外一個小炒點了日常最愛-咕嚕肉,醬汁剛好唔會過酸,咕嚕肉好軟身,沾滿醬汁,酸酸甜甜,菠蘿亦好甜,十分推薦仲送左兩個白飯,兩個惹味小菜都有醬汁,撈飯一流。今次試到既住家菜都好好味,下次外賣又多一個選擇了!

髮菜蠔豉豬手煲

菠蘿咕嚕肉

2022-02-06 22 浏览
依家疫情嚴峻冇堂食,又唔想煮飯,都多左叫外賣🤣🤣今晚就試左專門做外賣既freshlane(西營盤A2出口,步行2分鐘到達),呢個平台集合左好多唔同餐廳,而餐點取貨點,就好似自助櫃咁拎食物,又真係幾方便👍🏻👍🏻今次我就揀左陳家菜呢間私房菜🤪🥢肥牛粉絲煲話說依家天氣咁凍,但我拎返屋企果陣仲係熱辣辣架🥰🥰今次叫左呢個肥牛粉絲煲,將大排檔味道帶返屋企,感覺好溫暖❣️❣️絲絲入味既粉絲,加上肥牛金菇,令菜式更有口感,好惹味呀~~~🥢鮮鳳梨咕嚕肉咕嚕肉味道香濃,🍍菠蘿十分香甜,炸粉香脆唔太厚,肉質鮮嫩鬆軟,而醬汁酸酸甜甜好開胃🙈🙈真係好有家的味道😋😋👍🏻

🥢肥牛粉絲煲

🥢鮮鳳梨咕嚕肉
2022-02-05 14 浏览
雞煲就食得多嘞... 【鵝煲】你試過未呢?😋鄰近西營盤港鐵A2出口... 一出斜對面有個「FreshLane」雲端廚房... 集合咗唔少專做外賣嘅餐廳... 可以自取又可以透過外送平台送上門! 上到去... 望落環境幾乾淨企理! 眼見有一格格類似智能櫃嘅locker設計... 用嚟放做好嘅外賣! 客人落完order... 見到螢幕顯示自己嘅order#... 喺相應嘅locker攞返自己嘅外賣就得... 真係好得意嘅外賣新體驗呀!😆天氣涼涼地... 原本諗住响「陳家菜」order個雞煲暖吓胃... 點知俾我發現到最新推出咗【鵝煲】... 出面唔多覺有得食鵝煲... 加上鵝又補身... 好啱呢個季節食... 所以二話不說要咗個鵝煲... 再加埋小食【涼拌雲耳】、老火湯、白飯... hahaa... 今晚可以un un 腳... 唔駛煮lu!🤪💢鵝煲: 醬香濃郁... 炆到好入味... 肉質軟腍適中... 好滋味... 完全係啜指之作!👍 平時食開雞煲嘅... 下次不妨考慮吓食鵝煲... 食完真係會lam lam脷㗎!😋💢涼拌雲耳: 酸酸地... 少少辣... 雲耳又夠爽脆... 非常
雞煲就食得多嘞... 【鵝煲】你試過未呢?😋

💢涼拌雲耳: 酸酸地... 少少辣... 雲耳又夠爽脆... 非常醒胃... 同鵝煲好搭配!👏

💢老火湯: 夠火喉... 感覺用料好足... 好好飲... 絕對唔係一般求求其嘅例湯lor!🤭

整體上... 「陳家菜」食物質素好有水準... 而且食完唔會口乾乾!👍 下次再幫襯!😊
外卖自取
喺疫情之下,唔同嘅餐飲經營模式好似雨後春筍湧現!今次介紹呢間「陳家菜」,位置就設於上環嘅共享廚房內,喺西營盤行2分鐘就到達,除咗可以係openrice、deliverloo等網上方式,行過去拎都超方便!食得到高質既住家菜,好滿足!🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🍀滷水拼盤(包羅萬有)👍一拎上手就feel到超重!好足料啵!有金錢肚、豬耳、鵝掌翼、腩肉、鵝肉、雞腎。滷水味道濃郁又惹味,但絕對不會過鹹!金錢肚柔軟,豬耳好爽口入味,鵝掌翼又juicy,樣樣都好高質,夠飽!家人都讚好好食!下次加餸一於bookmark定!🍀風味碌鴨👍一道廣東菜經典名菜,好吃到舔手手!經過醃製,醬汁濃郁入味,鴨肉內里柔軟,充滿醬香!同時保持了鴨肉鮮嫩😁食一啖就feel到醇厚既味道充滿成個口腔!👄🍀螺頭煲雞湯親眼見到店主煲湯!真係好足料架!螺頭鮮甜濃郁,美味滋補,最適合一家大小享用!🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸總括黎講, 真係幾有驚喜!本身小編都唔鍾意外賣中菜,但呢間真係令我另眼相看🤓下次一定再幫襯~

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸
🍀滷水拼盤(包羅萬有)👍
一拎上手就feel到超重!好足料啵!
有金錢肚、豬耳、鵝掌翼、
腩肉、鵝肉、雞腎。
滷水味道濃郁又惹味,但絕對不會過鹹!
金錢肚柔軟,豬耳好爽口入味,
鵝掌翼又juicy,樣樣都好高質,
夠飽!家人都讚好好食!
下次加餸一於bookmark定!

🍀風味碌鴨👍
一道廣東菜經典名菜,好吃到舔手手!
經過醃製,醬汁濃郁入味,
鴨肉內里柔軟,充滿醬香!
同時保持了鴨肉鮮嫩😁
食一啖就feel到醇厚既味道
充滿成個口腔!👄

🍀螺頭煲雞湯
親眼見到店主煲湯!真係好足料架!
螺頭鮮甜濃郁,美味滋補,
最適合一家大小享用!

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸