2019-08-19 575 浏览
周五的时候和朋友跑到这家店用餐,提前在openrice上定的位置,结果到了饭点的时候跑到店里。整个大厅就我们一桌,有些包场的感觉,还是蛮惊讶的。之前用餐过的几家陶源酒家分店,生意都比这家要好不少,零零星星的听着包厢里还有打麻将的声音,挺接地气的。两个人点了一份套餐,里面有冬瓜盅,圣子皇,叉烧,加了一份西兰花炒带子,感觉上菜速度一般般吧,服务还是很好的。菜的分量很足,其中冬瓜盅的味道非常好,最后除了叉烧基本上都吃完了,价格的话感觉性价比不错,总体而言蛮不错的一家粤菜,适合大伙人聚餐。

2019-08-16
2019-06-04 362 浏览
我同我屋企人6月4號下午兩點半系西環陶源食下午茶 ,招呼都算好 有人接待我地入去 。我地坐底叫左幾籠點心同埋兩碗粉面 但系呢野食真係好有問題 首先碗叉燒米粉 啲米粉爛哂 果啲叉燒完全吾系之前食開果個水準 成陣豬味 腩骨又系無味 食落去皮又硬 隻乳鴿完全一啲味都無 內臟又多 食左隻腩都吾想食了 叫碟生菜食都系黃架 好彩叫左幾籠點心 同埋一碟鮑魚汁炆鳳爪 燒賣同蝦餃都好好食 鳳爪好夠味都夠咬口 如果吾系真系當場走人!真的吾明白點解陶源質素愈來愈差 好希望可以改善下 之前都未試過會甘架 我地都系為左隻乳鴿去食炸 點解會無哂水準! 好希望你地比到答覆我 想帶屋企人出來食飯 估吾到會令到我屋企人吾滿意!
  • 萝卜千丝酥
2019-05-05 402 浏览
去到的時候已經係1:50,一入去接待處冇人招呼,自己行入去,坐左一陣先有侍應問飲咩茶。望望餐牌就快到下午茶時間,同侍應講,佢攞左下午茶紙,下午茶時段以入單計。鮮沙薑香茜豬手花生一啲好食,一啲過氣,沙薑味淡,豬手都有肉有骨。XO醬銀芽炒腸粉第一冇XO醬,第二勁多油,第三腸粉好散,第四冇味,第五冇甜醬/花生醬,完全唔掂。筍尖原隻鮮蝦餃個外型特別白,蝦餃皮雖冇散開,但係口感好差,唔滑身。姬松茸遼參餃好多料,但好多油,要吹凍少少先可以食,個皮會黏住筷子。馬拉盞海皇炒飯勁勁勁多油,完全冇味,鹹味都冇。環境尚可,侍應服務態度都幾好,但係杯碟衞生好差,連續換左4隻杯才好少少。
望望餐牌就快到下午茶時間,同侍應講,
佢攞左下午茶紙,下午茶時段以入單計。
鮮沙薑香茜豬手

花生一啲好食,一啲過氣,沙薑味淡,豬手都有肉有骨。
XO醬銀芽炒腸粉
筍尖原隻鮮蝦餃
個外型特別白,蝦餃皮雖冇散開,但係口感好差,唔滑身。
姬松茸遼參餃
好多料,但好多油,要吹凍少少先可以食,個皮會黏住筷子。
馬拉盞海皇炒飯
勁勁勁多油,完全冇味,鹹味都冇。
用餐时段
下午茶
2017-12-17 2903 浏览
可以選擇的食物種類太少,另外出野食很慢,差不多30分鐘才開始出,而且員工的態度要多改善,估計下次不會再來性價比不高唯一的好處是不會要等太耐,及坐位比較舒適,因為不是太多客人..............................
性價比不高
唯一的好處是不會要等太耐,及坐位比較舒適,因為不是太多客人
2017-11-19 2171 浏览
今晚叫左8餸6甜品金蒜銀蒸聖子皇 全陪係沙。石窩生炒糯米飯 臘味全部燶 反映左無人理。法式焦糖燉蛋 是水吾熟。叫5碗白飯 吾知點解要等勁耐!是晚只幾枱 不明白為何食物質素差及慢!?服務態度冷淡。其他食物尚可。以後不會再來失望!
今晚叫左8餸6甜品
金蒜銀蒸聖子皇 全陪係沙。
石窩生炒糯米飯 臘味全部燶 反映左無人理。
法式焦糖燉蛋 是水吾熟。
叫5碗白飯 吾知點解要等勁耐!
是晚只幾枱 不明白為何食物質素差及慢!?
服務態度冷淡。其他食物尚可。以後不會再來
失望!

2017-09-09 1879 浏览
本人於2017年9月9日下午1時於西環怡景陶源飲茶期間受到極冇禮貌對待,落單點心冇貨被取消後查詢要求改其他食品,服務員以不是自己責任為由大聲呼喝,極度無禮。事後向經理投訴,他以兼職工為理由敷衍了事。本人一向光顧九龍灣分店, 服務態度極好, 今次事件令我難以相信同為富臨集團,質素可以如此參差。 食品缺貨,仲要無禮貌,經理亦逃避責任, 本人對陶源酒家極為失望。

鮑參翅肚宴~六位爸爸生日60大壽,在陶源吃晚餐 我們一共有8人, 叫了一個六人套餐,都綽綽有餘, 因為份量都很足夠! 晚餐全場只有五六圍在吃晚餐,一半也沒有坐滿,食物也不是太差,可能是因為酒樓坐立地段的問題,陶源在斜坡上,基本上居民都懶得上斜食飯整晚最突出的就是懶散的女服務員… 動作緩慢…貪靚…要叫她才收拾碗碟… 最特別的是~ 她塗了超厚的"水晶甲"在幫我收拾碗碟陶源最拿手就是鮑魚, 但是今晚的鮑魚炆的時間不太足,結果用叉叉開時非常用力, 好韌 我們8人每人一碟。這條蒸魚蒸的時間不足,魚肉與骨還連在一起,失水準 魚肉其實很鮮甜"脆皮炸子雞"味道超正!整晚煮得最好的菜式, 新鮮炸起的鮮雞外皮香脆,雞肉很嫩滑,非常新鮮!"廚房炒飯",飯香兼粒粒入味 用炸香蒜炒的飯帶出陣陣飯香鑊氣味真係好正! 因為跟經理說了爸爸今天生日,他特意為我們送上壽包! 壽包根拳頭一樣大, 內含大粒鹹蛋黃和蓮蓉
鮑參翅肚宴~六位
爸爸生日60大壽,在陶源吃晚餐

整晚最突出的就是
懶散的女服務員… 動作緩慢…貪靚…

陶源最拿手就是鮑魚
我們8人每人一碟。

原隻鮑魚伴鴨掌

這條蒸魚蒸的時間不足,魚肉與骨還連在一起,失水準
魚肉其實很鮮甜

清蒸原隻沙巴躉

"脆皮炸子雞"味道超正
脆皮炸子雞

"廚房炒飯",飯香兼粒粒入味
用炸香蒜炒的飯帶出陣陣飯香鑊氣味
真係好正!
廚房炒飯

因為跟經理說了爸爸今天生日,他特意為我們送上壽包!
壽包根拳頭一樣大, 內含大粒鹹蛋黃和蓮蓉

壽桃

生拆蟹肉翅
鮑汁花膠半翡翠
紅棗糕
2017-06-01 1435 浏览
如果唔係貪近及唔洗等位,真係唔想再受陶源的氣!員工除咗同熟客傾計之外,你問乜攞乜都係聽完就算!今日興上加興,食食吓冷氣都死埋(食完都未整好)乳鴿做特價$25隻,叫咗之後一直見D侍應送到其他人的枱上,甚至比我遲入坐的客人。問咗幾次都話有落單就一定有,咁唯有等啦!試吓個灌湯餃(皮極厚,不好食)蔥花炸兩(油炸鬼不合格)蝦餃、珍珠鷄、棗王糕均保持水準。食晒其他嘢,乳鴿依然未到。再追問後,居然話冇落單,有冇搞錯呀!仲問邊個幫我落單,好彩e度人少,我當然記得邊個啦!叫咗佢嚟,佢話點解冇落單嘅?哈哈!真好笑!最後有人話乳鴿已經售罄,真係火了!我問咁點呢?之後唔知喺邊度玀咗隻比我。咁樣做生意,員工冇heart,真係好唔掂!
2017-05-31
2017-03-01 1195 浏览
新年與親戚食午飯。仕應說只有套餐沒有點心。新正頭,就點套餐,我們8人,點了兩個4人餐。上菜時,發覺隔離枱有點心。他們說是有的,士應收起迫食客點套餐。他們在別的枱拿到點心紙。開始上菜,貴價送就一碟上,很難知道份量對不對。後來上發菜好豉冬菇。冬菇只有一隻。兩個套餐只得一隻。吾通一個套餐給半隻,有冇攪錯。嘈了很久,才給兩隻冬菇。8人食了1700元。冇下次。劏人一脛血
冇下次。劏人一脛血

2017-01-29
2017-02-22 935 浏览
詩意嘅環境同舒適無爭嘅生活一直系我好嚮往嘅,不過作為凡夫俗子一個都系免不了系世上忙忙碌碌、庸庸碌碌喇,為咗一日三餐而將自己置身於哩個大都市之中,最近又重新拜讀咗五柳先生嘅桃花源記,出街恰逢陶源酒家,見到佢塊牌匾都好似古色古香咁,決定入去試一下,情之所至不能壓制吖環顧咗一下周圍嘅環境,裝潢飾品等都系好岩我胃口。我同我朋友就叫咗侍應推薦嘅百里香雪花牛肋排,牛肋排上既醬汁好濃稠,而且色澤鮮亮,睇得出係新鮮野黎!而意粉就煮得剛好,有咬口一啖意粉加埋牛排一齊食真係正點!總體上味道咸淡適宜,性價比高!我地係肚餓到死既狀態下,食完意粉都唔太飽,所以我地立即叫左個黑松露帶子蛋白炒飯,唔好以為係普通野黎~因為入面加左好多黑松露係入面,而且仲有頗多帶子,加上飯身炒得軟香又唔油,真係爆好食!食完2個主食下因為太飽就叫唔到其他食物,真係有d可惜...唯有下次再來食過喇~
百里香雪花牛肋排
黑松露帶子蛋白炒飯

2017-01-24
用餐时段
百里香雪花牛肋排
黑松露帶子蛋白炒飯
2017-01-31 919 浏览
一間洒家就算食物再好,都須要員工嘅配合。酒家已開了好一段日子,應該都係做街坊生意。本人住在該店附近,每次食飯、飲茶都係貪方便(另一原因係早、晚都不用等位)點解無須等位?值得檢討一下😅裝修都係一般酒家的,有卡位、有廂房。講返食物,其實真的不錯。咕嚕肉,酸甜剛好👍漁香茄子🍆啖啖均有鹹魚香,難得👍👍薑蔥魚腩煲,魚腩走油再焗,好味😋竹苼亦相當美味。平時飲茶,點心亦做得出色👍員工態度真的很重要,如貼錢買難受(這家的服務員越叫越走,態度傲慢)有待改善
唔知點解覺得今年好似有大閘蟹之神的愛護,10月嘅第一個星期已經食咗兩次大閘蟹了。你一日就同一位朋友相約喺我屋企附近晚餐,選址就係位於皇后大道西嘅陶源酒家。食嘅呢就係蟹宴。呢度做緊大閘蟹優惠,即叫即蒸,現在呢個時分食男的大閘蟹。我當然唔可以執輸立即叫左隻啦!大閘蟹嘅膏量十足,望落去已經有爆膏嘅感覺。仲有點jelly 白膏!好味!值得一提嘅就係呢一度嘅醋十分之出色。味道很好同大閘蟹很配!食完大閘蟹心思思都係想繼續食有關大閘蟹嘅菜色,點左呢個高雅嘅蟹粉豆腐花膠。我真係好鍾意食花膠。自己都經常會煲來飲。每一次見到有花膠嘅菜式都一定唔會放過!今次點嘅呢個蟹粉豆腐花膠。顏色10分至金黃。蟹粉份量很多,豆腐香滑,最重要嘅係花膠膠質很重份量亦都很足夠,百多元的價錢已經食得很高興,花膠厚度可以,膠質很重!絕對係女性嘅滋補之選!立即再點左一個蟹粉小籠包,每一個小籠包都做得精緻而且強壯。再配上呢一度特別好食嘅蟹醋,內裏爆汁量驚人,蟹黃味道鮮甜。配上豬肉等材料,入口那種蟹黃味滲出,很正啊!人哋話食完蟹呢啲咁涼嘅嘢要食返啲薑,點可以唔叫翻個薑味糖水?好鍾意飲熱薑味嘅糖水,薑味湯水能夠令人立即感到溫暖而且幸福,但

立即再點左一個蟹粉小籠包,每一個小籠包都做得精緻而且強壯。
人哋話食完蟹呢啲咁涼嘅嘢要食返啲薑,點可以唔叫翻個薑味糖水?好鍾意飲熱薑味嘅糖水,薑味湯水能夠令人立即感到溫暖而且幸福,但係自己唔係好好湯圓。
點左呢個湯圓,甜湯底薑味十足,畀我迅速清掉!估唔到呢度嘅湯圓做得好煙韌,而且芝麻流心10分美味!
值得點的精美甜點,如果薑水可以多一點就好啦!

呢餐晚飯最令我回憶到嘅就係有一次去到某甜品度食糖水,當日嘅天氣很凍,在深夜,喝到呢一碗熱暖暖的澧薑水。我沒有對帶我去食嘅人講啲乜嘢,但係很記得當天感覺好幸福!

這裏的薑湯丸,雖然未到未必好似吃過的咁濃,但已經很不錯。
2016-06-12 2107 浏览
自細就好抗拒食蘿蔔糕 等等 關於蘿蔔既點心~自從去過西環陶源酒家飲茶, 屋企人 點左 個 '蘿蔔千絲酥'' 我就對蘿蔔點心 改觀左而家每次都必點蘿蔔千絲酥! 非常酥軟美味 , 入口即溶。 讚
自細就好抗拒食蘿蔔糕 等等 關於蘿蔔既點心~

而家每次都必點蘿蔔千絲酥!
非常酥軟美味 , 入口即溶。 讚
蘿蔔千絲酥
蘿蔔千絲酥
2016-05-16 1683 浏览
其實一路都覺得,不是母親節先要待媽媽好,但係近年的宣傳真的很入屋,四方八面湧入來,所以做仔女點都要做點事!大搞,小搞,提早慶祝,正日慶祝,都要好好安排,免得媽媽心中有點酸溜溜就不好了!媽媽始終系女人啊!一句問候,一份小禮物,或者一餐飯都可以有窩心的感覺。星期六晚,紮了小花束比娘親。又要夾到大家時間,星期日只有下午12至二同娘親飲餐茶!訂左陶源酒家,因就返娘親大人,而附近的酒樓選擇小!酒家前幾天打電話來confirm booking,只説當天點心會少一點選擇。去到才知,只供應套餐,套餐內有小部分點心。有點被騙的感覺,做生意手法真係麻麻!叫了一個四人餐同八人餐。可幸套餐都幾豐富,但埋單都要二千幾蚊。只影左部份點心,燒味分量一般,叉燒味道較好,鴨胸很鞋囗,剩不很多!春卷也脆口!黑松露什菌餃,這個味道不差,還有蝦餃及鮑魚燒賣!龍蝦伊麵仿量足,吃得出是新鮮貨!其它還有很咸的餐湯,我也放棄了!但最後有個蒸龍躉等了兩個小時都未到,酒樓決定可以比張收據我地,之後才去食!無奈接受安排!

一句問候,一份小禮物,或者一餐飯都可以有窩心的感覺。

星期六晚,紮了小花束比娘親。
又要夾到大家時間,星期日只有下午12至二同娘親飲餐茶!

訂左陶源酒家,因就返娘親大人,而附近的酒樓選擇小!

去到才知,只供應套餐,套餐內有小部分點心。

有點被騙的感覺,做生意手法真係麻麻!

叫了一個四人餐同八人餐。

可幸套餐都幾豐富,但埋單都要二千幾蚊。

龍蝦伊麵仿量足,吃得出是新鮮貨!

其它還有很咸的餐湯,我也放棄了!

2016-05-08
庆祝纪念
母亲节
  • 黑松露什菌餃
2015-10-31 1564 浏览
15個人去食飯,叫咗小菜冇叫套餐,等左45分鐘先上第一味餸,之後嘅餸都好遲先來。問佢攞辣椒豉油,佢話佢哋好辣椒嘅⋯⋯小菜嘅份量少得離譜埋單都搞咗好耐,服務態度好差,我第一次幫襯呢間酒樓,不過唔會再去啦👿👿👿

問佢攞辣椒豉油,佢話佢哋好辣椒嘅⋯⋯

小菜嘅份量少得離譜
只有3mm厚的鹹魚蒸肉餅$88