2016-05-03 2086 浏览
成日係尖咀食lunch食到冇野好食,就去THE ONE食拉麵加餃子。其實佢既拉麵真係普通,麵質剛剛好唔係好淋,湯底係豬骨湯好有豬骨味唔會話太咸,叉燒就一般有D乾,糖心蛋有流心,煮嘅時間啱啱好。最愛栗米餃子,皮薄餃子,餡料足料又保留肉汁,咬落口好有栗米味,比原味餃子好食。

2016-05-03
  • 栗米餃子
2016-03-29 1305 浏览
睇戲前,先食啲野先睇睇餐牌,以餃子做招來其實佢既配搭大概12種(當中有冷拌),面有烏冬 或 拉面湯 有 麵鼓 同 蒜白麵鼓料 好似係 叉燒 同 豚肉另外 餃子 有四個口味 菜肉 蔬菜 粟米 同 泡菜(好似係) 可以加錢配唔同既小食叫左一個烏冬 一個拉面一個麵鼓湯 一個蒜白麵鼓湯餃子 一個粟米 一個菜肉 加左個玉子 題外話,偷偷係旁邊Aeon 買左特價丸子同雞翼先講玉子,失望,上台唔熱,而且偏甜同 啲湯面同餃子唔配餃子分量多,皮薄,有脆邊,外形唔完整,爛左,令到啲餡冇咩肉汁,而粟米餡就ok我會覺得 灣仔碼頭 多菜少肉系列 好味啲最令人有驚喜竟然係湯 同叉燒叉燒大塊,完整有兩塊,肉鬆軟而不爛,吸湯流心蛋未食,睇樣就知,蛋白仲好有鹵水味(流心蛋個啲日式鹵水呢)另外,台面有 芝麻可以比你加芝麻碎落湯度,令湯底更香口蒜白麵鼓湯 比 麵鼓湯 濃 ,拉面 及 烏冬都夠熱以咁既價錢,唔使等,又夠濃既湯,性價比ok
睇戲前,先食啲野先

睇睇餐牌,以餃子做招來

其實佢既配搭大概12種(當中有冷拌),面有烏冬 或 拉面

湯 有 麵鼓 同 蒜白麵鼓

料 好似係 叉燒 同 豚肉

可以加錢配唔同既小食
叫左一個烏冬 一個拉面

一個麵鼓湯 一個蒜白麵鼓湯

餃子 一個粟米 一個菜肉

加左個玉子

題外話,偷偷係旁邊Aeon 買左特價丸子同雞翼
先講玉子,失望,上台唔熱,而且偏甜同 啲湯面同餃子唔配

餃子分量多

我會覺得 灣仔碼頭 多菜少肉系列 好味啲

最令人有驚喜竟然係湯 同叉燒

叉燒大塊,完整有兩塊,肉鬆軟而不爛,吸湯

流心蛋未食,睇樣就知
,蛋白仲好有鹵水味(流心蛋個啲日式鹵水呢)

另外,台面有 芝麻可以比你加芝麻碎落湯度,令湯底更香口

蒜白麵鼓湯 比 麵鼓湯 濃 ,拉面 及 烏冬都夠熱

以咁既價錢,唔使等,又夠濃既湯,性價比ok
2016-02-22
2016-01-18 1093 浏览
THE ONE    9/F   做完運動啦,  6點半,  餓餓      馬上落 LG1層  隨意饌 Noodles Restaurant 吃吃吃, 到這裡 ....最大優點是容易有位, 價錢算是便宜睇睇餐牌, 仍是喜歡  麵豉湯叉燒拉麵定食 $56 , 可以加 d 炸蒜粒 及白芝麻 ,味道更加好想想選擇那款餃子呢,  喔 !  蔬菜餃子吧 , 餡料有幾種蔬菜, 切成絲,   煎到 皮薄 , 味道 淡淡的 淸新  健康  , 6隻餃子 好有滿足感叉燒拉麵 ,  麵質好  煮到剛剛好啊, 兩大片日式叉燒  , 一片紫菜站立在碗邊  濃郁湯 味鮮 又不覺得好鹹   急不及待 先喝 , 配菜有爽脆竹筍 .... 溫泉蛋  ,  時間控制適宜,  處理得很好, 蛋黃流心, 色澤漂亮 , 嫩滑, 入口溶化  今天 小食 是小小的軟軟甜薯  ,  作為甜點也是不錯 ,  好得意,  甜甜蜜 , 我鍾意 ! 最後, 飲杯綠荼 , 舒服

最後, 飲杯綠荼 , 舒服

麵豉湯叉燒拉麵定食
2016-01-17
麵豉湯叉燒拉麵定食
2015-12-01 1018 浏览
The One 行街行得多,最奇趣係飲食層3樓永遠唔喺3樓行極都未到。突然有一天向地底出發,反而揾到好味尋歸底的麵店。呢個「黑武士定食」比我想像中好食,表面上係 food court food... 但其實係做得唔錯嘅拉麵店。黑武士即係黑芝麻醬沾白身拉麵。味道和口感是走甜的芝麻糊,醬汁非常香濃,不會太稀不會太杰。配蛋卷絲,蔥花,蟹柳,竹筍,清新惹味。當然溏心蛋也很香滑!定食還有餃子小食和綠茶,幾十蚊有呢個水準我覺得係喜出望外!
黑武士定食

定食還有餃子小食和綠茶,幾十蚊有呢個水準我覺得係喜出望外!
黑武士定食
2015-10-28 1143 浏览
排完 The One 五週年禮物, 到了朋友介紹的在 The One 地庫的隨意饌醫肚.我們吃了豬骨湯叉燒拉麵套餐, 連前菜, 煎茶及6隻餃子都只是 $60, 而且有位坐.單看價錢, 在尖沙咀來說已經超值.先說前菜, 我們這次的前菜是中華沙律, 朋友上次的前菜是泡菜.中華沙律味道很好, 不會太濃, 很清新, 而且不是染色染得很厲害那種.再說餃子, 我選了素菜餃, 皮很薄, 料很足及很新鮮, 吃起來有爽脆感.朋友選了原味豬肉餃, 裏面也有蔬菜, 不會覺得很油膩.壓軸的是拉麵! 麵質很好, 不太腍也不太硬, 帶很輕很輕的梘水味, 很有風味.叉燒則一般, 其中一塊有點老, 其他的不過不失.但湯才是重點, 一口喝下去, 完全是豬骨煲出來的味道, 跟小時候嫲嫲煲的味很像!味鮮但不過濃, 不是靠味精和豉油那種, 不會覺得很鹹.我平時吃拉麵最多喝幾口湯, 但這次整碗都喝光. 而且感覺不是在喝拉麵湯, 而是在喝老火豬骨燉湯, 真的令人回味
單看價錢, 在尖沙咀來說已經超值.

朋友選了原味豬肉餃, 裏面也有蔬菜, 不會覺得很油膩.

叉燒則一般, 其中一塊有點老, 其他的不過不失.
味鮮但不過濃, 不是靠味精和豉油那種, 不會覺得很鹹.
我平時吃拉麵最多喝幾口湯, 但這次整碗都喝光.

2015-10-24
  • 豬骨湯拉麵
  • 素菜餃子
2015-09-14 1274 浏览
星期日下午午餐時段無需等位, 慢慢睇MENU想好吃此什麼才找個位子坐下。 此處是自助形式, 先付款取票等叫號碼取食物. 三個人兩個套餐已足夠了.白武士定食 - 一般般麻醬冷豆腐 - 勁多麻醬, 差點兒變麻醬浸冷豆腐試了兩款餃子, 粟米餃子較有味道. 尖沙咀食肆多如恆河沙數, 到此處用餐的最大優點是容易有位, 套餐價錢便宜而已.
星期日下午午餐時段無需等位
白武士定食 - 一般般
麻醬冷豆腐 - 勁多麻醬, 差點兒變麻醬浸冷豆腐

2015-09-13
2015-08-29 1063 浏览
午膳時間呢度唔多人, 得幾個set menu 選擇, 買飛等叫number.叫左個芝麻醬拌熱烏冬配煎餃, 附送麵豉湯及茶包, 熱水壺放係枱, 方便!挪了自已嘅套餐, 心諗"中伏"! 芝麻醬勁多...夾起烏冬, 烏冬與烏冬之間被厚厚嘅芝麻醬包圍, 抖不過氣, 吃落口裡面只有芝麻醬味, 很膩嘅感覺喔!  我怕我嘅胃部負荷不了那些濃醬, 所以只吃半碗, 免得下午4,5點時肚子有飽飽濟濟既辛苦感覺.至於糖心蛋及煎餃不過不失.建議店員不用落太多芝麻醬, 或可另上醬油待客人自已下自已喜歡既份量.

至於糖心蛋及煎餃不過不失.

2015-08-25
2015-08-04 1084 浏览
差不多每星期都出去旺角 尖沙咀走走,  偶然會去 The One ... gym昨天運動完後 , 已經 6:00 啊 ,  落下面 吉之島 $12 店逛逛, 發現旁邊有間 餃子 拉麵店 睇睇餐牌 , 問問店員 , 點解圖片 碗拉麵  黑色嘅 原來係黑芝麻醬 , 放入麵內 , 完全吸收 , 會非常  "結 撻撻 " , 可能你會唔習慣付錢後 , 看電子顯示號碼 , 自己去取食物於是 叫左個拉麵套餐配炸餃子, '' 個黑武士(黑芝麻醬熱拌白拉麵定食 $52)嘩啦!   一條蟹柳 , 塘心蛋 , 賣相漂亮 黑芝麻醬好香濃,拉麵彈牙,  味道調校啱啱好, "結 撻撻 " 醬 ,  想到一個好方法, 加 少許湯  完美呵呵 很久沒吃 塘心蛋了 , 香滑溜 , 顏色靚有兩種味的餃子, 我揀左栗米 ,  日式薄皮 , 餡料 隨了肉,  咬咬 .... 栗米好清甜 味噌湯 , 一般吧套餐有一包綠茶包,沖滾水 , 等幾分鍾可以了 檯上面 有 白芝麻,炸蒜蓉 , 滾水 , 餃子汁給客人用食物即叫即做,套餐飽肚,  環境尚算舒服,   整體很不錯 , 仍會再來最後, 看看口腔是否 黑色 ,  噢 !

睇睇餐牌 , 問問店員 , 點解圖片 碗拉麵  黑色嘅

付錢後 , 看電子顯示號碼 , 自己去取食物

嘩啦!   一條蟹柳 , 塘心蛋 , 賣相漂亮

完美呵呵

很久沒吃 塘心蛋了 , 香滑溜 , 顏色靚

味噌湯 , 一般吧

套餐有一包綠茶包,沖滾水 , 等幾分鍾可以了

檯上面 有 白芝麻,炸蒜蓉 , 滾水 , 餃子汁給客人用

最後, 看看口腔是否 黑色 ,  噢 ! 正常的

黑芝麻醬熱拌白拉麵定食
餃子
炸蒜蓉
2015-08-02
黑芝麻醬熱拌白拉麵定食
餃子
2015-06-27 1126 浏览
叫左個拉麵餐配炸餃子。白蒜叉燒湯拉麵,味道幾濃,拉麵正常冧,幾好味,叉燒不算硬。桌子上面有白芝麻,炸蒜給客人享用,加少少落拉麵,味道更加香。炸餃子炸得剛剛好,皮薄,而且入面既肉幾好味。
叫左個拉麵餐配炸餃子。
白蒜叉燒湯拉麵,味道幾濃,拉麵正常冧,幾好味,叉燒不算硬
炸餃子炸得剛剛好,皮薄,而且入面既肉幾好味。
2015-06-25
2015-06-24 1337 浏览
很久沒逛尖沙咀The One,看到這家隨意饌的宣傳海報就想去吃吃餃子6隻餃子只需HK$20在尖沙咀區可算是便宜之選呢再看看餐牌,拉麵套餐也很吸引呢,點了一個黑武士定食 (HK$54) 店内提供芝麻及炸蒜酥佐麵 ,太好了!我很喜歡炸蒜酥的呢 等了一會就可以取餐了 黒武士就是黑芝麻醬拌烏冬 (另有拉麵選擇)黑芝麻醬濃濃的,很香。而味道不太咸,比想像中為淡呢!跟Q彈的烏冬一起吃出奇的配,但吃了一半會覺得乾了點,要喝些茶解膩,整體尚算不錯 (小心吃到滿咀黑黑的)溏心蛋吃到醬油味喔,但個人覺得若換成温泉蛋用來拌烏冬更好 粟米餃子,即叫即做,是傳統日式薄皮餃子,咬下去餡料仍保留肉汁,味道不錯呢 味噌湯就不過不失 隨定食送來一包茶包,請店員多給個杯子,就可二人共享了不得不提這裡店員服務態度很友善很好,見我們二人入座,主動詢問需要額外餐具呢

6隻餃子只需HK$20在尖沙咀區可算是便宜之選呢

店内提供芝麻及炸蒜酥佐麵 ,太好了!我很喜歡炸蒜酥的呢

等了一會就可以取餐了

黒武士就是黑芝麻醬拌烏冬 (另有拉麵選擇)

溏心蛋吃到醬油味喔,但個人覺得若換成温泉蛋用來拌烏冬更好

味噌湯就不過不失

隨定食送來一包茶包,請店員多給個杯子,就可二人共享了
2015-06-20
2015-05-23 1091 浏览
香港竟然用咁低既價錢,已經可以食到充滿日本風味既拉麵。 首先講個麵,麵身比較淋, 但日本傳統會比較硬, 舍個係比較明顯嘅差別, 但我食拉麵比較著重湯底, 蒜味唔重,但麵豉湯味非常強烈+偏咸, 完全係我口味,正!! 另外,不得不提嘅係佢隻糖心蛋,蛋黃流心,時間控制一流。今日嘅跟餐小食係中華沙律,而套䝳基本上全部配餃子,餃子煎得剛剛好,唔會太燶,唔錯 ~
拉麵上的溏心蛋
2015-02-19 1382 浏览
約了朋友在TST見面兼食簡單午飯,聽講 The One Basement 開了一家精緻優雅的烏冬小店,便過去試一下。由於是午飯時間,店内已差不多沒有空枱了,好在是快餐店,所以很快有人埋單。店員很有效率地把枱面收拾乾淨,抵贊。由於不是很肚餓,所以只點了叉燒豬骨濃湯拉麵,朋友就點了黑芝麻唐心蛋烏冬,沒有試餃子,有點後悔,因為走的時候才看見他們的餃子是自己做的,應該很不錯。可惜沒試到,要等下次啦!講番碗叉燒豬骨濃湯拉麵,叉燒很入味,拉麵分量很足,味道甜美,湯底清甜可口。朋友的黑芝麻唐心蛋烏冬,唐心蛋剛剛熟,處理得很好。烏冬很彈牙,不像​​外面的太軟。抵贊。埋單每人42,今時今日在TST, 幾近乎絕跡。
2015-02-12
  • 叉燒豬骨濃湯拉麵,
  • 餃子
2015-02-18 1209 浏览
由於友人替我買了後備電池,特意相約她晚膳順道拿東西. 選了這間拉麵店是因為我實在太喜歡逛The One AEON $12店,常常買了一大堆不知何年何月才用得著的烘焙用品回家. 某次又再不經意經過$12店時發現同層開了一間拉麵店,心想下次再逛時順道吃quick dinner.友人比我早到,她率先找了坐位坐着等我. 看看餐牌,拉麵店有數款定食供應,價錢只是50多元就包括一客餃子、拉麵及小食及綠茶. 客人需要自行到收銀台下單,看到電子板的號碼後就自行拿取食物.我選了套餐S3 鐉。豚骨叉燒拉麵定食$58,減肥中的友人則單點了一碗豚骨叉燒拉麵$42.手造餃子一客6隻的手造餃子,外皮香脆內裡仍有肉汁,不錯呢!豚骨叉燒拉麵其實我不太吃半熟糖心蛋的,但友人說味道不錯呢. 至於拉麵湯底不夠熱,我估計是因為配菜如竹筍都是後加,所以令到湯底未能保持熱度,醃製過的叉燒偏瘦的,入口有醬油的味道也不錯. 如果拉麵湯底是滾熱爛的,相信味道會好得多.小食: 日本甜薯日本甜薯軟糯,作為拉麵後甜點最好不過. 但這小吃是凍的,如果可以暖暖的入口就好了.綠茶桌上放了一壼熱滾水,可以自行沖綠茶包,我喝了數杯茶呢!我平常甚少吃拉

手造餃子
一客6隻的手造餃子,外皮香脆內裡仍有肉汁,不錯呢!
豚骨叉燒拉麵
小食: 日本甜薯
綠茶
桌上放了一壼熱滾水,可以自行沖綠茶包,我喝了數杯茶呢!

我平常甚少吃拉麵,因為我並不喜歡吃濃郁湯底的日本拉麵,甚麼一蘭、一風堂我想都沒有想過去吃,所以呢,我不知道拉麵達人對這些平價拉麵有甚麼評價,但個人覺得在尖沙咀區有這麼平民、平價的食店,是現在香港最缺乏的,取而代之是無盡的藥房、珠寶店、名牌手袋店,希望更多小店可以生存,香港人加油!!

2015-02-06
2015-02-10 1066 浏览
今天吃一間比較簡單便宜的午餐,就是在日式超市內的迷你food court。這間拉麵店己經算比較大型,有二三十個坐位,所以還是可以找到位子。其他店子只有幾個位,還有些人坐著無聊玩手機,比較難揾位。 本來一直心儀湯烏冬,同事指一下撈烏冬的海報,又好像不錯,而且黑色汁很新奇。黑武士(黑麻醬熱烏冬)定食,$54。汁料有麻香,但完全沒有味道,不鹹不甜,只好不斷落七味粉和餃子豉油,我很想問店子拿鹽呢 。套餐的餃子,皮較軟身,餡料夠肉汁。這個價錢有6隻餃子算是非常抵吃。白武士(白胡麻醬熱烏冬)定食,$52。看相片以為是BB天使牌之胡麻醬,如果是店家自己弄的。又是完全沒有味道,不鹹不甜,同事又只好不斷落七味粉和餃子豉油。聽隔離枱說這兒很抵吃,看來湯烏冬或湯拉麵應該不錯,想來試的客人還是先試試湯麵款式吧。

2015-02-09
2015-02-04 916 浏览
今日LUNCH同同事一齊去試新野, 佢地前兩日食過話間新舖好正, 新張期內有COUPON送野食, 冇咩期望既情況下去試下. 去到估唔到佢地開在 AEON $12店旁邊. 有D驚訝既係當時客人都唔小. 我地一行六人坐底左就再出去買野食. 套餐都幾抵 $58 有GARLIC味既湯鳥冬同一份餃,小食仲有綠茶. 碗烏冬好好味, 唔似平時去超市買個D叮叮烏冬,非常彈牙. 成個餐最MAJOR 會係個6隻煎餃. 唔厚皮仲咬落有汁流出黎, 熱辣辣好正! 未食前仲以為係出面油林林皮厚個D. 我同事就食其他湯底既拉麵同烏冬, 我都有試兩啖其他湯,豬骨湯底都唔錯, 唔油同好濃味! 呢間野真係估唔到會令到我有D 驚喜. 我地走既時候見到廚房既員工一邊包一邊煎. 唔怪得有咁既味道啦,原來係人手包既. 佢地既手作煎餃都唔係浪得虛名WOR.

2015-01-15
  • 煎餃