2023-05-22 607 浏览
去左雅士餐廳食飯,優雅白色外牆,古堡式圓拱配暗色玻璃,黑色雕花圍欄,令人一見難忘。聽說餐廳屹立聯和墟將近半世紀,見證住整個粉嶺既發展。餐廳供廳既菜式與太平館餐廳有幾分相似,都係以扒餐、鵝肝、焗田螺、燒春雞及沙律為主。是次叫左燒春雞配薯菜,友人叫左牛扒餐,套餐包了餐包、紅/白/周打蜆湯、餐飲與懷舊啫喱甜品。燒春雞配薯菜: 春雞嫩滑,比想像中大隻,女士未必食得晒牛扒餐:肉汁鮮美,生熟適中周打蜆湯:有驚喜,忌廉湯底配有少少黑胡椒粉味,令蜆既鮮味進一步提升不過埋單兩人要接近500, 係同區同類菜式上,實屬偏貴,而且食材同廚師功架與一街之隔的平民美食Itamomo差不多,這間主打情懷既餐廳應該面臨不少競爭。

燒春雞配薯菜: 春雞嫩滑,比想像中大隻,女士未必食得晒
牛扒餐:肉汁鮮美,生熟適中
2023-05-21
  • 周打蜆湯
2023-05-05 534 浏览
🍽️雅士餐廳​📍粉嶺聯和墟和豐街23號龍景樓地下(近聯興街)​👉🏻👉🏻menu​餐廳開業四十幾年,根據前輩話呢間餐廳係當時上水/粉嶺/大埔好出名嘅西餐廳,佢地當年追女仔都係黎呢到食野,真係好有歷史,同埋記載着好多人嘅回憶,另外,好值得一提係餐廳開業咁多年,無論餐廳內部定外部都maintain得好好,入到餐廳會有種好懷舊嘅感覺(所有野都keep得好新淨),好似去左八九十年代咁,好特別,希望呢間餐廳可以經營落去我地嘅下一代🫶🏻(平時好日都唔打咁大段野,因為呢間餐廳係粉嶺經營左咁多年,真係好難得,同埋想紀念某位前軰嘅回憶)​Order左精選午餐:包括牛油餐包、餐湯、主菜&飲品(要加一)​圖1️⃣香煎咸牛脷配紅酒汁(配意粉) $76牛脷好出色,又軟又嫩,仲要彈牙,第一次食呢種質感嘅牛脷,份量都幾多,呢種質素同份量,超抵食​圖2️⃣加拿大西冷扒配蘑菇汁 (配飯)$92蘑菇汁冇搶到主角西冷嘅味,7成熟西冷牛肉嫩有咬口,有牛肉香味,都幾大塊牛扒,價格合理​圖3️⃣&4️⃣羅宋湯&忌廉雞湯羅宋湯:估唔到紅湯好飲,一d都唔馬虎,好足料之餘,材料新鮮,冇煲爛,煲得濃郁&酸甜適中忌廉雞湯:正常發揮,冇特別​圖5️⃣橙汁雜飲 &
🍽️雅士餐廳

📍粉嶺聯和墟和豐街23號龍景樓地下(近聯興街)

👉🏻👉🏻menu

圖1️⃣

香煎咸牛脷配紅酒汁(配意粉) $76

圖2️⃣

加拿大西冷扒配蘑菇汁 (配飯)$92

圖3️⃣&4️⃣

羅宋湯&忌廉雞湯
忌廉雞湯:正常發揮,冇特別

圖5️⃣

橙汁雜飲 & 咖啡
正常冇特別

(評分:5杯☕️最高分)
食物:☕️☕️☕️☕
環境:☕️☕️☕☕
CP值:☕️☕️☕️☕️主菜份量唔少,仲要有咁多野食
服務:☕️☕️☕️☕️

✨會再幫襯?
會,想試周打魚湯&法式焗田螺
2023-04-23
午餐
男友話,成日聽我講「粉嶺無人不知嘅雅士餐廳」聽左5年啦,但一次都未去過🤣。最近見到有youtuber介紹粉嶺餐廳,勾起佢對雅士嘅興趣,所以的起心肝,星期六一定要試下佢。下午1點左右嚟到餐廳,雖然唔駛等位可以直入,而令我誤以為唔多人,但原來入面已經坐滿,只係我地咁啱遇到剛離座嘅客人。除左有午市餐牌、各類意粉、飯類外,其實仲可以自選海鮮拼扒,非常彈性。點餐後職員送上餐包及餐湯---周打魚湯、羅宋湯魚湯比想像中好,有魚粒係入面、唔腥、又唔會好重麵粉味;羅宋湯就正常發揮。餐包暖笠笠,個人中意沾湯食多過搽牛油。西冷 $92比牛柳厚身D,不過肉質實D、同埋有筋。伴菜嘅薯條係新鮮炸出嚟,好熱,但唔脆。牛柳 $94牛柳有兩薄片,比西冷更有肉味。雅士曾經係新界區最高級嘅西餐廳,已經開業4X年,外觀望落簡潔,但原來店內幾有情調,懷舊扒房感覺🙊。當日我地坐卡位,座位闊落,頭頂上面有假藤蔓,整體地方算乾淨,對於第一次嚟雅士嘅男友表示印象良好。至於食物方面,兩款扒都有用鬆肉粉”拿”過,亦唔太有牛味,可以想像為港式牛扒,但如果食埋個環境,加埋職員工作態度良好,拉上補下,整體感覺唔錯。

點餐後職員送上
餐包及餐湯---周打魚湯、羅宋湯

餐包暖笠笠,個人中意沾湯食多過搽牛油。

西冷 $92

牛柳 $94

牛柳有兩薄片,比西冷更有肉味。

2023-03-18
2023-01-27 650 浏览
呢排食中餐食到口掛掛咁👅係時候食返啲老西🦭中和中和下🦭呢間位於聯和墟既老字號🦭真係值得大家一試👍🦭直接一句:「高水準平民西餐」。今次肥豹試左🦭1. 酥皮焗海皇魚翅湯​個湯咸香味十足🦐味道上比起麥當勞既龍蝦湯更加有鮮味(雖然無得比😂但為左比大家知咩味,搵個大家都知既龍蝦湯做比較)😂食材上比得好足,真係有素翅同埋蝦肉🦐啲酥皮一浸落去啲湯到,中和左個咸味,同時又保留左個海鮮味,正👍2. 法式焗田螺​開估開估,之前有個story 問大家個夾用黎做咩🦭無錯❗就係呢間鋪比黎夾田螺啦🐚估唔到一間平民既西餐廳既套餐可以提供到呢個質素👍田螺唔腥,仲要被牛油同香草浸得好香👅肥豹就中意將啲牛油倒落啲薯泥到🦭等啲薯泥吸曬啲油,再搽落塊蒜蓉多士到🤤3. 扒紐西蘭一級西冷牛扒肥豹就簡左5成熟既🦭件西冷扒一上黎個陣,肥豹心中已經感覺不妙😂心諗咁黑黑實實,肯定overcook啦🦭點知一切落去,軟腍既肉質真係嚇左跳,牛味亦都係到👍整體非常唔錯🦭豹言豹語:​鋪頭既裝修就好似個啲西方電視劇成家好溫馨去既西餐廳🦭不過換左手之後,好多野食都無左了,就好似甜品雪糕🦭同埋宜家啲碟已經轉左做膠碟,美觀上差咁啲🦭
呢排食中餐食到口掛掛咁👅
係時候食返啲老西🦭中和中和下🦭
呢間位於聯和墟既老字號🦭真係值得大家一試👍

🦭直接一句:「高水準平民西餐」。

今次肥豹試左🦭

1. 酥皮焗海皇魚翅湯

2. 法式焗田螺

3. 扒紐西蘭一級西冷牛扒

豹言豹語:
2022-12-19 678 浏览
今日同屋企人慶祝結婚年紀念,一於安排一個老派約會啦。💃🏻相信住北區既朋友都聽過呢間餐廳啦,餐廳開業多年,有好多唔同既傳統扒餐可以揀,而氣氛、環境、裝潢都好有特色,就好似坐左時光機回到過去咁!晚餐set好豐富,除左主菜之外,仲包左餐湯、餐包、飲品同懷舊甜品 – 啫喱杯🍨。🥩1️⃣美國安格斯西冷牛扒餐($228)餐湯方面我揀左周打魚湯,好足料,飲到有魚同西芹等等既材料。😚餐包就正正常常,上枱時係暖笠笠的!至於主菜方面,今次既牛扒略煎得熟左少少,而且有筋,🥲🥲反而屋企人order既紐西蘭肉眼扒就煎得恰到好處🍝2️⃣扒挪威三文魚扒 香草忌廉汁 配意粉 ($168)煎三文魚扒煎得好嫰滑,好有驚喜! 🤩而香草忌廉汁亦都煮得好香之餘又唔會太過膩,而且味道同三文魚都好夾~如果唔太喜歡食紅肉既朋友仔可以考慮下叫呢款三文魚扒🥳🥳🥳🥤3️⃣雪裡會情人 ($36)難得食懷舊餐廳,都會想試下呢度既特飲,見呢個名咁有詩意,一於試下🤣🤣~呢杯飲品顏色好鮮艷搶眼 味道就係雜果賓治咁,原先以為面頭既吱花忌廉,食落先知係雲呢拿雪糕😮,同個名好貼切丫!

🥩1️⃣美國安格斯西冷牛扒餐($228)

🍝2️⃣扒挪威三文魚扒 香草忌廉汁 配意粉 ($168)

🥤3️⃣雪裡會情人 ($36)
2022-11-07 833 浏览
星期六去咗食,前幾個月嘅時候仲係要排隊,咁啱嗰日就唔使🤔我估應該係食物比之前有所分別😵‍💫叫咗一個雞、一個牛…只能說因人而異的味道🥴🥴食淨咗好多😪飲咗個酥皮湯,勁鹹😪而佢個去骨雞都係偏鹹!完全唔係我想像中嗰種味道😪只能說佢係比較特別🤔🤔我諗廚師應該都係一個比較重口味嘅人😂😂我覺得最好食係佢嘅蒜蓉包🫡我諗去食嘅人,應該都係食佢嘅回憶吧!老店的確越來越少,但如果咁嘅水準落去,好驚又會再少一間🤨🤨
抵讚嘅係侍應態度好好,環境亦都偏懷舊風,但都已經翻新過,餐牌嘅選擇唔太多,小編同朋友仔都各叫左個雜扒,有牛扒🐂豬扒🐷雞扒🐔同埋大虎蝦🦐,配菜可以揀薯菜飯同埋意粉,基本上都係不過不失,始終餐廳都唔係比一啲好靚嘅扒,前菜可以選擇紅湯或者白湯➕餐包,食完都好滿足好飽肚,以$1xx既價錢你講有呢個質素都唔錯嘅👍🏻
雜扒(豬扒,牛扒,雞扒,虎蝦)
2022-08-15
2022-08-19 819 浏览
今晚終於同老公去試,成日好想去試,今晚見唔洗等,就去食😋我哋叫咗兩個雅士特選套餐☺️頭盆叫咗一份法式焗田螺同一份蒜蓉焗扇貝😎酥皮焗海皇魚翅湯超好味😋真係好吸引🥰叫咗扒紐西蘭鮮牛柳同扒紐西蘭一級西冷牛扒,兩份都七成熟,牛柳比西冷無咁好食,比較乾身,一般般。甜品係芒果啫喱😋整體都好味❤️一間懷舊既西餐廳👍🏻
2022-08-19
老實講嚟呢到唔洗因為食物質素嚟,基本上係茶記standard, 扒房價錢。食物——發水牛扒、西式例湯式忌廉湯配太平梳打餅(有個加酥皮!)😂、烚急凍配菜青豆、淋爆意粉~🫡甜品係淡茂茂啫喱加花奶(花奶正!)不過呢啲老式扒房,喺香港地真係買少見少,除咗食物之外,其實服務形式都好似平價版fine dining 嘅😝——會因應你食嘅嘢配返餐具,飯後先落餐茶。侍應好有經驗好知自己做緊咩,服務到位嘅!環境唔洗講,唔係裝修扮懷舊,係真係餐廳有返咁上下歴史嘅嗰種真正懷舊,夜晚食好有feel, 影相收光都好睇。久唔久一次半次明知難食,都會嚟坐吓,因為根本其他地方食唔到。冇咩其他區嘅人會特登打卡嚟食,幫襯嘅都係區內嘅人,都可以屹立到咁多年都知佢咩料~
食物——

2022-07-20 559 浏览
有次放工lunch經過聯和墟見到呢間餐廳裝修得幾靚 原來佢係粉嶺屹立超過咗40年難怪餐廳嘅裝修都有啲古典風格見到佢嘅lunch 黎講又唔貴 就入咗去食啦紐西蘭肉眼扒配蒜茸汁 HK$91見到雜豆其實已經有啲失望 感覺好似成件事同佢嘅古典風格裝修有啲唔夾今次我地就叫咗肉眼扒要五成熟但出到黎效果都係well done牛 有少少失望啦~ 不過肉味都濃嘅 唯一抵讚係薯條炸得非常脆~ 比目魚扒配黑椒汁 HK$78平時鍾意食滑捋捋魚嘅我見到比目魚扒就忍唔住即刻order 點知呢間餐廳整嘅比目魚扒係炸嘅 不過入面嘅魚肉依然都係滑捋捋~魚上面仲加咗大量嘅日式燒汁略嫌有少少蓋過咗魚嘅鮮味~呢間餐廳嘅水準不過不失啦 但裝修真係幾靚 如果經過粉嶺 黎呢到打個卡都係一個唔錯嘅選擇~
有次放工lunch經過聯和墟
見到呢間餐廳裝修得幾靚 原來佢係粉嶺屹立超過咗40年
難怪餐廳嘅裝修都有啲古典風格
見到佢嘅lunch 黎講又唔貴 就入咗去食啦

紐西蘭肉眼扒配蒜茸汁 HK$91
見到雜豆其實已經有啲失望
感覺好似成件事同佢嘅古典風格裝修有啲唔夾
今次我地就叫咗肉眼扒要五成熟
但出到黎效果都係well done牛 有少少失望啦~
不過肉味都濃嘅
唯一抵讚係薯條炸得非常脆
~

比目魚扒配黑椒汁 HK$78
平時鍾意食滑捋捋魚嘅我
見到比目魚扒就忍唔住即刻order
點知呢間餐廳整嘅比目魚扒係炸嘅
不過入面嘅魚肉依然都係滑捋捋~
魚上面仲加咗大量嘅日式燒汁
略嫌有少少蓋過咗魚嘅鮮味~

呢間餐廳嘅水準不過不失啦 但裝修真係幾靚
如果經過粉嶺 黎呢到打個卡都係一個唔錯嘅選擇~
2022-04-25 732 浏览
傳統港式西餐一定係洋蔥汁/黑椒汁粉嶺咁遠都一樣塊扒尚算大塊,可惜多汁得滯加上擺耐咗少少薯條明顯淋左唔夠脆口不過唔鍾意三色豆嘅朋友可能未必啱食假日LUNCH算係不錯選擇,粉嶺區咁僻都唔擔心無嘢食啦!
傳統港式西餐一定係洋蔥汁/黑椒汁
粉嶺咁遠都一樣
塊扒尚算大塊,可惜多汁得滯加上擺耐咗少少
薯條明顯淋左唔夠脆口
不過唔鍾意三色豆嘅朋友可能未必啱食

假日LUNCH算係不錯選擇,粉嶺區咁僻都唔擔心無嘢食啦!
2022-04-23
2022-01-11 766 浏览
這家餐飯裝修非常懷舊,據說已在粉嶺聯和墟屹立多年,下午茶時間決定進去坐坐。點了熱檸茶,配套竟然有驚喜,檸檬茶的茶用茶壺上,配上茶葉隔,檸檬也切片另上,很有情懷。下午茶餐點了蝦多士和藍梅芝士蛋糕,老實說,食物令人失望。蝦多士還可以,是茶餐廳質素,油算是少,還好。藍梅芝士蛋糕應該不是自家製,上枱時仍未完全解凍,蛋糕身竟然見到冰塊,有點嚇人。如此的食物質素,浪費了一家那麼有情調的餐廳。

如此的食物質素,浪費了一家那麼有情調的餐廳。
2021-12-19 741 浏览
📍雅士餐廳📍💡聯和墟呢間係間老字號餐廳,細細個都成日同屋企人食,今次經過決定入去食返細個嘅味道餐會包左餐湯餐包,餐包都軟熟,但可以熱返少少🐥酥皮海鮮湯(+38)呢個酥皮海鮮湯簡直係童年回憶,表面酥皮脆脆地,海鮮湯一入口真係充滿海鮮味,好足料有唔同海鮮肉係入面,而且成個湯好甜,酥皮浸入個湯,簡直絕配,完全吸收晒海鮮精華,好正,加錢都值得🥰🐥加拿大西冷牛扒($138)簡左意粉,牛扒香軟可口,叫左7成熟,食落有咬口,好有肉汁🐥紐西蘭肉眼扒($172)配上薯條,扮厚身但唔係太大塊,扒又夠淋身唔太硬,扮外面燒得有小小脆,幾好🐥拆原隻去骨燒春雞($155)雞比較鞋身,肉唔夠滑,可以唔試最後仲黎左個甜品,菠蘿啫哩,但最尾飽得制食唔落啦#粉嶺#聯和墟 #聯和墟美食 #美食推介 #香港美食 #北區美食 #hkfoodie #hkfood #hkbreakfast #hkfoodie #hkrestaurant #hkiger #hkfoodstagram #hkfoodlover #hkig #hkfoodshare #
📍雅士餐廳📍
💡聯和墟

餐會包左餐湯餐包,餐包都軟熟,但可以熱返少少

🐥酥皮海鮮湯(+38)

🐥加拿大西冷牛扒($138)
簡左意粉,牛扒香軟可口,叫左7成熟,食落有咬口,好有肉汁

🐥紐西蘭肉眼扒($172)

🐥拆原隻去骨燒春雞($155)
雞比較鞋身,肉唔夠滑,可以唔試

最後仲黎左個甜品,菠蘿啫哩,但最尾飽得制食唔落啦

2021-10-29 693 浏览
勞動完成日, 真係要食番多D肉黎回復番個體力!!係聯和墟想搵間闊略坐得舒舒服服又有D情調既, 都真係只有佢今晚兩個女人, 叫左一份肉眼SET & 一份焗意粉, DINNER 仲要包埋餐包, 湯, 飲品, 份量根本二人係食吾哂!!肉眼好林吾會好乾身 , 薯菜份量十足!!!!!焗意粉 , 新鮮熱辣辣焗出黎, 勁多芝士岩哂芝士控!!!!呢間餐廳幫襯過幾次, 味道都維持到!!!!! 由其個羅宋湯好好飲!下次加$試埋佢既招牌穌皮湯, 西冷 & 燒雞先!!翻兜指數: 3粒半星星  (5粒滿)
勞動完成日, 真係要食番多D肉黎回復番個體力!!
係聯和墟想搵間闊略坐得舒舒服服又有D情調既, 都真係只有佢

今晚兩個女人, 叫左一份肉眼SET & 一份焗意粉,

肉眼好林吾會好乾身 , 薯菜份量十足!!!!!

焗意粉 , 新鮮熱辣辣焗出黎, 勁多芝士岩哂芝士控!!!!

下次加$試埋佢既招牌穌皮湯, 西冷 & 燒雞先!!

翻兜指數: 3粒半星星  (5粒
滿)
2021-08-16
2021-10-07 736 浏览
特色懷舊西餐廳。這西餐廳歷史悠久,爸媽說他們小時候已經有。我想應該有50多年歷史。香港差不多所有懷舊傳統餐廳都結業了,希望這家可以永遠長在。他們的西餐晚餐很正宗,由面包,湯,正餐到甜品和餐飲。餐湯是周打魚湯,很傳統地會加上梳打餅在湯裏,令到口感有脆脆不只是湯。正餐份量很足夠。我叫了龍尼柳意粉,龍尼魚很大份煎得金香。朋友叫了份煙三文魚沙律。最後到甜品,聽到只有jelly時,不感興趣也沒有太大寄望。但有驚喜!看落去普通的jelly但味道酸酸甜甜很好吃,口感也很好,可以加花奶如需要。

他們的西餐晚餐很正宗,由面包,湯,正餐到甜品和餐飲。