2021-05-31 1229 浏览
屋企人推介,又係黃店所以一直都好想黎試最近開始響附近返工,終於可以一試一入到去已經覺得好舒服自在阿姐服務態度好好其實見啲人推介要食煎腸粉,但礙於我自己一個人,又好想食牛筋,同埋屋企人推介咖哩今次就試咗咖喱撈粗先!要咗大辣,其實對我黎講當然唔會好辣牛筋同牛腩份量都算多牛筋諗得來又唔會一夾就爛牛腩就係比較碎薯仔都好淋下次仲想食煎腸粉同埋佢嘅車仔麵題外話:可能事隔好耐啦大家對於選擇點樣洗自己嘅錢,選擇店舖都己經忘記左但同路人一定要支持。
屋企人推介,又係黃店
所以一直都好想黎試

最近開始響附近返工,終於可以一試

一入到去已經覺得好舒服自在
阿姐服務態度好好

今次就試咗咖喱撈粗先!

要咗大辣,其實對我黎講當然唔會好辣
咖喱牛腩撈粗(大辣)加牛筋

牛筋同牛腩份量都算多
牛筋諗得來又唔會一夾就爛
牛腩就係比較碎
薯仔都好淋

下次仲想食煎腸粉同埋佢嘅車仔麵

題外話:
可能事隔好耐啦
大家對於選擇點樣洗自己嘅錢,選擇店舖都己經忘記左
但同路人一定要支持。
2021-05-31
咖喱牛腩撈粗(大辣)加牛筋
  • 咖喱牛腩
2021-05-31 910 浏览
呢間鋪有啲特別,唔知係咪心理作用,成日經過佢都咁啱收咗鋪,想食嘅真係要check清楚佢營業時間(真係有啲短)。lunch hour係好多人的,食過幾次都要等一等先比到個單人位我堂食。不過啲店員好好人,語氣好友善,見我咁啱唔記得帶口罩套會主動攞啲紙巾比我(觀察入微!)佢個牛筋麵好好食。湯底好濃味(睇隻深啡色已經feel到),啲幼麵都好正,夠爽身,軟硬適中,條條分明。牛筋一樣好食,不過缺點就同啲麵一樣,就係食完唔夠喉(男仔食嘅話應該真係會唔夠飽)!

2021-05-04 1041 浏览
今日專程去灣仔雄記小廚支持。店面積不大,有點逼夾。設計以單人位為主,用透明小板相隔,但會安排一齊來的客人一齊排排坐。叫咗個牛筋腩豆卜河。牛筋腩好腍、好入味,不過稍嫌味道畧重。跟午餐的涷冬瓜茶對我來講畧為過甜。整體來講,食物質素價亷物美,招呼熱情到位。推薦!店內裝修除咗大量模型外,有不少文宣,氣氛很好,抵撐!
今日專程去灣仔雄記小廚支持。
整體來講,食物質素價亷物美,招呼熱情到位。推薦!
店內裝修除咗大量模型外,有不少文宣,氣氛很好,抵撐!
2021-05-04
2021-03-26 1694 浏览
🌟價錢: 性價比高 下午茶:咋喳+香煎蝦米腸粉都係$35 🌟食物: 黑椒味重濃郁咖喱 牛腩煮到入口即化既鬆軟 薯仔極入味 薏米腐竹糖水 腐竹綿滑 又吾會太甜 🌟環境: 裝潢設計極有風格,好多珍藏 港風格味重 🌟服務: 服務員態度非常好,同熟客們有傾有講 🌟食物創新: 咖哩牛腩撈通(你有見過味) 咖哩炒腸粉 咋喳/ 腐竹薏米糖水🌟🌟🌟🌟🌟5/5實心推介
🌟價錢: 性價比高
下午茶:咋喳+香煎蝦米腸粉都係$35
🌟食物: 黑椒味重濃郁咖喱
牛腩煮到入口即化既鬆軟
薯仔極入味
薏米腐竹糖水
腐竹綿滑
又吾會太甜
🌟環境: 裝潢設計極有風格,好多珍藏
港風格味重
🌟服務: 服務員態度非常好,同熟客們有傾有講
🌟食物創新: 咖哩牛腩撈通(你有見過味)
咖哩炒腸粉
咖哩牛腩飯
  • 咖喱牛腩飯,
  • 薏米腐竹糖水
2021-03-10 1391 浏览
牛雜麵每種食材處理得宜,乾淨而保留其口味和味道,沒有平常一大鍋滷水下煮出來的混濁感。煎蝦米腸加上蛋更是神來之筆,濃郁的蛋香與煎得香脆的腸粉相輔相成。用心的出品,食客定能感受得到,亦值得大家多多支持。
牛雜麵

煎蝦米腸加蛋
牛雜麵
煎蝦米腸加蛋
2021-01-09 1622 浏览
網上見到呢間小店個煎腸粉幾吸引,於是今日慕名而來,見到堂食滿左,所以選擇外賣,甘岩下午茶時段,就揀左1号餐試下,有喳咋同煎腸粉,我加左旦聽聞會好食啲。先論味道,個煎腸粉加旦係幾好味,被秒清,呢個煎腸粉絕對需要加埋旦,先可以增加美味度。否則只係食到普通嘅混醬。個喳咋係足料,味道唔會太甜,食完唔會話勁口渴,呢個組合唔錯的。但論價錢同份量,就真係比較失色。呢個餐成為42蚊:18蚊煎腸粉+5蚊旦+1蚊外賣盒+17蚊杯裝喳咋+1杯外賣杯。呢個價錢真係偏貴,尤其係個糖水,我從未見過十幾杯係得熱飲杯裝,仲要比外賣杯錢。經常外面都係云吞面兜甘大,最多入面係7-8成滿,從來無諗過係杯裝。如果知道係杯裝,我諗我唔會選擇呢個餐。但整體除左呢個特點,其實都可以一試,但一定要堂食囉!否則都幾蝕下。

煎腸粉加旦

喳咋

2021-01-08
外卖自取
煎腸粉加旦
2021-01-07 1278 浏览
|咖喱牛腩撈通粉 $48|平時少見撈通所以決定試試!喜歡這裡用有坑紋的通粉,咖喱汁頗濃味,可再杰身一點,這次選了小辣覺得不夠辣,適合平時不太吃辣的朋友。🌶 牛腩則是粒狀,而並非常見的塊狀,所以口感欠奉,有點失望。😐|茄汁雞球煎蛋撈通粉 $48|賣相一流,太陽蛋邊煎得很香脆!👍但與牛腩一樣,本以為是大大塊雞球,但其實是雞肉粒,吃起來不夠過癮。而醬汁的番茄味不算重,反而像紅酒牛尾汁,帶一股鮮甜味,加上紅蘿蔔粒更美味。店面雖較小,但小店懷舊的裝潢風格和員工的親切,都為食客們帶來暖意。但就食物來說,這兩碗撈通都未算太特別。下次再來試試他們的牛雜麵和糯米飯!
咖喱牛腩撈通粉
|咖喱牛腩撈通粉 $48|

|茄汁雞球煎蛋撈通粉 $48|

茄汁雞球煎蛋撈通粉

咖喱牛腩撈通粉
一日一黃店 灣仔深黃招牌牛雜粉麵 聽講呢餐呢間牛雜咋喳好出名 就試呢間啦 打電話叫外賣 (拉埋其他深藍同事)一次過落左10個餐 爽😎店員話15分鐘就可以拎 勁快手.去到店面 幾新淨 好多機械人模型門口有米豬連貼紙 入面都有香港人加油燈飾呢間店主勁有心 做左好多良心野(可睇圖)濕紙巾都好靚 (可睇圖)拎外賣果時 店主勁好人 (感覺幾nice)😱送多咗兩盒腸粉俾我哋 意料之外有驚喜.呢日叫左牛雜河$45 外賣+2 咋喳糖水$8杯👍🏻牛雜入味👍🏻牛肚 牛肺感覺新鮮👍🏻牛腸半肥半粉👍🏻👍🏻蘿蔔冇渣帶有明顯甜嘅感覺👍🏻👍🏻👍🏻咋喳糖水係重點 比牛雜好食😋全部豆都煮到軟晒 甜到啱啱好 ‼️必試.搵唔到位負評 價錢小貴 但同區黎講合理 最緊要好食.#雄記美食 (灣仔)地址:灣仔克街6號廣生行大廈B座地下B2號舖.⭐️評分:味道:4.5/5環境:4/5 好多機械人模型服務:4.5/5 人情味加分抵食:3.5/5.
去到店面 幾新淨 好多機械人模型
門口有米豬連貼紙 入面都有香港人加油燈飾
呢間店主勁有心 做左好多良心野(可睇圖)
濕紙巾都好靚 (可睇圖)
拎外賣果時 店主勁好人 (感覺幾nice)
😱送多咗兩盒腸粉俾我哋 意料之外有驚喜
👍🏻👍🏻蘿蔔冇渣帶有明顯甜嘅感覺
👍🏻👍🏻👍🏻咋喳糖水係重點 比牛雜好食
😋全部豆都煮到軟晒 甜到啱啱好 ‼️必試
搵唔到位負評 價錢小貴 但同區黎講合理 最緊要好食
#雄記美食 (灣仔)
地址:灣仔克街6號廣生行大廈B座地下B2號舖
⭐️評分:
味道:4.5/5
環境:4/5 好多機械人模型
服務:4.5/5 人情味加分
抵食:3.5/5
2020-12-10 825 浏览
一路都好想黎呢間小店食,但時間上成日就唔岩,今日決定捕佢開11點立刻去食!點左碗咖喱牛腩撈麵,有得揀粗定幼麵,小辣中辣大辣。我就揀左粗麵小辣,我唔食得好辣,所以小辣岩岩好,中意食辣既不妨試大辣。呢碗麵好食到爆灑燈。好大碗,味道濃郁。我再叫左碟蝦米腸粉加蛋,本身調味已經好正,份量都好大!最後叫左自家製既冬瓜茶,岩灑怕甜既我。服務一流,衛生一流,冷氣老闆每隔一陣就自己洗,好堅。老闆每日6:30返工準備最新鮮既食材,正到爆。仲有幅好乸靚既香港人加油牆俾你任影相!大家一定要黎支持小店啊!!

我再叫左碟蝦米腸粉加蛋,本身調味已經好正,份量都好大!

最後叫左自家製既冬瓜茶,岩灑怕甜既我。

咖喱牛腩撈麵,蝦米腸粉加蛋
2020-12-10
咖喱牛腩撈麵,蝦米腸粉加蛋
是日難得過海去左灣仔終於可以會一會清單內美食之前有動森朋友仔推介過呢到既炒腸粉一直心掛掛想黎試下望一望餐牌叫左「香煎蝦米腸粉+蛋」&「花生元貝皮蛋豬骨粥」睇食評見到有「豉油皇炒麵」但餐牌又冇於是膽粗粗問下有冇得叫點知老闆娘話時間尚早暫時唔忙可以幫小妹炒個「豉油皇炒麵」😍實在太好了👏🏻👏🏻因為叫外賣既關係,落單時老闆娘好細心咁問清楚啲醬料同配料有咩要有咩唔要,抵讚好過乜都比外賣裝你,之後又未必會用🙈比左你又唔用其實真係好浪費,亦製造好多冇謂既垃圾問一問需要先直接加落食物到呢個方法既細心又環保♻️👍🏻對食物質數方面亦唔影響等左10分鐘左右就拎得外賣重有個保溫袋,老闆果然好細心👍🏻(個保溫袋既可保持食物既溫度,又可以重覆使用,老闆果然貼心)幾十蚊野食有咁既服務態度真係去邊搵打開發現意外小驚喜有「我哋真係好撚鍾意香港」杯墊送真係《 物輕 情意重 》疫情期間,進食前當然要好好清潔雙手,老闆真係照顧周到「香煎蝦米腸加蛋」果然係必食招牌菜熱辣辣,好香脆,腸粉夠滑身,配埋麻醬、甜醬、辣醬,惹味非常。「豉油皇炒麵」夠獲氣,色澤均勻,面頭再曬少少芝麻,賣相吸引🤤炒麵唔係淨炒麵重有配料架,有紅腸、豆腐卜、菜
是日難得過海去左灣仔
終於可以會一會清單內美食

之前有動森朋友仔推介過呢到既炒腸粉
一直心掛掛想黎試下

望一望餐牌叫左「香煎蝦米腸粉+蛋」&「花生元貝皮蛋豬骨粥」
睇食評見到有「豉油皇炒麵」但餐牌又冇
於是膽粗粗問下有冇得叫
點知老闆娘話時間尚早暫時唔忙
可以幫小妹炒個「豉油皇炒麵」😍
實在太好了👏🏻👏🏻

好過乜都比外賣裝你,之後又未必會用🙈
比左你又唔用其實真係好浪費,亦製造好多冇謂既垃圾
問一問需要先直接加落食物到
呢個方法既細心又環保♻️👍🏻
對食物質數方面亦唔影響

等左10分鐘左右就拎得
外賣重有個保溫袋,老闆果然好細心👍🏻
幾十蚊野食有咁既服務態度真係去邊搵

打開發現意外小驚喜
有「我哋真係好撚鍾意香港」杯墊送
真係《 物輕 情意重 》

疫情期間,進食前當然要好好清潔雙手,老闆真係照顧周到

香煎蝦米腸粉加蛋
「香煎蝦米腸加蛋」
果然係必食招牌菜

「豉油皇炒麵」
夠獲氣,色澤均勻,面頭再曬少少芝麻,賣相吸引🤤
炒麵唔係淨炒麵重有配料架,有紅腸、豆腐卜、菜絲,增加口感同果腹感之餘,營養指數亦增加唔小。
豆腐卜配炒麵,小妹都係第一次食,但又幾夾wo😂
豉油皇炒麵

「花生元貝皮蛋豬骨粥」
食完啲熱熱地氣既野,食返啲粥中和下,去去火,真係一個唔錯既選擇。
粥底唔錯,元貝同皮蛋應該已經煲溶哂係粥底內吧
豬骨方面有4、5舊,而且舊舊都有肉,唔會淨係得骨
花生有好多粒,食極都重有,都算幾足料。
另外重有隻豪豉送😂

埋單都係80蚊鬆啲,認真抵食😆

下次再黎要Encor個「香煎蝦米腸粉加蛋」同試吓「牛腩牛什」
2020-10-22
外卖自取
午餐
香煎蝦米腸粉加蛋
  • 炒腸粉加蛋
2020-10-20 781 浏览
今日好想試牛筋腩呢一類嘅美食 於是去到呢一間店品嘗一下 我叫咗蘿白牛腩飯 亦都加咗少少牛筋 上碟後佢嘅味道非常之唔錯 牛腩炆得幾淋 唔會太難咬 牛筋都係偏林 係我鍾意個類 而蘿白嚟講 唔會太苦 都係甜甜哋嘅 非常好食 而佢竟然有冬瓜茶就飲品 非常貼心 亦都幾好飲 總括嚟講 呢一間值得一試
2020-10-14 536 浏览
This is a great, little beef brisket noodles restaurant on Heard Street. I’m not sure if it’s classified as Taiwanese Beef Noodles, but if not it tastes very similar to it. They have a limited menu, but there are lots of add-on options for your beef noodles such as mushrooms, vegetables, etc. The restaurant is clean and decorated with nostalgic pop culture paraphernalia. The staff are friendly and they have an English menu for foreigners (just ask for it).

• Beef  brisket noodles
2020-10-13 491 浏览
午餐時間,去灣仔取月餅😉。因為落好大雨⛈️☔,唔想等位,見雄記美食有位,諗住去速食 ⏰🤤。一入去,老闆娘 💁‍♀️ 就叫我放好雨傘同量體溫 😙,好安全又好整潔 💪!店舖可能因為限制令🚫,好似有部份枱收起咗,所以店只有20多個坐位。(可能更少,如果業主無良心,都唔知呢類型小店點挨 😞 。因為我唔想食牛肉🐮,所以可以揀嘅菜有限。我點了煎腸粉加蛋 🐣同糖水喳咋 🥣🍭。蝦米煎腸粉加蛋 🥚 - 我估係即叫即整,等咗一陣。碟腸粉一來 🤭😋😜,真係同其他巴絲post 既相一樣,真係煎得好靚 🤭😋😜睇個樣已經好吸引 !!!👍👍 腸粉好脆脆 同香。我好快就食晒 💓糖水喳咋好足料 😉 但我唔太鍾意花奶 (因為怕肥,可能下次要走花奶 🥛)食飽飽又要趕返公司努力 🙈🙈🙈
煎腸粉加蛋

食飽飽又要趕返公司努力 🙈🙈🙈
2020-09-30
煎腸粉加蛋
2020-10-12 464 浏览
叫左一飯一湯,湯完全無味,好似用水煮整熟,再放落湯到,舊牛腩好似南記牛腩咁,成舊擦子膠,搣開可以一絲絲肉硬都食唔到。個牛腩飯啲料又少,個飯仲有硬好似邊位咁咬到牙都崩,希望就算同路人餐廳都可以做得更加好。
2020-08-13 1176 浏览
終於幫襯了!兩夫妻用心經營嘅一間「港」味餐廳。價錢合理!今日食咗咖喱牛腩飯,另加點了煎腸粉,主角居然係佢嘅醬料。另必要飲自家製薏米水,足料有味。主打「牛」製食物,下次再試車仔麵!祝生意興隆。
終於幫襯了!
兩夫妻用心經營嘅一間「港」味餐廳。價錢合理!

祝生意興隆。